stdClass Object ( [id] => 237714 [title] => Čudesni svijet prirode u arhitekturi i dizajnu Giancarla Zeme [alias] => cudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme [catid] => 298 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Giancarlo Zema jedan je od onih neimara koji vjeruje u stalnu mijenu našeg planeta. Štoviše, taj 41-godišnji arhitekt i dizajner iz Rima drži kako arhitektura već sad mora tražiti nove i neistražene izvore, a osobno ga najviše privlači životni horizont vezan uz vodu, tj. more.

Svjestan učinka ljudske intervencije na ambijent, Zema stvara “zelenu” arhitekturu i dizajn, projekte koji prijateljuju s okolišem. Vidi se to u organskim i vijugavim formama njegovih radova, mahom od ekoloških materijala, koji znaju i “oživiti”, budući da nisu lišeni tehnoloških intervencija.

Te ideje utkane su u arhitektonski studio Giancarlo Zema Design Group, osnovan 2001. i specijaliziran za projekte polu/podvodnih struktura, plutajuće nastambe i jahte, ali i za dizajn interijera. Kad gledate dizajn Giancarla Zeme, čini vam se da gledate znanstvenu fantastiku, a ako je Zema Design izgled budućnosti, čini se da možemo biti mirni – ona će biti u skladu s prirodom.

Čini mi se da se kod vas vidi isti grafički pristup bilo da su u pitanju vaše plutajuće kuće ili kućne svjetiljke… Uvijek se osjeća jak skulptorski element…


– Pa da, s istom pažnjom pristupam kako velikom arhitektonskom projektu, tako i nacrtu kvake. To su uvijek skulpturni predmeti koji moraju komunicirati sklad s prirodom. Svi se moji projekti rađaju iz volje za posredovanjem tog tipa emocije. I moje plutajuće kuće su zapravo skulpture. Drukčiji je samo razmjer. Kad biste povećali moje lampe linije Octopus, već biste ušli u koncept makroarhitekture, ili obrnuto, smanjite moje plutajuće kuće, i dobit ćete plutajuću lampu za bazene.

Spominjete emociju… U posljednje vrijeme dosta se govori o tom čimbeniku u ambijentu kreativnih projekata. Koliko je kod vas “funkcije”, a koliko “sentimenta”?

– Danas je funkcija temelj i tako treba biti, ali treba joj dodatna vrijednost emocije. Moramo pripremiti duh za kult lijepog, odnosno, pozornost za organske forme koje nam dolaze iz prirode. Imamo i previše “oštrog” dizajna, koji je, po mojemu mišljenju, više plod racionalizma negoli psihofizičkog “dobrostanja”. Priroda ne nudi toliko kutova koliko zaobljenih formi. Tako, od mojih lampi želim da su lijepe i kad su ugašene.

Svjetlost je dodatni čimbenik života, ali predmet mora biti lijep sam po sebi, po svojoj formi. Ukratko, po onome što komunicira. Idealan projekt je onaj koji uspijeva kombinirati formu i funkciju, koji uzbuđuje i iznenađuje sve one koji žive tu arhitekturu ili koriste predmet koji proizvodimo.



Koliko i na koji način na vas utječe faktor narudžbe u realizaciji složenih arhitektonskih projekata?

– Narudžba je temelj. Trebate stvoriti osviještene naručitelje, koji ti zapravo pomažu realizirati projekt. Bez narudžbe si samo nekakav vizionar. Naručitelj nije samo onaj koji te financira, nego i onaj koji vjeruje u tvoj projekt i koji ti daje mogućnost da ga pokažeš, da se sučeliš sa svim aspektima njegova izvršenja i onoga što komunicira. Prvi koji se treba zaljubiti u tebe i tvoj rad upravo je naručitelj. Tek nakon toga ćeš uspjeti zavesti i moguće klijente.

Koji su onda limitirajući faktori u vašem poslu?

– Ograničenja ne postoje ili, bolje rečeno, ne postoje što se tiče mašte ili kreativnosti, ali postoje, naravno, ona koja se tiču urbanizma, birokracije i tržišta. Ostalo se sve da prevladati. Čak i fizička ograničenja materijala, koji se zahvaljujući stalnom znanstvenom pregnuću unapređuju, pa tako naše projekte čine izvodivijima.

