stdClass Object ( [id] => 1227305 [title] => Ovako je skončao Charles I.: Opraštam svima koji su me otpremili u smrt. Charles II. bio je prognan, a Charles III. ... [alias] => ovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Umirem kao dobar kršćanin i opraštam onima koji su me otpremili u smrt. Želim da se pokaju i da ponovo krenu pravim putem koji će kraljevstvu omogućiti mir, rekao je engleski kralj Charles nekoliko trenutaka prije smrti.

Nakon ovih riječi zamaskirani krvnik je bijelom mrežastom kapom obuhvati kraljevu dugu i bujnu kosu, kako ona ne bi ometala sjekiri da odmah presječe kraljevski vrat. Charles je zatim glavu stavio na panj i krvniku rukom pokazao da je spreman za odlazak u smrt. Na to je krvnik ogromnom sjekirom odsjekao kraljevu glavu koju je zatim digao i pokazao građanima okupljenim na trgu ispred kraljevske palače Whitehall.

”Evo glave izdajnika”, povikao je krvnik. U tom trenutku je, kako je u svoj dnevnik kasnije zapisao jedan svjedok smaknuća, “tisuće ljudi koji su bili prisutni strašno zajecalo”.

Ovako je u popodnevnim satima 30. siječnja 1649. skončao engleski kralj Charles I. koji je na taj način platio svoju političku tvrdoglavost, jer nije htio prihvatiti vrlo staru englesku tradiciju parlamentarne monarhije.

---

image
Paul Faith/Afp
---

Naime, još je 1215. dokument pod imenom “Magna Charta” uredio da kralj u Engleskoj ima potpunu i suverenu vlast, ali da mora vladati uz podršku parlamenta koji predstavlja narod. Ovo pravilo vrijedi i danas.

’Slavna revolucija’u Engleskoj

Poučen tragičnom sudbinom svoga oca kraljev sin, kojemu je ime također bilo Charles, tijekom svog izgnanstva u Europi vodio je zakulisne pregovore s parlamentom, naglašavajući kako je spreman prihvatiti engleska politička pravila i vladati kao parlamentarni monarh. Stoga je jedanaest godina nakon očeva smaknuća spremno prihvatio poziv parlamenta te se 1660. vratio preuzeti englesko prijestolje pod imenom Charles II. Ovakav razvoj događaja donio je olakšanje i Englezima kojima je republikanska diktatura vojskovođe Olivera Cromwella izgledala kao doba zločina, ekstremizma, nereda i nesigurnosti, pa je povratak kralja značio i povratak zakonitosti, stabilnosti i uređenog kontinuiteta.

No, Charlesov brat i nasljednik, kralj James II., nije slijedio njegov primjer jer je svoju vlast koristio za promicanje katoličke vjere, što je engleski parlament potaklo na zavjeru koja je u povijesti zapamćena kao “slavna revolucija”, kojom je, bez masovnog prolijevanja krvi, u Engleskoj učvršćena parlamentarna monarhija.

---

image
Victoria Jones/Afp
---

Naime, James II. je bio uvjereni katolik na prijestolju protestantske zemlje koja je stoljeće prije toga napustila tradicionalnu odanost papi u Rimu. Zbog toga je Jamesovo promicanje katoličke vjere engleskoj eliti izgledalo kao opasnost od povratka papinske vjerske vlasti, a time i utjecaja tadašnjeg svjetskog imperija Španjolske i europskog hegemona Francuske.

U ovakvoj situaciji parlament je kriomice organizirao državni prevrat kojim je na prijestolje namjeravao dovesti nizozemskog protestantskog državnika Williama od Orangea.

Jednom kada je prevrat dogovoren nestrpljivi engleski pobunjenici su iščekivali “protestantski vjetar”, odnosno istočni vjetar koji puše uz južnu obalu Engleske, i koji je točno stotinu godina prije zaustavio veliku španjolsku armadu koja je trebala osvojiti Englesku i nametnuti joj katoličku vjeru.

