stdClass Object ( [id] => 251151 [title] => Nokia odlazi u povijest: Microsoft finskom divu dao ‘poljubac smrti’ [alias] => nokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti [catid] => 269 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 'Dobit ćeš mobitel za krizmu' odjekivalo mi je poput zvona u ušima te, za tehnološke pojmove, drevne 2000. godine. Najbolji prijatelj već je imao Siemens C25, a i ostala ekipa je manje-više bila umrežena na “simpi”. “Kvragu, kada će više red na mene?” pitao sam se tada, pun pravedničkog tinejdžerskog gnjeva.

No, napokon je došlo i moje vrijeme. Roditelji su, čini se, shvatili da je bolje ludoj glavi da ima mobitel na koji je mogu provjeravati i s kojeg ih ona može nazvati ako upadne u kakve probleme. Izbor je pao na model nešto višeg cjenovnog ranga za ono vrijeme (između 1800 i 2000 kuna), a koji je slovio kao tada najbolji “peri-deri” mobitel na tržištu – Nokiju 3310.

Zagriženi nokijevac

Tada sam postao i zauvijek ostao zagriženi nokijevac, ma koliko god mobitela u međuvremenu promijenio.
I nisam, vjerujem, jedini koji je s čežnjom u oku i tugom u srcu čuo vijest o gašenju mobilnog odjela finskog industrijskog diva, po kojem je, na kraju, i postao dijelom svjetske tehno i pop kulture.

Odjeknula je prije nekoliko dana kada su direktori Microsofta poznatom magazinu The Verge potvrdili kako postupno odustaju od kultnog brenda, te da će se njihovi pametni telefoni ubuduće biti poznati kao “Microsoft Lumia”. Eliminiranje Nokije krenut će postupno, a počet će u Francuskoj, te će se polako proširiti i na ostale zemlje.

Tako su se ostvarile slutnje skeptika koji Nokiji nisu predviđali sjajnu budućnost kada je prošle godine finalizirana njezina kupnja od strane Microsofta za 7,2 milijarde eura. Istina, distanciranje od imena Nokia bilo je očekivano budući da je elektronički div imao licenciju za njezino korištenje u promociji linije Lumija tek na 18 mjeseci.

No, svejedno je vijest ljubiteljima finske tehnologije stigla neočekivano. Većih promjena neće biti, Microsoft će i dalje lansirati mobitele konkurentne onima iz Apple i Android svijeta, samo na njima neće pisati Nokia...

Gazde prije ‘smartphonea’

Zanimljivo, upravo je Microsoft omogućio Nokiji da zaustavi svoj tržišni pad ponudivši 2011. godine operativni sustav zvučnog imena (Windows) s kojim bi se nova generacija pametnih telefona iz Finske mogla uhvatiti u koštac s tehnološkom revolucijom izazvanom lansiranjem uistinu čudesnog prvog modela iPhonea.

Apple je njime opalio šamarčinu svim proizvođačima mobitela, a najteže se, ako i uopće, od njega, uz BlackBerry, oporavljala upravo Nokia.



Prije “smart” revolucije ova tvrtka je, zahvaljujući svojim mobilnim uređajima, bila na vrhu svijeta. Predstavljala je standard kojeg se valjalo držati i koji su svi stremili nadmašiti. Štoviše, upravo Nokijin vlastiti operativni sistem – Symbian – stručnjaci smatraju jednim od najboljih na svijetu u ono vrijeme, a tko zna gdje bi bio danas da mu se dopustila revolucija i zatim evolucija kakvu su doživjeli iOS i Android.

Što bi, kada bi... Sada je kasno, jer jedan tehnološki div koji je barem jednom ušao u naše živote odlazi u povijest.
Jer, budimo iskreni, prvo što pomislite kada čujete “Nokia” jesu – upravo mobiteli, odnosno 3310, pa tek ona ostali modeli, poput 8110, odnosno legendarne “banane” iz filmske trilogije Matrix, njezina još više cool nasljednika 7110 ili, pak, 3210, jednako neuništivog poput “trijestridesetke”, koji je mnogima bio prvi mobitel.

