stdClass Object ( [id] => 1250407 [title] => Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga ‘ćuka‘! Ima ih od pitura do inženjera, ‘škverani‘ su nadživjeli državu, rat i pape, 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine [alias] => jedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pola stoljeća dugo je razdoblje, a još uvijek ne toliko dugo da ne bismo imali živih svjedoka da nam o njemu nešto ispričaju. Splitski zbor “Brodosplit” proslavio je u prosincu pedeseti rođendan raskošnom monografijom i svečanim koncertom.

U gradu kakav je Split ispada da nema onoga tko nije s nekim iz zbora povezan – u zboru mu je pjevao susjed, prijatelj iz škole, brat, rođak, poznanik s posla.

Pjevači mijenjaju sastave, počnu u klapi ili u crkvenom zboru, u “Deviću” ili “Jedinstvu”, pa je “svak sa svakim negdje pjevao”. Pa tu treba pridodati i žene koje su stalna pratnja svih tih godina, pa djecu koja su za očevima također ulazila u zbor, ima ih. Uglavnom, svatko zna barem nekoga od 282 pjevača koji su tijekom pet decenija činili taj naš jedinstveni glazbeni sastav.

A kad pregledaš abecedni popis svih “škverana”, koje je autorica Herci Ganza pedantno zabilježila u monografiji “Gremo mi puntari”, pa nanizane silne nagrade, titule, grand prixe i priznanja sa svih strana svijeta, otpjevane skladbe, obrade i napjeve, svečane prijeme i audijencije – o fenomenu tog našeg jedinstvenog zbora nije sve rečeno, ima puno toga što se ne zna.

---

image

Monografija za pola stoljeća uspomena

GZB
---

Kada 30 ili 40 muškaraca nekoliko puta tjedno vježba u istoj prostoriji, oblači istu “zurku” s crvenim pojasom, osluškuju jedan drugoga na pozornici, putuju satima sjedeći u autobusu, spavaju u istoj sobi i jedu i piju zajedno na turnejama, pa tako iz godine u godinu, stvara se jedan potpuno drukčiji, paralelni život zbora – osoban, ljudski, emotivan i nadasve – pun smijeha i dobrih “batuda”.

Milijun ih se valjda tu stvorilo uoči ili poslije koncerata, znate već kako izgledaju ta istospolna druženja i kako muškarci opušteno žive kada su na okupu.

Pristojan pjevač i dobar čovjek

Svaki je pjevač najprije osobnost, priča za sebe, netko je duhovit, netko hrče, a netko uvijek nešto zaboravlja. Svaki ima svoga “ćuka”, sami bi rekli. Raznih su struka – od meštara, pitura, inženjera, ekonomista, građevinara, programera, profesora, studenata, liječnika, obrtnika do školovanih glazbenika.

Gorka je istina da niti jedan jedini više ne radi u – škveru. U velikom “Brodosplitu” koji je tada zapošljavao šest tisuća ljudi 1972. godine osnovan je zbor, kao jedna od brojnih sekcija u kojoj su se okupljali radnici, a posljednji koji je ulazio kroz škversku kapiju do ove godine bio je tenor Damir Radovan. A onda je i on otišao i ostade samo – ime.

Nadživjeli su državu, rat, predsjednike, pape, razne državne valute, pa eto i nekad nepobjedivi splitski škver čije su ime proslavili na nekoliko kontinenata, a kojemu je počelo odbrojavanje hoće li se ustati iz predstečajnog knockdowna.

Škver je nekad zboru bio i “otac i majka”, najgalantniji sponzor i dobročinitelj kakvog su mogli poželjeti. Pjevači su uživali privilegije kod uprave – izostanci zbog nastupa su se pravdali, a svaki je pjevač imao i ekstra tjedan dana plaćenoga godišnjeg odmora! Imali su na raspolaganju škverski autobus za putovanja, za ono vrijeme to je bilo “prva liga”. Njihova slika bila je obješena u direktorovu uredu za sastanke, bili su brend, jednako kao i brodovi “Amorella” i “Isabella”.

---

image

Snimka iz 1984. godine

GZB
---

Danas je druga priča, za izostanak s posla da bi otišli na nastup, jedan, tri ili pet dana, pjevači otkidaju od svoga godišnjeg odmora i obitelji, nema u kapitalizmu kruva od zborskog pjevanja.

A kako se postaje član zbora? Njihov nekadašnji dirigent, maestro Josip Veršić zamislio je da “član treba biti pristojan pjevač i dobar čovjek”, a tamo u počecima su vabili takve hvatajući ih po kafićima.

Audicije, kao, postoje, ali ovdje više vrijedi ono po “babi i stričevima”.

- Pokazalo se da su dobri, prijateljski odnosi presudni za kvalitetan rad - kaže maestro Vlado Sunko, koji je i sam nekoć bio pjevač zbora, a posljednje 34 godine mu je umjetnički voditelj i dirigent.

- Radije biram pjevača osrednjih glazbenih sposobnosti koji je ustrajan u radu, spreman podrediti se i dati sve za zajednički cilj. Jer ako nema zajedničkog duha, doživljaja, nema ni glazbe. Koliko god bili glazbeno sposobni, bez toga narušavaju taj sklad. Zato volim rad s amaterima i ovaj zbor - kaže.

Predsjednik zbora Mladen Velat kaže da je upao ne po “babi i stričevima”, nego “po Babi i Rati”. U firmu u kojoj je tada radio došli su meštri nešto opiturati, a zna se, pitur možeš biti samo ako znaš pivati:

Babo i Rato kao Mujo i Haso

- Zapivali oni s još jednim, u tri glasa, i vidim fali im drugi tenor. Pitam ih treba li im drugi tenor. “Šta je, mali?” - bilo je na prvu. Ali zapivali smo tri, četiri pisme i govore Babo i Rato meni: “Mali, o’š doć u zbor?” A ja ništa nisam znao o zborovima, od svega sam znao “Va pensiero” od Verdija. Ali, pilali su me dok nisam pristao i to traje evo 40 godina - kaže ovaj latentni roker.

A Babo i Rato, pok. Frano Mrdušljaš Babo i Ratomir Šegvić Rato, za “Brodosplit” su isto što su u vicevima Bobi i Rudi ili Mujo i Haso. Najduhovitiji prijateljski dvojac “Brodosplita”, s njima je uvijek bio cirkus.

---

image

’Pijana koreografija’ na pozornici u Pečuhu

GZB
---

A neologizam je nastao na jednom putovanju, u Beogradu:

- Šetamo tako mi Terazijama, moj prijatelj Babo, još nekolicina i ja - ispričao je umirovljeni pitur i pjevač Šegvić.

- I mene “zavrtija” drob, moram hitno na WC. Uletija sam u najbliži restoran i jurim šta brže mogu dovatit se zahodske školjke, a ona žena šta radi tamo viče za mnom: “Bato, Bato, evo papira!” A ja u svoj onoj muci njoj govorim: “Nisam ja Bato, ja sam Rato, a Babo je isprid!” A nisam laga! - iskreno će on.

Jezične barijere nisu postojale kad je on u pitanju. U memoriji zbora ostat će zapamćena jedna štorija s trajekta:

- Kako bi skratili cjelonoćno putovanje brodom u Italiju 1981., navečer, družimo se uz piće. Naručim ja: “Cameriere, prego, una Vecchia Romagna tichetta nera...” i sve me to dobro ide, ali bi tija da mi stavi i leda, a fali mi riči. Ne znam kako se led kaže na talijanskom.

---

image

Rato i Babo, dva pitura, najduhovitiji dvojac zbora

GZB
---

Gleda konobar mene kako se mučim naći način da mu još nešto kažem, i ja se konačno sitim i oduševljeno uzviknem: “Titanic!”... A onda još rukama, pokazujući prema doli, pobjedonosno kažem cilo objašnjenje: “Titanic fondo!” - smije se Rato.

Ima ih još o Babi i Rati - a usput rečeno, Babo je bio pitur i u “Slobodnoj Dalmaciji” i jedno kasno poslijepodne, kad je u trlišu stao na vrata redakcije Kulture gdje sam urednikovala i rekao mi da bi oni da se o zboru malo više piše - i ja sam shvatila kako se vrbuje za zbor.

Fatureta u Vancouveru

Priču s putovanja u Vancouver zapamtio je Mirko Radan Koka:

- Stigli smo u Vancouver, autobus nas je doveo s aerodroma u hotel, predali smo dokumente i sad čekamo da oni riješe pasoše i sve šta triba. I ja odem napravit đir. Znači, tek smo stigli. Gledam izloge i spustim se niz ulicu. I vidim trče neki čovik prema meni posrid ceste. I viče: “Mali, di su Babo i Rato?” To je bija jedan Kaštelanin, koji je ima koče i dugo živija u Vancouveru.

---

image

Karikatura iz Pometa Slobodne Dalmacije

GZB
---

I on je doša po njih dvojicu jer im je sredija - faturetu! Kupija im je na drugom kraju svita trliše, valjke, pinele i oni su pituravali uspornike na glavnoj cesti di su vozili auti. Stavili su one stupiće i bojili su tu traku i tako zaradili po 100 dolari. Uglavnom, taj nam je čovik danima sprema jist i pit, i to je bilo opće veselje - ispripovjedio je Radan.

Ili pjevaju ili jedu i piju

Inače, zboraši kad ne pjevaju uglavnom – jedu. Ili piju. I to u ogromnim količinama. Lakše ih je oblačit nego nahranit, a njihovim apetitima nema sličnih.

- Zapravo je nama uz kvalitetu nastupa uvijek bila ključna kvaliteta spize. Mogli bi reći da je u tome ležao ključ kvalitete turneje – šta se jilo, šta se pilo... Španjolska je na tom planu zaslužila najvišu ocjenu.

---

image

Večere u Beču rado se svi sjećaju

GZB
---

Kad smo bili u Pamploni, u hotelu smo imali ručak. Jeo se nekakvi gulaš od junetine. Našem Rati je uvijek bilo malo i tija je još naručit, i on zove konobara. A kako na španjolskom zna ukupno tri riči, reka mu je “Mui torro!”, i borami je ovi odma otiša i donija - ispričao je bariton Josip Knežević Joke.

U zboru se - ništa čudno - njeguje kult pečene janjetine, a tenor Ante Smoljo ističe se kao vrstan “janjolog”, najbolji “Brodosplitov” pekač janjetine, što je u ovom muškom društvu osobito prestižna titula. Janjetinu rado kombiniraju s glazbom.

