stdClass Object ( [id] => 1095385 [title] => Evo nekoliko stručnih savjeta kako na balkonu napraviti rascvjetanu oazu. Ne zaboravite, limun voli sunce, a begonije traže sjenu [alias] => evo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U gradovima, koji danas postaju sve napučeniji, malo je sretnika koji žive u kućama s lijepim okućnicama. U zgradama velikih gradskih četvrti, koje mnogi danas nazivaju i spavaonicama, prava je blagodat imati barem malu terasu, koja se također s ukusom može pretvoriti u pravi mali rascvjetani raj.

Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo. Pri uređenju takvih prostora potrebno je pridržavati se nekih pravila kako bi prostor bio krajnje funkcionalan.

---

image
Čak i mali balkon u zgradi može značiti vaš 'izlazak u prirodu'
---

Tako terase ne treba pretrpavati velikim brojem posuda. Njihov broj treba ovisiti o veličini terase. Na većim terasama obično postavljamo skupinu manjih posuda ili nekoliko većih, dok je na manjim terasama uputno postaviti samo nekoliko posuda zasađenih biljem, ali preporučljivo je i iskoristiti sve okolne zidove i ograde uz koje se može uzdizati neka penjačica. Moguće je također i postavljanje raznih držača na koje postavljamo manje posude. Na taj ćemo način izbjeći nepotrebnu "gužvu", a ujedno ćemo dobiti i više zelenila na manjem prostoru.

Osim što će vizualno uljepšati prostor, s nekoliko stolaca i stolićem, skladno uređena terasa bit će idealan kutak za opuštanje nakon napornog radnog dana.

---

image
I najmanji balkon može postati oaza za uživanje, samo pazite na adekvatnu veličinu namještaja
---

Iako na balkonu najviše boravimo ljeti, pažljivim odabirom vrsta možemo ga učiniti lijepim i tijekom cijele godine, pa čak i zimi, kada boravak na podnevnom suncu pruža poseban ugođaj.

Svaki balkon trebao bi imati (naravno, ako prostorne mogućnosti to dopuštaju) nekoliko stolaca, stol, a možda i neku udobnu fotelju ili ležaljku. Na balkonu svakako nije mjesto praznim posudama za sadnju koje vam tog trenutka ne trebaju, vrećicama sa zemljom i vrtlarskom priboru. Ako nemate drugo mjesto da to spremite, smjestite ih u ormarić, sanduk i slično koji ćete "zakamuflirati" posudama s cvijećem.

Izbor biljaka prema strani svijeta

Bez obzira na veličinu terase, izbor biljnih vrsta uvjetovat će ponajprije njezina osunčanost, odnosno zasjenjenost. Terase izložene suncu svakako će biti lakše i jednostavnije urediti od onih koje su zasjenjene veći dio dana, i to u prvom redu zbog veće mogućnosti odabira biljnih vrsta koje uspijevaju na suncu.

Tako na sunčanoj strani vrlo dobro uspijeva većina jednogodišnjih cvjetnih vrsta, primjerice petunije, verbene, zatim brojne jednogodišnje penjačice poput dragoljuba, ukrasnog slaka i sl. Među jednogodišnjim vrstama svoje bi mjesto svakako trebale pronaći i neke trajne cvjetne vrste, koje će terasu činiti zanimljivom u većem dijelu godine, ako ne zbog cvijeta, a ono barem zbog lijepih listova. Ne zaboravite ni na ukrasne grmove, pogotovo ako na terasi imate dovoljno mjesta da smjestite nekoliko većih posuda. Nemojte izostaviti lantanu, bugenviliju, pokoju ružu. Sve se ove vrste pravilnom rezidbom mogu održavati u lijepim formama, pa tako neće zauzimati previše mjesta.

Na ovakvoj je terasi dobro posaditi i neke povrtne vrste, primjerice mini rajčice, feferončiće, začinsko bilje. Naravno, ako je terasa veća, možete posaditi i neke vrste koje zahtijevaju više mjesta, poput patlidžana, standardnih rajčica, krastavaca. Na velikim terasama postavite i posudu u kojoj je posađen limun, kako preporučuju na www.posadisam.com, a odličan je izbor i stabalce kumkvata.

Uzgoj jestivog bilja na balkonu, ma kako malen bio, postalo je popularno posljednjih godina, pogotovo od početka pandemije COVID-a 19.

Što voli sjenu, a što sunce?

Izbor biljnih vrsta za terase koje su veći dio dana zasjenjene znatno je manji. Osim standardnih vrsta koje preferiraju sjenovite položaje, primjerice vodenice, begonije, na ovim je položajima pogodna sadnja vrsta s ukrasnim listovima, primjerice funkije, aspidistre, raznih vrsta šparoga ili bršljana.

