stdClass Object ( [id] => 1244013 [title] => I muškarci imaju postporođajnu depresiju, ali o tome šute. Kod njih simptomi nemaju veze s tugom i apatijom. Posve suprotno... [alias] => i-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Majke među nama lako će se prisjetiti izazova trudnoće, poroda i ranih dana roditeljstva kada smo se, s podrškom ili bez nje, ponekad osjećale usamljeno. I to uz svu dostupnu literaturu i skrb koja stoji na raspolaganju trudnicama i rodiljama, te razumijevanje okoline svjesne krhkosti zdravlja majke i rizika od postporođajne depresije.

A sjetit ćemo se i očekivanja koja smo imale od partnera; budućih, odnosno novopečenih očeva i kako smo im lako zamjerale manjak razumijevanja, strpljenja, pažnje; tražeći sudjelovanje, oslonac, prilagodbu i žrtvu... A njihove potrebe odbacivale kao manje bitne, jer u centru porodništva su majka i dijete.

No gdje je tu otac? Tko njega pita za zdravlje?

Pitanja su to kojima se nedavno posvetila magistra primaljstva Karmen Cecarko, pretočivši 27-godišnje iskustvo u struci u diplomski rad na temu postporođajne depresije kod muškaraca, u čemu joj je pomogla mentorica prof. Saša Uljančić, rehabilitatorica i magistra sestrinstva, koja 29 godina predaje u Medicinskoj školi u Rijeci, te 22 na Fakultetu zdravstvenih studija na tamošnjem Sveučilištu, a koje smo pozvale da nam kažu više o ovoj važnoj temi.

---

image

Karmen Cecarko

PRIVATNI ALBUM
---

- O poslijeporođajnom stresu kod muškaraca malo je istraživanja i malo se zna, ali važno je razumjeti i prihvatiti osjećaje depresije i stresa kod očeva – uvode nas u priču, ističući da se rijetko govori o tome kako djetetov otac doživljava roditeljstvo i kako ono utječe na njega.

Muškarci, kažu, također mogu pasti u poslijeporođajnu depresiju, ali o tome ne govore puno jer im društvo za to ne otvara prostor.

Kako navode, visoka razina uključenosti očeva tijekom dojenačke faze pozitivno je povezana s djetetovom emocionalnom, kognitivnom i socijalnom dobrobiti, stoga iziskuje istraživanje faktora koji mogu ometati njihovo sudjelovanje u roditeljstvu, a što kod njih može dovesti do depresije.

Rizik od mentalnih problema

- Prelazak u roditeljstvo i poslijeporođajno razdoblje, osim na zdravlje žena utječe i na zdravlje muškaraca, koji su u tom periodu izloženi povećanom riziku od mentalnih zdravstvenih problema. A važnost mentalnog zdravlja bitna je za oba roditelja jer sve to utječe na vezu u kojoj se nalaze i na djetetov život. Ranija istraživanja pokazala su da neki očevi i partneri prisutni na porodu mogu doživjeti posttraumatski stresni poremećaj nakon što svjedoče traumatičnom rođenju svog djeteta, koji, pak, može utjecati na mnoge aspekte života očeva i partnera, uključujući prekid odnosa, samooptuživanje i smanjenje planova za buduću djecu. A to je samo manji dio iskustva tranzicije u očinstvo – navode naše sugovornice.

Prema njihovim riječima, povijesne, antropološke i sociološke studije pokazuju da trudnoća i porod, iako su ljudski “prirodni” događaji, zapravo pokazuju snažne sociokulturne značaje, pa se porod, prema ovoj perspektivi, definira kao “biosocijalni događaj” jer je rezultat i biologije i društva.

Naime, do kraja 19. stoljeća žene su rađale u kućama, dok su muškarci su bili zaposleni, da bi već krajem tridesetih godina prošlog stoljeća polovica djece bila rođena u bolnici, a taj se broj do sredine pedesetih godina popeo na 95 %.