Ovaj put protestantski vjetar je preko Sjevernog mora dopuhao armadu Willliama od Orangea koja se sastojala od nekoliko stotina brodova i 14 tisuća protestantskih vojnika iz čitave Europe. Suočen s ovom vojnom silom koja se iskrcala na zapadnoj obali Engleske i pobunom vojske i domaće protestantske elite kralj James II. je 23. prosinca 1688. pobjegao iz Engleske, označivši time početak “slavne revolucije”.

Pravo da žene vladaju

U nastavku ove beskrvne revolucije parlament i pridošli kralj su sklopili politički kompromis. Po tom kompromisu, kralj se morao odreći razmišljanja o vladarskom apsolutizmu koji je tada bio normalno stanje stvari u svim europskim državama. Uz to, William je potpisao “Povelju prava” koja je svim engleskim građanima jamčila osobne građanske slobode uz koju je išla vjerska tolerancija.

---

image
Stephane De Sakutin/Afp
---

U čitavoj stvari je vrlo važno što je kraljevska vlast sažeto bila opisana u riječima kako kralj ima pravo biti obaviješten i konzultiran o svim pitanjima državne politike. Uz to, kralj je imao pravo poduprijeti odluku premijera i njegovih ministara izabranih nakon parlamentarnih izbora te je imao pravo upozoriti na ono što smatra lošim i opasnim za interese države. Iako je kralj imao pravo potpisa na zakone koje je donio parlament, on taj potpis nije mogao uskratiti, nego samo otezati. Gledano iz europske perspektive Englezima je već onda bilo normalno da se prijestolje nasljeđuje po ženskoj liniji ili da žena čak bude kraljica. Takva ustavna slagalica na prijestolje je dovela Njemicu iz grada Hannovera čiji je prapradjed George I. 1714. naslijedio englesko prijestolje.

Ova naturalizirana Njemica koja je sebi za muža izabrala njemačkog princa Alberta položila je temelje globalnog prestiža koji engleska parlamentarna monarhija uživa i danas.

Riječ je o kraljici Viktoriji koja je tijekom više od šest desetljeća duge vladavine (1837. – 1901.) izrasla u povijesnu vladarsku legendu. Pod njezinim je žezlom Velika Britanija postala globalna industrijska i vojna velesila koja je mnogima u Europi i svijetu bila primjer učinkovitosti liberalno-demokratske parlamentarne monarhije. Ključ njezina uspjeha bio je udaljavanje od dnevne politike koju su u svoje ruke uzeli političari izabrani na sve demokratskijim izborima.

Iako je privatno bila protivnica buke i galame masovne demokracije, iako joj se nije sviđala zamisao o demokratskoj monarhiji, ona je poštovala duh vremena, zbog čega su njezin ugled i moralni utjecaj sve više rasli. Njezino vrlo dostojanstveno javno držanje njezini su podanici shvaćali kao strateško promišljanje britanskih interesa, iznad smicalica i prljavštine dnevne politike. Zbog toga je Viktorija u trenutku smrti svojim nasljednicima ostavila izvrsno uhodanu monarhiju koja je, usprkos tome što je imala gotovo nikakvu vlast, začarala Britance, ali i veliki dio zemalja i naroda koje su Britanci držali pod svojom kolonijalnom vlašću.

Učenje o školi ‘meke moći’

Kada je u 20. stoljeću Britanija izgubila gotovo sve kolonije i kada je u stvarnosti postala drugorazredna sila njezinu negdašnju slavu je u velikoj mjeri očuvala Vikorijina prapraunuka Elizabeta II. kojoj se danas pripisuje prakticiranje umijeća tzv. meke moći.

Naime, kako je u vrlo ozbiljnom nekrologu napisao Financial Times, Elizabeta II. je tijekom svoje vladavine nadgledala transformaciju Velike Britanije od svjetskog imperija u postimperijalnu silu. Zahvaljujući toj transformaciji Velika Britanija je danas velika sila čiji globalni utjecaj nadilazi njezinu stvarnu moć. Ova moć, kako je u uredničkom komentaru nekidan napisao londonski The Times, velikim je dijelom rezultat neumornog nastojanja pokojne kraljice Elizabete da očuva prestiž svoje zemlje.