---

image
Ukrasni lonci ili košare važan su element vaše terase
---

Ekstremno sunčani položaji poseban su problem. Tu pri izboru biljnih vrsta treba biti oprezan želimo li tijekom cijelog ljeta uživati u zasađenom bilju. Za takve su položaje preporučljive uglavnom trajne cvjetne vrste, koje će preživjeti i kraća razdoblja nebrige. Kako takve vrste uglavnom bez problema prezimljuju na otvorenom, u sljedećim godinama nećete imati problema s njihovom zamjenom.

Za ovakva su područja preporučljive kombinacije, primjerice lavande, gazanije i eševerije, seduma i čuvarkuće, tobirovca, gailardije i majčine dušice. Navedene kombinacije naročito su zahvalne za terase vikendica, gdje boravimo samo u jednom dijelu godine i nemamo prilike mnogo se posvećivati bilju.

Terasa lijepa i u jesen

Kao što je već rečeno, nije nužno da terasa lijepo izgleda samo tijekom ljeta. Iako će ljeti biti ispunjena brojnim cvjetnim vrstama, nemojte zaboraviti ni na ostali dio godine.

U jesen cvjetne vrste koje su nas uveseljavale ljeti pomalo prestaju s aktivnim rastom, pa ih tada zamjenjujemo nekim drugim vrstama. Tako, nakon što propadnu, ljetnice zamijenite vrstama koje će vas uveseljavati u hladnijem dijelu godine. Iako je izbor ovih vrsta prilično sužen, ne zaboravite na maćuhice, sitnocvjetne krizanteme, vrijesak, ukrasni kupus. Dobar su odabir i različite lukovičaste vrste koje će sljedeće godine prve navijestiti dolazak proljeća.

Osim cvijećem, terasu možete učiniti zanimljivom i njegovim kombiniranjem s nekim drugim elementima. Primjerice, mnogo će ljepše izgledati terasa na kojoj su biljke posađene u ukrasnim posudama umjesto u običnim loncima.

Nekima su posude u raznim oblicima, primjerice labuda ili guske, pravi hit, dok drugi zaziru od takvih. Važan je i stil stola ili stolica koji su postavljeni na terasi. U posljednje su vrijeme atraktivne garniture od bambusa i ratana, no kako su ipak većini nedostupne, uz malo dobre volje može se nešto napraviti i od starih stolaca. Maštovitiji će i od starih paleta napraviti atraktivnu sjedeću garnituru.

Naposljetku, neki će se na terasi poželjeti opustiti uz žubor vode. Za takve su predviđene brojne forme fontana, od onih sasvim malih, koje se postavljaju na stolove, do onih nešto većih. Smjeliji će na terasi postaviti i maleno jezerce zasađeno vodenim biljem.

Limun u posudi

Iako limun može narasti i do šest metara visine, kod uzgoja na balkonu rezidbom je moguće biljku obuzdavati u prihvatljivim dimenzijama.

---

image
I vi možete imati svoj limun s plodovima na balkonu ili na terasi, ali ne zaboravite da voli južnu stranu i ne voli vjetar
---

U priobalju se uzgaja na otvorenom, no često i u posudi. Idealne smještajne uvjete pronaći će na južnoj strani, gdje će veći dio dana biti okupan suncem. Pri odabiru sorte, birajte one koji cvjetaju višekratno tijekom godine, takozvane "mjesečare", kod kojih biste većinu godine trebali uživati u mirisnim cvjetovima, plodovima u zriobi i dozrelim limunima.

Pri sadnji odaberite dovoljno veliku posudu u kojoj će kupljena sadnica moći biti zasađena dovoljno duboko, u pravilu do mjesta cijepljenja, odnosno do razine do koje je bila posađena i u vreći/posudi u kojoj je uzgajana. Na dno posude postavite nešto materijala koji će omogućiti otjecanje suvišne vode. Za to upotrijebite krhotine opeke ili stare glinene posude ili, idealno, komade stiropora, koji težinom neće opteretiti posudu.

Pri sadnji nikako nemojte limun saditi isključivo u kupovni supstrat, primjerice onaj namijenjen uzgoju ukrasnog bilja. Limun se sadi u ilovastim ili pjeskovito-ilovastim tlima, pa idealnu mješavinu napravite miješanjem kvalitetnog vrtnog tla kojem je dodano nešto pijeska, a manji dio može činiti i kupljeni supstrat za sadnju. Dobro je dodati i nešto organskoga gnojiva, preporučljivo prezrelog ovčjeg.

