Mozaik Showbizz

samo hardcore

Estrada se trese, scenu osvaja još jedan Vuco! Splitska Psihijatrija izdala prvi album - zvuk im je tvrd, a tekstovi 'do testisa'!

samo hardcore

Kažu da sedma godina ima neku biblijsku težinu, a da za brak ili ljubavnu vezu može biti i fatalna. Kako bilo, sedma je godina postojanja benda "Psihijatrija" iz Splita za nj bila plodonosna jer se iz te glazbene "ustanove" napokon izrodio prvi album.

Šest godina pomalo neuravnoteženih svirki – kao što je i red – rezultiralo je glazbenim materijalom koji će nekima biti sumanuto dobar, a drugima jednostavno neslušljiv. A upravo to se uklapa u definiciju pravca "underground" s elementima punka i metala, kakav brižno poput psihijatra njeguje Hrvoje Vuco, frontmen benda i bubnjar.

Mlađi brat popularnijeg Siniše Vuce, Hrvoje (40) inače je samouki glazbenik, te uz bubanj "doktor" i za gitaru, koju povremeno svira sa Sinišom u formaciji "Živo blato", tvrdorockerskom alter egu kontroverzne zvijezde sklone balkanskoj lirici. Ipak, "Psihijatrija" je samo Hrvojeva, a o prvom albumu veli sljedeće:

Tekstovi 'do testisa'

– Dvanaest pjesama nalazi se na nosaču zvuka "po starinski" nazvanom imenom benda. Promovirat ćemo ga 25. veljače u splitskom bowling klubu "Octopus", a izdan je u nakladi izdavačke kuće "Miner Records" iz Beograda – kaže roker Vuco mlađi, uz pojašnjenje:

– Namjerno sam izabrao glazbenu kuću izvana, jer oni lakše prihvaćaju alternativni zvuk i manje se "ježe" na neke izraze. Mi smo rokeri i ne želimo se nikome ulagivati, a pogotovo ne glazbenim urednicima radijskih postaja i sličnoj sviti. Mi želimo da nas zavoli narod i novac nas ne motivira – Hrvoje će Vuco, koji inače radi kao stolar za brodsku drvenariju u Krilu Jesenicama.

Glazba je za njega, kaže, život, ali ne u smislu egzistencije, nego čiste ljubavi.A iz ljubavi je sam autorski iznio i kompletan materijal na albumu, tekstove i glazbu za osebujne naslove: "Kopile", "Paranoja", "Umri zbog mene", "Heroin", "Stoka"... Sve je snimljeno u splitskom studiju "Chumez" i Hrvoje smatra da će doživjeti sjajan prijam kod publike koja cijeni tvrdi, beskompromisni zvuk i tekstove "do testisa".

– Vidite, u našoj zemlji Let 3, protiv kojih inače nemam ništa, može pjevati "Ku...m u čelo", odnosno TBF, koje jako cijenim, spominjati riječi poput "izdrk....e" bez pardona, a nas bi odmah cenzurirali. Netko je umjetnik, a drugi s istom retorikom "grezun".

Zato smo mi jednostavno odmah prekrižili domaće radiopostaje i izdavače i otišli u susjedstvo – objašnjava frontmen "Psihijatrije", koju u snimateljskom i producentskom smislu podržava poznati glazbenik Boris Krivec.

Umjetnička imena

Da bi priča bila još intrigantnija, uz upečatljiv naziv benda koji će, smatra Vuco, "svaka baba na selu zapamtit", članovi benda nadjenuli su sebi umjetnička imena. Tako se Hrvoje Vuco zove Psycho, pjevačica Nera Dumanić je WildAndrej Katušić (gitara) je Android, a Ante Madunić (bas) - Speed.

Nakon promocije u "Octopusu", ekipa će snimiti i spot za pjesmu "Pit bull fight" s atraktivnom doktoranticom kineziologije, fitness-instruktoricom Marijom Tomaš u glavnoj ulozi. Režirat će ga Goran Čače, a Marija će u njemu pokazati kako tijelo može biti impresivan "stroj", što će svakako i one nesklone brutalnom undreground zvuku "Psihijatrije" ponukati da bace oko na YouTube.
 

Naslovnica Showbizz