Mozaik Showbizz

PUNO SENTIMENTA

Objava Simple Mindsa o Opari i komunizmu potakla neočekivano i vruća sjećanja Britanke: Bili smo smješteni pored nudističkog kampa i imali slobodu... 

PUNO SENTIMENTA

"Simple Minds je ovih dana održao koncert u Splitu zahvaljujući energiji i viziji njegovog gradonačelnika Andre Opare. Andro je odrastao u Jugoslaviji, koja je tada bila komunistička zemlja, pa su Andro i njegova generacija ostali zakinuti za brojne koncerte. Simple Minds nisu svirali u Jugoslaviji u vrijeme dok su puno svirali svuda po svijetu..." - stoji, između ostalog, u podužoj objavi koju je na službenoj Facebook stranici škotskog benda objavio pjevač Jim Kerr.

Iz nje se svakako dalo iščitati kako je splitski gradonačelnik oduševio škotskog pjevača, svojom "energijom, vizionarstvom, osmijehom", ukrako rečeno, da Opara angažira slavnog Kerra da mu radi PR, ne bi pogriješio!
Kerru je očito bilo turbo zanimljivo pozabaviti se uvjetioma muziciranja u komunističkoj Jugoslaviji, za koju je ustvrdio i kako nije bila poput drugih, mnogo restriktovnijih socijalističkih zemalja, te da se na radijskim postajama puštala svjetska, pa i njihova glazba.

Priložio je Kerr i link na Popularnu muziku u SFRJ na Wikipediji, pa su pratitelji njegove objave imali priliku saznati i kako su frontmeni vodećioh rock sastava u nekadašnjoj državi bili mahom sinovi oficira nekadašnje JNA (Branimir Štulić, Goran Bregović, Bora Đorđević, Milan Mladenović, Bajaga...).

Saznaje se i da SFRJ nije bila zemlja Istočnog bloka pa je bila mnogo otvorenija zapadnjačkim utjecajima, te je bila jedina komunistička zemlja koja se uključivala u Pjesmu Eurovizije.

Objava je među pratiteljima Simple Mindsa evocirala brojna zanimljiva sjećanja na boravke u socijalističkoj Jugoslaviji, pa se jedna Britanka sjetila vrućeg ljeta 1981. godine kad je bila na školskom izletu u Puli.

"Hotel nam je bio smješten odmah pored vojnog i nudističkog kampa, ispred kojeg su nudisti igrali odbojku. Naši su učitelji uživali u sjajnom vremenu i lokalnom vinu, a mi smo bili pušteni poprilično slobodno da se muvamo okolo. Dečki su iznajmili kanu i kamerom s mora snimati. Ne mogu a da ne pomislim koliko je život bio zabavan tada..." - napisala je sjetno i sretno.


Na sjećanja na rock glazbu u komunizmu reagirali su i brojni domaći, ističući kako su se Simple Mindsi puno puštali na radiju i da je zahvaljujući tome bend imao veliku bazu fanova.

Jedna je Splićanka s ponosom istakla kako su Dire Straitsi prvi put "uživo ikad" svoju kasnije kultnu pjesmu "Brother in Arms" izveli upravo u Splitu i priložila tonski zapis velikog događaja. 

Naslovnica Showbizz