stdClass Object ( [id] => 1296012 [title] => Hrvatski knezovi državnost su gradili u krilu Crkve, pri čemu je Split igrao veliku ulogu kao centar Hrvatske [alias] => hrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Konji su veseli na onoj strani koja će pobijediti. Da je tako, ja sam iskusio s našim konjem. Poslao sam svoga učenika s vojskom Trpimirovom kad je ovaj polazio u boj protiv Bizantinaca, da pazi kakve će biti kretnje našeg konja. Znao sam sigurno po prvošnjem iskustvu da će pobijediti ona vojska koje konji budu stupali tako veselim kretnjama kao da trijumfiraju. Tako se baš i dogodilo…"

Ovako franački redovnik i filozof Gottschalk, koji je živio na dvoru kneza Trpimira predskazao jednu od prvih poznatih pobjeda hrvatskog oružja. Riječ je o Trpimirovoj pobjedi nad Bizantincima koja je izvojevana negdje oko 846. godine u Solinskom polju ili u okolici Trogira ili Zadra.

Usporedo sa činjenicom da je bio vojskovođa s mačem u ruci Trpimir je prijateljevao sa splitskim nadbiskupom Petrom, iza čega je bila državotvorna računica koju su slijedili i kasniji hrvatski vladari.

Državotvorna računica

Split, Zadar i ostali dalmatinski gradovi, iako su bili pod vlašću Bizantskog carstva, u 9. stoljeću su hrvatskim vladarima služili kao posrednici za vezivanje sa zapadnom civilizacijom koja je tada nastajala na temeljima kršćanstva i antike.

U ovakvoj situaciji, uspostavljanje veza s papom značilo je jačanje hrvatske državnosti jer je Crkva podupirala uspostavu države koja ju je za uzvrat štitila. Gledano današnjim očima to znači da je hrvatska politika u to doba ušla u jadransko-mediteranski civilizacijski krug te da je veze s Crkvom iskoristila za učvršćivanje kneževske vlasti, ali i integraciju tadašnjeg hrvatskog društva.

Trpimirovo osnivanje benediktinskog samostana u Rižinicama kod Klisa i darovnica splitskoj crkvi u kojoj se prvi put u pisanom obliku spominje hrvatsko ime vidljivi su znak ovakvog usmjerenja hrvatske politike.

---

image

Antički sarkofazi pronađeni na arheološkom lokalitetu Rižinice ispod ceste Solin-Klis, gdje je knez Trpimir dao sagraditi benediktinski samostan i crkvu 

Tom Dubravec/Cropix
---

Uz pomoć crkve Trpimir se prema nekad moćnoj Franačkoj koja je sve više tonula u metež raspada i vikinških provala, postavio kao nezavisni vladar. Zato se u poznatoj povelji od 4. ožujka 852., sebe opisuje "ja, knez Trpimir, milošću Božjom knez Hrvata", što je značilo isticanje državne samostalnosti.

Istovremeno Trpimir je bio hodočasnik u tada poznatom svetištu u Čedadu, kod današnjih Udina, u čijim je knjigama zapisan, ne kao knez nego kao dominus, odnosno gospodar što je pokazatelj političke snage i stabilnosti njegove vlasti.

Trpimirova darovnica i njegovo vjersko-političko postupanje bili su dio tadanjeg procesa kristijanizacije Europe.

Hrvatska i kristijanizacija Europe

Kršćanstvo koje se u 9. stoljeću širilo po Europi donijelo je i novi smisao ljudskome životu, smatra ekspert za srednjovjekovnu povijest sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić, ističući tadašnje istarske samostane čija je uloga u širenju kršćanstva u Hrvatskoj neopravdano zapostavljena.

Širenje kršćanstva ovdje je, kao i drugdje u tadašnjoj Europi, bilo dugotrajan proces uz koji su vezane mnoge zanimljive priče.

Jedna od takvih je i priča "svetom čovjeku" Martinu, podrijetlom vjerojatno iz Istre, koji nije bio svećenik nego laik, ali za kojeg se vjerovalo da je sposoban činiti čudesa i predviđati budućnost i koji je propovijedao po Hrvatskoj.

Drugi primjer tadašnje kršćanske pobožnosti je i priča o pustinjaku Ivanu, navodnom sinu hrvatskog vladara koji je u 9. stoljeću bio kršćanski pustinjak i koji je, uronjen u kontemplaciju, 42 godine proveo u šumama današnje Češke.

Za tadašnje hrvatsko društvo karakteristično je preplitanje drevnog slavenskog poganstva i nadolazećeg kršćanstva. Zato su Hrvati vjerovali da će u slučaju strane agresije za njih ratovati "bog Hrvata", vjerojatno slavenski gromovnik Perun, čije je ime još uvijek živi u nazivu brda Perun u Podstrani kod Splita. Uz to, onodobni Hrvati su vjerovali da će ih u slučaju napada štititi i pobjedu im donijeti Petar, Kristov mučenik, što će reći - papa.

