stdClass Object ( [id] => 1317101 [title] => Danima ju je držao zatočenu, a Kristin se zaljubila u svog otmičara. Stockholmski sindrom opasan je i neobičan fenomen [alias] => danima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu, 23. kolovoza 1973. godine. Događaj, u kome nije bilo izgubljenih života, a ni banka na kraju nije opljačkana, izrodio je termin Stocholmski sindrom koji označava situaciju u kojoj se taoci emocionalno vežu uz svoje otmičare.

Također, ovaj izraz opisuje i toksične veze u kojima autoritativni zlostavljač žrtvu kontrolira, maltretira i prijeti joj, a ona je zahvalna na rijetkim trenucima pažnje ili darovima te ga ne želi prijaviti policiji.

Žrtva, bilo zarobljena u klasičnoj talačkoj sitaciji, bilo u opasnoj obiteljskoj ili radnoj okolini, tumače psiholozi, zapravo nesvjesno aktivira nagon za preživljavanjem. Zahvalna je što nije i gore prošla - i ne treba je osuđivati nego joj pomoći.

Emocionalno vezivanje uz napadača ili otmičara bilo je poznato i ranije (premda se događa u relativno malom broju slučajeva) ali, od 1973. godine u upotrebi je naziv Stocholmski sindrom a smislio ga je Nils Bejerot, švedski psihijatar i kriminolog koji je tada surađivao s policijom.

Prije pedeset godina Jan-Erik Olsson, danas osamdeset dvogodišnjak koji živi mirne umirovljeničke dane, upao je u banku u centru Stockholma, pucao u strop iz automatske puške i izjavio "da je zabava počela".

Tako je počela znamenita talačka kriza koja je svakodnevno bila na naslovnicama svjetskih medija i pratila ju je švedska televizija u izravnom prijenosu, jednom od prvih takve vrste.

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci. Olsson, inače poznat kao obijač sefova, prijeti da će ubiti zarobljene. Javnost netremice prati razvoj događanja: zasipaju policiju raznim prijedlozima za rješenje krize - recimo, neki vjeruju da će pomoći koncert vjerskih pjesama pred zgradom Sveriges Kreditbanken.

---

image

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Roland Jansson/Afp
---

Jan-Erik Olsson, zvan Janne, postavlja zahtjeve: želi otkupninu od tri milijuna kruna i oslobađanje svoga kolege i prijatelja Clarka Olofssona, jednog od najzloglasnijih švedskih kriminalaca.

Sve je ispunjeno: u banku su doveli Olofssona i donijeli novac, pa i automobil pun goriva za bijeg. Ali, vlada nije željela dozvoliti da otmičari sa sobom povedu i taoce kao zaštitu.

U toj fazi dolazi do čekanja i pregovaranja koje će potrajati šest dana. Pregovarao je iz banke Clark Olofsson, koji je zapamćen kao karizmatičan čovjek i dobar govornik (premda je pola života proveo u zatvoru zbog raznih zločina).

U banci se, međutim, zbivaju čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca. Ponašaju se pristojno. Taoci se boje da bi mogli nastradati ukoliko se policija odluči na proboj u zgradu.

Jedna od zarobljenica, Kristin Enmark, tada 23-godišnjakinja za vrijeme krize nekoliko se puta obraćala javnosti i telefonski razgovarala s premijerom Olofom Palmeom. Stala je na stranu otmičara rekavši:

- Potpuno im vjerujem. Nimalo ih se ne bojim, nisu mi ništa učinili. Simpatični su. Znate li čega se bojim? Da će policija upasti u banku.

Jan-Erik Olsson je za Kristin Enmark predstavljao spas.

- Rekao je da mi se ništa neće dogoditi i odlučila sam mu vjerovati - pisala je kasnije.

---

image

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Roland Jansson/Afp
---

Čime su to kriminalci osvojili taoce? Malo sitnim ljubaznostima, a malo, čini se, i erotskim igricama. Olsson je bio pažljiviji dio tima. Jednu je taokinju zamotao u jaknu jer je drhtala i tješio ju je, a s druge strane, pod noge joj je postavio eksploziv.

