stdClass Object ( [id] => 585616 [title] => 'Od sto najzdravijih namirnica na svijetu 90 ih je iz Dalmacije!': slavni nutricionist otkriva što i kako kuhati te kako iz spize dobiti sve moguće vitamine [alias] => 39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

George Mateljan, slavni splitski nutricionist sa stalnom adresom na Havajima, ne posustaje u svojoj želji da pomogne svima onima koji pokušavaju pravilnom prehranom sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje ili su bolesni pa će im hrana poslužiti kao lijek.

Protekle tri godine prikupljao je, revidirao i nadopunjavao drugo hrvatsko izdanje svoje knjige "Najzdravije namirnice svijeta", koja je upravo danas promovirana u "Makronovi" u Zagrebu.

- U njoj su na jednom mjestu na jednostavan i svima pristupačan način prezentirane najnovije informacije iz područja nutricionizma koje su rezultat najnovijih neovisnih znanstvenih studija, objavljenih u najboljim svjetskim časopisima iz područja prehrane i zdravlja i citiranima na velikim online bazama podataka kao što su Pub Med, Science Direct, High Wire, Biomed Central...

Ekskluzivni 'Plan obroka'

Umjesto ranijih 880 stranica, novo izdanje knjige sada ih ima 1064, sa 17 novih poglavlja, osam novih dodataka i još 300 recepata, ukratko dodano je sve ono što se dogodilo u području zdrave prehrane u zadnjih sedam godina, od kada je tiskano prvo izdanje, kaže Željko Petrović, glavni urednik dopunjenog izdanja.

- Ponosan sam na rad Centra izvrsnosti "George Mateljan“ u Splitu, koji djeluje od 2007. godine i moj je dar mom rodnom gradu, a posebno edukativnim aktivnostima i izdavaštvom o utjecaju hrane na zdravlje.

Najnovije informacije nezavisnih znanstvenih istraživanja o tome su dostupne u Seattleu (Washington) gdje je sjedište Fondacije, na Havajima gdje živim, i u mom rodnom gradu Splitu. Moja velika čestitka direktoru Centra izvrsnosti gosp. Željku Petroviću, što je na izradi hrvatskog izdanja knjige NNS 2 uspio okupiti 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske.

Informacije iz više od 10.000 najnovijih nezavisnih znanstvenih istraživanja sada su dostupna stanovništvu Hrvatske. Njihovom primjenom u svakodnevnom životu, od izbora namirnica do kuhanja, dobrobit za zdravlje naroda bila bi ogromnih razmjera.

I na kraju, poruka za stanovnike Splita, Dalmacije i Hrvatske: Od sto najzdravijih namirnica svijeta, devedeset je vaših. Zato preuzmite sami odgovornost za vlastito zdravlje. Ništa vam posebno za to nije potrebno. Uživajte u najboljim prirodnim okusima, dobrom zdravlju i dugovječnosti, poručuje Mateljan.

Hrvatsko izdanje knjige prvo na svijetu objavljuje ekskluzivan Plan obroka, koji je autor razvijao godinama.

Naime, prije je postojala dilema o tome je li moguće dobiti sve vitamine i minerale koje trebate samo iz hrane. Mateljan tvrdi da je to itekako moguće i ide korak dalje, tvrdeći - osim što daje 100 posto preporučenih minerala i vitamina, plan obroka toliko je snažan, tvrdi Mateljan, da vam pomaže postići optimalno zdravlje i daje vam mir u mislima koji dolazi od spoznaje da dobivate sve preporučene nutrijente, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, proteine, vlakna, omega-3-bogatu hranu i fitonutrijente koji djeluju sinergistički da pomognu u postizanju optimalnog zdravlja.

- Istraživanja pokazuju smanjeni rizik od brojnih kroničnih bolesti kada se redovito konzumira hrana s popisa najzdravijih namirnica na svijetu. Važno je planirane obroke, bazirane na najzdravijim namirnicama na svijetu, jesti sjedeći, u opuštenome ambijentu, kako bi se pravilno sažvakali i kako bi se uživalo u njihovu okusu.

