stdClass Object ( [id] => 1299562 [title] => Celijakija i intolerancija nisu isto! Nutricionistica otkriva sve što treba znati o bolesti, dijagnostici, prehrani... [alias] => celijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nadimanje, vjetrovi, proljev, česti bolovi u trbuhu, umor, glavobolja, kožni osip, slabost, gubitak na težini, najčešći su simptomi s kojima se susreću osobe oboljele od celijakije. Riječ je o bolesti koja se sve češće spominje, ali koja se ponekad manifestira netipičnim znakovima i može dugo ostati neprepoznata i uzrokovati dalekosežne posljedice na zdravlje.

---

---

Srećom, danas se s njom lakše boriti s obzirom na najnovija znanstvena saznanja o samoj prirodi bolesti, ali i mogućnostima nabave namirnica pogodnih za prehranu oboljelih. Sve što treba znati o celijakiji, dijagnosticiranju bolesti i načinu prehrane koji olakšava život otkrila nam je u razgovoru Tena Škunca, mag. nutricionistica iz Vitaminoteke d.o.o.

- Uz celijakiju se kao glavni neprijatelj povezuje gluten, koji je sveprisutan u našoj prehrani i drugim proizvodima koje svakodnevno koristimo?

- Iza pojma gluten krije se skupina proteina prirodno prisutnih u pšenici, ječmu, raži i zobi. Tako u pšenici nalazimo glijadin, u ječmu hordein, u raži sekalin, a u zobi avenin. Proteini glutena imaju kompleksna kemijska svojstva, a odgovorni su za kohezivnost, viskoznost i elastičnost tijesta. Osim toga, vezuju masnoću i vodu, emulgiraju, stabiliziraju i izvrstan su nositelj aroma i začina. Međutim, gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice, pa čak i u lijekovima ili dodacima prehrani.

---

image

Tena Škunca: Gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice...

Privatni album
---

- Kako prepoznati je li riječ o celijakiji, intoleranciji na gluten ili alergiji na pšenicu?

- Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je u potpunosti pogrešno. Riječ je o ozbiljnoj autoimunoj bolesti kod koje tijelo nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten napada vlastite stanice imunosnog sustava. Celijakija, poznata i kao glutenska enteropatija, autoimuna je bolest kod koje je crijevo preosjetljivo na prehrambeni gluten, te uzrokuje imunosno posredovano oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba. Budući da je tanko crijevo mjesto gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, neliječena celijakija može biti uzrok brojnih nutritivnih deficita.

- Kolika je učestalost celijakije i koga najčešće pogađa?

- Ovo stanje javlja se u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba. Pojavnost celijakije u općoj populaciji je oko 1 posto, a simptomi bolesti variraju od tipičnih simptoma poput usporenog razvoja kod djece, anemije ili gubitka na tjelesnoj masi do pritajenih simptoma kao što su neplodnost ili osteoporoza.

- Koji su najčešći simptomi?

- Celijakija se najčešće prepoznaje po simptomima kao što su: proljev, masna stolica, gubitak tjelesne mase te usporeni rast kod djece. Međutim, problem nastaje kada simptomi celijakije nisu tipični ili naizgled nisu vidljivi. Naime, istraživanja pokazuju da na svaki klinički prepoznati slučaj dolazi tri do sedam slučaja neprepoznate celijakije. Otkrivanje pritajenih ili netipičnih formi tegoba celijakije je danas sve češće u kasnijoj životnoj dobi.

Za osobe koje boluju od celijakije gluten je izrazito štetan. Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente, dovodeći do različitih poremećaja u organizmu, uključujući anemiju, osteoporozu, usporeni rast i razvoj, gubitak tjelesne mase i probavne tegobe. Patološki imunosni odgovor na gluten povezuje se i s drugim autoimunim bolestima, poput šećerne bolesti, autoimune bolesti štitnjače, autoimune bolesti jetre, multiple skleroze, kolagenoze, neplodnosti i neuroloških problema. Celijakija se liječi isključivo strogom doživotnom bezglutenskom prehranom. Svim oboljelima zajednički je nazivnik kronične doživotne bolesti, no oblik bolesti ovisi o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti te stupnja oštećenja drugih organa.

---

image

Celijakija se javlja u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba

Shutterstock
---

- Što je alergija na pšenicu, a što intolerancija na gluten?

- Alergija na pšenicu, kao što samo ime govori, predstavlja pretjeranu reakciju našeg imunosnog sustava na proteine iz pšenice, uključujući i gluten, koja se javlja nekoliko sekundi ili minuta nakon što konzumiramo pšenicu. Ovaj tip alergija na hranu najčešći je u djece, a statistika pokazuje da oko 65 posto djece alergiju na pšenicu preraste do 12. godine života. Simptomi alergije na pšenicu mogu biti blagi do opasni za život, a uključuju iritaciju usne šupljine i grla te očiju, osip, proljev, mučninu i povraćanje te probleme s disanjem, odnosno anafilaktički šok. Nakon što liječnik specijalist postavi dijagnozu, osobe s alergijom na pšenicu iz prehrane bi u potpunosti trebale izbaciti pšenicu, a ponekad i srodne vrste žitarica, poput ječma ili raži. Budući da izbacivanje pšenice iz prehrane ne znači isto što i izbacivanje glutena iz prehrane, alergičnima na pšenicu svakako se savjetuje pažljivo i detaljno čitanje deklaracija na proizvodima. Primjerice, pšenični škrob bez glutena jedan je od sastojaka prehrambenih proizvoda koji nije prikladan za osobe s alergijom na pšenicu.

- Postoje slučajevi intolerancije, odnosno preosjetljivosti na gluten i kada nije riječ o celijakiji!?

- Kod ove pojave javljaju se simptomi slični simptomima celijakije, primjerice nadimanje i vjetrovi, proljev, bolovi u trbuhu, umor, glavobolja i kožni osip. Razlika u odnosu na celijakiju je što kod intolerancije na gluten ne postoje klinički znakovi koji su vidljivi kod dijagnoze celijakije.

Iskustveno se pokazalo da se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon što eliminiraju gluten iz prehrane. Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten uvelike porasla i svijest o celijakiji te je osobama koje boluju od celijakije hrana bez glutena postala dostupnija. Također, izbacimo li ili smanjimo gluten u prehrani, primorani smo uvesti druge namirnice koje zamjenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije, što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primijetit ćemo da je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno. Konačni savjet osobama koje pate od simptoma intolerancije na gluten glasi da prvo pretragama isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda prigrle bezglutensku prehranu, pazeći pritom da bude uravnotežena.

- Kako se postavlja dijagnoza celijakije?

- Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi. Tako se IgA antitijela smatraju najosjetljivijima za dijagnozu celijakije, a razlog tome je njihova važna zadaća u zaštiti sluznica. Iako razlikujemo nekoliko tipova IgA antitijela, kada govorimo o dijagnozi celijakije, najčešće se spominju anti-tTG IgA antitijela, odnosno antitijela protiv tkivne transglutaminaze. Važno je napomenuti da se uz anti-tTG IgA protutijela uvijek mora odrediti i ukupni IgA, jer 10 posto opće populacije ima nedostatak IgA pa nalaz može biti lažno negativan. U slučaju nedostatka IgA treba odrediti protutijelo IgG klase (najčešće je to IgG DGP ili IgG anti-tTG). Budući da spomenute laboratorijske pretrage ovise o prisutnosti glutena u organizmu, izuzetno je važno suzdržati se od započinjanja bezglutenske prehrane prije samog testiranja. Drugim riječima, testiranje treba raditi dok je osoba na prehrani koja sadrži gluten.

---

image

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi

Shutterstock
---

- Koji su temelji bezglutenske dijete?

- Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga bezglutenska prehranaSvu hranu i lijekove koji sadrže gluten ili su porijeklom iz pšenice, raži i ječma te njihovih derivata treba u potpunosti eliminirati iz prehrane oboljelih od celijakije jer i najmanje količine glutena mogu biti štetne za oboljele.

Uklanjanje glutena rezultirat će simptomatskom, serološkom i histološkom remisijom kod većine pacijenata. Istraživanja pokazuju da se u 70 posto pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske dijete bilježi poboljšanje simptoma, a razine protutijela mogu se normalizirati tijekom 6-12 mjeseci od početka dijete, dok je za kompletnu histološku remisiju potrebno i do dvije godine. Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.

- Koliko možemo vjerovati deklaracijama na prehrambenim proizvodima?

- Jedna od većih prepreka provođenju bezglutenske prehrane je neadekvatno deklariranje glutena u prehrambenim proizvodima. Naime, oboljeli od celijakije često ne mogu biti sigurni konzumiraju li gluten ili ne budući da proizvođači nisu dužni navesti na deklaraciji sadrži li proizvod gluten ili ne. Problem nedeklariranja glutena utoliko je veći što gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta.

Poznato je da je gluten vrlo koristan emulgator i stabilizator koji se često primjenjuje u prehrambenoj industriji. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. "Škrob" je pojam koji se često nalazi na listama sastojaka. Nažalost, vrlo je rijetko zapisano koja je vrsta škroba upotrijebljena. Može se raditi o pšeničnom škrobu koji sadrži gluten, ali i o bezglutenskom škrobu riže, kukuruza ili krumpira.

- Česta je i kontaminacija bezglutenskih namirnica. Koliko glutena oboljeli mogu podnijeti i je li bezglutenska prehrana cjeloživotna?

- Značajan problem s kojim se oboljeli od celijakije susreću je i kontaminacija bezglutenskih namirnica glutenom iz namirnica koje ga sadrže. Primjerice, prilikom priprave kukuruznog kruha često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele. Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su da oboljeli podnose 10-30 mg glutena dnevno, dok unos 50 mg ima štetan učinak za većinu oboljelih.

Ono što terapiju bezglutenskom prehranom čini posebno teškom je činjenica da terapija traje cijeli život i da prilikom njezina provođenja bolesnik treba biti bezuvjetno dosljedan. Naime, osobe koje često započinju i iznova krše dijetu mogu razviti oblik bolesti koji ne reagira na dijetu.

- Jesu li zobene pahuljice gluten-free?

- Godinama se vode polemike oko toga možemo li zob svrstati u kategoriju gluten-free žitarica. Naime, čista zob jest gluten-free žitarica i sigurna je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten. S druge strane, zob se nerijetko kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno pojesti 50 do 100 g zobi bez neželjenih nuspojava.

- Koja je tajna veza između celijakije i Hashimotove bolesti?

- Postoji sve više dokaza da osobe koje pate od Hashimotova tireoiditisa istovremeno mogu biti i preosjetljive na gluten. Ova zanimljiva poveznica između autoimunih bolesti, kao što su Hashimotova bolest i celijakija, može se objasniti nizom unutarnjih (npr. genetički čimbenici i prevelika ekspresija citokina) i vanjskih čimbenika (npr. okoliš i prehrambene navike). Štitnjača je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitnjače. Zbog toga se smatra da mala apsorpcija selena kod celijakije može biti jedan od čimbenika koji doprinosi oštećenju štitnjače.

Vjeruje se da se poveznica između glutena i Hashimotovog tireoiditisa može objasniti tzv. molekularnom mimikrijom. Naime, tijekom molekularne mimikrije tijelo proizvodi protutijela za komponentu strukture peptida sličnoj strukturi koju tijelo napada, ali se na molekularnoj razini razlikuje od nje. Zbog sličnosti peptidnih struktura glutena i tkiva štitnjače može doći do pokretanja križno reaktivnog autoimunog odgovora. Kada osoba s Hashimotovom bolešću konzumira hranu koja sadrži gluten, tijelo zabunom može "zamijeniti" gluten za štitnjaču i dodatno stimulirati napad protutijela na štitnu žlijezdu. Visoke razine protutijela u korelaciji su sa simptomima Hashimotove bolesti pa se smatra da snižavanje razine protutijela može pomoći olakšati te simptome.

---

image

Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva

Shutterstock
---

- Trebaju li osobe sa Hashimotovom bolešću izbaciti gluten iz prehrane?

- Iako postoje znanstveni i iskustveni dokazi o koristi bezglutenske prehrane kod osoba s Hashimoto tireoiditisom koje istovremeno ne pate od celijakije, još uvijek ne postoji jedinstvena preporuka stručnjaka da bi osobe s Hashimotovom bolešću iz prehrane u potpunosti trebale izbaciti gluten.

Rezultati istraživanja koje je 2019. godine objavljeno u časopisu Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, u kojem su sudjelovale 34 žene s Hashimotovom bolešću otkrili su da je bezglutenska prehrana utjecala na smanjenje razine antitijela. No, znanstvenici naglašavaju da je potrebno provesti još istraživanja koja bi potvrdila ovo otkriće. Pregledni rad iz 2020. godine koji je obuhvatio šest znanstvenih istraživanja o utjecaju bezglutenske prehrane na simptome Hashimotova tireoiditisa pokazao je pozitivno djelovanje bezglutenske prehrane na smanjenje razine antitijela, ali i mogući utjecaj na odgodu pojave stanja hipotireoze.

Budući da je dijagnoza celijakije češća u osoba s drugim autoimunim bolestima, rezultati novijih istraživanja ukazuju na potrebu da osobe s Hashimotovim tireoiditisom naprave i serološke testove na celijakiju (testovi na protutijela AGA-IgA, AGA-IgG, TGA i EMA). Ako se bilo koji od seroloških testova pokaže pozitivnim, dodatno se preporučuje napraviti gastroduodenoskopiju uz biopsije duodenuma.

