stdClass Object ( [id] => 1212938 [title] => Otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je da će se povući, ali ne treba brinuti za bogatstvo: ’Baby Schumi’ za mirovinu je spremio 140 milijuna dolara [alias] => otvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što se dugo opirao zovu društvenih mreža, konačno je pokleknuo tek tijekom prošlog mjeseca i otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je najava da će se na kraju ovogodišnje sezone Formule 1 povući u mirovinu.

A nije da se treba brinuti kakva će mu mirovina biti, bogatstvo Sebastiana Vettela, koji je početkom srpnja proslavio 35. rođendan, procjenjuje se na 140 milijuna dolara, zarađenih tijekom blistave vozačke karijere, što uključuje i izdašne sponzorske ugovore.

 

Hoće li u ovoj završnoj sezoni možda uspjeti ostvariti još neku pobjedu, tek ćemo vidjeti, ako i ne uspije, Vettel ostaje jedan od najuspješnijih vozača u Formuli 1 s četiri titule svjetskog prvaka, osvojene zaredom od 2010. do 2013. godine za momčad Red Bulla.

Uz to je i najmlađi vozač koji je postao svjetski prvak, na trećem je mjestu po broju pobjeda u utrkama (53) i četvrti po broju prvih startnih pozicija (57).

Rođen 3. srpnja u Heppenheimu u Njemačkoj, Sebastian je jedno od četvero djece Norberta i Heike Vettel. Ima mlađeg brata Fabiana, koji se također bavi utrkama, te dvije starije sestre, zubnu tehničarku Melanie i Stefanie, fozioterapeutkinju za invalidnu djecu.

U kartingu s pet godina

Premda je jednom kazao kako je u školi bio “užasan”, gimnaziju je završio s pristojnim uspjehom, a junaci njegova djetinjstva bili su trojica Michaela: Michael Schumacher, Michael Jordan i Michael Jackson. Želio je biti pjevač poput Jacksona, ali je brzo shvatio da njegov glas ne pruža osnovu za takvu karijeru. Obožavatelj je Beatlesa, a omiljena pjesma mu je, vrlo prigodno, “Drive My Car”. Navijač je Eintrachta iz Frankfurta, sebe opisuje kao natjecateljski nastrojenu, privatnu i nestrpljivu osobu, a među ostalim zanimljivostima iz njegova života je i ona da je dao glas sliku Sebastianu Schnellu u njemačkoj verziji filma “Cars 2”.

Blizak prijatelj mu je finski vozač Kimi Raikkonen, s kojim je bio momčadski kolega od 2015. do 2018., a uz materinji njemački, Sebastian govori engleski, francuski, finski i talijanski.

Kao i brojne njegove kolege, vozačkom karijerom počeo se baviti u kartingu, i to u dobi od samo tri godine, a natjecati se počeo s osam godina.

---

image

Fotografije Vettela s pobjedničkim trofejima na nekima od utrka na kojima je pobijedio tijekom sjajne karijere

Mohd Rasfan/Afp
---

U juniorskom timu Red Bulla osvojio je nekoliko titula, natjecao se i u drugim automobilskim kategorijama, a 2006. je postao testni vozač za BMW Sauber na Velikoj nagradi Mađarske. U svom testnom debiju postavio je najbrže vrijeme u drugom slobodnom treningu, a s 19 godina i 53 dana bio je tada najmlađi F1 vozač koji je sudjelovao u Grand Prix vikendu. Rekord je oborio i “osvojivši” svoju prvu kaznu nakon samo devet sekundi svoje službene F1 karijere kad je kroz boksove vozio brže od dopuštene brzine vraćajući se na stazu.

Testni vozač bio je i u sljedećoj sezoni, a nakon nesreće Roberta Kubice na Velikoj nagradi Kanade, Vettel ga je zamijenio u Velikoj nagradi SAD-a, krenuo je sa sedme startne pozicije i na koncu bio osmi, čime je u to vrijeme postao najmlađi vozač koji je osvojio bodove u Formuli 1. U srpnju 2007. Vettel se priključio Red Bullovoj drugoj momčadi Toro Rosso za koju je vozio i u sezoni 2008. godine. Vlasnik Red Bulla Dietrich Mateschnitz kazao je kako se radi o jednog od velikih budućih zvijezda Formule 1.

- Vettel je jedan od mladih momaka s izvanrednim potencijalom. Brz je, inteligentan i jako zainteresiran za tehničku stranu - kazao je Mateschnitz.

Na kišnoj Velikoj nagradi Italije 2008. godine Vettel je postao najmlađi vozač koji je pobijedio u utrci F1, imao je 21 godinu i 74 dana. Na početku sezone 2009. godine zammijenio je Davida Colutharda u momčadi Red Bulla, a u sljedećoj sezoni u posljednju utrku, onu u Abu Dhabiju, ušao je s 15 bodova zaostatka za Fernandom Alonsom i sedam bodova zaostatka za Markom Webberom u ukupnom poretku.

