StoryEditorOCM
PanoramaS KRALJEVSKOG DVORA

Jesu li windsorske žene ‘proklete‘? Ni Kate Middleton nije uspjela izbjeći sudbinu svojih prethodnica

Piše Livia Čveljo/Gloria
23. ožujka 2024. - 13:18

Jednom davno, zgodni mladi princ upoznao je mnoge ljupke, inteligentne i dobre dame te je morao odabrati jednu koja će mu postati suprugom. Nova članica obitelji bila je prava ljepotica koja je unijela dašak svježine u rigidnu kraljevsku svakodnevicu. Uživala je u naklonosti mnogih, a onda se odjednom nešto promijenilo.

Možda se drznula izreći svoje mišljenje. Ili se pojavila u javnosti neprikladno odjevena, ili je prekršila tradiciju i uopće se nije pojavila – ili je naprosto bilo za očekivati da ne može uvijek biti savršena. Koji god razlog bio, zlatna djevojka ubrzo je postala sponzoruša. Ili su je prozvali nepristojnom, bez manira, okrutnom, manipulativnom, ružnom ili debelom. Prinčevi s vremena na vrijeme mogu postati žabe, ali princeze, čini se, uvijek završe kao negativke ili žrtvena janjad i koristi ih se da gase požare, ako to zahtijevaju njihovi supruzi.

To se desilo Diani Spencer, Sari Ferguson i Camilli Parker Bowles, prije nego što je postala kraljica Camilla.

image

Camilla Parker Bowles

John Stillwell/Afp

Dogodilo se to i Meghan Markle, na neki način i Wallis Simpson. A pošteđena nije bila ni Kate Middleton – kada su princ William i ona hodali, govorili su kako je s njim zbog titule. Nakon vjenčanja, izgledalo je da bi Kate mogla postati iznimka, jedina privilegirana windsorska žena kojoj je dopušteno ono što drugima nije, piše Gloria.

Ali princeza od Walesa sada se našla tamo gdje završi svaka žena iz kraljevske obitelji: na vrućem stolcu. Gdje svi upiru prstom u nju. Kao što znate, osim ako niste bili na nekom pustom otoku, palača je nedavno objavila fotografiju Kate s njeno troje preslatke djece – što je prvo "pokazivanje" u javnosti od siječnja kada je objavljeno da ide na operaciju abdomena.

Trebala je otprilike minuta da ljudi provale da je riječ o photoshopu, a potom su iz palače krivicu svalili na Kate, koja se "posula pepelom" i rekla da je ona editirala fotku. A nakon mjeseci nagađanja, jučer smo saznali da ima karcinom. Stručnjakinja za kraljevske dvore Daniela Elser nedavno je rekla da Kate stvara kaos te da je predmet ismijavanja. Danas joj je vjerojatno neugodno.

Zašto se prema windsorskim ženama tako odnose? Počnimo od činjenice da kraljevska obitelj ustvari ne vlada Velikom Britanijom. Oni su više obiteljska firma koja ne radi ništa, osim kraljevske djece, a porezni obveznici im plaćaju lagodan život. Pripadnici kraljevske obitelji i njihovi bračni suputnici svakodnevno moraju dokazivati da monarhija poreznim obveznicima daje vrijednost za novac: da su kraljevi i kraljice, lordovi i dame korisni simboli, iskreni, postojani i autentični. U takvom sustavu, monarhija je najvažnija. Muška djeca su nasljednici ili rezerve. Žene su povijesno služile za rađanje djece i bile su u ulozi "manekenki".

Njihov posao je da budu vitke, malo govore, lijepo se odijevaju i rađaju nasljednike koji će također biti vitki, malo govoriti i lijepo se odijevati. Princ Philip je navodno odobrio Dianin ulazak u obitelj jer je visoka. Kada nešto ugrozi reputaciju starijeg člana, žena ima još jednu važnu ulogu: biti živi štit.

image

Princeza Diana

Patrick Riviere/Afp

Je li kralj Edward VIII. abdicirao i pobjegao u Francusku kako bi bio s Wallis Simpson? Sigurno je krivnja na američkoj razvedenici. Je li princ Charles imao ljubavnicu? Okrivimo njegovu majku što mu nije dala da oženi svoju pravu ljubav. Okrivimo jednako tako njegovu suprugu koja ga nije mogla odvratiti od preljuba. I k tome, nazovite ljubavnicu ružnom. Je li princ Harry odbio izvršavati obiteljske obaveze i pobjegao u sunčanu Kaliforniju? Okrivimo suprugu koja ga je prisilila na to. A možda su svi trebali obratiti pozornost na prijateljstvo princa Andrewa s Jeffreyjem Epsteinom, umjesto na to kako izgleda njegova supruga.

I dok Meghan i Harry, baš kao i Diana prije njih, slobodno mogu davati intervjue i pisati knjige, Kate se ne može braniti. Umjesto toga je zapela, i podnosi svoj annus horribilis. Sve do jučer njezina suzdržanost i očita nespremnost da podijeli s javnosti informacije o svojoj bolesti ili slike svog oporavka, bila je suprotstavljena kralju Charlesu koji je iskreno govorio o svom karcinomu.

image

Megahn i Harry su uputili Kate želje za brzim ozdravljenjem

Afp

Kada je pokušala dati ljudima ono što traže – dokaz da je živa, tako što je objavila fotografiju sa svojom obitelji – to joj se obilo o glavu. Pitanje je kako je nekome uopće palo na pamet izlagati je na takav način. I onda natjerati da urbi et orbi prizna da boluje od karcinoma i ogoli se pred milijunima nepoznatih ljudi.

Dok su detektivi s interneta proučavali zrnate slike princa i princeze u britanskim tabloidima, Kate je sve do jučer nastavila šutjeti, što spada u njezin opis posla. Pravilo "nikad se ne žali, nikada ne objašnjavaj" znači da joj nitko neće pomoći. Diana, koja je imala bulimiju, izjavila je da ju je obitelj ignorirala i proglasila nestabilnom.

Meghan je rekla da joj je trebala psihološka pomoć, ali su joj odgovorili da to ne bi bilo dobro za obitelj. Žene iz kraljevske obitelji moraju hodati uzdignute glave bez obzira na sve, s posuđenim nakitom i metom na leđima. Možda postoji sretan kraj za ovaj kraljevski nered.

image

Nagađa se da će liječenje princeze od Walesa trajati otprilike šest mjeseci

Afp

Možda će nedavni događaji jednom zauvijek razbiti mit o princu savršenom i sretnom kraju. Možda za deset godina nova generacija tinejdžerica neće sanjati o princu Georgeu na bijelom konju koji će ih oboriti s nogu. Možda nećemo od druge Diane, Meghan ili Kate očekivati da svoj glas zamijene lijepom odjećom, televizijskim vjenčanjem i doživotnim rezanjem vrpce i smješkanjem. Kao što nam bajke govore, ništa nije besplatno. Račun uvijek dolazi na naplatu. A za ne baš vesele supruge windsorske, cijena je uvijek bila previsoka. Nadamo se da će Kate iz ove priče izaći kao pobjednica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:31