stdClass Object ( [id] => 1081221 [title] => Imućni Hrvati preko srpskih agencija putuju u Afriku u zemlju koja ne ‘priznaje‘ koronu. I donose nam južnoafrički soj. Cifre koje plaćaju za odmor su astronomske... [alias] => imucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Njujorški soj koronavirusa jučer se pojavio u Lijepoj nam Našoj, britanski je prisutan već nekoliko dana, dok je južnoafrički službeno zabilježen proteklog vikenda.

Sa Zanzibara, tanzanijskog otočja, poznatom i kao rodnim mjestom nezaboravnog glazbenika Freddyja Mercuryja, u Hrvatsku su ga donijele tri osobe. Jedan je slovenski državljanin tamo i preminuo od posljedica korone, zbog čega vlasti u Sloveniji sugeriraju građanima da ne putuju na Zanzibar, a nešto slično savjetovao je i naš Davor Božinović, pozvavši Hrvate da odgode sva putovanja koja nisu nužna.

Tanzanija je uz Meksiko, jedna od najpoželjnijih turističkih meka u doba pandemije. Više je razloga: u nju možete ući bez PCR testa i propisane karantene, a dodatni mamac je i to što je tamo za vrijeme naše klimatološke zime - ljeto.

U Tanzaniji puno ne mare za koronu, a naš savjet je da tu zemlju, kao i cijelu Afriku, izbjegavate. I zbog sebe i zbog drugih, jer u Hrvatsku možete donijeti južnoafrički soj korone na kojeg cjepiva slabo djeluju, a i oni koji su preboljeli Covid-19 mogu ponovno oboljeti. Dovoljno je to razloga da odgodite potovanje do nekih boljih vremena... 

No, koliko plaćaju oni koji putuju u tu zemlju? Jako puno, jer odlazak, smještaj, izleti mogu zapasti i više tisuća eura. Ukoliko želite produžiti vaš boravak i obići okolne zemlje, onda se trošak putovanja penje i na desetke tisuća kuna.

Malo si to tko može priuštiti u vrijeme korona-krize. A kako smo i rekli, prilično je i neodgovorno putovati u Afriku...

---

image
Mnogi na Zanzibar putuju zbog bajkovitih pješčanih plaža.
Mahmut Serdar Alakus
---

Hoće li Hrvati i dalje putovati u ovu afričku zemlju, tek će se vidjeti, no južnoafrički soj virusa mogao bi itekako pomutiti račune turoperatorima. Ako koristite društvene mreže, sigurno vam je u posljednje vrijeme iskočio barem jedan oglas u kojem vas razne agencije pozivaju da otputujete na Zanzibar i desetak se dana odmarate ispijajući koktele na pješčanim plažama Indijskog oceana.

Pitate se koliko sve to košta?

Otprilike osam tisuća kuna što uključuje smještaj, avionsku kartu i usluge lokalnog vodiča. Računajte i da ćete sa sobom trebati ponijeti džeparac od minimalno tisuću eura. Hrvati najčešće putuju preko srpskih agenija Jungle Tribe i Disko Drugar Putovanja.

- Zanzibar je još jednom dokazao da je mjesto koje svi žele posjetiti, doživjeti, upoznati, da se druže i smiju s lokalcima, prožive taj "hakuna matata" način života, stoji na Facebook stranici agencije Disko Drugar koja za cijenu "već od 999 eura" najavljuje skorašnja putovanja (5., 8. i 10. ožujka), a leti se iz Beograda.

---

---

Iz Jungle Tribea redovito se hvale fotografijama "odmora iz snova", kako ga nazivaju. Novi letovi za Zanzibar, iz Zagreba preko Istanbula, rezervirani su za 10. i 24. ožujka po cijenama od 8420 kuna (10 dana) i 8860 kuna (10 dana). U cijenu ne ulazi viza za Tanzaniju koja stoji 350 kuna, izleti i međunarodno zdravstveno osiguranje. Veličina grupe predviđena je za maksimalno 25 osoba.