---

Praktični savjeti za pripremu bezglutenskih obroka u kuhinji

- Prilikom primjene žitarica i različitih vrsta brašna birajte proizvode s oznakom prekriženog klasa, budući da prirodno bezglutenske žitarice i posebno brašna mogu biti kontaminirane glutenom.

- Strogo odvojite proizvode koji sadrže gluten od onih koji ga ne sadrže i odredite posebno skladište u kojemu čuvate hranu bez glutena.

- Pekače za kruh, tostere i slične aparate koristite za pripremu isključivo kruha bez glutena, a isto vrijedi i za košarice za kruh te mjesta na kojima se čuva kruh.

- Jela bez glutena nemojte dodirivati rukama na kojima se nalaze ostaci brašna ili kuhinjskim uređajima koji su bili u kontaktu s jelima koja sadrže gluten.

- Jela bez glutena postavljajte isključivo na čiste površine (radne ploče, lim za pečenje), a radne ploče i kuhinjske uređaje (kuhača, sito i sl.) temeljito očistite prije kuhanja ili pečenja. Najbolje je površine oprati u sredstvu za pranje suđa i potom prebrisati alkoholom.

- Za površine koje su možda kontaminirane upotrebljavajte papir za pečenje ili aluminijsku foliju kao podlogu.

- Ako upotrebljavate mlinac za žitarice, pazite da ga upotrebljavate samo za žitarice bez glutena.

- Drveni pribor treba upotrebljavati samo za pripremu hrane bez glutena jer se u urezima mogu nalaziti ostaci brašna.

- Nemojte upotrebljavati ulje ili vodu koje ste prethodno upotrijebili za prženje ili kuhanje paniranih jela koja sadrže gluten.

- Idealan pristup u pripremi bezglutenskih jela je odvojena kuhinja ili prostorija u kojoj se priprema isključivo bezglutenska hrana.

---

---

Primjer bezglutenskog jelovnika

Doručak

Topla zobena kaša s bobičastim voćem

Sastojci:

· sitne bezglutenske zobene pahuljice (60 g)

· šalica biljnog napitka po želji

· 1 banana

· šaka bobičastog voća po želji (borovnice, maline)

· prstohvat cimeta

· žličica meda

Priprema:

Zobene pahuljice kuhati na biljnom napitku. Prije serviranja dodati bananu narezanu na kolutiće te sve posuti cimetom, žlicom meda i bobičastim voćem.

 

 

Međuobrok

Nekoliko bezglutenskih krekera po želji (primjerice od kukuruza ili amaranta)

Skyr, 150 g, sa žličicom mljevenih lanenih sjemenki

 

 

Ručak

Šareni rižoto od teletine i povrća

Sastojci za 4 osobe:

· 500 g teletine od plećke

· 200 g arborio riže

· 2 stapke poriluka

· 1 crvena svježa paprika

· 3 režnja češnjaka

· 1 korijen celera

· 4 dl mesnog ili povrtnog temeljca

· maslinovo ulje

· kockica maslaca

· svježa kadulja

· svježi ružmarin

· sol i papar

Priprema:

Narežite meso na kockice i kratko i prepecite na ulju da dobije zlatnu boju pa dodajte usitnjeni češnjak, celer, poriluk i papriku. Brzo miješajte da povrće pusti aromu pa zalijte s nekoliko žlica temeljca. Nakon desetak minuta dodajte rižu pa podlijte temeljcem. Posolite i popaprite, dolijevajte pomalo temeljac dok riža ne omekša, cijelo vrijeme miješajući. Na kraju u rižoto umiješajte usitnjenu kadulju i ružmarin pa umiješajte maslac.

Zdjelica salate od matovilca

 

 

Međuobrok

Zdjelica jagoda

Večera

Namaz od avokada, 1 velika žlica

Sastojci:

· ½ avokada,

· 1 režanj češnjaka,

· 1 žličica limunovog soka,

· malo svježeg sjeckanog peršina,

· sol i papar

Priprema:

Zgnječiti avokado vilicom ili u multipraktiku, nasjeckati češnjak i peršin te začiniti po želji.

· kriška bezglutenskog kruha

· kuhano jaje

· probiotički jogurt, 2 dl

---

---

Oboljeli od celijakije imaju devet puta veću vjerojatnost da će imati IBD

Čini se da su celijakija i kronična upalna bolest crijeva, poznatija pod svojom engleskom kraticom IBD (IBD - eng. Inflammatory bowel disease) povezane. Stoga su istraživači sa Sveučilišta McMaster u Kanadi počeli proučavati imaju li pacijenti s jednom od dvije dijagnoze povećanu vjerojatnost da će oboljeti i od druge bolesti.

Istraživanje je osmišljeno kao sustavni pregled i meta-analiza postojećih studija vezanih uz celijakiju i kroničnu upalnu bolest crijeva, koja je zapravo sinonim za dvije različite dijagnoze, a to su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Iz objave koja je nedavno izišla u časopisu Gastroenterology može se razabrati da u slučaju celijakije postoji povećani rizik da osoba boluje i od kronične upalne bolesti crijeva. Prema analiziranim podacima, vjerojatnost za to je devet puta veća nego inače.

Tim istraživača, predvođen gastroenterologinjom Mariom Ines Pinto-Sanchez, ne samo da je otkrio da celijakija povećava mogućnost neke od kroničnih upalnih bolesti crijeva, već je to dvosmjerna povezanost. Dakle, čak i kod osoba kojima je dijagnosticirana kronična upalna bolest crijeva, postoji povećan rizik od kasnijeg razvoja celijakije, iako je vjerojatnost nešto manja nego obratno.

Istraživači su pregledali gotovo 10.000 studija objavljenih između 1978. i 2019. Liječnici koji svakodnevno imaju posla s pacijentima s kroničnom upalnom bolešću crijeva i celijakijom odavno sumnjaju da postoji snažna povezanost između te dvije dijagnoze. Međutim, do sada nije bilo studije koja bi tako precizno definirala vjerojatnost da osoba oboli od obje bolesti. Istraživači su pregledali čak 9800 studija i zatim odabrali 65 najrelevantnijih za meta-analizu. To su bile studije objavljene između 1978. i 2019. Od njih su 43 uključivale samo odrasle, 12 samo djecu, a 10 i djecu i odrasle. U većini slučajeva radilo se o europskim studijima, dok su manjim dijelom predstavljali studije porijeklom iz Sjeverne Amerike i Azije.

Spoznaje koje donosi studija kanadskih istraživača mogle bi značajno utjecati na liječenje pacijenata s takvim problemima u budućnosti. To bi prije svega moglo značiti sustavniju provjeru imaju li oboljeli od celijakije ili kronične upalne bolesti crijeva i pridruženu bolest. Učinkovitost liječenja uvelike ovisi o ispravnoj dijagnozi. Ako neka od dijagnoza ostane (dugo) neprepoznata, tada je u pravilu uspjeh u ublažavanju simptoma smanjen.

