StoryEditorOCM
PanoramaVratili se tići

Skautski ‘Jamboree‘, najveća svjetska smotra, ugostila je u Koreji i mlade hrvatske izviđačke snage

Piše Milena Budimir
20. kolovoza 2023. - 11:24

Oduvijek se izviđači trude djecu naučiti životu u prirodi, s prirodom i od prirode. Odvoje ih od tehnološkog svijeta i vrate korijenima. Svako četiri godine, poput Olimpijade, negdje na svijetu se održava Jamboree, najveća svjetska skautska smotra, ovoga puta 25-a po redu u Koreji. Iduća će biti 2027. godine u Poljskoj.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent
image
Hrvatski izvidjacki kontingent

Tada će naših 23 mladih sudionika već debelo biti punoljetno. Ovoga puta za njih su brinuli vodnici Marta, Ivana i Andrea i članovi Uprave Hrvatskog izviđačkog kontingent Alen i Lada.

Boravak na drugoj strani planeta olakšali su im uvelike i djelatnici Hrvatskog veleposlanstva u Seulu. Na Jamboreeu se okupilo 50.000 mladih iz 158 zemalja svijeta, impresivan broj, još impresivniji domaćini doznajemo.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent
image
Hrvatski izvidjacki kontingent

- Prije samog Jamboreea pet smo dana istraživali Seoul, uz veliku pomoć studentica Hrvatskog jezika sa sveučilista u Koreji. Sve je bilo lakše uz domaće cure koje izvrsno govore korejski. Uživali smo u tradiciji, šetajući se u hanboke, u haljine i odjela članova kraljevskih obitelji, prisustvovali smo smjeni straže, uživali u korejskoj glazbi i hrani, obišli sve što se obići dalo - puni su impresija naši izviđači.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent
image
Hrvatski izvidjacki kontingent

Tajfun Khanun je nakon tjedan dana prekinuo njihov boravak u SaeManGeumu, šatorskom naselju napravljenom za 50 tisuća ljudi. Preko deset tisuća volontera pomoglo je mladosti da se presele na sigurno, naši su izviđači gnijezdo savili u mjestu Ansan, u Future centar firme LS corp.

- "Kažnjeni" smo odlaskom s pješčanog terena, iz malih šatora za dvoje i prebačeni u vrhunski smjestaj, svaki je dobio svoju sobu, kupaonicu, hranu u restoranu i hrpu aktivnosti i obilaske atrakcija u blizini - vele nam povratnici.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent
image
Hrvatski izvidjacki kontingent

Na Jamboreeu inače sudionici sami kuhaju svoje obroke, peru svoju odjeću, uređuju šatore, kuhinju, bez prigovora ili nekih problema.

Dočekalo ih je jahanje, veslanje, slobodno penjanje, vježba gašenje požara, escape room, simulacija potresa, spašavanje, izrada čvorova za marame, izrada keramičkih posuda, izrada sapuna, kao i hrpa ostalih izviđačkih aktivnosti. Nema mjesta dosadi.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent

- Jedna od najveselijih aktivnosti je mjenjanje amblema, koje nije samo puka razmjena, nego je zapravo cijeli proces, od upoznavanja i predstavljanja svoje zemlje, opisa i objašnjenja šta se sve nalazi na amblemu, ili marami, procjena ponude i potražnje, i na kraju - razmjena. Kako je nas bilo malo, naši su amblemi bili "na cijeni" i dobro su se mjenjali, na veselje naših članova - otkrivaju nam skauti.

Od prve svjetske skautske smotre na kojem samostalno sudjeluju hrvatski izviđaci, a to je bilo 1995. godine, hrvatski je amblem oblika kravate, crvene boje, sa kvadratićima, i, naravno, detaljima službenog loga aktualnog Jamboreea.

image
Hrvatski izvidjacki kontingent
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:29