Dobra probava i vrhunski doživljaj

Kada se cijela, minimalno obrađena namirnica konzumira na ovaj način, puno je veća vjerojatnost da se dobro probavi i da nam pruži vrhunski obrok i doživljaj kakav želimo. Naš plan obroka ide korak dalje; načinom kuhanja osiguravamo očuvanje bogatstva hranjivih tvari i poboljšanje kvalitete prehrane.

Nema nijedne stanice u našemu tijelu, a imamo trilijune stanica, koja se ne oslanja na unos hranjivih tvari iz hrane koju jedemo.

Također ne postoji nijedan sustav u našemu tijelu, uključujući naše mišiće, kosti, živce, mozak i krvožilni sustav, koji ne zahtijeva hranjive tvari iz hrane. Stoga se ni na koji način ne može reći da hrana bogata hranjivim tvarima ne poboljšava naše zdravlje na više načina nego što smo svjesni.

- Što sadrži sedmodnevni plan prehrane?

- Naš plan prehrane najboljim namirnicama na svijetu ne sadrži nikakve nepoznate sastojke i ne zahtijeva usvajanje bilo kakvih neobičnih obrazaca u prehrani. Svaki od sedam dana u našemu planu prehrane nudi tri cjelovite namirnice bogate hranjivim tvarima, u kombinaciji s jutarnjom i poslijepodnevnom užinom. Za svaki od sedam dana dajemo vam kratak sažetak svih obroka i užine.

Zatim ćete dobiti cijeli recept s točnim sastojcima i jednostavne upute koje čine pripremu i kuhanje jednostavnima i brzima. Čak i za večere, ukupno je vrijeme za pripremanje i kuhanje samo 15-30 minuta. Također ćete vidjeti fotografije jela od kojih će vam slina ići na usta. Konačno, predlažemo vam dva kompletna popisa za kupovinu koje možete ponijeti sa sobom u trgovinu.

Prvi popis sadrži sve potrebne sastojke 1. – 4. dana, a drugi 5. – 7. dana. Podijelivši kupnju sastojaka u dva odvojena odlaska u trgovinu, možete osigurati svježinu i najbolju kvalitetu kupljenih namirnica za tjedan dana. Sve što jedemo i pijemo utječe na naš um i tijelo, a nadam se da će naš NNS plan prehrane pridonijeti vašemu zdravlju i uživanju u zdravoj prehrani, poručuje Mateljan.

Bolji san, mladolika koža

Doručak, ručak, večera (i grickalice) iz Plana obroka, osim što osiguravaju 100 posto ili više (u nekim slučajevima 2-3 puta više) nutrijenata preporučenih za cijeli dan, zadovoljavaju i okusne pupoljke, te cijeli niz dobrobiti za poticanje zdravlja, uključujući optimalnu prehranu stanica, jaku cirkulaciju, detoksifikaciju, bolji san, mladoliku kožu, čak i bolju tjelesnu masu.

Između ostalog, za mišiće, kosu i kožu osigurava više od 192 posto preporučenih dnevnih potreba za proteinima, više od 286% preporučenih dnevnih potreba za vlaknima koja su podrška zdravoj probavi, više od 347% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom A za očuvanje vida, više od 110% preporučenih dnevnih potreba za biotinom, i 120% potreba za kromom.

Kao potporu živčanom sustavu osigurava više od 153% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom B1, više od 169% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom B2 (riboflavin) kao potpora zdravom metabolizmu željeza.

Za zaštitu od slobodnih radikala plan omogućava više od 577% preporučenih dnevnih količina vitamina C, te više od 562% preporučenih dnevnih količina joda, da potakne proizvodnju hormona štitnjače...

Za poželjnu razinu kolesterola osigurava 38 g netopivih vlakana za promociju zdravog nivoa kolesterola, s tim da se dnevne vrijednosti (DV) odnose na standarde postavljene od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za uporabu u nutritivnim tablicama na etiketama pakirane hrane.

