stdClass Object ( [id] => 1088589 [title] => Uskršnja spiza svetašnja: Siniša Vuković vas je odlučio provozati malo kroz više ili manje mrsne pjatance spize, od pinetade ol patke do pulića ‘na pašticodu‘ [alias] => uskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Blagdanska trpeza za dalmatinskim obiteljskim stolom varira ovisno o kutku na koji se ili iz kojega se gleda: bilo da je posrijedi kakav udaljeni pučinski otok u kobaltno-modrom plavetnilu Jadrana, bilo da je u očištu neki zabačeni "zasiok" s one strane Dinare ili Svilaje, odnosno Mosora ili Biokova…

Može na gvanćeri biti kakav oboriti bokun od ribe ili kakvog raka, školjke ili landovine, a može također biti i takorekuć nekakva delikatesa od bivšeg teleta ili bika, kopuna ili janjca, kopuna ili patke.

Zasićenost javnog medijskog prostora bombardirana vazda istim gastronomskim zgoditcima izaziva i proporcionalno takvoj agresiji čitalačku sitost, pa ćemo se mi ovdje pozabaviti nekim istinskim delicijama koje nam mirišu na djetinjstvo, ili nam do nosa dopiru tek nekim čudnim oblikom vonja znatiželje…

Znamo za njih, čuli smo nešto o tome, ali dokolica i lijenost sasvim su nam prikladni i komforni perači savjesti uspomoć kojih se opravdavamo od malo aktivnije i kreativnije, hrabrije i smjelije kužinarske avanture.

Kao što u vlastitoj garderobi kod kuće držimo robu iliti odjeću "od sveca i petka" što ju čuvamo složenu i zgibanu ili ispeglanu i obješenu u ormaru ili na pikatabaru, jednako tako iz nonine bilježnice ili materine tekice pamtimo neke ricete za svečanije manjative što se ne mogu priuštiti češće: ili koje jednostavno ne bi bio red, zarad oholije, svaku malo mećati na stol preda se ili pred djecu…

Ma, za to i služe blagdani… Bez obzira na to bili mi licemjeri i farizeji ili bezbožnici i farmasuni, odnosno, bili mi ponizni vjernici ili skromni neimari, jesmo li u mogućnosti sebi i svojima o svetkovini priuštiti kakvo bogatunsko jelo, zacijelo nam neće ni Bog ni Čovjek zamjeriti omastimo li brke ili obližemo li prste na kakav crvenom bojom obilježen dan u kalendaru…

Uskrs je najveći kršćanski blagdan što ga danas svetkuju katolici i protestanti, a doskora će i pravoslavci, pa hajdemo se onda provozati malo kroz manje ili više, više ili manje mrsne pjatance spize…

Pinetada ol patke sa višnjan i medon

Najprvo vaja dobro proprat patku pod vodu, pa je ondac rasić na komade, prama pozicijan mesa, po zanatu. Već naprama ten kolika je patka, iskrižat ćemo kapule na koskice (na dva kila patke, recmo, doć ćedu dvi velike kapule, a brž i višje).

Kapulu vaja šufigat na pačjon masti, a ako nema nje, normalno, duperat ćemo maslinovo uje. Je kapula svehla, dodat ćemo dva-tri usitno iskrižana češja luka i u šaki pančete narizane na koskice ko kapula. Čin se je pančeta zacaklila, a luk zavonja skupa sa pančeton, uvalit ćemo u teću komade narizane patke, dobro posoljene.

---

image
Pinetada ol patke
---

Neka se to dobro šufiga, popeče sa svih stran. Ondac ćemo meso oblit dobrin žmulon vina, dodat dvi grančice rusmarina, dva-tri lista javora, malo papra i šest-sedan klinčićih u komadu. Zalit ćemo i sa pinku vode, da meso oplivi. Neka to tako tihula kvarat od ure.

Je toko vrimena pasalo, uza to ča smo kad i kad drvenjačon sve ispromišali, u teću ćemo sadar iskrenut u terinici višanj iz rakije (ako nemate njih, moredu i ne kupovne iz kompota), usut ćemo i kvarat meda ol kaduje, ter dolit jošćec bokun crnega vina, koko bude pitalo.

Pustit ćemo to da daje piruca nalagahno, uru vrimena do uru i kvarat, u teći na kon je pokriv jedva otvoren da puno ne izavire voda. Pokle se je šug ugusti, lipo nako škur ol vina i višanj, š njin ćemo oblit iskuhane pinete, a ako vas je voja morete i njoke oli makarune, špagete oli lazanje.

Latežine na gradelan

Normalno, ko i za većinu ne spize ča je ne moreš nidi kupit, puno je važno jemat barenko jednega prijateja bikara, kako bi moga nabavit i ni komad mesa ča se ritko kad more nać u bikariji. Latežine ol telića jedna je ol tih stvarih… Latežine, ilitiga – carevo meso!

E, pokle nan je bikar na macelu da latežine ol telića, ondac ćemo nin pomnjivo oštrin nožon skinut kožicu. Pa ćemo jih prisić popoli, po dužini, i polit maslinovin ujen. Pa š njiman na gradele. To je brzo gotovo. Žerava vada bude ne previše žeštoka, ma ni previše slaba. I neka žlizde lipo ćapadu boju sa obe dvi bande.

---

image
Latežine
---

Pokle su latežine pečene, skalat ćemo jih s gradel, posolit, i posut s mlivenin papron. A, normalno, nećemo jih zaboravit ni poškropit su kapjon maslinovega uja. I ondac ćemo ćutit ni lipi vonj kužinicih s kominon naših starih nonotih i nonih, kad su se pekli ni komadi mesa ča su drugi bacali; ča su nikada, tobože, bili siromaška spiza, a danas su delikatesa od kojih svak pade na guzicu kad mu jih lipo metneš u pijat na stol…

Obrazina ol vola u crnen vinu

Vaja jemat obraza, za parićat vu ricetu! Obraz je obraz, a vode je notano "ol vola", jerbo se u mene u Selciman govorilo da se gre "ubit vola", kad se je mislilo zaklat oli junca i junicu, oli kravu i bika, oli vola… Moj je nono Anđelko špešo hodi na macel ol Zadruge barba Vojkotu pomoć "ubit vola", a ko dite san puno puti iša š njin, tako da sve znan iz prve ruke.

