stdClass Object ( [id] => 1304608 [title] => Na Duvanjskom je polju rupa do rupe. Iz cijelog svijeta zbog njih dolaze. A sve je počelo davne 1957. u Australiji [alias] => na-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mirko Marinčić, Duvnjak koji je zakoračio u deveto desetljeće života, davne 1957. godine otišao je trbuhom za kruhom u Australiju. Kad je tamo ponešto stekao i osovio se na vlastite noge, počeo je igrati golf.

Sa štapom u rukama i gurajući kolica za sobom, uvijek je maštao o tome da ovaj sport dovede u svoj rodni kraj. Kad je početkom 90-ih prvi put došao u rodni Mrkodol, počeo je uvjeravati rođake da je golf njihova budućnost.

 

– Mi smo ga – kaže nećak Božo, poznatiji kao Dado – u to poratno vrijeme gledali u čudu. Naravno, nitko se nije usudio proturječiti strikanu, misleći da će mu skretanje na druge, životnije teme biti signal da mi baš nekako i nismo za to. Ali tko opet o čemu, on stalno o golfu.

I onda se Mirko odlučio za drugu strategiju. Uzeo je drugog nećaka, Franu, pod svoje i počeo ga obrađivati. Nije mu dugo trebalo, jer se ovaj poduzetnik sa zagrebačkom adresom brzo navukao. U kratko vrijeme stekao je osnovno znanje, upisao se u niz klubova u Hrvatskoj i Mađarskoj, te je čak počeo igrati turnire. Danas je jedan od boljih igrača u Hrvatskoj u svojoj amaterskoj seniorskoj kategoriji, a sa stricem Mirkom jedan je od inicijatora nedavno osnovanog Golf-kluba “Tomislav”.

– To vam je kad s glavne ceste Tomislavgrad – Posušje krenete od Mrkodola gore prema Poljicama i Mesihovini ... – pokušao nam je agilni Dado približiti točnu lokaciju.

A ona krije jednu priličnu ambicioznu priču i projekt koji je već zaživio, napravio prve korake. U okruženju vjetrenjača najvećeg vjetroparka u Bosni i Hercegovini, i prvom susjedstvu velike farme s 800 krava i ovaca, niknuo je pravi teren s devet rupa, “teeing ground” (mjestima za početno ispucavanje loptica), prilagođenima za žensku i mušku konkurenciju, “greenovima” i svime ostalim što ide. Potkraj lipnja odigran je i prvi turnir.

---

image

Evo zastavice, evo igrališta

 

 

Jakov Prkić/Cropix
---

– Došlo nam je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike ... – referira Dado, koji je bio zadužen za logistiku.

– Daleko je još ovo od pravog golf-terena, ali mi imamo plan. Sada će nam doći certificirane firme iz Slovenije i Nizozemske i revidirati projekt. Najveći nam je problem najveća udaljenost od 550 metara između dviju rupa na jednom mjestu, pa da bi se odigralo svih devet rupa dva puta, treba prevaliti osam kilometara pješice. Nije to malo za ljude u godinama uz svu onu silnu opremu što je tegle – objašnjava.

Zavidnu formu i kondiciju, unatoč godinama koje pomalo i krije, pokazao je stric Mirko. Doduše, za njegovu kategoriju Kraljevići – kako već stoljećima zovu Marinčiće jer im je navodno prije mnogo stoljeća neki kralj prenoćio u kući – nabavili su posebni električni autić kakvog se viđa na puno poznatijim i razvikanijim terenima i klubovima. Posudili su im ga Posušaci, koji su pioniri golfa u Hercegovini, pa i u čitavoj BiH.

– Ovo vam je bogomdan teren. Znam što govorim, jer sam u Melbourneu prije puno godina sudjelovao od početka u gradnji jednog golf-kluba. Da bi oni došli do ovoga što je nama majka priroda dala na Poljicama, trebale su im dvije godine teškog rada. Pusta mehanizacija s onim silnim buldožerima bila je angažirana, hrpa dolara se potrošila – komparira Mirko.

Njemu i ekipi prvo je iduće u planu podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”. Želja im je dovesti i do stotinu igrača i prirediti pravu feštu. Da nisu ljudi od pustih obećanja, pokazali su još lani u svibnju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Tada je dopredsjednik Frano dao javno obećanje da će se 27. svibnja ove godine igrati turnir. Iako je sve bilo obična pustopoljina, a ni vremenske prilike nisu ih nešto mazile, zasukali su rukave, napravili projekte i našli novac za početna ulaganja, nekih 100 tisuća maraka.

Puno im je posao olakšalo to što je za potrebe vjetroparka Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne već probila makadamsku cestu pa im je bilo ostalo izgraditi svega par stotina metara do obiteljske starine, lokacije na kojoj su njihovi očevi i djedovi nekad davno držali blago. Da, puno je pomogla i Općina Tomislavgrad, koja im je dala na korištenje gotovo 50 hektara zemlje.

Tu postoji i jedna zgoda s načelnikom Tomislavom Buntićem.

– Kada je lani prvi put došao ovdje i saslušao naše želje, a kako su već bile vrućine, imao je japanke na nogama. Mi smo radili u tišini, završili što smo imali i, naravno, pozvali smo čovjeka sada na turnir. Kada eto ti načelnika u cipelama. Čovjek se lani opekao, a možda nije ni vjerovao da ćemo uspjeti. Sada je komotno mogao doći u šlapama kako smo mi to popeglali i ušminkali – uz smijeh će Dado.

Njegovu energiju i optimizam dijeli i Frano. Kada smo ga čuli sredinom tjedna, bio je u Zagrebu, ali već se spremao za turnir u Mađarskoj idućeg vikenda.