Biljku tijekom razdoblja vegetacije, od proljeća do u jesen, treba redovito zalijevati, s obzirom na to da limun traži dosta vlažnosti. Tijekom jeseni i zime zalijevamo štedljivo, tek toliko da tlo bude vlažno. U vrijeme intenzivnog rasta također redovito prihranjujemo, i to koristeći kompleksna mineralna gnojiva, najbolje ona namijenjena gnojidbi agruma. U toplijem klimatu posudu s limunom možemo ostaviti na otvorenom, jer će bez problema podnijeti kratkotrajno razdoblje niskih temperatura do -5 stupnjeva. Preporučljivo je jedino krošnju omotati zaštitnim materijalom, mrežom ili agroplatnom, kako listovi ne bi stradali od jakih udara vjetra. U hladnom klimatu u jesen ga premjestite u svijetlu, negrijanu prostoriju.

Sve o uzgoju i njezi bilja čitajte na www.posadisam.com.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrtlarenje na terasi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo Vrtlarenje na terasi 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-27 09:24:29 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr. [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-01 07:41:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-05-01 07:41:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639398.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639392.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639388.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639384.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639380.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639376.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639372.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639368.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17639364.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/27\/17646694.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Balkon iz bajke? Takav mo\u017ee biti i va\u0161","Cvije\u0107e \u0107e rasti i na najvi\u0161im katovima nebodera","\u010cak i mali balkon u zgradi mo\u017ee zna\u010diti va\u0161 'izlazak u prirodu'","Ukrasni lonci ili ko\u0161are va\u017ean su element va\u0161e terase","I najmanji balkon mo\u017ee postati oaza za u\u017eivanje, samo pazite na adekvatnu veli\u010dinu namje\u0161taja","I vi mo\u017eete imati svoj limun s plodovima na balkonu ili na terasi, ali ne zaboravite da voli ju\u017enu stranu i ne voli vjetar","Pelargonijama nema premca kad je rije\u010d o lijepom balkonu","Verbena \u0107e unijeti kolorit na terasi, a mo\u017ee se kombinirati i s nekim drugim cvjetnicama koje vole sunce","Petunia obo\u017eava sunce","Stabalce kumkvata uljep\u0161ati \u0107e terasu, a donijet \u0107e i korisne plodove"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1442","hd_17639398_1920.jpg":"1920x1080","k_17639398_1280.jpg":"1280x1280","k_17639398_1024.jpg":"1024x1024","k_17639398_640.jpg":"640x640","k_17639398_480.jpg":"480x480","k_17639398_340.jpg":"340x340","k_17639398_220.jpg":"220x220","o_17639398_1280.jpg":"1280x961","o_17639398_1024.jpg":"1024x769","o_17639398_640.jpg":"640x480","o_17639398_480.jpg":"480x360","o_17639398_340.jpg":"340x255","o_17639398_220.jpg":"220x165","h_17639398_1280.jpg":"1280x854","h_17639398_1024.jpg":"1024x683","h_17639398_640.jpg":"640x427","h_17639398_480.jpg":"480x320","h_17639398_340.jpg":"340x227","h_17639398_220.jpg":"220x147","pp_17639398_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639398_1024.jpg":"805x1024","pp_17639398_640.jpg":"503x640","pp_17639398_480.jpg":"377x480","pp_17639398_340.jpg":"267x340","pp_17639398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","hd_17639392_1920.jpg":"1920x1080","k_17639392_1280.jpg":"1280x1280","k_17639392_1024.jpg":"1024x1024","k_17639392_640.jpg":"640x640","k_17639392_480.jpg":"480x480","k_17639392_340.jpg":"340x340","k_17639392_220.jpg":"220x220","o_17639392_1280.jpg":"1280x824","o_17639392_1024.jpg":"1024x659","o_17639392_640.jpg":"640x412","o_17639392_480.jpg":"480x309","o_17639392_340.jpg":"340x218","o_17639392_220.jpg":"220x141","h_17639392_1280.jpg":"1280x854","h_17639392_1024.jpg":"1024x683","h_17639392_640.jpg":"640x427","h_17639392_480.jpg":"480x320","h_17639392_340.jpg":"340x227","h_17639392_220.jpg":"220x147","pp_17639392_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639392_1024.jpg":"805x1024","pp_17639392_640.jpg":"503x640","pp_17639392_480.jpg":"377x480","pp_17639392_340.jpg":"267x340","pp_17639392_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17639388_1920.jpg":"1920x1080","k_17639388_1280.jpg":"1280x1280","k_17639388_1024.jpg":"1024x1024","k_17639388_640.jpg":"640x640","k_17639388_480.jpg":"480x480","k_17639388_340.jpg":"340x340","k_17639388_220.jpg":"220x220","o_17639388_1280