S drugom se na podu gdje su spavali malo mazio, ali kada je odbila seksualni odnos, nije navaljivao. Nervoznim ženama brisao je suze. Jednu, koja je patila od klaustrofobije, pusto je "u šetnju" oko trezora u kome su bili skriveni. Premda je bila svezana konopcem, držala je da je to jako lijepo od njega. Pažjivo je diljelio hranu na jednake dijelove.

Sven Safstrom, jedini muški talac, počeo ga je doživljavati kao boga. Budući da je Olsson nagovijestio kako bi mu mogao pucati u nogu i tako malo "prodrmati" policiju, ovaj je bio zahvalan što će mu samo noga biti ozlijeđena. Međutim, nije pucao.

Kada su otmičari pustili u banku pregovarača, svi zarobljeni stali su na stranu otmičara izražavajući veliko nepovjerenje prema policiji.

---

image

U banci se počele zbivati čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca...

Jan Bjorsell/svd/Tt News Agency Via Afp
---

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali.

Nitko nije ozlijeđen, a pred zgradom su se kriminalci i taoci grlili, ljubili, rukovali i obećali da će ostati u kontaktu. Javnost je bila veoma zbunjena, a stručnjaci su čak posumnjali u Kristin Enmark, sugerirajući da je od ranije surađivala s otmičarima. I ona je bila zbunjena, na psihijatrijskoj seansi stalno je pitala: "Što sa mnom nije u redu? Zašto ga ne mrzim?"

Kriminalci su vraćeni u zatvor, njihove žrtve, bivši taoci su ih posjećivali, a Kristin i Olsson ostvarili su i ljubavnu vezu.

Na suđenju, taoci nisu željeli svjedočiti protiv otmičara, štoviše, prikupljali su novac za njihovu obranu.

Olsson se nakon višegodišnje robije oženio jednom od obožavateljica koje su mu u zatvor slale pisma. Više nikada nije ušao u sukob sa zakonom. Olofsson je živio mnogo burnije, s one strane zakona, no, danas je i on miran i slobodan starac.

---

image

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali

Egan-polisen/Afp
---

Nakon zbivanja u talačkoj krizi, mnogo se obrađivao novoimenovani sindrom. Premda je evidentno tko je izazvao nemilu situaciju, neki analitičari u ovom slučaju drže da su taoci zbilja bili u maloj opasnosti od otmičara, a da akcije policije nisu bile najbolje osmišljene.

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima "ispran mozak".

Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti, jer im je bilo jasno kako im životi ovise o dobroj volji otmičara. U takvim prilikama žrtve svaku ljubaznost doživljavaju kao povećanje šanse za život, brane otmičara (ili zlostavljača) dodvoravaju mu se i dive.

Ipak, snažnije osobnosti neće podleći sindromu. Baš stoga ne smije se osuđivati one slabije, koji su podlegli, tim prije što se dobro vođenim psihoterapijskim tretmanima mogu gotovo potpuno izbrisati njegove posljedice te kod žrtve ojačati samopoštovanje i samopouzdanje.

---

image

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima ‘ispran mozak‘. Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti

Shutterstock
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => toksične veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => toksične veze 2 0 6250 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-22 09:05:19 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-23 11:08:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-23 11:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Danima ju je držao zatočenu, a Kristin se zaljubila u svog otmičara. Stockholmski sindrom opasan je i neobičan fenomen [metakey] => stockholmski sindrom , nils bejerot, psihologija, žrtve, zlostavljači, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25489090.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25478135.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/23179022.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25478136.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25478140.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25485644.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25485648.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Egan-polisen\/Afp","Egan-polisen\/Afp","Leif Ake Andresson\/Sydsvenskan\/Tt News Agency Via Afp","Roland Jansson\/Afp","Egan-polisen\/Afp","Shutterstock","Jan Bjorsell\/svd\/Tt News Agency Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Upravo se navr\u0161ilo punih pola stolje\u0107a od poznate tala\u010dke krize u banci u Stockholmu iz koje se izrodio\u00a0termin Stocholmski sindrom<\/p>","

