stdClass Object ( [id] => 1308217 [title] => Francuska na popravak odjeće i obuće daje popust do 25 eura, a u nas je od 50 postolara ostalo jedva 10. Imamo problem! [alias] => francuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Europska unija ozbiljno se uhvatila ukoštac s rastućim problemom sve većih količina odbačene odjeće.

Prije nekoliko dana Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda, kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće i obuće, ali i elektroničkih uređaja.

U Uniji je do 2022. spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21,7 milijardi eura, a ako se ništa ne napravi, prema procjenama, taj će iznos do 2030. narasti na 71,3 milijarde eura.

Velike količine odbačene, neprodane ili stare odjeće u Hrvatskoj ne doživljavamo kao neki veliki problem. Ne zato što problem ne postoji, nego zato što nismo osviješteni koliko ekološko zlo činimo sebi i cijelom društvu kad kupujemo i lako bacamo jeftinu odjeću. I obuću, naravno.

Sve što masovno kupujemo je "jeftino" i za "jednokratnu upotrebu". Zapravo, za jednu sezonu, ako uopće izdrži roba od loših tkanina ili obuća od skaja ili "umjetne kože". Sve se to lako potroši i teško da se išta može popravljati.

Nisam toliko bogat...

Svemu tome pridonosi i nizak hrvatski standard, što nije slučaj u drugim europskim zemljama. Naši stari su znali citirati "englesku" poslovicu: "Nisam toliko bogat da kupujem jeftino", a sada se Francuzi prave Englezi i pokreću program bonusa kako bi natjerali potrošače da kupuju kvalitetniju robu i popravljaju svoju odjeću i iznošenu obuću umjesto da ih bace i kupe nove.

Od listopada će se taj bonus realizirati u obliku popusta u vrijednosti između 6 i 25 eura po popravku.

Bérangère Couillard, ministrica ekologije u francuskoj vladi, požalila se da svake godine 700.000 tona odjeće završi na deponijima u Francuskoj. Stoga će njihova vlada izdvojiti 154 milijuna eura za financiranje bonusa na popravke tijekom sljedećih pet godina, prenosi BBC.

Ministrica Couillard pozvala je "sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu", koji će ponuditi rabat od sedam eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta. Rekla je da se vlada posvetila borbi protiv "brze mode" i da želi potaknuti potrošače da kupuju kvalitetniju odjeću i obuću i popravljaju ih kako se ne bi bacalo ono što se još može nositi.

---

image

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard prepoznala je problem

Guillaume Souvant/Afp
---

Iz hrvatske perspektive se ponuđeni francuski bonus od 6 do 25 eura čini nevjerojatnim, jer zamjena džona i potpetica kod nas košta oko 20 eura. Ako malo bolje promislimo, čini nam se da na prste možemo nabrojiti postolare u Splitu. Tako i jest.

Ivica Drlje, postolar i vlasnik obrta "Šveđo", u kojem radi zajedno sa suprugom Boženkom, isto postolaricom, govori nam kako je koncem osamdesetih, točnije one 1989. kad je postao postolar u radnji svojeg oca, u Splitu bilo registrirano 52 ili 54 postolara.

– Nemojte me hvatat za riječ, ali nije ni važno ako usporedite s današnjih osam ili deset, koliko nas je ostalo – veli Drlje, te nastavlja kako je tih godina dnevno u radnju stizalo po 50 pari postola na popravak.

– A danas deset, i to ako. Sve vam se to promijenilo. Kineske postole se ne popravljaju, jedino donesu da se promijene pete jer su te kineske baš plastične pa ne mogu hodati u njima. Nema vam danas kožnih postola, a ove jeftine se ne isplati popravljati, šta će on davati 20 eura kad ih je platio 50.

Nema posla kao prije, nema

Nema posla s cipelama kao prije, pa je i Drlje proširio posao na izradu ključeva, a ima i fotokopirni aparat u radnji.

O tome nam je govorio i Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split, jer kaže kako ne može točno reći koliko ima kojih malih obrtnika jer svi oni u nedostatku posla šire djelatnost pa više ne znaš tko što radi.

Postolar Slavko Rogulj i njegov zet Ivan Žanko u maloj radnjici na Solinskoj isto spominju ključeve. Rogulj upravo ispred nas pođonuje nekakve plastične sandale, a više vrijedi taj komad đona nego cijela sandala. Kaže nam kako je ‘91. otvorio obrt u robnoj kući "Dalma", dok je još postojala kao takva.

– Dnevno bi mi donijeli po 64 para postola. Bilo je posla koliko hoćeš, a danas ako ih dobiješ 10, "možeš se tuć nogama u g..." – ogorčen je stari meštar koji je pekao zanat još u "Jugoplastici", a onda, kad se sve raspalo, otišao u obrtnike. Naslijedio je i stroj za šivanje kože.

– Ja od svojeg majstora, a on od svojeg oca, isto postolara. Singerica! Stroju je sada oko 105 godina – veli Rogulj, na što se uključuje nezadovoljni šegrt i zet Žanko.

– Da mi je moći kupiti novi stroj, sve bi mi bilo lakše. Ne možeš. Poticaji? Ma kakvi.

Drlje nam je, pak, prije rekao kako Grad Split daje poticaje malim obrtnicima i da je sam dobio dva puta, 30.000 kuna.