Počeli s papirom

Iako je riječ o jednom od najstarijih proizvođača mobilnih telefona i mobilne komunikacijske tehnologije, tvrtka je krenula kao – tvornica papira koju je osnovao rudarski inženjer Fredrik Idestam daleke 1968. godine. Tri godine nakon toga postaje dioničko društvo, a inženjer Idestam uz pomoć prijatelja otvara drugu tvornicu u gradu Nokiji, gdje smješta i vodstvo poduzeća.

Naravno, tada se na svjetskoj sceni pojavilo ime Nokia, a sama tvrtka je, uz papir, počela proizvoditi i automobilske gume, bicikle, generatore, komunikacijsku opremu za vojsku. Ovaj asortiman “od igle do lokomotive” zasluga je spomenutog dobrog prijatelja inženjera Idestama, Lea Mechelina, koji je postao njegovim poslovnim partnerom.

On je, možemo reći, stoga i najzaslužniji što su relativno mlađe generacije (poput moje) u modelima 2210, 3210, 3310 pronašle “zadnje heroje djetinjstva”, dok su ovi stariji u njima cijenili kvalitetu i omjer uloženog i dobivenog zahvaljujući kojem su godinama koristili baš te “pretpotopne” mobitele.

Tvrtka je tijekom 20. stoljeća imala svojih uspona i padova, nekoliko je puta bila na rubu bankrota, no sve se iz temelja promijenilo 60-ih godina prošlog stoljeća. Naime, tada je prepoznata važnost novih i inovativnih tehnologija, postavljena je tržišna orijentacija prema njima, a svoje prve korake u tom polju Nokia je napravila proizvodnjom elektroničkih komponenti za nuklearne elektrane.

Nedugo nakon toga, u tvrtki se izdvojio odjel specijaliziran za proizvodnju tih dijelova, te je nastavio raditi na istraživanju i razvoju telekomunikacijskih uređaja. U isto vrijeme spajanjem dionica nekoliko tvrtki nastaje konzorcij Nokia Corporation, na čijem je čelu bio Björn Westerlund.

Izdržali gubitke

Zanimljivo, dugi je niz godina spomenuti odjel stvarao gubitke, a svatko vođen logikom kapitalizma (onog surovog) davno bi ga zatvorio, ali Nokia je ustrajala... Trebalo je 17-ak godina da se to povjerenje isplati, no isplatilo se. Naime, 1969. Nokia se spojila s tvrtkom Mobira Oy, koja je tada radila na revolucionarnoj novoj tehnologiji mobilnih uređaja temeljenoj na standardu NMC Nordic.



Valja reći da je ovaj sustav prva mobilna mreža puštena u rad, i to 1981. godine. Samo šest godina kasnije, 1987., pojavio se i uređaj rođen u spajanju dviju tvrtki koji će preko te iste mreže obavljati pozive. Radilo se o jednom od prvih mobitela na svijetu – Mobira Cityman 900. Ovo 900 u nazivu označavalo je “pripadnost” NMT 900 mobilnoj mreži.

Cijena jednog takvog uređaja? Sitnica... za ekstremno bogate. Dovoljno je reći da, ako ste htjeli biti “tehnološki osviješteni” te 1987. godine i ponašati se poput pravog yuppieja, te se uokolo hvaliti svojim uređajem, morali ste za to zadovoljstvo iskeširati šest tisuća tadašnjih dolara.

Definitivno jedan od najpoznatijih “manekena” Mobire bio je sovjetski vođa Mihail Gorbačov koji je postao prvim Nokijinim ambasadorom nakon što se fotografirao kako razgovara upravo preko Mobire Cityman. Neka netko danas pokuša nadmašiti to!

Valja spomenuti da se prije Citymana na tržištu se već nalazio jedan Nokijin mobilni telefon. Radilo se o modelu Mobira Senator koji je zapravo uređaj za korištenje u automobilu. To je i logično budući da je bio težak desetak kilograma. Kod njega je zanimljivo što se upravo on najčešće spominje kao prva točka zvjezdanog puta finskog proizvođača, puta koji je prije nekoliko dana završio.

Ako ste toliki sretnik, i nekakvim čudom kod sebe imate baš Senatora, onda ga dobro čuvajte jer ovi modeli kod kolekcionara danas postižu paprene cijene.