Pobijedio je u utrci, Alonso je bio sedmi, i tako postao najmlađi osvajač Svjetskog prvenstva Formule 1, a nakon Johna Surteesa 1964. i Jamesa Hunta 1976. godine, postao je treći vozač koji je titulu osvojio tek pobjedom u posljednjoj utrci.

---

image

Pobjedom na utrci u Abu Dhabiju 14. studenoga 2010. godine Vettel je osvojio prvu od svoje četiri uzastopne titule svjetskog prvaka Formule 1

Fred Dufour/Afp
---

U sve tri sljedeće sezone Vettel je uspješno obranio titule svjetskog prvaka, tijekom 2011. je nakon Michaela Schumachera postao tek drugi vozač sa najmanje deset pobjeda u sezoni. U konačnici je sezonu završio sa 15 prvih startnih pozicija, 11 osvojenih utrka i 17 mjesta na podiju u 19 utrka, osvojivši i rekordna 392 boda.

U sezoni 2012. godine postao je najmlađi trostruki svjetski prvak u povijesti Formule 1 i treći vozač koji je osvojio tri uzastopne titule, prije njega to su napravili Juan Manuel Fangio i Schumacher. U sljedećoj sezoni je ostvario devet uzastopnih pobjeda i četvrtu titulu u nizu, bila je to i njegova posljednja titula svjetskog prvaka F1.

Sezonu 2014. obilježio je niz problema i na njezinu kraju je Vettel postao prvi branitelj titule svjetskog prvaka koji nije pobijedio ni u jednoj utrci nakon što se to dogodilo Jacquesu Villeneuveu 1998. godine. U listopadu te godine Red Bull je objavio da Vettel na kraju sezone napušta momčad i prelazi u Ferrari, godinu prije isteka ugovora.

Vettel je u Ferrariju zamijenio Alonda i priključio se prijatelju Kimiju Raikkonenu. U sljedeće dvije sezone Vettel se vratio u vrh postavši prijetnja Mercedesu, ali bez značajnijeg uspjeha. Premda je 2017., treću sezonu u Ferrariju, započeo pobjedom na Velikoj nagradi Australije, kasnije tijekom sezone, na Velikoj nagradi Meksika, postao je četvrti vozač u povijesti koji je 50 puta krenuo u utrku sa startne pozicije, ali to nije bilo dovoljno, Vettel prvi put u karijeri nije uspio osvojiti titulu nakon što je u nekom dijelu sezone bio na prvom mjestu poretka vozača.

---

image
Ferenc Isza/Afp
---

Sezonu 2018. mediji su nazivali “Fight For Five” jer su prvi put u povijesti Formule 1 dva četverostruka svjetska prvaka bila na startu sezone. Vettel je, kao i prethodne godine, krenuo pobjedom u Australiji, stoti put se popevši na pobjedničko postolje, ali titulu je osvojio Lewis Hamilton.

Sljedeću sezonu završio je na petom mjestu u poretku vozača, a kasnije je Ferrari objavio da neće produljiti ugovor s Vettelom nakon njegova isteka 2020. godine. Na sezonu 2020. uvelike je tjecala pandemija koronavirusa, a Vettel ju je okončao na razočaravajućem 13. mjestu, najbolji plasman tijekom sezone bila mu je treća pozicija na Velikoj nagradi Turske.

Momčadi Aston Martina Vettel se pridružio u lanjskoj sezoni, prve bodove u novom bolidu osvojio je petim mjestom u Monaku, dok se prvi put za Aston Martin popo na podij drugim mjestom u Azerbajdžanu. Sezonu je završio na 12. mjestu. Prve dvije utrke u aktualnoj sezoni propustio je nakon što je bio pozitivan na koronavirus, a u srpnju je objavio da se povlači iz Formule 1 na kraju sezone.

Kad je neočekivano pobijedio 2008. na Velikoj nagradi Italije, mediji su ga nazvali “Baby Schumi”, ne samo zbog iste nacionalnosti, nego i zbog stila vožnje, koncentriranosti i suradnje s ekipom momčadskih inženjera. Vettel je odbacivao usporedbe govoreći kako želi biti “Novi Vettel”, ali sličnosti su nesumnjivo postojale.

---

image
Jure Makovec/Afp
---

Kao i Schumacher, Vettel je odrastao u malom mjestu u radničkim obiteljima, Michaelov otac bio je zidar, Sebastianov stolar. Obojica su prve draži utrkivanja osjetila na karting stazi Kerpen nedaleko od Kölna. Vettel je počeo voziti kružeći po svom dvorištu, a strast prema automobilima rasla je dok je gledao Schumachera kako se natječe.