– I država daje poticaj, ali treba se pomučiti. Nekoliko godina zaredom su me odbili. Ali svaka čast Gradu, kad dobiješ nešto tako, možeš malo i uložiti.

No i Rogulj i Žanko i Drlje govore nam kako danas kod nas ne možeš ni za lijek naći postole od kože. Nekad su kožne bile dostupne svima, za plastične nismo ni znali, a danas se ovo nekvalitetno ne isplati ni popravljati. Drlje spominje kako ima pedesetak mušterija koje mu donose na popravak brendiranu obuću, a i sam se pita gdje to kupe. Na internetu valjda!?

---

image

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je ostalo daleko u prošlosti

Paun Paunović/Cropix
---

Za razliku od ovih, najviše desetak postolara koji popravljaju obuću, na prvu se činilo kako u gradu ipak ima više malih radionica koje popravljaju odjeću. O točnom broju nam nisu znali reći ni u Udruženju obrtnika jer, kako kaže Bujević, ne možeš znati koliko ih i kroji po mjeri i popravlja.

Kad smo "proguglali" obrte za popravak odjeće, od desetak istaknutih devet ih je zatvorilo. Povećao im se broj u ona doba kad su propadale konfekcijske tvornice, zadnji put s gašenjem "Uzora", ali, kako čujemo, kod nas se slabo i popravlja odjeća.

Tu i tamo netko dođe

Nekoliko brojeva smo i nazvali; ili ne rade više, ili su u mirovini i nitko nije naslijedio posao. Diana Purišić je majstor krojač i vlasnica obrta "Lara" i radi već petnaestak godina. Kaže nam kako se jeftina odjeća ne popravlja.

– Tu i tamo mi dođe neka cura s materinom odjećom i želi je prepraviti za sebe, ali to je rijetko. Ljudi će prepravljati ako roba ima kakvu sentimentalnu vrijednost ili je materijal kvalitetan. Ova jednokratna odjeća se brzo raspada – kaže nam majstorica Purišić i dodaje:

– Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

---

image

Diana Purišić: Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

Ante Čizmić/HANZA MEDIA
---

I dok Francuzi žele zaštititi male obrtnike i povećati broj zaposlenih u tom sektoru, u toj europskoj zemlji nisu svi oduševljeni novom vladinom odlukom. Nije ni čudno s obzirom koliko je tekstilna industrija jaka u Francuskoj.

Pascal Morand iz Federacije visoke mode izrazio je zabrinutost zbog mogućeg učinka vladine odluke o bonusima posebno na luksuzne marke koje u Francuskoj drže velik dio ekonomskog kolača. Modna industrija jedan je od najvećih sektora u Francuskoj, s oko 66 milijardi eura prometa prošle godine i tisućama radnih mjesta.

Drugi dio francuskog plana za promicanje održivije mode uključuje industriju odjeće koja slijedi nova pravila označavanja od 1. siječnja 2024., koja će morati detaljno opisati utjecaj svakog artikla na okoliš. Proizvođači će morati navesti količinu vode potrebne za izradu odjeće, upotrebu kemikalija, rizik od emisija mikroplastike i detalje je li odjeća koristila reciklirani tekstil.

---

image

Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, kaže  kako su najgori proizvođači "brze mode" koji neprodane viškove odjeće spaljuju

Emica Elvedji/Cropix/
---

Najveći su problem proizvođači "brze mode", a Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, navodi kako su najgori proizvođači koji neprodane viškove odjeće spaljuju.

– Što se tiče odjeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su "H&M" i "Zara" radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput "Burberryja" spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda – objašnjava Borzan.

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava, i samo za te majice kratkih rukava uzalud je potrošeno 35 milijardi litara vode, 12.300 tona pamuka, 1,9 milijuna litara nafte, navodi Borzan.

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je tako ostalo daleko u prošlosti, a kad bi se eventualno hrvatske vlasti povele za Francuzima i dijelile bonuse, odnosno popuste za popravke, malo tko bi se usrećio. Niti imamo toliko malih obrtnika niti imamo standard za kupnju kvalitetne obuće i odjeće. A nema ni kožnih postola.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard pozvala je ‘sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu‘, koji će ponuditi rabat od 7 eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSTA JE BACANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard pozvala je ‘sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu‘, koji će ponuditi rabat od 7 eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta DOSTA JE BACANJA 2 0 8321 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-18 10:51:47 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-20 13:03:54 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2023-07-20 13:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard pozvala je 'sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu', koji će ponuditi rabat od 7 eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu [metadata] => robots= author= title=Francuska za popravak jedne potpetice daje sedam eura! Kod nas to više nitko ne radi, a to nije mali problem... [metakey] => odjeća, obuća, popravci odjeće, popravci obuće, postolari, Bérangère Couillard, Biljana Borzan, Ivica Drlje, Vilim Bujević, Ivan Žanko , Slavko Rogulj [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294087.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294092.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294572.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294571.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294568.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294565.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294569.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/24091718.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25130892.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/24787275.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294088.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294086.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294085.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294084.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/18\/25294083.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Ante Cizmic\/","Ante Cizmic\/","Ante Cizmic\/","Ante Cizmic\/","Emica Elvedji\/Cropix\/","Ludovic Marin\/Afp","Guillaume Souvant\/Afp","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji jo\u0161\u00a0uvijek opstaju\u00a0<\/p>","

Prepravljanje odje\u0107e, a kako vidimo i popravljanje obu\u0107e kod nas je\u00a0ostalo daleko u pro\u0161losti<\/p>","