Bolni problemi s probavom

Koje su glavne razlike između IBD-a i celijakije?

- Iako kronična upalna bolest crijeva i celijakija dijele mnoge zajedničke karakteristike, one su ipak različite bolesti s određenim specifičnostima. Znanstvenici još ne znaju točan razlog razvoja Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, no pretpostavlja se da su oba oblika kronične upalne bolesti crijeva kombinacija genetskih čimbenika, infekcija i raznih utjecaja iz okoline.

S druge strane, za celijakiju se kaže da je uglavnom povezana s genetskim razlozima. Kao što je poznato, glavni okidač koji dovodi do teške alergijske reakcije je gluten u prehrani. Poznavanje konkretnih uzroka problema s kojima se pacijent nosi stoga je iznimno važno za odgovarajuće djelovanje. Simptomi koji bi se inače pripisali, primjerice, nekoj od kroničnih upalnih bolesti crijeva, zapravo bi mogli biti povezani s konzumacijom glutena, koji bi naravno morali izbaciti iz prehrane, ako je celijakija doista temeljni uzrok.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znakovi su netipični [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => znakovi su netipični 2 0 14200 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-09 06:40:01 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => Javorka Luetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-19 07:13:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-19 07:13:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 224 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Celijakija i intolerancija nisu isto! Nutricionistica otkriva sve što treba znati o bolesti, dijagnostici, prehrani... [metakey] => celijakija, tena škunca [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061179.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25079763.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061180.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061181.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/09\/25061182.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Vitaminoteka","Privatni album","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Celijakija se vrlo \u010desto poistovje\u0107uje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je\u00a0pogre\u0161no, isti\u010de\u00a0Tena \u0160kunca,<\/strong>\u00a0mag. nutricionistica iz \u2018Vitaminoteke\u2018 d.o.o.<\/p>","

Tena \u0160kunca: Gluten se mo\u017ee skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao \u0161to su sredstva za odr\u017eavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice...<\/p>","

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim klini\u010dke slike u obzir je potrebno uzeti i odre\u0111ene laboratorijske parametre iz krvi<\/p>","

Celijakija se\u00a0javlja u gotovo svakoj \u017eivotnoj dobi kod oba spola, sve \u010de\u0161\u0107e kod odraslih osoba<\/p>","

Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1196","hd_25061179_1920.jpg":"1920x1080","k_25061179_1280.jpg":"1280x1280","k_25061179_1024.jpg":"1024x1024","k_25061179_640.jpg":"640x640","k_25061179_480.jpg":"480x480","k_25061179_340.jpg":"340x340","k_25061179_220.jpg":"220x220","o_25061179_1280.jpg":"1280x797","o_25061179_1024.jpg":"1024x637","o_25061179_640.jpg":"640x398","o_25061179_480.jpg":"480x299","o_25061179_340.jpg":"340x211","o_25061179_220.jpg":"220x137","h_25061179_1280.jpg":"1280x854","h_25061179_1024.jpg":"1024x683","h_25061179_640.jpg":"640x427","h_25061179_480.jpg":"480x320","h_25061179_340.jpg":"340x227","h_25061179_220.jpg":"220x147","pp_25061179_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061179_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061179_640.jpg":"640x814","pp_25061179_480.jpg":"480x611","pp_25061179_340.jpg":"340x432","pp_25061179_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1067","hd_25079763_1920.jpg":"1920x1080","k_25079763_1280.jpg":"1280x1280","k_25079763_1024.jpg":"1024x1024","k_25079763_640.jpg":"640x640","k_25079763_480.jpg":"480x480","k_25079763_340.jpg":"340x340","k_25079763_220.jpg":"220x220","o_25079763_1280.jpg":"1280x853","o_25079763_1024.jpg":"1024x682","o_25079763_640.jpg":"640x426","o_25079763_480.jpg":"480x320","o_25079763_340.jpg":"340x226","o_25079763_220.jpg":"220x146","h_25079763_1280.jpg":"1280x854","h_25079763_1024.jpg":"1024x683","h_25079763_640.jpg":"640x427","h_25079763_480.jpg":"480x320","h_25079763_340.jpg":"340x227","h_25079763_220.jpg":"220x147","pp_25079763_1280.jpg":"1280x1628","pp_25079763_1024.jpg":"1024x1303","pp_25079763_640.jpg":"640x814","pp_25079763_480.jpg":"480x611","pp_25079763_340.jpg":"340x432","pp_25079763_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25061180_1920.jpg":"1920x1080","k_25061180_1280.jpg":"1280x1280","k_25061180_1024.jpg":"1024x1024","k_25061180_640.jpg":"640x640","k_25061180_480.jpg":"480x480","k_25061180_340.jpg":"340x340","k_25061180_220.jpg":"220x220","o_25061180_1280.jpg":"1280x960","o_25061180_1024.jpg":"1024x768","o_25061180_640.jpg":"640x480","o_25061180_480.jpg":"480x360","o_25061180_340.jpg":"340x255","o_25061180_220.jpg":"220x165","h_25061180_1280.jpg":"1280x854","h_25061180_1024.jpg":"1024x683","h_25061180_640.jpg":"640x427","h_25061180_480.jpg":"480x320","h_25061180_340.jpg":"340x227","h_25061180_220.jpg":"220x147","pp_25061180_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061180_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061180_640.jpg":"640x814","pp_25061180_480.jpg":"480x611","pp_25061180_340.jpg":"340x432","pp_25061180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_25061181_1920.jpg":"1920x1080","k_25061181_1280.jpg":"1280x1280","k_25061181_1024.jpg":"1024x1024","k_25061181_640.jpg":"640x640","k_25061181_480.jpg":"480x480","k_25061181_340.jpg":"340x340","k_25061181_220.jpg":"220x220","o_25061181_1280.jpg":"1280x837","o_25061181_1024.jpg":"1024x669","o_25061181_640.jpg":"640x418","o_25061181_480.jpg":"480x314","o_25061181_340.jpg":"340x222","o_25061181_220.jpg":"220x143","h_25061181_1280.jpg":"1280x854","h_25061181_1024.jpg":"1024x683","h_25061181_640.jpg":"640x427","h_25061181_480.jpg":"480x320","h_25061181_340.jpg":"340x227","h_25061181_220.jpg":"220x147","pp_25061181_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061181_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061181_640.jpg":"640x814","pp_25061181_480.jpg":"480x611","pp_25061181_340.jpg":"340x432","pp_25061181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_25061182_1920.jpg":"1920x1080","k_25061182_1280.jpg":"1280x1280","k_25061182_1024.jpg":"1024x1024","k_25061182_640.jpg":"640x640","k_25061182_480.jpg":"480x480","k_25061182_340.jpg":"340x340","k_25061182_220.jpg":"220x220","o_25061182_1280.jpg":"1280x720","o_25061182_1024.jpg":"1024x576","o_25061182_640.jpg":"640x360","o_25061182_480.jpg":"480x270","o_25061182_340.jpg":"340x191","o_25061182_220.jpg":"220x123","h_25061182_1280.jpg":"1280x854","h_25061182_1024.jpg":"1024x683","h_25061182_640.jpg":"640x427","h_25061182_480.jpg":"480x320","h_25061182_340.jpg":"340x227","h_25061182_220.jpg":"220x147","pp_25061182_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061182_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061182_640.jpg":"640x814","pp_25061182_480.jpg":"480x611","pp_25061182_340.jpg":"340x432","pp_25061182_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15431678 Threads: 3 Questions: 3194727605 Slow queries: 7182874 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235874658 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /mozaik/zdravlje/celijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani-1299562 [printLink] => /mozaik/zdravlje/celijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani-1299562?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 195479 [name] => celijakija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => celijakija [link] => /tag/celijakija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719995 [name] => tena škunca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-16 15:57:46 [main_article_id] => 0 [alias] => tena-skunca [link] => /tag/tena-skunca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znakovi su netipični [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Celijakija i intolerancija nisu isto! Nutricionistica otkriva sve što treba znati o bolesti, dijagnostici, prehrani... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061179.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Vitaminoteka [mainImageDesc] =>

Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je pogrešno, ističe Tena Škunca, mag. nutricionistica iz ‘Vitaminoteke‘ d.o.o.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061179.jpg [title] =>

Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je pogrešno, ističe Tena Škunca, mag. nutricionistica iz ‘Vitaminoteke‘ d.o.o.

Shutterstock, Vitaminoteka ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25079763.jpg [title] =>

Tena Škunca: Gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice...

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061180.jpg [title] =>

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061181.jpg [title] =>

Celijakija se javlja u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/09/25061182.jpg [title] =>

Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nadimanje, vjetrovi, proljev, česti bolovi u trbuhu, umor, glavobolja, kožni osip, slabost, gubitak na težini, najčešći su simptomi s kojima se susreću osobe oboljele od celijakije. Riječ je o bolesti koja se sve češće spominje, ali koja se ponekad manifestira netipičnim znakovima i može dugo ostati neprepoznata i uzrokovati dalekosežne posljedice na zdravlje.

---

---

Srećom, danas se s njom lakše boriti s obzirom na najnovija znanstvena saznanja o samoj prirodi bolesti, ali i mogućnostima nabave namirnica pogodnih za prehranu oboljelih. Sve što treba znati o celijakiji, dijagnosticiranju bolesti i načinu prehrane koji olakšava život otkrila nam je u razgovoru Tena Škunca, mag. nutricionistica iz Vitaminoteke d.o.o.

- Uz celijakiju se kao glavni neprijatelj povezuje gluten, koji je sveprisutan u našoj prehrani i drugim proizvodima koje svakodnevno koristimo?

- Iza pojma gluten krije se skupina proteina prirodno prisutnih u pšenici, ječmu, raži i zobi. Tako u pšenici nalazimo glijadin, u ječmu hordein, u raži sekalin, a u zobi avenin. Proteini glutena imaju kompleksna kemijska svojstva, a odgovorni su za kohezivnost, viskoznost i elastičnost tijesta. Osim toga, vezuju masnoću i vodu, emulgiraju, stabiliziraju i izvrstan su nositelj aroma i začina. Međutim, gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice, pa čak i u lijekovima ili dodacima prehrani.

---

image

Tena Škunca: Gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice...

Privatni album
---

- Kako prepoznati je li riječ o celijakiji, intoleranciji na gluten ili alergiji na pšenicu?

- Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je u potpunosti pogrešno. Riječ je o ozbiljnoj autoimunoj bolesti kod koje tijelo nakon konzumiranja hrane koja sadrži gluten napada vlastite stanice imunosnog sustava. Celijakija, poznata i kao glutenska enteropatija, autoimuna je bolest kod koje je crijevo preosjetljivo na prehrambeni gluten, te uzrokuje imunosno posredovano oštećenje sluznice tankog crijeva u genetski predodređenih osoba. Budući da je tanko crijevo mjesto gdje se odvija apsorpcija velikog broja nutrijenata, neliječena celijakija može biti uzrok brojnih nutritivnih deficita.

- Kolika je učestalost celijakije i koga najčešće pogađa?

- Ovo stanje javlja se u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba. Pojavnost celijakije u općoj populaciji je oko 1 posto, a simptomi bolesti variraju od tipičnih simptoma poput usporenog razvoja kod djece, anemije ili gubitka na tjelesnoj masi do pritajenih simptoma kao što su neplodnost ili osteoporoza.

- Koji su najčešći simptomi?

- Celijakija se najčešće prepoznaje po simptomima kao što su: proljev, masna stolica, gubitak tjelesne mase te usporeni rast kod djece. Međutim, problem nastaje kada simptomi celijakije nisu tipični ili naizgled nisu vidljivi. Naime, istraživanja pokazuju da na svaki klinički prepoznati slučaj dolazi tri do sedam slučaja neprepoznate celijakije. Otkrivanje pritajenih ili netipičnih formi tegoba celijakije je danas sve češće u kasnijoj životnoj dobi.

Za osobe koje boluju od celijakije gluten je izrazito štetan. Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva. Oštećena sluznica neučinkovito apsorbira nutrijente, dovodeći do različitih poremećaja u organizmu, uključujući anemiju, osteoporozu, usporeni rast i razvoj, gubitak tjelesne mase i probavne tegobe. Patološki imunosni odgovor na gluten povezuje se i s drugim autoimunim bolestima, poput šećerne bolesti, autoimune bolesti štitnjače, autoimune bolesti jetre, multiple skleroze, kolagenoze, neplodnosti i neuroloških problema. Celijakija se liječi isključivo strogom doživotnom bezglutenskom prehranom. Svim oboljelima zajednički je nazivnik kronične doživotne bolesti, no oblik bolesti ovisi o dobi bolesnika, trajanju i jačini bolesti te stupnja oštećenja drugih organa.

---

image

Celijakija se javlja u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba

Shutterstock
---

- Što je alergija na pšenicu, a što intolerancija na gluten?

- Alergija na pšenicu, kao što samo ime govori, predstavlja pretjeranu reakciju našeg imunosnog sustava na proteine iz pšenice, uključujući i gluten, koja se javlja nekoliko sekundi ili minuta nakon što konzumiramo pšenicu. Ovaj tip alergija na hranu najčešći je u djece, a statistika pokazuje da oko 65 posto djece alergiju na pšenicu preraste do 12. godine života. Simptomi alergije na pšenicu mogu biti blagi do opasni za život, a uključuju iritaciju usne šupljine i grla te očiju, osip, proljev, mučninu i povraćanje te probleme s disanjem, odnosno anafilaktički šok. Nakon što liječnik specijalist postavi dijagnozu, osobe s alergijom na pšenicu iz prehrane bi u potpunosti trebale izbaciti pšenicu, a ponekad i srodne vrste žitarica, poput ječma ili raži. Budući da izbacivanje pšenice iz prehrane ne znači isto što i izbacivanje glutena iz prehrane, alergičnima na pšenicu svakako se savjetuje pažljivo i detaljno čitanje deklaracija na proizvodima. Primjerice, pšenični škrob bez glutena jedan je od sastojaka prehrambenih proizvoda koji nije prikladan za osobe s alergijom na pšenicu.