U va doba, kal nema veleti macelih okolo di se kojedu beštije za prodavat meso u bikariji, ondac vada čejade jema kakovega prijateja mesara ilitiga bikara, pa da mu ostavi zbande glavu ol junca oli junice, ol krave oli bika, oli vola.

---

image
Obrazina ol vola
---

Pa će ondac prijatej bikar, prida tebon kal dojdeš po naručeno meso, nožon pomnjivo zarizat ispod kosirice ol glave ka na trupu leži naopako. Joči ol vola otvoreno gledadu prama gori, jerbo je koža oderena pa nima ni kalamarih ni tripavic… Dva lipa bokuna mesa ostat ćedu pokle se obrazine obrižedu.

Pa ćemo mi doma lipo ta dva bokuna na tajeru iskrižat na komade, koda gremo parićavat gulaš. Meso ćemo sadar metnut zbande. Na lno ol teće prolit ćemo suzu maslinovega uja i na njemu šufigat po običaju usitno iskrižanu kapulu, posoljenu. Čin je kapula svehla, zacaklila se, iskrenut ćemo po njon luk i petrusimul, obrnut su drvenjačon tri-četiri puta i – uvalit meso.

Meso vaja, kako spada, šufigavat na malti ol kapule, luka i petrusimula doklen se ne počme lipit za lno ol teće. A kal je dospilo se do tega, meso ćemo oblit su bocunčićen crnega vina, tako da sve dobro oplivi. Dodat ćemo i šest-sedan klinčićih, pa neka daje tihula na lagahnen ognju.

Kako zafali vode, oblivat ćemo su teplon vodon oli juhon, a poslin jednu uru vrimena kuhanje tuka dolit aloći pasate ol pomidorih. Neka tako sve skupa piruca jošćec kolo kvarat od ure, pa se moge so tin šugon oblit kakova manistra po guštu, iskuhane rizi oli pire ol kumpirih.

Zec na lisicu 'na saur'

Jema san čut da se zeca – pokle ga se poteglo iz puške digod u gori, otvorilo i iž njega izvadilo intramena i žigericu – obisi u garažu, konobu oli di na kakovo drugo studeno misto, pa tako pusti da visi dva dana u koži: da bi meso sazrilo, i da bi dobilo karakteristišan vonj. To san ču u Vlaškon, a mi po Braču nismo duperali taku uzancu.

Kogod, jopeta, govori da se zeca nesmi stavjat u nikakove marinade ilitiga rasole, jerbo da ondac izgubi iz sebe glavni gušt. "Neka cvate stotinu cvjetova!" reka bi papa… vraga papa: reka bi Mao Ce Tung…! A moja neškolovana, ma bistra, nona Zorka rekla bi: "Nećemo se ni ten smijat!" (To hoće reć da svakoga vaja razumit. Demokratišna moja dobra nona Zorka).

E, da. Sadar ćemo parićat zeca na jedan starinski način, kako san ga jema čut da su ga parićavali u Pojiciman, u selu Kučiće: "glavnen gradu Omiša".

Zeca najprvo vaja oderat. Pa ga ondac svu noć metnut da se moči nauznak u razvodnjenon kvasini sa dvi-tri rukovice rusmarina. Rusmarin ćemo metnut na podanak suda, tako da se meso ne zalipi za lno, vengo da ga marinada moči sa svih stran.

---

image
Zec na lisicu
---

Izjutra, zeca ćemo obrnut na drugu bandu, pa neka tako potopjen stoji do prid parićavanje, pritpostavka, za obid. A prin parićavanja izvadit ćemo ga vanka, dobro ocidit, rašušit kuhinjskon krpon, pa posolit i molat da meso upije sol.

Pokle je pasalo dobrih po ure u jednu ćemo lašćeru ulit soje, pa na nje leć soljon začinjenega zeca ken smo u drob gurnuli rukovicu rusmarina. Uvalit ćemo ga u špaher, u peć, i peć ćemo ga na 200 gradih temperamenta kolo kvarat od ure, a dva-tri puta – kal se zgrči ol vriline – oblit ćemo ga zlicon uja u ken se peče.

Tako dopolak ispečenega zeca izvadit ćemo iz špahera, pa ga na tajeru narizat na komade, prama šitiman ilitiga pozicijan. Te komade, kako kojega okinemo, slagat ćemo u široku teću. Jesmo sve rasikli, i postivali, posut ćemo zečetinu sa žmulon cukra i žmulon maslinovega uja.

Iskrenut ćemo i na kućarinu papra u zrnu, i soli, ma sol vada metneno pomnjivo, jerbo smo zeca jurve bili posolili prin pečanje. Uvalit ćemo i grančicu rusmarina iz marinade, dva-tri lista javora, jedan isfetani limun i dvi-tri glavice luka, pa ćemo to sve oblit žmulon domaće kvasine iz dimijane, žmulon prošeka i bilin vinon dokle sve lipo ne oplivi.

Čin uzavre kalat ćemo oganj napolak, ter molat da poklopjeno piruca ispotiha obilatih tri kvarta od ure, do uru vrimena, već naprama ten koliki su komadi zeca i koliko nin se hoće da smekšadu. Sa teće se ne diže pokriv svo vrime, vengo se, kadikad, protrese s tećon ko kal se kuha brujet. S ovin šugon lipo je polit domaće njoke učinjene na gratakažu.