Majstor i šegrt

Nakon što je 2010. prvi put osvojio titulu svjetskog prvaka, slavljen kao “sljedeći Schumacher”, Vettel je kazao kako mu nije cilj dohvaćanje Schumacherova rekorda kad je shvatio koliko je teško osvojiti i jednu titulu, ali je svakako namjeravao još pobjeđivati. Pirellijev direktor Paul Hembery je 2011. bio impresioniran jer je Vettel bio jedini vozač koji je posjetio tvornicu guma i razgovarao o proizvodnji kako bi imao bolji uvid.

- Jedini drugi vozač koji je postavljao puno pitanja o tome je Michael Schumacher. Bilo je to kao da gledate majstora i šegrta na djelu - kazao je Hembery.

---

image

Na kraju sezone Sebastian Vettel odlazi u mirovinu

Ben Stansall/Afp
---

Nakon što je Schumacher teško ozlijeđen u skijaškoj nesreći koncem 2013. godine, Vettel je sljedeće godine u njegovo ime preuzeo milenijsku Bambi nagradu za Michaelova životna postignuća. Vettel je 2014. kazao kako mu je Schumacher bio jedna od najvećih inspiracija da postane vozač Ferrarija.

Premda napušta Formulu 1, tek ćemo vidjeti hoće li strast prema utrkama Vettela ipak zadržati na nekom drugom poslu posvećenom automobilima.

---

Ženska imena za bolide

Još od vremena kad je vozio karting utrke, Vettel je surađivao s kreatorom kaciga Jensom Munserom, a nakon smrti Nikija Laude, nosio je na Velikoj nagradi Monaka 2019. posebnu kacigu inspiriranu posljednjom Laudinom kacigom u Ferrariju.

Inspiriran pilotima američkih bombardera u Drugom svjetskom ratu, Vettel je davao imena svojim bolidima.

- Važno je imati blizak odnos s bolidom. Kao i brodovima, bolidima bi trebalo davati imena djevojaka jer je to seksi - kazao je Sebastian.

Bolid koji je vozio u svojoj prvoj punoj sezoni 2008. godine zvao se "Julie", slijedile su "Kate" i "Kate's Dirty Sister", "Luscious Liz", "Randy Mandy", "Kinky Kylie", "Abbey", "Hungry Heidi", "Suzie", a u Ferrariju su to bile "Eva", "Margherita", "Gina", "Loria", "Lina" i "Lucilla". Lani je svoj Aston Martin bolid nazvao "Honey Ryder", prema liku iz filma "Dr. No." o Jamesu Bondu.

---

---

Školska ljubav Hanna i tri kćeri

Od školskih dana Vettel je u vezi s Hannom Prater s kojom se vjenčao 2019. godine i imaju tri kćeri. Samozatajna Hanna, industrijska i modna dizajnerica, za razliku od mnogih drugih supruga i djevojaka zvijezda Formule 1 i drugih celebrityja, ne žudi za reflektorima i rijetko prati Sebastiana na događanjima vezanima uz njegovu profesiju, poznata je po jednostavnosti i skromnosti.

Kad su je jednom pitali zašto ne dolazi na Vettelove utrke, kazala je kako je trkalište radno mjesto njezina partnera i ne želi mu tamo odvraćati pozornost. Hanna vrlo rijetko govori za medije, a premda ima profil na Instagramu, ništa na njega nije postavila još od 2013. godine. Sebastian je kazao kako je jedan od razloga za odlazak u vozačku mirovinu želja da provodi više vremena s obitelji.

- Odluku da se povučem nije bilo lako donijeti i proveo sam puno vremena razmišljajući o tome. Želim na kraju godine malo više vremena posvetiti onome na što ću se fokusirati u budućnosti, a kao otac želim provoditi više vremena sa svojom obitelji - kazao je Vettel.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sebastian Vettel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sebastian Vettel 2 0 8557 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-31 10:25:01 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => Marija Čović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-02 06:00:00 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2022-08-02 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 338 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22914048.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22911286.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22910746.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22910626.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22925196.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/31\/22948296.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Attila Kisbenedek\/Afp","Mohd Rasfan\/Afp","Fred Dufour\/Afp","Ben Stansall\/Afp","Ferenc Isza\/Afp","Jure Makovec\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Proteklog vikenda Sebastian Vettel nastupio je na Velikoj nagradi Ma\u0111arske na Hungaroringu<\/p>","

Fotografije Vettela s pobjedni\u010dkim trofejima na nekima od utrka na kojima je pobijedio tijekom sjajne karijere<\/p>","

Pobjedom na utrci u Abu Dhabiju 14. studenoga 2010. godine Vettel je osvojio prvu od svoje \u010detiri uzastopne titule svjetskog prvaka Formule 1<\/p>","

