stdClass Object ( [id] => 1146640 [title] => Znanstvenici teleskopima otkrili bizarne radio-bljeskove koji ne odgovaraju nijednoj teoriji današnje fizike. Kažu da nas možda netko kontaktira [alias] => znanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada su fizičari počeli razmišljati na koji način bi bilo efikasno tražiti život van Zemlje, ideja o korištenju radio-signala vrlo brzo je našla veliki broj pristalica. Iako je radio-astronomija najmlađa grana promatračke astronomije (počela se razvijati tridesetih godina prošlog stojećlja entuzijazmom Grotea Rebera), nijedna druga grana praktične astronomije se trenutno ne nalazi u takvoj ekspanziji. Postoji nekoliko važnih razloga zašto je radio-astronomija fokusna točka aktualnih znanstvenih projekata i okupljanja timova koji koriste radio-teleskope širom svijeta.

Prije svega, brojni su fizički procesi koji se događaju u svemiru skriveni od dosega optičkih uređaja. Naročito otežavajući element koji spriječava optičke teleskope da direktno snime centralne djelove galaksije je galaktička prašina. Zbog njenog utjecaja i 'markacije' važnih djelova svemira, znanstvenici moraju pribjegavati raznim metodama. Jedna od njih je korištenje radio-valova, odnosno elektromagnetnih valova najmanje energije koji mogu biti dužine od nekoliko centimetara do stotinu metara. Na taj način nam spektralni prozor, koji radio-teleskopi otvaraju, daje šansu da promatramo zračenja s frekvencijama od megaherca pa sve do nekoliko desetina gigaherca. Primjera radi, najveći radio-teleskopski sistem u nastajanju SKA (Square Kilometer Array), koji će uskoro biti instaliran u Australiji i Južnoj Africi, koristit će frekvenciju od 33 GHz za analizu galaktičkih područja u kojima se rađaju zvijezde.

Znanstvena primjena radio-teleskopa je nemjerljivo velika. Oni pružaju podršku da se, bez obzira ne vremenske prilike, promatraju optički nevidljivi djelovi svemira, poput ostataka supernova, međugalaktičkog plina, jezgri galaksija i mjesta intenzivnog stvaranja novih zvijezda. I sve to višestruko povećanom rezolucijom u odnosu na bilo koji drugi teleskopski sistem na Zemlji, piše National Geographic.

Značajnu pažnju znanosti posljednjih godina zaokupljaju misteriozni brzi i kratko radio-bljeskovi. Čini se da je razriješenje te enigme blizu i to najviše zahvaljujući radio-teleskopima. Kada su u srpnju 2012. godine detektirani radio-bljeskovi posredstvom čuvenog teleskopa Parkes u Australiji, znanstvena zajednica je mislila da pred sobom ima nepobitan dokaz o jakim radiovalovnim signalima koji dolaze iz dubokih djelova svemira. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a najlogičnijom teorijom smatrala se ona koja bi detektirane signale povezala sa izrazitim energetskim procesima koji se odvijaju daleko izvan naše galaksije. Međutim, čini se da je priča o misterioznim radio-signalima mnogo kompliciranija nego što se pretpostavljalo.

---

image
Sakkmesterke/science Photo Libra/ AFP
---

Šta je toliko neobično u ovim brzim radio-bljeskovima? Prvenstveno činjenica da su takvi bljeskovi veoma brzi i izuzetno sjajni, a do sada ih je detektirano svega 17. Svaki je detektiran samo jedanput što otežava naknadne analize, a vjerodostojnost signala dovodi u pitanje. Progres je napravljen godinu dana kasnije kada su znanstvenici s Parkesa objavili da su registrirali izuzetno jak radio-signal koji bi trebalo pripadati epohi od oko 6 milijardi godina nakon Velikog praska. Snimljena su četiri takva događaja, a analiza je ukazivala na snažne izvore u kojima se čestice kreću relativističkim brzinama, prosječnog trajanja od svega nekoliko milisekundi.