---

image

Muškarci o ovom problemu puno ne govore jer im društvo za to ne otvara prostor

/Shutterstock
---

Tako su tijekom kasnih četrdesetih godina mnogi muškarci, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, ovu vrstu izolacije počeli smatrati nepodnošljivom, osporavajući odvojene bolničke prostore, te isključujući medicinske autoritete kako bi pronašli mjesto za sebe. Malo-pomalo nastao je novi ženski pokret kojem su se pridružili i muškarci, s ciljem da se porod u bolnici revolucionira i učini manje bezličnim pa je na tom tragu zaživjela i inicijativa za prirodniji porod s porodnim edukatorima, odnosno primaljama, kakav imamo danas.

Neminovne promjene

No uloga oca, navode Cecarko i Uljančić, autorice spomenutog rada, u svemu još uvijek nije jasno definirana.

- Tijekom trudnoće mijenjaju se i buduća majka i otac. Nastaje niz psiholoških promjena. Mijenja im se društveni život i češće se zadržavaju u kući. Iako su muškarci u većini zemalja s niskim i srednjim dohotkom donositelji odluka i kontroliraju kućni proračun, njihovo je sudjelovanje u rodiljnoj njezi ograničeno. Izvještaji iz zemalja s visokim dohotkom ukazuju na blagotvorniji učinak uključivanja muškaraca u trudničku i porođajnu skrb na ishode rođenja, što nam govori u prilog tome da bi muškarce trebalo motivirati na zajedničke odlaske na ultrazvučne preglede, ginekološke preglede i drugo. Tako će se muškarac i žena osjećati bliskijima i oboje će biti jednako upućeni u trudnoću – navode, ističući da bi otpornost muškaraca prema prijelazu na očinstvo trebalo, stoga, procijeniti kao dio pretporođajne pripreme za parove koji očekuju svoje prvo dijete.Danas se, kazuju nam, već u sklopu trudničkih tečajeva buduće očeve nastoji pripremiti na porod i roditeljstvo, jer je takva zajednička želja budućih roditelja. Pa iako su očevi pokušavali različite strategije, nisu uvijek percipirali što se od njih očekivalo i nailazili su na brojne prepreke dok su se pokušavali kretati kroz ovo jedinstveno iskustvo.

Stres kod tranzicije

Muškarci su, naglašavaju, izloženi povećanom riziku od mentalnih zdravstvenih problema tijekom tranzicije u očinstvo, kao i tijekom poslijeporođajnog razdoblja, a pokazalo se da njihovo mentalno zdravlje u tom periodu kasnije utječe na emocionalni razvoj i ponašanje djeteta. No dok su kod žena već stoljećima poznate poslijeporođajna tuga, poslijeporođajna depresija i poslijeporođajna psihoza, očevi su podložni različitim društvenim očekivanjima, što oblikuje način na koji reagiraju na situaciju, kao i na odnos drugih prema njima.

- Vjerojatnije je da će se očevi smatrati odgovornima za zaradu, te se često smatraju manje kompetentnima u brizi o djetetu od majki i očekuje se da upravo oni budu “najjači” u pružanju podrške majkama, ali da isto ne očekuju zauzvrat. Tako da, usprkos dokazima da očinstvo ima dugoročno pozitivan i zaštitni učinak na muškarce i njihovo zdravlje, postoje i dokazi da očinstvo u poslijeporođajnom razdoblju može biti složeno i zahtjevno.

Za razliku od majki, većina je očeva nakon poroda u radnom odnosu. Bez obzira na zaposlenost i obaveze, oni se noću bude i sudjeluju u skrbi za svoje dijete. Nerijetko su umorni na svojim radnim mjestima i osjećaju grižnju savjesti zbog nedovoljne skrbi za dijete. Budući da dječaci i muškarci nisu socijalizirani da bi bili njegovatelji, muškarci smatraju da imaju nedostatak roditeljskih vještina, čak i kod osnovnih zadataka - ističu naše sugovornice, koje je upravo iskustvo komunikacije s novopečenim očevima potaklo da otvore raspravu o izazovima s kojima se oni suočavaju.

