stdClass Object ( [id] => 273728 [title] => Mihaela Devescovi: Usporite starenje sirovom hranom [alias] => mihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom [catid] => 267 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Voljeli okus sirovog, hrskavog povrća ili ne, jedno je sigurno – nakon što prelistate kuharicu “Sirova hrana” mlade Zagrepčanke Mihaele Devescovi, koja je nedavno izišla u izdanju Mozaik knjige, sline će vam poteći.

Štoviše, možda poput mene pomislite – i ja bih mogao prijeći na “raw food” jer sve izgleda slasno, zdravo, lagano i kao da može biti spremljeno u samo pet minuta! Može li bolje?

Mihaela, inače vlasnica i glavna urednica portala sirovahrana.hr, zaista je sirovojedstvo predstavila na dopadljiv, ali, možda još važnije, i svima lako dostupan način temeljeći recepte uglavnom na namirnicama iz našeg podneblja, uz tek pojedine iznimke koje je, ipak, danas moguće bez problema pronaći u trgovinama zdrave hrane.

No, nipošto nemojte pomisliti da ovim receptima nedostaje maštovitosti – jer pronaći ćete tu, na primjer, i hamburger od cikle, krekere od koprive, pizzu od povrtnog tijesta bez grama brašna ili, pak, tortu od lavande…

– Prehrana sirovom hranom nije neka hit dijeta ili trend, to je za mene stil života – kazala nam je Mihaela, s kojom smo razgovarali o prednostima i izazovima ovog prehrambenog stila uoči njezina posjeta Splitu, gdje će u Udruzi “Zdravi grad” 19. lipnja održati radionicu.

Kako je tekao vaš osobni put koji vas je naposljetku doveo do “raw fooda”?

– Slučajno sam na internetu pročitala jednu kliničku studiju o sirovojedstvu i veganstvu te njihovu pozitivnom djelovanju na ljudsko zdravlje. Ona me je uvjerila da takva hrana ima puno važniju ulogu od uvriježenog mišljenja te sam započela ljubavnu avanturu sa sirovom hranom koja neprekinutim intenzitetom traje do danas.

U proljeće 2012. pokrenula sam web-stranicu www.sirovahrana.hr s ciljem promicanja zdrave hrane u njezinu izvornom obliku. Od tada ulažem puno truda, ljubavi i vremena u istraživanje različitih koncepata sirove veganske prehrane.



Eksperimentiram u vlastitoj kuhinji, igram se bojama, okusima i mirisima, proučavam hranjivost i vrijednost sirove hrane i njezin utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje. Stvaram nove delicije. Osjećam se poput slikara pred praznim platnom. No, ponekad mi se čini da bih mogla živjeti samo od zelenih napitaka i sočnih salata.

Neizmjerno sam uživala radeći na knjizi “Sirova hrana”, koja je nastala na temelju osobnih iskustava, na stotine izrađenih i isprobanih veganskih delicija. Motivirali su me brojni polaznici mojih radionica koji su me slijedili na putu, vjerovali u mene i bili mi velika podrška. Sebi sam postavila cilj da čitateljima predstavim osnove sirove zdrave hrane na način kako sam je ja doživjela i kako je ja razumijem.

Ako bi neka osoba odlučila krenuti putem konzumacije isključivo sirove hrane, kako je najbolje napraviti taj prijelaz?

– Prelazak na sirovu hranu treba biti postupan i pametan. Nagla promjena s loše i nezdrave prehrane na sirovu prehranu može biti jako loša za nečiji organizam. Zato uvijek savjetujem – proučite način prehrane za koji se želite opredijeliti. I pazite da u organizam unosite sve skupine namirnica.

Postoji li neko doba u godini kada je najbolje krenuti u “eksperimentiranje” sa sirovojedstvom?

– Najbolje vrijeme za početak konzumacije sirove hrane jesu proljeće i ljeto. Tada imate veliki izbor sezonskog voća i povrća, te možete uživati u širokom spektru blagodati prirode.