Ako pak sami odlučite ići i organizirati svoj boravak, bez agencije, tada ćete proći još jeftinije, pa vas put na Zanzibar možete stajati i duplo manje. Primjerice, na stranici Skyscanner možete pronaći povratnu avionsku kartu već za 500 eura, a ako ne tražite luksuzan smještaj, preko Bookinga ili AirBnb-a, možete rezervirati smješaj od deset noćenja koji će vas doći oko 200 eura.

Jednodnevni izleti i safariji (posjet nacionalnim parkovima) u Africi su skup sport, pa ćete tako za trodnevni safari, ako se za njega odlučite, iskeširati i do tisuću eura.

Izleti i ostala ponuda se također jako puno plaćaju, pa vas put na kraju može koštati i više desetaka tisuća kuna. 

Trenutno se u Africi odmara bivša HRT-ova voditeljica Karmela Vukov Colić. Nije poznato je li u svojstvu turistkinje ili vodiča s obzirom da je uz posao na televiziji u slobodno vrijeme radila i kao turistički vodič.

- Večernji provod u Kamenom gradu. Jedno od malobrojnih mjesta na svijetu gdje život nije stao, napisala je Karmela na društvenim mrežama podijelivši sa svojim pratiteljima i nekoliko fotografija sa Zanzibara. 

---

---

Inače, tanzanijski predsjednik John Magufuli prije mjesec dana šokirao je izjavom da su cjepiva strana urota za širenje bolesti i krađu afričkog bogatstva. Pozvao je Tanzanijce da se, umjesto toga, pouzdaju u boga i koriste alternativne lijekove poput udisanja pare.

- Njihov je predsjednik, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće (koza, ovca i papaja) pa je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate (na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba te ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali) testove proglasio tehnički neispravnima. Naciji je objasnio da je pandemija prijevara, ukinuvši sve restrikcije, od nošenja maski do socijalnog distanciranja. Trenutno je sve otvoreno, kafići, restorani pa čak i klubovi, vjenčanja se normalno održavaju. Dosad nisam vidio nijednu osobu da nosi masku i sve normalno funkcionora. Panike nema, vjerovali ili ne, nitko uopće ne spominje koronu, normalno se živi, rekao nam je u studenom prošle godine mladi Hvaranin Romano Malečić koji je u Tanzaniju otišao volontirati.

---

image
Sve više agencija nudi putovanja u Tanzaniju.
Danil Shamkin
---

---

Zemlja koja ne ‘priznaje‘ koronu

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo "muljala" s brojkama preminulih i zaraženih covidom-19. Ali, nijedna nije s poricanjem otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je cijepljenje.

Čak i Sjeverna Koreja, koja je prijavila nula zaraženih, podnijela je zahtjev za cjepivom, a slično je i s Turkmenistanom, koji je službeno korona-free država, ali uskoro planira pokrenuti kampanju cijepljenja s ruskim Sputnjikom V.

No, predsjednik Tanzanije, John Magufuli, ne želi niti čuti za cjepivo.

"Ako je bijeli čovjek bio u stanju smisliti cijepljenje, onda je do sada trebao već pronaći cjepivo protiv AIDS-a, raka i tuberkuloze", rezolutan je Magufuli, koji je Tanzaniju proglasio "korona-free" u lipnju prošle godine. Cjepivo protiv tuberkuloze, inače postoji, a cijepljenjem se može spriječiti i rak grlića maternice, čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV).

Umjesto cjepiva, tanzanijske vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 milijuna, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka.

U stvarnosti, građani Ujedinjene Republike Tanzanije umiru, izvještava afrički tjednik Continent.

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao "akutna upala pluća".

Odbijanje uvođenja cijepljenja i sustava testiranja te praćenja zaraženih i umrlih, moglo bi postati opasno i za susjedne države jer virus prelazi granice. U konačnici, moglo bi postati opasno i za ostatak svijeta.