---

image

Kad ne pjevaju, jedu s velikim apetitom: Rato Šegvić, Stjepan Guić, Frane Mrduljaš Babo i Jurica Ostojić

GZB
---

- Mi iz zbora i privatno se družimo. Imamo jednu prostorijicu u mene koju smo preuredili i redovito se družimo: Smoljo, Babić, Bakotić, Radovan, Žitko, Grenc, Šumi, Šarić, bivši pivač Tonći Lazarušić, Šestanović... Tako da tamo održavamo probe, probajemo s gradela, probajemo s ražnja, probajemo iz teće, sve probajemo - ispričao je bas Tino Babić, kojeg zbog frizure zovu Shrek, a nekad i Vjeverica, jer radi kao čuvar na Marjanu.

‘Nešto šta nema oči!‘

Jedini koji “dištonaje” u ovom mnoštvu mesoždera je onaj najvažniji, od kojega sve počinje - dirigent Sunko. Vegetarijanac i zagovaratelj zdravog promišljanja života često se mora sam pobrinuti što će ponijeti u kuferu jer bi inače ostao gladan. Kako je tegoban život vegetarijanaca koji ovise o restoranskoj i hotelskoj ponudi ispričao je Mladen Velat.

---

image

Ekipa za janjetinu spremna

GZB
---

On, naime, ugovara smještaj i prehranu uoči svakog putovanja zbora i svaki put mora posebno naglasiti da im treba jedan vegetarijanski obrok. A onda kreće s druge strane: “A ne znam... nešto ćemo naći, može li riba?” Da bi im bolje objasnio, predsjednik zbora onda kaže: “Naš maestro bi nešto što nema oči.”

- A imam jedno malo janje, jutros mi oslijepilo! - ne da se snalažljivi ugostitelj.

Nekoć se putujući na turneje pušilo u škverskom autobusu, što je izazivalo stalne rasprave. Pušači su sjedili nazad, na zadnjem “sicu” i otvorili bi “abajin” gore, za ventilaciju.

---

image

Koncert na 11.000 metara visine u Kanadi 1990.

GZB
---

Nepušači o tom vremenu pričaju da je “pola autobusa bilo u magli, ne bi se vidjelo četiri, pet zadnjih redova od dima”. Kad se zabranilo pušiti u autobusu, počela su druga kontreštavanja, kad će pauza, kad će vozač stati, treba se zapaliti. Danas je sve to drugačije, što kaže vođa puta - ostali slušaju. A i pušači su postali rijetkost.

Koncert na 11 tisuća metara

Duge noćne sate pjevači znaju preživljavati slušajući nekoga tko bi uzeo mikrofon i zabavljao cijeli autobus. Tenora Petra Trivu pamte po tome da je od uvečer do ujutro pričao viceve, a da niti jedan ne ponovi dvaput. Pričao je fenomenalno, kažu, “padalo se po podu” od smija.

Radiologa Andriju Janovića pamte po enciklopedijskom znanju, pričao bi im satima o mjestima kroz koje putuju. Kemičar Ivo Gasperčić u ratno doba učio ih je o bojnim otrovima... A gledalo se noću i filmove, mnogo i često, pa i one za “odrasle”. Putovanja autobusom pamte se i po tome koliko su puta zbog kvara morali izići iz njega, onaj škverski bi uskuhao već do Karlobaga pa bi mu dolijevali vode.

---

image

Čuveni škverski autobus u kojem su proputovali pola Europe, a on bi do Karlobaga ‘prokuva’

GZB
---

Preko prijevoja Alpa su ga morali i gurati, a nadomak Londonu mu je pukla guma, pa dok su vozači namještali novu, zbor je iskoristio šansu da obiđe Big Ben i zgradu Parlamenta. Barem toliko! Ivo Ivanišević Kukoč, bivši pjevač i sportaš, koji je 1976. u Berlinu veslao u najboljem osmercu na svijetu, izračunao je da su autobusom, ako se ne računaju avioni i brodovi, dva puta obišli zemaljsku kuglu!

A kako je ekvator dužine nešto veće od 40 tisuća kilometara, onda je jasno koliko su se naputovali. A održali su i koncert iznad oblaka, na 11 tisuća metara visine! Na letu iz Toronta u Vancouver pjesmom su razbudili putnike, a pridružio im se i pilot s čijom kapom su se svi željeli slikati. Pa čak i u pilotskoj kabini.

Pa tko je još na svitu da koncert u avionu? - pita Zdravko Mihaljević Juste.

- Di sam sve bija sa zborom? Bija sam na vrh Eiffelova tornja u Parizu, bija sam u Torontu na vrhu Towera, bija sam u Koelnu na katedrali, i u Milanu, i u Montserratu, na kupoli sv. Petra. U Firenci sam bija na kupoli Santa Maria del Fiore. I odsvakud sam donosija suvenire.

Iz Venecije, Budimpešte, onda Brandenburška vrata, spomenik Kristoforu Kolumbu u Barceloni, pjate... Ovo što smo mi proživili ne može se ni kupit ni platit - zaokružio je Vinko Supičić.

A bit će toga još, tek im je 50!

---

Ivo Čović - u zboru od prvog dana

Najstariji po pjevačkom stažu u ‘Brodosplitu’ je Ivo Čović, koji je u zboru od početka, svih 50 godina. Diplomirani inženjer strojarstva i brodogradnje otišao je iz škvera u mirovinu 2013. i nastavio pjevati. Na probe, kaže, nije dolazio samo kad je bio na terenu, kad se gradio most na Maslenici, zračna luka
u Dubrovniku, kad se povukla JNA... drugi
razlog nije postojao.

- S pjevanjem u zboru dobio sam na kvaliteti života. Sve mi je to nekako brzo prošlo. Pedeset godina, nevjerojatno. Pjevat ću dok mi maestro ne kaže da mu više ne trebam, onda ću se zahvalit. A izgleda da mu još uvijek koristim kad me drži - kaže 75. godišnji drugi tenor, koji je u ženskoj klapi ‘Brodosplita’ upoznao suprugu, umirovljenu zboristicu splitskog HNK, gdje je pjevala i njegova punica. Nevjesta mu je također glazbeno obrazovana, a unuk
svira gitaru - obitelj
je to puna glazbe.

---

---

Na dirigentsko mjesto čekat će kao Charles

Dvadesetpetogodišnji Šibenčanin Ivan Đangradović diplomirao je u Splitu glazbenu kulturu u klasi prof. Sunka i to je put koji ga je doveo u ‘Brodosplit’. Prvi tenor je, ali i povremeni dirigent zbora.

Zovu ga ‘Mini Maestro’ ili ‘Mali Sunko’, na prvom koncertu nakon diplome najavljen je kao ‘džepna verzija Sunka ili verzija 2.0’.

S obzirom na to da je maestro Sunko na čelu zbora 34 godine, a promovira zdravi životni stil - praćen najboljim željama svojih pjevača - Ivanu su već prognozirali da bi dirigentsko mjesto mogao čekati otprilike koliko je Charles čekao da sjedne na englesko prijestolje.

- U zboru je jedna povezanost, obiteljska atmosfera, gdje te prihvate i nema tu nikakva zla. Svaki trenutak koji provodiš s tim ljudima je neopisivi gušt. Nemam riječi kojima bih opisao ovaj zbor, želio bih da traje što dulje, barem još ovoliko koliko do sada - kaže mladi dirigent.

---

---

image

Maestro Vlado Sunko 34 godine na pramcu zbora ‘Brodosplit’

GZB
------
image

Ivo Čović, jedini u zboru od samog početka

GZB
------
image

Ivan Đangradović, ‘Mini maestro’ ili ‘Mali Sunko’

GZB
------
image

S Gibonnijem na Porinu pjevaju ‘Udicu‘

Filip Trezner
------
image

S Dalaj-Lamom 2002. godine

GZB
------
image

U ‘Vicka‘ 1976. s jugoslavenskom premijerkom Milkom Planinc

GZB
------
image

Tajnik Jakov Guić Žak predaje poklone Ivanu Pavlu II.

GZB
------
image

S predsjednikom Tuđmanom 1996. godine

GZB
------
image

U Čileu s predsjednikom Mesićem: Boris Viđak, Josip Knežević i Rato Šegvić

GZB
------
image

Titulu najboljih na svijetu u Grazu proslavili su ‘gusjenicom’

GZB
------
image

Ovako to često izgleda - Dragan Popović i maestro
Sunko na proglašenju pobjednika u Bad Ischlu

Andreas Kirdjakin
------
image

Maestro Ljubo Stipišić čestita solistu Ivanu Žitku na izvedbi njegova ‘Uskrsnuća‘ 2005.

GZB
------
image

Predsjednik Mladen Velat došao je u zbor ‘po Babi i Rati’

GZB
------
image

Damir Radovan u škveru je ostao raditi posljednji, do ove godine

GZB
------
image

Smještaj na turnejama nije uvijek prvoklasan - zajednička spavaonica u Buenos Airesu

GZB
------
image

I u Kini su demonstrirali kako pjevaju - najbolji 2006.

GZB
------
image

Gradski zbor ‘Brodosplit’ - uspomena na 50. rođendan

GZB
------
image

Guštaju u pismi: Igor Bakotić, Neven Ćatipović, Ivo Čović, Martin Brkić i Eduard Grenc

Andreas Kirdjakin
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOR ‘BRODOSPLIT’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZBOR ‘BRODOSPLIT’ 2 0 12818 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-04 23:13:41 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-20 13:35:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-20 12:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1186 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga 'ćuka'! Ima ih od pitura do inženjera, 'škverani' su nadživjeli državu, rat i pape, 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine [metakey] => Zbor Brodosplit, škverski zbor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/05\/24028605.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978781.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978803.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978809.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978827.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978840.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978841.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978854.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978855.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978857.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978863.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978870.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978885.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978901.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978905.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978909.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978914.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978922.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978928.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978933.png","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978936.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978942.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978953.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978963.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978979.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978980.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978989.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23978996.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23979000.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23979005.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/05\/23979032.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","Filip Trezner","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","Andreas Kirdjakin","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","GZB","Andreas Kirdjakin","GZB","Andreas Kirdjakin","GZB"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Maestro Vlado Sunko 34 godine na pramcu zbora \u2018Brodosplit\u2019<\/p>","

Ivo \u010covi\u0107, jedini u zboru od samog po\u010detka<\/p>","

Ivan \u0110angradovi\u0107, \u2018Mini maestro\u2019 ili \u2018Mali Sunko\u2019<\/p>","

Rato i Babo, dva pitura, najduhovitiji dvojac zbora<\/p>","

\u2019Pijana koreografija\u2019 na pozornici u Pe\u010duhu<\/p>","

S Gibonnijem na Porinu pjevaju \u2018Udicu\u2018<\/p>","

Snimka iz 1984. godine<\/p>","

S Dalaj-Lamom 2002. godine<\/p>","