Trpimir je vlast i prozapadnu politiku naslijedio od svojega oca Mislava čija je crkvica sv. Jurja na brežuljku Putalju iznad Kaštel Sućurca uspomena na jedan od prvih zapadnih vjersko-političkih iskoraka hrvatskih vladara.

Ipak, u tadašnjoj Hrvatskoj nije bilo primogeniture, odnosno vladara nije uvijek nasljeđivao najstariji sin, pa je okvir hrvatske politike bio prilagođen snazi ambicioznih i jakih političara.

Okvir hrvatske politike

To se vidjelo odmah nakon Trpimira. Njega nije naslijedio sin, kojega je kumstvom sa splitskim nadbiskupom vjerojatno diplomatski pripremao za prijestolje. To pokazuje kako su hrvatski knezovi istovremeno bili gospodari svoga naroda "po milosti božjoj", ali i izabrani plemenski vladari koji su krunu dobili nakon proglašenja od strane naroda odnosno hrvatske plemićke elite.

Ovakva situacija otvarala je mogućnost za prevrate pa je vjerojatno da je tadašnji hrvatski politički sustav bio prilagođeni tome da se učvrsti vlast najjačeg političkog igrača koji se domogao vlasti, a sve da bi se izbjegli unutrašnji sukobi i politička nestabilnost.

Ovakvo političko uređenje trajalo je tristotinjak godina i preživjelo ubojstvo nekolicine vladara, a slomilo se nakon tajnovite smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću. Ta je smrt Hrvatsku najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara.

---

image

Smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću Hrvatsku je najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara - spomenik Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako onodobna sudbina panonskog dijela Hrvatske još uvijek nije sasvim jasna, riječi splitskog nadbiskupa, kako je Split "matica crkva do dunavske obale i po cijeloj državi hrvatskoj" ukazuju opseg tadašnjeg hrvatskog političkog prostora koji je Trpimir branio sa mačem u ruci.

Na zapadu današnje Bosne Trpimir je ukrstio mačeve s Bugarima čija je država u to doba bila balkanska super sila koja je osvojila područje od današnje Mađarske i Rumunjske na sjeveru do Carigrada i Grčke na jugu.

Zahvaljujući činjenici da su bolje poznavali teren i bili u stanju pripremiti vojnu klopku, Hrvati su pobijedili, nakon čega je, izmjenom diplomatskih poklona, sklopljen mir. Nakon ovoga Hrvatska je postala odskočna daska za neuspjele papine pokušaje da Bugare izvuče iz vjersko-diplomatskog zagrljaja Carigradske patrijaršije, oko koje su kasnije nastale pravoslavne crkve.

Ove hrvatske diplomatske veze sa papom nastavljene su nakon državnog prevrata kneza Branimira.

Branimirov prevrat

"Ovih dana je neki Hrvat po imenu Branimir ubivši Zdeslava, prisvojio njegovu kneževinu", zapisao u prvim mjesecima 879. jedan mletački kroničar.

Iako, gledano današnjim očima, političko ubojstvo nije legitimni način osvajanja vlasti, treba imati na umu da je u Branimirovo doba politika bila vrlo opasno zanimanje, jer su ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, u tadašnjoj Europi bila uobičajena stvar. Toliko uobičajena da je čak i u Bizantu, jedinoj stvarno civiliziranoj državi onog doba, nekoliko desetljeća prije Branimira, carica Irena zbog politike vlastitom sinu dala iskopati oči.

Ubijeni Zdeslav je bio Trpimirov potomak koji je na prijestolja došao na bizantskim brodovima i uz pomoć bizantske vojske, što je hrvatskoj plemenskoj eliti - koja se tek bila riješila Franaka - očito jako smetalo.

Nakon što je sa prijestolja uklonio bizantskog poslušnika Branimir se obratio papi od kojeg je dobio jedno od najvažniji pisama hrvatske povijesti.

Povijesno papino pismo

Na Branimirovu diplomatsku zamolbu da bude "najdraži sin sv. Petra" papa je hrvatskom vladaru 7. lipnja 879., odgovorio pismom koje sadrži jednu od najpoznatijih rečenica hrvatske povijesti:

"Kad smo služili misu na žrtveniku sv. Petra digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju da

možeš uvijek, spašen tijelom i dušom, sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom."

---

image

Spomenik hrvatskom knezu Branimiru u Ninu - u njegovo doba ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, bila su uobičajena stvar

Jure Mišković/Cropix
---

Prema riječima pokojnog akademika Franje Šanjeka, ovo pismo u političkoj terminologiji i praksi onog vremena znači da se Hrvatsku smatra neovisnom i suverenom državom, jer je takvom priznaje dodijelio vrhovni crkveno-politički autoritet tadašnje kršćanske Europe.

Zbog svega toga je povjesničarka Nada Klaić politiku kneza Branimira, ali i hrvatskih vladara nakon njega, opisala kao dokaz političke zrelosti jer je u to doba savez s crkvom bio izvrsno sredstvo za postizanje potpune državne samostalnosti.