S druge strane, liječnici su počeli anonimno obavještavati građane o rizicima infekcije, a društvenim mrežama su se počeli širiti videozapisi pokapanja umrlih pod okriljem noći. Gotovo nitko ne želi javno govoriti o tom problemu, uglavnom zbog straha od vladine odmazde.

Međutim, iako službeno poriče, vlada ponekad ostavlja dojam kao da shvaća da rizik od virusa uistinu postoji. Tako je u siječnju, nakon što je Danska objavila da su njezina dva državljanina, koja su bila u Tanzaniji, pozitivna na južnoafrički soj virusa, Magufuli izjavio da su za "uvoz nove čudne korone" krivi građani Tanzanije koji putuju u inozemstvo.

IVA BADNJAK/JL

---

---

Nakon povratka - karantena

Po novim mjerama nakon povratka u Hrvatsku sa Zanzibara putnicima se propisuje izolacija u trajanju od 14 dana te mogućnost skraćenja uz PCR testiranje najranije sedmog dana izolacije.

 

---

---

Što znamo o južnoafričkom soju virusa?

Južnoafrički soj koronavirusa može umanjiti efikasnost cjepiva. Dosadašnje studije pokazuju da se ovaj soj širi od 25 do 50-60 posto brže u različitim sredinama i puno brže može opteretiti zdravstveni sustav. Umirujuće je što se zasad ne pokazuje smrtonosnijim od izvornog virusa.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO SAFARI, MALO PLAŽE.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => MALO SAFARI, MALO PLAŽE.... 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-01 17:45:38 [created_by] => 3225 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-02 17:20:24 [modified_by] => 3225 [publish_up] => 2021-03-02 16:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 32 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17039136.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17013604.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/01\/17013602.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Christian Kober","Danil Shamkin","Mahmut Serdar Alakus"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Zanzibar je u doba pandemije postao hit destinacija, a desetodnevni odmor s agencijom stajat \u0107e vas oko tisu\u0107u eura.","Sve vi\u0161e agencija nudi putovanja u Tanzaniju.","Mnogi na Zanzibar putuju zbog bajkovitih pje\u0161\u010danih pla\u017ea."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17039136_1920.jpg":"1920x1080","k_17039136_1280.jpg":"1280x1280","k_17039136_1024.jpg":"1024x1024","k_17039136_640.jpg":"640x640","k_17039136_480.jpg":"480x480","k_17039136_340.jpg":"340x340","k_17039136_220.jpg":"220x220","o_17039136_1280.jpg":"1280x853","o_17039136_1024.jpg":"1024x682","o_17039136_640.jpg":"640x426","o_17039136_480.jpg":"480x320","o_17039136_340.jpg":"340x226","o_17039136_220.jpg":"220x146","h_17039136_1280.jpg":"1280x854","h_17039136_1024.jpg":"1024x683","h_17039136_640.jpg":"640x427","h_17039136_480.jpg":"480x320","h_17039136_340.jpg":"340x227","h_17039136_220.jpg":"220x147","pp_17039136_1280.jpg":"1006x1280","pp_17039136_1024.jpg":"805x1024","pp_17039136_640.jpg":"503x640","pp_17039136_480.jpg":"377x480","pp_17039136_340.jpg":"267x340","pp_17039136_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_17013604_1920.jpg":"1920x1080","k_17013604_1280.jpg":"1280x1280","k_17013604_1024.jpg":"1024x1024","k_17013604_640.jpg":"640x640","k_17013604_480.jpg":"480x480","k_17013604_340.jpg":"340x340","k_17013604_220.jpg":"220x220","o_17013604_1280.jpg":"1280x852","o_17013604_1024.jpg":"1024x682","o_17013604_640.jpg":"640x426","o_17013604_480.jpg":"480x319","o_17013604_340.jpg":"340x226","o_17013604_220.jpg":"220x146","h_17013604_1280.jpg":"1280x854","h_17013604_1024.jpg":"1024x683","h_17013604_640.jpg":"640x427","h_17013604_480.jpg":"480x320","h_17013604_340.jpg":"340x227","h_17013604_220.jpg":"220x147","pp_17013604_1280.jpg":"1006x1280","pp_17013604_1024.jpg":"805x1024","pp_17013604_640.jpg":"503x640","pp_17013604_480.jpg":"377x480","pp_17013604_340