Omeo ih IBM

Cityman je, naravno bio lakši, nosio se u ruci, a zahvaljujući svom slavnom korisniku zadobio je nadimak “Gorba”.
Nokia je pokušala lansirati i vlastito osobno računalo. Projekt, doduše, nije dugo trajao, a na tržište je izbačen svega jedan model – MikroMikko. Bila je riječ o sasvim solidnom uređaju čiju je sudbinu zauvijek zapečatilo pojavljivanje IBM-ova PC-ja.

Gledajući širu sliku, to i nije bilo toliko loše budući da su Finci odlučili sve svoje snage usmjeriti prema mobilnoj tehnologiji, a 1992. je izvršni menadžer Jorma Ollia odlučio prodati sve dijelove kompanije koji nisu bili vezani uz telekomunikacije, što se pokazalo pravim potezom.

Osim “Gorbe”, još je nekoliko modela koji su obilježili povijest ne samo finskog tehnološkog diva, nego i čitave svjetske mobilne telefonije. Godine 1992. Nokia je na tržište izbacila prvi GSM mobitel na svijetu, a godinu dana prije, na njezinoj mreži je napravljen i prvi GSM poziv. Naime, Nokia je bila jedan od začetnika GSM-a, odnosno Global System for MobileCommunications tehnologije.

A upravo se na toj tehnologiji temelje mobiteli druge generacije koji su se našli u kategoriji potrošačke elektronike prilagođene svakodnevnom životu i za svakog korisnika.

Dokrajčio ih iPhone

Uz legendarne 3210 i 3310 posebno valja notirati i model 1100. Riječ je o najprodavanijem mobilnom uređaju na svijetu, koji je od 2003. godine do danas našao svoj put do više od 250 milijuna korisnika.

Do sredine prošlog desetljeća poslovanje Nokije je cvjetalo. Ali došla je sudbonosna 2007. godina i predstavljanje iPhonea. I koliko je god radosti i tehnološkog uzbuđenja taj proizvod iz Cupertina donio, toliko je kose otpalo s glave Nokijinim menadžerima i direktorima.



Finski gigant se od tada nije oporavio kako treba, a jedan od Appleovih rivala, suludo bogati Microsoft, iskoristio je finski “know-how” kupivši ga.

Mobiteli serije Lumia predstavili su izvrsnu platformu za operativni sustav Windows, a njihova sinergija urodila je vraški dobrim uređajima. Ipak, kao da sve to nije davalo dovoljno truda. Prodajni rezultati bivali su sve lošiji, a prije godinu dana Nokia je i službeno postala Microsoftova.

Idealan uvid u stanje stvari dao mi je susret s grupom Finaca. Šareno multietničko društvo onakvo kakvo samo iz skandinavskih zemalja može doći ljetovati kod nas... Prigodom izmjene telefonskih brojeva radi uspostavljanja kontakta na WhatsAppu, njihove oči su začuđeno ugledale mobitel koji sam izvadio iz džepa, a koji poput dalekog pretka 3310 pruža idealan omjer uloženog i dobivenog.

– Koji mobitel to imaš? – zapitali su me Finci, držeći iPhoneove pete generacije u rukama.

– Nokiju Lumiju 520 – odgovorio sam očekujući provalu domoljublja i ponosa.

– Aaaaa Nokiu.... – odgovorili su poprilično mlako zavrčući glave.

– I, kako te služi? – upitali su me tako Finci o mojoj Nokiji ostavljajući me s obrvama podignutim u čuđenju.

– Sjajno – odgovorih kratko.

Tog trenutka mi je sudbina finskog diva postala posve jasna.

vlado ozretić

Zanimljivosti

Nokia je također proizvodila i CRT i TFT zaslone vrlo visoke kvalitete. Bili su namijenjeni PC-jevima i projektorima. No, orijentacija na telekomunikacije je tvrtku prisilila da proda to poslovanje ViewSonicu.
Revolucionarni Nokijin model N-Gage je svojim pojavljivanjem na tržištu nanio težak udarac Nintendovu monopolu u svijetu prijenosnih igraćih konzola.

Radilo se o svojevrsnom hibridu uređaja za igrice i mobitela. Svijet takvo što do tada nije vidio, a tek je pojavom iPhonea opet objedinjena mogućnost mobilne telefonije s tolikim naglaskom na igrivost.

