stdClass Object ( [id] => 1112686 [title] => Celulit nije samo estetski problem, on je i opasan, toksini pritišću krvne žile. Dr. Kažinić Kreho priča o terapiji: Srećem deblje osobe koje ga imaju mnogo manje negoli mršave [alias] => celulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Što još možemo napisati o celulitu što svake godine nije ispričano prije ili u samoj sezoni kupanja?

Što se tiče uskakanja u kupaći kostim, ne možete ništa posebno učiniti jer je celulit tvrdokorni neprijatelj i s njim se ne možete obračunati brzo i uspješno, koliko god vam reklame čudesnih pripravaka to obećavale. Ali što se tiče zdravlja, preporuka liječnika je da se protiv celulita borite cijelu godinu jer celulit smanjuje prokrvljenost kože.

Celulit naime, nastaje kao posljedica povećanja volumena stanica masnog tkiva odnosno nepotpunog izlučivanja toksina.

Ali, što možemo učiniti?

Tvari koje se naš organizam ne uspije izlučiti gomilaju se u međustaničnim prostorima masnog tkiva u dubokom sloju kože i tamo neugodno pritiskaju male krvne žile.

One, pak, masnim stanicama ne mogu dostaviti dovoljno hranjivih tvari, odnosno krvi, što oštećuje okolno tkivo oko njih i tako se stvara narančina kora.

Stoga nije iznenađujući, još uvijek aktualni podatak da se čak 80 posto žena bori s celulitom i da on ne bira svoje žrtve jer napada i vitke i bucmaste.

Žene su devet puta sklonije

To nam je posvjedočila i dr. Lejla Kažinić Kreho, vlasnica nutricionističkog dijagnostičkog centra "Doctor Nutrition Bar":

- Istina je da rijetko koga poznajemo da nema celulit, a žene su čak devet puta sklonije celulitu od muškaraca. Razlog je taj što imamo drugačiju strukturu kože, odnosno više masnih stanica ispod nje.

Višak kilograma će, naravno, kod mnogih prouzročiti nastanak celulita, no i mršavije osobe će primijetiti 'narančine' naslage baš tamo gdje ne žele.

Mnogi će celulit dovesti u direktnu vezu s debljinom, no u mojoj dugogodišnjoj praksi često se susrećem s debljom osobom koja ima mnogo manje vidljivog celulita negoli mršavija osoba.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Nije rijetkost da mi baš mršavije osobe dolaze s problemima celulita, što znači da ne žele smršavjeti nego se samo riješiti narančine kore, otkriva dr. Kažinić Kreho, koja je baš prošle godine radila kontinuirane medicinske analize tijela tijekom jednog velikog fitness izazova kod pet različitih žena, od kojih ona koja je bila najdeblja i, naravno, trebala izgubiti najviše kilograma, zapravo nije imala toliko celulita u usporedbi s mršavijim natjecateljicama.

Ovo nam zasigurno govori da razlog pojave celulita ne treba samo povezivati s nakupljanjem viška kilograma.

Smirivanje hormona i izbacivanje tekućine

Stoga u praksi često usmjeravam nutritivnu terapiju kod celulita prema smirivanju razine stresnog hormona kortizola, izbacivanju viška tekućine i uspostavljanju hormonalne ravnoteže, ističe naša sugovornica te ističe da je upravo stres kao redoviti pratilac modernog načina života u 21. stoljeću uvelike odgovoran što mnogi imaju celulit kojega se je jako teško "riješiti".

Pitate se kako stres stvara celulit? Kortizol je hormon stresa koji potiče otpuštanje glukoze u organizmu da bi nas opskrbio instant energijom, kojom bismo se obranili ili pobjegli od stresne situacije, a ovo stimulira apetit.

Svakodnevica većine nas je baš stres, i nažalost u stresnim situacijama nesvjesno biramo baš hranu koja pojačava stres. A rezultat?