Tamo će sve ljudima od ugleda i utjecaja podijeliti pozivnice za otvaranje “Tomislava”, ali će jednim uhom osluškivati kako se kreće rezultat posljednjega kola Golf-lige BiH.

– Ja igram za moje prijatelje iz Posušja i oni su sada na 25 udaraca iza Sarajeva. Spuste li taj zaostatak na pola, imamo dogovor da sjedam u auto, palim motor i put Zavidovića, gdje se igra završni turnir. Znate, nije mala stvar biti državni prvak – veli Frane.

“Poljice Open” već je ušao u službeni kalendar Golf-saveza BiH za sezonu 2024./25. Gosti koji su bili na prvom turniru već su proširili priču, tako da i prije službenog otvaranja ljubitelji golfa sa svih strana hoće vidjeti što se to događa nadomak Tomislavgrada. Skupina od osam Slovenaca želi odsjesti u obnovljenoj kući Kraljevića, iako nema kreveta za sve. Kažu, spremni su raširiti svoje vreće za spavanje na podu.

---

image

Umjesto kosilica za travu - prirodno rješavanje viška zelenila
 

Jakov Prkić/Cropix
---

– Ne radimo ovo samo radi golfa. Golf je puno više ono što se oko njega događa i vrti. A radi se o priličnom novcu. Ovo je stvarno šansa za duvanjski kraj. Samo da ste vidjeli kada smo na turniru skuhali i ponudili puru s maslom našim gostima, pa uštipke, sir... Ma kakvo pečenje! – kaže Božo Dado Marinčić dok nas u svojem Passatu vozi od rupe do rupe i dočarava gdje bi što trebalo biti u budućnosti, među ostalim i 50-ak kuća za smještaj i odmor igrača.

Stric Mirko, baš kao što ih je 90-ih uvjeravao da su bogomdani, sada stalno govori o Kinezima i kaže da će glavna stvar biti u tu divotu dovesti jednog njihova igrača, a dogodine će ih biti tisuću. Da nije sve pusta želja, svojim interesom uvjerio ih je i jedan njemački pilot koji bi s trojicom prijatelja odmah kupio tri lokacije.

– Sada vam je tu kvadrat tri, četiri marke, a kad mi sve posložimo, dođu prava voda i struja, a ne agregat i gustirna, onda će vam to biti 50 KM – kalkulira poduzetnik Dado, dok Frano spušta lopticu na zemlju.

– Glavno je da ovaj narod ovdje to proba i da se razbije taj bauk o golfu kao sportu i razonodi samo za bogate. I ja sam isto tako mislio dok nisam uzeo palicu u ruke, a danas mi je najveći gušt odigrati partiju u veliku pivu. Ajmo mi polako, pa dokle stignemo – reći će.•

---

image

U planu je podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Vjetroelektrane, pa golf igralište...

 

Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image

Na prvi turnir došlo je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike..

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Evo loptica, samo ih treba ubacit u rupicu

Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image

Treba lopticu dobro udariti, a pogotovo na mjestu gdje je udaljenost od 550 metara između dviju rupa

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Tri, dva, jedan....

 

Jakov Prkić/Cropix
------
image

I autići su tu...

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Snimka s turnira

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Mirko Marinčić otišao je 1957.godine u Australiju, i tamo se zaljubio u golf. I danas igra...

 

 

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Frano, David, Mirko i Božo -svoji na svome

TOMISLAVCITY.COM
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zabava i biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Zabava i biznis 2 0 7374 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-06 08:41:55 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-07 15:58:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-07 15:58:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na Duvanjskom je polju rupa do rupe. Iz cijelog svijeta zbog njih dolaze. A sve je počelo davne 1957. u Australiji [metakey] => Tomislavgrad, Duvanjsko polje, Božo Marinčić, golf turnir, golf tereni, Golf klub Tomislav [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209855.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209865.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209864.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209862.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209861.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209860.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209854.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209853.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209851.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209849.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209848.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209846.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209844.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25209843.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25217995.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25218003.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25218004.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/06\/25218010.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","TOMISLAVCITY.COM","TOMISLAVCITY.COM","TOMISLAVCITY.COM","TOMISLAVCITY.COM"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bo\u017eo Marin\u010di\u0107 u zamahu...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Evo zastavice, evo igrali\u0161ta<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Umjesto kosilica za travu - prirodno rje\u0161avanje vi\u0161ka zelenila
\n\u00a0<\/p>","

U planu je podi\u0107i golf-ku\u0107u i onda, ako ne ve\u0107 ujesen, onda najkasnije u prolje\u0107e, prirediti i slu\u017ebeno otvaranje Golf kluba \u201cTomislav\u201d<\/p>","

Vjetroelektrane, pa golf igrali\u0161te...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Na prvi turnir do\u0161lo je 40 igra\u010da iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Ma\u0111arske, Njema\u010dke, Amerike..<\/p>","

Evo loptica, samo ih treba ubacit u rupicu<\/p>","","","","

Treba lopticu dobro udariti, a pogotovo na mjestu gdje je udaljenost od 550 metara izme\u0111u dviju rupa<\/p>","

Tri, dva, jedan....<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

I auti\u0107i su tu...<\/p>","

Snimka s turnira<\/p>","