.jpg":"267x340","pp_17013604_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x721","hd_17013602_1920.jpg":"1920x1080","k_17013602_1280.jpg":"1280x1280","k_17013602_1024.jpg":"1024x1024","k_17013602_640.jpg":"640x640","k_17013602_480.jpg":"480x480","k_17013602_340.jpg":"340x340","k_17013602_220.jpg":"220x220","o_17013602_1280.jpg":"1280x901","o_17013602_1024.jpg":"1024x721","o_17013602_640.jpg":"640x450","o_17013602_480.jpg":"480x337","o_17013602_340.jpg":"340x239","o_17013602_220.jpg":"220x154","h_17013602_1280.jpg":"1280x854","h_17013602_1024.jpg":"1024x683","h_17013602_640.jpg":"640x427","h_17013602_480.jpg":"480x320","h_17013602_340.jpg":"340x227","h_17013602_220.jpg":"220x147","pp_17013602_1280.jpg":"1006x1280","pp_17013602_1024.jpg":"805x1024","pp_17013602_640.jpg":"503x640","pp_17013602_480.jpg":"377x480","pp_17013602_340.jpg":"267x340","pp_17013602_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7609794 Threads: 2 Questions: 1616637373 Slow queries: 4799891 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110922512 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/imucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske-1081221 [printLink] => /mozaik/panorama/imucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske-1081221?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 32499 [name] => zanzibar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zanzibar [link] => /tag/zanzibar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 450939 [name] => Tanzanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tanzanija [link] => /tag/tanzanija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 282081 [name] => putovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => putovanje [link] => /tag/putovanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO SAFARI, MALO PLAŽE.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Imućni Hrvati preko srpskih agencija putuju u Afriku u zemlju koja ne ‘priznaje‘ koronu. I donose nam južnoafrički soj. Cifre koje plaćaju za odmor su astronomske... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3225 [name] => Vinko Paić [username] => vinko-pai [email] => vinko-pai@sd.hr [password] => $2y$10$SknZe4UBTTiUIG6JL3R9z.dOzVdZvDxtCiEFcNkz0/F30t1p8Oo7u [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-paic-3225 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1743 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/5dd410bdfa2fba0b946f11b0784bd5df?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17039136.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Christian Kober [mainImageDesc] => Zanzibar je u doba pandemije postao hit destinacija, a desetodnevni odmor s agencijom stajat će vas oko tisuću eura. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17039136.jpg [title] => Zanzibar je u doba pandemije postao hit destinacija, a desetodnevni odmor s agencijom stajat će vas oko tisuću eura. Christian Kober ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17013604.jpg [title] => Sve više agencija nudi putovanja u Tanzaniju. Danil Shamkin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/01/17013602.jpg [title] => Mnogi na Zanzibar putuju zbog bajkovitih pješčanih plaža. Mahmut Serdar Alakus ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Njujorški soj koronavirusa jučer se pojavio u Lijepoj nam Našoj, britanski je prisutan već nekoliko dana, dok je južnoafrički službeno zabilježen proteklog vikenda.

Sa Zanzibara, tanzanijskog otočja, poznatom i kao rodnim mjestom nezaboravnog glazbenika Freddyja Mercuryja, u Hrvatsku su ga donijele tri osobe. Jedan je slovenski državljanin tamo i preminuo od posljedica korone, zbog čega vlasti u Sloveniji sugeriraju građanima da ne putuju na Zanzibar, a nešto slično savjetovao je i naš Davor Božinović, pozvavši Hrvate da odgode sva putovanja koja nisu nužna.