Tim znanstvenika, predvođen profesorom Heinom Falckeom sa instituta ASTRON u Nizozemskoj, ponudio je objašnjenje prema kojem je snimljeni fenomen zapravo prvi otisak stvaranja supermasivne crne rupe. Ona otkida djelove magnetnog polja umiruće zvijezde i 'skriva' ih iza svog horizonta – zamišljene granice nakon koje se ne može detektirati što se zapravo događa u ovim objektima. Međutim, nedugo zatim uslijedilo je novo iznenađenje. Drugi tim znanstvenika, na čelu sa profesorom Avijem Loebom sa Harvard-Smithsonian instituta, iznio je teoriju da signali potiču iz lokalne eksplozije koja je došla s nama vrlo bliske zvijezde koja se nalazi u Mliječnom putu.

Najčudniji detalj u traganju za brzim radio-bljeskovima je činjenica da nisu primjećene stvari koje se inače očekuju kod sličnih scenarija: velike i svijetle eksplozije vidljive u optičkom dijelu spektra, kao i snažni mlazevi gama-zraka, najenergetskijih čestica u svemiru. To bi trebalo isključiti supernove kao potencijalni uzrok. U siječnju 2015. godine teleskop Parkes je ponovo bio uređaj koji je poslužio za detekciju osmog po redu brzog radio-bljeska, ali uz nekoliko veoma bitnih razlika koje su nas dovele bliže srži problema. Prva razlika u odnosu na prethodne detekcije bila je ta što je signal detektiran u samom trenutku svog nastanka. Druga razlika je bila mogućnost da se detektira polarizacija samog signala. Polarizacija dosta govori o orijentaciji elektromagentnih valova, a kada oni kružno osciliraju to ukazuje na prisustvo jakog magnetnog polja u blizini izvora.

Ako se vratimo na početak cijele priče, tada se sasvim logičnom čini i mogućnost da su pravilno emitirani radio-signali pokušaj kontakta od strane vanzemaljske civilizacije. Mnogi istraživači i filozofi smatraju da je radio-tehnologija prirodan dio razvoja tehnoloških vrsta, te da pažljivo selektiranje radio-signala iz svemira može dovesti do vanzemaljskih civilizacija. Takvi signali bi mogli biti ili slučajni nusprodukti tehnoloških sistema ili namjerni pokušaji komunikacije između dve vrste.

Međutim, treba biti vrlo pažljiv kada je u pitanju identificiranje porijekla ovih signala. Parkes je 2010. godine detektirao 16 brzo ponavljajućih radio signala za koje se kasnije ispostavilo da su zemaljskog porijekla i da potiču od magnetonske emisije najobičnije mikrovalovne peći u kuhinji opservatorija, kojoj su vrata slučajno ostala otvorena tijekom noćnog promatranja.

---

image
Torsten Blackwood/ AFP
---

Pravu pometnju izazvao je i znanstveni rad objavljen 2015. godine u kojem su iznijeti zaključci da su mjere disperzije signala snimljenih u različitim epohama umnošci istog broja – 187,5. Što je veća mjera disperzije jezgrene radio-emisije, to je veća i vjerojatnost da je izvor vangalaktičkog porijekla. Pronalaženje određene zakonitosti u ponavljanju signala učinilo bi priču o vanzemaljskim tehnologijama vrlo realnom.

Signali o kojima je ovdje riječ imaju mjere disperzije značajno veće od galaktičkih izvora. Znanstvenici su analizirali postojeće radio-bljeskove, usporedili trenutke njihovog nastanka i frekvencije na kojima su se desili, i došli do broja 187,5. Ako bi se signali pomnožili ovim brojem, dobili bismo linearnu zavisnost. Kasnije analize su pokazale da ta zavisnost nije onakva kakvom je izgledala u prvi mah.

Napokon, kraj 2015. godine donio je odličan rad objavljen u časopisu Nature. U njemu je predstavljen novi i vrlo efikasan algoritam za pretraživanje obimnih podataka koji u sebi kriju brze radio-bljeskove. Moguće fizičko objašnjenje fenomena sada se čini vrlo izvjesnim. Ispitujući nekoliko modela koji bi se mogli uklopiti u postojeće podatke, znanstvenici su došli do saznanja da je energija, koja dolazi od pojedinačnih bljeskova, prošla kroz gusta visoko namagnetizirana polja vrlo brzo nakon što je formirana. Kako bi bolje okarakterizirali ovaj čudan signal pronađen u arhivi, astronomi su iskoristili jednoantenske radio-teleskope i snimili poziciju u pravcu izvora na nekoliko različitih radio-frekvencija.

