stdClass Object ( [id] => 281204 [title] => Upoznajte najveće splitske pivoljupce: oni znaju sve o pivu, a svoje kuhaju u garažama [alias] => upoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Pivo je zarazno i prenosi se tzv. kapljičnim putem ili orošavanjem, najčešće za velikih žega, kakve upravo nastojimo preživjeti i zato nema boljeg trenutka za našu priču. Čela su već orošena, a pune čaše osvježavajuće gorkog pale ale piva također: vežite se, polijećemo...

Svi misle da mi pivo kuvamo doma, da možemo jeftino lokat, a nije baš tako. Evo, ja iman dvista litara u garaži i nema ga ko popit. Dobro, može se ono radit i za kunu po boci, ali mene moj stout dođe poprilično...

Priča nam to Ante Kapitanović, Ćipe, dopredsjednik “Hmelja”, splitske udruge ljubitelja i kućnih pivara. Znam, da govorimo o vinarima, me biste se čudili, ali pivari, pa još u Splitu, to je priča baš za uz kriglicu.

Ja san drža kokoši i fazane, iman brod, eto ti ga tu prid tobon, ronin i iman kompresor, kaže mi žena da samo još s padobranon nisan skaka. Tako i s pivon: ja se probudin u subotu ujutro i ne znan šta ću sa sobon. Oden u garažu, upalin plin i kuvan, miksan šta mi padne na pamet. To je moj merak i moja zezancija, tumači Ćipe, najstariji među ekipom.

Tako je ispala prva Ćipina “Spiša”, belgijsko blond pivo od 5 posto alkohola, u stilu poznatog ‘Duvela’. I nije uopće loše, štoviše, samo ime bi vas lako prevarilo. Iako, Ćipe pretežito radi stout (tamno) i našiša ga na 12 posto, kao da je vino.



Moja prva piva bila je iz dnevnoga boravka... Zna san lika koji me u sve to uveja, a radija san iz ekstrakta ječmenoga slada. To ti je masa gusta ka med, ka sladilo se koristi svugdi, ima ti ga u svin dućanima zdrave spize, bio, eko i slično.

Znači, ekstrakt, hmelj i kvasac su išli, a ja ti nisan ima pojma za razne ricete i nisan ima pojma koji mi je to bija stil piva, ko je tada zna razliku među kvascima i to, govori Ante Prižmić, Riža.

Taj blagajnik Udruge “Hmelj”, pokazat će se nekoliko sati kasnije, sklon je minijaturama i preciznim vaganjem riječi, ocjena, omjera i svega ostalog u vezi s domaćom proizvodnjom. Riža je bio slomio kuk, ali ga ni to nije spriječilo da kuha pivo, pridržavajući se štaka.

A kućna pivovara zove mu se “Broken hip brewery”. Pivovara “Slomljeni kuk”. Simpa lik skroz, eno je morao kratko do Ćipina broda, istočiti nešto malo...

Ekipa se našla lako, po internetu ima tih foruma, a u Zagrebu i na kontinentu već se dobro razvija pokret kućnog i zanatskog pivarstva, vraćaju se mladi ljudi starim tradicijama, gdje god je bilo ječma i hmelja.

Kao što je kod nas bilo grožđa i za njim vina. No, pivski kvasci počeli su se širiti i po Dalmaciji, a ljudi o njima učiti.
Svratija mi je bija prika kod mene doma i ja mu natočija moje vlastito pšenično pivo. Pije on, pa gleda da me baš ne uvridi i govori: nije ti loše, stvarno, samo mi se čini da je ostalo mrvu mutno...

Pa, nije vino, kažen mu je, nego pšenično nefiltrirano i nepasterizirano pivo, takvo i mora bit, priča nam Ante Knežević, Soki, El Prezidente, dakle, čelni čovjek udruženih splitskih hmeljara.

On je, za razliku od političara i raznih drugih čelnika spremno prepuštao riječ kolegama iz udruge, što su oni jedva dočekali, pa je Soki ostao malo šotovoće. Zato smo mu prepustili da nam opiše jedno konkretno kuhanje, koje možete pročitati poslije na miru i na jednom mjestu, u jednom od okvira.



Jer je cijeli opis tog postupka u stvarnom našem druženju potrajao i razvukao se. Dok svatko iz ekipa doda po nešto, Ćipe mrvu više, a Riža stalno...