Na kraju sezone Sebastian Vettel odlazi u mirovinu<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1269","hd_22914048_1920.jpg":"1920x1080","k_22914048_1280.jpg":"1280x1280","k_22914048_1024.jpg":"1024x1024","k_22914048_640.jpg":"640x640","k_22914048_480.jpg":"480x480","k_22914048_340.jpg":"340x340","k_22914048_220.jpg":"220x220","o_22914048_1280.jpg":"1280x846","o_22914048_1024.jpg":"1024x676","o_22914048_640.jpg":"640x423","o_22914048_480.jpg":"480x317","o_22914048_340.jpg":"340x224","o_22914048_220.jpg":"220x145","h_22914048_1280.jpg":"1280x854","h_22914048_1024.jpg":"1024x683","h_22914048_640.jpg":"640x427","h_22914048_480.jpg":"480x320","h_22914048_340.jpg":"340x227","h_22914048_220.jpg":"220x147","pp_22914048_1280.jpg":"1280x1628","pp_22914048_1024.jpg":"1024x1303","pp_22914048_640.jpg":"640x814","pp_22914048_480.jpg":"480x611","pp_22914048_340.jpg":"340x432","pp_22914048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_22911286_1920.jpg":"1920x1080","k_22911286_1280.jpg":"1280x1280","k_22911286_1024.jpg":"1024x1024","k_22911286_640.jpg":"640x640","k_22911286_480.jpg":"480x480","k_22911286_340.jpg":"340x340","k_22911286_220.jpg":"220x220","o_22911286_1280.jpg":"1280x960","o_22911286_1024.jpg":"1024x768","o_22911286_640.jpg":"640x480","o_22911286_480.jpg":"480x360","o_22911286_340.jpg":"340x255","o_22911286_220.jpg":"220x165","h_22911286_1280.jpg":"1280x854","h_22911286_1024.jpg":"1024x683","h_22911286_640.jpg":"640x427","h_22911286_480.jpg":"480x320","h_22911286_340.jpg":"340x227","h_22911286_220.jpg":"220x147","pp_22911286_1280.jpg":"1280x1628","pp_22911286_1024.jpg":"1024x1303","pp_22911286_640.jpg":"640x814","pp_22911286_480.jpg":"480x611","pp_22911286_340.jpg":"340x432","pp_22911286_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1419","hd_22910746_1920.jpg":"1920x1080","k_22910746_1280.jpg":"1280x1280","k_22910746_1024.jpg":"1024x1024","k_22910746_640.jpg":"640x640","k_22910746_480.jpg":"480x480","k_22910746_340.jpg":"340x340","k_22910746_220.jpg":"220x220","o_22910746_1280.jpg":"1280x946","o_22910746_1024.jpg":"1024x756","o_22910746_640.jpg":"640x473","o_22910746_480.jpg":"480x354","o_22910746_340.jpg":"340x251","o_22910746_220.jpg":"220x162","h_22910746_1280.jpg":"1280x854","h_22910746_1024.jpg":"1024x683","h_22910746_640.jpg":"640x427","h_22910746_480.jpg":"480x320","h_22910746_340.jpg":"340x227","h_22910746_220.jpg":"220x147","pp_22910746_1280.jpg":"1280x1628","pp_22910746_1024.jpg":"1024x1303","pp_22910746_640.jpg":"640x814","pp_22910746_480.jpg":"480x611","pp_22910746_340.jpg":"340x432","pp_22910746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_22910626_1920.jpg":"1920x1080","k_22910626_1280.jpg":"1280x1280","k_22910626_1024.jpg":"1024x1024","k_22910626_640.jpg":"640x640","k_22910626_480.jpg":"480x480","k_22910626_340.jpg":"340x340","k_22910626_220.jpg":"220x220","o_22910626_1280.jpg":"1280x851","o_22910626_1024.jpg":"1024x681","o_22910626_640.jpg":"640x425","o_22910626_480.jpg":"480x319","o_22910626_340.jpg":"340x226","o_22910626_220.jpg":"220x146","h_22910626_1280.jpg":"1280x854","h_22910626_1024.jpg":"1024x683","h_22910626_640.jpg":"640x427","h_22910626_480.jpg":"480x320","h_22910626_340.jpg":"340x227","h_22910626_220.jpg":"220x147","pp_22910626_1280.jpg":"1280x1628","pp_22910626_1024.jpg":"1024x1303","pp_22910626_640.jpg":"640x814","pp_22910626_480.jpg":"480x611","pp_22910626_340.jpg":"340x432","pp_22910626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x924","hd_22925196_1920.jpg":"1920x1080","k_22925196_1280.jpg":"1280x1280","k_22925196_1024.jpg":"1024x1024","k_22925196_640.jpg":"640x640","k_22925196_480.jpg":"480x480","k_22925196_340.jpg":"340x340","k_22925196_220.jpg":"220x220","o_22925196_1280.jpg":"1280x616","o_22925196_1024.jpg":"1024x492","o_22925196_640.jpg":"640x308","o_22925196_480.jpg":"480x231","o_22925196_340.jpg":"340x163","o_22925196_220.jpg":"220x105","h_22925196_1280.jpg":"1280x854","h_22925196_1024.jpg":"1024x683","h_22925196_640.jpg":"640x427","h_22925196_480.jpg":"480x320","h_22925196_340.jpg":"340x227","h_22925196_220.jpg":"220x147","pp_22925196_1280.jpg":"1280x1628","pp_22925196_1024.jpg":"1024x1303","pp_22925196_640.jpg":"640x814","pp_22925196_480.jpg":"480x611","pp_22925196_340.jpg":"340x432","pp_22925196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22948296_1920.jpg":"1920x1080","k_22948296_1280.jpg":"1280x1280","k_22948296_1024.jpg":"1024x1024","k_22948296_640.jpg":"640x640","k_22948296_480.jpg":"480x480","k_22948296_340.jpg":"340x340","k_22948296_220.jpg":"220x220","o_22948296_1280.jpg":"1280x853","o_22948296_1024.jpg":"1024x682","o_22948296_640.jpg":"640x426","o_22948296_480.jpg":"480x320","o_22948296_340.jpg":"340x226","o_22948296_220.jpg":"220x146","h_22948296_1280.jpg":"1280x854","h_22948296_1024.jpg":"1024x683","h_22948296_640.jpg":"640x427","h_22948296_480.jpg":"480x320","h_22948296_340.jpg":"340x227","h_22948296_220.jpg":"220x147","pp_22948296_1280.jpg":"1280x1628","pp_22948296_1024.jpg":"1024x1303","pp_22948296_640.jpg":"640x814","pp_22948296_480.jpg":"480x611","pp_22948296_340.jpg":"340x432","pp_22948296_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7484004 Threads: 2 Questions: 1537403305 Slow queries: 4676741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110843895 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/otvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara-1212938 [printLink] => /mozaik/panorama/otvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara-1212938?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 381086 [name] => Sebastian Vettel [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sebastian-vettel [link] => /tag/sebastian-vettel ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sebastian Vettel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je da će se povući, ali ne treba brinuti za bogatstvo: ’Baby Schumi’ za mirovinu je spremio 140 milijuna dolara [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22914048.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Attila Kisbenedek/Afp [mainImageDesc] =>