Zaključak je bio i više nego iznenađujuć; signal je prošao kroz dva različita područja ioniziranog plina na svom putu do Zemlje. Upravo fizičke osobine tih područja omogućavaju da se utvrdi relativna pozicija objekta. Područje jače emisije je otkriveno veoma blizu samog izvora, u okolini od nekoliko stotina tisuća svjetlosnih godina, što navodi na zaključak da je on smješten u unutrašnjim djelovima matične galaksije. Govoreći iz astronomske perspektive, samo dva objekta mogu imati takav utjecaj na signal: maglica koja okružuje izvor iz kojeg je potekao signal ili sam galaktički centar. Oba pojma su povezana sa stvaranjem mladih populacija zvijezda što u velikoj mjeri ograničava potencijalno krajnje rješenje ove misterije.

S obzirom da kompaktni objekti poput neutronskih zvijezda ili bijelih patuljaka nisu praćeni maglicama, niti su pozicionirani blizu centara galaksija, oni vjerovatno nisu ni uzročnici brzih radio-bljeskova. Prema mišljenju Kioshija Masuija i njegovih kolega, uzročnici su ili zakasnjelo stvaranje crne rupe poslije eksplozije supernove s kolapsom jezgre ili zvjezdani bljeskovi još jedne veoma čudne skupine objekata poznatih pod nazivom magnetari.

---

image
P.carril/ AFP
---

Na primjeru astronomskog fenomena brzih radio-bljeskova može se naučiti dosta o metodologiji znanstvenog otkrića – od uočavanja zanimljive pojave, definiranja problema, razmatranja mogućih planova vezanih za standardne dogme kao i rješenja koja su itekako egzotična (poput spomenutih vanzemaljaca), pa sve do izoliranja najvjerovatnijih scenarija i modela koji ih prate. Ljepota znanosti i života je upravo u tome da nam nužno ne daje konačne odgovore 'za sva vremena', već stalno motivira da tragamo za promjenama čak i tamo gdje se sve čini izvjesnim. To je i jedan od osnovnih razloga izgradnje modernih radio interferometara, a broj predloženih projekata za dobijanje promatrakog vremena na njima veći je nego ikada u povijesti nauke.