Nakon \u0161est dana, kriza je okon\u010dana. Policija je izbu\u0161ila ru\u0161e u zidovima i ubacila suzavac, a otmi\u010dari su se predali<\/p>","","

Olsson je uzeo za taoce \u010detvero zaposlenika, tri \u017eene i jednog mu\u0161karca. Na mjesto doga\u0111aja dolazi mno\u0161tvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci<\/p>","

Kada su otmi\u010dari pustili u banku pregovara\u010da, svi zarobljeni stali su na stranu otmi\u010dara izra\u017eavaju\u0107i veliko nepovjerenje prema policiji<\/p>","

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima \u2018ispran mozak\u2018. Danas suvremena znanost tuma\u010di da su samo poku\u0161ali pre\u017eivjeti<\/p>","

U banci se po\u010dele zbivati \u010dudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve zapo\u010deo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","73:47"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25489090_1920.jpg":"1920x1080","k_25489090_1280.jpg":"1280x1280","k_25489090_1024.jpg":"1024x1024","k_25489090_640.jpg":"640x640","k_25489090_480.jpg":"480x480","k_25489090_340.jpg":"340x340","k_25489090_220.jpg":"220x220","o_25489090_1280.jpg":"1280x853","o_25489090_1024.jpg":"1024x682","o_25489090_640.jpg":"640x426","o_25489090_480.jpg":"480x320","o_25489090_340.jpg":"340x226","o_25489090_220.jpg":"220x146","h_25489090_1280.jpg":"1280x854","h_25489090_1024.jpg":"1024x683","h_25489090_640.jpg":"640x427","h_25489090_480.jpg":"480x320","h_25489090_340.jpg":"340x227","h_25489090_220.jpg":"220x147","pp_25489090_1280.jpg":"1280x1628","pp_25489090_1024.jpg":"1024x1303","pp_25489090_640.jpg":"640x814","pp_25489090_480.jpg":"480x611","pp_25489090_340.jpg":"340x432","pp_25489090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1428","hd_25478135_1920.jpg":"1920x1080","k_25478135_1280.jpg":"1280x1280","k_25478135_1024.jpg":"1024x1024","k_25478135_640.jpg":"640x640","k_25478135_480.jpg":"480x480","k_25478135_340.jpg":"340x340","k_25478135_220.jpg":"220x220","o_25478135_1280.jpg":"1280x952","o_25478135_1024.jpg":"1024x761","o_25478135_640.jpg":"640x476","o_25478135_480.jpg":"480x357","o_25478135_340.jpg":"340x252","o_25478135_220.jpg":"220x163","h_25478135_1280.jpg":"1280x854","h_25478135_1024.jpg":"1024x683","h_25478135_640.jpg":"640x427","h_25478135_480.jpg":"480x320","h_25478135_340.jpg":"340x227","h_25478135_220.jpg":"220x147","pp_25478135_1280.jpg":"1280x1628","pp_25478135_1024.jpg":"1024x1303","pp_25478135_640.jpg":"640x814","pp_25478135_480.jpg":"480x611","pp_25478135_340.jpg":"340x432","pp_25478135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1463","hd_23179022_1920.jpg":"1920x1080","k_23179022_1280.jpg":"1280x1280","k_23179022_1024.jpg":"1024x1024","k_23179022_640.jpg":"640x640","k_23179022_480.jpg":"480x480","k_23179022_340.jpg":"340x340","k_23179022_220.jpg":"220x220","o_23179022_1280.jpg":"1280x975","o_23179022_1024.jpg":"1024x780","o_23179022_640.jpg":"640x487","o_23179022_480.jpg":"480x365","o_23179022_340.jpg":"340x259","o_23179022_220.jpg":"220x167","h_23179022_1280.jpg":"1280x854","h_23179022_1024.jpg":"1024x683","h_23179022_640.jpg":"640x427","h_23179022_480.jpg":"480x320","h_23179022_340.jpg":"340x227","h_23179022_220.jpg":"220x147","pp_23179022_1280.jpg":"1280x1628","pp_23179022_1024.jpg":"1024x1303","pp_23179022_640.jpg":"640x814","pp_23179022_480.jpg":"480x611","pp_23179022_340.jpg":"340x432","pp_23179022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_25478136_1920.jpg":"1920x1080","k_25478136_1280.jpg":"1280x1280","k_25478136_1024.jpg":"1024x1024","k_25478136_640.jpg":"640x640","k_25478136_480.jpg":"480x480","k_25478136_340.jpg":"340x340","k_25478136_220.jpg":"220x220","o_25478136_1280.jpg":"1280x919","o_25478136_1024.jpg":"1024x735","o_25478136_640.jpg":"640x459","o_25478136_480.jpg":"480x344","o_25478136_340.jpg":"340x244","o_25478136_220.jpg":"220x158","h_25478136_1280.jpg":"1280x854","h_25478136_1024.jpg":"1024x683","h_25478136_640.jpg":"640x427","h_25478136_480.jpg":"480x320","h_25478136_340.jpg":"340x227","h_25478136_220.jpg":"220x147","pp_25478136_1280.jpg":"1280x1628","pp_25478136_1024.jpg":"1024x1303","pp_25478136_640.jpg":"640x814","pp_25478136_480.jpg":"480x611","pp_25478136_340.jpg":"340x432","pp_25478