---

image
/Shutterstock
---

Prema njihovim riječima, a čemu i sami svjedočimo, očeva poslijeporođajna depresija nije uobičajeni pojam niti je općepoznata pojava, čemu u prilog govori i podatak da je samo devet studija do sada koristilo izraz poslijeporođajna ili postnatalna depresija u odnosu na očeve, dok ostali korišteni pojmovi uključuju poslijeporođajni psihijatrijski poremećaj, depresivno raspoloženje, simptome depresije i nevolju.

Lokalna očekivanja

Muškarci koji žele biti pozitivno uključeni u zdravlje majke i novorođenčeta mogu se suočiti sa značajnim preprekama povezanim s lokalnim očekivanjima muških uloga. Očinstvo, nastavljaju, može biti prekretnica u čovjekovu životu, koja dolazi s uzbuđenjem i izazovima, međutim, malo se zna o potrebama i iskustvima mentalnog zdravlja novih očeva u suvremenom društvu. Za razliku od prethodnih generacija, od očeva današnjice očekuje se da budu uključeniji u različite faze trudnoće, rođenja, njege dojenčadi i odgoja djece.

Istraživanja su, kako navode naše sugovornice, pokazala da nemaju puno potpore od obitelji te im se govori da oni to moraju i mogu izdržati. A očekuje se i da budu čvrsti, što je stereotip koji nikako ne pogoduje roditeljstvu, kao ni braku ili vezi. Među brojnim stereotipima o majčinstvu i očinstvu ističu i onaj da je normalno da se majka brine za svoje dijete pa one nebrojeno puta same preuzimaju brigu za dijete, ne znajući da će time narušiti vezu ili brak.

Na pitanje kako prepoznati simptome postporođajne depresije u očeva, odgovaraju da se oni nerijetko javljaju u obliku osjećaja usamljenosti i neadekvatnosti zbog nemogućnosti da odgovore na sva očekivanja, ističući i neke “jasnije poruke”.

- Poslijeporođajni stres kod očeva manifestira se ponešto drukčije nego kod žena i može uključivati simptome poput neprijateljstva, sukoba i bijesa, umjesto šire prepoznate tuge ili apatije. Osim toga, muškarci mogu samoliječiti depresiju pijenjem alkohola, a mogu se i povući ili pronaći bijeg u prekomjernom radu, sportu, seksu, ili čak kockanju. Ideologija muškosti može djelovati kao prepreka muškarcima u traženju pomoći, stoga i sami podržavaju strukture poput pregleda nakon poroda ili liječničke kontrole jednako dostupne svim očevima – poručuju Karmen Cecarko i Saša Uljančić.

---

Pad testosterona

I dok se pad razine hormona progesterona nakon poroda smatra odgovornim za postporođajnu depresiju kod žena, koja stoga pada pod utjecaj još uvijek povišene razine estrogena, hormonske promjene kod očeva vezane za trudnoću i tranziciju u očinstvo tek su odnedavno postale predmet istraživanja.

Poznato je tako da se kod muškaraca i drugih muških sisavaca testosteron smanjuje kao funkcija očinstva, pa očevi tako imaju niže razine testosterona u usporedbi s onima koji to nisu, a dokazi sugeriraju da testosteron novih očeva opada prije i nakon rođenja djeteta.