.jpg":"1280x853","o_17639388_1024.jpg":"1024x682","o_17639388_640.jpg":"640x426","o_17639388_480.jpg":"480x320","o_17639388_340.jpg":"340x226","o_17639388_220.jpg":"220x146","h_17639388_1280.jpg":"1280x854","h_17639388_1024.jpg":"1024x683","h_17639388_640.jpg":"640x427","h_17639388_480.jpg":"480x320","h_17639388_340.jpg":"340x227","h_17639388_220.jpg":"220x147","pp_17639388_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639388_1024.jpg":"805x1024","pp_17639388_640.jpg":"503x640","pp_17639388_480.jpg":"377x480","pp_17639388_340.jpg":"267x340","pp_17639388_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1339","hd_17639384_1920.jpg":"1920x1080","k_17639384_1280.jpg":"1280x1280","k_17639384_1024.jpg":"1024x1024","k_17639384_640.jpg":"640x640","k_17639384_480.jpg":"480x480","k_17639384_340.jpg":"340x340","k_17639384_220.jpg":"220x220","o_17639384_1280.jpg":"1280x892","o_17639384_1024.jpg":"1024x714","o_17639384_640.jpg":"640x446","o_17639384_480.jpg":"480x334","o_17639384_340.jpg":"340x237","o_17639384_220.jpg":"220x153","h_17639384_1280.jpg":"1280x854","h_17639384_1024.jpg":"1024x683","h_17639384_640.jpg":"640x427","h_17639384_480.jpg":"480x320","h_17639384_340.jpg":"340x227","h_17639384_220.jpg":"220x147","pp_17639384_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639384_1024.jpg":"805x1024","pp_17639384_640.jpg":"503x640","pp_17639384_480.jpg":"377x480","pp_17639384_340.jpg":"267x340","pp_17639384_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1459","hd_17639380_1920.jpg":"1920x1080","k_17639380_1280.jpg":"1280x1280","k_17639380_1024.jpg":"1024x1024","k_17639380_640.jpg":"640x640","k_17639380_480.jpg":"480x480","k_17639380_340.jpg":"340x340","k_17639380_220.jpg":"220x220","o_17639380_1280.jpg":"1280x972","o_17639380_1024.jpg":"1024x778","o_17639380_640.jpg":"640x486","o_17639380_480.jpg":"480x364","o_17639380_340.jpg":"340x258","o_17639380_220.jpg":"220x167","h_17639380_1280.jpg":"1280x854","h_17639380_1024.jpg":"1024x683","h_17639380_640.jpg":"640x427","h_17639380_480.jpg":"480x320","h_17639380_340.jpg":"340x227","h_17639380_220.jpg":"220x147","pp_17639380_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639380_1024.jpg":"805x1024","pp_17639380_640.jpg":"503x640","pp_17639380_480.jpg":"377x480","pp_17639380_340.jpg":"267x340","pp_17639380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2607","hd_17639376_1920.jpg":"1920x1080","k_17639376_1280.jpg":"1280x1280","k_17639376_1024.jpg":"1024x1024","k_17639376_640.jpg":"640x640","k_17639376_480.jpg":"480x480","k_17639376_340.jpg":"340x340","k_17639376_220.jpg":"220x220","o_17639376_1280.jpg":"1280x1738","o_17639376_1024.jpg":"1024x1390","o_17639376_640.jpg":"640x869","o_17639376_480.jpg":"480x651","o_17639376_340.jpg":"340x461","o_17639376_220.jpg":"220x298","h_17639376_1280.jpg":"1280x854","h_17639376_1024.jpg":"1024x683","h_17639376_640.jpg":"640x427","h_17639376_480.jpg":"480x320","h_17639376_340.jpg":"340x227","h_17639376_220.jpg":"220x147","pp_17639376_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639376_1024.jpg":"805x1024","pp_17639376_640.jpg":"503x640","pp_17639376_480.jpg":"377x480","pp_17639376_340.jpg":"267x340","pp_17639376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1142","hd_17639372_1920.jpg":"1920x1080","k_17639372_1280.jpg":"1280x1280","k_17639372_1024.jpg":"1024x1024","k_17639372_640.jpg":"640x640","k_17639372_480.jpg":"480x480","k_17639372_340.jpg":"340x340","k_17639372_220.jpg":"220x220","o_17639372_1280.jpg":"1280x761","o_17639372_1024.jpg":"1024x609","o_17639372_640.jpg":"640x380","o_17639372_480.jpg":"480x285","o_17639372_340.jpg":"340x202","o_17639372_220.jpg":"220x130","h_17639372_1280.jpg":"1280x854","h_17639372_1024.jpg":"1024x683","h_17639372_640.jpg":"640x427","h_17639372_480.jpg":"480x320","h_17639372_340.jpg":"340x227","h_17639372_220.jpg":"220x147","pp_17639372_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639372_1024.jpg":"805x1024","pp_17639372_640.jpg":"503x640","pp_17639372_480.jpg":"377x480","pp_17639372_340.jpg":"267x340","pp_17639372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17639368_1920.jpg":"1920x1080","k_17639368_1280.jpg":"1280x1280","k_17639368_1024.jpg":"1024x1024","k_17639368_640.jpg":"640x640","k_17639368_480.jpg":"480x480","k_17639368_340.jpg":"340x340","k_17639368_220.jpg":"220x220","o_17639368_1280.jpg":"1280x960","o_17639368_1024.jpg":"1024x768","o_17639368_640.jpg":"640x480","o_17639368_480.jpg":"480x360","o_17639368_340.jpg":"340x255","o_17639368_220.jpg":"220x165","h_17639368_1280.jpg":"1280x854","h_17639368_1024.jpg":"1024x683","h_17639368_640.jpg":"640x427","h_17639368_480.jpg":"480x320","h_17639368_340.jpg":"340x227","h_17639368_220.jpg":"220