- Postoje slučajevi intolerancije, odnosno preosjetljivosti na gluten i kada nije riječ o celijakiji!?

- Kod ove pojave javljaju se simptomi slični simptomima celijakije, primjerice nadimanje i vjetrovi, proljev, bolovi u trbuhu, umor, glavobolja i kožni osip. Razlika u odnosu na celijakiju je što kod intolerancije na gluten ne postoje klinički znakovi koji su vidljivi kod dijagnoze celijakije.

Iskustveno se pokazalo da se kvaliteta života mnogim osobama značajno poboljša nakon što eliminiraju gluten iz prehrane. Ono što je pozitivno jest da je zajedno s pojavom intolerancije na gluten uvelike porasla i svijest o celijakiji te je osobama koje boluju od celijakije hrana bez glutena postala dostupnija. Također, izbacimo li ili smanjimo gluten u prehrani, primorani smo uvesti druge namirnice koje zamjenjuju pšenicu, ječam i raž, stoga ćemo se hraniti raznovrsnije, što je jedan od osnovnih postulata pravilne prehrane. Razmislimo li malo, primijetit ćemo da je pšenica jedina hrana koju jedemo svakodnevno više puta dnevno. Konačni savjet osobama koje pate od simptoma intolerancije na gluten glasi da prvo pretragama isključe mogućnost postojanja celijakije, a tek onda prigrle bezglutensku prehranu, pazeći pritom da bude uravnotežena.

- Kako se postavlja dijagnoza celijakije?

- Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi. Tako se IgA antitijela smatraju najosjetljivijima za dijagnozu celijakije, a razlog tome je njihova važna zadaća u zaštiti sluznica. Iako razlikujemo nekoliko tipova IgA antitijela, kada govorimo o dijagnozi celijakije, najčešće se spominju anti-tTG IgA antitijela, odnosno antitijela protiv tkivne transglutaminaze. Važno je napomenuti da se uz anti-tTG IgA protutijela uvijek mora odrediti i ukupni IgA, jer 10 posto opće populacije ima nedostatak IgA pa nalaz može biti lažno negativan. U slučaju nedostatka IgA treba odrediti protutijelo IgG klase (najčešće je to IgG DGP ili IgG anti-tTG). Budući da spomenute laboratorijske pretrage ovise o prisutnosti glutena u organizmu, izuzetno je važno suzdržati se od započinjanja bezglutenske prehrane prije samog testiranja. Drugim riječima, testiranje treba raditi dok je osoba na prehrani koja sadrži gluten.

---

image

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi

Shutterstock
---

- Koji su temelji bezglutenske dijete?

- Jedina sigurna terapija kod celijakije je stroga bezglutenska prehranaSvu hranu i lijekove koji sadrže gluten ili su porijeklom iz pšenice, raži i ječma te njihovih derivata treba u potpunosti eliminirati iz prehrane oboljelih od celijakije jer i najmanje količine glutena mogu biti štetne za oboljele.

Uklanjanje glutena rezultirat će simptomatskom, serološkom i histološkom remisijom kod većine pacijenata. Istraživanja pokazuju da se u 70 posto pacijenata unutar dva tjedna od početka bezglutenske dijete bilježi poboljšanje simptoma, a razine protutijela mogu se normalizirati tijekom 6-12 mjeseci od početka dijete, dok je za kompletnu histološku remisiju potrebno i do dvije godine. Potrebno je naglasiti da bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam, a gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga sačinjavaju su zamjenjive brojnim drugim prehrambenim izvorima.

- Koliko možemo vjerovati deklaracijama na prehrambenim proizvodima?

- Jedna od većih prepreka provođenju bezglutenske prehrane je neadekvatno deklariranje glutena u prehrambenim proizvodima. Naime, oboljeli od celijakije često ne mogu biti sigurni konzumiraju li gluten ili ne budući da proizvođači nisu dužni navesti na deklaraciji sadrži li proizvod gluten ili ne. Problem nedeklariranja glutena utoliko je veći što gluten može biti prisutan u prehrambenim proizvodima kao temeljni sastojak ili dodan kao derivat ukoliko se hrana procesira. Skriveni izvori glutena uključuju aditive, konzervanse i različite stabilizatore koji se nalaze u procesiranoj hrani, lijekovima i sredstvima za održavanje higijene usta.

Poznato je da je gluten vrlo koristan emulgator i stabilizator koji se često primjenjuje u prehrambenoj industriji. Hidrolizirani biljni proteini mogu biti porijeklom iz pšenice, soje, kukuruza ili mješavine spomenutih žitarica. "Škrob" je pojam koji se često nalazi na listama sastojaka. Nažalost, vrlo je rijetko zapisano koja je vrsta škroba upotrijebljena. Može se raditi o pšeničnom škrobu koji sadrži gluten, ali i o bezglutenskom škrobu riže, kukuruza ili krumpira.

- Česta je i kontaminacija bezglutenskih namirnica. Koliko glutena oboljeli mogu podnijeti i je li bezglutenska prehrana cjeloživotna?

- Značajan problem s kojim se oboljeli od celijakije susreću je i kontaminacija bezglutenskih namirnica glutenom iz namirnica koje ga sadrže. Primjerice, prilikom priprave kukuruznog kruha često dolazi do kontaminacije pšeničnim ili raženim brašnom, a poznato je da su i male količine glutena problematične za oboljele. Rezultati kliničkih istraživanja pokazali su da oboljeli podnose 10-30 mg glutena dnevno, dok unos 50 mg ima štetan učinak za većinu oboljelih.

Ono što terapiju bezglutenskom prehranom čini posebno teškom je činjenica da terapija traje cijeli život i da prilikom njezina provođenja bolesnik treba biti bezuvjetno dosljedan. Naime, osobe koje često započinju i iznova krše dijetu mogu razviti oblik bolesti koji ne reagira na dijetu.

- Jesu li zobene pahuljice gluten-free?

- Godinama se vode polemike oko toga možemo li zob svrstati u kategoriju gluten-free žitarica. Naime, čista zob jest gluten-free žitarica i sigurna je za većinu osoba koje imaju neki oblik intolerancije ili alergiju na gluten. S druge strane, zob se nerijetko kontaminira glutenom zbog samog procesa obrade u istim industrijskim pogonima u kojima se obrađuju i žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, raži i ječma. Međutim, istraživanja pokazuju da osobe s celijakijom ili alergijom na pšenicu mogu dnevno pojesti 50 do 100 g zobi bez neželjenih nuspojava.