136_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2153","hd_25478140_1920.jpg":"1920x1080","k_25478140_1280.jpg":"1280x1280","k_25478140_1024.jpg":"1024x1024","k_25478140_640.jpg":"640x640","k_25478140_480.jpg":"480x480","k_25478140_340.jpg":"340x340","k_25478140_220.jpg":"220x220","o_25478140_1280.jpg":"1280x1435","o_25478140_1024.jpg":"1024x1148","o_25478140_640.jpg":"640x717","o_25478140_480.jpg":"480x538","o_25478140_340.jpg":"340x381","o_25478140_220.jpg":"220x246","h_25478140_1280.jpg":"1280x854","h_25478140_1024.jpg":"1024x683","h_25478140_640.jpg":"640x427","h_25478140_480.jpg":"480x320","h_25478140_340.jpg":"340x227","h_25478140_220.jpg":"220x147","pp_25478140_1280.jpg":"1280x1628","pp_25478140_1024.jpg":"1024x1303","pp_25478140_640.jpg":"640x814","pp_25478140_480.jpg":"480x611","pp_25478140_340.jpg":"340x432","pp_25478140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25485644_1920.jpg":"1920x1080","k_25485644_1280.jpg":"1280x1280","k_25485644_1024.jpg":"1024x1024","k_25485644_640.jpg":"640x640","k_25485644_480.jpg":"480x480","k_25485644_340.jpg":"340x340","k_25485644_220.jpg":"220x220","o_25485644_1280.jpg":"1280x853","o_25485644_1024.jpg":"1024x682","o_25485644_640.jpg":"640x426","o_25485644_480.jpg":"480x320","o_25485644_340.jpg":"340x226","o_25485644_220.jpg":"220x146","h_25485644_1280.jpg":"1280x854","h_25485644_1024.jpg":"1024x683","h_25485644_640.jpg":"640x427","h_25485644_480.jpg":"480x320","h_25485644_340.jpg":"340x227","h_25485644_220.jpg":"220x147","pp_25485644_1280.jpg":"1280x1628","pp_25485644_1024.jpg":"1024x1303","pp_25485644_640.jpg":"640x814","pp_25485644_480.jpg":"480x611","pp_25485644_340.jpg":"340x432","pp_25485644_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x766","hd_25485648_1920.jpg":"1920x1080","k_25485648_1280.jpg":"1280x1280","k_25485648_1024.jpg":"1024x1024","k_25485648_640.jpg":"640x640","k_25485648_480.jpg":"480x480","k_25485648_340.jpg":"340x340","k_25485648_220.jpg":"220x220","o_25485648_1280.jpg":"1280x957","o_25485648_1024.jpg":"1024x766","o_25485648_640.jpg":"640x478","o_25485648_480.jpg":"480x359","o_25485648_340.jpg":"340x254","o_25485648_220.jpg":"220x164","h_25485648_1280.jpg":"1280x854","h_25485648_1024.jpg":"1024x683","h_25485648_640.jpg":"640x427","h_25485648_480.jpg":"480x320","h_25485648_340.jpg":"340x227","h_25485648_220.jpg":"220x147","pp_25485648_1280.jpg":"1280x1628","pp_25485648_1024.jpg":"1024x1303","pp_25485648_640.jpg":"640x814","pp_25485648_480.jpg":"480x611","pp_25485648_340.jpg":"340x432","pp_25485648_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7556511 Threads: 2 Questions: 1611365412 Slow queries: 4782741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110794096 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/danima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen-1317101 [printLink] => /mozaik/panorama/danima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen-1317101?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 466259 [name] => Stockholmski sindrom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stockholmski-sindrom [link] => /tag/stockholmski-sindrom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 727426 [name] => nils bejerot [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-23 13:09:11 [main_article_id] => 0 [alias] => nils-bejerot [link] => /tag/nils-bejerot ) [2] => stdClass Object ( [id] => 312927 [name] => Psihologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psihologija [link] => /tag/psihologija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 507395 [name] => žrtve [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zrtve [link] => /tag/zrtve ) [4] => stdClass Object ( [id] => 309707 [name] => zlostavljači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljaci [link] => /tag/zlostavljaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => toksične veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Danima ju je držao zatočenu, a Kristin se zaljubila u svog otmičara. Stockholmski sindrom opasan je i neobičan fenomen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25489090.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Egan-polisen/Afp [mainImageDesc] =>

