StoryEditorOCM
PanoramaPREDIVNO

Jedan hrvatski otok u društvu je tri europska koja Forbes preporučuje za savršen odmor na našem kontinentu

Piše MOZAIK SD
7. veljače 2024. - 18:14

Kada se traže ponude za godišnji odmor mnogi isključuju otoke, ali postoje i oni koji obožavaju boraviti na njima. Europa ima preko 2000 naseljenih otoka, a među turistima najpopularniji su Santorini, Sardinija, Ibiza ili Mykonos. Postoji i mnogo manje poznatih opcija koje treba uzeti u obzir. Alex Ledsom, viši suradnik Forbesa, donosi četiri ideje za otočne destinacije koje bi ove godine mogle biti savršen izbor.

image

Hvar

Cropix

HVAR

Hvar je bio deveti na dodjeli nagrada CNTraveler Readers’ Choice 2023. za najbolji europski otok. Taj otok je najbolja opcija za one koji žele pronaći ponešto od svega – tu su odlični restorani i noćni život idealan za glamurozne posjetitelje s jahti, toplice i wellness centri za one željne opuštanja, a oni introvertiraniji mogu istraživati rustikalne vinograde i polja lavande na malenom otoku.

Na Hvar se može stići katamaranom ili trajetkom iz Splita, Dubrovnika i drugih gradova na obali. Najbolje vrijeme za posjet je između svibnja i lipnja ili rujna i listopada kada je vrijeme toplo i sunčano, no gužve su manje nego na vrhuncu ljetne sezone u srpnju i kolovozu, a i cijene su povoljnije.

image

Vanjski Hebridi

Shutterstock

VANJSKI HEBRIDI 

Vanjski Hibridi poznati su i pod imenom Zapadno otočje, a radi se o arhipelagu zapadno od Škotske koji broji dvjestotinjak otoka na nešto preko 200 kilometara. Samo šačica otoka je naseljena, a iako turisti često odabiru posjet otoku Lewis ili otoku Harris (koji su zapravo jedan otok, no gleda ih se kao dva zbog velikih razlika u krajoliku), ljubitelji vjetra uživat će na otoku Tiree, najravnijem i najzapadnijem u arhipelagu. On je popularan među jedriličarima i surferima, a na njemu ćete naći duge pješčane plaže koje podsjećaju na Karibe – lokalci ga zovu Havajima sjevera.

Na otoku živi 650  stanovnika, a posjetitelji u najvećem broju dolaze u srpnju, na glazbeni festival koji slavi škotsku folk glazbu. Na otok možete doći letom iz međunarodne zračne luke u Glasgowu ili trajektom iz Obana u Škotskoj. Najbolje vrijeme za posjet bilo kojem otoku Vanjskih Hebrida definitivno je ljeto, kada je vrijeme najtoplije, dani su dulji, a temperatura mora raste do osvježavajućih 14 stupnjeva Celzijusa.

image

Vulkan Stromboli 

Shutterstock

STROMBOLI

Otok Stromboli idealan je za one turiste koji imaju mnogo vremena. Ne postoji let koji vas može dovesti do otoka, već na Stromboli možete stići trajektom ili hidrogliserom iz sicilijanskih gradova Milazza i Messine, kao i nekih drugih Liparskih otoka. Najbolje vrijeme za posjet Stromboliju je u svibnju ili rujnu, kada tamo ima manje ljudi. Možete planinariti u blizini aktivnog vulkana – jednog od četiri u Italiji – ili iskusiti opuštenu atmosferu talijanskog sela.

image

Heimaey

Shutterstock

HEIMAEY

Heimaey je najveći otok Vestmannaeyjara, kod južne obale Islanda. Vjerojatno je među lokalcima najpoznatiji po vulkanskoj erupciji iz 1973. godine, kada je čitava populacija evakuirana, a 200 milijuna tona pepela i lave prekrilo je otok. Danas na otoku živi gotovo 5000 ljudi, a dijele ga s milijun parova tupika koji se pare između travnja i kasnog ljeta, a turisti ih mogu vidjeti kako nose ribu svojim mladima skrivenim u liticama. Otok također ima jedan od najslikovitijih golf terena, kao i poznati festival u kolovozu, s vatrometom i glazbom.

Do otoka je vrlo lako doći: postoje direktni letovi iz Reykjavika, ali i impresivna 35-minutna plovidba trajetkom iz Landeyjahöfna na Islandu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:20