Stoga, za definiranje najvjerovatnijeg uzroka milisekundnih radio-bljeskova, sačekati ćemo da teleskop SKA postane potpuno operativan. Podaci koji će tada biti dostupni, uzrokovati će pravu malu revoluciju u razumijevanju radio-zračenja izvan naše galaksije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVANZEMALJSKI POZIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IZVANZEMALJSKI POZIV 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-27 17:33:23 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-27 18:29:40 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-11-27 18:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1129 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20146416.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20146410.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20146412.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/27\/20146414.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Victor Habbick Visions\/science P\/ AFP","P.carril\/ AFP","Torsten Blackwood\/ AFP","Sakkmesterke\/science Photo Libra\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x737","hd_20146416_1920.jpg":"1920x1080","k_20146416_1280.jpg":"1280x1280","k_20146416_1024.jpg":"1024x1024","k_20146416_640.jpg":"640x640","k_20146416_480.jpg":"480x480","k_20146416_340.jpg":"340x340","k_20146416_220.jpg":"220x220","o_20146416_1280.jpg":"1280x921","o_20146416_1024.jpg":"1024x737","o_20146416_640.jpg":"640x460","o_20146416_480.jpg":"480x345","o_20146416_340.jpg":"340x244","o_20146416_220.jpg":"220x158","h_20146416_1280.jpg":"1280x854","h_20146416_1024.jpg":"1024x683","h_20146416_640.jpg":"640x427","h_20146416_480.jpg":"480x320","h_20146416_340.jpg":"340x227","h_20146416_220.jpg":"220x147","pp_20146416_1280.jpg":"1006x1280","pp_20146416_1024.jpg":"805x1024","pp_20146416_640.jpg":"503x640","pp_20146416_480.jpg":"377x480","pp_20146416_340.jpg":"267x340","pp_20146416_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x767","hd_20146410_1920.jpg":"1920x1080","k_20146410_1280.jpg":"1280x1280","k_20146410_1024.jpg":"1024x1024","k_20146410_640.jpg":"640x640","k_20146410_480.jpg":"480x480","k_20146410_340.jpg":"340x340","k_20146410_220.jpg":"220x220","o_20146410_1280.jpg":"1280x958","o_20146410_1024.jpg":"1024x767","o_20146410_640.jpg":"640x479","o_20146410_480.jpg":"480x359","o_20146410_340.jpg":"340x254","o_20146410_220.jpg":"220x164","h_20146410_1280.jpg":"1280x854","h_20146410_1024.jpg":"1024x683","h_20146410_640.jpg":"640x427","h_20146410_480.jpg":"480x320","h_20146410_340.jpg":"340x227","h_20146410_220.jpg":"220x147","pp_20146410_1280.jpg":"1006x1280","pp_20146410_1024.jpg":"805x1024","pp_20146410_640.jpg":"503x640","pp_20146410_480.jpg":"377x480","pp_20146410_340.jpg":"267x340","pp_20146410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x700","hd_20146412_1920.jpg":"1920x1080","k_20146412_1280.jpg":"1280x1280","k_20146412_1024.jpg":"1024x1024","k_20146412_640.jpg":"640x640","k_20146412_480.jpg":"480x480","k_20146412_340.jpg":"340x340","k_20146412_220.jpg":"220x220","o_20146412_1280.jpg":"1280x875","o_20146412_1024.jpg":"1024x700","o_20146412_640.jpg":"640x437","o_20146412_480.jpg":"480x328","o_20146412_340.jpg":"340x232","o_20146412_220.jpg":"220x150","h_20146412_1280.jpg":"1280x854","h_20146412_1024.jpg":"1024x683","h_20146412_640.jpg":"640x427","h_20146412_480.jpg":"480x320","h_20146412_340.jpg":"340x227","h_20146412_220.jpg":"220x147","pp_20146412_1280.jpg":"1006x1280","pp_20146412_1024.jpg":"805x1024","pp_20146412_640.jpg":"503x640","pp_20146412_480.jpg":"377x480","pp_20146412_340.jpg":"267x340","pp_20146412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x767","hd_20146414_1920.jpg":"1920x1080","k_20146414_1280.jpg":"1280x1280","k_20146414_1024.jpg":"1024x1024","k_20146414_640.jpg":"640x640","k_20146414_480.jpg":"480x480","k_20146414_340.jpg":"340x340","k_20146414_220.jpg":"220x220","o_20146414_1280.jpg":"1280x958","o_20146414_1024.jpg":"1024x767","o_20146414_640.jpg":"640x479","o_20146414_480.jpg":"480x359","o_20146414_340.jpg":"340x254","o_20146414_220.jpg":"220x164","h_20146414_1280.jpg":"1280x854","h_20146414_1024.jpg":"1024x683","h_20146414_640.jpg":"640x427","h_20146414_480.jpg":"480x320","h_20146414_340.jpg":"340x227","h_20146414_220.jpg":"220x147","pp_20146414_1280.jpg":"1006x1280","pp_20146414_1024.jpg":"805x1024","pp_20146414_640.jpg":"503x640","pp_20146414_480.jpg":"377x480","pp_20146414_340.jpg":"267x340","pp_20146414_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4107346 Threads: 3 Questions: 123287562 Slow queries: 53760 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3748655 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/znanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira-1146640 [printLink] => /mozaik/panorama/znanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira-1146640?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354842 [name] => Svemir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svemir [link] => /tag/svemir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 193171 [name] => vanzemaljci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vanzemaljci [link] => /tag/vanzemaljci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 657963 [name] => radio valovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-27 19:27:21 [main_article_id] => 0 [alias] => radio-valovi [link] => /tag/radio-valovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 426981 [name] => astronomija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => astronomija [link] => /tag/astronomija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVANZEMALJSKI POZIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Znanstvenici teleskopima otkrili bizarne radio-bljeskove koji ne odgovaraju nijednoj teoriji današnje fizike. Kažu da nas možda netko kontaktira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-15-23-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20146416.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Victor Habbick Visions/science P/ AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20146416.jpg [title] => Victor Habbick Visions/science P/ AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20146410.jpg [title] => P.carril/ AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20146412.jpg [title] => Torsten Blackwood/ AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/27/20146414.jpg [title] => Sakkmesterke/science Photo Libra/ AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada su fizičari počeli razmišljati na koji način bi bilo efikasno tražiti život van Zemlje, ideja o korištenju radio-signala vrlo brzo je našla veliki broj pristalica. Iako je radio-astronomija najmlađa grana promatračke astronomije (počela se razvijati tridesetih godina prošlog stojećlja entuzijazmom Grotea Rebera), nijedna druga grana praktične astronomije se trenutno ne nalazi u takvoj ekspanziji. Postoji nekoliko važnih razloga zašto je radio-astronomija fokusna točka aktualnih znanstvenih projekata i okupljanja timova koji koriste radio-teleskope širom svijeta.

