StoryEditorOCM
Panoramalijepi nokti

Opasnosti koje krije gel manikura: Evo kakve bolesti možete dobiti zbog prljavih instrumenata

Piše MOZAIK SD
14. studenog 2023. - 09:13

Zadnje o čemu morate razmišljati kada dođete u salon za manikuru je rizik od infekcija, no one su nažalost moguće bez obzira na vrstu manikure, piše kurir.rs.

- Nepropisno očišćeni instrumenti kao i kupke za stopala mogu biti izvor infekcije - napominje dr. Maral Kibarian Skelsi, ravnateljica Centra za dermatološku kirurgiju u Chevy Chaseu.

- Druga mogućnost zaraze je rezanje i potiskivanje kutikule, što ostavlja prostor za ulazak mikroorganizama, plodno tlo za razvoj bakterijskih infekcija, bradavica i gljivičnih infekcija - kaže dr. Shari Lipner, izvanredna profesorica kliničke dermatologije i ravnateljica Zavoda za dermatologiju. Odjel za nokte na Odjelu za dermatologiju Weill Cornell u New Yorku.

Dok sve vrste manikura predstavljaju rizik od infekcije, manikure gelom imaju dodatni rizik jer mogu stvoriti situaciju u kojoj je teže uočiti nešto pogrešno.

- Gel manikura je dugotrajna pa se infekcije noktiju ne mogu odmah otkriti jer su prekriveni lakom. Ostali rizici poput tamne linije na noktu, mogućeg znaka infekcije ili čak melanoma, mogu se kasno otkriti - objašnjava dr. Lipner.

Izlaganje UV zrakama povećava rizik od raka

Za stvrdnjavanje gel laka za nokte koristi se UV lampa. Nedavna studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da zračenje ovih lampi može uzrokovati mutacije stanica koje su povezane s rakom kože.

"I melanom, najteži rak kože, i nemelanomski karcinomi kože, kao što su karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica, povećavaju se nakon čestog izlaganja ultraljubičastom svjetlu", kaže dr. Skelsey.

Metakrilati u manikuri predstavljaju rizik za kožne alergije

- Metakrilati u manikuri, vrsta kemijskog spoja iz obitelji akrilnih polimera koji se koriste za izradu trajnih noktiju, mogu uzrokovati kontaktnu alergiju na koži. Ponavljano izlaganje mokrom ili nestvrdnutom gelu ili prašini dovodi do značajnih alergijskih reakcija koje mogu biti dugotrajne, objasnio je Skelsey.

- Do slabijeg stvrdnjavanja laka može doći ako se nanosi u debljem sloju, budući da UV svjetlost ne može prodrijeti kroz slojeve za potpunu polimerizaciju - dodaje Skelsi.

Metakrilati se također mogu koristiti za stomatološke zahvate, kao i zamjene koljena i kuka, tako da razvoj alergije može uzrokovati probleme izvan same manikure.

Kako spriječiti rizike i imati uredne i njegovane nokte?

Ako se odlučite za gel manikuru, važno je biti svjestan rizika i učiniti sve da spriječite štetu. Dr. Skelsey predlaže sljedeće korake:

Kako biste izbjegli izlaganje UV zračenju, namažite ruku kremom za sunčanje koja sadrži cink ili titanijev oksid, koja djeluje odmah. Također možete nositi rukavice bez prstiju koje štite od UV zraka kako biste smanjili rizik.

Možete ponijeti vlastiti pribor za nokte kako biste smanjili šanse za dobivanje infekcije.

Iako postoje setovi za manikuru kod kuće, sigurnije ih je izbjegavati jer oni koji ih koriste nemaju stručnost profesionalaca i mogu se nesvjesno izložiti riziku od razvoja alergija.

Iako gel manikura može biti praktična, obična manikura bez trajnog laka dolazi s manje rizika.

Uzimanje nekoliko tjedana pauze od gel manikure također može pomoći vašem noktu da diše i zaštiti vas od neželjenih infekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:23