- Koja je tajna veza između celijakije i Hashimotove bolesti?

- Postoji sve više dokaza da osobe koje pate od Hashimotova tireoiditisa istovremeno mogu biti i preosjetljive na gluten. Ova zanimljiva poveznica između autoimunih bolesti, kao što su Hashimotova bolest i celijakija, može se objasniti nizom unutarnjih (npr. genetički čimbenici i prevelika ekspresija citokina) i vanjskih čimbenika (npr. okoliš i prehrambene navike). Štitnjača je posebno osjetljiva na nedostatak selena jer selenoproteini, proteini u čiju se strukturu ugrađuje selen, imaju vrlo važnu ulogu u biosintezi i aktivnosti hormona štitnjače. Zbog toga se smatra da mala apsorpcija selena kod celijakije može biti jedan od čimbenika koji doprinosi oštećenju štitnjače.

Vjeruje se da se poveznica između glutena i Hashimotovog tireoiditisa može objasniti tzv. molekularnom mimikrijom. Naime, tijekom molekularne mimikrije tijelo proizvodi protutijela za komponentu strukture peptida sličnoj strukturi koju tijelo napada, ali se na molekularnoj razini razlikuje od nje. Zbog sličnosti peptidnih struktura glutena i tkiva štitnjače može doći do pokretanja križno reaktivnog autoimunog odgovora. Kada osoba s Hashimotovom bolešću konzumira hranu koja sadrži gluten, tijelo zabunom može "zamijeniti" gluten za štitnjaču i dodatno stimulirati napad protutijela na štitnu žlijezdu. Visoke razine protutijela u korelaciji su sa simptomima Hashimotove bolesti pa se smatra da snižavanje razine protutijela može pomoći olakšati te simptome.

---

image

Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva

Shutterstock
---

- Trebaju li osobe sa Hashimotovom bolešću izbaciti gluten iz prehrane?

- Iako postoje znanstveni i iskustveni dokazi o koristi bezglutenske prehrane kod osoba s Hashimoto tireoiditisom koje istovremeno ne pate od celijakije, još uvijek ne postoji jedinstvena preporuka stručnjaka da bi osobe s Hashimotovom bolešću iz prehrane u potpunosti trebale izbaciti gluten.

Rezultati istraživanja koje je 2019. godine objavljeno u časopisu Experimental and Clinical Endocrinology & Diabetes, u kojem su sudjelovale 34 žene s Hashimotovom bolešću otkrili su da je bezglutenska prehrana utjecala na smanjenje razine antitijela. No, znanstvenici naglašavaju da je potrebno provesti još istraživanja koja bi potvrdila ovo otkriće. Pregledni rad iz 2020. godine koji je obuhvatio šest znanstvenih istraživanja o utjecaju bezglutenske prehrane na simptome Hashimotova tireoiditisa pokazao je pozitivno djelovanje bezglutenske prehrane na smanjenje razine antitijela, ali i mogući utjecaj na odgodu pojave stanja hipotireoze.

Budući da je dijagnoza celijakije češća u osoba s drugim autoimunim bolestima, rezultati novijih istraživanja ukazuju na potrebu da osobe s Hashimotovim tireoiditisom naprave i serološke testove na celijakiju (testovi na protutijela AGA-IgA, AGA-IgG, TGA i EMA). Ako se bilo koji od seroloških testova pokaže pozitivnim, dodatno se preporučuje napraviti gastroduodenoskopiju uz biopsije duodenuma.

---

Praktični savjeti za pripremu bezglutenskih obroka u kuhinji

- Prilikom primjene žitarica i različitih vrsta brašna birajte proizvode s oznakom prekriženog klasa, budući da prirodno bezglutenske žitarice i posebno brašna mogu biti kontaminirane glutenom.

- Strogo odvojite proizvode koji sadrže gluten od onih koji ga ne sadrže i odredite posebno skladište u kojemu čuvate hranu bez glutena.

- Pekače za kruh, tostere i slične aparate koristite za pripremu isključivo kruha bez glutena, a isto vrijedi i za košarice za kruh te mjesta na kojima se čuva kruh.

- Jela bez glutena nemojte dodirivati rukama na kojima se nalaze ostaci brašna ili kuhinjskim uređajima koji su bili u kontaktu s jelima koja sadrže gluten.

- Jela bez glutena postavljajte isključivo na čiste površine (radne ploče, lim za pečenje), a radne ploče i kuhinjske uređaje (kuhača, sito i sl.) temeljito očistite prije kuhanja ili pečenja. Najbolje je površine oprati u sredstvu za pranje suđa i potom prebrisati alkoholom.

- Za površine koje su možda kontaminirane upotrebljavajte papir za pečenje ili aluminijsku foliju kao podlogu.

- Ako upotrebljavate mlinac za žitarice, pazite da ga upotrebljavate samo za žitarice bez glutena.

- Drveni pribor treba upotrebljavati samo za pripremu hrane bez glutena jer se u urezima mogu nalaziti ostaci brašna.

- Nemojte upotrebljavati ulje ili vodu koje ste prethodno upotrijebili za prženje ili kuhanje paniranih jela koja sadrže gluten.

- Idealan pristup u pripremi bezglutenskih jela je odvojena kuhinja ili prostorija u kojoj se priprema isključivo bezglutenska hrana.

---

---

Primjer bezglutenskog jelovnika

Doručak

Topla zobena kaša s bobičastim voćem

Sastojci:

· sitne bezglutenske zobene pahuljice (60 g)

· šalica biljnog napitka po želji

· 1 banana

· šaka bobičastog voća po želji (borovnice, maline)

· prstohvat cimeta

· žličica meda

Priprema:

Zobene pahuljice kuhati na biljnom napitku. Prije serviranja dodati bananu narezanu na kolutiće te sve posuti cimetom, žlicom meda i bobičastim voćem.

 

 

Međuobrok

Nekoliko bezglutenskih krekera po želji (primjerice od kukuruza ili amaranta)

Skyr, 150 g, sa žličicom mljevenih lanenih sjemenki

 

 

Ručak

Šareni rižoto od teletine i povrća

Sastojci za 4 osobe:

· 500 g teletine od plećke

· 200 g arborio riže

· 2 stapke poriluka

· 1 crvena svježa paprika

· 3 režnja češnjaka

· 1 korijen celera

· 4 dl mesnog ili povrtnog temeljca

· maslinovo ulje

· kockica maslaca

· svježa kadulja

· svježi ružmarin

· sol i papar

Priprema:

Narežite meso na kockice i kratko i prepecite na ulju da dobije zlatnu boju pa dodajte usitnjeni češnjak, celer, poriluk i papriku. Brzo miješajte da povrće pusti aromu pa zalijte s nekoliko žlica temeljca. Nakon desetak minuta dodajte rižu pa podlijte temeljcem. Posolite i popaprite, dolijevajte pomalo temeljac dok riža ne omekša, cijelo vrijeme miješajući. Na kraju u rižoto umiješajte usitnjenu kadulju i ružmarin pa umiješajte maslac.