Postoji li nešto što biste htjeli projektirati a još niste imali prilike?


– Pa… zrakoplov. Nešto lagano. Uvijek sam pribjegavao lakoći, ali napraviti nešto tako lagano da leti…!? To bi mi bilo jako poticajno. Bilo bi predivno pomaknuti granice na taj način, omogućiti da umjetnost i skulptura polete…

Ako prihvatimo da je praktičnost na neki način osnovni smisao, možemo li reći da je arhitektura jedna od temeljnih disciplina svakodnevnog života? Bilo da govorimo o javnom ili privatnom prostoru?


– U svakom slučaju. Može se reći kako preko predmeta i objekata koje projektiraš i realiziraš zapravo prihvaćaš veliku odgovornost. Jer, stvaraš nove poticaje, multipliciraš načine korištenja… Konkretno, kad vidiš udubljenje u kamenu, ili ispupčenje u škrapi, kao što često vidite kad idete na more, zar ne iskoristite to nekad kako biste odložili neki svoj predmet? Naočale, kapu, mobitel?

To je slučaj s mojom linijom stolova i stolica Ring Collection. Htio sam stol, ali i neki prostor ispod u koji mogu staviti časopise, novine, jednostavno, mogućnost da sakrijem stvari koje se koriste. Tako, stolice nisu samo stolice, nego i stalci. Predstavljaju gestu koju prije nismo napravili.

Dobro, kako biste onda definirali mjesto arhitekture u svakodnevnom životu?

– Arhitektura je važnija nego što se misli… Ona je u stanju promijeniti svijest, učiniti veselima ili tužnima cijeli jednu populaciju… Arhitektura može učiniti očajnima ili punima energije cijele generacije mladih. Ako baš želite, arhitektura predstavlja društveno stanje.



Termin “projektirati” dijeli neki zajednički smisao s terminom “predvidjeti”… Kako arhitekt naviknut na futurističke projekte vidi svijet budućnosti?

– Vidim ga u sve ogoljenijim i jednostavnijim predmetima, ali koji su takvi samo naizgled. To je svijet s točnom mjerom tehnologije; diskretne i skrivene tehnologije koja se ne vidi i dopušta jednostavniju uporabu. Recimo, moji stolovi i stolice linije Bright Wood… sve izgleda jednostavno, ali već u sumrak se pale sami, na asinkron način, i s vezom “na daljinu”. K tome, ugodnog su mirisa zbog prirodnih smola kojima su prožeti.

Dakle, tu imate predmete koji izgledaju jednostavno, ali iznutra kriju puno tehnologije, iste one koja je godinama unatrag bila razmetljiva, a koja danas jednostavno mora biti neopažena kako bi bila učinkovitija. Recimo, moji stolovi i stolice iz kolekcije Leaf. Krajnje su jednostavni. Posrijedi je samo jedna linija, crtež koji bi praktički moglo napraviti dijete. A zapravo iza projekta stoji složena studija materijala, forme, distribucije težine i ergonomije.

I sve to bez spoja. Ono što je zanimljivo jest to da je prije svih drugih projekt zapanjio proizvođače i tehničare, ljude koji je proizvode, one koji poznaju sirovinu iz koje je nastao Leaf Collection. To je priča koju možete primijeniti na sve projekte realizirane za Underwater Design. Naravno, to ne možete prodavati u Ikei. Ovdje govorimo o limitiranim izdanjima, i za doista suženu publiku, o niši ponude i potražnje.

Koji su, po vašemu mišljenju, materijali i forme budućnosti?

– U svakom slučaju oni koji dolaze iz prirode, ekoodrživi, dakle ekološki i reciklažni. Govorim o bioplastici, biocementu, pojačanim prirodnim vlaknima i, naravno, o materijalima koji mogu proizvesti čistu energiju, od sunca, vjetra, i vode. Povratak u prošlost, ali tako da se iskonski poštuje okoliš, to je prava i jedina moguća budućnost.

Konačno, recite nam što budućnost nosi u vašem poslovnom nastojanju?