Smatra se da ovaj pad podržava očinsku brigu smanjenjem agresije prema dojenčadi, usmjeravanjem pozornosti s bračnih napora i/ili olakšavanjem privrženosti ocu. Međutim, pad testosterona prije i nakon rođenja najizraženiji je među muškarcima koji su izravnije uključeni u brigu o dojenčadi, što sugerira da bi te promjene mogle biti adaptivne u pomaganju muškarcima da prijeđu na svoju novu ulogu očeva.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OCA SE NE PITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OCA SE NE PITA 2 0 8948 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-11-25 14:40:53 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-11-27 07:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-11-27 07:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 100 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=I muškarci imaju postporođajnu depresiju, ali o tome šute. Kod njih simptomi nemaju veze s tugom i apatijom. Posve suprotno... [metakey] => karmen cecarko, saša uljančić, muškarci posporođajna depresija, roditeljstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23864171.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23865339.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23864168.jpg","\/images\/slike\/2022\/11\/25\/23864169.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","PRIVATNI ALBUM","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Karmen Cecarko<\/p>","

Mu\u0161karci o ovom problemu puno ne govore jer im dru\u0161tvo za to ne otvara prostor<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23864171_1920.jpg":"1920x1080","k_23864171_1280.jpg":"1280x1280","k_23864171_1024.jpg":"1024x1024","k_23864171_640.jpg":"640x640","k_23864171_480.jpg":"480x480","k_23864171_340.jpg":"340x340","k_23864171_220.jpg":"220x220","o_23864171_1280.jpg":"1280x853","o_23864171_1024.jpg":"1024x682","o_23864171_640.jpg":"640x426","o_23864171_480.jpg":"480x320","o_23864171_340.jpg":"340x226","o_23864171_220.jpg":"220x146","h_23864171_1280.jpg":"1280x854","h_23864171_1024.jpg":"1024x683","h_23864171_640.jpg":"640x427","h_23864171_480.jpg":"480x320","h_23864171_340.jpg":"340x227","h_23864171_220.jpg":"220x147","pp_23864171_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864171_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864171_640.jpg":"640x814","pp_23864171_480.jpg":"480x611","pp_23864171_340.jpg":"340x432","pp_23864171_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1439x2720","hd_23865339_1920.jpg":"1920x1080","k_23865339_1280.jpg":"1280x1280","k_23865339_1024.jpg":"1024x1024","k_23865339_640.jpg":"640x640","k_23865339_480.jpg":"480x480","k_23865339_340.jpg":"340x340","k_23865339_220.jpg":"220x220","o_23865339_1280.jpg":"1280x2419","o_23865339_1024.jpg":"1024x1935","o_23865339_640.jpg":"640x1209","o_23865339_480.jpg":"480x907","o_23865339_340.jpg":"340x642","o_23865339_220.jpg":"220x415","h_23865339_1280.jpg":"1280x854","h_23865339_1024.jpg":"1024x683","h_23865339_640.jpg":"640x427","h_23865339_480.jpg":"480x320","h_23865339_340.jpg":"340x227","h_23865339_220.jpg":"220x147","pp_23865339_1280.jpg":"1280x1628","pp_23865339_1024.jpg":"1024x1303","pp_23865339_640.jpg":"640x814","pp_23865339_480.jpg":"480x611","pp_23865339_340.jpg":"340x432","pp_23865339_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23864168_1920.jpg":"1920x1080","k_23864168_1280.jpg":"1280x1280","k_23864168_1024.jpg":"1024x1024","k_23864168_640.jpg":"640x640","k_23864168_480.jpg":"480x480","k_23864168_340.jpg":"340x340","k_23864168_220.jpg":"220x220","o_23864168_1280.jpg":"1280x853","o_23864168_1024.jpg":"1024x682","o_23864168_640.jpg":"640x426","o_23864168_480.jpg":"480x320","o_23864168_340.jpg":"340x226","o_23864168_220.jpg":"220x146","h_23864168_1280.jpg":"1280x854","h_23864168_1024.jpg":"1024x683","h_23864168_640.jpg":"640x427","h_23864168_480.jpg":"480x320","h_23864168_340.jpg":"340x227","h_23864168_220.jpg":"220x147","pp_23864168_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864168_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864168_640.jpg":"640x814","pp_23864168_480.jpg":"480x611","pp_23864168_340.jpg":"340x432","pp_23864168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23864169_1920.jpg":"1920x1080","k_23864169_1280.jpg":"1280x1280","k_23864169_1024.jpg":"1024x1024","k_23864169_640.jpg":"640x640","k_23864169_480.jpg":"480x480","k_23864169_340.jpg":"340x340","k_23864169_220.jpg":"220x220","o_23864169_1280.jpg":"1280x853","o_23864169_1024.jpg":"1024x682","o_23864169_640.jpg":"640x426","o_23864169_480.jpg":"480x320","o_23864169_340.jpg":"340x226","o_23864169_220.jpg":"220x146","h_23864169_1280.jpg":"1280x854","h_23864169_1024.jpg":"1024x683","h_23864169_640.jpg":"640x427","h_23864169_480.jpg":"480x320","h_23864169_340.jpg":"340x227","h_23864169_220.jpg":"220x147","pp_23864169_1280.jpg":"1280x1628","pp_23864169_1024.jpg":"1024x1303","pp_23864169_640.jpg":"640x814","pp_23864169_480.jpg":"480x611","pp_23864169_340.jpg":"340x432","pp_23864169_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7775971 Threads: 3 Questions: 1566311878 Slow queries: 4777568 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111653311 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/i-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno-1244013 [printLink] => /mozaik/panorama/i-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno-1244013?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698335 [name] => karmen cecarko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-27 08:32:21 [main_article_id] => 0 [alias] => karmen-cecarko [link] => /tag/karmen-cecarko ) [1] => stdClass Object ( [id] => 698336 [name] => saša uljančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-27 08:32:21 [main_article_id] => 0 [alias] => sasa-uljancic [link] => /tag/sasa-uljancic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 698337 [name] => muškarci posporođajna depresija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-27 08:32:22 [main_article_id] => 0 [alias] => muskarci-posporodajna-depresija [link] => /tag/muskarci-posporodajna-depresija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 354663 [name] => roditeljstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roditeljstvo [link] => /tag/roditeljstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OCA SE NE PITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I muškarci imaju postporođajnu depresiju, ali o tome šute. Kod njih simptomi nemaju veze s tugom i apatijom. Posve suprotno... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23864171.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23864171.jpg [title] => /Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23865339.jpg [title] =>