P. S. Vako su se u Pojiciman parićavali zeci, lisice i jazavci, pa čak i maške. Rekli su mi da "saur", ilitiga savuret, vada stoji dva dana, pa da se tekar ondac ji. Da ča višje stoji, da je boji…! Ja nisan jema kada čekat…

Pulić 'na pašticodu'

Ajde, vo je jedina riceta u svon von govoranciji obo kuhanji, di naslov ni baš skroz-naskroz vezan sa tekston. Kako? Evo vako…

Pulić, to je mladi tovar, tovarčić, kega bi vajalo ubit dokle je jošćec na mliku: ko janca oli kozlića. Ako uz brački vitalac jema još kagod spiza ča se more reć da je autentišna, endemišna dalmatinska, ondac je to pulić "na pašticodu", kako su ga nikada parićavali u Staren Gradu na Foru, tobože Pajizu.

E, kako danas ni baš moguće nabavit komad mesa ol pulića, pa jošćec nega "ol mlika", tako ni baš ni užanca ti pijat jemat prida sobon za stolon… Ma, vajalo bi se prisitit na to, pa makar to bilo – odrebata… A odrebata će bit zarad tega ča ćemo duperat meso ol konja, zanamisto meso ol pulića.

Meso pulića je blido, blidije vengo no ol telića, a meso konja škure je boje, nako ko junjetina. Nema veze. Kako je vode govora obo pašticadi, meso konja nadit ćemo komadiman pančete i luka (neka se meso pulića ni nadivalo, niti ga se priko noći močilo u marinadi, jerbo je to meso bilo i mlado i meko).

Nadivenu konjetinu, tvrdo je to meso, mi ćemo isto pomočit, pajcat ćemo ga u razvodnjenon kvasini kon ćemo dodat jednu kapulu isičenu na škaje, dva-tri pririzana češja luka, desetak zrn papra, dvi grančice rusmarina i tri-četiri lista javora, a potopit ćemo u to i kigod višak pančete ča smo je narizali.

---

image
Pulić pašticada
---

Sutra, izvadit ćemo meso iz marinade, ošušit ćemo ga krpon, pa ćemo ga lipo na žeštoko suncokretovo uje popeć sa svih bandih. Jesmo ga popekli, izvadit ćemo ga nastranu, pa ćemo na isten ten uju šufigat kapulu. Neka bude kapule obilanca!

Pokle je kapula svehla, dodat ćemo u nje iskrižani luk, i na koskice narizane mrkve i koren selena. Neka se to daje šufigaje. Kal je sve skupa samrlo, složit ćemo na to popečeno meso konja i sok ča ga je no ispišalo, posolit ćemo i popaprit, metnut rusmarin i javor iz marinade, ter ćemo zalit su bocunon bilega vina da meso oplivi. Usut ćemo u to desetak klinčićih (broketih) i izgratat barenko jedan orišac nožamušćade, dodat še-sedan suhih sliv i molat da piruca ispotiha.

Kako bude vampit šug, oblivat ćemo teću marinadon, bilin vinon i prošekon, a posli jednu dvi ure kuhanje meso ćemo izvadit na pijat, rusmarin i javor bacit ćemo ća, pa ćemo vas šug lipo propasirat u gusti šug. Sadar vaja meso na tajeru narizat na prst debele fete, pa ga ondac vratit u teću, a je nan šug ispa puno gust, dolit ćemo u bićerinu prošeka. Neka učini jošćec dva glogoja i – moredu se oblit njoci…

Ako se zanemari to ča je vode duperano meso ol konja, ča smo ga naboli i močili priko noći u marinadi, sve no drugo, sva na konča ča se meće u teću, isto je ko kal se je u Pajizu nikada parićava – pulić! Misto korena, moglo se je duperat i lišće ol selena.

A ja, ja se spominjen ko dite kako su Talijani dohodili u nas doma u Selca na Braču, na Novi put, i kako su se sa nonoton pogađali i baratavali za dobit tovara oli kenju, tobože ugotu. Vazimali su oni i mazge i mule: sve te beštije, tegleću stoku, ča smo je mi Bračani jednon ričju zvali – "živo".

Meni su jošćec ćare slike prid očiman kal san ko dite, izjutra navrime, kroz grilije, ko lupež, gleda kako Talijani vodidu ća moju kenju Vrbu…

Gledan jih kako nonotu Anđelkotu ništo govoridu pujiškin jazikon, a on nin olgovara na mote, razumidu se govoreć rukan ko vjetrenjačan, dok meni suze lijedu niza obraze, iza grilij, u kamari: zna san, neka san bi dite, da moju Vrbu višje nikad neću užjahat, da non neću u pehara davat starega kruha (i gledat je kako ona pomnjivo kruh ćapaje pešnjan, pazeć da me zubiman ne šćeti za ruku); zna san da non neću višje nosit u siću vode za napit se, da je neću jahat put Dočin oli put Visoke: bi san sigur, jošćec ondac ko dite, da ćedu je Pujizi odvest, da ćedu je zaklat i rasić, parićat i izist…