Dakle, Trpimir i Branimir hrvatsku su državnost gradili uz pomoć crkve pri čemu je Split igrao posebno veliku ulogu.

Split je bio centar Hrvatske

Knez Branimir je od svojih prethodnika naslijedio Ninsku biskupiju koja je obuhvaćala teritorij Hrvatske i koju je papa, usprkos tome što je bila uspostavljena nekanonski, iz političkih razloga tolerirao.

No, kada je umro splitski nadbiskup i kada je ninski biskup odlučio zasjesti na njegovu upražnjenu stolicu, što bi značilo da Branimir posredno dobiva nadzor nad vrlo važnom crkvenom organizacijom, nastao je problem.

Naime, iako onodobna sudbina panonskog dijela Hrvatske još uvijek nije sasvim jasna, riječi splitskog nadbiskupa, kako je Split "matica Crkva do dunavske obale i po cijeloj državi hrvatskoj" vjerojatno nisu samo srednjovjekovna izmišljotina i prazna samohvala, nego su izražavale realni opseg tadašnjeg hrvatskog političkog prostora u kojem su čitavo vrijeme postojale realne političke veze hrvatskoga juga i hrvatskoga sjevera.

Papa je, ne želeći previše zatezati s Branimirom, bio spreman prihvatiti još jedan nekanonski postupak ninskog biskupa, uz uvjet da ovaj dođe u Rim i tamo primi čast splitskog nadbiskupa. No, ninski biskup je ubrzo umro pa je čitava ova političko-vjerska računica pala u vodu sve dok, oko pola stoljeća kasnije, Tomislav nije hrvatsku crkvu vezao za Split, čiji je nadbiskup postao najvažnija vjerska, ali i politička figura ujedinjene Hrvatske i njezina okruženja.

Gotovina u kneževoj blagajni

U ovo Branimirovo doba u blagajnu hrvatskog kneza počela se slivati redovita godišnja gotovinska isplata u protuvrijednosti od oko tri kilograma zlata, otprilike 200 tisuće dolara u današnjem novcu, koju su dalmatinski gradovi, po nalogu iz Carigrada, plaćali kako bi osigurali mir. To je, osim isticanja političke važnosti hrvatskog vladara, za Hrvatsku koja je vjerojatno imala oko 200 do 300 tisuća stanovnika, imalo i gospodarske učinke jer je potaklo rast gospodarske aktivnosti.

Osim toga, neposredno susjedstvo dalmatinskih gradova je tadanjoj Hrvatskoj vjerojatno donijelo relativni prosperitet, koji su osjetili najviši slojevi društva, što je vidljivo iz činjenice da

su, uz kneza, i lokalni moćnici, župani, ulazili u graditeljske investicije, čiji ostaci velikim dijelom još uvijek počivaju pod zemljom.

Arheolozi su na svjetlo dana izvukli graditeljsko nasljeđe izvjesnog župana Pristine koji je u mjestu Ždrapnju u zaleđu današnjeg Šibenika napravio crkvicu od koje je sačuvana oltarna pregrada. Još je zanimljivija crkva sv. Spasa kod Vrlike koja je također nastala u Branimirova doba.

Činjenica da je Branimira bez ikakvih potresa naslijedio sin Mucimir svjedoči da se uspio nametnuti hrvatskoj plemenskoj eliti koja je kasnije bez problema prihvatila i njegova unuka ujedinitelja Hrvatske Tomislava, o kojem će opširnije biti riječi u sljedećem nastavku.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA SEDMOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OD STOLJEĆA SEDMOG 2 0 10897 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-02 10:42:55 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Tihomir Rajčić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-05 14:44:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-05 14:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 597 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hrvatski knezovi državnost su gradili u krilu Crkve, pri čemu je Split igrao jako veliku ulogu kao centar Hrvatske [metakey] => hrvatski knezovi, Branimir, trpimir, kralj Zvonimir [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25018607.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25018578.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/1509834.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25018577.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/02\/25018626.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix","Ante Baranic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Glumci u ulogama kralja\u00a0Zvonimira i kraljice Jelene na Kninskoj tvr\u0111avi<\/p>","

Spomenik hrvatskom knezu Branimiru u Ninu -\u00a0u njegovo doba ubojstva politi\u010dkih konkurenata, pa \u010dak i srodnika, bila su uobi\u010dajena stvar<\/p>","

Sibenik, 141009.
\nOvih dana zapocelo je snimanje televizijske serije \u201dKraljevi hrvatske\u201d cije ce se epizode snimati po mjestima gdje su boravili hrvatski kraljevi. Nakon snimanja na kninskoj tvrdjavi, ekipa HTV-a snima jednu epizodu na sibenskoj tvrdjavi sv. Mihovila pod rezijom Domagoja Burica i snimateljem Brankom Cahunom. Glumci su uglavnom natrusci odnosno gradjani Sibenika, a i blize okolice. Na fotografiji su Arapi koji pokusavaju prodrjeti preko zidina tvrdjave
\nFoto Ante Baranic\/CROPIX<\/p>","