Prije svega, brojni su fizički procesi koji se događaju u svemiru skriveni od dosega optičkih uređaja. Naročito otežavajući element koji spriječava optičke teleskope da direktno snime centralne djelove galaksije je galaktička prašina. Zbog njenog utjecaja i 'markacije' važnih djelova svemira, znanstvenici moraju pribjegavati raznim metodama. Jedna od njih je korištenje radio-valova, odnosno elektromagnetnih valova najmanje energije koji mogu biti dužine od nekoliko centimetara do stotinu metara. Na taj način nam spektralni prozor, koji radio-teleskopi otvaraju, daje šansu da promatramo zračenja s frekvencijama od megaherca pa sve do nekoliko desetina gigaherca. Primjera radi, najveći radio-teleskopski sistem u nastajanju SKA (Square Kilometer Array), koji će uskoro biti instaliran u Australiji i Južnoj Africi, koristit će frekvenciju od 33 GHz za analizu galaktičkih područja u kojima se rađaju zvijezde.

Znanstvena primjena radio-teleskopa je nemjerljivo velika. Oni pružaju podršku da se, bez obzira ne vremenske prilike, promatraju optički nevidljivi djelovi svemira, poput ostataka supernova, međugalaktičkog plina, jezgri galaksija i mjesta intenzivnog stvaranja novih zvijezda. I sve to višestruko povećanom rezolucijom u odnosu na bilo koji drugi teleskopski sistem na Zemlji, piše National Geographic.

Značajnu pažnju znanosti posljednjih godina zaokupljaju misteriozni brzi i kratko radio-bljeskovi. Čini se da je razriješenje te enigme blizu i to najviše zahvaljujući radio-teleskopima. Kada su u srpnju 2012. godine detektirani radio-bljeskovi posredstvom čuvenog teleskopa Parkes u Australiji, znanstvena zajednica je mislila da pred sobom ima nepobitan dokaz o jakim radiovalovnim signalima koji dolaze iz dubokih djelova svemira. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science, a najlogičnijom teorijom smatrala se ona koja bi detektirane signale povezala sa izrazitim energetskim procesima koji se odvijaju daleko izvan naše galaksije. Međutim, čini se da je priča o misterioznim radio-signalima mnogo kompliciranija nego što se pretpostavljalo.

---

image
Sakkmesterke/science Photo Libra/ AFP
---

Šta je toliko neobično u ovim brzim radio-bljeskovima? Prvenstveno činjenica da su takvi bljeskovi veoma brzi i izuzetno sjajni, a do sada ih je detektirano svega 17. Svaki je detektiran samo jedanput što otežava naknadne analize, a vjerodostojnost signala dovodi u pitanje. Progres je napravljen godinu dana kasnije kada su znanstvenici s Parkesa objavili da su registrirali izuzetno jak radio-signal koji bi trebalo pripadati epohi od oko 6 milijardi godina nakon Velikog praska. Snimljena su četiri takva događaja, a analiza je ukazivala na snažne izvore u kojima se čestice kreću relativističkim brzinama, prosječnog trajanja od svega nekoliko milisekundi.

Tim znanstvenika, predvođen profesorom Heinom Falckeom sa instituta ASTRON u Nizozemskoj, ponudio je objašnjenje prema kojem je snimljeni fenomen zapravo prvi otisak stvaranja supermasivne crne rupe. Ona otkida djelove magnetnog polja umiruće zvijezde i 'skriva' ih iza svog horizonta – zamišljene granice nakon koje se ne može detektirati što se zapravo događa u ovim objektima. Međutim, nedugo zatim uslijedilo je novo iznenađenje. Drugi tim znanstvenika, na čelu sa profesorom Avijem Loebom sa Harvard-Smithsonian instituta, iznio je teoriju da signali potiču iz lokalne eksplozije koja je došla s nama vrlo bliske zvijezde koja se nalazi u Mliječnom putu.