Proteklog vikenda Sebastian Vettel nastupio je na Velikoj nagradi Mađarske na Hungaroringu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22914048.jpg [title] =>

Proteklog vikenda Sebastian Vettel nastupio je na Velikoj nagradi Mađarske na Hungaroringu

Attila Kisbenedek/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22911286.jpg [title] =>

Fotografije Vettela s pobjedničkim trofejima na nekima od utrka na kojima je pobijedio tijekom sjajne karijere

Mohd Rasfan/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22910746.jpg [title] =>

Pobjedom na utrci u Abu Dhabiju 14. studenoga 2010. godine Vettel je osvojio prvu od svoje četiri uzastopne titule svjetskog prvaka Formule 1

Fred Dufour/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22910626.jpg [title] =>

Na kraju sezone Sebastian Vettel odlazi u mirovinu

Ben Stansall/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22925196.jpg [title] => Ferenc Isza/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/31/22948296.jpg [title] => Jure Makovec/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon što se dugo opirao zovu društvenih mreža, konačno je pokleknuo tek tijekom prošlog mjeseca i otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je najava da će se na kraju ovogodišnje sezone Formule 1 povući u mirovinu.

A nije da se treba brinuti kakva će mu mirovina biti, bogatstvo Sebastiana Vettela, koji je početkom srpnja proslavio 35. rođendan, procjenjuje se na 140 milijuna dolara, zarađenih tijekom blistave vozačke karijere, što uključuje i izdašne sponzorske ugovore.

 

Hoće li u ovoj završnoj sezoni možda uspjeti ostvariti još neku pobjedu, tek ćemo vidjeti, ako i ne uspije, Vettel ostaje jedan od najuspješnijih vozača u Formuli 1 s četiri titule svjetskog prvaka, osvojene zaredom od 2010. do 2013. godine za momčad Red Bulla.

Uz to je i najmlađi vozač koji je postao svjetski prvak, na trećem je mjestu po broju pobjeda u utrkama (53) i četvrti po broju prvih startnih pozicija (57).

Rođen 3. srpnja u Heppenheimu u Njemačkoj, Sebastian je jedno od četvero djece Norberta i Heike Vettel. Ima mlađeg brata Fabiana, koji se također bavi utrkama, te dvije starije sestre, zubnu tehničarku Melanie i Stefanie, fozioterapeutkinju za invalidnu djecu.

