StoryEditorOCM
PanoramaPROVJERENO

Mnogima danas puca glava od alkohola, povraćaju... A u Sinju popiju čašu ove tekućine i mamurluk je kao rukom odnesen!

Piše Toni Paštar
1. siječnja 2024. - 14:09

U danima smo kad je za mnoge od nas večer puno ljepši dio dana od jutra. Navečer se ugodno osjećamo u društvu s članovima obitelji i prijateljima, najčešće uz čašicu, naravno i onu prekobrojnu, tko zna koju u nizu.

Kazna stiže u jutarnjim satima. Glava kao da je tonu teška, puca do besvijesti, neidentificirana bol stvara nagon za povraćanjem, stvara se osjećaj da žeđ ne bismo utažili ni stolitrom hladne vode, a grlo stegnuto, peče kao da je u njemu odlagalište najljuće paprike. Dokazano isprobano. Ne jednom. A sve stane u samo jednu riječ: mamurluk. Pjesma kaže: "Sve je to od lošeg vina!" Da, ali uz dodatak – u prekomjernim količinama. I ne samo vina, nego alkohola bilo koje vrste. Posebno ako se pretjera bez kondicije. A to se protekle noći neupitno dogodilo mnogima, neovisno o spolu, zanimanju, statusu na društvenoj ljestvici... Mamurluk je pravedan. Nikomu ne prašta. Mamurluk nije ništa novo. Zato su za tu bolest, koja se liječi cijeli dan, a za 24 sata u pravilu prođe sama od sebe, još pioniri među narodnim iscjeliteljima smišljali kako joj doskočiti, prevariti je ili barem stvoriti privid da postoji lijek za nju.

image
Marijo Bašić/ Cropix

I, barem na ovim našim prostorima, ustvrdili su da mamurluku nema većeg neprijatelja i mamurnom čeljadetu boljeg lijeka od kupusnog rasola. Zato je, valjda, jasno zašto ćete i danas u zagorskom dijelu Dalmacije svijećom tražiti uglednog domaćina čija je konoba puna vina, a da u susjednoj prostoriji nema kacu punu kiselog kupusa koji se kupa u rasolu.

Pritom je važno spomenuti da se glede higijene domaćin s jednakom pažnjom odnosi prema vinu i rasolu. Jer vino pije, a rasolom se liječi. Učeni ljudi otkrili su kako mamurluk nastaje. Kad se, dakle, prekomjerno popije alkohol, u ustima se stvara osjećaj suhoće i žeđi, što izaziva još, još, još... Krivac tomu je etanol, koji izaziva hormonski poremećaj i zaustavlja apsorpciju vode u tijelu, a što u organizmu dovodi do gubitka elektrolita natrija i kalija. Iako se popilo puno više od dnevno uobičajene količine tekućine, tijelo ulazi u fazu dehidracije, a alkohol uz to iz tijela ispire vitamine, ponajprije C i one iz B-skupine. U takvom stanju na scenu stupa rasol, sok od kiselog kupusa.

image
Duje Klarić/Cropix

U Dalmaciji je to u pravilu rasol od ukiseljenog zelenog kupusa, iako je crveni kupus, koji u ovom dijelu Hrvatske nema tradiciju, puno efikasniji u liječenju mamurluka. Obje vrste kupusa neupitno su ljekovite. Crveni kupus, međutim, ima više fitonutrijenata od bijelog, više vitamina C, i to za nevjerojatnih sedam puta, a antocijanin, koji mu daje crvenu boju, dokazani je antioksidans, za koji su iskustva potvrdila da štiti sive moždane stanice, pa tako dopire i do onih koje uzrokuju bol od mamurluka. Uz obilje vitamina, uključujući i vitamin E, koji je savršeni antioksidans, zeleni i crveni kupus bogati su mineralima, a najzastupljeniji su kalij, kalcij, fosfor i sumpor, zbog kojega je kupus i antiseptik.

image
Josko Šupić/Cropix

Kako se dobiva rasol? Recept za kiseljenje kupusa u Dalmaciji je općepoznat.

Dakle, odaberu se kvalitetne glave zrelog kupusa, s njih se odbace vanjski listovi i izvrti se korijen. Tada se glavica riba i dobiva se kupus ribanac. Istodobno se pripremi kaca, detaljno se opere i osuši. Potom se izribani kupus izvaže. Na količinu pripremljenu za kiseljenje dodaje se od 2 do najviše 2,5 posto krupne kuhinjske soli.

Na primjer, na 50 kilograma naribanog kupusa 1 kilogram soli, a ona prilikom slaganja kupusa u kacu mora biti ravnomjerno raspoređena, red kupusa, red soli, a sve skupa u kaci treba što bolje zbiti. Ako od samog zbijanja iznad kupusa nije izbila voda, u kacu se doda potrebna količina vode, također zasoljena kao i sami kupus. Potom se vrh kupusa u kaci prekrije slojem čistog najlona, iznad toga se stavljaju daske na koje dolazi teret. U Dalmatinskoj zagori to je najčešće jedan veći, dobro oprani kamen. Tako pripremljena kaca s kupusom ostavlja se u iščekivanju kiseljenja, koje, ovisno o vanjskoj temperaturi, može trajati od najmanje dva tjedna pa do četiri tjedna. S ukiseljenim kupusom za uporabu je spreman i rasol. Ako se želi pojačati djelovanje rasola na mamurluk, prilikom slaganja kupusa u kacu mogu se dodavati listovi vinove loze, grožđe, kriške dunje, jabuke, kim, koromač...

Inače je preporučljivo što manje soli, ali ako je soli nedovoljno, kupus se neće ukiseliti, nego će se pokvariti jer mu je sol zapravo jedini konzervans. Kako rasol primijeniti? Kada se ujutro probudimo s neizdržljivim mamurlukom, odmah nakon ustajanja treba uzeti čašu i pravac prema kaci s kiselim kupusom. Zagrabiti čašom rasol i popiti barem dva decilitra. Kako iscrpljeni organizam zahtijeva odmor, treba se vratiti u krevet. Ali terapiju s rasolom tijekom dana treba ponoviti još barem dva-tri puta. U međuvremenu obavezno nešto pojesti, koliko god se hrana gadila. Navečer, čim se pruži prilika, zaspati. Sljedećeg jutra mamurluku neće biti ni traga. Ustajemo zdravi kao cekin. Isprobano. I dokazano. Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 15:27