StoryEditorOCM
ZdravljeHranite se zdravo

Znate li što je zapravo 'mrtva hrana' i koje namirnice baš nikada ne biste trebali jesti?

Piše Anita Šupe
27. listopada 2016. - 10:35
shutterstock_326464379

Trendovi u prehrani jači su nego ikad prije, a pripadanje nekom pokretu ili struji pridonosi i stvaranju osobnog identiteta. Tako je zadnjih godina sve popularniji raw food (sirova hrana ili sirovojelstvo) i living food (živa hrana). Ovo nije loša ideja jer je sirova hrana bogata netaknutim vitaminima, mineralima, antioksidantima i probiotičkim bakterijama.

No, najveća vrijednost sirovih namirnica leži u njihovu sastavu enzima koji se kuhanjem deaktiviraju na temperaturi od 48 °C. Nažalost, kako to često biva s pričom o “zdravoj” hrani, i sirovojelstvo se zbog agresivne vegetarijanske propagande pogrešno interpretira, pa se sve svodi na to da se jede sirovo povrće i voće, dok sljedbenici living fooda uključuju još i fermentirane namirnice te proklijalo zrnje i sjemenje. Sljedbenici o...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:31