Stoga, iako više nema carstva koje je u doba rođenja Elizabete II. 1926. obuhvaćalo otprilike četvrtinu Zemljine površine, Velika Britanija je i danas globalna sila. A sve zahvaljujući “mekoj moći” koju je oličavala kraljica, a iza koje je bio dobro razrađeni sustav promicanja strateških interesa države. Daljnja izgradnja i očuvanje tog sustava “meke moći” je jedan od najvažnijih zadataka novog britanskog kralja Charlesa III.

Ova priča o “mekoj moći” britanske monarhije poučna je za svakoga, a posebno za malu državu kao što je Hrvatska. To potvrđuje primjer Države Izrael koja je, među ostalim, zahvaljujući temeljito naučenom umijeću britanske “meke moći” postigla globalni ugled i utjecaj koji nadmašuje činjenicu da je Izrael teritorijem dosta manji od Hrvatske i da ima samo 9,3 milijuna stanovnika.

Zato, bi bilo dobro da Hrvati, suočeni s globalnim dometom posljednjeg ispraćaja pokojne britanske kraljice Elizabete II. počnu učiti njezinu školu “meke moći”.

---

Der Spiegel o novom kralju: Gazda i njegova kompanija

Sve na ovom svijetu ima svoje naličje, pa tako i britanska kraljevska obitelj. To naličje na vrlo slikovit način je objasni prestižni njemački tjednik Der Spiegel koji je početak vladavine Charlesa III. opisao riječima “Gazda i njegova kompanija”. Iza ovih riječi se krije činjenica kako je britanska kraljevska obitelj neka vrsta vladarskog poduzeća s višestoljetnom uhodanom tradicijom obavljanja vladarskog posla.

Sadašnja britanska vladarska obitelj došla je iz njemačkoga grada Hannovera i vladala je nešto više od stotinu godina pod imenom “Hannoverska kuća”. Kada se globalno poznata članica te obitelji kraljica Viktorija udala za svog rođaka Alberta obitelj je promijenila prezime u Saxe Gotha von Coburg. No, u doba I. svjetskog rata, pod pritiskom činjenice da je Britanija vodila krvavi rat s Njemačkom obitelj je, da bi sačuvala odanost svojih britanskih podanika, preuzela “ispravno” britansko ime, Windsor.

Ipak, kako piše Der Spiegel, usprkos dugoj tradiciji novi britanski kralj Charles III. pod pritiskom javnosti namjerava monarhiju učiniti skromnom i štedljivijom. Osim otpuštanja posluge, to bi moglo značiti i smanjivanje kraljevske obitelji jer, kako piše Der Spiegel, nisu svi koji se prezivaju Windsor neophodni za funkcioniranje ovog vladarskog poduzeća.

---

---

‘Zgodni kraljević Charlie’