x147","pp_17639368_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639368_1024.jpg":"805x1024","pp_17639368_640.jpg":"503x640","pp_17639368_480.jpg":"377x480","pp_17639368_340.jpg":"267x340","pp_17639368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1542","hd_17639364_1920.jpg":"1920x1080","k_17639364_1280.jpg":"1280x1280","k_17639364_1024.jpg":"1024x1024","k_17639364_640.jpg":"640x640","k_17639364_480.jpg":"480x480","k_17639364_340.jpg":"340x340","k_17639364_220.jpg":"220x220","o_17639364_1280.jpg":"1280x1028","o_17639364_1024.jpg":"1024x822","o_17639364_640.jpg":"640x514","o_17639364_480.jpg":"480x385","o_17639364_340.jpg":"340x273","o_17639364_220.jpg":"220x176","h_17639364_1280.jpg":"1280x854","h_17639364_1024.jpg":"1024x683","h_17639364_640.jpg":"640x427","h_17639364_480.jpg":"480x320","h_17639364_340.jpg":"340x227","h_17639364_220.jpg":"220x147","pp_17639364_1280.jpg":"1006x1280","pp_17639364_1024.jpg":"805x1024","pp_17639364_640.jpg":"503x640","pp_17639364_480.jpg":"377x480","pp_17639364_340.jpg":"267x340","pp_17639364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2801","hd_17646694_1920.jpg":"1920x1080","k_17646694_1280.jpg":"1280x1280","k_17646694_1024.jpg":"1024x1024","k_17646694_640.jpg":"640x640","k_17646694_480.jpg":"480x480","k_17646694_340.jpg":"340x340","k_17646694_220.jpg":"220x220","o_17646694_1280.jpg":"1280x1867","o_17646694_1024.jpg":"1024x1493","o_17646694_640.jpg":"640x933","o_17646694_480.jpg":"480x700","o_17646694_340.jpg":"340x496","o_17646694_220.jpg":"220x320","h_17646694_1280.jpg":"1280x854","h_17646694_1024.jpg":"1024x683","h_17646694_640.jpg":"640x427","h_17646694_480.jpg":"480x320","h_17646694_340.jpg":"340x227","h_17646694_220.jpg":"220x147","pp_17646694_1280.jpg":"1006x1280","pp_17646694_1024.jpg":"805x1024","pp_17646694_640.jpg":"503x640","pp_17646694_480.jpg":"377x480","pp_17646694_340.jpg":"267x340","pp_17646694_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38192651 Threads: 5 Questions: 7085434264 Slow queries: 3297550 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608031936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) ) [link] => /mozaik/prostorija/evo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu-1095385 [printLink] => /mozaik/prostorija/evo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu-1095385?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 228273 [name] => vrtlarenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtlarenje [link] => /tag/vrtlarenje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrtlarenje na terasi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Evo nekoliko stručnih savjeta kako na balkonu napraviti rascvjetanu oazu. Ne zaboravite, limun voli sunce, a begonije traže sjenu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639398.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Balkon iz bajke? Takav može biti i vaš [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639398.jpg [title] => Balkon iz bajke? Takav može biti i vaš ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639392.jpg [title] => Cvijeće će rasti i na najvišim katovima nebodera ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639388.jpg [title] => Čak i mali balkon u zgradi može značiti vaš 'izlazak u prirodu' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639384.jpg [title] => Ukrasni lonci ili košare važan su element vaše terase ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639380.jpg [title] => I najmanji balkon može postati oaza za uživanje, samo pazite na adekvatnu veličinu namještaja ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639376.jpg [title] => I vi možete imati svoj limun s plodovima na balkonu ili na terasi, ali ne zaboravite da voli južnu stranu i ne voli vjetar ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639372.jpg [title] => Pelargonijama nema premca kad je riječ o lijepom balkonu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639368.jpg [title] => Verbena će unijeti kolorit na terasi, a može se kombinirati i s nekim drugim cvjetnicama koje vole sunce ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17639364.jpg [title] => Petunia obožava sunce ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/27/17646694.jpg [title] => Stabalce kumkvata uljepšati će terasu, a donijet će i korisne plodove ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U gradovima, koji danas postaju sve napučeniji, malo je sretnika koji žive u kućama s lijepim okućnicama. U zgradama velikih gradskih četvrti, koje mnogi danas nazivaju i spavaonicama, prava je blagodat imati barem malu terasu, koja se također s ukusom može pretvoriti u pravi mali rascvjetani raj.

Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo. Pri uređenju takvih prostora potrebno je pridržavati se nekih pravila kako bi prostor bio krajnje funkcionalan.

---

image
Čak i mali balkon u zgradi može značiti vaš 'izlazak u prirodu'
---

Tako terase ne treba pretrpavati velikim brojem posuda. Njihov broj treba ovisiti o veličini terase. Na većim terasama obično postavljamo skupinu manjih posuda ili nekoliko većih, dok je na manjim terasama uputno postaviti samo nekoliko posuda zasađenih biljem, ali preporučljivo je i iskoristiti sve okolne zidove i ograde uz koje se može uzdizati neka penjačica. Moguće je također i postavljanje raznih držača na koje postavljamo manje posude. Na taj ćemo način izbjeći nepotrebnu "gužvu", a ujedno ćemo dobiti i više zelenila na manjem prostoru.

Osim što će vizualno uljepšati prostor, s nekoliko stolaca i stolićem, skladno uređena terasa bit će idealan kutak za opuštanje nakon napornog radnog dana.

---

image
I najmanji balkon može postati oaza za uživanje, samo pazite na adekvatnu veličinu namještaja
---

Iako na balkonu najviše boravimo ljeti, pažljivim odabirom vrsta možemo ga učiniti lijepim i tijekom cijele godine, pa čak i zimi, kada boravak na podnevnom suncu pruža poseban ugođaj.

Svaki balkon trebao bi imati (naravno, ako prostorne mogućnosti to dopuštaju) nekoliko stolaca, stol, a možda i neku udobnu fotelju ili ležaljku. Na balkonu svakako nije mjesto praznim posudama za sadnju koje vam tog trenutka ne trebaju, vrećicama sa zemljom i vrtlarskom priboru. Ako nemate drugo mjesto da to spremite, smjestite ih u ormarić, sanduk i slično koji ćete "zakamuflirati" posudama s cvijećem.

Izbor biljaka prema strani svijeta

Bez obzira na veličinu terase, izbor biljnih vrsta uvjetovat će ponajprije njezina osunčanost, odnosno zasjenjenost. Terase izložene suncu svakako će biti lakše i jednostavnije urediti od onih koje su zasjenjene veći dio dana, i to u prvom redu zbog veće mogućnosti odabira biljnih vrsta koje uspijevaju na suncu.

Tako na sunčanoj strani vrlo dobro uspijeva većina jednogodišnjih cvjetnih vrsta, primjerice petunije, verbene, zatim brojne jednogodišnje penjačice poput dragoljuba, ukrasnog slaka i sl. Među jednogodišnjim vrstama svoje bi mjesto svakako trebale pronaći i neke trajne cvjetne vrste, koje će terasu činiti zanimljivom u većem dijelu godine, ako ne zbog cvijeta, a ono barem zbog lijepih listova. Ne zaboravite ni na ukrasne grmove, pogotovo ako na terasi imate dovoljno mjesta da smjestite nekoliko većih posuda. Nemojte izostaviti lantanu, bugenviliju, pokoju ružu. Sve se ove vrste pravilnom rezidbom mogu održavati u lijepim formama, pa tako neće zauzimati previše mjesta.