Specijalni izvještaj harvadskog medicinskog fakulteta kaže o Najzdravijim namirnicama svijeta bogatim nutrijentima: Za listu namirnica bogatih nutrijentima koje možete uključiti u vaš NNS plan obroka, idite na whfoods.com.

Najvažniji savjeti

- Kuhajte više vaše hrane kod kuće
- Jedite više voća i neškrobastog povrća
- Jedite manje mesa
- Jedite doručak svako jutro
- Smanjite unos šećera, masti i soli
- Pijte zdrave napitke

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GEORGE MATELJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-01-23 14:10:43 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-01-24 07:29:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-01-23 18:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27022 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/01/23/Zdrava srijeda/1363635.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1203" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7932830 Threads: 4 Questions: 1586787950 Slow queries: 4846306 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112197064 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine-585616 [printLink] => /mozaik/zdravlje/39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine-585616?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 436021 [name] => george mateljan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => george-mateljan [link] => /tag/george-mateljan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 436022 [name] => najzdravije namirnice svijeta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => najzdravije-namirnice-svijeta [link] => /tag/najzdravije-namirnice-svijeta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GEORGE MATELJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => 'Od sto najzdravijih namirnica na svijetu 90 ih je iz Dalmacije!': slavni nutricionist otkriva što i kako kuhati te kako iz spize dobiti sve moguće vitamine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/23/Zdrava srijeda/1363635.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/01/23/Zdrava srijeda/1363635.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

George Mateljan, slavni splitski nutricionist sa stalnom adresom na Havajima, ne posustaje u svojoj želji da pomogne svima onima koji pokušavaju pravilnom prehranom sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje ili su bolesni pa će im hrana poslužiti kao lijek.

Protekle tri godine prikupljao je, revidirao i nadopunjavao drugo hrvatsko izdanje svoje knjige "Najzdravije namirnice svijeta", koja je upravo danas promovirana u "Makronovi" u Zagrebu.

- U njoj su na jednom mjestu na jednostavan i svima pristupačan način prezentirane najnovije informacije iz područja nutricionizma koje su rezultat najnovijih neovisnih znanstvenih studija, objavljenih u najboljim svjetskim časopisima iz područja prehrane i zdravlja i citiranima na velikim online bazama podataka kao što su Pub Med, Science Direct, High Wire, Biomed Central...

Ekskluzivni 'Plan obroka'

Umjesto ranijih 880 stranica, novo izdanje knjige sada ih ima 1064, sa 17 novih poglavlja, osam novih dodataka i još 300 recepata, ukratko dodano je sve ono što se dogodilo u području zdrave prehrane u zadnjih sedam godina, od kada je tiskano prvo izdanje, kaže Željko Petrović, glavni urednik dopunjenog izdanja.

- Ponosan sam na rad Centra izvrsnosti "George Mateljan“ u Splitu, koji djeluje od 2007. godine i moj je dar mom rodnom gradu, a posebno edukativnim aktivnostima i izdavaštvom o utjecaju hrane na zdravlje.

Najnovije informacije nezavisnih znanstvenih istraživanja o tome su dostupne u Seattleu (Washington) gdje je sjedište Fondacije, na Havajima gdje živim, i u mom rodnom gradu Splitu. Moja velika čestitka direktoru Centra izvrsnosti gosp. Željku Petroviću, što je na izradi hrvatskog izdanja knjige NNS 2 uspio okupiti 40 eminentnih stručnjaka s institucija iz cijele Hrvatske.

Informacije iz više od 10.000 najnovijih nezavisnih znanstvenih istraživanja sada su dostupna stanovništvu Hrvatske. Njihovom primjenom u svakodnevnom životu, od izbora namirnica do kuhanja, dobrobit za zdravlje naroda bila bi ogromnih razmjera.