Zdjelica salate od matovilca

 

 

Međuobrok

Zdjelica jagoda

Večera

Namaz od avokada, 1 velika žlica

Sastojci:

· ½ avokada,

· 1 režanj češnjaka,

· 1 žličica limunovog soka,

· malo svježeg sjeckanog peršina,

· sol i papar

Priprema:

Zgnječiti avokado vilicom ili u multipraktiku, nasjeckati češnjak i peršin te začiniti po želji.

· kriška bezglutenskog kruha

· kuhano jaje

· probiotički jogurt, 2 dl

---

---

Oboljeli od celijakije imaju devet puta veću vjerojatnost da će imati IBD

Čini se da su celijakija i kronična upalna bolest crijeva, poznatija pod svojom engleskom kraticom IBD (IBD - eng. Inflammatory bowel disease) povezane. Stoga su istraživači sa Sveučilišta McMaster u Kanadi počeli proučavati imaju li pacijenti s jednom od dvije dijagnoze povećanu vjerojatnost da će oboljeti i od druge bolesti.

Istraživanje je osmišljeno kao sustavni pregled i meta-analiza postojećih studija vezanih uz celijakiju i kroničnu upalnu bolest crijeva, koja je zapravo sinonim za dvije različite dijagnoze, a to su Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Iz objave koja je nedavno izišla u časopisu Gastroenterology može se razabrati da u slučaju celijakije postoji povećani rizik da osoba boluje i od kronične upalne bolesti crijeva. Prema analiziranim podacima, vjerojatnost za to je devet puta veća nego inače.

Tim istraživača, predvođen gastroenterologinjom Mariom Ines Pinto-Sanchez, ne samo da je otkrio da celijakija povećava mogućnost neke od kroničnih upalnih bolesti crijeva, već je to dvosmjerna povezanost. Dakle, čak i kod osoba kojima je dijagnosticirana kronična upalna bolest crijeva, postoji povećan rizik od kasnijeg razvoja celijakije, iako je vjerojatnost nešto manja nego obratno.

Istraživači su pregledali gotovo 10.000 studija objavljenih između 1978. i 2019. Liječnici koji svakodnevno imaju posla s pacijentima s kroničnom upalnom bolešću crijeva i celijakijom odavno sumnjaju da postoji snažna povezanost između te dvije dijagnoze. Međutim, do sada nije bilo studije koja bi tako precizno definirala vjerojatnost da osoba oboli od obje bolesti. Istraživači su pregledali čak 9800 studija i zatim odabrali 65 najrelevantnijih za meta-analizu. To su bile studije objavljene između 1978. i 2019. Od njih su 43 uključivale samo odrasle, 12 samo djecu, a 10 i djecu i odrasle. U većini slučajeva radilo se o europskim studijima, dok su manjim dijelom predstavljali studije porijeklom iz Sjeverne Amerike i Azije.

Spoznaje koje donosi studija kanadskih istraživača mogle bi značajno utjecati na liječenje pacijenata s takvim problemima u budućnosti. To bi prije svega moglo značiti sustavniju provjeru imaju li oboljeli od celijakije ili kronične upalne bolesti crijeva i pridruženu bolest. Učinkovitost liječenja uvelike ovisi o ispravnoj dijagnozi. Ako neka od dijagnoza ostane (dugo) neprepoznata, tada je u pravilu uspjeh u ublažavanju simptoma smanjen.

Bolni problemi s probavom

Koje su glavne razlike između IBD-a i celijakije?

- Iako kronična upalna bolest crijeva i celijakija dijele mnoge zajedničke karakteristike, one su ipak različite bolesti s određenim specifičnostima. Znanstvenici još ne znaju točan razlog razvoja Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, no pretpostavlja se da su oba oblika kronične upalne bolesti crijeva kombinacija genetskih čimbenika, infekcija i raznih utjecaja iz okoline.

S druge strane, za celijakiju se kaže da je uglavnom povezana s genetskim razlozima. Kao što je poznato, glavni okidač koji dovodi do teške alergijske reakcije je gluten u prehrani. Poznavanje konkretnih uzroka problema s kojima se pacijent nosi stoga je iznimno važno za odgovarajuće djelovanje. Simptomi koji bi se inače pripisali, primjerice, nekoj od kroničnih upalnih bolesti crijeva, zapravo bi mogli biti povezani s konzumacijom glutena, koji bi naravno morali izbaciti iz prehrane, ako je celijakija doista temeljni uzrok.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Vitaminoteka Privatni album Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock, Vitaminoteka

Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je pogrešno, ističe Tena Škunca, mag. nutricionistica iz ‘Vitaminoteke‘ d.o.o.

Privatni album

Tena Škunca: Gluten se može skrivati i u nekim neprehrambenim proizvodima, kao što su sredstva za održavanje oralne higijene, balzami za usne ili ljepila za markice...

Shutterstock

Kada postoji sumnja na celijakiju, osim kliničke slike u obzir je potrebno uzeti i određene laboratorijske parametre iz krvi

Shutterstock

Celijakija se javlja u gotovo svakoj životnoj dobi kod oba spola, sve češće kod odraslih osoba

Shutterstock

Imunosni sustav osobe oboljele od celijakije u prisustvu glutena u crijevima reagira burno, a reakcije ostavljaju trajne posljedice na sluznicu tankog crijeva

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/celijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani-1299562 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=acf1103a8fb31528cf897fb6c1c2c47ac5c115b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Celijakija+i+intolerancija+nisu+isto%21+Nutricionistica+otkriva+sve+%C5%A1to+treba+znati+o+bolesti%2C+dijagnostici%2C+prehrani...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcelijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani-1299562 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fcelijakija-i-intolerancija-nisu-isto-nutricionistica-otkriva-sve-sto-treba-znati-o-bolesti-dijagnostici-prehrani-1299562 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => znakovi su netipični [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeznakovi su netipični

Celijakija i intolerancija nisu isto! Nutricionistica otkriva sve što treba znati o bolesti, dijagnostici, prehrani...

Piše Javorka Luetić
19. lipnja 2023. - 09:13
Celijakija se vrlo često poistovjećuje s intolerancijama ili alergijama na hranu, no to je pogrešno, ističe Tena Škunca, mag. nutricionistica iz ‘Vitaminoteke‘ d.o.o.Shutterstock, Vitaminoteka

Nadimanje, vjetrovi, proljev, česti bolovi u trbuhu, umor, glavobolja, kožni osip, slabost, gubitak na težini, najčešći su simptomi s kojima se susreću osobe oboljele od celijakije. Riječ je o bolesti koja se sve češće spominje, ali koja se ponekad manifestira netipičnim znakovima i može dugo ostati neprepoznata i uzrokovati dalekosežne posljedice na zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 01:45