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu iz koje se izrodio termin Stocholmski sindrom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25489090.jpg [title] =>

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu iz koje se izrodio termin Stocholmski sindrom

Egan-polisen/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25478135.jpg [title] =>

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali

Egan-polisen/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/23179022.jpg [title] => Leif Ake Andresson/Sydsvenskan/Tt News Agency Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25478136.jpg [title] =>

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Roland Jansson/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25478140.jpg [title] =>

Kada su otmičari pustili u banku pregovarača, svi zarobljeni stali su na stranu otmičara izražavajući veliko nepovjerenje prema policiji

Egan-polisen/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25485644.jpg [title] =>

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima ‘ispran mozak‘. Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti

Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25485648.jpg [title] =>

U banci se počele zbivati čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca...

Jan Bjorsell/svd/Tt News Agency Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu, 23. kolovoza 1973. godine. Događaj, u kome nije bilo izgubljenih života, a ni banka na kraju nije opljačkana, izrodio je termin Stocholmski sindrom koji označava situaciju u kojoj se taoci emocionalno vežu uz svoje otmičare.

Također, ovaj izraz opisuje i toksične veze u kojima autoritativni zlostavljač žrtvu kontrolira, maltretira i prijeti joj, a ona je zahvalna na rijetkim trenucima pažnje ili darovima te ga ne želi prijaviti policiji.

Žrtva, bilo zarobljena u klasičnoj talačkoj sitaciji, bilo u opasnoj obiteljskoj ili radnoj okolini, tumače psiholozi, zapravo nesvjesno aktivira nagon za preživljavanjem. Zahvalna je što nije i gore prošla - i ne treba je osuđivati nego joj pomoći.

Emocionalno vezivanje uz napadača ili otmičara bilo je poznato i ranije (premda se događa u relativno malom broju slučajeva) ali, od 1973. godine u upotrebi je naziv Stocholmski sindrom a smislio ga je Nils Bejerot, švedski psihijatar i kriminolog koji je tada surađivao s policijom.

Prije pedeset godina Jan-Erik Olsson, danas osamdeset dvogodišnjak koji živi mirne umirovljeničke dane, upao je u banku u centru Stockholma, pucao u strop iz automatske puške i izjavio "da je zabava počela".

Tako je počela znamenita talačka kriza koja je svakodnevno bila na naslovnicama svjetskih medija i pratila ju je švedska televizija u izravnom prijenosu, jednom od prvih takve vrste.

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci. Olsson, inače poznat kao obijač sefova, prijeti da će ubiti zarobljene. Javnost netremice prati razvoj događanja: zasipaju policiju raznim prijedlozima za rješenje krize - recimo, neki vjeruju da će pomoći koncert vjerskih pjesama pred zgradom Sveriges Kreditbanken.