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdanska trpeza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => Blagdanska trpeza 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-02 15:29:23 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-02 15:59:57 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-04-02 15:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 65 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382376.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382366.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382368.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382370.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382372.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382374.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382378.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382380.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382382.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/02\/17382386.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pinetada ol patke","Late\u017eine","Late\u017eine","Obrazina ol vola","Obrazina ol vola","Pinetada ol patke","Puli\u0107 pa\u0161ticada","Puli\u0107 pa\u0161ticada","Zec na lisicu","Zec na lisicu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_17382376_1920.jpg":"1920x1080","k_17382376_1280.jpg":"1280x1280","k_17382376_1024.jpg":"1024x1024","k_17382376_640.jpg":"640x640","k_17382376_480.jpg":"480x480","k_17382376_340.jpg":"340x340","k_17382376_220.jpg":"220x220","o_17382376_1280.jpg":"1280x960","o_17382376_1024.jpg":"1024x768","o_17382376_640.jpg":"640x480","o_17382376_480.jpg":"480x360","o_17382376_340.jpg":"340x255","o_17382376_220.jpg":"220x165","h_17382376_1280.jpg":"1280x854","h_17382376_1024.jpg":"1024x683","h_17382376_640.jpg":"640x427","h_17382376_480.jpg":"480x320","h_17382376_340.jpg":"340x227","h_17382376_220.jpg":"220x147","pp_17382376_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382376_1024.jpg":"805x1024","pp_17382376_640.jpg":"503x640","pp_17382376_480.jpg":"377x480","pp_17382376_340.jpg":"267x340","pp_17382376_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382366_1920.jpg":"1920x1080","k_17382366_1280.jpg":"1280x1280","k_17382366_1024.jpg":"1024x1024","k_17382366_640.jpg":"640x640","k_17382366_480.jpg":"480x480","k_17382366_340.jpg":"340x340","k_17382366_220.jpg":"220x220","o_17382366_1280.jpg":"1280x960","o_17382366_1024.jpg":"1024x768","o_17382366_640.jpg":"640x480","o_17382366_480.jpg":"480x360","o_17382366_340.jpg":"340x255","o_17382366_220.jpg":"220x165","h_17382366_1280.jpg":"1280x854","h_17382366_1024.jpg":"1024x683","h_17382366_640.jpg":"640x427","h_17382366_480.jpg":"480x320","h_17382366_340.jpg":"340x227","h_17382366_220.jpg":"220x147","pp_17382366_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382366_1024.jpg":"805x1024","pp_17382366_640.jpg":"503x640","pp_17382366_480.jpg":"377x480","pp_17382366_340.jpg":"267x340","pp_17382366_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382368_1920.jpg":"1920x1080","k_17382368_1280.jpg":"1280x1280","k_17382368_1024.jpg":"1024x1024","k_17382368_640.jpg":"640x640","k_17382368_480.jpg":"480x480","k_17382368_340.jpg":"340x340","k_17382368_220.jpg":"220x220","o_17382368_1280.jpg":"1280x960","o_17382368_1024.jpg":"1024x768","o_17382368_640.jpg":"640x480","o_17382368_480.jpg":"480x360","o_17382368_340.jpg":"340x255","o_17382368_220.jpg":"220x165","h_17382368_1280.jpg":"1280x854","h_17382368_1024.jpg":"1024x683","h_17382368_640.jpg":"640x427","h_17382368_480.jpg":"480x320","h_17382368_340.jpg":"340x227","h_17382368_220.jpg":"220x147","pp_17382368_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382368_1024.jpg":"805x1024","pp_17382368_640.jpg":"503x640","pp_17382368_480.jpg":"377x480","pp_17382368_340.jpg":"267x340","pp_17382368_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382370_1920.jpg":"1920x1080","k_17382370_1280.jpg":"1280x1280","k_17382370_1024.jpg":"1024x1024","k_17382370_640.jpg":"640x640","k_17382370_480.jpg":"480x480","k_17382370_340.jpg":"340x340","k_17382370_220.jpg":"220x220","o_17382370_1280.jpg":"1280x960","o_17382370_1024.jpg":"1024x768","o_17382370_640.jpg":"640x480","o_17382370_480.jpg":"480x360","o_17382370_340.jpg":"340x255","o_17382370_220.jpg":"220x165","h_17382370_1280.jpg":"1280x854","h_17382370_1024.jpg":"1024x683","h_17382370_640.jpg":"640x427","h_17382370_480.jpg":"480x320","h_17382370_340.jpg":"340x227","h_17382370_220.jpg":"220x147","pp_17382370_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382370_1024.jpg":"805x1024","pp_17382370_640.jpg":"503x640","pp_17382370_480.jpg":"377x480","pp_17382370_340.jpg":"267x340","pp_17382370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382372_1920.jpg":"1920x1080","k_17382372_1280.jpg":"1280x1280","k_17382372_1024.jpg":"1024x1024","k_17382372_640.jpg":"640x640","k_17382372_480.jpg":"480x480","k_17382372_340.jpg":"340x340","k_17382372_220.jpg":"220x220","o_17382372_1280.jpg":"1280x960","o_17382372_1024.jpg":"1024x768","o_17382372_640.jpg":"640x480","o_17382372_480.jpg":"480x360","o_17382372_340.jpg":"340x255","o_17382372_220.jpg":"220x165","h_17382372_1280.jpg":"1280x854","h_17382372_1024.jpg":"1024x683","h_17382372_640.jpg":"640x427","h_17382372_480.jpg":"480x320","h_17382372_340.jpg":"340x227","h_17382372_220.jpg":"220x147","pp_17382372_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382372_1024.jpg":"805x1024","pp_17382372_640.jpg":"503x640","pp_17382372_480.jpg":"377x480","pp_17382372_340.jpg":"267x340","pp_17382372_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17382374_1920.jpg":"1920x1080","k_17382374_1280.jpg":"1280x1280","k_17382374_1024.jpg":"1024x1024","k_17382374_640.jpg":"640x640","k_17382374_480.jpg":"480x480","k_17382374_340.jpg":"340x340","k_17382374_220.jpg":"220x220","o_17382374_1280.jpg":"1280x1706","o_17382374_1024.jpg":"1024x1365","o_17382374_640.jpg":"640x853","o_17382374_480.jpg":"480x640","o_17382374_340.jpg":"340x453","o_17382374_220.jpg":"220x293","h_17382374_1280.jpg":"1280x854","h_17382374_1024.jpg":"1024x683","h_17382