Što će se dogoditi s razinom naše energije ako prijeđemo na sirovu hranu? Mogu li ljudi koji se bave uobičajenim poslovima, koji za sobom često vuku stres, napetost ili zahtijevaju više mentalnog ili fizičkog napora, dobro funkcionirati hraneći se isključivo sirovom hranom?

– Prednosti ovakvog načina prehrane ogledaju se upravo u boljoj fizičkoj formi, jer konzumiranje hrane u izvornom obliku omogućuje organizmu maksimalno iskorištavanje nutrijenata uz minimalan napor potreban za probavu, a time i veću potrošnju i potencijal energije za druge dnevne aktivnosti.

Sirovojedci osjećaju veću budnost, poletnost i poboljšano opće raspoloženje u odnosu na razdoblje kad su se hranili uobičajenim, pretežito industrijski obrađenim namirnicama.

Sirovojedci rijetko imaju problema s osjećajem prejedenosti i pospanosti nakon obilnog obroka jer je probava uobičajenog sirovojedskog doručka, koji se, primjerice, može sastojati od pola litre zelenog kašastog soka, znatno manje fizički zahtjevna i traje znatno kraće od probave klasičnog doručka koji se temelji na prženim jajima, suhomesnatim proizvodima i kruhu.

Koje su, po vašem mišljenju, glavne nutricionističke prednosti sirove hrane u odnosu na kuhano ili pečeno?


– Sirove namirnice bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima, probiotičkim mikroorganizmima i onim što smatram najvrjednijim u sirovoj hrani – enzimima. Enzimi se uništavaju termičkom obradom iznad 48 stupnjeva.

Vjeruje se, i u literaturi se može pronaći mnoštvo dokaza, da je nedostatak enzima jedan od uzročnika mnogih bolesti, upalnih procesa u organizmu te uzrok slabljenja rada gušterače. Enzimi i probiotici imaju veliku ulogu u poticanju probave i mršavljenja, jačaju imunitet i služe kao prevencija autoimunih bolesti.

Sirovojedci izbjegavaju ekstremnu termičku obradu namirnica, odnosno kuhanje i pečenje, kako bi očuvali aktivnost enzima koji se prirodno nalaze u hrani biljnog podrijetla, budući da pospješuju probavne procese u organizmu na način da olakšavaju proces probave te stoga tijelo troši znatno manje energije u procesu.

Utječe li sirovojedstvo možda i na promjenu svijesti čovjeka? Postaju li osobe na sirovoj hrani možda otvorenije i za duhovni razvoj?


– Ja bih rekla da sirova veganska hrana daje tijelu potrebnu snagu za fizički i intelektualni rad, bistri um, snaži duh, zaustavlja prijevremeno starenje tijela, daje moć i akumulira energiju, opušta, ispunjava optimizmom, vedrinom i radošću.

Vi ste i supruga i majka, pa me zanima hrani li se i cijela vaša obitelj na ovaj način ili njima pripremate drukčije obroke.


– Cijela moja obitelj prihvatila je ovaj način prehrane i zbog toga sam jako sretna i ponosna. Imam sina u dobi od 14 godina i kćer kojoj je sedam godina, no oni nisu skroz na sirovoj hrani niti ih želim na to prisiljavati. Oni jedu sve od sirove hrane koju pripremam i to im je jako fino, ali imaju jedan kuhani obrok dnevno, koji je veganski.

Preklapa li se sirovojedstvo zapravo s veganstvom?


– Koncept prehrane sirovom hranom temelji se na veganskoj prehrani koja isključuje namirnice životinjskog podrijetla. Sirovojedci su u biti vegani koji namirnice tretiraju isključivo mehanički te ih termički obrađuju na temperaturama do 45 stupnjeva.

Bademovo mlijeko superiorno

Mljekarski su lobiji uvjerili ljude da je mlijeko jako zdrava namirnica, štoviše, nužna za održavanje vitalnosti. Koristite li vi kravlje mlijeko u prehrani ili radije koristite zamjene?

– Nutricionisti predlažu bademovo mlijeko kao savršenu zamjenu za kravlje. Bademovo mlijeko je nutritivno bogat napitak koji se u pravilu konzumira kao nadomjestak za kravlje mlijeko. Priprema se na način da bademi stoje u vodi šest do osam sati. Potom se ocijede i miješaju s vodom u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna.