Mirko Marin\u010di\u0107 oti\u0161ao je 1957.godine u Australiju, i tamo se zaljubio u golf. I danas igra...<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Frano, David, Mirko i Bo\u017eo -svoji na svome<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25209855_1920.jpg":"1920x1080","k_25209855_1280.jpg":"1280x1280","k_25209855_1024.jpg":"1024x1024","k_25209855_640.jpg":"640x640","k_25209855_480.jpg":"480x480","k_25209855_340.jpg":"340x340","k_25209855_220.jpg":"220x220","o_25209855_1280.jpg":"1280x853","o_25209855_1024.jpg":"1024x682","o_25209855_640.jpg":"640x426","o_25209855_480.jpg":"480x320","o_25209855_340.jpg":"340x226","o_25209855_220.jpg":"220x146","h_25209855_1280.jpg":"1280x854","h_25209855_1024.jpg":"1024x683","h_25209855_640.jpg":"640x427","h_25209855_480.jpg":"480x320","h_25209855_340.jpg":"340x227","h_25209855_220.jpg":"220x147","pp_25209855_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209855_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209855_640.jpg":"640x814","pp_25209855_480.jpg":"480x611","pp_25209855_340.jpg":"340x432","pp_25209855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_25209865_1920.jpg":"1920x1080","k_25209865_1280.jpg":"1280x1280","k_25209865_1024.jpg":"1024x1024","k_25209865_640.jpg":"640x640","k_25209865_480.jpg":"480x480","k_25209865_340.jpg":"340x340","k_25209865_220.jpg":"220x220","o_25209865_1280.jpg":"1280x779","o_25209865_1024.jpg":"1024x623","o_25209865_640.jpg":"640x389","o_25209865_480.jpg":"480x292","o_25209865_340.jpg":"340x207","o_25209865_220.jpg":"220x133","h_25209865_1280.jpg":"1280x854","h_25209865_1024.jpg":"1024x683","h_25209865_640.jpg":"640x427","h_25209865_480.jpg":"480x320","h_25209865_340.jpg":"340x227","h_25209865_220.jpg":"220x147","pp_25209865_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209865_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209865_640.jpg":"640x814","pp_25209865_480.jpg":"480x611","pp_25209865_340.jpg":"340x432","pp_25209865_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209864_1920.jpg":"1920x1080","k_25209864_1280.jpg":"1280x1280","k_25209864_1024.jpg":"1024x1024","k_25209864_640.jpg":"640x640","k_25209864_480.jpg":"480x480","k_25209864_340.jpg":"340x340","k_25209864_220.jpg":"220x220","o_25209864_1280.jpg":"1280x853","o_25209864_1024.jpg":"1024x682","o_25209864_640.jpg":"640x426","o_25209864_480.jpg":"480x320","o_25209864_340.jpg":"340x226","o_25209864_220.jpg":"220x146","h_25209864_1280.jpg":"1280x854","h_25209864_1024.jpg":"1024x683","h_25209864_640.jpg":"640x427","h_25209864_480.jpg":"480x320","h_25209864_340.jpg":"340x227","h_25209864_220.jpg":"220x147","pp_25209864_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209864_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209864_640.jpg":"640x814","pp_25209864_480.jpg":"480x611","pp_25209864_340.jpg":"340x432","pp_25209864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25209862_1920.jpg":"1920x1080","k_25209862_1280.jpg":"1280x1280","k_25209862_1024.jpg":"1024x1024","k_25209862_640.jpg":"640x640","k_25209862_480.jpg":"480x480","k_25209862_340.jpg":"340x340","k_25209862_220.jpg":"220x220","o_25209862_1280.jpg":"1280x852","o_25209862_1024.jpg":"1024x682","o_25209862_640.jpg":"640x426","o_25209862_480.jpg":"480x319","o_25209862_340.jpg":"340x226","o_25209862_220.jpg":"220x146","h_25209862_1280.jpg":"1280x854","h_25209862_1024.jpg":"1024x683","h_25209862_640.jpg":"640x427","h_25209862_480.jpg":"480x320","h_25209862_340.jpg":"340x227","h_25209862_220.jpg":"220x147","pp_25209862_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209862_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209862_640.jpg":"640x814","pp_25209862_480.jpg":"480x611","pp_25209862_340.jpg":"340x432","pp_25209862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25209861_1920.jpg":"1920x1080","k_25209861_1280.jpg":"1280x1280","k_25209861_1024.jpg":"1024x1024","k_25209861_640.jpg":"640x640","k_25209861_480.jpg":"480x480","k_25209861_340.jpg":"340x340","k_25209861_220.jpg":"220x220","o_25209861_1280.jpg":"1280x852","o_25209861_1024.jpg":"1024x682","o_25209861_640.jpg":"640x426","o_25209861_480.jpg":"480x319","o_25209861_340.jpg":"340x226","o_25209861_220.jpg":"220x146","h_25209861_1280.jpg":"1280x854","h_25209861_1024.jpg":"1024x683","h_25209861_640.jpg":"640x427","h_25209861_480.jpg":"480x320","h_25209861_340.jpg":"340x227","h_25209861_220.jpg":"220x147","pp_25209861_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209861_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209861_640.jpg":"640x814","pp_25209861_480.jpg":"480x611","pp_25209861_340.jpg":"340x432","pp_25209861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25209860_1920.jpg":"1920x1080","k_25209860_1280.jpg":"1280x1280","k_25209860_1024.jpg":"1024x1024","k_25209860_640.jpg":"640x640","k_25209860_480.jpg":"480x480","k_25209860_340.jpg":"340x340","k_25209860_220.jpg":"220x220","o_25209860_1280.jpg":"1280x852","o_25209860_1024.jpg":"1024x682","o_25209860_640.jpg":"640x426","o_25209860_480.jpg":"480x319","o_25209860_340.jpg":"340x226","o_25209860_220.jpg":"220x146","h_25209860_1280.jpg":"1280x854","h_25209860_1024.jpg":"1024x683","h_25209860_640.jpg":"640x427","h_25209860_480.jpg":"480x320","h_25209860_340.jpg":"340x227","h_25209860_220.jpg":"220x147","pp_25209860_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209860_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209860_640.jpg":"640x814","pp_25209860_480.jpg":"480x611","pp_25209860_340.jpg":"340x432","pp_25209860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209854_1920.jpg":"1920x1080","k_25209854_1280.jpg":"1280x1280","k_25209854_1024.jpg":"1024x1024","k_25209854_640.jpg":"640x640","k_25209854_480.jpg":"480x480","k_25209854_340.jpg":"340x340","k_25209854_220.jpg":"220x220","o_25209854_1280.jpg":"1280x853","o_25209854_1024.jpg":"1024x682","o_25209854_640.jpg":"640x426","o_25209854_480.jpg":"480x320","o_25209854_340.jpg":"340x226","o_25209854_220.jpg":"220x146","h_25209