374_640.jpg":"640x427","h_17382374_480.jpg":"480x320","h_17382374_340.jpg":"340x227","h_17382374_220.jpg":"220x147","pp_17382374_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382374_1024.jpg":"805x1024","pp_17382374_640.jpg":"503x640","pp_17382374_480.jpg":"377x480","pp_17382374_340.jpg":"267x340","pp_17382374_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382378_1920.jpg":"1920x1080","k_17382378_1280.jpg":"1280x1280","k_17382378_1024.jpg":"1024x1024","k_17382378_640.jpg":"640x640","k_17382378_480.jpg":"480x480","k_17382378_340.jpg":"340x340","k_17382378_220.jpg":"220x220","o_17382378_1280.jpg":"1280x960","o_17382378_1024.jpg":"1024x768","o_17382378_640.jpg":"640x480","o_17382378_480.jpg":"480x360","o_17382378_340.jpg":"340x255","o_17382378_220.jpg":"220x165","h_17382378_1280.jpg":"1280x854","h_17382378_1024.jpg":"1024x683","h_17382378_640.jpg":"640x427","h_17382378_480.jpg":"480x320","h_17382378_340.jpg":"340x227","h_17382378_220.jpg":"220x147","pp_17382378_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382378_1024.jpg":"805x1024","pp_17382378_640.jpg":"503x640","pp_17382378_480.jpg":"377x480","pp_17382378_340.jpg":"267x340","pp_17382378_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382380_1920.jpg":"1920x1080","k_17382380_1280.jpg":"1280x1280","k_17382380_1024.jpg":"1024x1024","k_17382380_640.jpg":"640x640","k_17382380_480.jpg":"480x480","k_17382380_340.jpg":"340x340","k_17382380_220.jpg":"220x220","o_17382380_1280.jpg":"1280x960","o_17382380_1024.jpg":"1024x768","o_17382380_640.jpg":"640x480","o_17382380_480.jpg":"480x360","o_17382380_340.jpg":"340x255","o_17382380_220.jpg":"220x165","h_17382380_1280.jpg":"1280x854","h_17382380_1024.jpg":"1024x683","h_17382380_640.jpg":"640x427","h_17382380_480.jpg":"480x320","h_17382380_340.jpg":"340x227","h_17382380_220.jpg":"220x147","pp_17382380_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382380_1024.jpg":"805x1024","pp_17382380_640.jpg":"503x640","pp_17382380_480.jpg":"377x480","pp_17382380_340.jpg":"267x340","pp_17382380_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382382_1920.jpg":"1920x1080","k_17382382_1280.jpg":"1280x1280","k_17382382_1024.jpg":"1024x1024","k_17382382_640.jpg":"640x640","k_17382382_480.jpg":"480x480","k_17382382_340.jpg":"340x340","k_17382382_220.jpg":"220x220","o_17382382_1280.jpg":"1280x960","o_17382382_1024.jpg":"1024x768","o_17382382_640.jpg":"640x480","o_17382382_480.jpg":"480x360","o_17382382_340.jpg":"340x255","o_17382382_220.jpg":"220x165","h_17382382_1280.jpg":"1280x854","h_17382382_1024.jpg":"1024x683","h_17382382_640.jpg":"640x427","h_17382382_480.jpg":"480x320","h_17382382_340.jpg":"340x227","h_17382382_220.jpg":"220x147","pp_17382382_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382382_1024.jpg":"805x1024","pp_17382382_640.jpg":"503x640","pp_17382382_480.jpg":"377x480","pp_17382382_340.jpg":"267x340","pp_17382382_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17382386_1920.jpg":"1920x1080","k_17382386_1280.jpg":"1280x1280","k_17382386_1024.jpg":"1024x1024","k_17382386_640.jpg":"640x640","k_17382386_480.jpg":"480x480","k_17382386_340.jpg":"340x340","k_17382386_220.jpg":"220x220","o_17382386_1280.jpg":"1280x960","o_17382386_1024.jpg":"1024x768","o_17382386_640.jpg":"640x480","o_17382386_480.jpg":"480x360","o_17382386_340.jpg":"340x255","o_17382386_220.jpg":"220x165","h_17382386_1280.jpg":"1280x854","h_17382386_1024.jpg":"1024x683","h_17382386_640.jpg":"640x427","h_17382386_480.jpg":"480x320","h_17382386_340.jpg":"340x227","h_17382386_220.jpg":"220x147","pp_17382386_1280.jpg":"1006x1280","pp_17382386_1024.jpg":"805x1024","pp_17382386_640.jpg":"503x640","pp_17382386_480.jpg":"377x480","pp_17382386_340.jpg":"267x340","pp_17382386_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4412161 Threads: 2 Questions: 140407827 Slow queries: 59674 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4192938 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/uskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu-1088589 [printLink] => /mozaik/hrana/uskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu-1088589?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 457968 [name] => spiza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spiza [link] => /tag/spiza ) [1] => stdClass Object ( [id] => 308671 [name] => Uskrs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => uskrs [link] => /tag/uskrs ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdanska trpeza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Uskršnja spiza svetašnja: Siniša Vuković vas je odlučio provozati malo kroz više ili manje mrsne pjatance spize, od pinetade ol patke do pulića ‘na pašticodu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382376.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Pinetada ol patke [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382376.jpg [title] => Pinetada ol patke ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382366.jpg [title] => Latežine ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382368.jpg [title] => Latežine ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382370.jpg [title] => Obrazina ol vola ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382372.jpg [title] => Obrazina ol vola ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382374.jpg [title] => Pinetada ol patke ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382378.jpg [title] => Pulić pašticada ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382380.jpg [title] => Pulić pašticada ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382382.jpg [title] => Zec na lisicu ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/02/17382386.jpg [title] => Zec na lisicu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Blagdanska trpeza za dalmatinskim obiteljskim stolom varira ovisno o kutku na koji se ili iz kojega se gleda: bilo da je posrijedi kakav udaljeni pučinski otok u kobaltno-modrom plavetnilu Jadrana, bilo da je u očištu neki zabačeni "zasiok" s one strane Dinare ili Svilaje, odnosno Mosora ili Biokova…

