stdClass Object ( [id] => 319436 [title] => Pečene 'koke' iz solarija više nisu 'in', a depilacija voskom je nehigijenska [alias] => pecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trendovi postoje čak i u zdravstvu – svi smo u povijesnim romanima i filmovima čitali ili gledali "liječenje" puštanjem krvi i pijavica, ili čak pijenje tuđe krvi i slične grozote – pa nije nimalo začudno da načini uljepšavanja također imaju svoje trendove kroz povijest.

No, ne moramo ići u srednji vijek, pa čak ni na početak 20. stoljeća kad se, primjerice, heroin kao "supstancija za smirenje nervoznih dojilja" slobodno prodavao u ljekarnama u porculanskim posudama s natpisom "H", dok se nisu pojavile nuspojave u obliku teške ovisnosti.

Dovoljno je zaploviti vremeplovom u recentnu povijest, unatrag samo (dva)desetak godina, da bismo uvidjeli kako se i na području uljepšavanja mnogošto promijenilo već tijekom naših života. I ne samo u izboru trendi boja i načina šminkanja; neki su hit-tretmani i na mnogima od nas ostavili trajni manji biljeg, odnosno čak ozbiljna oštećenja kože i drugih organa.

Koji su to, dakle, tretmani uljepšavanja koje je pregazilo vrijeme? Krenimo od onih najjeftinijih, koje su čak i žene u tridesetima jamačno barem jednom isprobale u mladim tinejdžerskim godinama.

Šišanje trepavica

Sve smo barem došle u iskušenje, ako već nismo napravile taj mali masakr kako bi nam "narasle čvršće i gušće". Šišanje trepavica, naime, doista ima rizičan ishod, i kod mnogih koje su trepavice "prešišale" iste više nikad nisu ni izrasle.

Loša računica, svakako, osim za one koje danas zarađuju na novom "hit-tretmanu" – ugradnji trepavica, odnosno prodaji jednokratnih umjetnih trepavica.

Prečupavanje obrva

Za razliku od trepavica, prečupane obrvice u pravilu iznova izrastu, ali u kombinaciji s brijanjem(!) - da, bilo je i toga – znale su izgubiti oblik i deformirati se.

Zato danas imaju pune ruke posla one koje se bave trajnom šminkom, odnosno japanskim iscrtavanjem obrva. Pogađate, riječ je o novim, hit-tretmanima u industriji ljepote.

Brijanje nogu

Koja od nas nijednom u životu nije obrijala noge, neka digne ruku! Najjeftiniji način rješavanja neželjenih dlačica kod upornijih (okej, i dlakavijih) dama rezultirao je ojačavanjem korijena dlačica i vazda čekinjastim izgledom nogu, kao da je riječ o bradi muškarca prije negoli nježnim ženskim udovima. Neugodan "suvenir" na mlade, lude i neinformirane dane.

Depilacija toplim voskom

Iako dlačice barem donekle čupa iz korijena, riječ je o sasvim nehigijenskoj metodi za postizavanje glatkih nogu. Topli vosak, naime, višekratno se koristi zagrijavajući se iznova i iznova do temperature koja mu osigurava viskozno agregatno stanje mazivosti i eventualno pucanje kapilara, ali ne i vrenja koje bi ubilo bacile. Riječju, vosak kojim vas kozmetičarke depiliraju pun je tko zna sve čijeg DNK materijala, dlačica i površinskih slojeva kože. Bljak!

Solarij

Naravno da i dandanas ima dama koje će ponekad otići u solarij (isto kao što i ima onih koje će se uteći toplom vosku, ili barem u žurbi prikloniti brijanju nogu). No, vrijeme turbo-popularnosti solarija zauvijek je prošlo!

Svi se sjećamo barem jedne ekstremno "osunčane" ljepotice iz naše blizine otprije dvadesetak godina. Jedna od njih, recimo, bila je Fani Čapalija, Miss Hrvatske i najljepša Europljanka davne 1994. godine.

Kasnije je niz godina izgledala kao pokretna reklama za solarij, pa čak i kao pripadnica druge rase zbog pretjerano preplanule kože. Iako su neke "ljepotice iz solarija" danas tek na pragu četrdesete, već imaju kožu starice; solarij, naime, uzrokuje nepopravljiva oštećenja našeg najrasprostranjenijeg organa.