854_1280.jpg":"1280x854","h_25209854_1024.jpg":"1024x683","h_25209854_640.jpg":"640x427","h_25209854_480.jpg":"480x320","h_25209854_340.jpg":"340x227","h_25209854_220.jpg":"220x147","pp_25209854_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209854_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209854_640.jpg":"640x814","pp_25209854_480.jpg":"480x611","pp_25209854_340.jpg":"340x432","pp_25209854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25209853_1920.jpg":"1920x1080","k_25209853_1280.jpg":"1280x1280","k_25209853_1024.jpg":"1024x1024","k_25209853_640.jpg":"640x640","k_25209853_480.jpg":"480x480","k_25209853_340.jpg":"340x340","k_25209853_220.jpg":"220x220","o_25209853_1280.jpg":"1280x852","o_25209853_1024.jpg":"1024x682","o_25209853_640.jpg":"640x426","o_25209853_480.jpg":"480x319","o_25209853_340.jpg":"340x226","o_25209853_220.jpg":"220x146","h_25209853_1280.jpg":"1280x854","h_25209853_1024.jpg":"1024x683","h_25209853_640.jpg":"640x427","h_25209853_480.jpg":"480x320","h_25209853_340.jpg":"340x227","h_25209853_220.jpg":"220x147","pp_25209853_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209853_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209853_640.jpg":"640x814","pp_25209853_480.jpg":"480x611","pp_25209853_340.jpg":"340x432","pp_25209853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1191","hd_25209851_1920.jpg":"1920x1080","k_25209851_1280.jpg":"1280x1280","k_25209851_1024.jpg":"1024x1024","k_25209851_640.jpg":"640x640","k_25209851_480.jpg":"480x480","k_25209851_340.jpg":"340x340","k_25209851_220.jpg":"220x220","o_25209851_1280.jpg":"1280x794","o_25209851_1024.jpg":"1024x635","o_25209851_640.jpg":"640x397","o_25209851_480.jpg":"480x297","o_25209851_340.jpg":"340x210","o_25209851_220.jpg":"220x136","h_25209851_1280.jpg":"1280x854","h_25209851_1024.jpg":"1024x683","h_25209851_640.jpg":"640x427","h_25209851_480.jpg":"480x320","h_25209851_340.jpg":"340x227","h_25209851_220.jpg":"220x147","pp_25209851_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209851_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209851_640.jpg":"640x814","pp_25209851_480.jpg":"480x611","pp_25209851_340.jpg":"340x432","pp_25209851_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_25209849_1920.jpg":"1920x1080","k_25209849_1280.jpg":"1280x1280","k_25209849_1024.jpg":"1024x1024","k_25209849_640.jpg":"640x640","k_25209849_480.jpg":"480x480","k_25209849_340.jpg":"340x340","k_25209849_220.jpg":"220x220","o_25209849_1280.jpg":"1280x819","o_25209849_1024.jpg":"1024x655","o_25209849_640.jpg":"640x409","o_25209849_480.jpg":"480x307","o_25209849_340.jpg":"340x217","o_25209849_220.jpg":"220x140","h_25209849_1280.jpg":"1280x854","h_25209849_1024.jpg":"1024x683","h_25209849_640.jpg":"640x427","h_25209849_480.jpg":"480x320","h_25209849_340.jpg":"340x227","h_25209849_220.jpg":"220x147","pp_25209849_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209849_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209849_640.jpg":"640x814","pp_25209849_480.jpg":"480x611","pp_25209849_340.jpg":"340x432","pp_25209849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209848_1920.jpg":"1920x1080","k_25209848_1280.jpg":"1280x1280","k_25209848_1024.jpg":"1024x1024","k_25209848_640.jpg":"640x640","k_25209848_480.jpg":"480x480","k_25209848_340.jpg":"340x340","k_25209848_220.jpg":"220x220","o_25209848_1280.jpg":"1280x853","o_25209848_1024.jpg":"1024x682","o_25209848_640.jpg":"640x426","o_25209848_480.jpg":"480x320","o_25209848_340.jpg":"340x226","o_25209848_220.jpg":"220x146","h_25209848_1280.jpg":"1280x854","h_25209848_1024.jpg":"1024x683","h_25209848_640.jpg":"640x427","h_25209848_480.jpg":"480x320","h_25209848_340.jpg":"340x227","h_25209848_220.jpg":"220x147","pp_25209848_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209848_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209848_640.jpg":"640x814","pp_25209848_480.jpg":"480x611","pp_25209848_340.jpg":"340x432","pp_25209848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_25209846_1920.jpg":"1920x1080","k_25209846_1280.jpg":"1280x1280","k_25209846_1024.jpg":"1024x1024","k_25209846_640.jpg":"640x640","k_25209846_480.jpg":"480x480","k_25209846_340.jpg":"340x340","k_25209846_220.jpg":"220x220","o_25209846_1280.jpg":"1280x822","o_25209846_1024.jpg":"1024x658","o_25209846_640.jpg":"640x411","o_25209846_480.jpg":"480x308","o_25209846_340.jpg":"340x218","o_25209846_220.jpg":"220x141","h_25209846_1280.jpg":"1280x854","h_25209846_1024.jpg":"1024x683","h_25209846_640.jpg":"640x427","h_25209846_480.jpg":"480x320","h_25209846_340.jpg":"340x227","h_25209846_220.jpg":"220x147","pp_25209846_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209846_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209846_640.jpg":"640x814","pp_25209846_480.jpg":"480x611","pp_25209846_340.jpg":"340x432","pp_25209846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_25209844_1920.jpg":"1920x1080","k_25209844_1280.jpg":"1280x1280","k_25209844_1024.jpg":"1024x1024","k_25209844_640.jpg":"640x640","k_25209844_480.jpg":"480x480","k_25209844_340.jpg":"340x340","k_25209844_220.jpg":"220x220","o_25209844_1280.jpg":"1280x820","o_25209844_1024.jpg":"1024x656","o_25209844_640.jpg":"640x410","o_25209844_480.jpg":"480x307","o_25209844_340.jpg":"340x217","o_25209844_220.jpg":"220x141","h_25209844_1280.jpg":"1280x854","h_25209844_1024.jpg":"1024x683","h_25209844_640.jpg":"640x427","h_25209844_480.jpg":"480x320","h_25209844_340.jpg":"340x227","h_25209844_220.jpg":"220x147","pp_25209844_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209844_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209844_640.jpg":"640x814","pp_25209844_480.jpg":"480x611","pp_25209844_340.jpg":"340x432","pp_25209844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25209843_1920.jpg":"1920x1080","k_25209843_1280.jpg":"1280x1280","k_25209843_1024.jpg":"1024x1024","k_25209843_640.jpg":"640x640","k_25209843_480.jpg":"480x480","k_25209843_340.jpg":"340x340","k_25209843_220