Smrti kralja Zvonimira <\/strong>u XI. stolje\u0107u Hrvatsku je najprije bacila u gra\u0111anski rat, a onda u naru\u010dje stranih vladara - spomenik Zvonimiru u Kninu
\n
\n\u00a0<\/p>","

Anti\u010dki sarkofazi prona\u0111eni na arheolo\u0161kom lokalitetu Ri\u017einice ispod ceste Solin-Klis, gdje je\u00a0knez Trpimir dao sagraditi benediktinski samostan i crkvu\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_25018607_1920.jpg":"1920x1080","k_25018607_1280.jpg":"1280x1280","k_25018607_1024.jpg":"1024x1024","k_25018607_640.jpg":"640x640","k_25018607_480.jpg":"480x480","k_25018607_340.jpg":"340x340","k_25018607_220.jpg":"220x220","o_25018607_1280.jpg":"1280x851","o_25018607_1024.jpg":"1024x681","o_25018607_640.jpg":"640x425","o_25018607_480.jpg":"480x319","o_25018607_340.jpg":"340x226","o_25018607_220.jpg":"220x146","h_25018607_1280.jpg":"1280x854","h_25018607_1024.jpg":"1024x683","h_25018607_640.jpg":"640x427","h_25018607_480.jpg":"480x320","h_25018607_340.jpg":"340x227","h_25018607_220.jpg":"220x147","pp_25018607_1280.jpg":"1280x1628","pp_25018607_1024.jpg":"1024x1303","pp_25018607_640.jpg":"640x814","pp_25018607_480.jpg":"480x611","pp_25018607_340.jpg":"340x432","pp_25018607_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_25018578_1920.jpg":"1920x1080","k_25018578_1280.jpg":"1280x1280","k_25018578_1024.jpg":"1024x1024","k_25018578_640.jpg":"640x640","k_25018578_480.jpg":"480x480","k_25018578_340.jpg":"340x340","k_25018578_220.jpg":"220x220","o_25018578_1280.jpg":"1280x829","o_25018578_1024.jpg":"1024x663","o_25018578_640.jpg":"640x414","o_25018578_480.jpg":"480x311","o_25018578_340.jpg":"340x220","o_25018578_220.jpg":"220x142","h_25018578_1280.jpg":"1280x854","h_25018578_1024.jpg":"1024x683","h_25018578_640.jpg":"640x427","h_25018578_480.jpg":"480x320","h_25018578_340.jpg":"340x227","h_25018578_220.jpg":"220x147","pp_25018578_1280.jpg":"1280x1628","pp_25018578_1024.jpg":"1024x1303","pp_25018578_640.jpg":"640x814","pp_25018578_480.jpg":"480x611","pp_25018578_340.jpg":"340x432","pp_25018578_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1389","hd_1509834_1920.jpg":"1920x1080","k_1509834_1280.jpg":"1280x1280","k_1509834_1024.jpg":"1024x1024","k_1509834_640.jpg":"640x640","k_1509834_480.jpg":"480x480","k_1509834_340.jpg":"340x340","k_1509834_220.jpg":"220x220","o_1509834_1280.jpg":"1280x926","o_1509834_1024.jpg":"1024x740","o_1509834_640.jpg":"640x463","o_1509834_480.jpg":"480x347","o_1509834_340.jpg":"340x245","o_1509834_220.jpg":"220x159","h_1509834_1280.jpg":"1280x854","h_1509834_1024.jpg":"1024x683","h_1509834_640.jpg":"640x427","h_1509834_480.jpg":"480x320","h_1509834_340.jpg":"340x227","h_1509834_220.jpg":"220x147","pp_1509834_1280.jpg":"1280x1628","pp_1509834_1024.jpg":"1024x1303","pp_1509834_640.jpg":"640x814","pp_1509834_480.jpg":"480x611","pp_1509834_340.jpg":"340x432","pp_1509834_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25018577_1920.jpg":"1920x1080","k_25018577_1280.jpg":"1280x1280","k_25018577_1024.jpg":"1024x1024","k_25018577_640.jpg":"640x640","k_25018577_480.jpg":"480x480","k_25018577_340.jpg":"340x340","k_25018577_220.jpg":"220x220","o_25018577_1280.jpg":"1280x853","o_25018577_1024.jpg":"1024x682","o_25018577_640.jpg":"640x426","o_25018577_480.jpg":"480x320","o_25018577_340.jpg":"340x226","o_25018577_220.jpg":"220x146","h_25018577_1280.jpg":"1280x854","h_25018577_1024.jpg":"1024x683","h_25018577_640.jpg":"640x427","h_25018577_480.jpg":"480x320","h_25018577_340.jpg":"340x227","h_25018577_220.jpg":"220x147","pp_25018577_1280.jpg":"1280x1628","pp_25018577_1024.jpg":"1024x1303","pp_25018577_640.jpg":"640x814","pp_25018577_480.jpg":"480x611","pp_25018577_340.jpg":"340x432","pp_25018577_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25018626_1920.jpg":"1920x1080","k_25018626_1280.jpg":"1280x1280","k_25018626_1024.jpg":"1024x1024","k_25018626_640.jpg":"640x640","k_25018626_480.jpg":"480x480","k_25018626_340.jpg":"340x340","k_25018626_220.jpg":"220x220","o_25018626_1280.jpg":"1280x851","o_25018626_1024.jpg":"1024x681","o_25018626_640.jpg":"640x425","o_25018626_480.jpg":"480x319","o_25018626_340.jpg":"340x226","o_25018626_220.jpg":"220x146","h_25018626_1280.jpg":"1280x854","h_25018626_1024.jpg":"1024x683","h_25018626_640.jpg":"640x427","h_25018626_480.jpg":"480x320","h_25018626_340.jpg":"340x227","h_25018626_220.jpg":"220x147","pp_25018626_1280.jpg":"1280x1628","pp_25018626_1024.jpg":"1024x1303","pp_25018626_640.jpg":"640x814","pp_25018626_480.jpg":"480x611","pp_25018626_340.jpg":"340x432","pp_25018626_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15551956 Threads: 9 Questions: 3210291963 Slow queries: 7238912 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236166171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /mozaik/panorama/hrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske-1296012 [printLink] => /mozaik/panorama/hrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske-1296012?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718505 [name] => hrvatski knezovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 16:46:02 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-knezovi [link] => /tag/hrvatski-knezovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 270371 [name] => Branimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir [link] => /tag/branimir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718506 [name] => trpimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 16:46:02 [main_article_id] => 0 [alias] => trpimir [link] => /tag/trpimir ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394372 [name] => kralj Zvonimir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kralj-zvonimir [link] => /tag/kralj-zvonimir ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA SEDMOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hrvatski knezovi državnost su gradili u krilu Crkve, pri čemu je Split igrao veliku ulogu kao centar Hrvatske [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25018607.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Glumci u ulogama kralja Zvonimira i kraljice Jelene na Kninskoj tvrđavi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25018607.jpg [title] =>

