StoryEditorOCM
Panoramaskrivena vrijednost

Ukoliko imate ove stvari u kući, nikako ih nemojte bacati; neke od njih bi mogle vrijediti pravo bogatstvo!

Piše MOZAIK SD
12. listopada 2023. - 10:47

Prošla su vremena kad nam je jedan kaput bio dovoljan, i kad je televizija u dnevnom boravku bila starija od pojedinih ukućana -danas smo naviknuti na posjedovanje mnoštva materijalnih stvari i često shoppingiranje, pa je "čistka" u kući postala ritualom u koji se upuštamo barem jednom godišnje. Danas ono što posjedujemo rijetko stiže do faze dotrajalog, a već bude zamijenjeno novim. No neke stvari zaista ne treba bacati, jer poput vina - što duže leže, vrijede više. 

Evo nekoliko stvari koje ne treba bacati, jer bi njihovom prodajom mogli zaraditi i više od samo kojeg eura:

Stare bočice parfema

Ako kod kuće još imate prazne bočice parfema, možda među njima čuvate i pravu stvar koja bi vam mogla donijeti ozbiljnu zaradu. Mnoge su izrađene od dragocjenih materijala poput stakla, porculana ili srebra, a često imaju zamršen dizajn. Dok su neke kolekcionarske boce sasvim jednostavne, druge su umjetnička djela sama po sebi. Bočice parfema također mogu biti vrijedne zbog svoje starosti ili tvrtke koja ih je proizvela, piše N1.

image
/Shutterstock

Mali kućanski aparati

Stari toster koji ste maknuli iz vidokruga možda vrijedi cijelo bogatstvo. Nekoliko odabranih vintage tostera sada se mogu jako dobro prodati, a isto vrijedi i za modele blendera iz sredine prošlog stoljeća, pod uvjetom da su potpuno restaurirani, prenosi N1.

Stari gramofoni

Maloserijska proizvodnja mehaničkih uređaja je skupa. Tržište za gramofone je relativno malo i ne dopušta čak ni najvećim proizvođačima da ostvare značajnu ekonomiju razmjera, pa se gramofoni mogu "utopiti" i za nekoliko tisuća eura.

image
Tonči Plazibat/Cropix

Antikni alati

Stari alat za obradu drveta mogao bi raditi bolje od svog modernog ekvivalenta, što znači da vrijedi i više novca ako ga prodate. Određene pile, ručne bušilice i ključevi vrlo su traženi među kolekcionarima.

Vintage torbice

Brendovi imperativi visoke mode poput Chanela, teško da gube cijenu.Dizajnerski stilovi torbica često se mijenjaju, što znači da se rabljene torbice mogu prodavati za više nego dvostruko od izvorne cijene.

Satovi

Zanimanje za vintage satove i posebno neke komade daleko nadmašuje njihovu dostupnost. To ih čini vrijednima. Na primjer, neki modeli Rolexa imaju liste čekanja duge godinama prije nego što ih se strastveni kolekcionari dočepaju.

Vintage naočale

Pripazite na stare naočale koje leže u ladicama noćnog ormarića. Modeli nekih robnih marki starijih od 25 godina danas bi mogli vrijediti gotovo 1000 dolara.

Stari časopisi

Većina starijih časopisa može imati neku vrijednost ovisno o tome koliko ljudi to želi. Na primjer, za one koji skupljaju sportske uspomene pronalazak primjerka prvog časopisa Sports Illustrated objavljenog 1954. može biti pravo blago. Lako se prodaju u tisućama u izvrsnom do gotovom stanju.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:45