.jpg":"220x220","o_25209843_1280.jpg":"1280x853","o_25209843_1024.jpg":"1024x682","o_25209843_640.jpg":"640x426","o_25209843_480.jpg":"480x320","o_25209843_340.jpg":"340x226","o_25209843_220.jpg":"220x146","h_25209843_1280.jpg":"1280x854","h_25209843_1024.jpg":"1024x683","h_25209843_640.jpg":"640x427","h_25209843_480.jpg":"480x320","h_25209843_340.jpg":"340x227","h_25209843_220.jpg":"220x147","pp_25209843_1280.jpg":"1280x1628","pp_25209843_1024.jpg":"1024x1303","pp_25209843_640.jpg":"640x814","pp_25209843_480.jpg":"480x611","pp_25209843_340.jpg":"340x432","pp_25209843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1566x1174","hd_25217995_1920.jpg":"1920x1080","k_25217995_1280.jpg":"1280x1280","k_25217995_1024.jpg":"1024x1024","k_25217995_640.jpg":"640x640","k_25217995_480.jpg":"480x480","k_25217995_340.jpg":"340x340","k_25217995_220.jpg":"220x220","o_25217995_1280.jpg":"1280x959","o_25217995_1024.jpg":"1024x767","o_25217995_640.jpg":"640x479","o_25217995_480.jpg":"480x359","o_25217995_340.jpg":"340x254","o_25217995_220.jpg":"220x164","h_25217995_1280.jpg":"1280x854","h_25217995_1024.jpg":"1024x683","h_25217995_640.jpg":"640x427","h_25217995_480.jpg":"480x320","h_25217995_340.jpg":"340x227","h_25217995_220.jpg":"220x147","pp_25217995_1280.jpg":"1280x1628","pp_25217995_1024.jpg":"1024x1303","pp_25217995_640.jpg":"640x814","pp_25217995_480.jpg":"480x611","pp_25217995_340.jpg":"340x432","pp_25217995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1413x1060","hd_25218003_1920.jpg":"1920x1080","k_25218003_1280.jpg":"1280x1280","k_25218003_1024.jpg":"1024x1024","k_25218003_640.jpg":"640x640","k_25218003_480.jpg":"480x480","k_25218003_340.jpg":"340x340","k_25218003_220.jpg":"220x220","o_25218003_1280.jpg":"1280x960","o_25218003_1024.jpg":"1024x768","o_25218003_640.jpg":"640x480","o_25218003_480.jpg":"480x360","o_25218003_340.jpg":"340x255","o_25218003_220.jpg":"220x165","h_25218003_1280.jpg":"1280x854","h_25218003_1024.jpg":"1024x683","h_25218003_640.jpg":"640x427","h_25218003_480.jpg":"480x320","h_25218003_340.jpg":"340x227","h_25218003_220.jpg":"220x147","pp_25218003_1280.jpg":"1280x1628","pp_25218003_1024.jpg":"1024x1303","pp_25218003_640.jpg":"640x814","pp_25218003_480.jpg":"480x611","pp_25218003_340.jpg":"340x432","pp_25218003_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1517x1138","hd_25218004_1920.jpg":"1920x1080","k_25218004_1280.jpg":"1280x1280","k_25218004_1024.jpg":"1024x1024","k_25218004_640.jpg":"640x640","k_25218004_480.jpg":"480x480","k_25218004_340.jpg":"340x340","k_25218004_220.jpg":"220x220","o_25218004_1280.jpg":"1280x960","o_25218004_1024.jpg":"1024x768","o_25218004_640.jpg":"640x480","o_25218004_480.jpg":"480x360","o_25218004_340.jpg":"340x255","o_25218004_220.jpg":"220x165","h_25218004_1280.jpg":"1280x854","h_25218004_1024.jpg":"1024x683","h_25218004_640.jpg":"640x427","h_25218004_480.jpg":"480x320","h_25218004_340.jpg":"340x227","h_25218004_220.jpg":"220x147","pp_25218004_1280.jpg":"1280x1628","pp_25218004_1024.jpg":"1024x1303","pp_25218004_640.jpg":"640x814","pp_25218004_480.jpg":"480x611","pp_25218004_340.jpg":"340x432","pp_25218004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1507x1130","hd_25218010_1920.jpg":"1920x1080","k_25218010_1280.jpg":"1280x1280","k_25218010_1024.jpg":"1024x1024","k_25218010_640.jpg":"640x640","k_25218010_480.jpg":"480x480","k_25218010_340.jpg":"340x340","k_25218010_220.jpg":"220x220","o_25218010_1280.jpg":"1280x959","o_25218010_1024.jpg":"1024x767","o_25218010_640.jpg":"640x479","o_25218010_480.jpg":"480x359","o_25218010_340.jpg":"340x254","o_25218010_220.jpg":"220x164","h_25218010_1280.jpg":"1280x854","h_25218010_1024.jpg":"1024x683","h_25218010_640.jpg":"640x427","h_25218010_480.jpg":"480x320","h_25218010_340.jpg":"340x227","h_25218010_220.jpg":"220x147","pp_25218010_1280.jpg":"1280x1628","pp_25218010_1024.jpg":"1024x1303","pp_25218010_640.jpg":"640x814","pp_25218010_480.jpg":"480x611","pp_25218010_340.jpg":"340x432","pp_25218010_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7520246 Threads: 4 Questions: 1540488297 Slow queries: 4687026 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110929281 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/na-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji-1304608 [printLink] => /mozaik/panorama/na-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji-1304608?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352764 [name] => tomislavgrad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavgrad [link] => /tag/tomislavgrad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 722544 [name] => Duvanjsko polje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 17:58:47 [main_article_id] => 0 [alias] => duvanjsko-polje [link] => /tag/duvanjsko-polje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 722545 [name] => Božo Marinčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 17:58:47 [main_article_id] => 0 [alias] => bozo-marincic [link] => /tag/bozo-marincic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 686030 [name] => golf turnir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-29 11:55:19 [main_article_id] => 0 [alias] => golf-turnir [link] => /tag/golf-turnir ) [4] => stdClass Object ( [id] => 283500 [name] => golf tereni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => golf-tereni [link] => /tag/golf-tereni ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722546 [name] => Golf klub Tomislav [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-07 17:58:47 [main_article_id] => 0 [alias] => golf-klub-tomislav [link] => /tag/golf-klub-tomislav ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zabava i biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na Duvanjskom je polju rupa do rupe. Iz cijelog svijeta zbog njih dolaze. A sve je počelo davne 1957. u Australiji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209855.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Božo Marinčić u zamahu...