Glumci u ulogama kralja Zvonimira i kraljice Jelene na Kninskoj tvrđavi

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25018578.jpg [title] =>

Spomenik hrvatskom knezu Branimiru u Ninu - u njegovo doba ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, bila su uobičajena stvar

Jure Mišković/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/1509834.jpg [title] =>

Sibenik, 141009.
Ovih dana zapocelo je snimanje televizijske serije ”Kraljevi hrvatske” cije ce se epizode snimati po mjestima gdje su boravili hrvatski kraljevi. Nakon snimanja na kninskoj tvrdjavi, ekipa HTV-a snima jednu epizodu na sibenskoj tvrdjavi sv. Mihovila pod rezijom Domagoja Burica i snimateljem Brankom Cahunom. Glumci su uglavnom natrusci odnosno gradjani Sibenika, a i blize okolice. Na fotografiji su Arapi koji pokusavaju prodrjeti preko zidina tvrdjave
Foto Ante Baranic/CROPIX

Ante Baranic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25018577.jpg [title] =>

Smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću Hrvatsku je najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara - spomenik Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/02/25018626.jpg [title] =>

Antički sarkofazi pronađeni na arheološkom lokalitetu Rižinice ispod ceste Solin-Klis, gdje je knez Trpimir dao sagraditi benediktinski samostan i crkvu 

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Konji su veseli na onoj strani koja će pobijediti. Da je tako, ja sam iskusio s našim konjem. Poslao sam svoga učenika s vojskom Trpimirovom kad je ovaj polazio u boj protiv Bizantinaca, da pazi kakve će biti kretnje našeg konja. Znao sam sigurno po prvošnjem iskustvu da će pobijediti ona vojska koje konji budu stupali tako veselim kretnjama kao da trijumfiraju. Tako se baš i dogodilo…"

Ovako franački redovnik i filozof Gottschalk, koji je živio na dvoru kneza Trpimira predskazao jednu od prvih poznatih pobjeda hrvatskog oružja. Riječ je o Trpimirovoj pobjedi nad Bizantincima koja je izvojevana negdje oko 846. godine u Solinskom polju ili u okolici Trogira ili Zadra.

Usporedo sa činjenicom da je bio vojskovođa s mačem u ruci Trpimir je prijateljevao sa splitskim nadbiskupom Petrom, iza čega je bila državotvorna računica koju su slijedili i kasniji hrvatski vladari.

Državotvorna računica

Split, Zadar i ostali dalmatinski gradovi, iako su bili pod vlašću Bizantskog carstva, u 9. stoljeću su hrvatskim vladarima služili kao posrednici za vezivanje sa zapadnom civilizacijom koja je tada nastajala na temeljima kršćanstva i antike.

U ovakvoj situaciji, uspostavljanje veza s papom značilo je jačanje hrvatske državnosti jer je Crkva podupirala uspostavu države koja ju je za uzvrat štitila. Gledano današnjim očima to znači da je hrvatska politika u to doba ušla u jadransko-mediteranski civilizacijski krug te da je veze s Crkvom iskoristila za učvršćivanje kneževske vlasti, ali i integraciju tadašnjeg hrvatskog društva.