Godine 2005. Nokia je lansirala model 770 Internet Tablet. Dakle, čitavih pet godina prije Appleova iPada, štoviše tada je i prvi put upotrijebljeno ime tablet za takvu kategoriju uređaja.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adio nokia [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-25 10:44:11 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-25 11:06:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-25 11:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10113 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 269 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta tehnologije [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje,tehnologija, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Tehnologija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia00.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/hb288691.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/SPEKTAR270106NOKIA N91.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/shutterstock_126304478.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/nokia-3310.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/NOKIA_lumia-1520.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/nokia_gorba.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/nokia_1100-1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/Nokia.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/2014-02-25T084123Z_592992829_GM1EA2P1A1N01_RTRMADP_3_BOSNIA-1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/H9268789.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/H8215586.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/h7181728.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/h6133717.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/h4190786.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/H2246605.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/epa731-25.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/10\/24\/Stil\/nokia\/DV1675899.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"770x480"},{"size0":"770x612"},{"size0":"467x629"},{"size0":"770x513"},{"size0":"306x629"},{"size0":"770x513"},{"size0":"770x450"},{"size0":"541x629"},{"size0":"549x629"},{"size0":"770x436"},{"size0":"770x542"},{"size0":"770x577"},{"size0":"770x532"},{"size0":"770x513"},{"size0":"770x515"},{"size0":"725x629"},{"size0":"677x629"},{"size0":"770x503"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 269 [name] => Tehnologija [alias] => tehnologija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 11 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15473298 Threads: 2 Questions: 3199624717 Slow queries: 7200269 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235965123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/tehnologija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /mozaik/tehnologija/nokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti-251151 [printLink] => /mozaik/tehnologija/nokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti-251151?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213137 [name] => nokia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nokia [link] => /tag/nokia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adio nokia [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nokia odlazi u povijest: Microsoft finskom divu dao ‘poljubac smrti’ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-11-19-13-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/24/Stil/nokia00.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/24/Stil/nokia00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/hb288691.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/SPEKTAR270106NOKIA N91.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/shutterstock_126304478.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/nokia-3310.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/NOKIA_lumia-1520.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/nokia_gorba.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/nokia_1100-1.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/Nokia.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/2014-02-25T084123Z_592992829_GM1EA2P1A1N01_RTRMADP_3_BOSNIA-1.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/H9268789.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/H8215586.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/h7181728.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/h6133717.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/h4190786.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/H2246605.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/epa731-25.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/10/24/Stil/nokia/DV1675899.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}'Dobit ćeš mobitel za krizmu' odjekivalo mi je poput zvona u ušima te, za tehnološke pojmove, drevne 2000. godine. Najbolji prijatelj već je imao Siemens C25, a i ostala ekipa je manje-više bila umrežena na “simpi”. “Kvragu, kada će više red na mene?” pitao sam se tada, pun pravedničkog tinejdžerskog gnjeva.

No, napokon je došlo i moje vrijeme. Roditelji su, čini se, shvatili da je bolje ludoj glavi da ima mobitel na koji je mogu provjeravati i s kojeg ih ona može nazvati ako upadne u kakve probleme. Izbor je pao na model nešto višeg cjenovnog ranga za ono vrijeme (između 1800 i 2000 kuna), a koji je slovio kao tada najbolji “peri-deri” mobitel na tržištu – Nokiju 3310.

Zagriženi nokijevac

Tada sam postao i zauvijek ostao zagriženi nokijevac, ma koliko god mobitela u međuvremenu promijenio.
I nisam, vjerujem, jedini koji je s čežnjom u oku i tugom u srcu čuo vijest o gašenju mobilnog odjela finskog industrijskog diva, po kojem je, na kraju, i postao dijelom svjetske tehno i pop kulture.

Odjeknula je prije nekoliko dana kada su direktori Microsofta poznatom magazinu The Verge potvrdili kako postupno odustaju od kultnog brenda, te da će se njihovi pametni telefoni ubuduće biti poznati kao “Microsoft Lumia”. Eliminiranje Nokije krenut će postupno, a počet će u Francuskoj, te će se polako proširiti i na ostale zemlje.

