ShowbizSuzna publika

Sve bi dali da je tu: Vela Luka na nogama u čast Oliveru, koncert se prati i na rivi; Otvorila ga je Kondža, a nije trebalo dugo da svi prihvate pismu

Piše Mirela Goreta
trag_u_beskraju39-290719

"Vjeruj u ljubav" - ima li ljepše poruke od one koju su večeras s Velolučanima odaslali Oliverovi prijatelji i kolege na kraju intimnog koncerta “Trag u beskraju” održanog u njegovu čast na Pijaci ispred župne crkve sv. Josipa. Istodobno i dirljivog i prepunog snažnih emocija kojima je na pozornici uvijek isijavao i Oliver. Intimna večer u glazbenoj režiji Oliverova prijatelja i suradnika Ante Gele u Veloj Luci je okupila Gibonnija, Zoricu Kondžu, Tedija Spalata, Tea Brajčića, Antonija Serrana, Dupine, klapu OšjakAlana Bjelinskog, Nikšu Bratoša... te niz mladih akademskih glazbenika iz cijele Hrvatske.

Kulminacija je započela već Gibonnijevim izlaskom na pozornicu (“Dobar dan”, “Lipa moja”, “U ljubav vjere nemam”, “Cesarica”).

- Ima jedan mali paradoks, najbolji pivač u povijesti je ovo otpiva najbolje šta može, a onda mi dođemo i to isto otpivamo gore od njega. I onda je to ka uspomena – komentirao je Gibonni, te pozdravio publiku na rivi (“kad san iša put ovamo, parkirali smo se na Lastovu koliko je svita vani”).

Oliverov prijatelj Vinko Barčot, autor pjesme “Kad mi dođeš ti”, prisjetio se Oliverova odnosa prema moru (“na moru se sve znalo, tu mu je sve štimalo bez puno riči”), Tedi raspjevao publiku sa “Sve ću preživit”, a “Galebom” uz pomoć Gibonnija i Zorice izazvao ovacije. Emocije su eruptirale s taktovima “Traga u beskraju” i "Moj lipi anđele".

Velolučani su na samom početku koncerta prihvatili pismu – čim su Zorica Kondža i Tedi Spalato zapjevali uvodnu “Ča je život vengo fantažija”, poveli su se za njima.

- Mi večeras slavimo Olivera – kazao je Tedi Spalato najavivši Antonija Serrana, umjetnika kojega je Oliver iznimno poštovao. Pridružio mu se emotivnoj izvedbi “Picaferaja”, pa je uslijedio “Dišperadun” s Dupinima, usnom harmonikom sjajnog Serrana obojana bolna “Magdalena” i Oliveru jedna od omiljenih - “Romanca” - za koju je znao reći kako njezini stihovi opisuju njegov život.

“Uvik kad sam s tobom, ja sam ka i dite, zaboravim odmah svoje kose side. I godine ove ča bi bile teže, da me lipa mladost uza te ne veže...”, zapjevala je Zorica prethodno posebno pozdravivši Olivera i članove njegove obitelji.

- Zašto Olivera?! Zato što se zaista osjeća njegova energija ovdje - objasnila je Kondža dok je njezine riječi u tom trenutku simbolički 'poklopio' zvuk crkvenih zvona, a pjevačica ih ubrzo nadglasala stihovima “Za tebe neka smiri se more...”.

- Imali smo tu popodne probu. Sve san misli:”Sad će se tu, iza nekog kantuna pojavit”. Puno je učinija za nas – istakao je u ime članova klape Ošjak njezin voditelj Janes Vlašić pridruživši se kolegama u izvedbama “Jo da mi je” i nezbježnog “Sjećanja na Vela Luku”.

- Bila sam jaka do kraja - suznih je očiju kazala Vesna Dragojević i u šali dodala kao bi joj Oliver sada rekao: "Nikad nisi tila dolazit na koncerte. Šta si sad došla?!"

- Bia je više vaš nego naš, al mi smo mu to dozvolili", nastavila je potom u obraćanju publici, - jer da nije bilo tako, ne bi bilo ni svih ovih pisama, a ni ovoga večeras - zaključila je.

- A onda ću se ja udat za Serrana - završila je u šali Vesna, baš kako je to običavao raditi i njen suprug, prije nego što je od Hrvatske diskografske udruge primila nagradu multiplatinum za vrhunska Oliverova postignuća.

#GODIšNJICA OLIVEROVE SMRTI#OLIVER TRAG U BESKRAJU KONCERT