Ova ekstra energija koju organizam koristi kada je "pod stresom" često se ne potroši do kraja nego deponira kao mast na licu, trbuhu i bedrima, a taj prolongirani stres je odgovoran za prekomjernu proizvodnju kortizola, koji često uzrokuje višak kilograma, odnosno masti u tijelu.

Ovo je antistresna hrana...

Što bismo trebali napraviti da iziđemo iz tog stresnog kruga, pitamo nutricionisticu.

- Ako se borite sa celulitom, važno je da se što više opustite te da stres koji je odgovoran za celulit kontrolirate unosom antistresne hrane.

Birajte hranu koja vas opušta kao što su celer, plava riba, bademi, smeđa riža, banane, avokado, krastavac, zeleno lisnato povrće, šparoge, morske alge, sezamove i suncokretove sjemenke – ujedno namirnice koje "smiruju" masne stanice, a istodobno imaju i super detoks učinak, kaže dr. Kažinić Kreho.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---


No, nutritivna strategija protiv celulita, podsjeća ona, usmjerena je i na izbacivanje viška vode iz organizma te akumuliranih toksina, koji slabe vezivno tkivo baš ispod kože.

Celulit se može znatno smanjiti ako povedemo više računa o našem super organu – jetri, kao i o našem limfnom sustavu.

Znači, moramo znati prepoznati kada nam je doista potreban učinkoviti detoks program koji će potaknuti izbacivanje viška vode i toksina iz tijela.

Treba znati da će učinkoviti detoks program istodobno pomoći i da se izbaci i višak starih hormona te izbalansira naš hormonalni status.

I da zaključim, celulit, osim što predstavlja estetski problem, često je njegova pojava povezana s našim optimalnim zdravljem, kaže nutricionistica.

---

Liposukcije, da ili ne...

 

Za one koji imaju velike poteškoće s celulitom mogu pomoći i zahvati kod estetskih kirurga. Možete se odlučiti i za konvencionalne liposukcije kao što je hidroliposukcija ili ultrazvučna liposukcija, a na raspolaganju su i laserska lipoliza i vibroliposukcija. Ipak, stručnjaci preporučuju da se najprije uputite u kozmetički salon i podvrgnete se masažama, promijenite svoje prehrambene navike i u dnevni raspored uvrstite obaveznu fizičku aktivnost i opuštanje.

Ne samo da ćete izgledati bolje, nego ćete se i bolje osjećati!

---

---

Što je s muškarcima?

 

Pogrešno je vjerovati da su muškarci imuni na celulit. Istina je da su mu manje skloni, jer samo oko 15 posto muškaraca (u usporedbi s više od 80 posto žena) ima ovaj problem, i kod većine je naglašen u području trbuha.

Muškarci, naime, imaju manju količinu potkožnog masnog tkiva i njihova je građa drukčija nego kod žena.

---

---

Četiri faze celulita

Prva faza:

Očiti simptom su umorne i teške noge. To je trenutak kada morate nešto napraviti za svoje zdravlje (i izgled), jer je to razina na kojoj možete učiniti najviše.

Naravno, najbolja je prevencija, a prvi korak je - počnite se redovito kretati, piti dovoljno vode i zdravo se hraniti, dajući prednost hrani koja ne sadrži masnoće i svježem povrću.

Narančasta kora se na zahvaćenim područjima na pritisak nabora i odmah ćete je prepoznati.

Druga faza:

Oko masnih jastučića počinju se nakupljati kolagenska vlakna kao sitne kuglice i narančina kora već se može vidjeti kroz epidermis, a istodobno koža postaje manje čvrsta i pojavljuju se grčevi u nogama.

Okrenite se kretanju (plivanje, trčanje, biciklizam) i pokušajte s nekom kremom koju treba utrljavati u zahvaćena područja.

Treća faza:

U ovoj fazi celulit je već uznapredovao jer je jasno vidljiva narančasta kora. Koža je tanja, manje elastična i hladna, što upućuje na to da je krvotok usporen. No, ni sada nije prekasno nešto poduzeti. Tijekom ovog razdoblja bez vježbanja nema pomoći.