Tako su se ostvarile slutnje skeptika koji Nokiji nisu predviđali sjajnu budućnost kada je prošle godine finalizirana njezina kupnja od strane Microsofta za 7,2 milijarde eura. Istina, distanciranje od imena Nokia bilo je očekivano budući da je elektronički div imao licenciju za njezino korištenje u promociji linije Lumija tek na 18 mjeseci.

No, svejedno je vijest ljubiteljima finske tehnologije stigla neočekivano. Većih promjena neće biti, Microsoft će i dalje lansirati mobitele konkurentne onima iz Apple i Android svijeta, samo na njima neće pisati Nokia...

Gazde prije ‘smartphonea’

Zanimljivo, upravo je Microsoft omogućio Nokiji da zaustavi svoj tržišni pad ponudivši 2011. godine operativni sustav zvučnog imena (Windows) s kojim bi se nova generacija pametnih telefona iz Finske mogla uhvatiti u koštac s tehnološkom revolucijom izazvanom lansiranjem uistinu čudesnog prvog modela iPhonea.

Apple je njime opalio šamarčinu svim proizvođačima mobitela, a najteže se, ako i uopće, od njega, uz BlackBerry, oporavljala upravo Nokia.



Prije “smart” revolucije ova tvrtka je, zahvaljujući svojim mobilnim uređajima, bila na vrhu svijeta. Predstavljala je standard kojeg se valjalo držati i koji su svi stremili nadmašiti. Štoviše, upravo Nokijin vlastiti operativni sistem – Symbian – stručnjaci smatraju jednim od najboljih na svijetu u ono vrijeme, a tko zna gdje bi bio danas da mu se dopustila revolucija i zatim evolucija kakvu su doživjeli iOS i Android.

Što bi, kada bi... Sada je kasno, jer jedan tehnološki div koji je barem jednom ušao u naše živote odlazi u povijest.
Jer, budimo iskreni, prvo što pomislite kada čujete “Nokia” jesu – upravo mobiteli, odnosno 3310, pa tek ona ostali modeli, poput 8110, odnosno legendarne “banane” iz filmske trilogije Matrix, njezina još više cool nasljednika 7110 ili, pak, 3210, jednako neuništivog poput “trijestridesetke”, koji je mnogima bio prvi mobitel.

Počeli s papirom

Iako je riječ o jednom od najstarijih proizvođača mobilnih telefona i mobilne komunikacijske tehnologije, tvrtka je krenula kao – tvornica papira koju je osnovao rudarski inženjer Fredrik Idestam daleke 1968. godine. Tri godine nakon toga postaje dioničko društvo, a inženjer Idestam uz pomoć prijatelja otvara drugu tvornicu u gradu Nokiji, gdje smješta i vodstvo poduzeća.

Naravno, tada se na svjetskoj sceni pojavilo ime Nokia, a sama tvrtka je, uz papir, počela proizvoditi i automobilske gume, bicikle, generatore, komunikacijsku opremu za vojsku. Ovaj asortiman “od igle do lokomotive” zasluga je spomenutog dobrog prijatelja inženjera Idestama, Lea Mechelina, koji je postao njegovim poslovnim partnerom.

On je, možemo reći, stoga i najzaslužniji što su relativno mlađe generacije (poput moje) u modelima 2210, 3210, 3310 pronašle “zadnje heroje djetinjstva”, dok su ovi stariji u njima cijenili kvalitetu i omjer uloženog i dobivenog zahvaljujući kojem su godinama koristili baš te “pretpotopne” mobitele.

Tvrtka je tijekom 20. stoljeća imala svojih uspona i padova, nekoliko je puta bila na rubu bankrota, no sve se iz temelja promijenilo 60-ih godina prošlog stoljeća. Naime, tada je prepoznata važnost novih i inovativnih tehnologija, postavljena je tržišna orijentacija prema njima, a svoje prve korake u tom polju Nokia je napravila proizvodnjom elektroničkih komponenti za nuklearne elektrane.

Nedugo nakon toga, u tvrtki se izdvojio odjel specijaliziran za proizvodnju tih dijelova, te je nastavio raditi na istraživanju i razvoju telekomunikacijskih uređaja. U isto vrijeme spajanjem dionica nekoliko tvrtki nastaje konzorcij Nokia Corporation, na čijem je čelu bio Björn Westerlund.