U \u2018Vicka\u2018 1976. s jugoslavenskom premijerkom Milkom Planinc<\/p>","

Tajnik Jakov Gui\u0107 \u017dak predaje poklone Ivanu Pavlu II.<\/p>","

S predsjednikom Tu\u0111manom 1996. godine<\/p>","

U \u010cileu s predsjednikom Mesi\u0107em: Boris Vi\u0111ak, Josip Kne\u017eevi\u0107 i Rato \u0160egvi\u0107<\/p>","

Koncert na 11.000 metara visine u Kanadi 1990.<\/p>","

Ekipa za janjetinu spremna<\/p>","

Kad ne pjevaju, jedu s velikim apetitom: Rato \u0160egvi\u0107, Stjepan Gui\u0107, Frane Mrdulja\u0161 Babo i Jurica Ostoji\u0107<\/p>","

Ve\u010dere u Be\u010du rado se svi sje\u0107aju<\/p>","

Karikatura iz Pometa Slobodne Dalmacije<\/p>","

U Helsinkiju Stjepan Gui\u0107, Dragan Popovi\u0107, Dragan Sinkovi\u0107 i Pjero Resku\u0161i\u0107 2010.<\/p>","

Titulu najboljih na svijetu u Grazu proslavili su \u2018gusjenicom\u2019<\/p>","

Ovako to \u010desto izgleda - Dragan Popovi\u0107 i maestro
\nSunko na progla\u0161enju pobjednika u Bad Ischlu<\/p>","

Maestro Ljubo Stipi\u0161i\u0107 \u010destita solistu Ivanu \u017ditku na izvedbi njegova \u2018Uskrsnu\u0107a\u2018 2005.<\/p>","

Predsjednik Mladen Velat do\u0161ao je u zbor \u2018po Babi i Rati\u2019<\/p>","

Damir Radovan u \u0161kveru je ostao raditi posljednji, do ove godine<\/p>","

Smje\u0161taj na turnejama nije uvijek prvoklasan - zajedni\u010dka spavaonica u Buenos Airesu<\/p>","

I u Kini su demonstrirali kako pjevaju - najbolji 2006.<\/p>","

Gradski zbor \u2018Brodosplit\u2019 - uspomena na 50. ro\u0111endan<\/p>","

Gu\u0161taju u pismi: Igor Bakoti\u0107, Neven \u0106atipovi\u0107, Ivo \u010covi\u0107, Martin Brki\u0107 i Eduard Grenc<\/p>","

\u010cuveni \u0161kverski autobus u kojem su proputovali pola Europe, a on bi do Karlobaga \u2018prokuva\u2019<\/p>","

Ganga u austrijskom Bad Ischlu: Damir Radovan, Josip Kne\u017eevi\u0107 i Ante Smoljo<\/p>","