Može na gvanćeri biti kakav oboriti bokun od ribe ili kakvog raka, školjke ili landovine, a može također biti i takorekuć nekakva delikatesa od bivšeg teleta ili bika, kopuna ili janjca, kopuna ili patke.

Zasićenost javnog medijskog prostora bombardirana vazda istim gastronomskim zgoditcima izaziva i proporcionalno takvoj agresiji čitalačku sitost, pa ćemo se mi ovdje pozabaviti nekim istinskim delicijama koje nam mirišu na djetinjstvo, ili nam do nosa dopiru tek nekim čudnim oblikom vonja znatiželje…

Znamo za njih, čuli smo nešto o tome, ali dokolica i lijenost sasvim su nam prikladni i komforni perači savjesti uspomoć kojih se opravdavamo od malo aktivnije i kreativnije, hrabrije i smjelije kužinarske avanture.

Kao što u vlastitoj garderobi kod kuće držimo robu iliti odjeću "od sveca i petka" što ju čuvamo složenu i zgibanu ili ispeglanu i obješenu u ormaru ili na pikatabaru, jednako tako iz nonine bilježnice ili materine tekice pamtimo neke ricete za svečanije manjative što se ne mogu priuštiti češće: ili koje jednostavno ne bi bio red, zarad oholije, svaku malo mećati na stol preda se ili pred djecu…

Ma, za to i služe blagdani… Bez obzira na to bili mi licemjeri i farizeji ili bezbožnici i farmasuni, odnosno, bili mi ponizni vjernici ili skromni neimari, jesmo li u mogućnosti sebi i svojima o svetkovini priuštiti kakvo bogatunsko jelo, zacijelo nam neće ni Bog ni Čovjek zamjeriti omastimo li brke ili obližemo li prste na kakav crvenom bojom obilježen dan u kalendaru…

Uskrs je najveći kršćanski blagdan što ga danas svetkuju katolici i protestanti, a doskora će i pravoslavci, pa hajdemo se onda provozati malo kroz manje ili više, više ili manje mrsne pjatance spize…

Pinetada ol patke sa višnjan i medon

Najprvo vaja dobro proprat patku pod vodu, pa je ondac rasić na komade, prama pozicijan mesa, po zanatu. Već naprama ten kolika je patka, iskrižat ćemo kapule na koskice (na dva kila patke, recmo, doć ćedu dvi velike kapule, a brž i višje).

Kapulu vaja šufigat na pačjon masti, a ako nema nje, normalno, duperat ćemo maslinovo uje. Je kapula svehla, dodat ćemo dva-tri usitno iskrižana češja luka i u šaki pančete narizane na koskice ko kapula. Čin se je pančeta zacaklila, a luk zavonja skupa sa pančeton, uvalit ćemo u teću komade narizane patke, dobro posoljene.

---

image
Pinetada ol patke
---

Neka se to dobro šufiga, popeče sa svih stran. Ondac ćemo meso oblit dobrin žmulon vina, dodat dvi grančice rusmarina, dva-tri lista javora, malo papra i šest-sedan klinčićih u komadu. Zalit ćemo i sa pinku vode, da meso oplivi. Neka to tako tihula kvarat od ure.

Je toko vrimena pasalo, uza to ča smo kad i kad drvenjačon sve ispromišali, u teću ćemo sadar iskrenut u terinici višanj iz rakije (ako nemate njih, moredu i ne kupovne iz kompota), usut ćemo i kvarat meda ol kaduje, ter dolit jošćec bokun crnega vina, koko bude pitalo.

Pustit ćemo to da daje piruca nalagahno, uru vrimena do uru i kvarat, u teći na kon je pokriv jedva otvoren da puno ne izavire voda. Pokle se je šug ugusti, lipo nako škur ol vina i višanj, š njin ćemo oblit iskuhane pinete, a ako vas je voja morete i njoke oli makarune, špagete oli lazanje.

Latežine na gradelan

Normalno, ko i za većinu ne spize ča je ne moreš nidi kupit, puno je važno jemat barenko jednega prijateja bikara, kako bi moga nabavit i ni komad mesa ča se ritko kad more nać u bikariji. Latežine ol telića jedna je ol tih stvarih… Latežine, ilitiga – carevo meso!

E, pokle nan je bikar na macelu da latežine ol telića, ondac ćemo nin pomnjivo oštrin nožon skinut kožicu. Pa ćemo jih prisić popoli, po dužini, i polit maslinovin ujen. Pa š njiman na gradele. To je brzo gotovo. Žerava vada bude ne previše žeštoka, ma ni previše slaba. I neka žlizde lipo ćapadu boju sa obe dvi bande.

---

image
Latežine
---

Pokle su latežine pečene, skalat ćemo jih s gradel, posolit, i posut s mlivenin papron. A, normalno, nećemo jih zaboravit ni poškropit su kapjon maslinovega uja. I ondac ćemo ćutit ni lipi vonj kužinicih s kominon naših starih nonotih i nonih, kad su se pekli ni komadi mesa ča su drugi bacali; ča su nikada, tobože, bili siromaška spiza, a danas su delikatesa od kojih svak pade na guzicu kad mu jih lipo metneš u pijat na stol…

Obrazina ol vola u crnen vinu

Vaja jemat obraza, za parićat vu ricetu! Obraz je obraz, a vode je notano "ol vola", jerbo se u mene u Selciman govorilo da se gre "ubit vola", kad se je mislilo zaklat oli junca i junicu, oli kravu i bika, oli vola… Moj je nono Anđelko špešo hodi na macel ol Zadruge barba Vojkotu pomoć "ubit vola", a ko dite san puno puti iša š njin, tako da sve znan iz prve ruke.

U va doba, kal nema veleti macelih okolo di se kojedu beštije za prodavat meso u bikariji, ondac vada čejade jema kakovega prijateja mesara ilitiga bikara, pa da mu ostavi zbande glavu ol junca oli junice, ol krave oli bika, oli vola.

---

image
Obrazina ol vola
---

Pa će ondac prijatej bikar, prida tebon kal dojdeš po naručeno meso, nožon pomnjivo zarizat ispod kosirice ol glave ka na trupu leži naopako. Joči ol vola otvoreno gledadu prama gori, jerbo je koža oderena pa nima ni kalamarih ni tripavic… Dva lipa bokuna mesa ostat ćedu pokle se obrazine obrižedu.

