StoryEditorOCM
Panoramateški hit!

Bizarna prometna pravila u svijetu: Negdje ćete skupiti kaznu ako vozite prljavi auto, a negdje su sirene zabranjene...

Piše MOZAIK SD
21. rujna 2023. - 18:51

Uvijek je vrijeme za putovanja, a jedna od najvećih frustracija pri odlasku u inozemstvo je vidjeti automobil u retrovizoru s upaljenim policijskim svjetlima.

Onda stojite sa strane i znate što slijedi. Uvijek je to prilično visoka kazna, uglavnom u eurima, koju ste mislili potrošiti na vlak smrti u lunaparku ili tanjur skupe ribe, piše kurir.rs.

Prometne znakove općenito znamo čitati, ako na okrugloj bijeloj ploči s crvenim okvirom piše 60, sigurno to nećemo protumačiti kao ‘vozi brže od 60 km/h‘.

No, u mnogim europskim zemljama, pa tako i u SAD-u, na snazi ​​su pravila koja nisu baš uobičajena, a sada ćemo vas upoznati s njima.

Albanija

Tolerancija na konzumaciju alkohola tijekom vožnje je 0,01 promila, što je gotovo isto kao da nema nikakve tolerancije. Koliko je to, jedan gutljaj piva, jedna višnjevača...

Bjelorusija, Bugarska, Rusija i Rumunjska

Ako vozite neoprani, prljavi auto, bit ćete kažnjeni.

Bugarska

U jednosmjernim ulicama možete parkirati samo s lijeve strane.

Cipar

Zabranjena je uporaba sirena u stambenim naseljima i u blizini bolnica. Vozačima je zabranjeno jesti u automobilima. Također, rukama nije dopušteno izražavati nezadovoljstvo – to uključuje srednji prst, prijeteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i prijetnji.

Ako se netko sjeti ove zakonske odredbe u Srbiji promet više nikada neće biti isti.

Francuska

Ne smijete imati slušalice na ušima. Uključuje zabavno-informativni program - stoga ne smijete imati bluetooth slušalice, glazbene slušalice...

Ako vam vozači iz suprotnog smjera bljeskaju svjetlima, to nije znak njihove dobre volje i neće vas pustiti da prođete – oni to rade jer žele proći prvi. Dopuštena količina alkohola je 0,02 posto. Dakle, dvije višnjevače... Usput, alkotest morate imati u autu. Možete ga nabaviti na bilo kojoj benzinskoj postaji.

Grčka

Zabranjena je vožnja s upaljenom cigaretom.

Island

Zabrana vožnje po makadamu, osim ako na njemu nije obilježeno parkiralište.

Makedonija

Suvozač na prednjem sjedalu također mora biti priseban.

Njemačka

Ako vozite sporo autocestom, dobit ćete kaznu. Ako drugim vozačima prijetite rukama, kazna je 500 eura. Dok čekate na pružnom prijelazu, morate ugasiti motor. Ako ostanete bez goriva na Autobahnu, bit ćete kažnjeni.

Portugal

U vozilu ne smijete nositi kanistar benzina.

Rusija

Zabranjeno je preuzimanje autostopera.

Slovenija

Prilikom vožnje unatrag morate upaliti sva četiri pokazivača smjera.

Španjolska

Ako nosite naočale za vožnju u automobilu, morate imati rezervni par - isto vrijedi i za Portugal i Švicarsku.

Švicarska

Nema lupanja vratima automobila, pranja auta nedjeljom i košenja travnjaka. Dakle, u Ženevi, Bernu... morat ćete pronaći neki drugi hobi.

U Danskoj ne možete upaliti auto ako je netko ispod njega. U Japanu ćete biti kažnjeni ako se kao trijezni putnik vozite s pijanim vozačem.

SAD

Idemo u SAD, u Alabami je, na primjer, zabranjeno voziti s povezom preko očiju. Zašto bi to uopće učinio? Mnogi zakoni i propisi u SAD-u napisani su u prošlom vremenu, ali i dalje ostaju…

Na Aljasci nije dopušteno voziti psa na krovu automobila, ali nema ni spomena o drugim životinjama - samo našim najboljim prijateljima.

U Arkanzasu je protivzakonito trubiti posle 21 sat, ali samo u blizini restorana koji prodaju sendviče i hladna pića (?!).

U Glendejlu, u Kaliforniji, zabranjeno je iskakanje iz automobila brzinom od 100 km/h. Dakle, dozvoljeno je iskakati iz automobila pri 90 km/h ili 150 km/h, ali je to strogo zabranjeno pri 100 km/h.

Gradska uredba Denvera i dalje kaže da je u nedelju zabranjeno voziti crni automobil ulicama.

U Connecticut je nezakonito loviti životinje iz automobila.

Neverojatno, na Floridi morate platiti parking ako za mašinu za naplatu vežete slona, kozu i aligatora. Kakva bi scena bila kada biste za istu spravu vezali (gladnog) aligatora i kozu.

U Dublinu u Georgiji strogo je zabranjeno voziti automobile preko dečjih igrališta, a u Marietti je zabranjeno pljuvanje iz automobila ili autobusa, ali o kamionima nema ni spomena. Dakle, ako ste vozač kamiona, odmorite se.

Na Havajima ne smijete uključiti sva četiri pokazivača smjera dok se vaše vozilo kreće. Začudo, nije vam dopušteno upozoravati druge vozače na opasnost.

U Louisiani, muževi moraju mahati bijelom zastavom ispred automobila ako ga vozi žena. Ovo pravilo sačuvano je od davnina. Danas su muškarci mnogo opasniji na cestama.

U Maineu je protuzakonito prati automobil nedjeljom, a u Indiani ga je protuzakonito prodati nedjeljom.

Protuzakonito je udisati ispušne plinove autobusa u New Hampshireu. Navodno su neki građani na taj način potaknuli euforiju. Doduše, čini nam se da biste takve stvari mogli potaknuti (nastanak nekih bolesti, na primjer), ali euforiju?

U Južnoj Dakoti vozačku dozvolu možete dobiti već s 14 godina.

U Zapadnoj Virginiji zabranjeno je jesti životinju koju ste pregazili na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:43