Osim dvojice zakonitih kraljevskih imenjaka, današnji britanski kralj Charles ima i jednog nezakonitog imenjaka. Naime, u 18. stoljeću se na pozornici engleske kraljevske povijesti pojavio vladarski pobunjenik poznat pod nadimkom “zgodni kraljević Charlie”. Ovaj unuk odbjeglog kralja Jamesa II. sam sebe je nazivao Charles III. Želeći osvojiti englesko prijestolje on se u srpnju 1745. iskrcao u Škotsku i sa svojom pobunjeničkom vojskom provalio u Englesku. No, na pola puta do Londona, zbog straha od puno jače engleske vojske, povukao se natrag u Škotsku. Tu je pretrpio vojni poraz i skrivao se pred Englezima sve dok mu u travnju 1746. simpatizeri nisu omogućili bijeg. Umro je četiri desetljeća kasnije u izgnanstvu u Rimu. U Škotskoj se danas smatra nacionalnim junakom koji je opjevan u mnogim romantičnim baladama.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IME NOVOG KRALJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => IME NOVOG KRALJA 2 0 7957 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-22 14:09:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-26 06:36:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-26 06:36:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 87 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/22\/23439273.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/22\/23433132.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/22\/23428151.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/22\/23383062.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gregorio Borgia\/Afp","Paul Faith\/Afp","Stephane De Sakutin\/Afp","Victoria Jones\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23439273_1920.jpg":"1920x1080","k_23439273_1280.jpg":"1280x1280","k_23439273_1024.jpg":"1024x1024","k_23439273_640.jpg":"640x640","k_23439273_480.jpg":"480x480","k_23439273_340.jpg":"340x340","k_23439273_220.jpg":"220x220","o_23439273_1280.jpg":"1280x853","o_23439273_1024.jpg":"1024x682","o_23439273_640.jpg":"640x426","o_23439273_480.jpg":"480x320","o_23439273_340.jpg":"340x226","o_23439273_220.jpg":"220x146","h_23439273_1280.jpg":"1280x854","h_23439273_1024.jpg":"1024x683","h_23439273_640.jpg":"640x427","h_23439273_480.jpg":"480x320","h_23439273_340.jpg":"340x227","h_23439273_220.jpg":"220x147","pp_23439273_1280.jpg":"1280x1628","pp_23439273_1024.jpg":"1024x1303","pp_23439273_640.jpg":"640x814","pp_23439273_480.jpg":"480x611","pp_23439273_340.jpg":"340x432","pp_23439273_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_23433132_1920.jpg":"1920x1080","k_23433132_1280.jpg":"1280x1280","k_23433132_1024.jpg":"1024x1024","k_23433132_640.jpg":"640x640","k_23433132_480.jpg":"480x480","k_23433132_340.jpg":"340x340","k_23433132_220.jpg":"220x220","o_23433132_1280.jpg":"1280x838","o_23433132_1024.jpg":"1024x670","o_23433132_640.jpg":"640x419","o_23433132_480.jpg":"480x314","o_23433132_340.jpg":"340x222","o_23433132_220.jpg":"220x144","h_23433132_1280.jpg":"1280x854","h_23433132_1024.jpg":"1024x683","h_23433132_640.jpg":"640x427","h_23433132_480.jpg":"480x320","h_23433132_340.jpg":"340x227","h_23433132_220.jpg":"220x147","pp_23433132_1280.jpg":"1280x1628","pp_23433132_1024.jpg":"1024x1303","pp_23433132_640.jpg":"640x814","pp_23433132_480.jpg":"480x611","pp_23433132_340.jpg":"340x432","pp_23433132_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23428151_1920.jpg":"1920x1080","k_23428151_1280.jpg":"1280x1280","k_23428151_1024.jpg":"1024x1024","k_23428151_640.jpg":"640x640","k_23428151_480.jpg":"480x480","k_23428151_340.jpg":"340x340","k_23428151_220.jpg":"220x220","o_23428151_1280.jpg":"1280x853","o_23428151_1024.jpg":"1024x682","o_23428151_640.jpg":"640x426","o_23428151_480.jpg":"480x320","o_23428151_340.jpg":"340x226","o_23428151_220.jpg":"220x146","h_23428151_1280.jpg":"1280x854","h_23428151_1024.jpg":"1024x683","h_23428151_640.jpg":"640x427","h_23428151_480.jpg":"480x320","h_23428151_340.jpg":"340x227","h_23428151_220.jpg":"220x147","pp_23428151_1280.jpg":"1280x1628","pp_23428151_1024.jpg":"1024x1303","pp_23428151_640.jpg":"640x814","pp_23428151_480.jpg":"480x611","pp_23428151_340.jpg":"340x432","pp_23428151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_23383062_1920.jpg":"1920x1080","k_23383062_1280.jpg":"1280x1280","k_23383062_1024.jpg":"1024x1024","k_23383062_640.jpg":"640x640","k_23383062_480.jpg":"480x480","k_23383062_340.jpg":"340x340","k_23383062_220.jpg":"220x220","o_23383062_1280.jpg":"1280x874","o_23383062_1024.jpg":"1024x699","o_23383062_640.jpg":"640x437","o_23383062_480.jpg":"480x327","o_23383062_340.jpg":"340x232","o_23383062_220.jpg":"220x150","h_23383062_1280.jpg":"1280x854","h_23383062_1024.jpg":"1024x683","h_23383062_640.jpg":"640x427","h_23383062_480.jpg":"480x320","h_23383062_340.jpg":"340x227","h_23383062_220.jpg":"220x147","pp_23383062_1280.jpg":"1280x1628","pp_23383062_1024.jpg":"1024x1303","pp_23383062_640.jpg":"640x814","pp_23383062_480.jpg":"480x611","pp_23383062_340.jpg":"340x432","pp_23383062_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38413433 Threads: 3 Questions: 7098778783 Slow queries: 3300695 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608369989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/ovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii-1227305 [printLink] => /mozaik/panorama/ovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii-1227305?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 690248 [name] => charles III. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-09 13:57:37 [main_article_id] => 0 [alias] => charles-iii [link] => /tag/charles-iii ) [1] => stdClass Object ( [id] => 378526 [name] => Velika Britanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => velika-britanija [link] => /tag/velika-britanija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658171 [name] => Kraljica Elizabeta II. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-29 17:08:24 [main_article_id] => 0 [alias] => kraljica-elizabeta-ii [link] => /tag/kraljica-elizabeta-ii ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IME NOVOG KRALJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovako je skončao Charles I.: Opraštam svima koji su me otpremili u smrt. Charles II. bio je prognan, a Charles III. ... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-01-55-52-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/22/23439273.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gregorio Borgia/Afp [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/22/23439273.jpg [title] => Gregorio Borgia/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/22/23433132.jpg [title] => Paul Faith/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/22/23428151.jpg [title] => Stephane De Sakutin/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/22/23383062.jpg [title] => Victoria Jones/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Umirem kao dobar kršćanin i opraštam onima koji su me otpremili u smrt. Želim da se pokaju i da ponovo krenu pravim putem koji će kraljevstvu omogućiti mir, rekao je engleski kralj Charles nekoliko trenutaka prije smrti.