I na kraju, poruka za stanovnike Splita, Dalmacije i Hrvatske: Od sto najzdravijih namirnica svijeta, devedeset je vaših. Zato preuzmite sami odgovornost za vlastito zdravlje. Ništa vam posebno za to nije potrebno. Uživajte u najboljim prirodnim okusima, dobrom zdravlju i dugovječnosti, poručuje Mateljan.

Hrvatsko izdanje knjige prvo na svijetu objavljuje ekskluzivan Plan obroka, koji je autor razvijao godinama.

Naime, prije je postojala dilema o tome je li moguće dobiti sve vitamine i minerale koje trebate samo iz hrane. Mateljan tvrdi da je to itekako moguće i ide korak dalje, tvrdeći - osim što daje 100 posto preporučenih minerala i vitamina, plan obroka toliko je snažan, tvrdi Mateljan, da vam pomaže postići optimalno zdravlje i daje vam mir u mislima koji dolazi od spoznaje da dobivate sve preporučene nutrijente, uključujući vitamine, minerale, antioksidanse, proteine, vlakna, omega-3-bogatu hranu i fitonutrijente koji djeluju sinergistički da pomognu u postizanju optimalnog zdravlja.

- Istraživanja pokazuju smanjeni rizik od brojnih kroničnih bolesti kada se redovito konzumira hrana s popisa najzdravijih namirnica na svijetu. Važno je planirane obroke, bazirane na najzdravijim namirnicama na svijetu, jesti sjedeći, u opuštenome ambijentu, kako bi se pravilno sažvakali i kako bi se uživalo u njihovu okusu.

Dobra probava i vrhunski doživljaj

Kada se cijela, minimalno obrađena namirnica konzumira na ovaj način, puno je veća vjerojatnost da se dobro probavi i da nam pruži vrhunski obrok i doživljaj kakav želimo. Naš plan obroka ide korak dalje; načinom kuhanja osiguravamo očuvanje bogatstva hranjivih tvari i poboljšanje kvalitete prehrane.

Nema nijedne stanice u našemu tijelu, a imamo trilijune stanica, koja se ne oslanja na unos hranjivih tvari iz hrane koju jedemo.

Također ne postoji nijedan sustav u našemu tijelu, uključujući naše mišiće, kosti, živce, mozak i krvožilni sustav, koji ne zahtijeva hranjive tvari iz hrane. Stoga se ni na koji način ne može reći da hrana bogata hranjivim tvarima ne poboljšava naše zdravlje na više načina nego što smo svjesni.

- Što sadrži sedmodnevni plan prehrane?

- Naš plan prehrane najboljim namirnicama na svijetu ne sadrži nikakve nepoznate sastojke i ne zahtijeva usvajanje bilo kakvih neobičnih obrazaca u prehrani. Svaki od sedam dana u našemu planu prehrane nudi tri cjelovite namirnice bogate hranjivim tvarima, u kombinaciji s jutarnjom i poslijepodnevnom užinom. Za svaki od sedam dana dajemo vam kratak sažetak svih obroka i užine.

Zatim ćete dobiti cijeli recept s točnim sastojcima i jednostavne upute koje čine pripremu i kuhanje jednostavnima i brzima. Čak i za večere, ukupno je vrijeme za pripremanje i kuhanje samo 15-30 minuta. Također ćete vidjeti fotografije jela od kojih će vam slina ići na usta. Konačno, predlažemo vam dva kompletna popisa za kupovinu koje možete ponijeti sa sobom u trgovinu.

Prvi popis sadrži sve potrebne sastojke 1. – 4. dana, a drugi 5. – 7. dana. Podijelivši kupnju sastojaka u dva odvojena odlaska u trgovinu, možete osigurati svježinu i najbolju kvalitetu kupljenih namirnica za tjedan dana. Sve što jedemo i pijemo utječe na naš um i tijelo, a nadam se da će naš NNS plan prehrane pridonijeti vašemu zdravlju i uživanju u zdravoj prehrani, poručuje Mateljan.