Trpimirovo osnivanje benediktinskog samostana u Rižinicama kod Klisa i darovnica splitskoj crkvi u kojoj se prvi put u pisanom obliku spominje hrvatsko ime vidljivi su znak ovakvog usmjerenja hrvatske politike.

---

image

Antički sarkofazi pronađeni na arheološkom lokalitetu Rižinice ispod ceste Solin-Klis, gdje je knez Trpimir dao sagraditi benediktinski samostan i crkvu 

Tom Dubravec/Cropix
---

Uz pomoć crkve Trpimir se prema nekad moćnoj Franačkoj koja je sve više tonula u metež raspada i vikinških provala, postavio kao nezavisni vladar. Zato se u poznatoj povelji od 4. ožujka 852., sebe opisuje "ja, knez Trpimir, milošću Božjom knez Hrvata", što je značilo isticanje državne samostalnosti.

Istovremeno Trpimir je bio hodočasnik u tada poznatom svetištu u Čedadu, kod današnjih Udina, u čijim je knjigama zapisan, ne kao knez nego kao dominus, odnosno gospodar što je pokazatelj političke snage i stabilnosti njegove vlasti.

Trpimirova darovnica i njegovo vjersko-političko postupanje bili su dio tadanjeg procesa kristijanizacije Europe.

Hrvatska i kristijanizacija Europe

Kršćanstvo koje se u 9. stoljeću širilo po Europi donijelo je i novi smisao ljudskome životu, smatra ekspert za srednjovjekovnu povijest sa Sveučilišta u Zadru Mladen Ančić, ističući tadašnje istarske samostane čija je uloga u širenju kršćanstva u Hrvatskoj neopravdano zapostavljena.

Širenje kršćanstva ovdje je, kao i drugdje u tadašnjoj Europi, bilo dugotrajan proces uz koji su vezane mnoge zanimljive priče.

Jedna od takvih je i priča "svetom čovjeku" Martinu, podrijetlom vjerojatno iz Istre, koji nije bio svećenik nego laik, ali za kojeg se vjerovalo da je sposoban činiti čudesa i predviđati budućnost i koji je propovijedao po Hrvatskoj.

Drugi primjer tadašnje kršćanske pobožnosti je i priča o pustinjaku Ivanu, navodnom sinu hrvatskog vladara koji je u 9. stoljeću bio kršćanski pustinjak i koji je, uronjen u kontemplaciju, 42 godine proveo u šumama današnje Češke.

Za tadašnje hrvatsko društvo karakteristično je preplitanje drevnog slavenskog poganstva i nadolazećeg kršćanstva. Zato su Hrvati vjerovali da će u slučaju strane agresije za njih ratovati "bog Hrvata", vjerojatno slavenski gromovnik Perun, čije je ime još uvijek živi u nazivu brda Perun u Podstrani kod Splita. Uz to, onodobni Hrvati su vjerovali da će ih u slučaju napada štititi i pobjedu im donijeti Petar, Kristov mučenik, što će reći - papa.

Trpimir je vlast i prozapadnu politiku naslijedio od svojega oca Mislava čija je crkvica sv. Jurja na brežuljku Putalju iznad Kaštel Sućurca uspomena na jedan od prvih zapadnih vjersko-političkih iskoraka hrvatskih vladara.

Ipak, u tadašnjoj Hrvatskoj nije bilo primogeniture, odnosno vladara nije uvijek nasljeđivao najstariji sin, pa je okvir hrvatske politike bio prilagođen snazi ambicioznih i jakih političara.

Okvir hrvatske politike

To se vidjelo odmah nakon Trpimira. Njega nije naslijedio sin, kojega je kumstvom sa splitskim nadbiskupom vjerojatno diplomatski pripremao za prijestolje. To pokazuje kako su hrvatski knezovi istovremeno bili gospodari svoga naroda "po milosti božjoj", ali i izabrani plemenski vladari koji su krunu dobili nakon proglašenja od strane naroda odnosno hrvatske plemićke elite.

Ovakva situacija otvarala je mogućnost za prevrate pa je vjerojatno da je tadašnji hrvatski politički sustav bio prilagođeni tome da se učvrsti vlast najjačeg političkog igrača koji se domogao vlasti, a sve da bi se izbjegli unutrašnji sukobi i politička nestabilnost.

Ovakvo političko uređenje trajalo je tristotinjak godina i preživjelo ubojstvo nekolicine vladara, a slomilo se nakon tajnovite smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću. Ta je smrt Hrvatsku najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara.

---

image

Smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću Hrvatsku je najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara - spomenik Zvonimiru u Kninu

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Iako onodobna sudbina panonskog dijela Hrvatske još uvijek nije sasvim jasna, riječi splitskog nadbiskupa, kako je Split "matica crkva do dunavske obale i po cijeloj državi hrvatskoj" ukazuju opseg tadašnjeg hrvatskog političkog prostora koji je Trpimir branio sa mačem u ruci.