Šalica nezaslađenog bademova mlijeka sadrži oko jedan gram vlakana i proteina, 30 do 40 kalorija i 2,5 do tri grama masti. Ove su masti nezasićene, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za osobe koje pate od srčanih bolesti. Bademovo mlijeko smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i ne povećava razinu kolesterola u krvi.

Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po uspješnom smanjivanju razine lošeg kolesterola, poboljšavanju raspoloženja i pamćenja, ali i ublažavanju simptoma artritisa.



Jesti sirovo voće i povrće vjerojatno se nikome ne čini čudnim, ali kako konzumirati žitarice i mahunarke bez kuhanja?


– Sve se žitarice mogu konzumirati nekuhane, ali moramo ih prije proklijati. U procesu klijanja sadržaj vitamina, minerala i bjelančevina višestruko se povećava, uz istodobno smanjenje udjela kalorija i ugljikohidrata.

Jedna od glavnih asocijacija na spomen riječi “juha” je topli napitak koji liječi dušu, posebice u hladnim zimskim danima. Kako rješavate takav, uvjetno rečeno, problem u sirovojedstvu?


– Sirova hrana ne znači da morate jesti samo hladnu hranu. Možete zagrijati hranu do 45 stupnjeva, a ona će i dalje biti živa i topla, a da pritom nisu uništeni vitalni enzimi. Jedite hranu na sobnoj temperaturi. Kada želite jesti hranu koja je u hladnjaku, uzmite je 30 minuta ranije nego što ćete je konzumirati.

Također, možete koristiti dehidrator i zagrijavati sve obroke. Postoji i niz začina koji nas griju zimi: cimet, češnjak, đumbir, cayenne, curry, korijander, paprika, kurkuma, klinčići, komorač, kumin…

Oni koji se protive odbacivanju mesa iz prehrane obično kažu da ni biljke koje jedemo nisu više zdrave namirnice kada se uzme u obzir čime ih sve tretiraju u uzgoju i transportu, a posebice govorimo li o GM proizvodima.

– Naravno, organski proizvedena hrana puno je vrjednija u odnosu na onu koja to nije. Razlog što danas imamo toliko mnogo bolesti jest bolesno tlo kojemu manjkaju ispravna njega i hrana. Formula, dakle, glasi: zdravo tlo = zdrava hrana = zdravo tijelo! Mislim da uvijek na prvo mjesto trebamo staviti kvalitetu, jer nema nadomjestka za nju, ni pod koju cijenu.

Je li tip prehrane koji vi zastupate skuplji u odnosu na klasičnu prehranu?


– Sirovojedska prehrana u pravilu nije skuplja od uobičajene klasične prehrane, posebno ako se namirnice kupuju u većim količinama i sezonski.

Siniša Jović, foto: nikola matić, shutterstock
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => raw food [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-05-18 11:49:43 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-05-20 13:47:44 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-05-18 19:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8850 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 267 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija saznanja i savjeti za ljepotu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Ljepota [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/05/18/Stil/raw04.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 267 [name] => Ljepota [alias] => ljepota [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7822715 Threads: 3 Questions: 1640230316 Slow queries: 4875661 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111505164 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/ljepota ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /mozaik/ljepota/mihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom-273728 [printLink] => /mozaik/ljepota/mihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom-273728?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217365 [name] => MihaelaDevescovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mihaeladevescovi [link] => /tag/mihaeladevescovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 229169 [name] => sirovahrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sirovahrana [link] => /tag/sirovahrana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226051 [name] => rawfood [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rawfood [link] => /tag/rawfood ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => raw food [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mihaela Devescovi: Usporite starenje sirovom hranom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-20-49-12-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/18/Stil/raw04.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/05/18/Stil/raw04.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Voljeli okus sirovog, hrskavog povrća ili ne, jedno je sigurno – nakon što prelistate kuharicu “Sirova hrana” mlade Zagrepčanke Mihaele Devescovi, koja je nedavno izišla u izdanju Mozaik knjige, sline će vam poteći.