Osim toga, solariji starije generacije bili su štetniji od današnjih, a oni arhaično dizajnirani bili su nalik položenim sarkofazima u kojima se za optimalan rezultat trebalo – okretati. Ipak, ležeći solariji bili su popularniji od stajaćih tzv. turbo-solarija, koji bi na brzinu "spekli" gornji korpus, a noge ostavljali nedovoljno osunčanima.

Spomenuta oštećenja kože, koja su se pokazala s vremenom, postala su glavnim uzrokom zašto je pionirska turbo-popularnost solarija zauvijek - otplovila u povijest...

Ekstenzije

Dok je za solarij – baš kao i za ortopedske uloške iz "Dinare" – trebalo proći puno godina da bi se uvidjelo da kao eksperiment ne zadovoljavaju očekivanja, odnosno da su štetni – ekstenzijama u kosi, totalnom hitu prije desetak godina, brzo su pala krila.

Neki su ih zvali "kićenje tuđim perjem", što je u osnovi tako i bilo – jer, posebno su na cijeni bile ekstenzije od prave kose! Siromašne Zemljanke Trećeg svijeta svoju su kosu šišale i prodavale u balama bogatom i obijesnom Zapadu, gdje se ista odmašćivala i dezinficirala, e da bi se potom toplim voskom i lemilicom (brrr!) lijepila pri korijenu tuđe kose na nečijoj glavi.

Ako me sjećanje dobro služi, pramen takve kose stajao je oko sto kuna, a stotinjak je pramenova bilo potrebno za "efekt guste kose". Grozomorni trend bio je potpomognut prodajom preskupih specijalnih šampona i regeneratora, češljeva, četki... Svejedno, ti bi voštani "spojevi" uvijek nekako izvirili iz kose, a bilo ih je prilično gadno vidjeti.

Skidanje je bilo posebno traumatično; valjalo je kemijski otapati zalemljene spojeve i potom kosu mehanički rasterećivati, a ponekad i dobrano ošišati. Gdjekad su se kosa i vlasište od ugradnje ekstenzija oporavljali mjesecima...

Trend "kićenja tuđim perjem" naprosto je morao biti prevladan kao oblik uljepšavanja. Puno je bolje, neštetnije, pa čak i jeftinije – pokazalo se - kupiti periku.

Izvlačenje pramenova

Malo koja od nas se ne sjeća bolnog i traumatičnog izvlačenja pramenova pomoću gumene kape, i to nekakvom kukicom koja već u startu, i prije kemijskog udara, izaziva mehanička oštećenja vlasi.

Ipak, za tom kapom i kukuruznožutim pramenovima ludjele su mnoge trenderice osamdesetih godina, a pretjerivanje je znalo dovesti do toga da frizer klijentici nakon izvlačenja i bojanja, skupa s kapom podigne i - cijeli "skalp".

Kaniranje kose

U vrijeme kad paleta boja za kosu nije bila raskošna i sofisticirana kao danas, i kad "pitura" nije bila prepuna hranjivih ulja i balzama nego nekakav sinonim za štetnost, vjerovalo se da je kana jedino bojilo za kosu koje je neštetno, štoviše, hranjivo i s učinkom jačanja vlasišta. Zbog toga su se mnoge glave crvenjele, a nekima se znao oteti kontroli i "ekološki" zelenkasti ton! Boje nove generacije kanu su učinile arhaičnim sredstvom bojenja, a kaniranje kose također potisnuli u povijest...

Lijepljenje umjetnih nokata

Ta je estetska intervencija jedva mogla preživjeti jedan "jači" izlazak jer se plastični nokat bukvalno lijepio preko pravog nokta ljepilom. Trajniji derivat te aktivnosti postalo je geliranje nokata ili pak njihova nadogradnja akrilom s "tipsom" ili bez nje. U novije vrijeme tu je i sns-metoda ojačavanja pomoću praha koji se ljepilima "hvata" za nokat.

Jessica-nokti

Govorilo se da pomažu noktu da ojača i postane lijep kao da je keramički. Prije manje od deset godina smatralo se da jessica-hollywoodska metoda može punopravno zamijeniti geliranje i akril stoga jer je neinvazivna, bez brušenja gornjeg sloja nokta.