Jedan sat kretanja dnevno poboljšat će cirkulaciju i limfnu drenažu i pojačati djelovanje kreme koju treba redovito umasirati u zahvaćena područja kako bi se poboljšala cirkulacija.

Četvrta faza:

Ne samo da je celulit vidljiv prostim okom i bez ikakvog truda i štipkanja, nego su i dijelovi tijela na kojem se nalazi bolni na dodir.

Koža je potpuno neelastična zbog loše prokrvljenosti.

Osim svih savjeta koji pomažu u prethodnim fazama, sada je neophodno potražiti stručnu pomoć budući da je loša prokrvljenost opasna za zdravlje, jer se više ne radi samo o estetskom nego o zdravstvenom problemu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZROCI I RJEŠENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UZROCI I RJEŠENJA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-05-02 11:28:39 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-14 13:25:55 [modified_by] => 3141 [publish_up] => 2021-07-14 12:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 36 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/05\/02\/18572230.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/02\/18110138.jpg","\/images\/slike\/2017\/05\/02\/18572228.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ilustracija\/AFP","Vlado Kos\/Cropix","Ilustracija\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["47:12","54:45","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18572230_1920.jpg":"1920x1080","k_18572230_1280.jpg":"1280x1280","k_18572230_1024.jpg":"1024x1024","k_18572230_640.jpg":"640x640","k_18572230_480.jpg":"480x480","k_18572230_340.jpg":"340x340","k_18572230_220.jpg":"220x220","o_18572230_1280.jpg":"1280x853","o_18572230_1024.jpg":"1024x682","o_18572230_640.jpg":"640x426","o_18572230_480.jpg":"480x320","o_18572230_340.jpg":"340x226","o_18572230_220.jpg":"220x146","h_18572230_1280.jpg":"1280x854","h_18572230_1024.jpg":"1024x683","h_18572230_640.jpg":"640x427","h_18572230_480.jpg":"480x320","h_18572230_340.jpg":"340x227","h_18572230_220.jpg":"220x147","pp_18572230_1280.jpg":"1006x1280","pp_18572230_1024.jpg":"805x1024","pp_18572230_640.jpg":"503x640","pp_18572230_480.jpg":"377x480","pp_18572230_340.jpg":"267x340","pp_18572230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1413","hd_18110138_1920.jpg":"1920x1080","k_18110138_1280.jpg":"1280x1280","k_18110138_1024.jpg":"1024x1024","k_18110138_640.jpg":"640x640","k_18110138_480.jpg":"480x480","k_18110138_340.jpg":"340x340","k_18110138_220.jpg":"220x220","o_18110138_1280.jpg":"1280x942","o_18110138_1024.jpg":"1024x753","o_18110138_640.jpg":"640x471","o_18110138_480.jpg":"480x353","o_18110138_340.jpg":"340x250","o_18110138_220.jpg":"220x161","h_18110138_1280.jpg":"1280x854","h_18110138_1024.jpg":"1024x683","h_18110138_640.jpg":"640x427","h_18110138_480.jpg":"480x320","h_18110138_340.jpg":"340x227","h_18110138_220.jpg":"220x147","pp_18110138_1280.jpg":"1006x1280","pp_18110138_1024.jpg":"805x1024","pp_18110138_640.jpg":"503x640","pp_18110138_480.jpg":"377x480","pp_18110138_340.jpg":"267x340","pp_18110138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2567","hd_18572228_1920.jpg":"1920x1080","k_18572228_1280.jpg":"1280x1280","k_18572228_1024.jpg":"1024x1024","k_18572228_640.jpg":"640x640","k_18572228_480.jpg":"480x480","k_18572228_340.jpg":"340x340","k_18572228_220.jpg":"220x220","o_18572228_1280.jpg":"1280x1711","o_18572228_1024.jpg":"1024x1369","o_18572228_640.jpg":"640x855","o_18572228_480.jpg":"480x641","o_18572228_340.jpg":"340x454","o_18572228_220.jpg":"220x294","h_18572228_1280.jpg":"1280x854","h_18572228_1024.jpg":"1024x683","h_18572228_640.jpg":"640x427","h_18572228_480.jpg":"480x320","h_18572228_340.jpg":"340x227","h_18572228_220.jpg":"220x147","pp_18572228_1280.jpg":"1006x1280","pp_18572228_1024.jpg":"805x1024","pp_18572228_640.jpg":"503x640","pp_18572228_480.jpg":"377x480","pp_18572228_340.jpg":"267x340","pp_18572228_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14801672 Threads: 5 Questions: 3132033085 Slow queries: 6972786 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234607732 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/celulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave-1112686 [printLink] => /mozaik/zdravlje/celulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave-1112686?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220668 [name] => celulit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => celulit [link] => /tag/celulit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 431443 [name] => dr. lejla kažinić kreho [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-lejla-kazinic-kreho [link] => /tag/dr-lejla-kazinic-kreho ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZROCI I RJEŠENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Celulit nije samo estetski problem, on je i opasan, toksini pritišću krvne žile. Dr. Kažinić Kreho priča o terapiji: Srećem deblje osobe koje ga imaju mnogo manje negoli mršave [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/02/18572230.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ilustracija/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/02/18572230.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/02/18110138.jpg [title] => Vlado Kos/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/05/02/18572228.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Što još možemo napisati o celulitu što svake godine nije ispričano prije ili u samoj sezoni kupanja?