Karmen Cecarko

PRIVATNI ALBUM ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23864168.jpg [title] =>

Muškarci o ovom problemu puno ne govore jer im društvo za to ne otvara prostor

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/11/25/23864169.jpg [title] => /Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Majke među nama lako će se prisjetiti izazova trudnoće, poroda i ranih dana roditeljstva kada smo se, s podrškom ili bez nje, ponekad osjećale usamljeno. I to uz svu dostupnu literaturu i skrb koja stoji na raspolaganju trudnicama i rodiljama, te razumijevanje okoline svjesne krhkosti zdravlja majke i rizika od postporođajne depresije.

A sjetit ćemo se i očekivanja koja smo imale od partnera; budućih, odnosno novopečenih očeva i kako smo im lako zamjerale manjak razumijevanja, strpljenja, pažnje; tražeći sudjelovanje, oslonac, prilagodbu i žrtvu... A njihove potrebe odbacivale kao manje bitne, jer u centru porodništva su majka i dijete.

No gdje je tu otac? Tko njega pita za zdravlje?

Pitanja su to kojima se nedavno posvetila magistra primaljstva Karmen Cecarko, pretočivši 27-godišnje iskustvo u struci u diplomski rad na temu postporođajne depresije kod muškaraca, u čemu joj je pomogla mentorica prof. Saša Uljančić, rehabilitatorica i magistra sestrinstva, koja 29 godina predaje u Medicinskoj školi u Rijeci, te 22 na Fakultetu zdravstvenih studija na tamošnjem Sveučilištu, a koje smo pozvale da nam kažu više o ovoj važnoj temi.

---

image

Karmen Cecarko

PRIVATNI ALBUM
---

- O poslijeporođajnom stresu kod muškaraca malo je istraživanja i malo se zna, ali važno je razumjeti i prihvatiti osjećaje depresije i stresa kod očeva – uvode nas u priču, ističući da se rijetko govori o tome kako djetetov otac doživljava roditeljstvo i kako ono utječe na njega.

