StoryEditorOCM
PanoramaOD DANAS U SPLITU

FantaSTikon po 10. put nudi za svakog po nešto: zanimljivi gosti, predavanja, tečajevi, promocije, nagradne igre

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2024. - 13:19

Udruga F&ST po deseti put organizira FantaSTikon, trodnevnu konvenciju fantastike, društvenih igara i znanstvene fantastike, na splitskom FESB-u koja započinje danas i traje do nedjelje. 

Desetljeće FantaSTikona bit će obilježeno izložbom vizuala grafičkih umjetnica Kristine Bilote i Josipe Šarić, koje su, svaka po pet godina, volonterski izrađivale fantastične vizualne identitete za sve dosadašnje konvencije. Uz vizuale ćebiti postavljena i izložba fotografija i probir najskandaloznijih biltena, a za sve posjetitelje je pripremljen i prigodni (i nagradni) lov na blago. Na desetoj konvenciji slavi se i 20 godina postojanja Aratona, kapitalne trilogije hrvatske spekulativne fikcije o kojoj će se razgovarati s njenim autorom, doajenom hrvatskog SF-a i počasnim gostom 10. FantaSTikona Oliverom Franićem.

image

Kreće "Fantastikon"

Uz Franića, počasni gost je i profesor emeritus na International Centre of Theoretical Physics i profesor na Ludwig-Maximilians Sveučilištu u Münchenu prof. dr. sc. Goran Senjanović, veliki svjetski fizičar elementarnih čestica, koji nam govoriti upravo o svom području, a posebno o misterioznim neutrinima, milijarde i milijarde kojih prolaze kroz osobe dok ovo čitaju.

Poseban gost je Ed Barol, nagrađivani i međunarodno objavljivani šibenski pisac SF-a (i još ponečeg), koji će predstaviti svoj novi, transhumanistički SF roman "Boja neba". Uz Olivera Franića, dr. sc. Ivicu Vilibića i dr. sc. Mladena Šolića, Barol će sudjelovati u panel raspravi o tome treba li prilagođavati čovjeka okolini ili okolinu čovjeku (transhumanizam vs. teraformiranje).

Na sličnu temu predavanje će održati Zoran Vukšić iz udruge Permakultura Dalmacija, koji će pokušati odgovoriti na pitanje trebamo li uopće stvarati novu Zemlju. Sa zagrebačkog FER-a dolazi poslijedoktorska istraživačica i asistentica dr. sc. Barbara Arbanas Ferreira koja će predstaviti autonomni višerobotski sustav za operacije nadzora i intervencije na moru, nagrađen u veljači ove godine na prestižnom međunarodnom natjecanju u robotici u Abu Dhabiju. Kao i uvijek, FantaSTikon nudi bogat književni program.

image

S prošlogodišnje manifestacije

Uz već spomenute Franića i Barola, ugostit će Srebrenku Peregrin koja će pripovijedati narodne priče na temu teraformiranja, ali i predstaviti nastavak svojih fantasy romana o Frini, kurtizani u usponu. Tanja Radman će predstaviti novu zbirku kratkih priča “Hipnagogija”, a Vedran Mavrović, koji je i sam nagrađivani pisac i ilustrator, će održati uvodni tečaj slikanja vodenim bojama.

Sa splitskog FESB-a će se pridružiti doc. dr. sc. Vjekoslav Tvrdić u jedinstvenom spoju strojarstva i književnosti, s radionicom pisanja “Elementi strojeva i steampunk”. Marko Fančović, dugogodišnji predavač na većini konvencija u Hrvatskoj i okolici, će govoriti o stoljeću majstora fantasyja Roberta E. Howarda, tvorca Conana barbarina.

Ponovno će gostovati izv. prof. dr. sc. Josip Ćirić s predavanjem “Tolkien enciklopedija – mreža, fantastika i worldbuilding” te splitski maturant Marko Mamić koji će predstaviti svoj fantasy roman “Zakletva povratka”. Uz predstavljanje nove zbirke kratkih priča koja će se već šestu godinu objaviti povodom FantaSTikona, te uvijek atraktivno cosplay natjecanje i nagrađivane cosplayere ND cosplay i Bendershield cosplay kao suce, festival nudi i bogat izbor društvenih igara za slobodno igranje, nagradne kvizove (GTQ se vraća s osvetničkim žarom!), radionice i misterioznu aukciju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:03