StoryEditorOCM
Savjetiza najbolji uspjeh

Vlasnik kultne konobe otkrio nam je sve tajne ribe s gradela, čak i onaj famozni način za šampjera: ‘Otac me naučio...‘

Piše Tea Sumić Miletić
5. svibnja 2024. - 12:28
Ispeći ribu na gradele nije teško, ali ispeći je savršeno može samo onaj tko zna sve male tajne i trikove...Shutterstock

Jedan od simbola Dalmacije bez sumnje je i riba na gradele. Ložila se vatra da bi se ispeklo par dobrih bokuna ili kilo srdelica, svi će se razveseliti prilici za guštanje u onom neponovljivom okusu ribe lijepo zapečene nad vrelim žarom. Pa kad kapne prva slasna kap u užareni ugljen, zaista je teško dočekati trenutak zagristi u još vruće, sočno riblje meso skriveno ispod hrskave kožice...

No da biste izveli cijeli taj gradelaški ritual baš kako treba, treba nešto znanja i umijeća. A mi znamo tko ga ima: Vinko Radovani iz kultne splitske konobe "Hvaranin". Vinko nam je otkrio tajne zanata i obiteljske recepte, uputio nas na što treba pripaziti kad se peče riba na gradele, a dotakli smo se i jednog kurioziteta - osobitog načina na koji se peče šampjer (da, riječ je o šampjer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:29