Diana Puri\u0161i\u0107: Mo\u017ee li se \u017eivjeti od popravaka? Ne mo\u017ee. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odje\u0107u...<\/p>","

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.","

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.","

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.","

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.","

Biljana Borzan, koja je bila uklju\u010dena u ovaj problem u EU parlamentu, ka\u017ee\u00a0 kako su najgori proizvo\u0111a\u010di \u201dbrze mode\u201d koji neprodane vi\u0161kove odje\u0107e spaljuju<\/p>","

Francuska ministrica ekologije B\u00e9rang\u00e8re Couillard<\/p>","

Francuska ministrica ekologije B\u00e9rang\u00e8re Couillard prepoznala je problem<\/p>","

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji jo\u0161\u00a0uvijek opstaju\u00a0<\/p>","","

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji jo\u0161\u00a0uvijek opstaju\u00a0<\/p>","

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji jo\u0161\u00a0uvijek opstaju\u00a0<\/p>","

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji jo\u0161\u00a0uvijek opstaju\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1379","hd_25294087_1920.jpg":"1920x1080","k_25294087_1280.jpg":"1280x1280","k_25294087_1024.jpg":"1024x1024","k_25294087_640.jpg":"640x640","k_25294087_480.jpg":"480x480","k_25294087_340.jpg":"340x340","k_25294087_220.jpg":"220x220","o_25294087_1280.jpg":"1280x919","o_25294087_1024.jpg":"1024x735","o_25294087_640.jpg":"640x459","o_25294087_480.jpg":"480x344","o_25294087_340.jpg":"340x244","o_25294087_220.jpg":"220x158","h_25294087_1280.jpg":"1280x854","h_25294087_1024.jpg":"1024x683","h_25294087_640.jpg":"640x427","h_25294087_480.jpg":"480x320","h_25294087_340.jpg":"340x227","h_25294087_220.jpg":"220x147","pp_25294087_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294087_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294087_640.jpg":"640x814","pp_25294087_480.jpg":"480x611","pp_25294087_340.jpg":"340x432","pp_25294087_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_25294092_1920.jpg":"1920x1080","k_25294092_1280.jpg":"1280x1280","k_25294092_1024.jpg":"1024x1024","k_25294092_640.jpg":"640x640","k_25294092_480.jpg":"480x480","k_25294092_340.jpg":"340x340","k_25294092_220.jpg":"220x220","o_25294092_1280.jpg":"1280x862","o_25294092_1024.jpg":"1024x689","o_25294092_640.jpg":"640x431","o_25294092_480.jpg":"480x323","o_25294092_340.jpg":"340x228","o_25294092_220.jpg":"220x148","h_25294092_1280.jpg":"1280x854","h_25294092_1024.jpg":"1024x683","h_25294092_640.jpg":"640x427","h_25294092_480.jpg":"480x320","h_25294092_340.jpg":"340x227","h_25294092_220.jpg":"220x147","pp_25294092_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294092_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294092_640.jpg":"640x814","pp_25294092_480.jpg":"480x611","pp_25294092_340.jpg":"340x432","pp_25294092_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1380","hd_25294572_1920.jpg":"1920x1080","k_25294572_1280.jpg":"1280x1280","k_25294572_1024.jpg":"1024x1024","k_25294572_640.jpg":"640x640","k_25294572_480.jpg":"480x480","k_25294572_340.jpg":"340x340","k_25294572_220.jpg":"220x220","o_25294572_1280.jpg":"1280x920","o_25294572_1024.jpg":"1024x736","o_25294572_640.jpg":"640x460","o_25294572_480.jpg":"480x345","o_25294572_340.jpg":"340x244","o_25294572_220.jpg":"220x158","h_25294572_1280.jpg":"1280x854","h_25294572_1024.jpg":"1024x683","h_25294572_640.jpg":"640x427","h_25294572_480.jpg":"480x320","h_25294572_340.jpg":"340x227","h_25294572_220.jpg":"220x147","pp_25294572_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294572_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294572_640.jpg":"640x814","pp_25294572_480.jpg":"480x611","pp_25294572_340.jpg":"340x432","pp_25294572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25294571_1920.jpg":"1920x1080","k_25294571_1280.jpg":"1280x1280","k_25294571_1024.jpg":"1024x1024","k_25294571_640.jpg":"640x640","k_25294571_480.jpg":"480x480","k_25294571_340.jpg":"340x340","k_25294571_220.jpg":"220x220","o_25294571_1280.jpg":"1280x853","o_25294571_1024.jpg":"1024x682","o_25294571_640.jpg":"640x426","o_25294571_480.jpg":"480x320","o_25294571_340.jpg":"340x226","o_25294571_220.jpg":"220x146","h_25294571_1280.jpg":"1280x854","h_25294571_1024.jpg":"1024x683","h_25294571_640.jpg":"640x427","h_25294571_480.jpg":"480x320","h_25294571_340.jpg":"340x227","h_25294571_220.jpg":"220x147","pp_25294571_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294571_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294571_640.jpg":"640x814","pp_25294571_480.jpg":"480x611","pp_25294571_340.jpg":"340x432","pp_25294571_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25294568_1920.jpg":"1920x1080","k_25294568_1280.jpg":"1280x1280","k_25294568_1024.jpg":"1024x1024","k_25294568_640.jpg":"640x640","k_25294568_480.jpg":"480x480","k_25294568_340.jpg":"340x340","k_25294568_220.jpg":"220x220","o_25294568_1280.jpg":"1280x852","o_25294568_1024.jpg":"1024x682","o_25294568_640.jpg":"640x426","o_25294568_480.jpg":"480x319","o_25294568_340.jpg":"340x226","o_25294568_220.jpg":"220x146","h_25294568_1280.jpg":"1280x854","h_25294568_1024.jpg":"1024x683","h_25294568_640.jpg":"640x427","h_25294568_480.jpg":"480x320","h_25294568_340.jpg":"340x227","h_25294568_220.jpg":"220x147","pp_25294568_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294568_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294568_640.jpg":"640x814","pp_25294568_480.jpg":"480x611","pp_25294568_340.jpg":"340x432","pp_25294568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_25294565_1920.jpg":"1920x1080","k_25294565_1280.jpg":"1280x1280","k_25294565_1024.jpg":"1024x1024","k_25294565_640.jpg":"640x640","k_25294565_480.jpg":"480x480","k_25294565_340.jpg":"340x340","k_25294565_220.jpg":"220x220","o_25294565_1280.jpg":"1280x878","o_25294565_1024.jpg":"1024x702","o_25294565_640.jpg":"640x439","o_25294565_480.jpg":"480x329","o_25294565_340.jpg":"340x233","o_25294565_220.jpg":"220x151","h_25294565_1280.jpg":"1280x854","h_25294565_1024.jpg":"1024x683","h_25294565_640.jpg":"640x427","h_25294565_480.jpg":"480x320","h_25294565_340.jpg":"340x227","h_25294565_220.jpg":"220x147","pp_25294565_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294565_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294565_640.jpg":"640x814","pp_25294565_480.jpg":"480x611","pp_25294565_340.jpg":"340x432","pp_25294565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_25294569_1920.jpg":"1920x1080","k_25294569_1280.jpg":"1280x1280","k_25294569_1024.jpg":"1024x1024","k_25294569_640.jpg":"640x640","k_25294569_480.jpg":"480x480","k_25294569_340.jpg":"340x340","k_25294569_220.jpg":"220x220","o_25294569_1280.jpg":"1280x819","o_25294569_1024.jpg":"1024x655","o_25294569_640.jpg":"640x409","o_25294569_480.jpg":"480x307","o_25294569_340.jpg":"340x217","o_25294569_220.jpg":"220x140","h_25294569_1280.jpg":"1280x854","h_25294569_1024.jpg":"1024x683","h_25294569_640.jpg":"640x427","h_25294569_480.jpg":"480x320","h_25294569_340.jpg":"340x227","h_25294569_220.jpg":"220x147","pp_25294569_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294569_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294569_640.jpg":"640x814","pp_25294569_480.jpg":"480x611","pp_25294569_340.jpg":"340x432","pp_25294569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2844","hd_24091718_1920.jpg":"1920x1080","k_24091718_1280.jpg":"1280x1280","k_24091718_1024.jpg":"1024x1024","k_24091718_640.jpg":"640x640","k_24091718_480.jpg":"480x480","k_24091718_340.jpg":"340x340","k_24091718_220.jpg":"220x220","o_24091718_1280.jpg":"1280x1896","o_24091718_1024.jpg":"1024x1516","o_24091718_640.jpg":"640x948","o_24091718_480.jpg":"480x711","o_24091718_340.jpg":"340x503","o_24091718_220.jpg":"220x325","h_24091718_1280.jpg":"1280x854","h_24091718_1024.jpg":"1024x683","h_24091718_640.jpg":"640x427","h_24091718_480.jpg":"480x320","h_24091718_340.jpg":"340x227","h_24091718_220.jpg":"220x147","pp_24091718_1280.jpg":"1280x1628","pp_24091718_1024.jpg":"1024x1303","pp_24091718_640.jpg":"640x814","pp_24091718_480.jpg":"480x611","pp_24091718_340.jpg":"340x432","pp_24091718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1348","hd_25130892_1920.jpg":"1920x1080","k_25130892_1280.jpg":"1280x1280","k_25130892_1024.jpg":"1024x1024","k_25130892_640.jpg":"640x640","k_25130892_480.jpg":"480x480","k_25130892_340.jpg":"340x340","k_25130892_220.jpg":"220x220","o_25130892_1280.jpg":"1280x898","o_25130892_1024.jpg":"1024x718","o_25130892_640.jpg":"640x449","o_25130892_480.jpg":"480x337","o_25130892_340.jpg":"340x238","o_25130892_220.jpg":"220x154","h_25130892_1280.jpg":"1280x854","h_25130892_1024.jpg":"1024x683","h_25130892_640.jpg":"640x427","h_25130892_480.jpg":"480x320","h_25130892_340.jpg":"340x227","h_25130892_220.jpg":"220x147","pp_25130892_1280.jpg":"1280x1628","pp_25130892_1024.jpg":"1024x1303","pp_25130892_640.jpg":"640x814","pp_25130892_480.jpg":"480x611","pp_25130892_340.jpg":"340x432","pp_25130892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24787275_1920.jpg":"1920x1080","k_24787275_1280.jpg":"1280x1280","k_24787275_1024.jpg":"1024x1024","k_24787275_640.jpg":"640x640","k_24787275_480.jpg":"480x480","k_24787275_340.jpg":"340x340","k_24787275_220.jpg":"220x220","o_24787275_1280.jpg":"1280x853","o_24787275_1024.jpg":"1024x682","o_24787275_640.jpg":"640x426","o_24787275_480.jpg":"480x320","o_24787275_340.jpg":"340x226","o_24787275_220.jpg":"220x146","h_24787275_1280.jpg":"1280x854","h_24787275_1024.jpg":"1024x683","h_24787275_640.jpg":"640x427","h_24787275_480.jpg":"480x320","h_24787275_340.jpg":"340x227","h_24787275_220.jpg":"220x147","pp_24787275_1280.jpg":"1280x1628","pp_24787275_1024.jpg":"1024x1303","pp_24787275_640.jpg":"640x814","pp_24787275_480.jpg":"480x611","pp_24787275_340.jpg":"340x432","pp_24787275_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2853","hd_25294088_1920.jpg":"1920x1080","k_25294088_1280.jpg":"1280x1280","k_25294088_1024.jpg":"1024x1024","k_25294088_640.jpg":"640x640","k_25294088_480.jpg":"480x480","k_25294088_340.jpg":"340x340","k_25294088_220.jpg":"220x220","o_25294088_1280.jpg":"1280x1902","o_25294088_1024.jpg":"1024x1521","o_25294088_640.jpg":"640x951","o_25294088_480.jpg":"480x713","o_25294088_340.jpg":"340x505","o_25294088_220.jpg":"220x326","h_25294088_1280.jpg":"1280x854","h_25294088_1024.jpg":"1024x683","h_25294088_640.jpg":"640x427","h_25294088_480.jpg":"480x320","h_25294088_340.jpg":"340x227","h_25294088_220.jpg":"220x147","pp_25294088_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294088_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294088_640.jpg":"640x814","pp_25294088_480.jpg":"480x611","pp_25294088_340.jpg":"340x432","pp_25294088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_25294086_1920.jpg":"1920x1080","k_25294086_1280.jpg":"1280x1280","k_25294086_1024.jpg":"1024x1024","k_25294086_640.jpg":"640x640","k_25294086_480.jpg":"480x480","k_25294086_340.jpg":"340x340","k_25294086_220.jpg":"220x220","o_25294086_1280.jpg":"1280x909","o_25294086_1024.jpg":"1024x727","o_25294086_640.jpg":"640x454","o_25294086_480.jpg":"480x341","o_25294086_340.jpg":"340x241","o_25294086_220.jpg":"220x156","h_25294086_1280.jpg":"1280x854","h_25294086_1024.jpg":"1024x683","h_25294086_640.jpg":"640x427","h_25294086_480.jpg":"480x320","h_25294086_340.jpg":"340x227","h_25294086_220.jpg":"220x147","pp_25294086_