Pricip je bilo višestruko lakiranje, nanošenje po desetak slojeva laka. No, jessici su presudile gljivice; kad su dame ispod "keramičkog" debelog premaza otkrile zelene nokte (brrr!), jessica je definitivno postala "out".

Leće u boji

Tko nije barem jednom u životu poželio imati oči drugačije boje? Prije petnaestak godina i to je bilo moguće, štoviše, kupovina leća u boji bila je pravi hit. Tako su smeđu oči postajale ljubičaste ili plavkaste, a pogled staklast kao kod utopljenika (u to vrijeme hit-film bio je, zanimljivo, "Titanik").

Loša strana leća bila je ne samo upitna estetika, nego i bitno smanjeno vidno polje. Dakako, leće u boji mogu se kupiti i danas, ali više nisu hit i teško da će više ikad biti, a za njima će posegnuti netko tko je po vokaciji scenska osoba, ili se eventualno krije od policije pa mijenja "lični opis".

Kristalići u boji na zubima

Početkom dvadesetog stoljeća u ruralnim sredinama (a i do dandanas ponegdje) poimanje lijepoga bili su – zlatni zubi. Ne kvare se, a odražavaju bogatstvo... Prisjetimo se samo romske familije Vasić iz vrlo popularnog lanjskog regionalnog realityja "Big Brother"; gospođa Rada hvalila se upravo zlatnim očnjacima!

Jedan od suvremenijih trendova na tom tragu, podjednako upitne estetske vrijednosti (zeleni kristalić na zubu, zaboga), ali hajde, "sekondi gušti", bili su upravo ti, nešto jeftiniji "priljepci". Presudio im je ne samo kraj "bljeska kristalnog zuba" kao sinonima za lijepo, nego i činjenia da ljepilo kojim je svjetlucavi kamenčić bio zalijepljen – oštećuje caklinu.

Zato danas stomatolozi zarađuju na saniranju te štete, a jedan od načina je i ugradnja ljuskica koja zubekima "vraća sjaj, mladost i svjetlinu", kunu se specijalisti. A ono što je nekad bio kristalić ili zlatni zub, danas je "in" protezica.

Tetovaže u kućnoj radinosti

Jedna od definitivno "in" metoda uljepšavanja, točnije, ukrašavanje kože je tetoviranje. No, za razliku od negdašnjeg, "conkulastog" crtanja primitivnih oblika iglom i tintom, danas to vrlo sofisticirano rade profesionalci, koji greške iz mladosti mogu lako prekriti. A tko ne plati k.... - plati likara; zato teži slučajevi više i financijski pizaju.

Ponekad, međutim, ni "likar" ne može sasvim spasiti stvar, pa ostaju mrlje, ožiljci i slični "suveniri" na ljubavne, ideološke, stražarske i druge dana "ponosa i slave".

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZASTARJELI I OPASNI TRETMANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-12 14:05:35 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-12 14:20:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-12 14:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6455 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/07\/12\/Mozaik\/shutterstock_166442072.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/12\/Mozaik\/shutterstock_25143355.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/12\/Mozaik\/shutterstock_316359719.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/12\/Mozaik\/shutterstock_203580634.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"960x716"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"},{"size0":"960x640"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4151549 Threads: 3 Questions: 125498903 Slow queries: 54506 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3806083 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/pecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska-319436 [printLink] => /mozaik/ljepota/pecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska-319436?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208972 [name] => solarij [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solarij [link] => /tag/solarij ) [1] => stdClass Object ( [id] => 248922 [name] => depilacija vrućim voskom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => depilacija-vrucim-voskom [link] => /tag/depilacija-vrucim-voskom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZASTARJELI I OPASNI TRETMANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pečene 'koke' iz solarija više nisu 'in', a depilacija voskom je nehigijenska [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/12/Mozaik/shutterstock_166442072.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/12/Mozaik/shutterstock_166442072.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/12/Mozaik/shutterstock_25143355.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/12/Mozaik/shutterstock_316359719.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/12/Mozaik/shutterstock_203580634.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trendovi postoje čak i u zdravstvu – svi smo u povijesnim romanima i filmovima čitali ili gledali "liječenje" puštanjem krvi i pijavica, ili čak pijenje tuđe krvi i slične grozote – pa nije nimalo začudno da načini uljepšavanja također imaju svoje trendove kroz povijest.