Monografija za pola stolje\u0107a uspomena<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["52:42","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1536","hd_24028605_1920.jpg":"1920x1080","k_24028605_1280.jpg":"1280x1280","k_24028605_1024.jpg":"1024x1024","k_24028605_640.jpg":"640x640","k_24028605_480.jpg":"480x480","k_24028605_340.jpg":"340x340","k_24028605_220.jpg":"220x220","o_24028605_1280.jpg":"1280x1024","o_24028605_1024.jpg":"1024x819","o_24028605_640.jpg":"640x512","o_24028605_480.jpg":"480x384","o_24028605_340.jpg":"340x272","o_24028605_220.jpg":"220x176","h_24028605_1280.jpg":"1280x854","h_24028605_1024.jpg":"1024x683","h_24028605_640.jpg":"640x427","h_24028605_480.jpg":"480x320","h_24028605_340.jpg":"340x227","h_24028605_220.jpg":"220x147","pp_24028605_1280.jpg":"1280x1628","pp_24028605_1024.jpg":"1024x1303","pp_24028605_640.jpg":"640x814","pp_24028605_480.jpg":"480x611","pp_24028605_340.jpg":"340x432","pp_24028605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x828","hd_23978781_1920.jpg":"1920x1080","k_23978781_1280.jpg":"1280x1280","k_23978781_1024.jpg":"1024x1024","k_23978781_640.jpg":"640x640","k_23978781_480.jpg":"480x480","k_23978781_340.jpg":"340x340","k_23978781_220.jpg":"220x220","o_23978781_1280.jpg":"1280x828","o_23978781_1024.jpg":"1024x662","o_23978781_640.jpg":"640x414","o_23978781_480.jpg":"480x310","o_23978781_340.jpg":"340x219","o_23978781_220.jpg":"220x142","h_23978781_1280.jpg":"1280x854","h_23978781_1024.jpg":"1024x683","h_23978781_640.jpg":"640x427","h_23978781_480.jpg":"480x320","h_23978781_340.jpg":"340x227","h_23978781_220.jpg":"220x147","pp_23978781_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978781_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978781_640.jpg":"640x814","pp_23978781_480.jpg":"480x611","pp_23978781_340.jpg":"340x432","pp_23978781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1163x1631","hd_23978803_1920.jpg":"1920x1080","k_23978803_1280.jpg":"1280x1280","k_23978803_1024.jpg":"1024x1024","k_23978803_640.jpg":"640x640","k_23978803_480.jpg":"480x480","k_23978803_340.jpg":"340x340","k_23978803_220.jpg":"220x220","o_23978803_1280.jpg":"1280x1795","o_23978803_1024.jpg":"1024x1436","o_23978803_640.jpg":"640x897","o_23978803_480.jpg":"480x673","o_23978803_340.jpg":"340x476","o_23978803_220.jpg":"220x308","h_23978803_1280.jpg":"1280x854","h_23978803_1024.jpg":"1024x683","h_23978803_640.jpg":"640x427","h_23978803_480.jpg":"480x320","h_23978803_340.jpg":"340x227","h_23978803_220.jpg":"220x147","pp_23978803_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978803_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978803_640.jpg":"640x814","pp_23978803_480.jpg":"480x611","pp_23978803_340.jpg":"340x432","pp_23978803_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1555x1940","hd_23978809_1920.jpg":"1920x1080","k_23978809_1280.jpg":"1280x1280","k_23978809_1024.jpg":"1024x1024","k_23978809_640.jpg":"640x640","k_23978809_480.jpg":"480x480","k_23978809_340.jpg":"340x340","k_23978809_220.jpg":"220x220","o_23978809_1280.jpg":"1280x1596","o_23978809_1024.jpg":"1024x1277","o_23978809_640.jpg":"640x798","o_23978809_480.jpg":"480x598","o_23978809_340.jpg":"340x424","o_23978809_220.jpg":"220x274","h_23978809_1280.jpg":"1280x854","h_23978809_1024.jpg":"1024x683","h_23978809_640.jpg":"640x427","h_23978809_480.jpg":"480x320","h_23978809_340.jpg":"340x227","h_23978809_220.jpg":"220x147","pp_23978809_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978809_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978809_640.jpg":"640x814","pp_23978809_480.jpg":"480x611","pp_23978809_340.jpg":"340x432","pp_23978809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"665x821","hd_23978827_1920.jpg":"1920x1080","k_23978827_1280.jpg":"1280x1280","k_23978827_1024.jpg":"1024x1024","k_23978827_640.jpg":"640x640","k_23978827_480.jpg":"480x480","k_23978827_340.jpg":"340x340","k_23978827_220.jpg":"220x220","o_23978827_1280.jpg":"1280x1580","o_23978827_1024.jpg":"1024x1264","o_23978827_640.jpg":"640x790","o_23978827_480.jpg":"480x592","o_23978827_340.jpg":"340x419","o_23978827_220.jpg":"220x271","h_23978827_1280.jpg":"1280x854","h_23978827_1024.jpg":"1024x683","h_23978827_640.jpg":"640x427","h_23978827_480.jpg":"480x320","h_23978827_340.jpg":"340x227","h_23978827_220.jpg":"220x147","pp_23978827_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978827_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978827_640.jpg":"640x814","pp_23978827_480.jpg":"480x611","pp_23978827_340.jpg":"340x432","pp_23978827_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23978840_1920.jpg":"1920x1080","k_23978840_1280.jpg":"1280x1280","k_23978840_1024.jpg":"1024x1024","k_23978840_640.jpg":"640x640","k_23978840_480.jpg":"480x480","k_23978840_340.jpg":"340x340","k_23978840_220.jpg":"220x220","o_23978840_1280.jpg":"1280x960","o_23978840_1024.jpg":"1024x768","o_23978840_640.jpg":"640x480","o_23978840_480.jpg":"480x360","o_23978840_340.jpg":"340x255","o_23978840_220.jpg":"220x165","h_23978840_1280.jpg":"1280x854","h_23978840_1024.jpg":"1024x683","h_23978840_640.jpg":"640x427","h_23978840_480.jpg":"480x320","h_23978840_340.jpg":"340x227","h_23978840_220.jpg":"220x147","pp_23978840_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978840_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978840_640.jpg":"640x814","pp_23978840_480.jpg":"480x611","pp_23978840_340.jpg":"340x432","pp_23978840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x639","hd_23978841_1920.jpg":"1920x1080","k_23978841_1280.jpg":"1280x1280","k_23978841_1024.jpg":"1024x1024","k_23978841_640.jpg":"640x640","k_23978841_480.jpg":"480x480","k_23978841_340.jpg":"340x340","k_23978841_220.jpg":"220x220","o_23978841_1280.jpg":"1280x852","o_23978841_1024.jpg":"1024x681","o_23978841_640.jpg":"640x426","o_23978841_480.jpg":"480x319","o_23978841_340.jpg":"340x226","o_23978841_220.jpg":"220x146","h_23978841_1280.jpg":"1280x854","h_23978841_1024.jpg":"1024x683","h_23978841_640.jpg":"640x427","h_23978841_480.jpg":"480x320","h_23978841_340.jpg":"340x227","h_23978841_220.jpg":"220x147","pp_23978841_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978841_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978841_640.jpg":"640x814","pp_23978841_480.jpg":"480x611","pp_23978841_340.jpg":"340x432","pp_23978841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1547x963","hd_23978854_1920.jpg":"1920x1080","k_23978854_1280.jpg":"1280x1280","k_23978854_1024.jpg":"1024x1024","k_23978854_640.jpg":"640x640","k_23978854_480.jpg":"480x480","k_23978854_340.jpg":"340x340","k_23978854_220.jpg":"220x220","o_23978854_1280.jpg":"1280x796","o_23978854_1024.jpg":"1024x637","o_23978854_640.jpg":"640x398","o_23978854_480.jpg":"480x298","o_23978854_340.jpg":"340x211","o_23978854_220.jpg":"220x136","h_23978854_1280.jpg":"1280x854","h_23978854_1024.jpg":"1024x683","h_23978854_640.jpg":"640x427","h_23978854_480.jpg":"480x320","h_23978854_340.jpg":"340x227","h_23978854_220.jpg":"220x147","pp_23978854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978854_640.jpg":"640x814","pp_23978854_480.jpg":"480x611","pp_23978854_340.jpg":"340x432","pp_23978854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_23978855_1920.jpg":"1920x1080","k_23978855_1280.jpg":"1280x1280","k_23978855_1024.jpg":"1024x1024","k_23978855_640.jpg":"640x640","k_23978855_480.jpg":"480x480","k_23978855_340.jpg":"340x340","k_23978855_220.jpg":"220x220","o_23978855_1280.jpg":"1280x890","o_23978855_1024.jpg":"1024x712","o_23978855_640.jpg":"640x445","o_23978855_480.jpg":"480x333","o_23978855_340.jpg":"340x236","o_23978855_220.jpg":"220x152","h_23978855_1280.jpg":"1280x854","h_23978855_1024.jpg":"1024x683","h_23978855_640.jpg":"640x427","h_23978855_480.jpg":"480x320","h_23978855_340.jpg":"340x227","h_23978855_220.jpg":"220x147","pp_23978855_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978855_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978855_640.jpg":"640x814","pp_23978855_480.jpg":"480x611","pp_23978855_340.jpg":"340x432","pp_23978855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_23978857_1920.jpg":"1920x1080","k_23978857_1280.jpg":"1280x1280","k_23978857_1024.jpg":"1024x1024","k_23978857_640.jpg":"640x640","k_23978857_480.jpg":"480x480","k_23978857_340.jpg":"340x340","k_23978857_220.jpg":"220x220","o_23978857_1280.jpg":"1280x802","o_23978857_1024.jpg":"1024x641","o_23978857_640.jpg":"640x401","o_23978857_480.jpg":"480x300","o_23978857_340.jpg":"340x213","o_23978857_220.jpg":"220x137","h_23978857_1280.jpg":"1280x854","h_23978857_1024.jpg":"1024x683","h_23978857_640.jpg":"640x427","h_23978857_480.jpg":"480x320","h_23978857_340.jpg":"340x227","h_23978857_220.jpg":"220x147","pp_23978857_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978857_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978857_640.jpg":"640x814","pp_23978857_480.jpg":"480x611","pp_23978857_340.jpg":"340x432","pp_23978857_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1340","hd_23978863_1920.jpg":"1920x1080","k_23978863_1280.jpg":"1280x1280","k_23978863_1024.jpg":"1024x1024","k_23978863_640.jpg":"640x640","k_23978863_480.jpg":"480x480","k_23978863_340.jpg":"340x340","k_23978863_220.jpg":"220x220","o_23978863_1280.jpg":"1280x893","o_23978863_1024.jpg":"1024x714","o_23978863_640.jpg":"640x446","o_23978863_480.jpg":"480x335","o_23978863_340.jpg":"340x237","o_23978863_220.jpg":"220x153","h_23978863_1280.jpg":"1280x854","h_23978863_1024.jpg":"1024x683","h_23978863_640.jpg":"640x427","h_23978863_480.jpg":"480x320","h_23978863_340.jpg":"340x227","h_23978863_220.jpg":"220x147","pp_23978863_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978863_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978863_640.jpg":"640x814","pp_23978863_480.jpg":"480x611","pp_23978863_340.jpg":"340x432","pp_23978863_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1758x913","hd_23978870_1920.jpg":"1920x1080","k_23978870_1280.jpg":"1280x1280","k_23978870_1024.jpg":"1024x1024","k_23978870_640.jpg":"640x640","k_23978870_480.jpg":"480x480","k_23978870_340.jpg":"340x340","k_23978870_220.jpg":"220x220","o_23978870_1280.jpg":"1280x664","o_23978870_1024.jpg":"1024x531","o_23978870_640.jpg":"640x332","o_23978870_480.jpg":"480x249","o_23978870_340.jpg":"340x176","o_23978870_220.jpg":"220x114","h_23978870_1280.jpg":"1280x854","h_23978870_1024.jpg":"1024x683","h_23978870_640.jpg":"640x427","h_23978870_480.jpg":"480x320","h_23978870_340.jpg":"340x227","h_23978870_220.jpg":"220x147","pp_23978870_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978870_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978870_640.jpg":"640x814","pp_23978870_480.jpg":"480x611","pp_23978870_340.jpg":"340x432","pp_23978870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23978885_1920.jpg":"1920x1080","k_23978885_1280.jpg":"1280x1280","k_23978885_1024.jpg":"1024x1024","k_23978885_640.jpg":"640x640","k_23978885_480.jpg":"480x480","k_23978885_340.jpg":"340x340","k_23978885_220.jpg":"220x220","o_23978885_1280.jpg":"1280x960","o_23978885_1024.jpg":"1024x768","o_23978885_640.jpg":"640x480","o_23978885_480.jpg":"480x360","o_23978885_340.jpg":"340x255","o_23978885_220.jpg":"220x165","h_23978885_1280.jpg":"1280x854","h_23978885_1024.jpg":"1024x683","h_23978885_640.jpg":"640x427","h_23978885_480.jpg":"480x320","h_23978885_340.jpg":"340x227","h_23978885_220.jpg":"220x147","pp_23978885_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978885_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978885_640.jpg":"640x814","pp_23978885_480.jpg":"480x611","pp_23978885_340.jpg":"340x432","pp_23978885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1454x1008","hd_23978901_1920.jpg":"1920x1080","k_23978901_1280.jpg":"1280x1280","k_23978901_1024.jpg":"1024x1024","k_23978901_640.jpg":"640x640","k_23978901_480.jpg":"480x480","k_23978901_340.jpg":"340x340","k_23978901_220.jpg":"220x220","o_23978901_1280.jpg":"1280x887","o_23978901_1024.jpg":"1024x709","o_23978901_640.jpg":"640x443","o_23978901_480.jpg":"480x332","o_23978901_340.jpg":"340x235","o_23978901_220.jpg":"220x152","h_23978901_1280.jpg":"1280x854","h_23978901_1024.jpg":"1024x683","h_23978901_640.jpg":"640x427","h_23978901_480.jpg":"480x320","h_23978901_340.jpg":"340x227","h_23978901_220.jpg":"220x147","pp_23978901_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978901_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978901_640.jpg":"640x814","pp_23978901_480.jpg":"480x611","pp_23978901_340.jpg":"340x432","pp_23978901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1027","hd_23978905_1920.jpg":"1920x1080","k_23978905_1280.jpg":"1280x1280","k_23978905_1024.jpg":"1024x1024","k_23978905_640.jpg":"640x640","k_23978905_480.jpg":"480x480","k_23978905_340.jpg":"340x340","k_23978905_220.jpg":"220x220","o_23978905_1280.jpg":"1280x1825","o_23978905_1024.jpg":"1024x1460","o_23978905_640.jpg":"640x912","o_23978905_480.jpg":"480x684","o_23978905_340.jpg":"340x484","o_23978905_220.jpg":"220x313","h_23978905_1280.jpg":"1280x854","h_23978905_1024.jpg":"1024x683","h_23978905_640.jpg":"640x427","h_23978905_480.jpg":"480x320","h_23978905_340.jpg":"340x227","h_23978905_220.jpg":"220x147","pp_23978905_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978905_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978905_640.jpg":"640x814","pp_23978905_480.jpg":"480x611","pp_23978905_340.jpg":"340x432","pp_23978905_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1541x965","hd_23978909_1920.jpg":"1920x1080","k_23978909_1280.jpg":"1280x1280","k_23978909_1024.jpg":"1024x1024","k_23978909_640.jpg":"640x640","k_23978909_480.jpg":"480x480","k_23978909_340.jpg":"340x340","k_23978909_220.jpg":"220x220","o_23978909_1280.jpg":"1280x801","o_23978909_1024.jpg":"1024x641","o_23978909_640.jpg":"640x400","o_23978909_480.jpg":"480x300","o_23978909_340.jpg":"340x212","o_23978909_220.jpg":"220x137","h_23978909_1280.jpg":"1280x854","h_23978909_1024.jpg":"1024x683","h_23978909_640.jpg":"640x427","h_23978909_480.jpg":"480x320","h_23978909_340.jpg":"340x227","h_23978909_220.jpg":"220x147","pp_23978909_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978909_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978909_640.jpg":"640x814","pp_23978909_480.jpg":"480x611","pp_23978909_340.jpg":"340x432","pp_23978909_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1751x1138","hd_23978914_1920