Tanzanija je uz Meksiko, jedna od najpoželjnijih turističkih meka u doba pandemije. Više je razloga: u nju možete ući bez PCR testa i propisane karantene, a dodatni mamac je i to što je tamo za vrijeme naše klimatološke zime - ljeto.

U Tanzaniji puno ne mare za koronu, a naš savjet je da tu zemlju, kao i cijelu Afriku, izbjegavate. I zbog sebe i zbog drugih, jer u Hrvatsku možete donijeti južnoafrički soj korone na kojeg cjepiva slabo djeluju, a i oni koji su preboljeli Covid-19 mogu ponovno oboljeti. Dovoljno je to razloga da odgodite potovanje do nekih boljih vremena... 

No, koliko plaćaju oni koji putuju u tu zemlju? Jako puno, jer odlazak, smještaj, izleti mogu zapasti i više tisuća eura. Ukoliko želite produžiti vaš boravak i obići okolne zemlje, onda se trošak putovanja penje i na desetke tisuća kuna.

Malo si to tko može priuštiti u vrijeme korona-krize. A kako smo i rekli, prilično je i neodgovorno putovati u Afriku...

---

image
Mnogi na Zanzibar putuju zbog bajkovitih pješčanih plaža.
Mahmut Serdar Alakus
---

Hoće li Hrvati i dalje putovati u ovu afričku zemlju, tek će se vidjeti, no južnoafrički soj virusa mogao bi itekako pomutiti račune turoperatorima. Ako koristite društvene mreže, sigurno vam je u posljednje vrijeme iskočio barem jedan oglas u kojem vas razne agencije pozivaju da otputujete na Zanzibar i desetak se dana odmarate ispijajući koktele na pješčanim plažama Indijskog oceana.

Pitate se koliko sve to košta?

Otprilike osam tisuća kuna što uključuje smještaj, avionsku kartu i usluge lokalnog vodiča. Računajte i da ćete sa sobom trebati ponijeti džeparac od minimalno tisuću eura. Hrvati najčešće putuju preko srpskih agenija Jungle Tribe i Disko Drugar Putovanja.

- Zanzibar je još jednom dokazao da je mjesto koje svi žele posjetiti, doživjeti, upoznati, da se druže i smiju s lokalcima, prožive taj "hakuna matata" način života, stoji na Facebook stranici agencije Disko Drugar koja za cijenu "već od 999 eura" najavljuje skorašnja putovanja (5., 8. i 10. ožujka), a leti se iz Beograda.

---

---

Iz Jungle Tribea redovito se hvale fotografijama "odmora iz snova", kako ga nazivaju. Novi letovi za Zanzibar, iz Zagreba preko Istanbula, rezervirani su za 10. i 24. ožujka po cijenama od 8420 kuna (10 dana) i 8860 kuna (10 dana). U cijenu ne ulazi viza za Tanzaniju koja stoji 350 kuna, izleti i međunarodno zdravstveno osiguranje. Veličina grupe predviđena je za maksimalno 25 osoba.

Ako pak sami odlučite ići i organizirati svoj boravak, bez agencije, tada ćete proći još jeftinije, pa vas put na Zanzibar možete stajati i duplo manje. Primjerice, na stranici Skyscanner možete pronaći povratnu avionsku kartu već za 500 eura, a ako ne tražite luksuzan smještaj, preko Bookinga ili AirBnb-a, možete rezervirati smješaj od deset noćenja koji će vas doći oko 200 eura.

Jednodnevni izleti i safariji (posjet nacionalnim parkovima) u Africi su skup sport, pa ćete tako za trodnevni safari, ako se za njega odlučite, iskeširati i do tisuću eura.

Izleti i ostala ponuda se također jako puno plaćaju, pa vas put na kraju može koštati i više desetaka tisuća kuna. 