Bolji san, mladolika koža

Doručak, ručak, večera (i grickalice) iz Plana obroka, osim što osiguravaju 100 posto ili više (u nekim slučajevima 2-3 puta više) nutrijenata preporučenih za cijeli dan, zadovoljavaju i okusne pupoljke, te cijeli niz dobrobiti za poticanje zdravlja, uključujući optimalnu prehranu stanica, jaku cirkulaciju, detoksifikaciju, bolji san, mladoliku kožu, čak i bolju tjelesnu masu.

Između ostalog, za mišiće, kosu i kožu osigurava više od 192 posto preporučenih dnevnih potreba za proteinima, više od 286% preporučenih dnevnih potreba za vlaknima koja su podrška zdravoj probavi, više od 347% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom A za očuvanje vida, više od 110% preporučenih dnevnih potreba za biotinom, i 120% potreba za kromom.

Kao potporu živčanom sustavu osigurava više od 153% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom B1, više od 169% preporučenih dnevnih potreba za vitaminom B2 (riboflavin) kao potpora zdravom metabolizmu željeza.

Za zaštitu od slobodnih radikala plan omogućava više od 577% preporučenih dnevnih količina vitamina C, te više od 562% preporučenih dnevnih količina joda, da potakne proizvodnju hormona štitnjače...

Za poželjnu razinu kolesterola osigurava 38 g netopivih vlakana za promociju zdravog nivoa kolesterola, s tim da se dnevne vrijednosti (DV) odnose na standarde postavljene od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) za uporabu u nutritivnim tablicama na etiketama pakirane hrane.

Specijalni izvještaj harvadskog medicinskog fakulteta kaže o Najzdravijim namirnicama svijeta bogatim nutrijentima: Za listu namirnica bogatih nutrijentima koje možete uključiti u vaš NNS plan obroka, idite na whfoods.com.

Najvažniji savjeti

- Kuhajte više vaše hrane kod kuće
- Jedite više voća i neškrobastog povrća
- Jedite manje mesa
- Jedite doručak svako jutro
- Smanjite unos šećera, masti i soli
- Pijte zdrave napitke

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine-585616 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1bd31cb13ad9e04c963179c7873970d7791744bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26%23039%3BOd+sto+najzdravijih+namirnica+na+svijetu+90+ih+je+iz+Dalmacije%21%26%23039%3B%3A+slavni+nutricionist+otkriva+%C5%A1to+i+kako+kuhati+te+kako+iz+spize+dobiti+sve+mogu%C4%87e+vitamine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2F39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine-585616 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2F39-od-sto-najzdravijih-namirnica-na-svijetu-90-ih-je-iz-dalmacije-39-slavni-nutricionist-otkriva-sto-i-kako-kuhati-te-kako-iz-spize-dobiti-sve-moguce-vitamine-585616 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GEORGE MATELJAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ZdravljeGEORGE MATELJAN

'Od sto najzdravijih namirnica na svijetu 90 ih je iz Dalmacije!': slavni nutricionist otkriva što i kako kuhati te kako iz spize dobiti sve moguće vitamine

23. siječnja 2019. - 19:56

George Mateljan, slavni splitski nutricionist sa stalnom adresom na Havajima, ne posustaje u svojoj želji da pomogne svima onima koji pokušavaju pravilnom prehranom sačuvati i unaprijediti svoje zdravlje ili su bolesni pa će im hrana poslužiti kao lijek.

Protekle tri godine prikupljao je, revidirao i nadopunjavao drugo hrvatsko izdanje svoje knjige "Najzdravije namirnice svijeta", koja je upravo danas promovirana u "Makronovi" u Zagrebu.

- U njoj su na jednom mjestu na jednostavan i svima pristupačan način prezentirane najnovije informacije iz područja nutricionizma koje su rezultat najnovijih neovisnih znanstvenih studija, objavljenih u najboljim svjetskim časopisima iz područja prehrane i zdravlja i citiranima na velikim online bazama podataka kao što su Pub Med, Science Direct, Hi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 04:49