Na zapadu današnje Bosne Trpimir je ukrstio mačeve s Bugarima čija je država u to doba bila balkanska super sila koja je osvojila područje od današnje Mađarske i Rumunjske na sjeveru do Carigrada i Grčke na jugu.

Zahvaljujući činjenici da su bolje poznavali teren i bili u stanju pripremiti vojnu klopku, Hrvati su pobijedili, nakon čega je, izmjenom diplomatskih poklona, sklopljen mir. Nakon ovoga Hrvatska je postala odskočna daska za neuspjele papine pokušaje da Bugare izvuče iz vjersko-diplomatskog zagrljaja Carigradske patrijaršije, oko koje su kasnije nastale pravoslavne crkve.

Ove hrvatske diplomatske veze sa papom nastavljene su nakon državnog prevrata kneza Branimira.

Branimirov prevrat

"Ovih dana je neki Hrvat po imenu Branimir ubivši Zdeslava, prisvojio njegovu kneževinu", zapisao u prvim mjesecima 879. jedan mletački kroničar.

Iako, gledano današnjim očima, političko ubojstvo nije legitimni način osvajanja vlasti, treba imati na umu da je u Branimirovo doba politika bila vrlo opasno zanimanje, jer su ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, u tadašnjoj Europi bila uobičajena stvar. Toliko uobičajena da je čak i u Bizantu, jedinoj stvarno civiliziranoj državi onog doba, nekoliko desetljeća prije Branimira, carica Irena zbog politike vlastitom sinu dala iskopati oči.

Ubijeni Zdeslav je bio Trpimirov potomak koji je na prijestolja došao na bizantskim brodovima i uz pomoć bizantske vojske, što je hrvatskoj plemenskoj eliti - koja se tek bila riješila Franaka - očito jako smetalo.

Nakon što je sa prijestolja uklonio bizantskog poslušnika Branimir se obratio papi od kojeg je dobio jedno od najvažniji pisama hrvatske povijesti.

Povijesno papino pismo

Na Branimirovu diplomatsku zamolbu da bude "najdraži sin sv. Petra" papa je hrvatskom vladaru 7. lipnja 879., odgovorio pismom koje sadrži jednu od najpoznatijih rečenica hrvatske povijesti:

"Kad smo služili misu na žrtveniku sv. Petra digosmo ruke u vis i blagoslovismo tebe i cio narod tvoj i cijelu zemlju tvoju da

možeš uvijek, spašen tijelom i dušom, sretno i sigurno vladati zemaljskom kneževinom."

---

image

Spomenik hrvatskom knezu Branimiru u Ninu - u njegovo doba ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, bila su uobičajena stvar

Jure Mišković/Cropix
---

Prema riječima pokojnog akademika Franje Šanjeka, ovo pismo u političkoj terminologiji i praksi onog vremena znači da se Hrvatsku smatra neovisnom i suverenom državom, jer je takvom priznaje dodijelio vrhovni crkveno-politički autoritet tadašnje kršćanske Europe.

Zbog svega toga je povjesničarka Nada Klaić politiku kneza Branimira, ali i hrvatskih vladara nakon njega, opisala kao dokaz političke zrelosti jer je u to doba savez s crkvom bio izvrsno sredstvo za postizanje potpune državne samostalnosti.

Dakle, Trpimir i Branimir hrvatsku su državnost gradili uz pomoć crkve pri čemu je Split igrao posebno veliku ulogu.

Split je bio centar Hrvatske

Knez Branimir je od svojih prethodnika naslijedio Ninsku biskupiju koja je obuhvaćala teritorij Hrvatske i koju je papa, usprkos tome što je bila uspostavljena nekanonski, iz političkih razloga tolerirao.

No, kada je umro splitski nadbiskup i kada je ninski biskup odlučio zasjesti na njegovu upražnjenu stolicu, što bi značilo da Branimir posredno dobiva nadzor nad vrlo važnom crkvenom organizacijom, nastao je problem.

Naime, iako onodobna sudbina panonskog dijela Hrvatske još uvijek nije sasvim jasna, riječi splitskog nadbiskupa, kako je Split "matica Crkva do dunavske obale i po cijeloj državi hrvatskoj" vjerojatno nisu samo srednjovjekovna izmišljotina i prazna samohvala, nego su izražavale realni opseg tadašnjeg hrvatskog političkog prostora u kojem su čitavo vrijeme postojale realne političke veze hrvatskoga juga i hrvatskoga sjevera.

Papa je, ne želeći previše zatezati s Branimirom, bio spreman prihvatiti još jedan nekanonski postupak ninskog biskupa, uz uvjet da ovaj dođe u Rim i tamo primi čast splitskog nadbiskupa. No, ninski biskup je ubrzo umro pa je čitava ova političko-vjerska računica pala u vodu sve dok, oko pola stoljeća kasnije, Tomislav nije hrvatsku crkvu vezao za Split, čiji je nadbiskup postao najvažnija vjerska, ali i politička figura ujedinjene Hrvatske i njezina okruženja.