Trenutno se u Africi odmara bivša HRT-ova voditeljica Karmela Vukov Colić. Nije poznato je li u svojstvu turistkinje ili vodiča s obzirom da je uz posao na televiziji u slobodno vrijeme radila i kao turistički vodič.

- Večernji provod u Kamenom gradu. Jedno od malobrojnih mjesta na svijetu gdje život nije stao, napisala je Karmela na društvenim mrežama podijelivši sa svojim pratiteljima i nekoliko fotografija sa Zanzibara. 

---

---

Inače, tanzanijski predsjednik John Magufuli prije mjesec dana šokirao je izjavom da su cjepiva strana urota za širenje bolesti i krađu afričkog bogatstva. Pozvao je Tanzanijce da se, umjesto toga, pouzdaju u boga i koriste alternativne lijekove poput udisanja pare.

- Njihov je predsjednik, posumnjavši u vjerodostojnost inozemnih testova na koronavirus, naredio da se umjesto ljudi tajno testiraju životinje i voće (koza, ovca i papaja) pa je, nakon što su pokazali pozitivne rezultate (na uzorcima su se nalazila imena i godine rođenja stvarnih osoba te ni laboratorijski tehničari nisu ništa posumnjali) testove proglasio tehnički neispravnima. Naciji je objasnio da je pandemija prijevara, ukinuvši sve restrikcije, od nošenja maski do socijalnog distanciranja. Trenutno je sve otvoreno, kafići, restorani pa čak i klubovi, vjenčanja se normalno održavaju. Dosad nisam vidio nijednu osobu da nosi masku i sve normalno funkcionora. Panike nema, vjerovali ili ne, nitko uopće ne spominje koronu, normalno se živi, rekao nam je u studenom prošle godine mladi Hvaranin Romano Malečić koji je u Tanzaniju otišao volontirati.

---

image
Sve više agencija nudi putovanja u Tanzaniju.
Danil Shamkin
---

---

Zemlja koja ne ‘priznaje‘ koronu

Svako malo u medijima se pojavi vijest kako je neka država svijeta malo "muljala" s brojkama preminulih i zaraženih covidom-19. Ali, nijedna nije s poricanjem otišla tako daleko kao Tanzanija. Osim što poriče postojanje ijednog slučaja zaraze, ova država na istoku Afrike odbila je cijepljenje.

Čak i Sjeverna Koreja, koja je prijavila nula zaraženih, podnijela je zahtjev za cjepivom, a slično je i s Turkmenistanom, koji je službeno korona-free država, ali uskoro planira pokrenuti kampanju cijepljenja s ruskim Sputnjikom V.

No, predsjednik Tanzanije, John Magufuli, ne želi niti čuti za cjepivo.

"Ako je bijeli čovjek bio u stanju smisliti cijepljenje, onda je do sada trebao već pronaći cjepivo protiv AIDS-a, raka i tuberkuloze", rezolutan je Magufuli, koji je Tanzaniju proglasio "korona-free" u lipnju prošle godine. Cjepivo protiv tuberkuloze, inače postoji, a cijepljenjem se može spriječiti i rak grlića maternice, čiji je uzročnik humani papiloma virus (HPV).

Umjesto cjepiva, tanzanijske vlasti preporučuju svojim građanima, kojih je oko 56 milijuna, da se protiv infekcije bore biljnim lijekovima, parnim kupeljima i smoothiejima od đumbira i luka.

U stvarnosti, građani Ujedinjene Republike Tanzanije umiru, izvještava afrički tjednik Continent.

U prenapučenim bolnicama pacijenti na kisiku podliježu onome što se službeno vodi kao "akutna upala pluća".

Odbijanje uvođenja cijepljenja i sustava testiranja te praćenja zaraženih i umrlih, moglo bi postati opasno i za susjedne države jer virus prelazi granice. U konačnici, moglo bi postati opasno i za ostatak svijeta.