Nakon ovih riječi zamaskirani krvnik je bijelom mrežastom kapom obuhvati kraljevu dugu i bujnu kosu, kako ona ne bi ometala sjekiri da odmah presječe kraljevski vrat. Charles je zatim glavu stavio na panj i krvniku rukom pokazao da je spreman za odlazak u smrt. Na to je krvnik ogromnom sjekirom odsjekao kraljevu glavu koju je zatim digao i pokazao građanima okupljenim na trgu ispred kraljevske palače Whitehall.

”Evo glave izdajnika”, povikao je krvnik. U tom trenutku je, kako je u svoj dnevnik kasnije zapisao jedan svjedok smaknuća, “tisuće ljudi koji su bili prisutni strašno zajecalo”.

Ovako je u popodnevnim satima 30. siječnja 1649. skončao engleski kralj Charles I. koji je na taj način platio svoju političku tvrdoglavost, jer nije htio prihvatiti vrlo staru englesku tradiciju parlamentarne monarhije.

---

image
Paul Faith/Afp
---

Naime, još je 1215. dokument pod imenom “Magna Charta” uredio da kralj u Engleskoj ima potpunu i suverenu vlast, ali da mora vladati uz podršku parlamenta koji predstavlja narod. Ovo pravilo vrijedi i danas.