Izdržali gubitke

Zanimljivo, dugi je niz godina spomenuti odjel stvarao gubitke, a svatko vođen logikom kapitalizma (onog surovog) davno bi ga zatvorio, ali Nokia je ustrajala... Trebalo je 17-ak godina da se to povjerenje isplati, no isplatilo se. Naime, 1969. Nokia se spojila s tvrtkom Mobira Oy, koja je tada radila na revolucionarnoj novoj tehnologiji mobilnih uređaja temeljenoj na standardu NMC Nordic.



Valja reći da je ovaj sustav prva mobilna mreža puštena u rad, i to 1981. godine. Samo šest godina kasnije, 1987., pojavio se i uređaj rođen u spajanju dviju tvrtki koji će preko te iste mreže obavljati pozive. Radilo se o jednom od prvih mobitela na svijetu – Mobira Cityman 900. Ovo 900 u nazivu označavalo je “pripadnost” NMT 900 mobilnoj mreži.

Cijena jednog takvog uređaja? Sitnica... za ekstremno bogate. Dovoljno je reći da, ako ste htjeli biti “tehnološki osviješteni” te 1987. godine i ponašati se poput pravog yuppieja, te se uokolo hvaliti svojim uređajem, morali ste za to zadovoljstvo iskeširati šest tisuća tadašnjih dolara.

Definitivno jedan od najpoznatijih “manekena” Mobire bio je sovjetski vođa Mihail Gorbačov koji je postao prvim Nokijinim ambasadorom nakon što se fotografirao kako razgovara upravo preko Mobire Cityman. Neka netko danas pokuša nadmašiti to!

Valja spomenuti da se prije Citymana na tržištu se već nalazio jedan Nokijin mobilni telefon. Radilo se o modelu Mobira Senator koji je zapravo uređaj za korištenje u automobilu. To je i logično budući da je bio težak desetak kilograma. Kod njega je zanimljivo što se upravo on najčešće spominje kao prva točka zvjezdanog puta finskog proizvođača, puta koji je prije nekoliko dana završio.

Ako ste toliki sretnik, i nekakvim čudom kod sebe imate baš Senatora, onda ga dobro čuvajte jer ovi modeli kod kolekcionara danas postižu paprene cijene.

Omeo ih IBM

Cityman je, naravno bio lakši, nosio se u ruci, a zahvaljujući svom slavnom korisniku zadobio je nadimak “Gorba”.
Nokia je pokušala lansirati i vlastito osobno računalo. Projekt, doduše, nije dugo trajao, a na tržište je izbačen svega jedan model – MikroMikko. Bila je riječ o sasvim solidnom uređaju čiju je sudbinu zauvijek zapečatilo pojavljivanje IBM-ova PC-ja.

Gledajući širu sliku, to i nije bilo toliko loše budući da su Finci odlučili sve svoje snage usmjeriti prema mobilnoj tehnologiji, a 1992. je izvršni menadžer Jorma Ollia odlučio prodati sve dijelove kompanije koji nisu bili vezani uz telekomunikacije, što se pokazalo pravim potezom.

Osim “Gorbe”, još je nekoliko modela koji su obilježili povijest ne samo finskog tehnološkog diva, nego i čitave svjetske mobilne telefonije. Godine 1992. Nokia je na tržište izbacila prvi GSM mobitel na svijetu, a godinu dana prije, na njezinoj mreži je napravljen i prvi GSM poziv. Naime, Nokia je bila jedan od začetnika GSM-a, odnosno Global System for MobileCommunications tehnologije.

A upravo se na toj tehnologiji temelje mobiteli druge generacije koji su se našli u kategoriji potrošačke elektronike prilagođene svakodnevnom životu i za svakog korisnika.

Dokrajčio ih iPhone

Uz legendarne 3210 i 3310 posebno valja notirati i model 1100. Riječ je o najprodavanijem mobilnom uređaju na svijetu, koji je od 2003. godine do danas našao svoj put do više od 250 milijuna korisnika.

