Mozaik Showbizz

atrakcija na prokurativama

Ana Opačak se rodila kad je Đorđi na festivalu izveo ‘Samo ti’, a ove će godine s njim zapjevati u duetu

atrakcija na prokurativama
Evo nam kurioziteta s ovogodišnjeg, 55. po redu Splitskog festivala: imamo muško-ženski duet koji zajedno broji 105 godina. To samo po sebi ne bi bila neobična činjenica, no titulu zbirno najstarijeg pjevačkog para na festivalu ponijet će doajenĐorđi Peruzović i zvijezda u stvaranju Ana Opačak, čije smo pjevačke bravure nedavno slušali u HRT-ovu showu “The Voice”.

Ovo im je prva suradnju na Splitskom festivalu, a čut ćemo ih u drugoj večeri, onoj posvećenoj opusu pjesnika Jakše Fiamenga. Otpjevat će skladbu “Samo ti”, koju je Đorđi na Splitskom festivalu izveo 1984. u duetu s pjevačicom Snježanom Naumovskom, osvojivši pritom prvu nagradu stručnog žirija. I evo prave zanimljivosti: početkom baš tog srpnja rođena je njegova ovogodišnja pjevačka partnerica Ana Opačak.

– Možda se rađala baš dok sam ja na bini pjeva “Samo ti”. Neprimjereno je dame pitati za starost, no ipak, kada se popnemo na binu, bit će tu naših 105 godina. U tom zbiru ja sam dva i pol puta stariji od Ane, pa vi sada računajte. Ana je jedna divna, uljudna i školovana djevojka, koja prekrasno izgleda i pjeva i, možda ću biti neskroman, ali ako sam ja imao sjajnu glazbenu prošlost, njoj predviđam sjajnu glazbenu budućnost – veli Đorđi, koji je upravo Anu i tražio za svoju partnericu, smatrajući kako će se ona znati nositi s ovom prilično zahtjevnom kompozicijom.

Ima dvije godine da se Đorđi više ne natječe na Prokurativama, no i dalje je na njima rado viđen sudionik. Ove godine, osim u Fiamengovoj večeri, pjevat će i u nedjeljnom showu Joška Banova, u oba slučaja u društvu vrhunskih glazbenika. Smiješno mu je kada mu neki glasno zamjeraju pjevanje u njegovu sedmom desetljeću, pa se pita zašto ti dežurni kritičari ne bacaju otrovne strelice prema njegovim vršnjacima. Recimo, “momcima” iz Rolling Stonesa, Tomu Jonesu, Leonardu Cohenu...

– Pitanje je samo možeš li pjevati ili ne, a ja mogu i to volim. A i na kraju krajeva moj liječnik otorinac, dr. Kontić, rekao mi je da s ovako sačuvanim glasnicama mogu pjevati još 50 godina. E, pa ja ću taj savjet rado poslušati.

A, kao i obično, s punom pažnjom pripremit će i styling.

– Odlučio sam se za ležerno, casual, po modi koju pratim na talijanskim programima. Imam mota za odijevanje, pa na kraju krajeva dobio sam i nekoliko nagrada za najbolji styling na festivalima. Prije sam pred Splitski festival odlazio po garderobu u Padovu ili Rim, ali sada kod nas ima predivnih stvari. Stvar je u tome da moraš poštovati publiku, kako bi ona poštovala tebe. A to znači da moraš lijepo izgledati na sceni. Bože, sačuvaj, da bih na pozornicu izašao u kratke rukave. Nikada! – kaže Đorđi.

Ali, to dozvoljava rockerima koje se na nastupima može vidjeti i u donjim majicama ili golima do pasa. Smije se kada se sjeti ležernosti Freddieja Mercuryja, pa tvrdi kako bi, da ga nije satrao AIDS, zasigurno ubila promaja od tolikoga golicanja.

Zato će Đorđi, kao i uvijek u svojih 50-ak nastupa na Prokurativama, izabrati nešto chic, što će zasigurno izazvati komentare tipa – ima Đorđi mota, bome ima.

– Ajmo se osvrnuti, po meni su zlatne godine Splita bile od 1965. do 80-ih, tada je nastalo puno fenomenalnih pisama, ali budimo realni, to se više vratiti ne može. Splitski je festival institucija, nalik Hajduku, i trebamo to čuvati. Naravno, nedostaje novca, da ih ima, onda bi na pozornici volio vidjeti međunarodne zvijezde. I ima nešto što nikada, ali nikada ne bih volio čuti na Prokurativama, a to je turbofolk. Neki su ga pokušali ugurati svojevremeno. To je katastrofa – kaže Đorđi, koji će večeri predstojećeg vikenda provoditi, naravno, na Prokurativama.

Ana jedva čeka

Ani Opačak predstojeći vikend donosi treće sudjelovanje na Splitskom festivalu, a s njim i veliku radost zbog nastupa u večeri u cijelosti posvećenoj Fiamengovoj uglazbljenoj poeziji. Djevojka kojoj prognoziraju veliki glazbeni uspjeh treme nema. Samo sreću i ponos što će biti dio dueta s legendarnim Đorđijem, ali i fešte koju odmalena drži simbolom Splita.

– To je jedan od mojih najdražih festivala, pratim ga od malih nogu i uvijek se iznova radujem kad dobijem priliku zapjevati na Prokurativama. Lijepo je zapravo u glazbeni životopis kao zabilješku upisati i sudjelovanje u splitskoj tradiciji, u takvoj neponovljivoj scenografiji, među prirodnim kulisama. Jedva čekam – kaže Ana Opačak.

TANJA ŠIMUNDIĆ-BENDIĆ
SNIMIO: JAKOV PRKIĆ/ CROPIX

’Peristil’ na Prokurativama

Odbrojavaju se već i sati do početka 55. splitskog festivala. Prokurative su oživjele, počela je gradnja pozornice i gledališta, po zamisli autora Davora Antolića i ideji direktora Tomislava Mrduljaša, koji je već lanjske godine scenu sa sjeverne strane Prokurativa prebacio pred istočne arkade. Bit će i novosti: bina će biti veća i viša, s brojnim videozidovima na kojima će se suvremenim 3D tehnikama vizualizirati prethodno snimljeni peristilski stupovi. Na scenu se uvode videoanimacije koje će pratiti nastupe pjevača.

Ovogodišnji festival vodit će provjereni HTV-ov dvojac, Barbara Kolar i Duško Ćurlić. A saznajemo kako će i ove godine finalnu večer, u nedjelju, pratiti modni žiri. Pjevačima na znanje i ravnanje, pazite što ćete obući, kakve ćete frizure imati, hoćete li biti stylish, jer će vas dobro promotriti i ocijeniti: Neda Makjanić Kunić, Jurica i Marija Pirić, Monika Sablić, Ivan i Sandra Ledenko i Damir Gerovac. Sočne komentare nećemo zaobići.Naslovnica Showbizz