.jpg":"1920x1080","k_23978914_1280.jpg":"1280x1280","k_23978914_1024.jpg":"1024x1024","k_23978914_640.jpg":"640x640","k_23978914_480.jpg":"480x480","k_23978914_340.jpg":"340x340","k_23978914_220.jpg":"220x220","o_23978914_1280.jpg":"1280x831","o_23978914_1024.jpg":"1024x665","o_23978914_640.jpg":"640x415","o_23978914_480.jpg":"480x311","o_23978914_340.jpg":"340x220","o_23978914_220.jpg":"220x142","h_23978914_1280.jpg":"1280x854","h_23978914_1024.jpg":"1024x683","h_23978914_640.jpg":"640x427","h_23978914_480.jpg":"480x320","h_23978914_340.jpg":"340x227","h_23978914_220.jpg":"220x147","pp_23978914_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978914_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978914_640.jpg":"640x814","pp_23978914_480.jpg":"480x611","pp_23978914_340.jpg":"340x432","pp_23978914_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1725x1377","hd_23978922_1920.jpg":"1920x1080","k_23978922_1280.jpg":"1280x1280","k_23978922_1024.jpg":"1024x1024","k_23978922_640.jpg":"640x640","k_23978922_480.jpg":"480x480","k_23978922_340.jpg":"340x340","k_23978922_220.jpg":"220x220","o_23978922_1280.jpg":"1280x1021","o_23978922_1024.jpg":"1024x817","o_23978922_640.jpg":"640x510","o_23978922_480.jpg":"480x383","o_23978922_340.jpg":"340x271","o_23978922_220.jpg":"220x175","h_23978922_1280.jpg":"1280x854","h_23978922_1024.jpg":"1024x683","h_23978922_640.jpg":"640x427","h_23978922_480.jpg":"480x320","h_23978922_340.jpg":"340x227","h_23978922_220.jpg":"220x147","pp_23978922_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978922_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978922_640.jpg":"640x814","pp_23978922_480.jpg":"480x611","pp_23978922_340.jpg":"340x432","pp_23978922_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1325","hd_23978928_1920.jpg":"1920x1080","k_23978928_1280.jpg":"1280x1280","k_23978928_1024.jpg":"1024x1024","k_23978928_640.jpg":"640x640","k_23978928_480.jpg":"480x480","k_23978928_340.jpg":"340x340","k_23978928_220.jpg":"220x220","o_23978928_1280.jpg":"1280x883","o_23978928_1024.jpg":"1024x706","o_23978928_640.jpg":"640x441","o_23978928_480.jpg":"480x331","o_23978928_340.jpg":"340x234","o_23978928_220.jpg":"220x151","h_23978928_1280.jpg":"1280x854","h_23978928_1024.jpg":"1024x683","h_23978928_640.jpg":"640x427","h_23978928_480.jpg":"480x320","h_23978928_340.jpg":"340x227","h_23978928_220.jpg":"220x147","pp_23978928_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978928_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978928_640.jpg":"640x814","pp_23978928_480.jpg":"480x611","pp_23978928_340.jpg":"340x432","pp_23978928_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x576","hd_23978933_1920.png":"1920x1080","k_23978933_1280.png":"1280x1280","k_23978933_1024.png":"1024x1024","k_23978933_640.png":"640x640","k_23978933_480.png":"480x480","k_23978933_340.png":"340x340","k_23978933_220.png":"220x220","o_23978933_1280.png":"1280x960","o_23978933_1024.png":"1024x768","o_23978933_640.png":"640x480","o_23978933_480.png":"480x360","o_23978933_340.png":"340x255","o_23978933_220.png":"220x165","h_23978933_1280.png":"1280x854","h_23978933_1024.png":"1024x683","h_23978933_640.png":"640x427","h_23978933_480.png":"480x320","h_23978933_340.png":"340x227","h_23978933_220.png":"220x147","pp_23978933_1280.png":"1280x1628","pp_23978933_1024.png":"1024x1303","pp_23978933_640.png":"640x814","pp_23978933_480.png":"480x611","pp_23978933_340.png":"340x432","pp_23978933_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23978936_1920.jpg":"1920x1080","k_23978936_1280.jpg":"1280x1280","k_23978936_1024.jpg":"1024x1024","k_23978936_640.jpg":"640x640","k_23978936_480.jpg":"480x480","k_23978936_340.jpg":"340x340","k_23978936_220.jpg":"220x220","o_23978936_1280.jpg":"1280x960","o_23978936_1024.jpg":"1024x768","o_23978936_640.jpg":"640x480","o_23978936_480.jpg":"480x360","o_23978936_340.jpg":"340x255","o_23978936_220.jpg":"220x165","h_23978936_1280.jpg":"1280x854","h_23978936_1024.jpg":"1024x683","h_23978936_640.jpg":"640x427","h_23978936_480.jpg":"480x320","h_23978936_340.jpg":"340x227","h_23978936_220.jpg":"220x147","pp_23978936_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978936_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978936_640.jpg":"640x814","pp_23978936_480.jpg":"480x611","pp_23978936_340.jpg":"340x432","pp_23978936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_23978942_1920.jpg":"1920x1080","k_23978942_1280.jpg":"1280x1280","k_23978942_1024.jpg":"1024x1024","k_23978942_640.jpg":"640x640","k_23978942_480.jpg":"480x480","k_23978942_340.jpg":"340x340","k_23978942_220.jpg":"220x220","o_23978942_1280.jpg":"1280x848","o_23978942_1024.jpg":"1024x678","o_23978942_640.jpg":"640x424","o_23978942_480.jpg":"480x318","o_23978942_340.jpg":"340x225","o_23978942_220.jpg":"220x145","h_23978942_1280.jpg":"1280x854","h_23978942_1024.jpg":"1024x683","h_23978942_640.jpg":"640x427","h_23978942_480.jpg":"480x320","h_23978942_340.jpg":"340x227","h_23978942_220.jpg":"220x147","pp_23978942_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978942_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978942_640.jpg":"640x814","pp_23978942_480.jpg":"480x611","pp_23978942_340.jpg":"340x432","pp_23978942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"847x1391","hd_23978953_1920.jpg":"1920x1080","k_23978953_1280.jpg":"1280x1280","k_23978953_1024.jpg":"1024x1024","k_23978953_640.jpg":"640x640","k_23978953_480.jpg":"480x480","k_23978953_340.jpg":"340x340","k_23978953_220.jpg":"220x220","o_23978953_1280.jpg":"1280x2102","o_23978953_1024.jpg":"1024x1681","o_23978953_640.jpg":"640x1051","o_23978953_480.jpg":"480x788","o_23978953_340.jpg":"340x558","o_23978953_220.jpg":"220x361","h_23978953_1280.jpg":"1280x854","h_23978953_1024.jpg":"1024x683","h_23978953_640.jpg":"640x427","h_23978953_480.jpg":"480x320","h_23978953_340.jpg":"340x227","h_23978953_220.jpg":"220x147","pp_23978953_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978953_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978953_640.jpg":"640x814","pp_23978953_480.jpg":"480x611","pp_23978953_340.jpg":"340x432","pp_23978953_220.jpg":"220x280"},{"size0":"466x526","hd_23978963_1920.jpg":"1920x1080","k_23978963_1280.jpg":"1280x1280","k_23978963_1024.jpg":"1024x1024","k_23978963_640.jpg":"640x640","k_23978963_480.jpg":"480x480","k_23978963_340.jpg":"340x340","k_23978963_220.jpg":"220x220","o_23978963_1280.jpg":"1280x1444","o_23978963_1024.jpg":"1024x1155","o_23978963_640.jpg":"640x722","o_23978963_480.jpg":"480x541","o_23978963_340.jpg":"340x383","o_23978963_220.jpg":"220x248","h_23978963_1280.jpg":"1280x854","h_23978963_1024.jpg":"1024x683","h_23978963_640.jpg":"640x427","h_23978963_480.jpg":"480x320","h_23978963_340.jpg":"340x227","h_23978963_220.jpg":"220x147","pp_23978963_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978963_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978963_640.jpg":"640x814","pp_23978963_480.jpg":"480x611","pp_23978963_340.jpg":"340x432","pp_23978963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_23978979_1920.jpg":"1920x1080","k_23978979_1280.jpg":"1280x1280","k_23978979_1024.jpg":"1024x1024","k_23978979_640.jpg":"640x640","k_23978979_480.jpg":"480x480","k_23978979_340.jpg":"340x340","k_23978979_220.jpg":"220x220","o_23978979_1280.jpg":"1280x960","o_23978979_1024.jpg":"1024x768","o_23978979_640.jpg":"640x480","o_23978979_480.jpg":"480x360","o_23978979_340.jpg":"340x255","o_23978979_220.jpg":"220x165","h_23978979_1280.jpg":"1280x854","h_23978979_1024.jpg":"1024x683","h_23978979_640.jpg":"640x427","h_23978979_480.jpg":"480x320","h_23978979_340.jpg":"340x227","h_23978979_220.jpg":"220x147","pp_23978979_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978979_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978979_640.jpg":"640x814","pp_23978979_480.jpg":"480x611","pp_23978979_340.jpg":"340x432","pp_23978979_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1198","hd_23978980_1920.jpg":"1920x1080","k_23978980_1280.jpg":"1280x1280","k_23978980_1024.jpg":"1024x1024","k_23978980_640.jpg":"640x640","k_23978980_480.jpg":"480x480","k_23978980_340.jpg":"340x340","k_23978980_220.jpg":"220x220","o_23978980_1280.jpg":"1280x798","o_23978980_1024.jpg":"1024x638","o_23978980_640.jpg":"640x399","o_23978980_480.jpg":"480x299","o_23978980_340.jpg":"340x212","o_23978980_220.jpg":"220x137","h_23978980_1280.jpg":"1280x854","h_23978980_1024.jpg":"1024x683","h_23978980_640.jpg":"640x427","h_23978980_480.jpg":"480x320","h_23978980_340.jpg":"340x227","h_23978980_220.jpg":"220x147","pp_23978980_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978980_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978980_640.jpg":"640x814","pp_23978980_480.jpg":"480x611","pp_23978980_340.jpg":"340x432","pp_23978980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_23978989_1920.jpg":"1920x1080","k_23978989_1280.jpg":"1280x1280","k_23978989_1024.jpg":"1024x1024","k_23978989_640.jpg":"640x640","k_23978989_480.jpg":"480x480","k_23978989_340.jpg":"340x340","k_23978989_220.jpg":"220x220","o_23978989_1280.jpg":"1280x868","o_23978989_1024.jpg":"1024x694","o_23978989_640.jpg":"640x434","o_23978989_480.jpg":"480x325","o_23978989_340.jpg":"340x230","o_23978989_220.jpg":"220x149","h_23978989_1280.jpg":"1280x854","h_23978989_1024.jpg":"1024x683","h_23978989_640.jpg":"640x427","h_23978989_480.jpg":"480x320","h_23978989_340.jpg":"340x227","h_23978989_220.jpg":"220x147","pp_23978989_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978989_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978989_640.jpg":"640x814","pp_23978989_480.jpg":"480x611","pp_23978989_340.jpg":"340x432","pp_23978989_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23978996_1920.jpg":"1920x1080","k_23978996_1280.jpg":"1280x1280","k_23978996_1024.jpg":"1024x1024","k_23978996_640.jpg":"640x640","k_23978996_480.jpg":"480x480","k_23978996_340.jpg":"340x340","k_23978996_220.jpg":"220x220","o_23978996_1280.jpg":"1280x960","o_23978996_1024.jpg":"1024x768","o_23978996_640.jpg":"640x480","o_23978996_480.jpg":"480x360","o_23978996_340.jpg":"340x255","o_23978996_220.jpg":"220x165","h_23978996_1280.jpg":"1280x854","h_23978996_1024.jpg":"1024x683","h_23978996_640.jpg":"640x427","h_23978996_480.jpg":"480x320","h_23978996_340.jpg":"340x227","h_23978996_220.jpg":"220x147","pp_23978996_1280.jpg":"1280x1628","pp_23978996_1024.jpg":"1024x1303","pp_23978996_640.jpg":"640x814","pp_23978996_480.jpg":"480x611","pp_23978996_340.jpg":"340x432","pp_23978996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1571x932","hd_23979000_1920.jpg":"1920x1080","k_23979000_1280.jpg":"1280x1280","k_23979000_1024.jpg":"1024x1024","k_23979000_640.jpg":"640x640","k_23979000_480.jpg":"480x480","k_23979000_340.jpg":"340x340","k_23979000_220.jpg":"220x220","o_23979000_1280.jpg":"1280x759","o_23979000_1024.jpg":"1024x607","o_23979000_640.jpg":"640x379","o_23979000_480.jpg":"480x284","o_23979000_340.jpg":"340x201","o_23979000_220.jpg":"220x130","h_23979000_1280.jpg":"1280x854","h_23979000_1024.jpg":"1024x683","h_23979000_640.jpg":"640x427","h_23979000_480.jpg":"480x320","h_23979000_340.jpg":"340x227","h_23979000_220.jpg":"220x147","pp_23979000_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979000_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979000_640.jpg":"640x814","pp_23979000_480.jpg":"480x611","pp_23979000_340.jpg":"340x432","pp_23979000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_23979005_1920.jpg":"1920x1080","k_23979005_1280.jpg":"1280x1280","k_23979005_1024.jpg":"1024x1024","k_23979005_640.jpg":"640x640","k_23979005_480.jpg":"480x480","k_23979005_340.jpg":"340x340","k_23979005_220.jpg":"220x220","o_23979005_1280.jpg":"1280x960","o_23979005_1024.jpg":"1024x768","o_23979005_640.jpg":"640x480","o_23979005_480.jpg":"480x360","o_23979005_340.jpg":"340x255","o_23979005_220.jpg":"220x165","h_23979005_1280.jpg":"1280x854","h_23979005_1024.jpg":"1024x683","h_23979005_640.jpg":"640x427","h_23979005_480.jpg":"480x320","h_23979005_340.jpg":"340x227","h_23979005_220.jpg":"220x147","pp_23979005_1280.jpg":"1280x1628","pp_23979005_1024.jpg":"1024x1303","pp_23979005_640.jpg":"640x814","pp_23979005_480.jpg":"480x611","pp_23979005_340.jpg":"340x432","pp_23979005_220.jpg":"220x280"},{"size0":"591x542","hd_23979032_1920.png":"1920x1080","k_23979032_1280.png":"1280x1280","k_23979032_1024.png":"1024x1024","k_23979032_640.png":"640x640","k_23979032_480.png":"480x480","k_23979032_340.png":"340x340","k_23979032_220.png":"220x220","o_23979032_1280.png":"1280x1173","o_23979032_1024.png":"1024x939","o_23979032_640.png":"640x586","o_23979032_480.png":"480x440","o_23979032_340.png":"340x311","o_23979032_220.png":"220x201","h_23979032_1280.png":"1280x854","h_23979032_1024.png":"1024x683","h_23979032_640.png":"640x427","h_23979032_480.png":"480x320","h_23979032_340.png":"340x227","h_23979032_220.png":"220x147","pp_23979032_1280.png":"1280x1628","pp_23979032_1024.png":"1024x1303","pp_23979032_640.png":"640x814","pp_23979032_480.png":"480x611","pp_23979032_340.png":"340x432","pp_23979032_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38631630 Threads: 5 Questions: 7113892153 Slow queries: 3305716 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608768618 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/jedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine-1250407 [printLink] => /mozaik/panorama/jedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine-1250407?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 387284 [name] => zbor brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zbor-brodosplit [link] => /tag/zbor-brodosplit ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700561 [name] => škverski zbor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-20 14:36:49 [main_article_id] => 0 [alias] => skverski-zbor [link] => /tag/skverski-zbor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOR ‘BRODOSPLIT’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga ‘ćuka‘! Ima ih od pitura do inženjera, ‘škverani‘ su nadživjeli državu, rat i pape, 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/24028605.jpg [galleryCount] => 31 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => GZB [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/24028605.jpg [title] => GZB ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978781.jpg [title] =>

