StoryEditorOCM
Stilpokreni nešto svoje

Upoznajte Simonu Augustić, osnivačicu Arya Intimo, brenda s inspirativnom pričom: ‘Žena je ŽENA, i nakon dijagnoze‘

Piše SPONZORIRANI ČLANAK
24. lipnja 2023. - 11:55

Izreku "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu" doslovno je shvatila Simona Augustić, vlasnica specijalizirane trgovine za onkološke pacijentice, koja je tešku životnu situaciju pretvorila u pozitivnu promjenu za sve žene koje prolaze kroz slične probleme, a u tome joj je pomoglo sudjelovanje u programu "Pokreni nešto svoje", u kojem se sudionicima pomaže mentorstvom i financijskom potporom koju osiguravaju Philip Morris Zagreb i ACT Grupa. Čak 361 mikropoduzeća prijavilo se na program, a samo njih 10 ušlo je u finalni krug. U sklopu programa dosad je uloženo više od 655.000 eura, a društveni povrat programa utrostručen u odnosu na uloženo.

Udobnost, nježnost i mekoća su glavne karakteristike odjeće koju nudi Arya Intimo, trgovina posvećena onkološkim pacijentima. U njihovoj ponudi možete pronaći donje rublje, turbane i pokrivala za glavu nakon gubitka kose tijekom kemoterapije, pidžame i još mnogo toga.

Ova priča započinje prije šest godina kada je Simoni dijagnosticiran rak dojke. Tada je imala 30 godina, bila je trudna i planirala vjenčanje. Tako mladu, bez obiteljske predispozicije za rak dojke, situacija ju je šokirala. Nakon potvrđene dijagnoze stvari su se počele brzo odvijati. Porod, kemoterapija, operacije... Učinjena joj je obostrana mastektomija s rekonstrukcijom, no zbog infekcije u jednoj dojci jedan implantat su joj morali izvaditi, a sama dijagnoza i gubitak kose uslijed kemoterapije, kaže nam, nisu ju toliko izbacile iz tračnica kao gubitak dojke.

- Masektomiju sam doživjela kao gubitak ženstvenosti. Trebalo mi je dosta vremena da prihvatim svoje novo tijelo, da zavolim svoje ožiljke i svoju sliku u ogledalu. Kako bih se ponovno osjećala kao prije, željela sam izgledati dobro pa sam krenula istraživati ponudu odgovarajućih grudnjaka, pidžama i kupaćih kostima. Nažalost, u nas je bila toliko slaba da me to još više bacilo u očaj.  Tada sam naručila nekoliko grudnjaka izvana. Ne mogu vam opisati kako sam bila sretna. To su bili grudnjaci nalik onima kakve sam prije nosila. Bila sam to više JA - priča nam Simona te objašnjava kako ju je hvatanje u koštac s ovim izazovom potaknulo na razvoj ideje pokretanja vlastite linije donjeg rublja pri čemu je jedna ideja vukla drugu, uz veliku podršku supruga i cijele obitelji i tako je nastao brend Arya Intimo, čiji naziv krije duboko značenje.

Udobnost, nježnost i mekoća su glavne karakteristike odjeće koju nudi Arya Intimo, a spomenute kvalitete podsjećaju na zrak, odnosno, kako bi rekli u Italiji gdje je Simona provela četiri godine, "aria", no, ako se slovo "i" zamijeni "y", ova riječ ima još značenja: na hebrejskom znači "lavica", dok je na hindu jeziku božica pobjede dobra nad zlim. Simoni se sviđa što naziv istovremeno opisuje nježnost, udobnost, prozračnost, ali i hrabrost, snagu i pobjedu jer svoju snagu i pozitivu možemo pronaći i u teškim situacijama.

image
Arya Intimo

- U teškim situacijama važno je pronaći sreću u malim, svakodnevnim stvarima koje gledamo iz potpuno drugačije perspektive. Nakon mastektomije često imamo i remont ormara jer većina odjeće više ne odgovara našem novom tijelu – dekoltirane bluze, topići bez naramenica možda su predmeti koje više nećemo nositi. Ali jedno je sigurno – imati jedan dobar grudnjak, po mogućnosti s podstavljenim košaricama - znači sve! - poručuje Simona Augustić.

U ponudi Arye Intimo mogu se pronaći turbani i pokrivala za glavu nakon gubitka kose tijekom kemoterapije, inovativne pidžame i pamučne potkošulje s džepićem za protezu koji su potpuno hrvatska proizvodnja (dizajnira ih Dunja Tomić, a proizvode se u Zagrebu i Čakovcu), kupaći kostimi, silikonske i lagane tekstilne proteze dojke te postoperativni kompresijski grudnjaci, a Simona dodaje kako se trudi imati u ponudi najljepše grudnjake na doznaku (koji su na listi HZZO-a). U ponudi su i proizvode "Arya" iz vlastite proizvodnje - pidžame s džepićima koje se mogu nositi i kao kućna odjeća, a najprodavaniji proizvod trenutno im je jako udoban model grudnjaka od nježne mikrofibre nosiv čak i odmah nakon radioterapije kada je koža jako osjetljiva. Od noviteta koje možemo očekivati u budućnosti Simona ističe perike, rukavice za limfedem te onkološku kozmetiku.

- Imat ćemo sve što je potrebno u procesu liječenja, od rublja i proizvoda koji olakšavaju nošenje s fizičkim posljedicama kemoterapije i operacija do inspirativnih priča. Sve na jednom mjestu. Kod mene u trgovini nema srama, baš zato što sam i sama prošla sve kao one.

image
Arya Intimo

Pakete s asortimanom šalje svakodnevno na doznaku po cijeloj Hrvatskoj, a povratne informacije koje prima su i više nego pozitivne i to je ono što je potiče da radi i dalje, te joj, kaže, svakodnevno potvrđuje da je bila u pravu kada je prije godinu i pol razmišljala o pokretanju upravo ovog posla i realizirala ideju. Za kraj šalje drljivu poruku svim ženama koje su se u nekom periodu života/nedavno našle u sličnoj situaciji.

- Želim im poručiti da nisu same. Mastektomija po prirodi i je gubitak i normalno je tugovati. Ne radi se tu samo o gubitku dijela tijela, za mnoge žene je to gubitak osjećaja sebe kao žene, gubitak ženstvenosti. Bez obzira odluče li se za rekonstrukciju ili ne,  tijelo se promijenilo. Treba prihvatiti novu sebe, svoje novo tijelo, ponovno ga zavoljeti. Iskustvo s rakom dojke pogađa puno više od našeg tijela, često se osjećamo i emocionalno izgubljene. Žene suočene s ovako velikom promjenom ne bi se trebale zabrinjavati oko stvari poput donjeg rublja koje im više ne odgovara. Novi grudnjak dobiva potpuno novo značenje: ne samo da pokriva ožiljke i vraća simetriju, on nam vraća ženstvenost - poručuje Simona Augustić te zaključuje kako je žena i nakon dijagnoze - ŽENA.

 

Sadržaj je nastao u suradnji s Philip Morris Zagrebom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:54