– Stalno usklađivanje s prirodom. Svjesno je imitiramo i pritom smo skromni, znatiželjni i zaigrani. Samo tako ćemo stvoriti svijet koji je ljepši i puniji pravih emocija.

Jakov Kosanović, foto: Giancarlo Zema Design Group
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-06-12 12:54:58 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-06-13 10:06:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-06-13 09:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4056 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 298 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o kulturi življenja [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, prostorija, kultura življenja [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Prostor(i)ja [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema00.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/OCTOPUS1__1_.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/zema1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/zema_kuca_na_vodi1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/zema_kuca_na_vodi.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/zema_amfibius1.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/zema_amfibius.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Ring_Collection-02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Ring_Collection-01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Bright_Woods_Collection-01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/OCTOPUS.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Lotus-23.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Lotus-02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Leaf_Collection-01.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Jellyfish-03.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Canyon_Collection-02.jpg","\/Archive\/Images\/2014\/06\/12\/STIL\/zema\/Bright_Woods_Collection-07.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"770x480"},{"size0":"399x600"},{"size0":"600x400"},{"size0":"600x600"},{"size0":"600x425"},{"size0":"420x600"},{"size0":"420x600"},{"size0":"600x337"},{"size0":"600x337"},{"size0":"600x400"},{"size0":"600x600"},{"size0":"600x400"},{"size0":"600x399"},{"size0":"600x400"},{"size0":"600x360"},{"size0":"600x338"},{"size0":"400x600"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 298 [name] => Prostorija [alias] => prostorija [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7302585 Threads: 4 Questions: 1520224058 Slow queries: 4621748 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110373416 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/prostorija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/prostorija/cudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme-237714 [printLink] => /mozaik/prostorija/cudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme-237714?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 197193 [name] => giancarlozema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => giancarlozema [link] => /tag/giancarlozema ) [1] => stdClass Object ( [id] => 338458 [name] => arhitektura [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arhitektura [link] => /tag/arhitektura ) [2] => stdClass Object ( [id] => 422544 [name] => dizajn [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dizajn [link] => /tag/dizajn ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudesni svijet prirode u arhitekturi i dizajnu Giancarla Zeme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-19-45-20-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/12/STIL/zema00.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/06/12/STIL/zema00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/OCTOPUS1__1_.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/zema1.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/zema_kuca_na_vodi1.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/zema_kuca_na_vodi.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/zema_amfibius1.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/zema_amfibius.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Ring_Collection-02.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Ring_Collection-01.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Bright_Woods_Collection-01.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/OCTOPUS.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Lotus-23.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Lotus-02.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Leaf_Collection-01.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Jellyfish-03.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Canyon_Collection-02.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2014/06/12/STIL/zema/Bright_Woods_Collection-07.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Giancarlo Zema jedan je od onih neimara koji vjeruje u stalnu mijenu našeg planeta. Štoviše, taj 41-godišnji arhitekt i dizajner iz Rima drži kako arhitektura već sad mora tražiti nove i neistražene izvore, a osobno ga najviše privlači životni horizont vezan uz vodu, tj. more.

Svjestan učinka ljudske intervencije na ambijent, Zema stvara “zelenu” arhitekturu i dizajn, projekte koji prijateljuju s okolišem. Vidi se to u organskim i vijugavim formama njegovih radova, mahom od ekoloških materijala, koji znaju i “oživiti”, budući da nisu lišeni tehnoloških intervencija.

Te ideje utkane su u arhitektonski studio Giancarlo Zema Design Group, osnovan 2001. i specijaliziran za projekte polu/podvodnih struktura, plutajuće nastambe i jahte, ali i za dizajn interijera. Kad gledate dizajn Giancarla Zeme, čini vam se da gledate znanstvenu fantastiku, a ako je Zema Design izgled budućnosti, čini se da možemo biti mirni – ona će biti u skladu s prirodom.

Čini mi se da se kod vas vidi isti grafički pristup bilo da su u pitanju vaše plutajuće kuće ili kućne svjetiljke… Uvijek se osjeća jak skulptorski element…


– Pa da, s istom pažnjom pristupam kako velikom arhitektonskom projektu, tako i nacrtu kvake. To su uvijek skulpturni predmeti koji moraju komunicirati sklad s prirodom. Svi se moji projekti rađaju iz volje za posredovanjem tog tipa emocije. I moje plutajuće kuće su zapravo skulpture. Drukčiji je samo razmjer. Kad biste povećali moje lampe linije Octopus, već biste ušli u koncept makroarhitekture, ili obrnuto, smanjite moje plutajuće kuće, i dobit ćete plutajuću lampu za bazene.