Na ovakvoj je terasi dobro posaditi i neke povrtne vrste, primjerice mini rajčice, feferončiće, začinsko bilje. Naravno, ako je terasa veća, možete posaditi i neke vrste koje zahtijevaju više mjesta, poput patlidžana, standardnih rajčica, krastavaca. Na velikim terasama postavite i posudu u kojoj je posađen limun, kako preporučuju na www.posadisam.com, a odličan je izbor i stabalce kumkvata.

Uzgoj jestivog bilja na balkonu, ma kako malen bio, postalo je popularno posljednjih godina, pogotovo od početka pandemije COVID-a 19.

Što voli sjenu, a što sunce?

Izbor biljnih vrsta za terase koje su veći dio dana zasjenjene znatno je manji. Osim standardnih vrsta koje preferiraju sjenovite položaje, primjerice vodenice, begonije, na ovim je položajima pogodna sadnja vrsta s ukrasnim listovima, primjerice funkije, aspidistre, raznih vrsta šparoga ili bršljana.

---

image
Ukrasni lonci ili košare važan su element vaše terase
---

Ekstremno sunčani položaji poseban su problem. Tu pri izboru biljnih vrsta treba biti oprezan želimo li tijekom cijelog ljeta uživati u zasađenom bilju. Za takve su položaje preporučljive uglavnom trajne cvjetne vrste, koje će preživjeti i kraća razdoblja nebrige. Kako takve vrste uglavnom bez problema prezimljuju na otvorenom, u sljedećim godinama nećete imati problema s njihovom zamjenom.

Za ovakva su područja preporučljive kombinacije, primjerice lavande, gazanije i eševerije, seduma i čuvarkuće, tobirovca, gailardije i majčine dušice. Navedene kombinacije naročito su zahvalne za terase vikendica, gdje boravimo samo u jednom dijelu godine i nemamo prilike mnogo se posvećivati bilju.

Terasa lijepa i u jesen

Kao što je već rečeno, nije nužno da terasa lijepo izgleda samo tijekom ljeta. Iako će ljeti biti ispunjena brojnim cvjetnim vrstama, nemojte zaboraviti ni na ostali dio godine.

U jesen cvjetne vrste koje su nas uveseljavale ljeti pomalo prestaju s aktivnim rastom, pa ih tada zamjenjujemo nekim drugim vrstama. Tako, nakon što propadnu, ljetnice zamijenite vrstama koje će vas uveseljavati u hladnijem dijelu godine. Iako je izbor ovih vrsta prilično sužen, ne zaboravite na maćuhice, sitnocvjetne krizanteme, vrijesak, ukrasni kupus. Dobar su odabir i različite lukovičaste vrste koje će sljedeće godine prve navijestiti dolazak proljeća.

Osim cvijećem, terasu možete učiniti zanimljivom i njegovim kombiniranjem s nekim drugim elementima. Primjerice, mnogo će ljepše izgledati terasa na kojoj su biljke posađene u ukrasnim posudama umjesto u običnim loncima.

Nekima su posude u raznim oblicima, primjerice labuda ili guske, pravi hit, dok drugi zaziru od takvih. Važan je i stil stola ili stolica koji su postavljeni na terasi. U posljednje su vrijeme atraktivne garniture od bambusa i ratana, no kako su ipak većini nedostupne, uz malo dobre volje može se nešto napraviti i od starih stolaca. Maštovitiji će i od starih paleta napraviti atraktivnu sjedeću garnituru.

Naposljetku, neki će se na terasi poželjeti opustiti uz žubor vode. Za takve su predviđene brojne forme fontana, od onih sasvim malih, koje se postavljaju na stolove, do onih nešto većih. Smjeliji će na terasi postaviti i maleno jezerce zasađeno vodenim biljem.

Limun u posudi

Iako limun može narasti i do šest metara visine, kod uzgoja na balkonu rezidbom je moguće biljku obuzdavati u prihvatljivim dimenzijama.

---

image
I vi možete imati svoj limun s plodovima na balkonu ili na terasi, ali ne zaboravite da voli južnu stranu i ne voli vjetar
---

U priobalju se uzgaja na otvorenom, no često i u posudi. Idealne smještajne uvjete pronaći će na južnoj strani, gdje će veći dio dana biti okupan suncem. Pri odabiru sorte, birajte one koji cvjetaju višekratno tijekom godine, takozvane "mjesečare", kod kojih biste većinu godine trebali uživati u mirisnim cvjetovima, plodovima u zriobi i dozrelim limunima.