Što se tiče uskakanja u kupaći kostim, ne možete ništa posebno učiniti jer je celulit tvrdokorni neprijatelj i s njim se ne možete obračunati brzo i uspješno, koliko god vam reklame čudesnih pripravaka to obećavale. Ali što se tiče zdravlja, preporuka liječnika je da se protiv celulita borite cijelu godinu jer celulit smanjuje prokrvljenost kože.

Celulit naime, nastaje kao posljedica povećanja volumena stanica masnog tkiva odnosno nepotpunog izlučivanja toksina.

Ali, što možemo učiniti?

Tvari koje se naš organizam ne uspije izlučiti gomilaju se u međustaničnim prostorima masnog tkiva u dubokom sloju kože i tamo neugodno pritiskaju male krvne žile.

One, pak, masnim stanicama ne mogu dostaviti dovoljno hranjivih tvari, odnosno krvi, što oštećuje okolno tkivo oko njih i tako se stvara narančina kora.

Stoga nije iznenađujući, još uvijek aktualni podatak da se čak 80 posto žena bori s celulitom i da on ne bira svoje žrtve jer napada i vitke i bucmaste.

Žene su devet puta sklonije

To nam je posvjedočila i dr. Lejla Kažinić Kreho, vlasnica nutricionističkog dijagnostičkog centra "Doctor Nutrition Bar":

- Istina je da rijetko koga poznajemo da nema celulit, a žene su čak devet puta sklonije celulitu od muškaraca. Razlog je taj što imamo drugačiju strukturu kože, odnosno više masnih stanica ispod nje.

Višak kilograma će, naravno, kod mnogih prouzročiti nastanak celulita, no i mršavije osobe će primijetiti 'narančine' naslage baš tamo gdje ne žele.

Mnogi će celulit dovesti u direktnu vezu s debljinom, no u mojoj dugogodišnjoj praksi često se susrećem s debljom osobom koja ima mnogo manje vidljivog celulita negoli mršavija osoba.

---

image
Ilustracija/AFP
---


Nije rijetkost da mi baš mršavije osobe dolaze s problemima celulita, što znači da ne žele smršavjeti nego se samo riješiti narančine kore, otkriva dr. Kažinić Kreho, koja je baš prošle godine radila kontinuirane medicinske analize tijela tijekom jednog velikog fitness izazova kod pet različitih žena, od kojih ona koja je bila najdeblja i, naravno, trebala izgubiti najviše kilograma, zapravo nije imala toliko celulita u usporedbi s mršavijim natjecateljicama.