Spominjete emociju… U posljednje vrijeme dosta se govori o tom čimbeniku u ambijentu kreativnih projekata. Koliko je kod vas “funkcije”, a koliko “sentimenta”?

– Danas je funkcija temelj i tako treba biti, ali treba joj dodatna vrijednost emocije. Moramo pripremiti duh za kult lijepog, odnosno, pozornost za organske forme koje nam dolaze iz prirode. Imamo i previše “oštrog” dizajna, koji je, po mojemu mišljenju, više plod racionalizma negoli psihofizičkog “dobrostanja”. Priroda ne nudi toliko kutova koliko zaobljenih formi. Tako, od mojih lampi želim da su lijepe i kad su ugašene.

Svjetlost je dodatni čimbenik života, ali predmet mora biti lijep sam po sebi, po svojoj formi. Ukratko, po onome što komunicira. Idealan projekt je onaj koji uspijeva kombinirati formu i funkciju, koji uzbuđuje i iznenađuje sve one koji žive tu arhitekturu ili koriste predmet koji proizvodimo.



Koliko i na koji način na vas utječe faktor narudžbe u realizaciji složenih arhitektonskih projekata?

– Narudžba je temelj. Trebate stvoriti osviještene naručitelje, koji ti zapravo pomažu realizirati projekt. Bez narudžbe si samo nekakav vizionar. Naručitelj nije samo onaj koji te financira, nego i onaj koji vjeruje u tvoj projekt i koji ti daje mogućnost da ga pokažeš, da se sučeliš sa svim aspektima njegova izvršenja i onoga što komunicira. Prvi koji se treba zaljubiti u tebe i tvoj rad upravo je naručitelj. Tek nakon toga ćeš uspjeti zavesti i moguće klijente.

Koji su onda limitirajući faktori u vašem poslu?

– Ograničenja ne postoje ili, bolje rečeno, ne postoje što se tiče mašte ili kreativnosti, ali postoje, naravno, ona koja se tiču urbanizma, birokracije i tržišta. Ostalo se sve da prevladati. Čak i fizička ograničenja materijala, koji se zahvaljujući stalnom znanstvenom pregnuću unapređuju, pa tako naše projekte čine izvodivijima.

Postoji li nešto što biste htjeli projektirati a još niste imali prilike?


– Pa… zrakoplov. Nešto lagano. Uvijek sam pribjegavao lakoći, ali napraviti nešto tako lagano da leti…!? To bi mi bilo jako poticajno. Bilo bi predivno pomaknuti granice na taj način, omogućiti da umjetnost i skulptura polete…

Ako prihvatimo da je praktičnost na neki način osnovni smisao, možemo li reći da je arhitektura jedna od temeljnih disciplina svakodnevnog života? Bilo da govorimo o javnom ili privatnom prostoru?


– U svakom slučaju. Može se reći kako preko predmeta i objekata koje projektiraš i realiziraš zapravo prihvaćaš veliku odgovornost. Jer, stvaraš nove poticaje, multipliciraš načine korištenja… Konkretno, kad vidiš udubljenje u kamenu, ili ispupčenje u škrapi, kao što često vidite kad idete na more, zar ne iskoristite to nekad kako biste odložili neki svoj predmet? Naočale, kapu, mobitel?

To je slučaj s mojom linijom stolova i stolica Ring Collection. Htio sam stol, ali i neki prostor ispod u koji mogu staviti časopise, novine, jednostavno, mogućnost da sakrijem stvari koje se koriste. Tako, stolice nisu samo stolice, nego i stalci. Predstavljaju gestu koju prije nismo napravili.

Dobro, kako biste onda definirali mjesto arhitekture u svakodnevnom životu?

– Arhitektura je važnija nego što se misli… Ona je u stanju promijeniti svijest, učiniti veselima ili tužnima cijeli jednu populaciju… Arhitektura može učiniti očajnima ili punima energije cijele generacije mladih. Ako baš želite, arhitektura predstavlja društveno stanje.