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294086_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294086_640.jpg":"640x814","pp_25294086_480.jpg":"480x611","pp_25294086_340.jpg":"340x432","pp_25294086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_25294085_1920.jpg":"1920x1080","k_25294085_1280.jpg":"1280x1280","k_25294085_1024.jpg":"1024x1024","k_25294085_640.jpg":"640x640","k_25294085_480.jpg":"480x480","k_25294085_340.jpg":"340x340","k_25294085_220.jpg":"220x220","o_25294085_1280.jpg":"1280x860","o_25294085_1024.jpg":"1024x688","o_25294085_640.jpg":"640x430","o_25294085_480.jpg":"480x322","o_25294085_340.jpg":"340x228","o_25294085_220.jpg":"220x147","h_25294085_1280.jpg":"1280x854","h_25294085_1024.jpg":"1024x683","h_25294085_640.jpg":"640x427","h_25294085_480.jpg":"480x320","h_25294085_340.jpg":"340x227","h_25294085_220.jpg":"220x147","pp_25294085_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294085_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294085_640.jpg":"640x814","pp_25294085_480.jpg":"480x611","pp_25294085_340.jpg":"340x432","pp_25294085_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1338","hd_25294084_1920.jpg":"1920x1080","k_25294084_1280.jpg":"1280x1280","k_25294084_1024.jpg":"1024x1024","k_25294084_640.jpg":"640x640","k_25294084_480.jpg":"480x480","k_25294084_340.jpg":"340x340","k_25294084_220.jpg":"220x220","o_25294084_1280.jpg":"1280x892","o_25294084_1024.jpg":"1024x713","o_25294084_640.jpg":"640x446","o_25294084_480.jpg":"480x334","o_25294084_340.jpg":"340x236","o_25294084_220.jpg":"220x153","h_25294084_1280.jpg":"1280x854","h_25294084_1024.jpg":"1024x683","h_25294084_640.jpg":"640x427","h_25294084_480.jpg":"480x320","h_25294084_340.jpg":"340x227","h_25294084_220.jpg":"220x147","pp_25294084_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294084_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294084_640.jpg":"640x814","pp_25294084_480.jpg":"480x611","pp_25294084_340.jpg":"340x432","pp_25294084_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_25294083_1920.jpg":"1920x1080","k_25294083_1280.jpg":"1280x1280","k_25294083_1024.jpg":"1024x1024","k_25294083_640.jpg":"640x640","k_25294083_480.jpg":"480x480","k_25294083_340.jpg":"340x340","k_25294083_220.jpg":"220x220","o_25294083_1280.jpg":"1280x922","o_25294083_1024.jpg":"1024x738","o_25294083_640.jpg":"640x461","o_25294083_480.jpg":"480x346","o_25294083_340.jpg":"340x245","o_25294083_220.jpg":"220x158","h_25294083_1280.jpg":"1280x854","h_25294083_1024.jpg":"1024x683","h_25294083_640.jpg":"640x427","h_25294083_480.jpg":"480x320","h_25294083_340.jpg":"340x227","h_25294083_220.jpg":"220x147","pp_25294083_1280.jpg":"1280x1628","pp_25294083_1024.jpg":"1024x1303","pp_25294083_640.jpg":"640x814","pp_25294083_480.jpg":"480x611","pp_25294083_340.jpg":"340x432","pp_25294083_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7402142 Threads: 6 Questions: 1529223933 Slow queries: 4649980 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110620504 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/panorama/francuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem-1308217 [printLink] => /mozaik/panorama/francuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem-1308217?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 464663 [name] => odjeća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odjeca [link] => /tag/odjeca ) [1] => stdClass Object ( [id] => 232608 [name] => obuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => obuca [link] => /tag/obuca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 618958 [name] => popravci odjeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-28 18:54:03 [main_article_id] => 0 [alias] => popravci-odjece [link] => /tag/popravci-odjece ) [3] => stdClass Object ( [id] => 723889 [name] => popravci obuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => popravci-obuce [link] => /tag/popravci-obuce ) [4] => stdClass Object ( [id] => 416072 [name] => postolari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => postolari [link] => /tag/postolari ) [5] => stdClass Object ( [id] => 723890 [name] => Bérangère Couillard [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => berangere-couillard [link] => /tag/berangere-couillard ) [6] => stdClass Object ( [id] => 436702 [name] => Biljana Borzan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biljana-borzan [link] => /tag/biljana-borzan ) [7] => stdClass Object ( [id] => 723891 [name] => Ivica Drlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-drlje [link] => /tag/ivica-drlje ) [8] => stdClass Object ( [id] => 606810 [name] => Vilim Bujević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-23 17:15:10 [main_article_id] => 0 [alias] => vilim-bujevic [link] => /tag/vilim-bujevic ) [9] => stdClass Object ( [id] => 723892 [name] => Ivan Žanko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-zanko [link] => /tag/ivan-zanko ) [10] => stdClass Object ( [id] => 723893 [name] => Slavko Rogulj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-19 18:40:54 [main_article_id] => 0 [alias] => slavko-rogulj [link] => /tag/slavko-rogulj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard pozvala je ‘sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu‘, koji će ponuditi rabat od 7 eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSTA JE BACANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Francuska na popravak odjeće i obuće daje popust do 25 eura, a u nas je od 50 postolara ostalo jedva 10. Imamo problem! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294087.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294087.jpg [title] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294092.jpg [title] =>