No, ne moramo ići u srednji vijek, pa čak ni na početak 20. stoljeća kad se, primjerice, heroin kao "supstancija za smirenje nervoznih dojilja" slobodno prodavao u ljekarnama u porculanskim posudama s natpisom "H", dok se nisu pojavile nuspojave u obliku teške ovisnosti.

Dovoljno je zaploviti vremeplovom u recentnu povijest, unatrag samo (dva)desetak godina, da bismo uvidjeli kako se i na području uljepšavanja mnogošto promijenilo već tijekom naših života. I ne samo u izboru trendi boja i načina šminkanja; neki su hit-tretmani i na mnogima od nas ostavili trajni manji biljeg, odnosno čak ozbiljna oštećenja kože i drugih organa.

Koji su to, dakle, tretmani uljepšavanja koje je pregazilo vrijeme? Krenimo od onih najjeftinijih, koje su čak i žene u tridesetima jamačno barem jednom isprobale u mladim tinejdžerskim godinama.

Šišanje trepavica

Sve smo barem došle u iskušenje, ako već nismo napravile taj mali masakr kako bi nam "narasle čvršće i gušće". Šišanje trepavica, naime, doista ima rizičan ishod, i kod mnogih koje su trepavice "prešišale" iste više nikad nisu ni izrasle.

Loša računica, svakako, osim za one koje danas zarađuju na novom "hit-tretmanu" – ugradnji trepavica, odnosno prodaji jednokratnih umjetnih trepavica.

Prečupavanje obrva

Za razliku od trepavica, prečupane obrvice u pravilu iznova izrastu, ali u kombinaciji s brijanjem(!) - da, bilo je i toga – znale su izgubiti oblik i deformirati se.

Zato danas imaju pune ruke posla one koje se bave trajnom šminkom, odnosno japanskim iscrtavanjem obrva. Pogađate, riječ je o novim, hit-tretmanima u industriji ljepote.

Brijanje nogu

Koja od nas nijednom u životu nije obrijala noge, neka digne ruku! Najjeftiniji način rješavanja neželjenih dlačica kod upornijih (okej, i dlakavijih) dama rezultirao je ojačavanjem korijena dlačica i vazda čekinjastim izgledom nogu, kao da je riječ o bradi muškarca prije negoli nježnim ženskim udovima. Neugodan "suvenir" na mlade, lude i neinformirane dane.

Depilacija toplim voskom

Iako dlačice barem donekle čupa iz korijena, riječ je o sasvim nehigijenskoj metodi za postizavanje glatkih nogu. Topli vosak, naime, višekratno se koristi zagrijavajući se iznova i iznova do temperature koja mu osigurava viskozno agregatno stanje mazivosti i eventualno pucanje kapilara, ali ne i vrenja koje bi ubilo bacile. Riječju, vosak kojim vas kozmetičarke depiliraju pun je tko zna sve čijeg DNK materijala, dlačica i površinskih slojeva kože. Bljak!

Solarij

Naravno da i dandanas ima dama koje će ponekad otići u solarij (isto kao što i ima onih koje će se uteći toplom vosku, ili barem u žurbi prikloniti brijanju nogu). No, vrijeme turbo-popularnosti solarija zauvijek je prošlo!

Svi se sjećamo barem jedne ekstremno "osunčane" ljepotice iz naše blizine otprije dvadesetak godina. Jedna od njih, recimo, bila je Fani Čapalija, Miss Hrvatske i najljepša Europljanka davne 1994. godine.

Kasnije je niz godina izgledala kao pokretna reklama za solarij, pa čak i kao pripadnica druge rase zbog pretjerano preplanule kože. Iako su neke "ljepotice iz solarija" danas tek na pragu četrdesete, već imaju kožu starice; solarij, naime, uzrokuje nepopravljiva oštećenja našeg najrasprostranjenijeg organa.

Osim toga, solariji starije generacije bili su štetniji od današnjih, a oni arhaično dizajnirani bili su nalik položenim sarkofazima u kojima se za optimalan rezultat trebalo – okretati. Ipak, ležeći solariji bili su popularniji od stajaćih tzv. turbo-solarija, koji bi na brzinu "spekli" gornji korpus, a noge ostavljali nedovoljno osunčanima.

