Mozaik Showbizz

40 godina 'rokanja'

Jasenko Houra uoči splitskog koncerta otkrio: Na Zenti sam zadnji put bio 80-ih, na koncertu Daleke obale, ujutro sam morao u vojsku...

40 godina 'rokanja'

Zadnji put je na platou pred splitskim klubom Zenta Jasenko Houra, frontmen i jedan od osnivača Prljavog kazališta, bio sredinom 80-ih. Točno, dapače, dobro se sjeća, kaže, tadašnje kultne diskoteke "Shakespeare", koncerta Daleke obale i ranojutarnjeg odlaska u vojsku.

Kako ne, ostala mu je ta večer i taj prostor u intenzivnom sjećanju, ne zaboravljaju se lako vremena iz sredine 80-ih, žar mladosti, ljubavi, atmosfere, glazbe koja se stvarala u novovalnom vremenu.

To više ga raduje povratak, nećemo reći na mjesto zločina, prije na lokaciju koju će generacije Splićana pamtiti po dobrim provodima. Razlog je vrlo bitan: Kazalište u svojoj turneji aktualnoj i koja već podosta traje, slavlju 40 godina rada na sceni, na platou pred klubom Zenta 1. rujna, u 22 sata, pjeva Splitu, Dalmaciji.

Bit će to ponovno druženje s ovdašnjom publikom nakon prošlogodišnjeg spektakla u Spaladium Areni. Bit će to, kaže Houra, dvosatni sukus četiri desetljeća rada benda, rezime njihova glazbenog života, plodnog stvaralaštva.

Rezimirajući opus

– Nakon toliko nastupa, toliko turneja, pa sada i ovom najnovijom, koja se uistinu prilično produžila, nemaš više grča koji te zna stegnuti kao kad si na početku. Naravno, uvijek imaš neki zacrtani plan, raspored izvođenja skladbi, no ipak, publika je ta na kraju priče, ona je ta karika koja odabire što će se svirati s pozornice.

A ima nešto što ona uvijek traži, što inzistira. Ona i određuje, a mi smo je poslušali. U praksi bi to značilo da i naše predstojeće druženje sa Splitom sa sobom donosi, hajmo reći evergreene Kazališta, kao što su skladbe "Sve je lako kad si mlad", "Doktora", "Marinu", "Mojoj majci"... Naravno, uvijek uz neko iznenađenje – veli Jasenko.

Znate kako neki koncert možete ocijeniti dobrim, odličnim, spektakularnim, onim za pamćenje? To je onaj za koji i kada traje dva sata, imaš dojam da je prošao u trenu.

Rezimirajući opus Kazališta kroz ovih 40 godina moramo primijetiti kako bi se ta dva sata lako produžila na pet, šest, više. Sakupilo se tu albuma, pjesama, hitova, antologija, generacija slušača, obožavatelja, mladih i starih.

Vrijeme ide, Kazalište traje, živi, nova publika stasava i to na svim stranama svijeta. Dokaz tome je i aktualna svjetska turneja koja je Kazalište odvela po Europi, Australiji, Americi, Kanadi... Pitamo Houru kako to u praksi izgleda, je li lagan glazbenički kruh?

– Sve to izgleda lako sa strane. Ali u praksi iscrpljuje. Iscrpljuje jako. Iako neki misle da to nije tako, ali tako je. Pjevaš u Zagrebu, sutra si u Pločama, treći dan u Korčuli, onda shvatiš kako drugi dan nema trajekta u neku povoljnu uru. Sjedneš nakon koncerta na trajekt ujutro u 3.40, to je već 27 sati nespavanja u komadu. Ili uđeš u avion, ostavljaš Zagreb na minus 3, iziđeš iz aviona na plus 38 u Perthu.

Čeka te dva sata nastupa, ostavljaš binu, smiruješ energiju, ravno ideš u hotel, dižeš se, budimo jedan drugoga, i trčimo na avion za Melbourne. Odmah nakon toga čeka te Brisbane, i opet natrag, Melbourne zove, drugi rasprodani koncert. U dva mjeseca ove svjetske turneje i skoka preko Australije, Amerike i Kanade dva puta smo bili na večeri. To je život nas glazbenika – kaže Houra.

Malo odmora će dobro doći

No nemojte misliti kako se tuži. Kruh koji je zagrizao nosi svoju debelu koru, treba i nju izgristi kako bi se došlo do meke pupe. Momci su to prije 40 godina izabrali, prošli su sve faze, došli su i do rasprodanih turneja, života na aerodromima, kratkih sati hvatanja sna, novih izlazaka na pozornicu, uvijek s novom količinom energije.

Ne tuži se Houra, svjestan je da svaki posao nosi težinu, i onaj prodavačice u dućanu, i konobarice za šankom, i, kako kaže, pjevača, koji, iako to neki misle, bez obzira na svu popularnost nema rotirke oko sebe dok juri na novo druženje s publikom.

– Svi smo mi ljudi. I živimo odabrano. Kada smo na bini, tada dajemo sve od sebe. Iscrpljujuće je, ali tako je to. Tu smo zbog publike, ona traži najbolje od nas. Iako moram priznati kako jedva čekam završetak ove turneje. Malo odmora će dobro doći.

Računam da bi to moglo biti oko Nove godine. Ovako to vidim, još jedan koncert, u nekom zagrebačkom klubu, nekom koji prima 300 ljudi. Mi i oni koji su s nama sve ovo vrijeme, ti šta se muvaju oko nas, prate nas, daju sve od sebe skupa s nama. To bi bio dobar završetak ove velike etape.

A dok to dođe, čeka nas još posla, danas, sutra, preksutra, Split, pa opet dalje. Bit će u svakom slučaju dobro – veli Houra.

 


Dobra produkcija
Uvijek, tijekom svih ovih godina, Kazalište inzistira na dobroj produkciji. I ovaj će put biti tako, navodi organizator, najavljujući vrhunsku rasvjetu, razglas, efekte, atmosferu. Prostor je kao stvoren za šarm i poruku generacijskog benda. Bit će to, najavljuje se, Kazalište u punoj snazi. Ulaznice za koncert kazališta mogu se kupiti i putem online prodaje na Croatia-tickets.com.

 

Naslovnica Showbizz