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je ostalo daleko u prošlosti

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294572.jpg [title] =>

Diana Purišić: Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294571.jpg [title] =>

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica. Ante Cizmic/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294568.jpg [title] =>

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica. Ante Cizmic/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294565.jpg [title] =>

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica. Ante Cizmic/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294569.jpg [title] =>

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica. Ante Cizmic/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/24091718.jpg [title] =>

Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, kaže  kako su najgori proizvođači ”brze mode” koji neprodane viškove odjeće spaljuju

Emica Elvedji/Cropix/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25130892.jpg [title] =>

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard

Ludovic Marin/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/24787275.jpg [title] =>

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard prepoznala je problem

Guillaume Souvant/Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294088.jpg [title] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294086.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294085.jpg [title] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294084.jpg [title] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/18/25294083.jpg [title] =>

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Europska unija ozbiljno se uhvatila ukoštac s rastućim problemom sve većih količina odbačene odjeće.

Prije nekoliko dana Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda, kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće i obuće, ali i elektroničkih uređaja.

U Uniji je do 2022. spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21,7 milijardi eura, a ako se ništa ne napravi, prema procjenama, taj će iznos do 2030. narasti na 71,3 milijarde eura.

Velike količine odbačene, neprodane ili stare odjeće u Hrvatskoj ne doživljavamo kao neki veliki problem. Ne zato što problem ne postoji, nego zato što nismo osviješteni koliko ekološko zlo činimo sebi i cijelom društvu kad kupujemo i lako bacamo jeftinu odjeću. I obuću, naravno.

Sve što masovno kupujemo je "jeftino" i za "jednokratnu upotrebu". Zapravo, za jednu sezonu, ako uopće izdrži roba od loših tkanina ili obuća od skaja ili "umjetne kože". Sve se to lako potroši i teško da se išta može popravljati.

Nisam toliko bogat...

Svemu tome pridonosi i nizak hrvatski standard, što nije slučaj u drugim europskim zemljama. Naši stari su znali citirati "englesku" poslovicu: "Nisam toliko bogat da kupujem jeftino", a sada se Francuzi prave Englezi i pokreću program bonusa kako bi natjerali potrošače da kupuju kvalitetniju robu i popravljaju svoju odjeću i iznošenu obuću umjesto da ih bace i kupe nove.

Od listopada će se taj bonus realizirati u obliku popusta u vrijednosti između 6 i 25 eura po popravku.

Bérangère Couillard, ministrica ekologije u francuskoj vladi, požalila se da svake godine 700.000 tona odjeće završi na deponijima u Francuskoj. Stoga će njihova vlada izdvojiti 154 milijuna eura za financiranje bonusa na popravke tijekom sljedećih pet godina, prenosi BBC.