’Slavna revolucija’u Engleskoj

Poučen tragičnom sudbinom svoga oca kraljev sin, kojemu je ime također bilo Charles, tijekom svog izgnanstva u Europi vodio je zakulisne pregovore s parlamentom, naglašavajući kako je spreman prihvatiti engleska politička pravila i vladati kao parlamentarni monarh. Stoga je jedanaest godina nakon očeva smaknuća spremno prihvatio poziv parlamenta te se 1660. vratio preuzeti englesko prijestolje pod imenom Charles II. Ovakav razvoj događaja donio je olakšanje i Englezima kojima je republikanska diktatura vojskovođe Olivera Cromwella izgledala kao doba zločina, ekstremizma, nereda i nesigurnosti, pa je povratak kralja značio i povratak zakonitosti, stabilnosti i uređenog kontinuiteta.

No, Charlesov brat i nasljednik, kralj James II., nije slijedio njegov primjer jer je svoju vlast koristio za promicanje katoličke vjere, što je engleski parlament potaklo na zavjeru koja je u povijesti zapamćena kao “slavna revolucija”, kojom je, bez masovnog prolijevanja krvi, u Engleskoj učvršćena parlamentarna monarhija.

---

image
Victoria Jones/Afp
---

Naime, James II. je bio uvjereni katolik na prijestolju protestantske zemlje koja je stoljeće prije toga napustila tradicionalnu odanost papi u Rimu. Zbog toga je Jamesovo promicanje katoličke vjere engleskoj eliti izgledalo kao opasnost od povratka papinske vjerske vlasti, a time i utjecaja tadašnjeg svjetskog imperija Španjolske i europskog hegemona Francuske.

U ovakvoj situaciji parlament je kriomice organizirao državni prevrat kojim je na prijestolje namjeravao dovesti nizozemskog protestantskog državnika Williama od Orangea.

Jednom kada je prevrat dogovoren nestrpljivi engleski pobunjenici su iščekivali “protestantski vjetar”, odnosno istočni vjetar koji puše uz južnu obalu Engleske, i koji je točno stotinu godina prije zaustavio veliku španjolsku armadu koja je trebala osvojiti Englesku i nametnuti joj katoličku vjeru.

Ovaj put protestantski vjetar je preko Sjevernog mora dopuhao armadu Willliama od Orangea koja se sastojala od nekoliko stotina brodova i 14 tisuća protestantskih vojnika iz čitave Europe. Suočen s ovom vojnom silom koja se iskrcala na zapadnoj obali Engleske i pobunom vojske i domaće protestantske elite kralj James II. je 23. prosinca 1688. pobjegao iz Engleske, označivši time početak “slavne revolucije”.

Pravo da žene vladaju

U nastavku ove beskrvne revolucije parlament i pridošli kralj su sklopili politički kompromis. Po tom kompromisu, kralj se morao odreći razmišljanja o vladarskom apsolutizmu koji je tada bio normalno stanje stvari u svim europskim državama. Uz to, William je potpisao “Povelju prava” koja je svim engleskim građanima jamčila osobne građanske slobode uz koju je išla vjerska tolerancija.

---

image
Stephane De Sakutin/Afp
---

U čitavoj stvari je vrlo važno što je kraljevska vlast sažeto bila opisana u riječima kako kralj ima pravo biti obaviješten i konzultiran o svim pitanjima državne politike. Uz to, kralj je imao pravo poduprijeti odluku premijera i njegovih ministara izabranih nakon parlamentarnih izbora te je imao pravo upozoriti na ono što smatra lošim i opasnim za interese države. Iako je kralj imao pravo potpisa na zakone koje je donio parlament, on taj potpis nije mogao uskratiti, nego samo otezati. Gledano iz europske perspektive Englezima je već onda bilo normalno da se prijestolje nasljeđuje po ženskoj liniji ili da žena čak bude kraljica. Takva ustavna slagalica na prijestolje je dovela Njemicu iz grada Hannovera čiji je prapradjed George I. 1714. naslijedio englesko prijestolje.

Ova naturalizirana Njemica koja je sebi za muža izabrala njemačkog princa Alberta položila je temelje globalnog prestiža koji engleska parlamentarna monarhija uživa i danas.