S druge strane, liječnici su počeli anonimno obavještavati građane o rizicima infekcije, a društvenim mrežama su se počeli širiti videozapisi pokapanja umrlih pod okriljem noći. Gotovo nitko ne želi javno govoriti o tom problemu, uglavnom zbog straha od vladine odmazde.

Međutim, iako službeno poriče, vlada ponekad ostavlja dojam kao da shvaća da rizik od virusa uistinu postoji. Tako je u siječnju, nakon što je Danska objavila da su njezina dva državljanina, koja su bila u Tanzaniji, pozitivna na južnoafrički soj virusa, Magufuli izjavio da su za "uvoz nove čudne korone" krivi građani Tanzanije koji putuju u inozemstvo.

IVA BADNJAK/JL

---

---

Nakon povratka - karantena

Po novim mjerama nakon povratka u Hrvatsku sa Zanzibara putnicima se propisuje izolacija u trajanju od 14 dana te mogućnost skraćenja uz PCR testiranje najranije sedmog dana izolacije.

 

---

---

Što znamo o južnoafričkom soju virusa?

Južnoafrički soj koronavirusa može umanjiti efikasnost cjepiva. Dosadašnje studije pokazuju da se ovaj soj širi od 25 do 50-60 posto brže u različitim sredinama i puno brže može opteretiti zdravstveni sustav. Umirujuće je što se zasad ne pokazuje smrtonosnijim od izvornog virusa.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Christian Kober Danil Shamkin Mahmut Serdar Alakus
Christian Kober
Zanzibar je u doba pandemije postao hit destinacija, a desetodnevni odmor s agencijom stajat će vas oko tisuću eura.
Danil Shamkin
Sve više agencija nudi putovanja u Tanzaniju.
Mahmut Serdar Alakus
Mnogi na Zanzibar putuju zbog bajkovitih pješčanih plaža.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/imucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske-1081221 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e9657da4291607c7949aef89e7e44c0fdd2a662 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Imu%C4%87ni+Hrvati+preko+srpskih+agencija+putuju+u+Afriku+u+zemlju+koja+ne+%E2%80%98priznaje%E2%80%98+koronu.+I+donose+nam+ju%C5%BEnoafri%C4%8Dki+soj.+Cifre+koje+pla%C4%87aju+za+odmor+su+astronomske...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fimucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske-1081221 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fimucni-hrvati-preko-srpskih-agencija-putuju-u-afriku-u-zemlju-koja-ne-priznaje-koronu-i-donose-nam-juznoafricki-soj-cifre-koje-placaju-za-odmor-su-astronomske-1081221 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MALO SAFARI, MALO PLAŽE.... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
PanoramaMALO SAFARI, MALO PLAŽE....

Imućni Hrvati preko srpskih agencija putuju u Afriku u zemlju koja ne ‘priznaje‘ koronu. I donose nam južnoafrički soj. Cifre koje plaćaju za odmor su astronomske...

2. ožujka 2021. - 17:17
Zanzibar je u doba pandemije postao hit destinacija, a desetodnevni odmor s agencijom stajat će vas oko tisuću eura.Christian Kober

Njujorški soj koronavirusa jučer se pojavio u Lijepoj nam Našoj, britanski je prisutan već nekoliko dana, dok je južnoafrički službeno zabilježen proteklog vikenda.

Sa Zanzibara, tanzanijskog otočja, poznatom i kao rodnim mjestom nezaboravnog glazbenika Freddyja Mercuryja, u Hrvatsku su ga donijele tri osobe. Jedan je slovenski državljanin tamo i preminuo od posljedica korone, zbog čega vlasti u Sloveniji sugeriraju građanima da ne putuju na Zanzibar, a nešto slično savjetovao je i naš Davor Božinović, pozvavši Hrvate da odgode sva putovanja koja nisu nužna.

Tanzanija je uz Meksiko, jedna od najpoželjnijih turističkih meka u doba pandemije. Više je razloga: u nju možete ući bez PCR testa i propisane karantene, a dodatni mamac je i to što je tamo za vrijeme naše klimatol...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:40