U kartingu s pet godina

Premda je jednom kazao kako je u školi bio “užasan”, gimnaziju je završio s pristojnim uspjehom, a junaci njegova djetinjstva bili su trojica Michaela: Michael Schumacher, Michael Jordan i Michael Jackson. Želio je biti pjevač poput Jacksona, ali je brzo shvatio da njegov glas ne pruža osnovu za takvu karijeru. Obožavatelj je Beatlesa, a omiljena pjesma mu je, vrlo prigodno, “Drive My Car”. Navijač je Eintrachta iz Frankfurta, sebe opisuje kao natjecateljski nastrojenu, privatnu i nestrpljivu osobu, a među ostalim zanimljivostima iz njegova života je i ona da je dao glas sliku Sebastianu Schnellu u njemačkoj verziji filma “Cars 2”.

Blizak prijatelj mu je finski vozač Kimi Raikkonen, s kojim je bio momčadski kolega od 2015. do 2018., a uz materinji njemački, Sebastian govori engleski, francuski, finski i talijanski.

Kao i brojne njegove kolege, vozačkom karijerom počeo se baviti u kartingu, i to u dobi od samo tri godine, a natjecati se počeo s osam godina.

---

image

Fotografije Vettela s pobjedničkim trofejima na nekima od utrka na kojima je pobijedio tijekom sjajne karijere

Mohd Rasfan/Afp
---

U juniorskom timu Red Bulla osvojio je nekoliko titula, natjecao se i u drugim automobilskim kategorijama, a 2006. je postao testni vozač za BMW Sauber na Velikoj nagradi Mađarske. U svom testnom debiju postavio je najbrže vrijeme u drugom slobodnom treningu, a s 19 godina i 53 dana bio je tada najmlađi F1 vozač koji je sudjelovao u Grand Prix vikendu. Rekord je oborio i “osvojivši” svoju prvu kaznu nakon samo devet sekundi svoje službene F1 karijere kad je kroz boksove vozio brže od dopuštene brzine vraćajući se na stazu.

Testni vozač bio je i u sljedećoj sezoni, a nakon nesreće Roberta Kubice na Velikoj nagradi Kanade, Vettel ga je zamijenio u Velikoj nagradi SAD-a, krenuo je sa sedme startne pozicije i na koncu bio osmi, čime je u to vrijeme postao najmlađi vozač koji je osvojio bodove u Formuli 1. U srpnju 2007. Vettel se priključio Red Bullovoj drugoj momčadi Toro Rosso za koju je vozio i u sezoni 2008. godine. Vlasnik Red Bulla Dietrich Mateschnitz kazao je kako se radi o jednog od velikih budućih zvijezda Formule 1.

- Vettel je jedan od mladih momaka s izvanrednim potencijalom. Brz je, inteligentan i jako zainteresiran za tehničku stranu - kazao je Mateschnitz.

Na kišnoj Velikoj nagradi Italije 2008. godine Vettel je postao najmlađi vozač koji je pobijedio u utrci F1, imao je 21 godinu i 74 dana. Na početku sezone 2009. godine zammijenio je Davida Colutharda u momčadi Red Bulla, a u sljedećoj sezoni u posljednju utrku, onu u Abu Dhabiju, ušao je s 15 bodova zaostatka za Fernandom Alonsom i sedam bodova zaostatka za Markom Webberom u ukupnom poretku.

Pobijedio je u utrci, Alonso je bio sedmi, i tako postao najmlađi osvajač Svjetskog prvenstva Formule 1, a nakon Johna Surteesa 1964. i Jamesa Hunta 1976. godine, postao je treći vozač koji je titulu osvojio tek pobjedom u posljednjoj utrci.

---

image

Pobjedom na utrci u Abu Dhabiju 14. studenoga 2010. godine Vettel je osvojio prvu od svoje četiri uzastopne titule svjetskog prvaka Formule 1

Fred Dufour/Afp
---

U sve tri sljedeće sezone Vettel je uspješno obranio titule svjetskog prvaka, tijekom 2011. je nakon Michaela Schumachera postao tek drugi vozač sa najmanje deset pobjeda u sezoni. U konačnici je sezonu završio sa 15 prvih startnih pozicija, 11 osvojenih utrka i 17 mjesta na podiju u 19 utrka, osvojivši i rekordna 392 boda.

U sezoni 2012. godine postao je najmlađi trostruki svjetski prvak u povijesti Formule 1 i treći vozač koji je osvojio tri uzastopne titule, prije njega to su napravili Juan Manuel Fangio i Schumacher. U sljedećoj sezoni je ostvario devet uzastopnih pobjeda i četvrtu titulu u nizu, bila je to i njegova posljednja titula svjetskog prvaka F1.