Riječ je o kraljici Viktoriji koja je tijekom više od šest desetljeća duge vladavine (1837. – 1901.) izrasla u povijesnu vladarsku legendu. Pod njezinim je žezlom Velika Britanija postala globalna industrijska i vojna velesila koja je mnogima u Europi i svijetu bila primjer učinkovitosti liberalno-demokratske parlamentarne monarhije. Ključ njezina uspjeha bio je udaljavanje od dnevne politike koju su u svoje ruke uzeli političari izabrani na sve demokratskijim izborima.

Iako je privatno bila protivnica buke i galame masovne demokracije, iako joj se nije sviđala zamisao o demokratskoj monarhiji, ona je poštovala duh vremena, zbog čega su njezin ugled i moralni utjecaj sve više rasli. Njezino vrlo dostojanstveno javno držanje njezini su podanici shvaćali kao strateško promišljanje britanskih interesa, iznad smicalica i prljavštine dnevne politike. Zbog toga je Viktorija u trenutku smrti svojim nasljednicima ostavila izvrsno uhodanu monarhiju koja je, usprkos tome što je imala gotovo nikakvu vlast, začarala Britance, ali i veliki dio zemalja i naroda koje su Britanci držali pod svojom kolonijalnom vlašću.

Učenje o školi ‘meke moći’

Kada je u 20. stoljeću Britanija izgubila gotovo sve kolonije i kada je u stvarnosti postala drugorazredna sila njezinu negdašnju slavu je u velikoj mjeri očuvala Vikorijina prapraunuka Elizabeta II. kojoj se danas pripisuje prakticiranje umijeća tzv. meke moći.

Naime, kako je u vrlo ozbiljnom nekrologu napisao Financial Times, Elizabeta II. je tijekom svoje vladavine nadgledala transformaciju Velike Britanije od svjetskog imperija u postimperijalnu silu. Zahvaljujući toj transformaciji Velika Britanija je danas velika sila čiji globalni utjecaj nadilazi njezinu stvarnu moć. Ova moć, kako je u uredničkom komentaru nekidan napisao londonski The Times, velikim je dijelom rezultat neumornog nastojanja pokojne kraljice Elizabete da očuva prestiž svoje zemlje.

Stoga, iako više nema carstva koje je u doba rođenja Elizabete II. 1926. obuhvaćalo otprilike četvrtinu Zemljine površine, Velika Britanija je i danas globalna sila. A sve zahvaljujući “mekoj moći” koju je oličavala kraljica, a iza koje je bio dobro razrađeni sustav promicanja strateških interesa države. Daljnja izgradnja i očuvanje tog sustava “meke moći” je jedan od najvažnijih zadataka novog britanskog kralja Charlesa III.

Ova priča o “mekoj moći” britanske monarhije poučna je za svakoga, a posebno za malu državu kao što je Hrvatska. To potvrđuje primjer Države Izrael koja je, među ostalim, zahvaljujući temeljito naučenom umijeću britanske “meke moći” postigla globalni ugled i utjecaj koji nadmašuje činjenicu da je Izrael teritorijem dosta manji od Hrvatske i da ima samo 9,3 milijuna stanovnika.

Zato, bi bilo dobro da Hrvati, suočeni s globalnim dometom posljednjeg ispraćaja pokojne britanske kraljice Elizabete II. počnu učiti njezinu školu “meke moći”.

---

Der Spiegel o novom kralju: Gazda i njegova kompanija

Sve na ovom svijetu ima svoje naličje, pa tako i britanska kraljevska obitelj. To naličje na vrlo slikovit način je objasni prestižni njemački tjednik Der Spiegel koji je početak vladavine Charlesa III. opisao riječima “Gazda i njegova kompanija”. Iza ovih riječi se krije činjenica kako je britanska kraljevska obitelj neka vrsta vladarskog poduzeća s višestoljetnom uhodanom tradicijom obavljanja vladarskog posla.