Do sredine prošlog desetljeća poslovanje Nokije je cvjetalo. Ali došla je sudbonosna 2007. godina i predstavljanje iPhonea. I koliko je god radosti i tehnološkog uzbuđenja taj proizvod iz Cupertina donio, toliko je kose otpalo s glave Nokijinim menadžerima i direktorima.



Finski gigant se od tada nije oporavio kako treba, a jedan od Appleovih rivala, suludo bogati Microsoft, iskoristio je finski “know-how” kupivši ga.

Mobiteli serije Lumia predstavili su izvrsnu platformu za operativni sustav Windows, a njihova sinergija urodila je vraški dobrim uređajima. Ipak, kao da sve to nije davalo dovoljno truda. Prodajni rezultati bivali su sve lošiji, a prije godinu dana Nokia je i službeno postala Microsoftova.

Idealan uvid u stanje stvari dao mi je susret s grupom Finaca. Šareno multietničko društvo onakvo kakvo samo iz skandinavskih zemalja može doći ljetovati kod nas... Prigodom izmjene telefonskih brojeva radi uspostavljanja kontakta na WhatsAppu, njihove oči su začuđeno ugledale mobitel koji sam izvadio iz džepa, a koji poput dalekog pretka 3310 pruža idealan omjer uloženog i dobivenog.

– Koji mobitel to imaš? – zapitali su me Finci, držeći iPhoneove pete generacije u rukama.

– Nokiju Lumiju 520 – odgovorio sam očekujući provalu domoljublja i ponosa.

– Aaaaa Nokiu.... – odgovorili su poprilično mlako zavrčući glave.

– I, kako te služi? – upitali su me tako Finci o mojoj Nokiji ostavljajući me s obrvama podignutim u čuđenju.

– Sjajno – odgovorih kratko.

Tog trenutka mi je sudbina finskog diva postala posve jasna.

vlado ozretić

Zanimljivosti

Nokia je također proizvodila i CRT i TFT zaslone vrlo visoke kvalitete. Bili su namijenjeni PC-jevima i projektorima. No, orijentacija na telekomunikacije je tvrtku prisilila da proda to poslovanje ViewSonicu.
Revolucionarni Nokijin model N-Gage je svojim pojavljivanjem na tržištu nanio težak udarac Nintendovu monopolu u svijetu prijenosnih igraćih konzola.

Radilo se o svojevrsnom hibridu uređaja za igrice i mobitela. Svijet takvo što do tada nije vidio, a tek je pojavom iPhonea opet objedinjena mogućnost mobilne telefonije s tolikim naglaskom na igrivost.

Godine 2005. Nokia je lansirala model 770 Internet Tablet. Dakle, čitavih pet godina prije Appleova iPada, štoviše tada je i prvi put upotrijebljeno ime tablet za takvu kategoriju uređaja.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/tehnologija/nokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti-251151 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ddb552b1dbf5d8277076c78fbf24df07b567e66 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nokia+odlazi+u+povijest%3A+Microsoft+finskom+divu+dao+%E2%80%98poljubac+smrti%E2%80%99&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fnokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti-251151 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Ftehnologija%2Fnokia-odlazi-u-povijest-microsoft-finskom-divu-dao-poljubac-smrti-251151 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => adio nokia [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Tehnologijaadio nokia

Nokia odlazi u povijest: Microsoft finskom divu dao ‘poljubac smrti’

Piše PSD.
25. listopada 2014. - 13:01
'Dobit ćeš mobitel za krizmu' odjekivalo mi je poput zvona u ušima te, za tehnološke pojmove, drevne 2000. godine. Najbolji prijatelj već je imao Siemens C25, a i ostala ekipa je manje-više bila umrežena na “simpi”. “Kvragu, kada će više red na mene?” pitao sam se tada, pun pravedničkog tinejdžerskog gnjeva.

Zanimljivosti

Nokia je također proizvodila i CRT i TFT zaslone vrlo visoke kvalitete. Bili su namijenjeni PC-jevima i projektorima. No, orijentacija na telekomunikacije je tvrtku prisilila da proda to poslovanje ViewSonicu.
Revolucionarni Nokijin model N-Gage je svojim pojavljivanjem na tržištu nanio težak udarac Nintendovu monopolu u svijetu prijenosnih igraćih konzola.

Radilo se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 13:19