Najčudniji detalj u traganju za brzim radio-bljeskovima je činjenica da nisu primjećene stvari koje se inače očekuju kod sličnih scenarija: velike i svijetle eksplozije vidljive u optičkom dijelu spektra, kao i snažni mlazevi gama-zraka, najenergetskijih čestica u svemiru. To bi trebalo isključiti supernove kao potencijalni uzrok. U siječnju 2015. godine teleskop Parkes je ponovo bio uređaj koji je poslužio za detekciju osmog po redu brzog radio-bljeska, ali uz nekoliko veoma bitnih razlika koje su nas dovele bliže srži problema. Prva razlika u odnosu na prethodne detekcije bila je ta što je signal detektiran u samom trenutku svog nastanka. Druga razlika je bila mogućnost da se detektira polarizacija samog signala. Polarizacija dosta govori o orijentaciji elektromagentnih valova, a kada oni kružno osciliraju to ukazuje na prisustvo jakog magnetnog polja u blizini izvora.

Ako se vratimo na početak cijele priče, tada se sasvim logičnom čini i mogućnost da su pravilno emitirani radio-signali pokušaj kontakta od strane vanzemaljske civilizacije. Mnogi istraživači i filozofi smatraju da je radio-tehnologija prirodan dio razvoja tehnoloških vrsta, te da pažljivo selektiranje radio-signala iz svemira može dovesti do vanzemaljskih civilizacija. Takvi signali bi mogli biti ili slučajni nusprodukti tehnoloških sistema ili namjerni pokušaji komunikacije između dve vrste.

Međutim, treba biti vrlo pažljiv kada je u pitanju identificiranje porijekla ovih signala. Parkes je 2010. godine detektirao 16 brzo ponavljajućih radio signala za koje se kasnije ispostavilo da su zemaljskog porijekla i da potiču od magnetonske emisije najobičnije mikrovalovne peći u kuhinji opservatorija, kojoj su vrata slučajno ostala otvorena tijekom noćnog promatranja.

---

image
Torsten Blackwood/ AFP
---

Pravu pometnju izazvao je i znanstveni rad objavljen 2015. godine u kojem su iznijeti zaključci da su mjere disperzije signala snimljenih u različitim epohama umnošci istog broja – 187,5. Što je veća mjera disperzije jezgrene radio-emisije, to je veća i vjerojatnost da je izvor vangalaktičkog porijekla. Pronalaženje određene zakonitosti u ponavljanju signala učinilo bi priču o vanzemaljskim tehnologijama vrlo realnom.

Signali o kojima je ovdje riječ imaju mjere disperzije značajno veće od galaktičkih izvora. Znanstvenici su analizirali postojeće radio-bljeskove, usporedili trenutke njihovog nastanka i frekvencije na kojima su se desili, i došli do broja 187,5. Ako bi se signali pomnožili ovim brojem, dobili bismo linearnu zavisnost. Kasnije analize su pokazale da ta zavisnost nije onakva kakvom je izgledala u prvi mah.

Napokon, kraj 2015. godine donio je odličan rad objavljen u časopisu Nature. U njemu je predstavljen novi i vrlo efikasan algoritam za pretraživanje obimnih podataka koji u sebi kriju brze radio-bljeskove. Moguće fizičko objašnjenje fenomena sada se čini vrlo izvjesnim. Ispitujući nekoliko modela koji bi se mogli uklopiti u postojeće podatke, znanstvenici su došli do saznanja da je energija, koja dolazi od pojedinačnih bljeskova, prošla kroz gusta visoko namagnetizirana polja vrlo brzo nakon što je formirana. Kako bi bolje okarakterizirali ovaj čudan signal pronađen u arhivi, astronomi su iskoristili jednoantenske radio-teleskope i snimili poziciju u pravcu izvora na nekoliko različitih radio-frekvencija.

