Mozaik Showbizz

premijera na Tvrđavi

'Zatečena sam! Očekuješ čudo, ispadne drugo... Ima mrtvih među glavnim junacima, nisam baš sretna...': fanovi 'Igre prijestolja' reagiraju dramatično

premijera na Tvrđavi

Dubrovniku, gradu koji je proteklih sezona glumio Grudobran, središte Sedam kraljevstava, pripala je čast ugostiti ranojutarnju projekciju zadnje epizode popularnog serijala "Igra prijestolja".

Projekcija finala osme sezone je, sasvim prigodno, održana u tvrđavi Revelin, a okupila je brojne domaće obožavatelje HBO-ove kultne serije, kao i znatiželjnike iz još 14 zemalja diljem svijeta. Okupljene na pretpremijeri kraj serijala iznenadio je raspletom u kojemu se trona nisu domogli oni koje je većina smatrala favoritima.

Gosti iz 14 zemalja

Oduševljenje prikazanim u Revelinu nije krio dubrovački gradonačelnik Mato Franković:

- Već nakon završetka prve sezone "Igre prijestolja" Dubrovnik je dobio novu dimenziju, a to je ona King's Landinga. Tako se naš grad na međunarodnoj razini otvorio nekima koji možda nikad prije nisu čuli za njega. Turizam i film se vole odavno, i taj spoj rezultirao je velikim brojem gostiju koji su došli u grad vidjeti kako uživo izgleda King's Landing, odnosno kako izgleda Dubrovnik.

Došli su u grad koji ima tisućljetnu povijest i može se slobodno reći da se cijelo vrijeme Dubrovačke Republike igrala igra prijestolja – istaknuo je u pozdravnoj riječi gradonačelnik Mato Franković pred uzvanicima eventa, kojim su turističku važnost potvrdili i suorganizatori iz HTZ-a, te Ministarstva turizma. Premijera je okupila brojne fanove, predstavnike medija i građane Dubrovnika koji su mogli uživati u posljednjim kadrovima na velikom platnu u tvrđavi Revelin.

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom organiziran je nagradni natječaj u 14 europskih zemalja (Španjolska, Portugal, Švedska, Norveška, Finska, Danska, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Srbija i Hrvatska). Dobitnici su prisustvovali premijeri, a imali su priliku posjetiti i lokacije snimanja.

Blogeri o King's Landingu

- Pozitivan utjecaj svjetski popularne serije na globalnu promociju naše zemlje neupitan je. Osim mnogih posjetitelja koji su obišli hrvatske lokacije na kojima se snimala serija, veseli i veliki broj tematiziranih brošura, turističkih tura i vodiča koji su se specijalizirali u kreiranju sadržaja povezanih sa serijom. Pohvaljujem odličnu suradnju s HBO-om i Gradom Dubrovnikom, kao i ovaj zajedničkim snagama osmišljeni event u povodu emitiranja posljednje epizode serijala.

Kako je riječ o projektu s velikim međunarodnim karakterom, u Dubrovnik i Hrvatsku pozvali smo velik broj inozemnih novinara i blogera koji su svoje dojmove boravka u King's Landingu podijelili s milijunskim auditorijem diljem svijeta - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Projekcija u Revelinu organizirana je u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Gradom Dubrovnikom.

Promociji Dubrovnika kao seta snimanja globalnog popkulturnog događaja pridonijeli su i iz Embassy Films, tvrtke partnera HBO-u koji su za angažman dobili pohvale, kao i bivša gradska uprava koja je, prema riječima gradonačelnika Frankovića, prepoznala vrijednost serijala u svjetskim razmjerima.

Tako je bilo i s Avengersima

Dojmovi publike nakon odgledane završnice serijala bili su još svježi, malo tko je htio dati završni sud, a da ne "spoila" sadržaj epizode koja je u ostatku svijeta prikazana u ponedjeljak u elitnom večernjem terminu:

'Ovo se stvarno događa...': novi nevjerojatan gaf uočen u posljednjoj epizodi 'Game of Thronesa', zbunjeni gledatelji u nevjerici zaustavljaju spornu scenu

- Ne znam, zatečena sam malo. Od završnica se i inače očekuje neko čudo, a uvijek ispadne drugačije nego si zamislio. Tako je bilo s nedavnim Avengersima, tko bi se nadao da će umrijeti Iron Man i Crna udovica, a ipak se dogodilo... Tako i ovdje.


Mrtvih među glavnim junacima ima i nisam baš sretna koji su odabrani, ali... - kaže nam, još pomalo zbunjena, dubrovačka ljubiteljica "Prijestolja" još tamo od 2011. godine.

47 Emmyja

Temeljena na popularnom fantastičnom serijalu knjiga Georgea R.R. Martina 'Igra prijestolja', to je epska priča o izdaji i plemenitosti, smještena u zemlju Westeros, gdje ljeta i zime mogu trajati godinama, a samo je žudnja za moći vječna.

Kao najgledanija serija u povijesti HBO-a i svjetski televizijski fenomen, 'Igra prijestolja' je do danas osvojila brojna priznanja, uključujući čak 47 nagrada Emmy, a sve sezone možete je gledati odmah putem online video streaming usluge HBO GO.

Svi obožavatelji moći će pogledati i dokumentarni film koji prati snimanje osme sezone, 'Igra prijestolja: posljednja straža' 27. svibnja u 20 sati na HBO-u, kao i preko usluge HBO GO.

Od Trstenog do Lokruma

'Igra prijestolja' u Dubrovniku se snimala od druge sezone, od povijesne jezgre do Arboretuma u Trstenom i otoka Lokruma, gdje je u čast serijala svojedobno otvoren kutak sa željeznim tronom za najveće fanove.

U Gradu su suveniri s likovima iz serije već postali uobičajen dio ponude. Dubrovnik su u sklopu snimanja posjetile najveće zvijezde serije, Lena Headey, Peter Dinkladge, Nikolaj Coster Waldau, Kit Harington, Sophie Turner...

 

Naslovnica Showbizz