Ovo nam zasigurno govori da razlog pojave celulita ne treba samo povezivati s nakupljanjem viška kilograma.

Smirivanje hormona i izbacivanje tekućine

Stoga u praksi često usmjeravam nutritivnu terapiju kod celulita prema smirivanju razine stresnog hormona kortizola, izbacivanju viška tekućine i uspostavljanju hormonalne ravnoteže, ističe naša sugovornica te ističe da je upravo stres kao redoviti pratilac modernog načina života u 21. stoljeću uvelike odgovoran što mnogi imaju celulit kojega se je jako teško "riješiti".

Pitate se kako stres stvara celulit? Kortizol je hormon stresa koji potiče otpuštanje glukoze u organizmu da bi nas opskrbio instant energijom, kojom bismo se obranili ili pobjegli od stresne situacije, a ovo stimulira apetit.

Svakodnevica većine nas je baš stres, i nažalost u stresnim situacijama nesvjesno biramo baš hranu koja pojačava stres. A rezultat?

Ova ekstra energija koju organizam koristi kada je "pod stresom" često se ne potroši do kraja nego deponira kao mast na licu, trbuhu i bedrima, a taj prolongirani stres je odgovoran za prekomjernu proizvodnju kortizola, koji često uzrokuje višak kilograma, odnosno masti u tijelu.

Ovo je antistresna hrana...

Što bismo trebali napraviti da iziđemo iz tog stresnog kruga, pitamo nutricionisticu.

- Ako se borite sa celulitom, važno je da se što više opustite te da stres koji je odgovoran za celulit kontrolirate unosom antistresne hrane.

Birajte hranu koja vas opušta kao što su celer, plava riba, bademi, smeđa riža, banane, avokado, krastavac, zeleno lisnato povrće, šparoge, morske alge, sezamove i suncokretove sjemenke – ujedno namirnice koje "smiruju" masne stanice, a istodobno imaju i super detoks učinak, kaže dr. Kažinić Kreho.

---

image
Vlado Kos/Cropix
---


No, nutritivna strategija protiv celulita, podsjeća ona, usmjerena je i na izbacivanje viška vode iz organizma te akumuliranih toksina, koji slabe vezivno tkivo baš ispod kože.

Celulit se može znatno smanjiti ako povedemo više računa o našem super organu – jetri, kao i o našem limfnom sustavu.

Znači, moramo znati prepoznati kada nam je doista potreban učinkoviti detoks program koji će potaknuti izbacivanje viška vode i toksina iz tijela.

Treba znati da će učinkoviti detoks program istodobno pomoći i da se izbaci i višak starih hormona te izbalansira naš hormonalni status.

I da zaključim, celulit, osim što predstavlja estetski problem, često je njegova pojava povezana s našim optimalnim zdravljem, kaže nutricionistica.

---

Liposukcije, da ili ne...

 

Za one koji imaju velike poteškoće s celulitom mogu pomoći i zahvati kod estetskih kirurga. Možete se odlučiti i za konvencionalne liposukcije kao što je hidroliposukcija ili ultrazvučna liposukcija, a na raspolaganju su i laserska lipoliza i vibroliposukcija. Ipak, stručnjaci preporučuju da se najprije uputite u kozmetički salon i podvrgnete se masažama, promijenite svoje prehrambene navike i u dnevni raspored uvrstite obaveznu fizičku aktivnost i opuštanje.

Ne samo da ćete izgledati bolje, nego ćete se i bolje osjećati!

---

---

Što je s muškarcima?

 

Pogrešno je vjerovati da su muškarci imuni na celulit. Istina je da su mu manje skloni, jer samo oko 15 posto muškaraca (u usporedbi s više od 80 posto žena) ima ovaj problem, i kod većine je naglašen u području trbuha.

Muškarci, naime, imaju manju količinu potkožnog masnog tkiva i njihova je građa drukčija nego kod žena.

---

---

Četiri faze celulita

Prva faza:

Očiti simptom su umorne i teške noge. To je trenutak kada morate nešto napraviti za svoje zdravlje (i izgled), jer je to razina na kojoj možete učiniti najviše.