Ministrica Couillard pozvala je "sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu", koji će ponuditi rabat od sedam eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta. Rekla je da se vlada posvetila borbi protiv "brze mode" i da želi potaknuti potrošače da kupuju kvalitetniju odjeću i obuću i popravljaju ih kako se ne bi bacalo ono što se još može nositi.

---

image

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard prepoznala je problem

Guillaume Souvant/Afp
---

Iz hrvatske perspektive se ponuđeni francuski bonus od 6 do 25 eura čini nevjerojatnim, jer zamjena džona i potpetica kod nas košta oko 20 eura. Ako malo bolje promislimo, čini nam se da na prste možemo nabrojiti postolare u Splitu. Tako i jest.

Ivica Drlje, postolar i vlasnik obrta "Šveđo", u kojem radi zajedno sa suprugom Boženkom, isto postolaricom, govori nam kako je koncem osamdesetih, točnije one 1989. kad je postao postolar u radnji svojeg oca, u Splitu bilo registrirano 52 ili 54 postolara.

– Nemojte me hvatat za riječ, ali nije ni važno ako usporedite s današnjih osam ili deset, koliko nas je ostalo – veli Drlje, te nastavlja kako je tih godina dnevno u radnju stizalo po 50 pari postola na popravak.

– A danas deset, i to ako. Sve vam se to promijenilo. Kineske postole se ne popravljaju, jedino donesu da se promijene pete jer su te kineske baš plastične pa ne mogu hodati u njima. Nema vam danas kožnih postola, a ove jeftine se ne isplati popravljati, šta će on davati 20 eura kad ih je platio 50.

Nema posla kao prije, nema

Nema posla s cipelama kao prije, pa je i Drlje proširio posao na izradu ključeva, a ima i fotokopirni aparat u radnji.

O tome nam je govorio i Vilim Bujević, predsjednik Udruženja obrtnika Split, jer kaže kako ne može točno reći koliko ima kojih malih obrtnika jer svi oni u nedostatku posla šire djelatnost pa više ne znaš tko što radi.

Postolar Slavko Rogulj i njegov zet Ivan Žanko u maloj radnjici na Solinskoj isto spominju ključeve. Rogulj upravo ispred nas pođonuje nekakve plastične sandale, a više vrijedi taj komad đona nego cijela sandala. Kaže nam kako je ‘91. otvorio obrt u robnoj kući "Dalma", dok je još postojala kao takva.

– Dnevno bi mi donijeli po 64 para postola. Bilo je posla koliko hoćeš, a danas ako ih dobiješ 10, "možeš se tuć nogama u g..." – ogorčen je stari meštar koji je pekao zanat još u "Jugoplastici", a onda, kad se sve raspalo, otišao u obrtnike. Naslijedio je i stroj za šivanje kože.

– Ja od svojeg majstora, a on od svojeg oca, isto postolara. Singerica! Stroju je sada oko 105 godina – veli Rogulj, na što se uključuje nezadovoljni šegrt i zet Žanko.

– Da mi je moći kupiti novi stroj, sve bi mi bilo lakše. Ne možeš. Poticaji? Ma kakvi.

Drlje nam je, pak, prije rekao kako Grad Split daje poticaje malim obrtnicima i da je sam dobio dva puta, 30.000 kuna.

– I država daje poticaj, ali treba se pomučiti. Nekoliko godina zaredom su me odbili. Ali svaka čast Gradu, kad dobiješ nešto tako, možeš malo i uložiti.

No i Rogulj i Žanko i Drlje govore nam kako danas kod nas ne možeš ni za lijek naći postole od kože. Nekad su kožne bile dostupne svima, za plastične nismo ni znali, a danas se ovo nekvalitetno ne isplati ni popravljati. Drlje spominje kako ima pedesetak mušterija koje mu donose na popravak brendiranu obuću, a i sam se pita gdje to kupe. Na internetu valjda!?

---

image

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je ostalo daleko u prošlosti

Paun Paunović/Cropix
---

Za razliku od ovih, najviše desetak postolara koji popravljaju obuću, na prvu se činilo kako u gradu ipak ima više malih radionica koje popravljaju odjeću. O točnom broju nam nisu znali reći ni u Udruženju obrtnika jer, kako kaže Bujević, ne možeš znati koliko ih i kroji po mjeri i popravlja.

Kad smo "proguglali" obrte za popravak odjeće, od desetak istaknutih devet ih je zatvorilo. Povećao im se broj u ona doba kad su propadale konfekcijske tvornice, zadnji put s gašenjem "Uzora", ali, kako čujemo, kod nas se slabo i popravlja odjeća.

Tu i tamo netko dođe

Nekoliko brojeva smo i nazvali; ili ne rade više, ili su u mirovini i nitko nije naslijedio posao. Diana Purišić je majstor krojač i vlasnica obrta "Lara" i radi već petnaestak godina. Kaže nam kako se jeftina odjeća ne popravlja.

– Tu i tamo mi dođe neka cura s materinom odjećom i želi je prepraviti za sebe, ali to je rijetko. Ljudi će prepravljati ako roba ima kakvu sentimentalnu vrijednost ili je materijal kvalitetan. Ova jednokratna odjeća se brzo raspada – kaže nam majstorica Purišić i dodaje:

– Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

---

image

Diana Purišić: Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

Ante Čizmić/HANZA MEDIA
---

I dok Francuzi žele zaštititi male obrtnike i povećati broj zaposlenih u tom sektoru, u toj europskoj zemlji nisu svi oduševljeni novom vladinom odlukom. Nije ni čudno s obzirom koliko je tekstilna industrija jaka u Francuskoj.