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209855.jpg [title] =>

Božo Marinčić u zamahu...

 

 

Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209865.jpg [title] =>

Evo zastavice, evo igrališta

 

 

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209864.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209862.jpg [title] =>

Umjesto kosilica za travu - prirodno rješavanje viška zelenila
 

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209861.jpg [title] =>

U planu je podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”

Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209860.jpg [title] =>

Vjetroelektrane, pa golf igralište...

 

Jakov Prkić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209854.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209853.jpg [title] =>

Na prvi turnir došlo je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike..

Jakov Prkić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209851.jpg [title] =>

Evo loptica, samo ih treba ubacit u rupicu

Jakov Prkić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209849.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209848.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209846.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209844.jpg [title] =>

Treba lopticu dobro udariti, a pogotovo na mjestu gdje je udaljenost od 550 metara između dviju rupa

Jakov Prkić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25209843.jpg [title] =>

Tri, dva, jedan....

 

Jakov Prkić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25217995.jpg [title] =>

I autići su tu...

TOMISLAVCITY.COM ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25218003.jpg [title] =>

Snimka s turnira

TOMISLAVCITY.COM ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25218004.jpg [title] =>

Mirko Marinčić otišao je 1957.godine u Australiju, i tamo se zaljubio u golf. I danas igra...

 

 

TOMISLAVCITY.COM ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/06/25218010.jpg [title] =>

Frano, David, Mirko i Božo -svoji na svome

TOMISLAVCITY.COM ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mirko Marinčić, Duvnjak koji je zakoračio u deveto desetljeće života, davne 1957. godine otišao je trbuhom za kruhom u Australiju. Kad je tamo ponešto stekao i osovio se na vlastite noge, počeo je igrati golf.

Sa štapom u rukama i gurajući kolica za sobom, uvijek je maštao o tome da ovaj sport dovede u svoj rodni kraj. Kad je početkom 90-ih prvi put došao u rodni Mrkodol, počeo je uvjeravati rođake da je golf njihova budućnost.

 

– Mi smo ga – kaže nećak Božo, poznatiji kao Dado – u to poratno vrijeme gledali u čudu. Naravno, nitko se nije usudio proturječiti strikanu, misleći da će mu skretanje na druge, životnije teme biti signal da mi baš nekako i nismo za to. Ali tko opet o čemu, on stalno o golfu.