Štoviše, možda poput mene pomislite – i ja bih mogao prijeći na “raw food” jer sve izgleda slasno, zdravo, lagano i kao da može biti spremljeno u samo pet minuta! Može li bolje?

Mihaela, inače vlasnica i glavna urednica portala sirovahrana.hr, zaista je sirovojedstvo predstavila na dopadljiv, ali, možda još važnije, i svima lako dostupan način temeljeći recepte uglavnom na namirnicama iz našeg podneblja, uz tek pojedine iznimke koje je, ipak, danas moguće bez problema pronaći u trgovinama zdrave hrane.

No, nipošto nemojte pomisliti da ovim receptima nedostaje maštovitosti – jer pronaći ćete tu, na primjer, i hamburger od cikle, krekere od koprive, pizzu od povrtnog tijesta bez grama brašna ili, pak, tortu od lavande…

– Prehrana sirovom hranom nije neka hit dijeta ili trend, to je za mene stil života – kazala nam je Mihaela, s kojom smo razgovarali o prednostima i izazovima ovog prehrambenog stila uoči njezina posjeta Splitu, gdje će u Udruzi “Zdravi grad” 19. lipnja održati radionicu.

Kako je tekao vaš osobni put koji vas je naposljetku doveo do “raw fooda”?

– Slučajno sam na internetu pročitala jednu kliničku studiju o sirovojedstvu i veganstvu te njihovu pozitivnom djelovanju na ljudsko zdravlje. Ona me je uvjerila da takva hrana ima puno važniju ulogu od uvriježenog mišljenja te sam započela ljubavnu avanturu sa sirovom hranom koja neprekinutim intenzitetom traje do danas.

U proljeće 2012. pokrenula sam web-stranicu www.sirovahrana.hr s ciljem promicanja zdrave hrane u njezinu izvornom obliku. Od tada ulažem puno truda, ljubavi i vremena u istraživanje različitih koncepata sirove veganske prehrane.



Eksperimentiram u vlastitoj kuhinji, igram se bojama, okusima i mirisima, proučavam hranjivost i vrijednost sirove hrane i njezin utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje. Stvaram nove delicije. Osjećam se poput slikara pred praznim platnom. No, ponekad mi se čini da bih mogla živjeti samo od zelenih napitaka i sočnih salata.

Neizmjerno sam uživala radeći na knjizi “Sirova hrana”, koja je nastala na temelju osobnih iskustava, na stotine izrađenih i isprobanih veganskih delicija. Motivirali su me brojni polaznici mojih radionica koji su me slijedili na putu, vjerovali u mene i bili mi velika podrška. Sebi sam postavila cilj da čitateljima predstavim osnove sirove zdrave hrane na način kako sam je ja doživjela i kako je ja razumijem.

Ako bi neka osoba odlučila krenuti putem konzumacije isključivo sirove hrane, kako je najbolje napraviti taj prijelaz?

– Prelazak na sirovu hranu treba biti postupan i pametan. Nagla promjena s loše i nezdrave prehrane na sirovu prehranu može biti jako loša za nečiji organizam. Zato uvijek savjetujem – proučite način prehrane za koji se želite opredijeliti. I pazite da u organizam unosite sve skupine namirnica.

Postoji li neko doba u godini kada je najbolje krenuti u “eksperimentiranje” sa sirovojedstvom?

– Najbolje vrijeme za početak konzumacije sirove hrane jesu proljeće i ljeto. Tada imate veliki izbor sezonskog voća i povrća, te možete uživati u širokom spektru blagodati prirode.

Što će se dogoditi s razinom naše energije ako prijeđemo na sirovu hranu? Mogu li ljudi koji se bave uobičajenim poslovima, koji za sobom često vuku stres, napetost ili zahtijevaju više mentalnog ili fizičkog napora, dobro funkcionirati hraneći se isključivo sirovom hranom?