Pa ćemo mi doma lipo ta dva bokuna na tajeru iskrižat na komade, koda gremo parićavat gulaš. Meso ćemo sadar metnut zbande. Na lno ol teće prolit ćemo suzu maslinovega uja i na njemu šufigat po običaju usitno iskrižanu kapulu, posoljenu. Čin je kapula svehla, zacaklila se, iskrenut ćemo po njon luk i petrusimul, obrnut su drvenjačon tri-četiri puta i – uvalit meso.

Meso vaja, kako spada, šufigavat na malti ol kapule, luka i petrusimula doklen se ne počme lipit za lno ol teće. A kal je dospilo se do tega, meso ćemo oblit su bocunčićen crnega vina, tako da sve dobro oplivi. Dodat ćemo i šest-sedan klinčićih, pa neka daje tihula na lagahnen ognju.

Kako zafali vode, oblivat ćemo su teplon vodon oli juhon, a poslin jednu uru vrimena kuhanje tuka dolit aloći pasate ol pomidorih. Neka tako sve skupa piruca jošćec kolo kvarat od ure, pa se moge so tin šugon oblit kakova manistra po guštu, iskuhane rizi oli pire ol kumpirih.

Zec na lisicu 'na saur'

Jema san čut da se zeca – pokle ga se poteglo iz puške digod u gori, otvorilo i iž njega izvadilo intramena i žigericu – obisi u garažu, konobu oli di na kakovo drugo studeno misto, pa tako pusti da visi dva dana u koži: da bi meso sazrilo, i da bi dobilo karakteristišan vonj. To san ču u Vlaškon, a mi po Braču nismo duperali taku uzancu.

Kogod, jopeta, govori da se zeca nesmi stavjat u nikakove marinade ilitiga rasole, jerbo da ondac izgubi iz sebe glavni gušt. "Neka cvate stotinu cvjetova!" reka bi papa… vraga papa: reka bi Mao Ce Tung…! A moja neškolovana, ma bistra, nona Zorka rekla bi: "Nećemo se ni ten smijat!" (To hoće reć da svakoga vaja razumit. Demokratišna moja dobra nona Zorka).

E, da. Sadar ćemo parićat zeca na jedan starinski način, kako san ga jema čut da su ga parićavali u Pojiciman, u selu Kučiće: "glavnen gradu Omiša".

Zeca najprvo vaja oderat. Pa ga ondac svu noć metnut da se moči nauznak u razvodnjenon kvasini sa dvi-tri rukovice rusmarina. Rusmarin ćemo metnut na podanak suda, tako da se meso ne zalipi za lno, vengo da ga marinada moči sa svih stran.

---

image
Zec na lisicu
---

Izjutra, zeca ćemo obrnut na drugu bandu, pa neka tako potopjen stoji do prid parićavanje, pritpostavka, za obid. A prin parićavanja izvadit ćemo ga vanka, dobro ocidit, rašušit kuhinjskon krpon, pa posolit i molat da meso upije sol.

Pokle je pasalo dobrih po ure u jednu ćemo lašćeru ulit soje, pa na nje leć soljon začinjenega zeca ken smo u drob gurnuli rukovicu rusmarina. Uvalit ćemo ga u špaher, u peć, i peć ćemo ga na 200 gradih temperamenta kolo kvarat od ure, a dva-tri puta – kal se zgrči ol vriline – oblit ćemo ga zlicon uja u ken se peče.

Tako dopolak ispečenega zeca izvadit ćemo iz špahera, pa ga na tajeru narizat na komade, prama šitiman ilitiga pozicijan. Te komade, kako kojega okinemo, slagat ćemo u široku teću. Jesmo sve rasikli, i postivali, posut ćemo zečetinu sa žmulon cukra i žmulon maslinovega uja.

Iskrenut ćemo i na kućarinu papra u zrnu, i soli, ma sol vada metneno pomnjivo, jerbo smo zeca jurve bili posolili prin pečanje. Uvalit ćemo i grančicu rusmarina iz marinade, dva-tri lista javora, jedan isfetani limun i dvi-tri glavice luka, pa ćemo to sve oblit žmulon domaće kvasine iz dimijane, žmulon prošeka i bilin vinon dokle sve lipo ne oplivi.

Čin uzavre kalat ćemo oganj napolak, ter molat da poklopjeno piruca ispotiha obilatih tri kvarta od ure, do uru vrimena, već naprama ten koliki su komadi zeca i koliko nin se hoće da smekšadu. Sa teće se ne diže pokriv svo vrime, vengo se, kadikad, protrese s tećon ko kal se kuha brujet. S ovin šugon lipo je polit domaće njoke učinjene na gratakažu.

P. S. Vako su se u Pojiciman parićavali zeci, lisice i jazavci, pa čak i maške. Rekli su mi da "saur", ilitiga savuret, vada stoji dva dana, pa da se tekar ondac ji. Da ča višje stoji, da je boji…! Ja nisan jema kada čekat…

Pulić 'na pašticodu'

Ajde, vo je jedina riceta u svon von govoranciji obo kuhanji, di naslov ni baš skroz-naskroz vezan sa tekston. Kako? Evo vako…

Pulić, to je mladi tovar, tovarčić, kega bi vajalo ubit dokle je jošćec na mliku: ko janca oli kozlića. Ako uz brački vitalac jema još kagod spiza ča se more reć da je autentišna, endemišna dalmatinska, ondac je to pulić "na pašticodu", kako su ga nikada parićavali u Staren Gradu na Foru, tobože Pajizu.

E, kako danas ni baš moguće nabavit komad mesa ol pulića, pa jošćec nega "ol mlika", tako ni baš ni užanca ti pijat jemat prida sobon za stolon… Ma, vajalo bi se prisitit na to, pa makar to bilo – odrebata… A odrebata će bit zarad tega ča ćemo duperat meso ol konja, zanamisto meso ol pulića.