I onda se Mirko odlučio za drugu strategiju. Uzeo je drugog nećaka, Franu, pod svoje i počeo ga obrađivati. Nije mu dugo trebalo, jer se ovaj poduzetnik sa zagrebačkom adresom brzo navukao. U kratko vrijeme stekao je osnovno znanje, upisao se u niz klubova u Hrvatskoj i Mađarskoj, te je čak počeo igrati turnire. Danas je jedan od boljih igrača u Hrvatskoj u svojoj amaterskoj seniorskoj kategoriji, a sa stricem Mirkom jedan je od inicijatora nedavno osnovanog Golf-kluba “Tomislav”.

– To vam je kad s glavne ceste Tomislavgrad – Posušje krenete od Mrkodola gore prema Poljicama i Mesihovini ... – pokušao nam je agilni Dado približiti točnu lokaciju.

A ona krije jednu priličnu ambicioznu priču i projekt koji je već zaživio, napravio prve korake. U okruženju vjetrenjača najvećeg vjetroparka u Bosni i Hercegovini, i prvom susjedstvu velike farme s 800 krava i ovaca, niknuo je pravi teren s devet rupa, “teeing ground” (mjestima za početno ispucavanje loptica), prilagođenima za žensku i mušku konkurenciju, “greenovima” i svime ostalim što ide. Potkraj lipnja odigran je i prvi turnir.

---

image

Evo zastavice, evo igrališta

 

 

Jakov Prkić/Cropix
---

– Došlo nam je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike ... – referira Dado, koji je bio zadužen za logistiku.

– Daleko je još ovo od pravog golf-terena, ali mi imamo plan. Sada će nam doći certificirane firme iz Slovenije i Nizozemske i revidirati projekt. Najveći nam je problem najveća udaljenost od 550 metara između dviju rupa na jednom mjestu, pa da bi se odigralo svih devet rupa dva puta, treba prevaliti osam kilometara pješice. Nije to malo za ljude u godinama uz svu onu silnu opremu što je tegle – objašnjava.

Zavidnu formu i kondiciju, unatoč godinama koje pomalo i krije, pokazao je stric Mirko. Doduše, za njegovu kategoriju Kraljevići – kako već stoljećima zovu Marinčiće jer im je navodno prije mnogo stoljeća neki kralj prenoćio u kući – nabavili su posebni električni autić kakvog se viđa na puno poznatijim i razvikanijim terenima i klubovima. Posudili su im ga Posušaci, koji su pioniri golfa u Hercegovini, pa i u čitavoj BiH.

– Ovo vam je bogomdan teren. Znam što govorim, jer sam u Melbourneu prije puno godina sudjelovao od početka u gradnji jednog golf-kluba. Da bi oni došli do ovoga što je nama majka priroda dala na Poljicama, trebale su im dvije godine teškog rada. Pusta mehanizacija s onim silnim buldožerima bila je angažirana, hrpa dolara se potrošila – komparira Mirko.

Njemu i ekipi prvo je iduće u planu podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”. Želja im je dovesti i do stotinu igrača i prirediti pravu feštu. Da nisu ljudi od pustih obećanja, pokazali su još lani u svibnju.

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Tada je dopredsjednik Frano dao javno obećanje da će se 27. svibnja ove godine igrati turnir. Iako je sve bilo obična pustopoljina, a ni vremenske prilike nisu ih nešto mazile, zasukali su rukave, napravili projekte i našli novac za početna ulaganja, nekih 100 tisuća maraka.

Puno im je posao olakšalo to što je za potrebe vjetroparka Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne već probila makadamsku cestu pa im je bilo ostalo izgraditi svega par stotina metara do obiteljske starine, lokacije na kojoj su njihovi očevi i djedovi nekad davno držali blago. Da, puno je pomogla i Općina Tomislavgrad, koja im je dala na korištenje gotovo 50 hektara zemlje.

Tu postoji i jedna zgoda s načelnikom Tomislavom Buntićem.

– Kada je lani prvi put došao ovdje i saslušao naše želje, a kako su već bile vrućine, imao je japanke na nogama. Mi smo radili u tišini, završili što smo imali i, naravno, pozvali smo čovjeka sada na turnir. Kada eto ti načelnika u cipelama. Čovjek se lani opekao, a možda nije ni vjerovao da ćemo uspjeti. Sada je komotno mogao doći u šlapama kako smo mi to popeglali i ušminkali – uz smijeh će Dado.

Njegovu energiju i optimizam dijeli i Frano. Kada smo ga čuli sredinom tjedna, bio je u Zagrebu, ali već se spremao za turnir u Mađarskoj idućeg vikenda.

Tamo će sve ljudima od ugleda i utjecaja podijeliti pozivnice za otvaranje “Tomislava”, ali će jednim uhom osluškivati kako se kreće rezultat posljednjega kola Golf-lige BiH.

– Ja igram za moje prijatelje iz Posušja i oni su sada na 25 udaraca iza Sarajeva. Spuste li taj zaostatak na pola, imamo dogovor da sjedam u auto, palim motor i put Zavidovića, gdje se igra završni turnir. Znate, nije mala stvar biti državni prvak – veli Frane.

“Poljice Open” već je ušao u službeni kalendar Golf-saveza BiH za sezonu 2024./25. Gosti koji su bili na prvom turniru već su proširili priču, tako da i prije službenog otvaranja ljubitelji golfa sa svih strana hoće vidjeti što se to događa nadomak Tomislavgrada. Skupina od osam Slovenaca želi odsjesti u obnovljenoj kući Kraljevića, iako nema kreveta za sve. Kažu, spremni su raširiti svoje vreće za spavanje na podu.