Spomenuta oštećenja kože, koja su se pokazala s vremenom, postala su glavnim uzrokom zašto je pionirska turbo-popularnost solarija zauvijek - otplovila u povijest...

Ekstenzije

Dok je za solarij – baš kao i za ortopedske uloške iz "Dinare" – trebalo proći puno godina da bi se uvidjelo da kao eksperiment ne zadovoljavaju očekivanja, odnosno da su štetni – ekstenzijama u kosi, totalnom hitu prije desetak godina, brzo su pala krila.

Neki su ih zvali "kićenje tuđim perjem", što je u osnovi tako i bilo – jer, posebno su na cijeni bile ekstenzije od prave kose! Siromašne Zemljanke Trećeg svijeta svoju su kosu šišale i prodavale u balama bogatom i obijesnom Zapadu, gdje se ista odmašćivala i dezinficirala, e da bi se potom toplim voskom i lemilicom (brrr!) lijepila pri korijenu tuđe kose na nečijoj glavi.

Ako me sjećanje dobro služi, pramen takve kose stajao je oko sto kuna, a stotinjak je pramenova bilo potrebno za "efekt guste kose". Grozomorni trend bio je potpomognut prodajom preskupih specijalnih šampona i regeneratora, češljeva, četki... Svejedno, ti bi voštani "spojevi" uvijek nekako izvirili iz kose, a bilo ih je prilično gadno vidjeti.

Skidanje je bilo posebno traumatično; valjalo je kemijski otapati zalemljene spojeve i potom kosu mehanički rasterećivati, a ponekad i dobrano ošišati. Gdjekad su se kosa i vlasište od ugradnje ekstenzija oporavljali mjesecima...

Trend "kićenja tuđim perjem" naprosto je morao biti prevladan kao oblik uljepšavanja. Puno je bolje, neštetnije, pa čak i jeftinije – pokazalo se - kupiti periku.

Izvlačenje pramenova

Malo koja od nas se ne sjeća bolnog i traumatičnog izvlačenja pramenova pomoću gumene kape, i to nekakvom kukicom koja već u startu, i prije kemijskog udara, izaziva mehanička oštećenja vlasi.

Ipak, za tom kapom i kukuruznožutim pramenovima ludjele su mnoge trenderice osamdesetih godina, a pretjerivanje je znalo dovesti do toga da frizer klijentici nakon izvlačenja i bojanja, skupa s kapom podigne i - cijeli "skalp".

Kaniranje kose

U vrijeme kad paleta boja za kosu nije bila raskošna i sofisticirana kao danas, i kad "pitura" nije bila prepuna hranjivih ulja i balzama nego nekakav sinonim za štetnost, vjerovalo se da je kana jedino bojilo za kosu koje je neštetno, štoviše, hranjivo i s učinkom jačanja vlasišta. Zbog toga su se mnoge glave crvenjele, a nekima se znao oteti kontroli i "ekološki" zelenkasti ton! Boje nove generacije kanu su učinile arhaičnim sredstvom bojenja, a kaniranje kose također potisnuli u povijest...

Lijepljenje umjetnih nokata

Ta je estetska intervencija jedva mogla preživjeti jedan "jači" izlazak jer se plastični nokat bukvalno lijepio preko pravog nokta ljepilom. Trajniji derivat te aktivnosti postalo je geliranje nokata ili pak njihova nadogradnja akrilom s "tipsom" ili bez nje. U novije vrijeme tu je i sns-metoda ojačavanja pomoću praha koji se ljepilima "hvata" za nokat.

Jessica-nokti

Govorilo se da pomažu noktu da ojača i postane lijep kao da je keramički. Prije manje od deset godina smatralo se da jessica-hollywoodska metoda može punopravno zamijeniti geliranje i akril stoga jer je neinvazivna, bez brušenja gornjeg sloja nokta.

Pricip je bilo višestruko lakiranje, nanošenje po desetak slojeva laka. No, jessici su presudile gljivice; kad su dame ispod "keramičkog" debelog premaza otkrile zelene nokte (brrr!), jessica je definitivno postala "out".