Muškarci, kažu, također mogu pasti u poslijeporođajnu depresiju, ali o tome ne govore puno jer im društvo za to ne otvara prostor.

Kako navode, visoka razina uključenosti očeva tijekom dojenačke faze pozitivno je povezana s djetetovom emocionalnom, kognitivnom i socijalnom dobrobiti, stoga iziskuje istraživanje faktora koji mogu ometati njihovo sudjelovanje u roditeljstvu, a što kod njih može dovesti do depresije.

Rizik od mentalnih problema

- Prelazak u roditeljstvo i poslijeporođajno razdoblje, osim na zdravlje žena utječe i na zdravlje muškaraca, koji su u tom periodu izloženi povećanom riziku od mentalnih zdravstvenih problema. A važnost mentalnog zdravlja bitna je za oba roditelja jer sve to utječe na vezu u kojoj se nalaze i na djetetov život. Ranija istraživanja pokazala su da neki očevi i partneri prisutni na porodu mogu doživjeti posttraumatski stresni poremećaj nakon što svjedoče traumatičnom rođenju svog djeteta, koji, pak, može utjecati na mnoge aspekte života očeva i partnera, uključujući prekid odnosa, samooptuživanje i smanjenje planova za buduću djecu. A to je samo manji dio iskustva tranzicije u očinstvo – navode naše sugovornice.

Prema njihovim riječima, povijesne, antropološke i sociološke studije pokazuju da trudnoća i porod, iako su ljudski “prirodni” događaji, zapravo pokazuju snažne sociokulturne značaje, pa se porod, prema ovoj perspektivi, definira kao “biosocijalni događaj” jer je rezultat i biologije i društva.

Naime, do kraja 19. stoljeća žene su rađale u kućama, dok su muškarci su bili zaposleni, da bi već krajem tridesetih godina prošlog stoljeća polovica djece bila rođena u bolnici, a taj se broj do sredine pedesetih godina popeo na 95 %.

---

image

Muškarci o ovom problemu puno ne govore jer im društvo za to ne otvara prostor

/Shutterstock
---

Tako su tijekom kasnih četrdesetih godina mnogi muškarci, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, ovu vrstu izolacije počeli smatrati nepodnošljivom, osporavajući odvojene bolničke prostore, te isključujući medicinske autoritete kako bi pronašli mjesto za sebe. Malo-pomalo nastao je novi ženski pokret kojem su se pridružili i muškarci, s ciljem da se porod u bolnici revolucionira i učini manje bezličnim pa je na tom tragu zaživjela i inicijativa za prirodniji porod s porodnim edukatorima, odnosno primaljama, kakav imamo danas.

Neminovne promjene

No uloga oca, navode Cecarko i Uljančić, autorice spomenutog rada, u svemu još uvijek nije jasno definirana.

- Tijekom trudnoće mijenjaju se i buduća majka i otac. Nastaje niz psiholoških promjena. Mijenja im se društveni život i češće se zadržavaju u kući. Iako su muškarci u većini zemalja s niskim i srednjim dohotkom donositelji odluka i kontroliraju kućni proračun, njihovo je sudjelovanje u rodiljnoj njezi ograničeno. Izvještaji iz zemalja s visokim dohotkom ukazuju na blagotvorniji učinak uključivanja muškaraca u trudničku i porođajnu skrb na ishode rođenja, što nam govori u prilog tome da bi muškarce trebalo motivirati na zajedničke odlaske na ultrazvučne preglede, ginekološke preglede i drugo. Tako će se muškarac i žena osjećati bliskijima i oboje će biti jednako upućeni u trudnoću – navode, ističući da bi otpornost muškaraca prema prijelazu na očinstvo trebalo, stoga, procijeniti kao dio pretporođajne pripreme za parove koji očekuju svoje prvo dijete.Danas se, kazuju nam, već u sklopu trudničkih tečajeva buduće očeve nastoji pripremiti na porod i roditeljstvo, jer je takva zajednička želja budućih roditelja. Pa iako su očevi pokušavali različite strategije, nisu uvijek percipirali što se od njih očekivalo i nailazili su na brojne prepreke dok su se pokušavali kretati kroz ovo jedinstveno iskustvo.