---

image

Umjesto kosilica za travu - prirodno rješavanje viška zelenila
 

Jakov Prkić/Cropix
---

– Ne radimo ovo samo radi golfa. Golf je puno više ono što se oko njega događa i vrti. A radi se o priličnom novcu. Ovo je stvarno šansa za duvanjski kraj. Samo da ste vidjeli kada smo na turniru skuhali i ponudili puru s maslom našim gostima, pa uštipke, sir... Ma kakvo pečenje! – kaže Božo Dado Marinčić dok nas u svojem Passatu vozi od rupe do rupe i dočarava gdje bi što trebalo biti u budućnosti, među ostalim i 50-ak kuća za smještaj i odmor igrača.

Stric Mirko, baš kao što ih je 90-ih uvjeravao da su bogomdani, sada stalno govori o Kinezima i kaže da će glavna stvar biti u tu divotu dovesti jednog njihova igrača, a dogodine će ih biti tisuću. Da nije sve pusta želja, svojim interesom uvjerio ih je i jedan njemački pilot koji bi s trojicom prijatelja odmah kupio tri lokacije.

– Sada vam je tu kvadrat tri, četiri marke, a kad mi sve posložimo, dođu prava voda i struja, a ne agregat i gustirna, onda će vam to biti 50 KM – kalkulira poduzetnik Dado, dok Frano spušta lopticu na zemlju.

– Glavno je da ovaj narod ovdje to proba i da se razbije taj bauk o golfu kao sportu i razonodi samo za bogate. I ja sam isto tako mislio dok nisam uzeo palicu u ruke, a danas mi je najveći gušt odigrati partiju u veliku pivu. Ajmo mi polako, pa dokle stignemo – reći će.•

---

image

U planu je podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Vjetroelektrane, pa golf igralište...

 

Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image

Na prvi turnir došlo je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike..

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Evo loptica, samo ih treba ubacit u rupicu

Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image
Jakov Prkić/Cropix
------
image

Treba lopticu dobro udariti, a pogotovo na mjestu gdje je udaljenost od 550 metara između dviju rupa

Jakov Prkić/Cropix
------
image

Tri, dva, jedan....

 

Jakov Prkić/Cropix
------
image

I autići su tu...

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Snimka s turnira

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Mirko Marinčić otišao je 1957.godine u Australiju, i tamo se zaljubio u golf. I danas igra...

 

 

TOMISLAVCITY.COM
------
image

Frano, David, Mirko i Božo -svoji na svome

TOMISLAVCITY.COM
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix TOMISLAVCITY.COM TOMISLAVCITY.COM TOMISLAVCITY.COM TOMISLAVCITY.COM
Jakov Prkić/Cropix

Božo Marinčić u zamahu...

 

 

Jakov Prkić/Cropix

Evo zastavice, evo igrališta

 

 

Jakov Prkić/Cropix

Umjesto kosilica za travu - prirodno rješavanje viška zelenila
 

Jakov Prkić/Cropix

U planu je podići golf-kuću i onda, ako ne već ujesen, onda najkasnije u proljeće, prirediti i službeno otvaranje Golf kluba “Tomislav”

Jakov Prkić/Cropix

Vjetroelektrane, pa golf igralište...

 

Jakov Prkić/Cropix

Na prvi turnir došlo je 40 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Amerike..

Jakov Prkić/Cropix

Evo loptica, samo ih treba ubacit u rupicu

Jakov Prkić/Cropix

Treba lopticu dobro udariti, a pogotovo na mjestu gdje je udaljenost od 550 metara između dviju rupa

Jakov Prkić/Cropix

Tri, dva, jedan....

 

TOMISLAVCITY.COM

I autići su tu...

TOMISLAVCITY.COM

Snimka s turnira

TOMISLAVCITY.COM

Mirko Marinčić otišao je 1957.godine u Australiju, i tamo se zaljubio u golf. I danas igra...

 

 

TOMISLAVCITY.COM

Frano, David, Mirko i Božo -svoji na svome

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/na-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji-1304608 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=489cb238f52d034690eb046420996c97d97a4252 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+Duvanjskom+je+polju+rupa+do+rupe.+Iz+cijelog+svijeta+zbog+njih+dolaze.+A+sve+je+po%C4%8Delo+davne+1957.+u+Australiji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fna-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji-1304608 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fna-duvanjskom-je-polju-rupa-do-rupe-iz-cijelog-svijeta-zbog-njih-dolaze-a-sve-je-pocelo-davne-1957-u-australiji-1304608 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Zabava i biznis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZabava i biznis

Na Duvanjskom je polju rupa do rupe. Iz cijelog svijeta zbog njih dolaze. A sve je počelo davne 1957. u Australiji

Piše Zoran Šagolj
7. srpnja 2023. - 17:58

Mirko Marinčić, Duvnjak koji je zakoračio u deveto desetljeće života, davne 1957. godine otišao je trbuhom za kruhom u Australiju. Kad je tamo ponešto stekao i osovio se na vlastite noge, počeo je igrati golf.

Sa štapom u rukama i gurajući kolica za sobom, uvijek je maštao o tome da ovaj sport dovede u svoj rodni kraj. Kad je početkom 90-ih prvi put došao u rodni Mrkodol, počeo je uvjeravati rođake da je golf njihova budućnost.

 

– Mi smo ga – kaže nećak Božo, poznatiji kao Dado – u to poratno vrijeme gledali u čudu. Naravno, nitko se nije usudio proturječiti strikanu, misleći da će mu skretanje na druge, životnije teme biti signal da mi baš nekako i nismo za to. Ali tko opet o čemu, on stalno o golfu.

I onda se Mirko odlučio za drugu strategiju. Uzeo je dru...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 10:13