---

image

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Roland Jansson/Afp
---

Jan-Erik Olsson, zvan Janne, postavlja zahtjeve: želi otkupninu od tri milijuna kruna i oslobađanje svoga kolege i prijatelja Clarka Olofssona, jednog od najzloglasnijih švedskih kriminalaca.

Sve je ispunjeno: u banku su doveli Olofssona i donijeli novac, pa i automobil pun goriva za bijeg. Ali, vlada nije željela dozvoliti da otmičari sa sobom povedu i taoce kao zaštitu.

U toj fazi dolazi do čekanja i pregovaranja koje će potrajati šest dana. Pregovarao je iz banke Clark Olofsson, koji je zapamćen kao karizmatičan čovjek i dobar govornik (premda je pola života proveo u zatvoru zbog raznih zločina).

U banci se, međutim, zbivaju čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca. Ponašaju se pristojno. Taoci se boje da bi mogli nastradati ukoliko se policija odluči na proboj u zgradu.

Jedna od zarobljenica, Kristin Enmark, tada 23-godišnjakinja za vrijeme krize nekoliko se puta obraćala javnosti i telefonski razgovarala s premijerom Olofom Palmeom. Stala je na stranu otmičara rekavši:

- Potpuno im vjerujem. Nimalo ih se ne bojim, nisu mi ništa učinili. Simpatični su. Znate li čega se bojim? Da će policija upasti u banku.

Jan-Erik Olsson je za Kristin Enmark predstavljao spas.

- Rekao je da mi se ništa neće dogoditi i odlučila sam mu vjerovati - pisala je kasnije.

---

image

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Roland Jansson/Afp
---

Čime su to kriminalci osvojili taoce? Malo sitnim ljubaznostima, a malo, čini se, i erotskim igricama. Olsson je bio pažljiviji dio tima. Jednu je taokinju zamotao u jaknu jer je drhtala i tješio ju je, a s druge strane, pod noge joj je postavio eksploziv.

S drugom se na podu gdje su spavali malo mazio, ali kada je odbila seksualni odnos, nije navaljivao. Nervoznim ženama brisao je suze. Jednu, koja je patila od klaustrofobije, pusto je "u šetnju" oko trezora u kome su bili skriveni. Premda je bila svezana konopcem, držala je da je to jako lijepo od njega. Pažjivo je diljelio hranu na jednake dijelove.

Sven Safstrom, jedini muški talac, počeo ga je doživljavati kao boga. Budući da je Olsson nagovijestio kako bi mu mogao pucati u nogu i tako malo "prodrmati" policiju, ovaj je bio zahvalan što će mu samo noga biti ozlijeđena. Međutim, nije pucao.

Kada su otmičari pustili u banku pregovarača, svi zarobljeni stali su na stranu otmičara izražavajući veliko nepovjerenje prema policiji.

---

image

U banci se počele zbivati čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca...

Jan Bjorsell/svd/Tt News Agency Via Afp
---

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali.

Nitko nije ozlijeđen, a pred zgradom su se kriminalci i taoci grlili, ljubili, rukovali i obećali da će ostati u kontaktu. Javnost je bila veoma zbunjena, a stručnjaci su čak posumnjali u Kristin Enmark, sugerirajući da je od ranije surađivala s otmičarima. I ona je bila zbunjena, na psihijatrijskoj seansi stalno je pitala: "Što sa mnom nije u redu? Zašto ga ne mrzim?"

Kriminalci su vraćeni u zatvor, njihove žrtve, bivši taoci su ih posjećivali, a Kristin i Olsson ostvarili su i ljubavnu vezu.

Na suđenju, taoci nisu željeli svjedočiti protiv otmičara, štoviše, prikupljali su novac za njihovu obranu.

Olsson se nakon višegodišnje robije oženio jednom od obožavateljica koje su mu u zatvor slale pisma. Više nikada nije ušao u sukob sa zakonom. Olofsson je živio mnogo burnije, s one strane zakona, no, danas je i on miran i slobodan starac.