Maestro Vlado Sunko 34 godine na pramcu zbora ‘Brodosplit’

GZB ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978803.jpg [title] =>

Ivo Čović, jedini u zboru od samog početka

GZB ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978809.jpg [title] =>

Ivan Đangradović, ‘Mini maestro’ ili ‘Mali Sunko’

GZB ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978827.jpg [title] =>

Rato i Babo, dva pitura, najduhovitiji dvojac zbora

GZB ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978840.jpg [title] =>

’Pijana koreografija’ na pozornici u Pečuhu

GZB ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978841.jpg [title] =>

S Gibonnijem na Porinu pjevaju ‘Udicu‘

Filip Trezner ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978854.jpg [title] =>

Snimka iz 1984. godine

GZB ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978855.jpg [title] =>

S Dalaj-Lamom 2002. godine

GZB ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978857.jpg [title] =>

U ‘Vicka‘ 1976. s jugoslavenskom premijerkom Milkom Planinc

GZB ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978863.jpg [title] =>

Tajnik Jakov Guić Žak predaje poklone Ivanu Pavlu II.

GZB ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978870.jpg [title] =>

S predsjednikom Tuđmanom 1996. godine

GZB ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978885.jpg [title] =>

U Čileu s predsjednikom Mesićem: Boris Viđak, Josip Knežević i Rato Šegvić

GZB ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978901.jpg [title] =>

Koncert na 11.000 metara visine u Kanadi 1990.

GZB ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978905.jpg [title] =>

Ekipa za janjetinu spremna

GZB ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978909.jpg [title] =>

Kad ne pjevaju, jedu s velikim apetitom: Rato Šegvić, Stjepan Guić, Frane Mrduljaš Babo i Jurica Ostojić

GZB ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978914.jpg [title] =>

Večere u Beču rado se svi sjećaju

GZB ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978922.jpg [title] =>

Karikatura iz Pometa Slobodne Dalmacije

GZB ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978928.jpg [title] =>

U Helsinkiju Stjepan Guić, Dragan Popović, Dragan Sinković i Pjero Reskušić 2010.

GZB ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978933.png [title] =>

Titulu najboljih na svijetu u Grazu proslavili su ‘gusjenicom’

GZB ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978936.jpg [title] =>

Ovako to često izgleda - Dragan Popović i maestro
Sunko na proglašenju pobjednika u Bad Ischlu

Andreas Kirdjakin ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978942.jpg [title] =>

Maestro Ljubo Stipišić čestita solistu Ivanu Žitku na izvedbi njegova ‘Uskrsnuća‘ 2005.

GZB ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978953.jpg [title] =>

Predsjednik Mladen Velat došao je u zbor ‘po Babi i Rati’

GZB ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978963.jpg [title] =>

Damir Radovan u škveru je ostao raditi posljednji, do ove godine

GZB ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978979.jpg [title] =>

Smještaj na turnejama nije uvijek prvoklasan - zajednička spavaonica u Buenos Airesu

GZB ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978980.jpg [title] =>

I u Kini su demonstrirali kako pjevaju - najbolji 2006.

GZB ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978989.jpg [title] =>

Gradski zbor ‘Brodosplit’ - uspomena na 50. rođendan

GZB ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23978996.jpg [title] =>

Guštaju u pismi: Igor Bakotić, Neven Ćatipović, Ivo Čović, Martin Brkić i Eduard Grenc

Andreas Kirdjakin ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23979000.jpg [title] =>

Čuveni škverski autobus u kojem su proputovali pola Europe, a on bi do Karlobaga ‘prokuva’

GZB ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23979005.jpg [title] =>

Ganga u austrijskom Bad Ischlu: Damir Radovan, Josip Knežević i Ante Smoljo

Andreas Kirdjakin ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/05/23979032.png [title] =>

Monografija za pola stoljeća uspomena

GZB ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pola stoljeća dugo je razdoblje, a još uvijek ne toliko dugo da ne bismo imali živih svjedoka da nam o njemu nešto ispričaju. Splitski zbor “Brodosplit” proslavio je u prosincu pedeseti rođendan raskošnom monografijom i svečanim koncertom.

U gradu kakav je Split ispada da nema onoga tko nije s nekim iz zbora povezan – u zboru mu je pjevao susjed, prijatelj iz škole, brat, rođak, poznanik s posla.

Pjevači mijenjaju sastave, počnu u klapi ili u crkvenom zboru, u “Deviću” ili “Jedinstvu”, pa je “svak sa svakim negdje pjevao”. Pa tu treba pridodati i žene koje su stalna pratnja svih tih godina, pa djecu koja su za očevima također ulazila u zbor, ima ih. Uglavnom, svatko zna barem nekoga od 282 pjevača koji su tijekom pet decenija činili taj naš jedinstveni glazbeni sastav.

A kad pregledaš abecedni popis svih “škverana”, koje je autorica Herci Ganza pedantno zabilježila u monografiji “Gremo mi puntari”, pa nanizane silne nagrade, titule, grand prixe i priznanja sa svih strana svijeta, otpjevane skladbe, obrade i napjeve, svečane prijeme i audijencije – o fenomenu tog našeg jedinstvenog zbora nije sve rečeno, ima puno toga što se ne zna.

---

image

Monografija za pola stoljeća uspomena

GZB
---

Kada 30 ili 40 muškaraca nekoliko puta tjedno vježba u istoj prostoriji, oblači istu “zurku” s crvenim pojasom, osluškuju jedan drugoga na pozornici, putuju satima sjedeći u autobusu, spavaju u istoj sobi i jedu i piju zajedno na turnejama, pa tako iz godine u godinu, stvara se jedan potpuno drukčiji, paralelni život zbora – osoban, ljudski, emotivan i nadasve – pun smijeha i dobrih “batuda”.

Milijun ih se valjda tu stvorilo uoči ili poslije koncerata, znate već kako izgledaju ta istospolna druženja i kako muškarci opušteno žive kada su na okupu.

Pristojan pjevač i dobar čovjek

Svaki je pjevač najprije osobnost, priča za sebe, netko je duhovit, netko hrče, a netko uvijek nešto zaboravlja. Svaki ima svoga “ćuka”, sami bi rekli. Raznih su struka – od meštara, pitura, inženjera, ekonomista, građevinara, programera, profesora, studenata, liječnika, obrtnika do školovanih glazbenika.

Gorka je istina da niti jedan jedini više ne radi u – škveru. U velikom “Brodosplitu” koji je tada zapošljavao šest tisuća ljudi 1972. godine osnovan je zbor, kao jedna od brojnih sekcija u kojoj su se okupljali radnici, a posljednji koji je ulazio kroz škversku kapiju do ove godine bio je tenor Damir Radovan. A onda je i on otišao i ostade samo – ime.

Nadživjeli su državu, rat, predsjednike, pape, razne državne valute, pa eto i nekad nepobjedivi splitski škver čije su ime proslavili na nekoliko kontinenata, a kojemu je počelo odbrojavanje hoće li se ustati iz predstečajnog knockdowna.

Škver je nekad zboru bio i “otac i majka”, najgalantniji sponzor i dobročinitelj kakvog su mogli poželjeti. Pjevači su uživali privilegije kod uprave – izostanci zbog nastupa su se pravdali, a svaki je pjevač imao i ekstra tjedan dana plaćenoga godišnjeg odmora! Imali su na raspolaganju škverski autobus za putovanja, za ono vrijeme to je bilo “prva liga”. Njihova slika bila je obješena u direktorovu uredu za sastanke, bili su brend, jednako kao i brodovi “Amorella” i “Isabella”.