Pri sadnji odaberite dovoljno veliku posudu u kojoj će kupljena sadnica moći biti zasađena dovoljno duboko, u pravilu do mjesta cijepljenja, odnosno do razine do koje je bila posađena i u vreći/posudi u kojoj je uzgajana. Na dno posude postavite nešto materijala koji će omogućiti otjecanje suvišne vode. Za to upotrijebite krhotine opeke ili stare glinene posude ili, idealno, komade stiropora, koji težinom neće opteretiti posudu.

Pri sadnji nikako nemojte limun saditi isključivo u kupovni supstrat, primjerice onaj namijenjen uzgoju ukrasnog bilja. Limun se sadi u ilovastim ili pjeskovito-ilovastim tlima, pa idealnu mješavinu napravite miješanjem kvalitetnog vrtnog tla kojem je dodano nešto pijeska, a manji dio može činiti i kupljeni supstrat za sadnju. Dobro je dodati i nešto organskoga gnojiva, preporučljivo prezrelog ovčjeg.

Biljku tijekom razdoblja vegetacije, od proljeća do u jesen, treba redovito zalijevati, s obzirom na to da limun traži dosta vlažnosti. Tijekom jeseni i zime zalijevamo štedljivo, tek toliko da tlo bude vlažno. U vrijeme intenzivnog rasta također redovito prihranjujemo, i to koristeći kompleksna mineralna gnojiva, najbolje ona namijenjena gnojidbi agruma. U toplijem klimatu posudu s limunom možemo ostaviti na otvorenom, jer će bez problema podnijeti kratkotrajno razdoblje niskih temperatura do -5 stupnjeva. Preporučljivo je jedino krošnju omotati zaštitnim materijalom, mrežom ili agroplatnom, kako listovi ne bi stradali od jakih udara vjetra. U hladnom klimatu u jesen ga premjestite u svijetlu, negrijanu prostoriju.

Sve o uzgoju i njezi bilja čitajte na www.posadisam.com.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Balkon iz bajke? Takav može biti i vaš

Cvijeće će rasti i na najvišim katovima nebodera

Čak i mali balkon u zgradi može značiti vaš 'izlazak u prirodu'

Ukrasni lonci ili košare važan su element vaše terase

I najmanji balkon može postati oaza za uživanje, samo pazite na adekvatnu veličinu namještaja

I vi možete imati svoj limun s plodovima na balkonu ili na terasi, ali ne zaboravite da voli južnu stranu i ne voli vjetar

Pelargonijama nema premca kad je riječ o lijepom balkonu

Verbena će unijeti kolorit na terasi, a može se kombinirati i s nekim drugim cvjetnicama koje vole sunce

Petunia obožava sunce

Stabalce kumkvata uljepšati će terasu, a donijet će i korisne plodove
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/evo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu-1095385 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ad7be40f686af2298c68a0e55704a7924466080 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Evo+nekoliko+stru%C4%8Dnih+savjeta+kako+na+balkonu+napraviti+rascvjetanu+oazu.+Ne+zaboravite%2C+limun+voli+sunce%2C+a+begonije+tra%C5%BEe+sjenu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fevo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu-1095385 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fevo-nekoliko-strucnih-savjeta-kako-na-balkonu-napraviti-rascvjetanu-oazu-ne-zaboravite-limun-voli-sunce-a-begonije-traze-sjenu-1095385 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Vrtlarenje na terasi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ProstorijaVrtlarenje na terasi

Evo nekoliko stručnih savjeta kako na balkonu napraviti rascvjetanu oazu. Ne zaboravite, limun voli sunce, a begonije traže sjenu

Piše Dr.sc. Marin Kukoč, dipl.ing.agr.
1. svibnja 2021. - 09:41

U gradovima, koji danas postaju sve napučeniji, malo je sretnika koji žive u kućama s lijepim okućnicama. U zgradama velikih gradskih četvrti, koje mnogi danas nazivaju i spavaonicama, prava je blagodat imati barem malu terasu, koja se također s ukusom može pretvoriti u pravi mali rascvjetani raj.

Terasa, koja je mnogima zamjena za vrt, obogaćena s nekoliko promišljeno postavljenih posuda zasađenih ukrasnim biljem, lako se pretvara u prostor u kojem rado boravimo. Pri uređenju takvih prostora potrebno je pridržavati se nekih pravila kako bi prostor bio krajnje funkcionalan.

Tako terase ne treba pretrpavati velikim brojem posuda. Njihov broj treba ovisiti o veličini terase. Na većim terasama obično postavljamo skupinu manjih posuda ili nekoliko veći...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 14:36