Mozaik Showbizz

'nema ništa suspektno'

Na HRT otkrili zbog čega su izabrali baš Franku za Eurosong: Neki nisu imali vremena, drugima nisu odgovarali termini, ali ona je bila spremna

'nema ništa suspektno'

– Presretna sam... S dvije sam godine pred televizorom, s daljinskim upravljačem umjesto mikrofona, nabadala stihove pjesme Tonyja Cetinskoga "Nek ti bude ljubav sva", kada nas je 1994. godine predstavljao na Euroviziji. Mami i tati tada sam ushićeno govorila: "Tako će i Aka, tako će i Aka." Ta djevojčica u meni nikada nije prestala sanjati. I sada se san ostvaruje! Predstavljat ću Hrvatsku na Euroviziji – ushićeno govori Franka Batelić, ovogodišnja hrvatska predstavnica na 63. Eurosongu, koji će se održati u Lisabonu u dvije izlučne večeri, 8. i 10. svibnja, te završnica 12. svibnja.

Franka u glavni grad Portugala putuje s pjesmom "Crazy", autora glazbe Branimira Mihaljevića, za koju je sama napisala tekst.
Samozatajna pjevačica još ne želi otkriti o kakvoj je pjesmi riječ. Reći će tek kako je neobična, pomalo neočekivana od nje, ali i zamoliti javnost da se još malo strpi do 26. veljače, kada će je prvi put imati priliku čuti. Prve je eurovizijske savjete već dobila od lanjskog predstavnika Jacquesa Houdeka, koji joj je poželio sreću čim je doznao tko će ove godine predstavljati Hrvatsku na Pjesmi Eurovizije.

– U prvi mah nisam bila svjesna da putujem u Lisabon. No, sada je sve prisutnije golemo uzbuđenje i velika sreća. Imam tu neku pozitivnu tremu, da moram sve obaviti kako treba i dati apsolutno sve najbolje od sebe kako bih predstavila Hrvatsku na najbolji mogući način – izjavila je Franka, otkrivši kako je s Branimirom Mihaljevićem snimala tri pjesme iz koje se izrodila "Crazy".

– Ljudima će se jako svidjeti ili neće. Nema zlatne sredine i to mi je super – veli Franka, koja je HRT-ovu odluku o njezinu odlasku na Eurosong zadnjih tjedana tajila koliko god je mogla. Za njezina su snimanja eurovizijske pjesme znali majka, brat i dečko Vedran Ćorluka, koji joj je jučer, nakon službene objave o odlasku na Eurosong, na svojem Instagram profilu izrazio potporu riječima: "Želio bih čestitati svojoj boljoj polovici na sjajnom uspjehu, predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu 2018. u Lisabonu. Svaka čast, bejbs, snovi nekada postaju stvarnost..."

Izbor Franke Batelić odluka je četveročlanog HRT-ova tima u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom i Hrvatskim društvom skladatelja, naglasio je Tomislav Štengl, urednik eurovizijskog projekta na HRT-u.

– Pokušali smo među većinom izvođača u Hrvatskoj probrati nešto što nam je najzanimljivije i najbolje. Neki izvođači su otpali jer im nisu odgovarali termini ili još nisu bili spremni za ovako veliku manifestaciju, a i vrijeme odabira bilo je prilično kratko. Treba imati hrabrosti ući u jedan takav projekt. Franka je bila spremna za sve i imala je tim koji je već pripremio pjesmu. Nismo imali nijedan razlog za reći: "To je malo suspektno." Franka je sigurno odličan izbor – naglašava Tomislav Štengl, uvjeren kako će riječka pjevačica nastaviti uspjehe svojih prethodnika u protekle dvije godine, Nine Kraljić i Jacquesa Houdeka, koji su odveli Hrvatsku u eurovizijsko finale.

Franki će tijekom nastupa u Lisabonu palčeve držati i Damir Kedžo i Indira Levak, čija su se imena također spominjala kao mogući hrvatski izbor za ovogodišnji Eurosong.

– Imali smo inicijalne razgovore s HRT-om. Damir ne krije kako oduvijek želi zastupati Hrvatsku na Eurosongu. I pobijediti... No, ovaj put mu je bilo malo nezgodno i zbog termina jer će u svibnju objaviti novi singl, a zatim i album. Naravno da je i dalje zainteresiran za odlazak na Eurosong. Dapače, ako će biti u mogućnosti dogodine, drage volje će ići. To mu je dječački san – kazao nam je Goran Belošević, menadžer Damira Kedže.

Indira Levak na sam spomen Pjesme Eurovizije veli: "Nikad ne reci nikad", ali isto tako želi svu sreću mlađoj kolegici Franki.
– Tim Branimira Mihaljevića je pobjednički tim... Dugi niz godina imam upite od fanova, puno njih bi me voljelo vidjeti na eurovizijskoj pozornici. Naravno da bih bila silno ponosna zbog predstavljanja zemlje na jednom takvom natjecanju, a potrudila bih se izvesti brzu, dobru pjesmu s osmišljenim scenskim nastupom. Ima vremena i za mene... Trenutno sam okupirana objavom solističkog albuma, koji će izići za mjesec i pol dana, a cijela priča me još više veseli jer sam i sama počela pisati tekstove – kaže Indira.


Prvi puta u Portugalu
Lisabon je prvi put u povijesti domaćin Eurosonga zahvaljujući lanjskoj pobjedi Salvadora Sobrala, koji je s pjesmom "Amar Pelos Dois" očarao Europu i svojoj državi donio prvu pobjedu nakon njezina prvoga sudjelovanja prije 53 godine. Trodnevno natjecanje sa sudionicima iz 43 države održat će se u Altice Areni, a vodit će ga Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela i Sílvia Alberto. Franka će se s "Crazy" nadmetati u drugome dijelu prve izlučne večeri 8. svibnja. Iste će večeri, među ostalim izvođačima, svoje pjesme izvesti predstavnici Makedonije, Bugarske, Irske, Švicarske i Grčke, dok se u u drugoj polufinalnoj večeri natječu Srbija, Slovenija, Crna Gora, Mađarska... Točan redoslijed svih nastupa bit će poznat u ožujku.

 

Naslovnica Showbizz