---

image

Snimka iz 1984. godine

GZB
---

Danas je druga priča, za izostanak s posla da bi otišli na nastup, jedan, tri ili pet dana, pjevači otkidaju od svoga godišnjeg odmora i obitelji, nema u kapitalizmu kruva od zborskog pjevanja.

A kako se postaje član zbora? Njihov nekadašnji dirigent, maestro Josip Veršić zamislio je da “član treba biti pristojan pjevač i dobar čovjek”, a tamo u počecima su vabili takve hvatajući ih po kafićima.

Audicije, kao, postoje, ali ovdje više vrijedi ono po “babi i stričevima”.

- Pokazalo se da su dobri, prijateljski odnosi presudni za kvalitetan rad - kaže maestro Vlado Sunko, koji je i sam nekoć bio pjevač zbora, a posljednje 34 godine mu je umjetnički voditelj i dirigent.

- Radije biram pjevača osrednjih glazbenih sposobnosti koji je ustrajan u radu, spreman podrediti se i dati sve za zajednički cilj. Jer ako nema zajedničkog duha, doživljaja, nema ni glazbe. Koliko god bili glazbeno sposobni, bez toga narušavaju taj sklad. Zato volim rad s amaterima i ovaj zbor - kaže.

Predsjednik zbora Mladen Velat kaže da je upao ne po “babi i stričevima”, nego “po Babi i Rati”. U firmu u kojoj je tada radio došli su meštri nešto opiturati, a zna se, pitur možeš biti samo ako znaš pivati:

Babo i Rato kao Mujo i Haso

- Zapivali oni s još jednim, u tri glasa, i vidim fali im drugi tenor. Pitam ih treba li im drugi tenor. “Šta je, mali?” - bilo je na prvu. Ali zapivali smo tri, četiri pisme i govore Babo i Rato meni: “Mali, o’š doć u zbor?” A ja ništa nisam znao o zborovima, od svega sam znao “Va pensiero” od Verdija. Ali, pilali su me dok nisam pristao i to traje evo 40 godina - kaže ovaj latentni roker.

A Babo i Rato, pok. Frano Mrdušljaš Babo i Ratomir Šegvić Rato, za “Brodosplit” su isto što su u vicevima Bobi i Rudi ili Mujo i Haso. Najduhovitiji prijateljski dvojac “Brodosplita”, s njima je uvijek bio cirkus.

---

image

’Pijana koreografija’ na pozornici u Pečuhu

GZB
---

A neologizam je nastao na jednom putovanju, u Beogradu:

- Šetamo tako mi Terazijama, moj prijatelj Babo, još nekolicina i ja - ispričao je umirovljeni pitur i pjevač Šegvić.

- I mene “zavrtija” drob, moram hitno na WC. Uletija sam u najbliži restoran i jurim šta brže mogu dovatit se zahodske školjke, a ona žena šta radi tamo viče za mnom: “Bato, Bato, evo papira!” A ja u svoj onoj muci njoj govorim: “Nisam ja Bato, ja sam Rato, a Babo je isprid!” A nisam laga! - iskreno će on.

Jezične barijere nisu postojale kad je on u pitanju. U memoriji zbora ostat će zapamćena jedna štorija s trajekta:

- Kako bi skratili cjelonoćno putovanje brodom u Italiju 1981., navečer, družimo se uz piće. Naručim ja: “Cameriere, prego, una Vecchia Romagna tichetta nera...” i sve me to dobro ide, ali bi tija da mi stavi i leda, a fali mi riči. Ne znam kako se led kaže na talijanskom.

---

image

Rato i Babo, dva pitura, najduhovitiji dvojac zbora

GZB
---

Gleda konobar mene kako se mučim naći način da mu još nešto kažem, i ja se konačno sitim i oduševljeno uzviknem: “Titanic!”... A onda još rukama, pokazujući prema doli, pobjedonosno kažem cilo objašnjenje: “Titanic fondo!” - smije se Rato.

Ima ih još o Babi i Rati - a usput rečeno, Babo je bio pitur i u “Slobodnoj Dalmaciji” i jedno kasno poslijepodne, kad je u trlišu stao na vrata redakcije Kulture gdje sam urednikovala i rekao mi da bi oni da se o zboru malo više piše - i ja sam shvatila kako se vrbuje za zbor.

Fatureta u Vancouveru

Priču s putovanja u Vancouver zapamtio je Mirko Radan Koka:

- Stigli smo u Vancouver, autobus nas je doveo s aerodroma u hotel, predali smo dokumente i sad čekamo da oni riješe pasoše i sve šta triba. I ja odem napravit đir. Znači, tek smo stigli. Gledam izloge i spustim se niz ulicu. I vidim trče neki čovik prema meni posrid ceste. I viče: “Mali, di su Babo i Rato?” To je bija jedan Kaštelanin, koji je ima koče i dugo živija u Vancouveru.

---

image

Karikatura iz Pometa Slobodne Dalmacije

GZB
---

I on je doša po njih dvojicu jer im je sredija - faturetu! Kupija im je na drugom kraju svita trliše, valjke, pinele i oni su pituravali uspornike na glavnoj cesti di su vozili auti. Stavili su one stupiće i bojili su tu traku i tako zaradili po 100 dolari. Uglavnom, taj nam je čovik danima sprema jist i pit, i to je bilo opće veselje - ispripovjedio je Radan.

Ili pjevaju ili jedu i piju

Inače, zboraši kad ne pjevaju uglavnom – jedu. Ili piju. I to u ogromnim količinama. Lakše ih je oblačit nego nahranit, a njihovim apetitima nema sličnih.

- Zapravo je nama uz kvalitetu nastupa uvijek bila ključna kvaliteta spize. Mogli bi reći da je u tome ležao ključ kvalitete turneje – šta se jilo, šta se pilo... Španjolska je na tom planu zaslužila najvišu ocjenu.

---

image

Večere u Beču rado se svi sjećaju

GZB
---

Kad smo bili u Pamploni, u hotelu smo imali ručak. Jeo se nekakvi gulaš od junetine. Našem Rati je uvijek bilo malo i tija je još naručit, i on zove konobara. A kako na španjolskom zna ukupno tri riči, reka mu je “Mui torro!”, i borami je ovi odma otiša i donija - ispričao je bariton Josip Knežević Joke.

U zboru se - ništa čudno - njeguje kult pečene janjetine, a tenor Ante Smoljo ističe se kao vrstan “janjolog”, najbolji “Brodosplitov” pekač janjetine, što je u ovom muškom društvu osobito prestižna titula. Janjetinu rado kombiniraju s glazbom.

---

image

Kad ne pjevaju, jedu s velikim apetitom: Rato Šegvić, Stjepan Guić, Frane Mrduljaš Babo i Jurica Ostojić

GZB
---

- Mi iz zbora i privatno se družimo. Imamo jednu prostorijicu u mene koju smo preuredili i redovito se družimo: Smoljo, Babić, Bakotić, Radovan, Žitko, Grenc, Šumi, Šarić, bivši pivač Tonći Lazarušić, Šestanović... Tako da tamo održavamo probe, probajemo s gradela, probajemo s ražnja, probajemo iz teće, sve probajemo - ispričao je bas Tino Babić, kojeg zbog frizure zovu Shrek, a nekad i Vjeverica, jer radi kao čuvar na Marjanu.

‘Nešto šta nema oči!‘

Jedini koji “dištonaje” u ovom mnoštvu mesoždera je onaj najvažniji, od kojega sve počinje - dirigent Sunko. Vegetarijanac i zagovaratelj zdravog promišljanja života često se mora sam pobrinuti što će ponijeti u kuferu jer bi inače ostao gladan. Kako je tegoban život vegetarijanaca koji ovise o restoranskoj i hotelskoj ponudi ispričao je Mladen Velat.

---

image

Ekipa za janjetinu spremna

GZB
---

On, naime, ugovara smještaj i prehranu uoči svakog putovanja zbora i svaki put mora posebno naglasiti da im treba jedan vegetarijanski obrok. A onda kreće s druge strane: “A ne znam... nešto ćemo naći, može li riba?” Da bi im bolje objasnio, predsjednik zbora onda kaže: “Naš maestro bi nešto što nema oči.”

- A imam jedno malo janje, jutros mi oslijepilo! - ne da se snalažljivi ugostitelj.

Nekoć se putujući na turneje pušilo u škverskom autobusu, što je izazivalo stalne rasprave. Pušači su sjedili nazad, na zadnjem “sicu” i otvorili bi “abajin” gore, za ventilaciju.

---

image

Koncert na 11.000 metara visine u Kanadi 1990.

GZB
---

Nepušači o tom vremenu pričaju da je “pola autobusa bilo u magli, ne bi se vidjelo četiri, pet zadnjih redova od dima”. Kad se zabranilo pušiti u autobusu, počela su druga kontreštavanja, kad će pauza, kad će vozač stati, treba se zapaliti. Danas je sve to drugačije, što kaže vođa puta - ostali slušaju. A i pušači su postali rijetkost.

Koncert na 11 tisuća metara

Duge noćne sate pjevači znaju preživljavati slušajući nekoga tko bi uzeo mikrofon i zabavljao cijeli autobus. Tenora Petra Trivu pamte po tome da je od uvečer do ujutro pričao viceve, a da niti jedan ne ponovi dvaput. Pričao je fenomenalno, kažu, “padalo se po podu” od smija.

Radiologa Andriju Janovića pamte po enciklopedijskom znanju, pričao bi im satima o mjestima kroz koje putuju. Kemičar Ivo Gasperčić u ratno doba učio ih je o bojnim otrovima... A gledalo se noću i filmove, mnogo i često, pa i one za “odrasle”. Putovanja autobusom pamte se i po tome koliko su puta zbog kvara morali izići iz njega, onaj škverski bi uskuhao već do Karlobaga pa bi mu dolijevali vode.

---

image

Čuveni škverski autobus u kojem su proputovali pola Europe, a on bi do Karlobaga ‘prokuva’

GZB
---

Preko prijevoja Alpa su ga morali i gurati, a nadomak Londonu mu je pukla guma, pa dok su vozači namještali novu, zbor je iskoristio šansu da obiđe Big Ben i zgradu Parlamenta. Barem toliko! Ivo Ivanišević Kukoč, bivši pjevač i sportaš, koji je 1976. u Berlinu veslao u najboljem osmercu na svijetu, izračunao je da su autobusom, ako se ne računaju avioni i brodovi, dva puta obišli zemaljsku kuglu!