Stres kod tranzicije

Muškarci su, naglašavaju, izloženi povećanom riziku od mentalnih zdravstvenih problema tijekom tranzicije u očinstvo, kao i tijekom poslijeporođajnog razdoblja, a pokazalo se da njihovo mentalno zdravlje u tom periodu kasnije utječe na emocionalni razvoj i ponašanje djeteta. No dok su kod žena već stoljećima poznate poslijeporođajna tuga, poslijeporođajna depresija i poslijeporođajna psihoza, očevi su podložni različitim društvenim očekivanjima, što oblikuje način na koji reagiraju na situaciju, kao i na odnos drugih prema njima.

- Vjerojatnije je da će se očevi smatrati odgovornima za zaradu, te se često smatraju manje kompetentnima u brizi o djetetu od majki i očekuje se da upravo oni budu “najjači” u pružanju podrške majkama, ali da isto ne očekuju zauzvrat. Tako da, usprkos dokazima da očinstvo ima dugoročno pozitivan i zaštitni učinak na muškarce i njihovo zdravlje, postoje i dokazi da očinstvo u poslijeporođajnom razdoblju može biti složeno i zahtjevno.

Za razliku od majki, većina je očeva nakon poroda u radnom odnosu. Bez obzira na zaposlenost i obaveze, oni se noću bude i sudjeluju u skrbi za svoje dijete. Nerijetko su umorni na svojim radnim mjestima i osjećaju grižnju savjesti zbog nedovoljne skrbi za dijete. Budući da dječaci i muškarci nisu socijalizirani da bi bili njegovatelji, muškarci smatraju da imaju nedostatak roditeljskih vještina, čak i kod osnovnih zadataka - ističu naše sugovornice, koje je upravo iskustvo komunikacije s novopečenim očevima potaklo da otvore raspravu o izazovima s kojima se oni suočavaju.

---

image
/Shutterstock
---

Prema njihovim riječima, a čemu i sami svjedočimo, očeva poslijeporođajna depresija nije uobičajeni pojam niti je općepoznata pojava, čemu u prilog govori i podatak da je samo devet studija do sada koristilo izraz poslijeporođajna ili postnatalna depresija u odnosu na očeve, dok ostali korišteni pojmovi uključuju poslijeporođajni psihijatrijski poremećaj, depresivno raspoloženje, simptome depresije i nevolju.

Lokalna očekivanja

Muškarci koji žele biti pozitivno uključeni u zdravlje majke i novorođenčeta mogu se suočiti sa značajnim preprekama povezanim s lokalnim očekivanjima muških uloga. Očinstvo, nastavljaju, može biti prekretnica u čovjekovu životu, koja dolazi s uzbuđenjem i izazovima, međutim, malo se zna o potrebama i iskustvima mentalnog zdravlja novih očeva u suvremenom društvu. Za razliku od prethodnih generacija, od očeva današnjice očekuje se da budu uključeniji u različite faze trudnoće, rođenja, njege dojenčadi i odgoja djece.

Istraživanja su, kako navode naše sugovornice, pokazala da nemaju puno potpore od obitelji te im se govori da oni to moraju i mogu izdržati. A očekuje se i da budu čvrsti, što je stereotip koji nikako ne pogoduje roditeljstvu, kao ni braku ili vezi. Među brojnim stereotipima o majčinstvu i očinstvu ističu i onaj da je normalno da se majka brine za svoje dijete pa one nebrojeno puta same preuzimaju brigu za dijete, ne znajući da će time narušiti vezu ili brak.