---

image

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali

Egan-polisen/Afp
---

Nakon zbivanja u talačkoj krizi, mnogo se obrađivao novoimenovani sindrom. Premda je evidentno tko je izazvao nemilu situaciju, neki analitičari u ovom slučaju drže da su taoci zbilja bili u maloj opasnosti od otmičara, a da akcije policije nisu bile najbolje osmišljene.

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima "ispran mozak".

Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti, jer im je bilo jasno kako im životi ovise o dobroj volji otmičara. U takvim prilikama žrtve svaku ljubaznost doživljavaju kao povećanje šanse za život, brane otmičara (ili zlostavljača) dodvoravaju mu se i dive.

Ipak, snažnije osobnosti neće podleći sindromu. Baš stoga ne smije se osuđivati one slabije, koji su podlegli, tim prije što se dobro vođenim psihoterapijskim tretmanima mogu gotovo potpuno izbrisati njegove posljedice te kod žrtve ojačati samopoštovanje i samopouzdanje.

---

image

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima ‘ispran mozak‘. Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti

Shutterstock
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Egan-polisen/Afp Egan-polisen/Afp Leif Ake Andresson/Sydsvenskan/Tt News Agency Via Afp Roland Jansson/Afp Egan-polisen/Afp Shutterstock Jan Bjorsell/svd/Tt News Agency Via Afp
Egan-polisen/Afp

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu iz koje se izrodio termin Stocholmski sindrom

Egan-polisen/Afp

Nakon šest dana, kriza je okončana. Policija je izbušila ruše u zidovima i ubacila suzavac, a otmičari su se predali

Roland Jansson/Afp

Olsson je uzeo za taoce četvero zaposlenika, tri žene i jednog muškarca. Na mjesto događaja dolazi mnoštvo policajaca, a elitni snajperisti ciljaju prema banci

Egan-polisen/Afp

Kada su otmičari pustili u banku pregovarača, svi zarobljeni stali su na stranu otmičara izražavajući veliko nepovjerenje prema policiji

Shutterstock

Psihijatar Nils Bejerot, koji je i skovao termin Stokholmski sindrom tvrdio je kako je taocima ‘ispran mozak‘. Danas suvremena znanost tumači da su samo pokušali preživjeti

Jan Bjorsell/svd/Tt News Agency Via Afp

U banci se počele zbivati čudne stvari. Jan-Erik Olsson koji je sve započeo, i drug mu Clark Olofsson zadobivaju povjerenje talaca...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/danima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen-1317101 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b203a7935d26be6c3ed119eb6cca0ae62b482b6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Danima+ju+je+dr%C5%BEao+zato%C4%8Denu%2C+a+Kristin+se+zaljubila+u+svog+otmi%C4%8Dara.+Stockholmski+sindrom+opasan+je+i+neobi%C4%8Dan+fenomen&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdanima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen-1317101 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fdanima-ju-je-drzao-zatocenu-a-kristin-se-zaljubila-u-svog-otmicara-stockholmski-sindrom-opasan-je-i-neobican-fenomen-1317101 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => toksične veze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Panoramatoksične veze

Danima ju je držao zatočenu, a Kristin se zaljubila u svog otmičara. Stockholmski sindrom opasan je i neobičan fenomen

23. kolovoza 2023. - 13:08
Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu iz koje se izrodio termin Stocholmski sindromEgan-polisen/Afp

Upravo se navršilo punih pola stoljeća od poznate talačke krize u banci u Stockholmu, 23. kolovoza 1973. godine. Događaj, u kome nije bilo izgubljenih života, a ni banka na kraju nije opljačkana, izrodio je termin Stocholmski sindrom koji označava situaciju u kojoj se taoci emocionalno vežu uz svoje otmičare.

Također, ovaj izraz opisuje i toksične veze u kojima autoritativni zlostavljač žrtvu kontrolira, maltretira i prijeti joj, a ona je zahvalna na rijetkim trenucima pažnje ili darovima te ga ne želi prijaviti policiji.

Žrtva, bilo zarobljena u klasičnoj talačkoj sitaciji, bilo u opasnoj obiteljskoj ili radnoj okolini, tumače psiholozi, zapravo nesvjesno aktivira nagon za preživljavanjem. Zahvalna je što nije i gore prošla - i ne treba je osuđivati nego joj pomoći....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:52