Naravno, najbolja je prevencija, a prvi korak je - počnite se redovito kretati, piti dovoljno vode i zdravo se hraniti, dajući prednost hrani koja ne sadrži masnoće i svježem povrću.

Narančasta kora se na zahvaćenim područjima na pritisak nabora i odmah ćete je prepoznati.

Druga faza:

Oko masnih jastučića počinju se nakupljati kolagenska vlakna kao sitne kuglice i narančina kora već se može vidjeti kroz epidermis, a istodobno koža postaje manje čvrsta i pojavljuju se grčevi u nogama.

Okrenite se kretanju (plivanje, trčanje, biciklizam) i pokušajte s nekom kremom koju treba utrljavati u zahvaćena područja.

Treća faza:

U ovoj fazi celulit je već uznapredovao jer je jasno vidljiva narančasta kora. Koža je tanja, manje elastična i hladna, što upućuje na to da je krvotok usporen. No, ni sada nije prekasno nešto poduzeti. Tijekom ovog razdoblja bez vježbanja nema pomoći.

Jedan sat kretanja dnevno poboljšat će cirkulaciju i limfnu drenažu i pojačati djelovanje kreme koju treba redovito umasirati u zahvaćena područja kako bi se poboljšala cirkulacija.

Četvrta faza:

Ne samo da je celulit vidljiv prostim okom i bez ikakvog truda i štipkanja, nego su i dijelovi tijela na kojem se nalazi bolni na dodir.

Koža je potpuno neelastična zbog loše prokrvljenosti.

Osim svih savjeta koji pomažu u prethodnim fazama, sada je neophodno potražiti stručnu pomoć budući da je loša prokrvljenost opasna za zdravlje, jer se više ne radi samo o estetskom nego o zdravstvenom problemu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ilustracija/AFP Vlado Kos/Cropix Ilustracija/AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/celulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave-1112686 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=945aec5e559a5a3633459769eca6365cab426dac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Celulit+nije+samo+estetski+problem%2C+on+je+i+opasan%2C+toksini+priti%C5%A1%C4%87u+krvne+%C5%BEile.+Dr.+Ka%C5%BEini%C4%87+Kreho+pri%C4%8Da+o+terapiji%3A+Sre%C4%87em+deblje+osobe+koje+ga+imaju+mnogo+manje+negoli+mr%C5%A1ave&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcelulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave-1112686 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcelulit-nije-samo-estetski-problem-on-je-i-opasan-natalozeni-toksini-pritiscu-krvne-zile-dr-kazinic-kreho-cesto-srecem-deblje-osobe-koje-ga-imaju-mnogo-manje-negoli-mrsave-1112686 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UZROCI I RJEŠENJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeUZROCI I RJEŠENJA

Celulit nije samo estetski problem, on je i opasan, toksini pritišću krvne žile. Dr. Kažinić Kreho priča o terapiji: Srećem deblje osobe koje ga imaju mnogo manje negoli mršave

14. srpnja 2021. - 14:22

Što još možemo napisati o celulitu što svake godine nije ispričano prije ili u samoj sezoni kupanja?

Što se tiče uskakanja u kupaći kostim, ne možete ništa posebno učiniti jer je celulit tvrdokorni neprijatelj i s njim se ne možete obračunati brzo i uspješno, koliko god vam reklame čudesnih pripravaka to obećavale. Ali što se tiče zdravlja, preporuka liječnika je da se protiv celulita borite cijelu godinu jer celulit smanjuje prokrvljenost kože.

Celulit naime, nastaje kao posljedica povećanja volumena stanica masnog tkiva odnosno nepotpunog izlučivanja toksina.

Ali, što možemo učiniti?

Tvari koje se naš organizam ne uspije izlučiti gomilaju se u međustaničnim prostorima masnog tkiva u dubokom sloju kože i tamo neugodno pritiskaju male krvne žile.

One, pak, masn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:45