Sadašnja britanska vladarska obitelj došla je iz njemačkoga grada Hannovera i vladala je nešto više od stotinu godina pod imenom “Hannoverska kuća”. Kada se globalno poznata članica te obitelji kraljica Viktorija udala za svog rođaka Alberta obitelj je promijenila prezime u Saxe Gotha von Coburg. No, u doba I. svjetskog rata, pod pritiskom činjenice da je Britanija vodila krvavi rat s Njemačkom obitelj je, da bi sačuvala odanost svojih britanskih podanika, preuzela “ispravno” britansko ime, Windsor.

Ipak, kako piše Der Spiegel, usprkos dugoj tradiciji novi britanski kralj Charles III. pod pritiskom javnosti namjerava monarhiju učiniti skromnom i štedljivijom. Osim otpuštanja posluge, to bi moglo značiti i smanjivanje kraljevske obitelji jer, kako piše Der Spiegel, nisu svi koji se prezivaju Windsor neophodni za funkcioniranje ovog vladarskog poduzeća.

---

---

‘Zgodni kraljević Charlie’

Osim dvojice zakonitih kraljevskih imenjaka, današnji britanski kralj Charles ima i jednog nezakonitog imenjaka. Naime, u 18. stoljeću se na pozornici engleske kraljevske povijesti pojavio vladarski pobunjenik poznat pod nadimkom “zgodni kraljević Charlie”. Ovaj unuk odbjeglog kralja Jamesa II. sam sebe je nazivao Charles III. Želeći osvojiti englesko prijestolje on se u srpnju 1745. iskrcao u Škotsku i sa svojom pobunjeničkom vojskom provalio u Englesku. No, na pola puta do Londona, zbog straha od puno jače engleske vojske, povukao se natrag u Škotsku. Tu je pretrpio vojni poraz i skrivao se pred Englezima sve dok mu u travnju 1746. simpatizeri nisu omogućili bijeg. Umro je četiri desetljeća kasnije u izgnanstvu u Rimu. U Škotskoj se danas smatra nacionalnim junakom koji je opjevan u mnogim romantičnim baladama.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gregorio Borgia/Afp Paul Faith/Afp Stephane De Sakutin/Afp Victoria Jones/Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii-1227305 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=10f53b0102f23a300756a75cd4434c5f3a9e5c44 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovako+je+skon%C4%8Dao+Charles+I.%3A+Opra%C5%A1tam+svima+koji+su+me+otpremili+u+smrt.+Charles+II.+bio+je+prognan%2C+a+Charles+III.%C2%A0...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii-1227305 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovako-je-skoncao-charles-i-oprastam-svima-koji-su-me-otpremili-u-smrt-charles-ii-bio-je-prognan-a-charles-iii-1227305 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IME NOVOG KRALJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaIME NOVOG KRALJA

Ovako je skončao Charles I.: Opraštam svima koji su me otpremili u smrt. Charles II. bio je prognan, a Charles III. ...

Piše Tihomir Rajčić
26. rujna 2022. - 08:36

Umirem kao dobar kršćanin i opraštam onima koji su me otpremili u smrt. Želim da se pokaju i da ponovo krenu pravim putem koji će kraljevstvu omogućiti mir, rekao je engleski kralj Charles nekoliko trenutaka prije smrti.

Nakon ovih riječi zamaskirani krvnik je bijelom mrežastom kapom obuhvati kraljevu dugu i bujnu kosu, kako ona ne bi ometala sjekiri da odmah presječe kraljevski vrat. Charles je zatim glavu stavio na panj i krvniku rukom pokazao da je spreman za odlazak u smrt. Na to je krvnik ogromnom sjekirom odsjekao kraljevu glavu koju je zatim digao i pokazao građanima okupljenim na trgu ispred kraljevske palače Whitehall.

”Evo glave izdajnika”, povikao je krvnik. U tom trenutku je, kako je u svoj dnevnik kasnije zapisao jedan svjedok smaknuća, “tisuće ljudi koji su bili p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:55