Zaključak je bio i više nego iznenađujuć; signal je prošao kroz dva različita područja ioniziranog plina na svom putu do Zemlje. Upravo fizičke osobine tih područja omogućavaju da se utvrdi relativna pozicija objekta. Područje jače emisije je otkriveno veoma blizu samog izvora, u okolini od nekoliko stotina tisuća svjetlosnih godina, što navodi na zaključak da je on smješten u unutrašnjim djelovima matične galaksije. Govoreći iz astronomske perspektive, samo dva objekta mogu imati takav utjecaj na signal: maglica koja okružuje izvor iz kojeg je potekao signal ili sam galaktički centar. Oba pojma su povezana sa stvaranjem mladih populacija zvijezda što u velikoj mjeri ograničava potencijalno krajnje rješenje ove misterije.

S obzirom da kompaktni objekti poput neutronskih zvijezda ili bijelih patuljaka nisu praćeni maglicama, niti su pozicionirani blizu centara galaksija, oni vjerovatno nisu ni uzročnici brzih radio-bljeskova. Prema mišljenju Kioshija Masuija i njegovih kolega, uzročnici su ili zakasnjelo stvaranje crne rupe poslije eksplozije supernove s kolapsom jezgre ili zvjezdani bljeskovi još jedne veoma čudne skupine objekata poznatih pod nazivom magnetari.

---

image
P.carril/ AFP
---

Na primjeru astronomskog fenomena brzih radio-bljeskova može se naučiti dosta o metodologiji znanstvenog otkrića – od uočavanja zanimljive pojave, definiranja problema, razmatranja mogućih planova vezanih za standardne dogme kao i rješenja koja su itekako egzotična (poput spomenutih vanzemaljaca), pa sve do izoliranja najvjerovatnijih scenarija i modela koji ih prate. Ljepota znanosti i života je upravo u tome da nam nužno ne daje konačne odgovore 'za sva vremena', već stalno motivira da tragamo za promjenama čak i tamo gdje se sve čini izvjesnim. To je i jedan od osnovnih razloga izgradnje modernih radio interferometara, a broj predloženih projekata za dobijanje promatrakog vremena na njima veći je nego ikada u povijesti nauke.

Stoga, za definiranje najvjerovatnijeg uzroka milisekundnih radio-bljeskova, sačekati ćemo da teleskop SKA postane potpuno operativan. Podaci koji će tada biti dostupni, uzrokovati će pravu malu revoluciju u razumijevanju radio-zračenja izvan naše galaksije.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Victor Habbick Visions/science P/ AFP P.carril/ AFP Torsten Blackwood/ AFP Sakkmesterke/science Photo Libra/ AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/znanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira-1146640 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac344048554f4f20cc1fd2fbd5553d5fb57a7e24 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Znanstvenici+teleskopima+otkrili+bizarne+radio-bljeskove+koji+ne+odgovaraju+nijednoj+teoriji+dana%C5%A1nje+fizike.+Ka%C5%BEu+da+nas+mo%C5%BEda+netko+kontaktira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fznanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira-1146640 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fznanstvenici-teleskopima-otkrili-bizarne-radio-bljeskove-koji-ne-odgovaraju-nijednoj-teoriji-danasnje-fizike-kazu-da-nas-mozda-netko-kontaktira-1146640 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZVANZEMALJSKI POZIV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIZVANZEMALJSKI POZIV

Znanstvenici teleskopima otkrili bizarne radio-bljeskove koji ne odgovaraju nijednoj teoriji današnje fizike. Kažu da nas možda netko kontaktira

Piše PSD
27. studenog 2021. - 19:27

Kada su fizičari počeli razmišljati na koji način bi bilo efikasno tražiti život van Zemlje, ideja o korištenju radio-signala vrlo brzo je našla veliki broj pristalica. Iako je radio-astronomija najmlađa grana promatračke astronomije (počela se razvijati tridesetih godina prošlog stojećlja entuzijazmom Grotea Rebera), nijedna druga grana praktične astronomije se trenutno ne nalazi u takvoj ekspanziji. Postoji nekoliko važnih razloga zašto je radio-astronomija fokusna točka aktualnih znanstvenih projekata i okupljanja timova koji koriste radio-teleskope širom svijeta.

Prije svega, brojni su fizički procesi koji se događaju u svemiru skriveni od dosega optičkih uređaja. Naročito otežavajući element koji spriječava optičke teleskope da direktno snime centralne djelove gal...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:23