Leće u boji

Tko nije barem jednom u životu poželio imati oči drugačije boje? Prije petnaestak godina i to je bilo moguće, štoviše, kupovina leća u boji bila je pravi hit. Tako su smeđu oči postajale ljubičaste ili plavkaste, a pogled staklast kao kod utopljenika (u to vrijeme hit-film bio je, zanimljivo, "Titanik").

Loša strana leća bila je ne samo upitna estetika, nego i bitno smanjeno vidno polje. Dakako, leće u boji mogu se kupiti i danas, ali više nisu hit i teško da će više ikad biti, a za njima će posegnuti netko tko je po vokaciji scenska osoba, ili se eventualno krije od policije pa mijenja "lični opis".

Kristalići u boji na zubima

Početkom dvadesetog stoljeća u ruralnim sredinama (a i do dandanas ponegdje) poimanje lijepoga bili su – zlatni zubi. Ne kvare se, a odražavaju bogatstvo... Prisjetimo se samo romske familije Vasić iz vrlo popularnog lanjskog regionalnog realityja "Big Brother"; gospođa Rada hvalila se upravo zlatnim očnjacima!

Jedan od suvremenijih trendova na tom tragu, podjednako upitne estetske vrijednosti (zeleni kristalić na zubu, zaboga), ali hajde, "sekondi gušti", bili su upravo ti, nešto jeftiniji "priljepci". Presudio im je ne samo kraj "bljeska kristalnog zuba" kao sinonima za lijepo, nego i činjenia da ljepilo kojim je svjetlucavi kamenčić bio zalijepljen – oštećuje caklinu.

Zato danas stomatolozi zarađuju na saniranju te štete, a jedan od načina je i ugradnja ljuskica koja zubekima "vraća sjaj, mladost i svjetlinu", kunu se specijalisti. A ono što je nekad bio kristalić ili zlatni zub, danas je "in" protezica.

Tetovaže u kućnoj radinosti

Jedna od definitivno "in" metoda uljepšavanja, točnije, ukrašavanje kože je tetoviranje. No, za razliku od negdašnjeg, "conkulastog" crtanja primitivnih oblika iglom i tintom, danas to vrlo sofisticirano rade profesionalci, koji greške iz mladosti mogu lako prekriti. A tko ne plati k.... - plati likara; zato teži slučajevi više i financijski pizaju.

Ponekad, međutim, ni "likar" ne može sasvim spasiti stvar, pa ostaju mrlje, ožiljci i slični "suveniri" na ljubavne, ideološke, stražarske i druge dana "ponosa i slave".

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/pecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska-319436 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8194aeab8a60aba539c916266bc43aeb40a05c87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pe%C4%8Dene+%26%23039%3Bkoke%26%23039%3B+iz+solarija+vi%C5%A1e+nisu+%26%23039%3Bin%26%23039%3B%2C+a+depilacija+voskom+je+nehigijenska&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fpecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska-319436 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fpecene-koke-iz-solarija-vise-nisu-in-a-depilacija-voskom-je-nehigijenska-319436 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZASTARJELI I OPASNI TRETMANI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
LjepotaZASTARJELI I OPASNI TRETMANI

Pečene 'koke' iz solarija više nisu 'in', a depilacija voskom je nehigijenska

12. srpnja 2016. - 16:05

Trendovi postoje čak i u zdravstvu – svi smo u povijesnim romanima i filmovima čitali ili gledali "liječenje" puštanjem krvi i pijavica, ili čak pijenje tuđe krvi i slične grozote – pa nije nimalo začudno da načini uljepšavanja također imaju svoje trendove kroz povijest.

No, ne moramo ići u srednji vijek, pa čak ni na početak 20. stoljeća kad se, primjerice, heroin kao "supstancija za smirenje nervoznih dojilja" slobodno prodavao u ljekarnama u porculanskim posudama s natpisom "H", dok se nisu pojavile nuspojave u obliku teške ovisnosti.

Dovoljno je zaploviti vremeplovom u recentnu povijest, unatrag samo (dva)desetak godina, da bismo uvidjeli kako se i na području uljepšavanja mnogošto promijenilo već tijekom naših života. I ne samo u izboru trendi boja i načina šminkanja;...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:40