Sezonu 2014. obilježio je niz problema i na njezinu kraju je Vettel postao prvi branitelj titule svjetskog prvaka koji nije pobijedio ni u jednoj utrci nakon što se to dogodilo Jacquesu Villeneuveu 1998. godine. U listopadu te godine Red Bull je objavio da Vettel na kraju sezone napušta momčad i prelazi u Ferrari, godinu prije isteka ugovora.

Vettel je u Ferrariju zamijenio Alonda i priključio se prijatelju Kimiju Raikkonenu. U sljedeće dvije sezone Vettel se vratio u vrh postavši prijetnja Mercedesu, ali bez značajnijeg uspjeha. Premda je 2017., treću sezonu u Ferrariju, započeo pobjedom na Velikoj nagradi Australije, kasnije tijekom sezone, na Velikoj nagradi Meksika, postao je četvrti vozač u povijesti koji je 50 puta krenuo u utrku sa startne pozicije, ali to nije bilo dovoljno, Vettel prvi put u karijeri nije uspio osvojiti titulu nakon što je u nekom dijelu sezone bio na prvom mjestu poretka vozača.

---

image
Ferenc Isza/Afp
---

Sezonu 2018. mediji su nazivali “Fight For Five” jer su prvi put u povijesti Formule 1 dva četverostruka svjetska prvaka bila na startu sezone. Vettel je, kao i prethodne godine, krenuo pobjedom u Australiji, stoti put se popevši na pobjedničko postolje, ali titulu je osvojio Lewis Hamilton.

Sljedeću sezonu završio je na petom mjestu u poretku vozača, a kasnije je Ferrari objavio da neće produljiti ugovor s Vettelom nakon njegova isteka 2020. godine. Na sezonu 2020. uvelike je tjecala pandemija koronavirusa, a Vettel ju je okončao na razočaravajućem 13. mjestu, najbolji plasman tijekom sezone bila mu je treća pozicija na Velikoj nagradi Turske.

Momčadi Aston Martina Vettel se pridružio u lanjskoj sezoni, prve bodove u novom bolidu osvojio je petim mjestom u Monaku, dok se prvi put za Aston Martin popo na podij drugim mjestom u Azerbajdžanu. Sezonu je završio na 12. mjestu. Prve dvije utrke u aktualnoj sezoni propustio je nakon što je bio pozitivan na koronavirus, a u srpnju je objavio da se povlači iz Formule 1 na kraju sezone.

Kad je neočekivano pobijedio 2008. na Velikoj nagradi Italije, mediji su ga nazvali “Baby Schumi”, ne samo zbog iste nacionalnosti, nego i zbog stila vožnje, koncentriranosti i suradnje s ekipom momčadskih inženjera. Vettel je odbacivao usporedbe govoreći kako želi biti “Novi Vettel”, ali sličnosti su nesumnjivo postojale.

---

image
Jure Makovec/Afp
---

Kao i Schumacher, Vettel je odrastao u malom mjestu u radničkim obiteljima, Michaelov otac bio je zidar, Sebastianov stolar. Obojica su prve draži utrkivanja osjetila na karting stazi Kerpen nedaleko od Kölna. Vettel je počeo voziti kružeći po svom dvorištu, a strast prema automobilima rasla je dok je gledao Schumachera kako se natječe.

Majstor i šegrt

Nakon što je 2010. prvi put osvojio titulu svjetskog prvaka, slavljen kao “sljedeći Schumacher”, Vettel je kazao kako mu nije cilj dohvaćanje Schumacherova rekorda kad je shvatio koliko je teško osvojiti i jednu titulu, ali je svakako namjeravao još pobjeđivati. Pirellijev direktor Paul Hembery je 2011. bio impresioniran jer je Vettel bio jedini vozač koji je posjetio tvornicu guma i razgovarao o proizvodnji kako bi imao bolji uvid.

- Jedini drugi vozač koji je postavljao puno pitanja o tome je Michael Schumacher. Bilo je to kao da gledate majstora i šegrta na djelu - kazao je Hembery.

---

image

Na kraju sezone Sebastian Vettel odlazi u mirovinu

Ben Stansall/Afp
---

Nakon što je Schumacher teško ozlijeđen u skijaškoj nesreći koncem 2013. godine, Vettel je sljedeće godine u njegovo ime preuzeo milenijsku Bambi nagradu za Michaelova životna postignuća. Vettel je 2014. kazao kako mu je Schumacher bio jedna od najvećih inspiracija da postane vozač Ferrarija.

Premda napušta Formulu 1, tek ćemo vidjeti hoće li strast prema utrkama Vettela ipak zadržati na nekom drugom poslu posvećenom automobilima.

---

Ženska imena za bolide

Još od vremena kad je vozio karting utrke, Vettel je surađivao s kreatorom kaciga Jensom Munserom, a nakon smrti Nikija Laude, nosio je na Velikoj nagradi Monaka 2019. posebnu kacigu inspiriranu posljednjom Laudinom kacigom u Ferrariju.

