StoryEditorOCM
PanoramaPROBAJTE OVO

Želite uzgojiti vlastito stablo marelice? Za početak pojedite zrelu voćku i stavite suhu, očišćenu košticu u hladnjak

Piše MOZAIK SD
25. kolovoza 2023. - 08:45

Sezona je marelica i tržnice su ih pune, a lako ih je pronaći i u trgovinama. Zašto se ne biste okušali u uzgoju marelice iz koštice? Za to vam ne treba ništa što nemate kod kuće, a krajnje je jednostavno. Ako imate vrt, moguće je da će se iz koštice razviti pravo stablo s plodovima, a ako ste u stanu, biljka može biti lijep ukras, piše Dom i Dizajn.

Za početak su vam potrebne koštice zrelih, još bolje prezrelih marelica. Pojedite nekoliko komada pa koštice dobro operite u hladnoj vodi i uklonite ostatke pulpe. Stavite ih na papirnati ručnik jedan dan-dva da se dobro osuše. Potom ih čekićem nježno razbijte i izvadite sjemenku kako bi marelice brže proklijale.

image

Marelice

Shutterstock

Nakon toga sjemenke zamotajte u vodom navlažene papirnate ručnike i stavite ih u hladnjak, gdje trebaju ostati narednih dva do tri mjeseca. Hlađenje im je potrebno kako bi završile sazrijevanje prije nego što proklijaju. To se postiže izlaganjem sjemena temperaturama od četiri do šest stupnjeva dva do tri mjeseca. Kad razdoblje hlađenja prođe, posadite sjemenke tri do pet centimetara duboko u zemlju, lagano zalijte i čekajte da proklijaju, piše Dom i Dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:37