– Prednosti ovakvog načina prehrane ogledaju se upravo u boljoj fizičkoj formi, jer konzumiranje hrane u izvornom obliku omogućuje organizmu maksimalno iskorištavanje nutrijenata uz minimalan napor potreban za probavu, a time i veću potrošnju i potencijal energije za druge dnevne aktivnosti.

Sirovojedci osjećaju veću budnost, poletnost i poboljšano opće raspoloženje u odnosu na razdoblje kad su se hranili uobičajenim, pretežito industrijski obrađenim namirnicama.

Sirovojedci rijetko imaju problema s osjećajem prejedenosti i pospanosti nakon obilnog obroka jer je probava uobičajenog sirovojedskog doručka, koji se, primjerice, može sastojati od pola litre zelenog kašastog soka, znatno manje fizički zahtjevna i traje znatno kraće od probave klasičnog doručka koji se temelji na prženim jajima, suhomesnatim proizvodima i kruhu.

Koje su, po vašem mišljenju, glavne nutricionističke prednosti sirove hrane u odnosu na kuhano ili pečeno?


– Sirove namirnice bogate su vitaminima, mineralima, vlaknima, probiotičkim mikroorganizmima i onim što smatram najvrjednijim u sirovoj hrani – enzimima. Enzimi se uništavaju termičkom obradom iznad 48 stupnjeva.

Vjeruje se, i u literaturi se može pronaći mnoštvo dokaza, da je nedostatak enzima jedan od uzročnika mnogih bolesti, upalnih procesa u organizmu te uzrok slabljenja rada gušterače. Enzimi i probiotici imaju veliku ulogu u poticanju probave i mršavljenja, jačaju imunitet i služe kao prevencija autoimunih bolesti.

Sirovojedci izbjegavaju ekstremnu termičku obradu namirnica, odnosno kuhanje i pečenje, kako bi očuvali aktivnost enzima koji se prirodno nalaze u hrani biljnog podrijetla, budući da pospješuju probavne procese u organizmu na način da olakšavaju proces probave te stoga tijelo troši znatno manje energije u procesu.

Utječe li sirovojedstvo možda i na promjenu svijesti čovjeka? Postaju li osobe na sirovoj hrani možda otvorenije i za duhovni razvoj?


– Ja bih rekla da sirova veganska hrana daje tijelu potrebnu snagu za fizički i intelektualni rad, bistri um, snaži duh, zaustavlja prijevremeno starenje tijela, daje moć i akumulira energiju, opušta, ispunjava optimizmom, vedrinom i radošću.

Vi ste i supruga i majka, pa me zanima hrani li se i cijela vaša obitelj na ovaj način ili njima pripremate drukčije obroke.


– Cijela moja obitelj prihvatila je ovaj način prehrane i zbog toga sam jako sretna i ponosna. Imam sina u dobi od 14 godina i kćer kojoj je sedam godina, no oni nisu skroz na sirovoj hrani niti ih želim na to prisiljavati. Oni jedu sve od sirove hrane koju pripremam i to im je jako fino, ali imaju jedan kuhani obrok dnevno, koji je veganski.

Preklapa li se sirovojedstvo zapravo s veganstvom?


– Koncept prehrane sirovom hranom temelji se na veganskoj prehrani koja isključuje namirnice životinjskog podrijetla. Sirovojedci su u biti vegani koji namirnice tretiraju isključivo mehanički te ih termički obrađuju na temperaturama do 45 stupnjeva.

Bademovo mlijeko superiorno

Mljekarski su lobiji uvjerili ljude da je mlijeko jako zdrava namirnica, štoviše, nužna za održavanje vitalnosti. Koristite li vi kravlje mlijeko u prehrani ili radije koristite zamjene?

– Nutricionisti predlažu bademovo mlijeko kao savršenu zamjenu za kravlje. Bademovo mlijeko je nutritivno bogat napitak koji se u pravilu konzumira kao nadomjestak za kravlje mlijeko. Priprema se na način da bademi stoje u vodi šest do osam sati. Potom se ocijede i miješaju s vodom u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna.

