Mozaik Zdravlje

Potresna priča

Beba koja je s osam mjeseci već teška kao četverogodišnjakinja: liječnici u šoku, ne mogu joj niti uzeti krv zbog prevelike masnoće u tijelu

Potresna priča

Chahat Kumar, djevojčica stara osam mjeseci iz indijskog grada Punjab ima nešto više od 17 kilograma, kao prosječna četverogodišnjakinja. Njezini roditelji za to što pojede i četiri puta više po obroku nego što bi trebala krive 'božju volju' i poriču svaku odgovornost zbog njezinog stanja, a liječnici su zbunjeni jer ne znaju što je uzrok njezinom ogromnom apetitu i vrlo su zabrinuti zbog njezinog zdravlja, piše Jutarnji list.

Naime, djevojčica se već sada bori za dah, a ne može ni spavati koliko treba. Chahat ima i vrlo debelu kožu kroz koju je teško uzeti uzorak krvi kako bi analizirali njezino stanje, stoga bi ova siromašna obitelj trebala dalje od svog grada potražiti medicinsku pomoć.

Debljati se iznenada počela kada je imala četiri mjeseca, unatoč tome što je rođena kao beba normalne veličine.

- Kada je Chahat došla na svijet, bila je posve normalna. Potom se polako počela debljati, iz dana u dan su kilogrami rasli. Mi za to nismo krivi. To joj je Bog dao. Nije u našim rukama. Osjećam se loše kada joj se ljudi smiju jer je debela - kazao je njezin otac Suraj Kumar (23).Njezina majka Reena zabrinuta je zbog zdravlja svoje kćeri nakon što je prvo dijete izgubila pri porodu.

- Ne jede kao normalna beba. Ona jede cijelo vrijeme, a ako joj ne damo hranu, počne plakati. Toliko je teška da nam ju je teško nositi i zato s njom idemo samo na kratke udaljenosti - rekla je Kumar.

Obiteljski liječnik Vasudev Sharma kazao je kako je ovo prvi put da se susreo s ičim sličnim.

- Ne možemo joj uzeti krv zbog prevelike masnoće u tijelu, testiranje nikad nije dobro prošlo. Pokušali smo puno puta, njezina je koža toliko debela da ne možemo postaviti dijagnozu. Njezini kilogrami rastu i moraju se kontrolirati. Mora jesti manje. Sada jede kao desetogodišnjakinja - kazao je.

I dok obitelj traži odgovore, njezina majka sanja o svjetlijoj budućnosti za svoju kćer, piše Jutarnji.

- Želimo da se Chahat može igrati kao i normalna djeca. Želimo joj budućnost bez poteškoća - zaključila je.

 

Naslovnica Zdravlje