A kako je ekvator dužine nešto veće od 40 tisuća kilometara, onda je jasno koliko su se naputovali. A održali su i koncert iznad oblaka, na 11 tisuća metara visine! Na letu iz Toronta u Vancouver pjesmom su razbudili putnike, a pridružio im se i pilot s čijom kapom su se svi željeli slikati. Pa čak i u pilotskoj kabini.

Pa tko je još na svitu da koncert u avionu? - pita Zdravko Mihaljević Juste.

- Di sam sve bija sa zborom? Bija sam na vrh Eiffelova tornja u Parizu, bija sam u Torontu na vrhu Towera, bija sam u Koelnu na katedrali, i u Milanu, i u Montserratu, na kupoli sv. Petra. U Firenci sam bija na kupoli Santa Maria del Fiore. I odsvakud sam donosija suvenire.

Iz Venecije, Budimpešte, onda Brandenburška vrata, spomenik Kristoforu Kolumbu u Barceloni, pjate... Ovo što smo mi proživili ne može se ni kupit ni platit - zaokružio je Vinko Supičić.

A bit će toga još, tek im je 50!

---

Ivo Čović - u zboru od prvog dana

Najstariji po pjevačkom stažu u ‘Brodosplitu’ je Ivo Čović, koji je u zboru od početka, svih 50 godina. Diplomirani inženjer strojarstva i brodogradnje otišao je iz škvera u mirovinu 2013. i nastavio pjevati. Na probe, kaže, nije dolazio samo kad je bio na terenu, kad se gradio most na Maslenici, zračna luka
u Dubrovniku, kad se povukla JNA... drugi
razlog nije postojao.

- S pjevanjem u zboru dobio sam na kvaliteti života. Sve mi je to nekako brzo prošlo. Pedeset godina, nevjerojatno. Pjevat ću dok mi maestro ne kaže da mu više ne trebam, onda ću se zahvalit. A izgleda da mu još uvijek koristim kad me drži - kaže 75. godišnji drugi tenor, koji je u ženskoj klapi ‘Brodosplita’ upoznao suprugu, umirovljenu zboristicu splitskog HNK, gdje je pjevala i njegova punica. Nevjesta mu je također glazbeno obrazovana, a unuk
svira gitaru - obitelj
je to puna glazbe.

---

---

Na dirigentsko mjesto čekat će kao Charles

Dvadesetpetogodišnji Šibenčanin Ivan Đangradović diplomirao je u Splitu glazbenu kulturu u klasi prof. Sunka i to je put koji ga je doveo u ‘Brodosplit’. Prvi tenor je, ali i povremeni dirigent zbora.

Zovu ga ‘Mini Maestro’ ili ‘Mali Sunko’, na prvom koncertu nakon diplome najavljen je kao ‘džepna verzija Sunka ili verzija 2.0’.

S obzirom na to da je maestro Sunko na čelu zbora 34 godine, a promovira zdravi životni stil - praćen najboljim željama svojih pjevača - Ivanu su već prognozirali da bi dirigentsko mjesto mogao čekati otprilike koliko je Charles čekao da sjedne na englesko prijestolje.

- U zboru je jedna povezanost, obiteljska atmosfera, gdje te prihvate i nema tu nikakva zla. Svaki trenutak koji provodiš s tim ljudima je neopisivi gušt. Nemam riječi kojima bih opisao ovaj zbor, želio bih da traje što dulje, barem još ovoliko koliko do sada - kaže mladi dirigent.

---

---

image

Maestro Vlado Sunko 34 godine na pramcu zbora ‘Brodosplit’

GZB
------
image

Ivo Čović, jedini u zboru od samog početka

GZB
------
image

Ivan Đangradović, ‘Mini maestro’ ili ‘Mali Sunko’

GZB
------
image

S Gibonnijem na Porinu pjevaju ‘Udicu‘

Filip Trezner
------
image

S Dalaj-Lamom 2002. godine

GZB
------
image

U ‘Vicka‘ 1976. s jugoslavenskom premijerkom Milkom Planinc

GZB
------
image

Tajnik Jakov Guić Žak predaje poklone Ivanu Pavlu II.

GZB
------
image

S predsjednikom Tuđmanom 1996. godine

GZB
------
image

U Čileu s predsjednikom Mesićem: Boris Viđak, Josip Knežević i Rato Šegvić

GZB
------
image

Titulu najboljih na svijetu u Grazu proslavili su ‘gusjenicom’

GZB
------
image

Ovako to često izgleda - Dragan Popović i maestro
Sunko na proglašenju pobjednika u Bad Ischlu

Andreas Kirdjakin
------
image

Maestro Ljubo Stipišić čestita solistu Ivanu Žitku na izvedbi njegova ‘Uskrsnuća‘ 2005.

GZB
------
image

Predsjednik Mladen Velat došao je u zbor ‘po Babi i Rati’

GZB
------
image

Damir Radovan u škveru je ostao raditi posljednji, do ove godine

GZB
------
image

Smještaj na turnejama nije uvijek prvoklasan - zajednička spavaonica u Buenos Airesu

GZB
------
image

I u Kini su demonstrirali kako pjevaju - najbolji 2006.

GZB
------
image

Gradski zbor ‘Brodosplit’ - uspomena na 50. rođendan

GZB
------
image

Guštaju u pismi: Igor Bakotić, Neven Ćatipović, Ivo Čović, Martin Brkić i Eduard Grenc

Andreas Kirdjakin
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
GZB GZB GZB GZB GZB GZB Filip Trezner GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB GZB Andreas Kirdjakin GZB GZB GZB GZB GZB GZB Andreas Kirdjakin GZB Andreas Kirdjakin GZB
GZB
GZB

Maestro Vlado Sunko 34 godine na pramcu zbora ‘Brodosplit’

GZB

Ivo Čović, jedini u zboru od samog početka

GZB

Ivan Đangradović, ‘Mini maestro’ ili ‘Mali Sunko’

GZB

Rato i Babo, dva pitura, najduhovitiji dvojac zbora

GZB

’Pijana koreografija’ na pozornici u Pečuhu

Filip Trezner

S Gibonnijem na Porinu pjevaju ‘Udicu‘

GZB

Snimka iz 1984. godine

GZB

S Dalaj-Lamom 2002. godine

GZB

U ‘Vicka‘ 1976. s jugoslavenskom premijerkom Milkom Planinc

GZB

Tajnik Jakov Guić Žak predaje poklone Ivanu Pavlu II.

GZB

S predsjednikom Tuđmanom 1996. godine

GZB

U Čileu s predsjednikom Mesićem: Boris Viđak, Josip Knežević i Rato Šegvić

GZB

Koncert na 11.000 metara visine u Kanadi 1990.

GZB

Ekipa za janjetinu spremna

GZB

Kad ne pjevaju, jedu s velikim apetitom: Rato Šegvić, Stjepan Guić, Frane Mrduljaš Babo i Jurica Ostojić

GZB

Večere u Beču rado se svi sjećaju

GZB

Karikatura iz Pometa Slobodne Dalmacije

GZB

U Helsinkiju Stjepan Guić, Dragan Popović, Dragan Sinković i Pjero Reskušić 2010.

GZB

Titulu najboljih na svijetu u Grazu proslavili su ‘gusjenicom’

Andreas Kirdjakin

Ovako to često izgleda - Dragan Popović i maestro
Sunko na proglašenju pobjednika u Bad Ischlu

GZB

Maestro Ljubo Stipišić čestita solistu Ivanu Žitku na izvedbi njegova ‘Uskrsnuća‘ 2005.

GZB

Predsjednik Mladen Velat došao je u zbor ‘po Babi i Rati’

GZB

Damir Radovan u škveru je ostao raditi posljednji, do ove godine

GZB

Smještaj na turnejama nije uvijek prvoklasan - zajednička spavaonica u Buenos Airesu

GZB

I u Kini su demonstrirali kako pjevaju - najbolji 2006.

GZB

Gradski zbor ‘Brodosplit’ - uspomena na 50. rođendan

Andreas Kirdjakin

Guštaju u pismi: Igor Bakotić, Neven Ćatipović, Ivo Čović, Martin Brkić i Eduard Grenc

GZB

Čuveni škverski autobus u kojem su proputovali pola Europe, a on bi do Karlobaga ‘prokuva’

Andreas Kirdjakin

Ganga u austrijskom Bad Ischlu: Damir Radovan, Josip Knežević i Ante Smoljo

GZB

Monografija za pola stoljeća uspomena

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/jedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine-1250407 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0c9ac23b480bddbe729f66b2fdf536a8a10f71c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+hr%C4%8De%2C+drugi+je+duhovit%2C+svaki+ima+svoga+%E2%80%98%C4%87uka%E2%80%98%21+Ima+ih+od+pitura+do+in%C5%BEenjera%2C+%E2%80%98%C5%A1kverani%E2%80%98+su+nad%C5%BEivjeli+dr%C5%BEavu%2C+rat+i+pape%2C+50+godina+%C5%A1tuju+pjesmu+i+kult+pe%C4%8Dene+janjetine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine-1250407 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fjedan-hrce-drugi-je-duhovit-svaki-ima-svoga-cuka-ima-ih-od-pitura-do-inzenjera-skverani-su-nadzivjeli-drzavu-rat-i-pape-50-godina-stuju-pjesmu-i-kult-pecene-janjetine-1250407 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZBOR ‘BRODOSPLIT’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZBOR ‘BRODOSPLIT’

Jedan hrče, drugi je duhovit, svaki ima svoga ‘ćuka‘! Ima ih od pitura do inženjera, ‘škverani‘ su nadživjeli državu, rat i pape, 50 godina štuju pjesmu i kult pečene janjetine

20. prosinca 2022. - 13:39

Pola stoljeća dugo je razdoblje, a još uvijek ne toliko dugo da ne bismo imali živih svjedoka da nam o njemu nešto ispričaju. Splitski zbor “Brodosplit” proslavio je u prosincu pedeseti rođendan raskošnom monografijom i svečanim koncertom.

U gradu kakav je Split ispada da nema onoga tko nije s nekim iz zbora povezan – u zboru mu je pjevao susjed, prijatelj iz škole, brat, rođak, poznanik s posla.

Pjevači mijenjaju sastave, počnu u klapi ili u crkvenom zboru, u “Deviću” ili “Jedinstvu”, pa je “svak sa svakim negdje pjevao”. Pa tu treba pridodati i žene koje su stalna pratnja svih tih godina, pa djecu koja su za očevima također ulazila u zbor, ima ih. Uglavnom, svatko zna barem nekoga od 282 pjevača koji su tijekom pet decenija činili taj naš jedinstveni glazbeni sastav....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 16:32