Šalica nezaslađenog bademova mlijeka sadrži oko jedan gram vlakana i proteina, 30 do 40 kalorija i 2,5 do tri grama masti. Ove su masti nezasićene, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za osobe koje pate od srčanih bolesti. Bademovo mlijeko smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i ne povećava razinu kolesterola u krvi.

Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina, koje su poznate po uspješnom smanjivanju razine lošeg kolesterola, poboljšavanju raspoloženja i pamćenja, ali i ublažavanju simptoma artritisa.



Jesti sirovo voće i povrće vjerojatno se nikome ne čini čudnim, ali kako konzumirati žitarice i mahunarke bez kuhanja?


– Sve se žitarice mogu konzumirati nekuhane, ali moramo ih prije proklijati. U procesu klijanja sadržaj vitamina, minerala i bjelančevina višestruko se povećava, uz istodobno smanjenje udjela kalorija i ugljikohidrata.

Jedna od glavnih asocijacija na spomen riječi “juha” je topli napitak koji liječi dušu, posebice u hladnim zimskim danima. Kako rješavate takav, uvjetno rečeno, problem u sirovojedstvu?


– Sirova hrana ne znači da morate jesti samo hladnu hranu. Možete zagrijati hranu do 45 stupnjeva, a ona će i dalje biti živa i topla, a da pritom nisu uništeni vitalni enzimi. Jedite hranu na sobnoj temperaturi. Kada želite jesti hranu koja je u hladnjaku, uzmite je 30 minuta ranije nego što ćete je konzumirati.

Također, možete koristiti dehidrator i zagrijavati sve obroke. Postoji i niz začina koji nas griju zimi: cimet, češnjak, đumbir, cayenne, curry, korijander, paprika, kurkuma, klinčići, komorač, kumin…

Oni koji se protive odbacivanju mesa iz prehrane obično kažu da ni biljke koje jedemo nisu više zdrave namirnice kada se uzme u obzir čime ih sve tretiraju u uzgoju i transportu, a posebice govorimo li o GM proizvodima.

– Naravno, organski proizvedena hrana puno je vrjednija u odnosu na onu koja to nije. Razlog što danas imamo toliko mnogo bolesti jest bolesno tlo kojemu manjkaju ispravna njega i hrana. Formula, dakle, glasi: zdravo tlo = zdrava hrana = zdravo tijelo! Mislim da uvijek na prvo mjesto trebamo staviti kvalitetu, jer nema nadomjestka za nju, ni pod koju cijenu.

Je li tip prehrane koji vi zastupate skuplji u odnosu na klasičnu prehranu?


– Sirovojedska prehrana u pravilu nije skuplja od uobičajene klasične prehrane, posebno ako se namirnice kupuju u većim količinama i sezonski.

Siniša Jović, foto: nikola matić, shutterstock
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/ljepota/mihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom-273728 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=464fb75533c6ce991f4f6e08478027bdb32f8355 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mihaela+Devescovi%3A+Usporite+starenje+sirovom+hranom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fmihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom-273728 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fljepota%2Fmihaela-devescovi-usporite-starenje-sirovom-hranom-273728 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => raw food [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ljepotaraw food

Mihaela Devescovi: Usporite starenje sirovom hranom

Piše PSD.
18. svibnja 2015. - 21:31
Voljeli okus sirovog, hrskavog povrća ili ne, jedno je sigurno – nakon što prelistate kuharicu “Sirova hrana” mlade Zagrepčanke Mihaele Devescovi, koja je nedavno izišla u izdanju Mozaik knjige, sline će vam poteći.

Štoviše, možda poput mene pomislite – i ja bih mogao prijeći na “raw food” jer sve izgleda slasno, zdravo, lagano i kao da može biti spremljeno u samo pet minuta! Može li bolje?

Mihaela, inače vlasnica i glavna urednica portala sirovahrana.hr, zaista je sirovojedstvo predstavila na dopadljiv, ali, možda još važnije, i svima lako dostupan način temeljeći recepte uglavnom na namirnicama iz našeg podneblja, uz tek pojedine iznimke koje je, ipak, danas moguće bez problema pronaći u trgovinama zdrave hrane.

No, nipošto nemojte pomisliti da ovim rec...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 22:49