Gotovina u kneževoj blagajni

U ovo Branimirovo doba u blagajnu hrvatskog kneza počela se slivati redovita godišnja gotovinska isplata u protuvrijednosti od oko tri kilograma zlata, otprilike 200 tisuće dolara u današnjem novcu, koju su dalmatinski gradovi, po nalogu iz Carigrada, plaćali kako bi osigurali mir. To je, osim isticanja političke važnosti hrvatskog vladara, za Hrvatsku koja je vjerojatno imala oko 200 do 300 tisuća stanovnika, imalo i gospodarske učinke jer je potaklo rast gospodarske aktivnosti.

Osim toga, neposredno susjedstvo dalmatinskih gradova je tadanjoj Hrvatskoj vjerojatno donijelo relativni prosperitet, koji su osjetili najviši slojevi društva, što je vidljivo iz činjenice da

su, uz kneza, i lokalni moćnici, župani, ulazili u graditeljske investicije, čiji ostaci velikim dijelom još uvijek počivaju pod zemljom.

Arheolozi su na svjetlo dana izvukli graditeljsko nasljeđe izvjesnog župana Pristine koji je u mjestu Ždrapnju u zaleđu današnjeg Šibenika napravio crkvicu od koje je sačuvana oltarna pregrada. Još je zanimljivija crkva sv. Spasa kod Vrlike koja je također nastala u Branimirova doba.

Činjenica da je Branimira bez ikakvih potresa naslijedio sin Mucimir svjedoči da se uspio nametnuti hrvatskoj plemenskoj eliti koja je kasnije bez problema prihvatila i njegova unuka ujedinitelja Hrvatske Tomislava, o kojem će opširnije biti riječi u sljedećem nastavku.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Jure Mišković/Cropix Ante Baranic/Cropix Nikola Vilić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Glumci u ulogama kralja Zvonimira i kraljice Jelene na Kninskoj tvrđavi

Jure Mišković/Cropix

Spomenik hrvatskom knezu Branimiru u Ninu - u njegovo doba ubojstva političkih konkurenata, pa čak i srodnika, bila su uobičajena stvar

Ante Baranic/Cropix

Sibenik, 141009.
Ovih dana zapocelo je snimanje televizijske serije ”Kraljevi hrvatske” cije ce se epizode snimati po mjestima gdje su boravili hrvatski kraljevi. Nakon snimanja na kninskoj tvrdjavi, ekipa HTV-a snima jednu epizodu na sibenskoj tvrdjavi sv. Mihovila pod rezijom Domagoja Burica i snimateljem Brankom Cahunom. Glumci su uglavnom natrusci odnosno gradjani Sibenika, a i blize okolice. Na fotografiji su Arapi koji pokusavaju prodrjeti preko zidina tvrdjave
Foto Ante Baranic/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix

Smrti kralja Zvonimira u XI. stoljeću Hrvatsku je najprije bacila u građanski rat, a onda u naručje stranih vladara - spomenik Zvonimiru u Kninu

 

Tom Dubravec/Cropix

Antički sarkofazi pronađeni na arheološkom lokalitetu Rižinice ispod ceste Solin-Klis, gdje je knez Trpimir dao sagraditi benediktinski samostan i crkvu 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/hrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske-1296012 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c158d4db916c68b319feab8b25a7a18889ece71b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hrvatski+knezovi+dr%C5%BEavnost+su+gradili+u+krilu+Crkve%2C+pri+%C4%8Demu+je+Split+igrao+veliku+ulogu+kao+centar+Hrvatske&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske-1296012 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fhrvatski-knezovi-drzavnost-su-gradili-u-krilu-crkve-pri-cemu-je-split-igrao-veliku-ulogu-kao-centar-hrvatske-1296012 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD STOLJEĆA SEDMOG [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaOD STOLJEĆA SEDMOG

Hrvatski knezovi državnost su gradili u krilu Crkve, pri čemu je Split igrao veliku ulogu kao centar Hrvatske

Piše Tihomir Rajčić
5. lipnja 2023. - 16:44

"Konji su veseli na onoj strani koja će pobijediti. Da je tako, ja sam iskusio s našim konjem. Poslao sam svoga učenika s vojskom Trpimirovom kad je ovaj polazio u boj protiv Bizantinaca, da pazi kakve će biti kretnje našeg konja. Znao sam sigurno po prvošnjem iskustvu da će pobijediti ona vojska koje konji budu stupali tako veselim kretnjama kao da trijumfiraju. Tako se baš i dogodilo…"

Ovako franački redovnik i filozof Gottschalk, koji je živio na dvoru kneza Trpimira predskazao jednu od prvih poznatih pobjeda hrvatskog oružja. Riječ je o Trpimirovoj pobjedi nad Bizantincima koja je izvojevana negdje oko 846. godine u Solinskom polju ili u okolici Trogira ili Zadra.

Usporedo sa činjenicom da je bio vojskovođa s mačem u ruci Trpimir je prijateljevao sa splitskim nadbiskupom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 11:10