Meso pulića je blido, blidije vengo no ol telića, a meso konja škure je boje, nako ko junjetina. Nema veze. Kako je vode govora obo pašticadi, meso konja nadit ćemo komadiman pančete i luka (neka se meso pulića ni nadivalo, niti ga se priko noći močilo u marinadi, jerbo je to meso bilo i mlado i meko).

Nadivenu konjetinu, tvrdo je to meso, mi ćemo isto pomočit, pajcat ćemo ga u razvodnjenon kvasini kon ćemo dodat jednu kapulu isičenu na škaje, dva-tri pririzana češja luka, desetak zrn papra, dvi grančice rusmarina i tri-četiri lista javora, a potopit ćemo u to i kigod višak pančete ča smo je narizali.

---

image
Pulić pašticada
---

Sutra, izvadit ćemo meso iz marinade, ošušit ćemo ga krpon, pa ćemo ga lipo na žeštoko suncokretovo uje popeć sa svih bandih. Jesmo ga popekli, izvadit ćemo ga nastranu, pa ćemo na isten ten uju šufigat kapulu. Neka bude kapule obilanca!

Pokle je kapula svehla, dodat ćemo u nje iskrižani luk, i na koskice narizane mrkve i koren selena. Neka se to daje šufigaje. Kal je sve skupa samrlo, složit ćemo na to popečeno meso konja i sok ča ga je no ispišalo, posolit ćemo i popaprit, metnut rusmarin i javor iz marinade, ter ćemo zalit su bocunon bilega vina da meso oplivi. Usut ćemo u to desetak klinčićih (broketih) i izgratat barenko jedan orišac nožamušćade, dodat še-sedan suhih sliv i molat da piruca ispotiha.

Kako bude vampit šug, oblivat ćemo teću marinadon, bilin vinon i prošekon, a posli jednu dvi ure kuhanje meso ćemo izvadit na pijat, rusmarin i javor bacit ćemo ća, pa ćemo vas šug lipo propasirat u gusti šug. Sadar vaja meso na tajeru narizat na prst debele fete, pa ga ondac vratit u teću, a je nan šug ispa puno gust, dolit ćemo u bićerinu prošeka. Neka učini jošćec dva glogoja i – moredu se oblit njoci…

Ako se zanemari to ča je vode duperano meso ol konja, ča smo ga naboli i močili priko noći u marinadi, sve no drugo, sva na konča ča se meće u teću, isto je ko kal se je u Pajizu nikada parićava – pulić! Misto korena, moglo se je duperat i lišće ol selena.

A ja, ja se spominjen ko dite kako su Talijani dohodili u nas doma u Selca na Braču, na Novi put, i kako su se sa nonoton pogađali i baratavali za dobit tovara oli kenju, tobože ugotu. Vazimali su oni i mazge i mule: sve te beštije, tegleću stoku, ča smo je mi Bračani jednon ričju zvali – "živo".

Meni su jošćec ćare slike prid očiman kal san ko dite, izjutra navrime, kroz grilije, ko lupež, gleda kako Talijani vodidu ća moju kenju Vrbu…

Gledan jih kako nonotu Anđelkotu ništo govoridu pujiškin jazikon, a on nin olgovara na mote, razumidu se govoreć rukan ko vjetrenjačan, dok meni suze lijedu niza obraze, iza grilij, u kamari: zna san, neka san bi dite, da moju Vrbu višje nikad neću užjahat, da non neću u pehara davat starega kruha (i gledat je kako ona pomnjivo kruh ćapaje pešnjan, pazeć da me zubiman ne šćeti za ruku); zna san da non neću višje nosit u siću vode za napit se, da je neću jahat put Dočin oli put Visoke: bi san sigur, jošćec ondac ko dite, da ćedu je Pujizi odvest, da ćedu je zaklat i rasić, parićat i izist…

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Pinetada ol patke

Latežine

Latežine

Obrazina ol vola

Obrazina ol vola

Pinetada ol patke

Pulić pašticada

Pulić pašticada

Zec na lisicu

Zec na lisicu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/uskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu-1088589 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=94a7fd4c9507fb6b1576497379b9438f3807ebc2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Uskr%C5%A1nja+spiza+sveta%C5%A1nja%3A+Sini%C5%A1a+Vukovi%C4%87+vas+je+odlu%C4%8Dio+provozati+malo+kroz+vi%C5%A1e+ili+manje+mrsne+pjatance+spize%2C+od+pinetade+ol+patke+do+puli%C4%87a+%E2%80%98na+pa%C5%A1ticodu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fuskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu-1088589 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fuskrsnja-spiza-svetasnja-sinisa-vukovic-vas-je-odlucio-provozati-malo-kroz-vise-ili-manje-mrsne-pjatance-spize-od-pinetade-ol-patke-do-pulica-na-pasticodu-1088589 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Blagdanska trpeza [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
HranaBlagdanska trpeza

Uskršnja spiza svetašnja: Siniša Vuković vas je odlučio provozati malo kroz više ili manje mrsne pjatance spize, od pinetade ol patke do pulića ‘na pašticodu‘

Piše Siniša Vuković
2. travnja 2021. - 17:57

Blagdanska trpeza za dalmatinskim obiteljskim stolom varira ovisno o kutku na koji se ili iz kojega se gleda: bilo da je posrijedi kakav udaljeni pučinski otok u kobaltno-modrom plavetnilu Jadrana, bilo da je u očištu neki zabačeni "zasiok" s one strane Dinare ili Svilaje, odnosno Mosora ili Biokova…

Može na gvanćeri biti kakav oboriti bokun od ribe ili kakvog raka, školjke ili landovine, a može također biti i takorekuć nekakva delikatesa od bivšeg teleta ili bika, kopuna ili janjca, kopuna ili patke.

Zasićenost javnog medijskog prostora bombardirana vazda istim gastronomskim zgoditcima izaziva i proporcionalno takvoj agresiji čitalačku sitost, pa ćemo se mi ovdje pozabaviti nekim istinskim delicijama koje nam mirišu na djetinjstvo, ili nam do nosa dopiru tek nekim čudnim obl...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:04