Inspiriran pilotima američkih bombardera u Drugom svjetskom ratu, Vettel je davao imena svojim bolidima.

- Važno je imati blizak odnos s bolidom. Kao i brodovima, bolidima bi trebalo davati imena djevojaka jer je to seksi - kazao je Sebastian.

Bolid koji je vozio u svojoj prvoj punoj sezoni 2008. godine zvao se "Julie", slijedile su "Kate" i "Kate's Dirty Sister", "Luscious Liz", "Randy Mandy", "Kinky Kylie", "Abbey", "Hungry Heidi", "Suzie", a u Ferrariju su to bile "Eva", "Margherita", "Gina", "Loria", "Lina" i "Lucilla". Lani je svoj Aston Martin bolid nazvao "Honey Ryder", prema liku iz filma "Dr. No." o Jamesu Bondu.

---

---

Školska ljubav Hanna i tri kćeri

Od školskih dana Vettel je u vezi s Hannom Prater s kojom se vjenčao 2019. godine i imaju tri kćeri. Samozatajna Hanna, industrijska i modna dizajnerica, za razliku od mnogih drugih supruga i djevojaka zvijezda Formule 1 i drugih celebrityja, ne žudi za reflektorima i rijetko prati Sebastiana na događanjima vezanima uz njegovu profesiju, poznata je po jednostavnosti i skromnosti.

Kad su je jednom pitali zašto ne dolazi na Vettelove utrke, kazala je kako je trkalište radno mjesto njezina partnera i ne želi mu tamo odvraćati pozornost. Hanna vrlo rijetko govori za medije, a premda ima profil na Instagramu, ništa na njega nije postavila još od 2013. godine. Sebastian je kazao kako je jedan od razloga za odlazak u vozačku mirovinu želja da provodi više vremena s obitelji.

- Odluku da se povučem nije bilo lako donijeti i proveo sam puno vremena razmišljajući o tome. Želim na kraju godine malo više vremena posvetiti onome na što ću se fokusirati u budućnosti, a kao otac želim provoditi više vremena sa svojom obitelji - kazao je Vettel.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Attila Kisbenedek/Afp Mohd Rasfan/Afp Fred Dufour/Afp Ben Stansall/Afp Ferenc Isza/Afp Jure Makovec/Afp
Attila Kisbenedek/Afp

Proteklog vikenda Sebastian Vettel nastupio je na Velikoj nagradi Mađarske na Hungaroringu

Mohd Rasfan/Afp

Fotografije Vettela s pobjedničkim trofejima na nekima od utrka na kojima je pobijedio tijekom sjajne karijere

Fred Dufour/Afp

Pobjedom na utrci u Abu Dhabiju 14. studenoga 2010. godine Vettel je osvojio prvu od svoje četiri uzastopne titule svjetskog prvaka Formule 1

Ben Stansall/Afp

Na kraju sezone Sebastian Vettel odlazi u mirovinu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/otvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara-1212938 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=612544b9665a5a241a9e4586d07b3561d0e5ff28 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otvorio+profil+na+Instagramu%2C+a+prva+objava+bila+je+da+%C4%87e+se+povu%C4%87i%2C+ali+ne+treba+brinuti+za+bogatstvo%3A+%E2%80%99Baby+Schumi%E2%80%99+za+mirovinu+je+spremio+140+milijuna+dolara&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fotvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara-1212938 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fotvorio-profil-na-instagramu-a-prva-objava-bila-je-da-ce-se-povuci-ali-ne-treba-brinuti-za-bogatstvo-baby-schumi-za-mirovinu-je-spremio-140-milijuna-dolara-1212938 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Sebastian Vettel [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaSebastian Vettel

Otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je da će se povući, ali ne treba brinuti za bogatstvo: ’Baby Schumi’ za mirovinu je spremio 140 milijuna dolara

Piše Marija Čović
2. kolovoza 2022. - 08:00

Nakon što se dugo opirao zovu društvenih mreža, konačno je pokleknuo tek tijekom prošlog mjeseca i otvorio profil na Instagramu, a prva objava bila je najava da će se na kraju ovogodišnje sezone Formule 1 povući u mirovinu.

A nije da se treba brinuti kakva će mu mirovina biti, bogatstvo Sebastiana Vettela, koji je početkom srpnja proslavio 35. rođendan, procjenjuje se na 140 milijuna dolara, zarađenih tijekom blistave vozačke karijere, što uključuje i izdašne sponzorske ugovore.

 

Hoće li u ovoj završnoj sezoni možda uspjeti ostvariti još neku pobjedu, tek ćemo vidjeti, ako i ne uspije, Vettel ostaje jedan od najuspješnijih vozača u Formuli 1 s četiri titule svjetskog prvaka, osvojene zaredom od 2010. do 2013. godine za momčad Red Bulla.

Uz to je i najmlađi vozač k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:08