Termin “projektirati” dijeli neki zajednički smisao s terminom “predvidjeti”… Kako arhitekt naviknut na futurističke projekte vidi svijet budućnosti?

– Vidim ga u sve ogoljenijim i jednostavnijim predmetima, ali koji su takvi samo naizgled. To je svijet s točnom mjerom tehnologije; diskretne i skrivene tehnologije koja se ne vidi i dopušta jednostavniju uporabu. Recimo, moji stolovi i stolice linije Bright Wood… sve izgleda jednostavno, ali već u sumrak se pale sami, na asinkron način, i s vezom “na daljinu”. K tome, ugodnog su mirisa zbog prirodnih smola kojima su prožeti.

Dakle, tu imate predmete koji izgledaju jednostavno, ali iznutra kriju puno tehnologije, iste one koja je godinama unatrag bila razmetljiva, a koja danas jednostavno mora biti neopažena kako bi bila učinkovitija. Recimo, moji stolovi i stolice iz kolekcije Leaf. Krajnje su jednostavni. Posrijedi je samo jedna linija, crtež koji bi praktički moglo napraviti dijete. A zapravo iza projekta stoji složena studija materijala, forme, distribucije težine i ergonomije.

I sve to bez spoja. Ono što je zanimljivo jest to da je prije svih drugih projekt zapanjio proizvođače i tehničare, ljude koji je proizvode, one koji poznaju sirovinu iz koje je nastao Leaf Collection. To je priča koju možete primijeniti na sve projekte realizirane za Underwater Design. Naravno, to ne možete prodavati u Ikei. Ovdje govorimo o limitiranim izdanjima, i za doista suženu publiku, o niši ponude i potražnje.

Koji su, po vašemu mišljenju, materijali i forme budućnosti?

– U svakom slučaju oni koji dolaze iz prirode, ekoodrživi, dakle ekološki i reciklažni. Govorim o bioplastici, biocementu, pojačanim prirodnim vlaknima i, naravno, o materijalima koji mogu proizvesti čistu energiju, od sunca, vjetra, i vode. Povratak u prošlost, ali tako da se iskonski poštuje okoliš, to je prava i jedina moguća budućnost.

Konačno, recite nam što budućnost nosi u vašem poslovnom nastojanju?


– Stalno usklađivanje s prirodom. Svjesno je imitiramo i pritom smo skromni, znatiželjni i zaigrani. Samo tako ćemo stvoriti svijet koji je ljepši i puniji pravih emocija.

Jakov Kosanović, foto: Giancarlo Zema Design Group
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/prostorija/cudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme-237714 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c5cecb0f89b0927aa5fe66ac0c5fea867b2644d4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudesni+svijet+prirode+u+arhitekturi+i+dizajnu+Giancarla+Zeme+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fcudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme-237714 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fprostorija%2Fcudesni-svijet-prirode-u-arhitekturi-i-dizajnu-giancarla-zeme-237714 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ekskluzivni intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Prostorijaekskluzivni intervju

Čudesni svijet prirode u arhitekturi i dizajnu Giancarla Zeme

Piše PSD.
13. lipnja 2014. - 11:47
Giancarlo Zema jedan je od onih neimara koji vjeruje u stalnu mijenu našeg planeta. Štoviše, taj 41-godišnji arhitekt i dizajner iz Rima drži kako arhitektura već sad mora tražiti nove i neistražene izvore, a osobno ga najviše privlači životni horizont vezan uz vodu, tj. more.

Svjestan učinka ljudske intervencije na ambijent, Zema stvara “zelenu” arhitekturu i dizajn, projekte koji prijateljuju s okolišem. Vidi se to u organskim i vijugavim formama njegovih radova, mahom od ekoloških materijala, koji znaju i “oživiti”, budući da nisu lišeni tehnoloških intervencija.

Te ideje utkane su u arhitektonski studio Giancarlo Zema Design Group, osnovan 2001. i specijaliziran za projekte polu/podvodnih struktura, plutajuće nastambe i jahte, ali i za dizajn interijera. Kad...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 21:45