Pascal Morand iz Federacije visoke mode izrazio je zabrinutost zbog mogućeg učinka vladine odluke o bonusima posebno na luksuzne marke koje u Francuskoj drže velik dio ekonomskog kolača. Modna industrija jedan je od najvećih sektora u Francuskoj, s oko 66 milijardi eura prometa prošle godine i tisućama radnih mjesta.

Drugi dio francuskog plana za promicanje održivije mode uključuje industriju odjeće koja slijedi nova pravila označavanja od 1. siječnja 2024., koja će morati detaljno opisati utjecaj svakog artikla na okoliš. Proizvođači će morati navesti količinu vode potrebne za izradu odjeće, upotrebu kemikalija, rizik od emisija mikroplastike i detalje je li odjeća koristila reciklirani tekstil.

---

image

Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, kaže  kako su najgori proizvođači "brze mode" koji neprodane viškove odjeće spaljuju

Emica Elvedji/Cropix/
---

Najveći su problem proizvođači "brze mode", a Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, navodi kako su najgori proizvođači koji neprodane viškove odjeće spaljuju.

– Što se tiče odjeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su "H&M" i "Zara" radi porasta online trgovine. I luksuzni brendovi poput "Burberryja" spaljuju neprodanu robu kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda – objašnjava Borzan.

EU svake godine spali između 11 i 32 milijuna novih majica kratkih rukava, i samo za te majice kratkih rukava uzalud je potrošeno 35 milijardi litara vode, 12.300 tona pamuka, 1,9 milijuna litara nafte, navodi Borzan.

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je tako ostalo daleko u prošlosti, a kad bi se eventualno hrvatske vlasti povele za Francuzima i dijelile bonuse, odnosno popuste za popravke, malo tko bi se usrećio. Niti imamo toliko malih obrtnika niti imamo standard za kupnju kvalitetne obuće i odjeće. A nema ni kožnih postola.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Ante Čizmić/HANZA MEDIA Ante Cizmic/ Ante Cizmic/ Ante Cizmic/ Ante Cizmic/ Emica Elvedji/Cropix/ Ludovic Marin/Afp Guillaume Souvant/Afp Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix

Prepravljanje odjeće, a kako vidimo i popravljanje obuće kod nas je ostalo daleko u prošlosti

Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Diana Purišić: Može li se živjeti od popravaka? Ne može. Ali ja vam radim sve, i zavjese, i posteljinu, i odjeću...

Ante Cizmic/

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.

Ante Cizmic/

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.

Ante Cizmic/

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.

Ante Cizmic/

Split, 190723. Dijana Purisic, krojacica.

Emica Elvedji/Cropix/

Biljana Borzan, koja je bila uključena u ovaj problem u EU parlamentu, kaže  kako su najgori proizvođači ”brze mode” koji neprodane viškove odjeće spaljuju

Ludovic Marin/Afp

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard

Guillaume Souvant/Afp

Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard prepoznala je problem

Paun Paunović/Cropix

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

Paun Paunović/Cropix

Ivica Drlje jedan je od rijetkih postolara u Splitu koji još uvijek opstaju 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/francuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem-1308217 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bc18773904b5bd29f159b70dd2099adce14711e1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Francuska+na+popravak+odje%C4%87e+i+obu%C4%87e+daje+popust+do+25+eura%2C+a+u+nas+je+od+50+postolara+ostalo+jedva+10.+Imamo+problem%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ffrancuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem-1308217 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ffrancuska-za-popravak-jedne-potpetice-daje-potporu-od-sedam-eura-kod-nas-to-vise-nitko-ne-radi-i-to-nije-mali-problem-1308217 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Francuska ministrica ekologije Bérangère Couillard pozvala je ‘sve šivaće radionice i postolare da se pridruže sustavu‘, koji će ponuditi rabat od 7 eura za novu potpeticu i 10 do 25 eura za novu podstavu na sakou, suknji ili drugom odjevnom predmetu. Cilj je podržati sektor popravaka i otvoriti nova radna mjesta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOSTA JE BACANJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaDOSTA JE BACANJA

Francuska na popravak odjeće i obuće daje popust do 25 eura, a u nas je od 50 postolara ostalo jedva 10. Imamo problem!

20. srpnja 2023. - 15:01

Europska unija ozbiljno se uhvatila ukoštac s rastućim problemom sve većih količina odbačene odjeće.

Prije nekoliko dana Europski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda, kojima je zabranjeno uništavanje neprodane odjeće i obuće, ali i elektroničkih uređaja.

U Uniji je do 2022. spaljeno nove odjeće, obuće i elektronike u vrijednosti 21,7 milijardi eura, a ako se ništa ne napravi, prema procjenama, taj će iznos do 2030. narasti na 71,3 milijarde eura.

Velike količine odbačene, neprodane ili stare odjeće u Hrvatskoj ne doživljavamo kao neki veliki problem. Ne zato što problem ne postoji, nego zato što nismo osviješteni koliko ekološko zlo činimo sebi i cijelom društvu kad kupujemo i lako bacamo jeftinu odjeću. I obuću, naravno.

Sve ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:24