Na pitanje kako prepoznati simptome postporođajne depresije u očeva, odgovaraju da se oni nerijetko javljaju u obliku osjećaja usamljenosti i neadekvatnosti zbog nemogućnosti da odgovore na sva očekivanja, ističući i neke “jasnije poruke”.

- Poslijeporođajni stres kod očeva manifestira se ponešto drukčije nego kod žena i može uključivati simptome poput neprijateljstva, sukoba i bijesa, umjesto šire prepoznate tuge ili apatije. Osim toga, muškarci mogu samoliječiti depresiju pijenjem alkohola, a mogu se i povući ili pronaći bijeg u prekomjernom radu, sportu, seksu, ili čak kockanju. Ideologija muškosti može djelovati kao prepreka muškarcima u traženju pomoći, stoga i sami podržavaju strukture poput pregleda nakon poroda ili liječničke kontrole jednako dostupne svim očevima – poručuju Karmen Cecarko i Saša Uljančić.

---

Pad testosterona

I dok se pad razine hormona progesterona nakon poroda smatra odgovornim za postporođajnu depresiju kod žena, koja stoga pada pod utjecaj još uvijek povišene razine estrogena, hormonske promjene kod očeva vezane za trudnoću i tranziciju u očinstvo tek su odnedavno postale predmet istraživanja.

Poznato je tako da se kod muškaraca i drugih muških sisavaca testosteron smanjuje kao funkcija očinstva, pa očevi tako imaju niže razine testosterona u usporedbi s onima koji to nisu, a dokazi sugeriraju da testosteron novih očeva opada prije i nakon rođenja djeteta.

Smatra se da ovaj pad podržava očinsku brigu smanjenjem agresije prema dojenčadi, usmjeravanjem pozornosti s bračnih napora i/ili olakšavanjem privrženosti ocu. Međutim, pad testosterona prije i nakon rođenja najizraženiji je među muškarcima koji su izravnije uključeni u brigu o dojenčadi, što sugerira da bi te promjene mogle biti adaptivne u pomaganju muškarcima da prijeđu na svoju novu ulogu očeva.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock PRIVATNI ALBUM /Shutterstock /Shutterstock
PRIVATNI ALBUM

Karmen Cecarko

/Shutterstock

Muškarci o ovom problemu puno ne govore jer im društvo za to ne otvara prostor

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/i-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno-1244013 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=151e7be397786ed27f7f7696aa89c2611d468784 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+mu%C5%A1karci+imaju+postporo%C4%91ajnu+depresiju%2C+ali+o+tome+%C5%A1ute.+Kod+njih+simptomi+nemaju+veze+s+tugom+i+apatijom.+Posve+suprotno...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fi-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno-1244013 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fi-muskarci-imaju-postporodajnu-depresiju-ali-o-tome-sute-kod-njih-simptomi-nemaju-veze-s-tugom-i-apatijom-posve-suprotno-1244013 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OCA SE NE PITA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaOCA SE NE PITA

I muškarci imaju postporođajnu depresiju, ali o tome šute. Kod njih simptomi nemaju veze s tugom i apatijom. Posve suprotno...

27. studenog 2022. - 08:30

Majke među nama lako će se prisjetiti izazova trudnoće, poroda i ranih dana roditeljstva kada smo se, s podrškom ili bez nje, ponekad osjećale usamljeno. I to uz svu dostupnu literaturu i skrb koja stoji na raspolaganju trudnicama i rodiljama, te razumijevanje okoline svjesne krhkosti zdravlja majke i rizika od postporođajne depresije.

A sjetit ćemo se i očekivanja koja smo imale od partnera; budućih, odnosno novopečenih očeva i kako smo im lako zamjerale manjak razumijevanja, strpljenja, pažnje; tražeći sudjelovanje, oslonac, prilagodbu i žrtvu... A njihove potrebe odbacivale kao manje bitne, jer u centru porodništva su majka i dijete.

No gdje je tu otac? Tko njega pita za zdravlje?

Pitanja su to kojima se nedavno posvetila magistra primaljstva Karmen Cecarko, pretočivši 27-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 09:15