- Ovo ti je osnovno: kvasci jedu šećer, piške alkohol i prduckaju Ce-o-dva, razumiš - tumači Riža.

- A svaka feta kruva ti je tužna priča o ječmu koji je moga postat pivo, a nije - dodao je Siniša Anđelić, Sina, član udruge.

Jedini u svojstvu običnog člana, Sina nije govorio mnogo pod ternitom u poljudskoj lučici, gdje smo kušali i o domaćem pivu slušali. Kasnije je morao i prvi otići...

- Ja san potrošija prilično para u startu, prije nego šta san upozna ekipu. Za prvu opremu san da 700-800 kuna, ali se pokazalo da to nije bilo nužno. Nešto moš i posudit, a moš učit i na tuđin greškama, da ih ne ponavljaš. Tako ne trošiš uludo, objašnjava nam prednosti udruge član Sina.

Naši ljudi, osobito u Dalmaciji, naučili su se pretežno na jednu vrstu piva. Ako su u pitanju dvije – prosječni Dalmatinac će vam reći da su to onda svijetlo i tamno. Zapljusnuti smo industrijskim lagerima, a njih vam ne treba posebno elaborirati, to je ono što kod nas krste pivom, otvore s guštom bocu i popiju. Još ako zubi otpadaju od hladnoće, to bolje.

- Ljudima triba reć šta piju. Svak će ti reć da se piva radi od hmelja, ali kad mu daš zahmeljenu pivu, većina će popit dva guca... To je zato jer su pili pive s hmeljon kojega industrija nije koristila za razvijanje aroma, nego samo za gorčinu. A i taj hmelj industrija koristi u malin količinama, jer je tako jeftinije, otvara nam zavjese Mario Cvitković, Cvita, tajnik Udruge ‘Hmelj’.

On vam je držao Dva tona u splitskom Getu, s velikim izborom odličnih piva. Danas ćete domaće zanatske etikete naći opet kod njega, tamo iza Teatra, gdje radi kod Leopolda.

Cvitina garažna pivovara, tzv. Barbarossa, jer je u njega crvena brada, poslužila nam je da vidimo kako Splićani kuhaju domaće, ono koje nije za prodaju.

- Pokušavan nać pravu ricetu za moj omiljeni stila IPA - india pale ale, a spreman se napravit i jedan cream ale, govori Cvita.



A ta IPA je davni stil. Englezi su vozili pivo u Indiju, koja je masu daleko. Zato su joj dodavali dosta hmelja, jer je on prirodni konzervans. I daje ludilo arome, ali na njih nepce treba navikavati.

Lageraši iz Češke

- Nama je cilj da sve više ljudi kuva pivu, da in industrija ne gura svašta, ka šta je kukuruzna krupica, pura, brale, da bude jeftinije. Kad svit radi doma ili zanatski, onda to vridi, idu pravi sastojci, kvaliteta i to, pa se pokret širi, a krenija je iz Amerike. Pa znaš da su oni dugo pili loše pive i ljudima je bilo dosta, krenili su sami. Danas craft (zanatske) pive drže do 10 posto američkog tržišta, zanesen je Cvita i pun elana.

Normalno, pivskih stilova ima milijun, a osnovni su sastojci ječmeni slad (budu i druge žitarice), hmelj, voda i kvasac. Tu se možete igrati s bezbroj varijacija, doziranja i slično, uz različite temperature, koje su također bitne u proizvodnji.

- Česi i Švabe su lageraši, Belgijanci su razvili ludilo kvasce, a Englezi i Amerikanci dosta rade s raznim vrastama hmelja, ima ga u more sorti, podučavaju nas jadranski hmeljaši.

Tu se rasprava malo zahuktala i ne znaš više tko što govori, upadaju jedan drugom kako ih priča ponese:

- Hmelj ti je pivski začin i čuvar. Daje ti i gorčinu, ali i osvježavajuće citrusne note. Imaš ga šta baca na borovinu, pa na med, cviće, svašta...

- Govore da Dalmacija ne zna pivo, a znaš li da ima stari čovik iz Varoša, priko osandeset mu je i ima doma isto toliko staru ricetu za stout...

- A koju san ja ricetu učinija sebi za rođendan, cream ale je bija, sa rižon, kukuruzon i ječmon. Ćutija se kukuruz, ali na dobar način, svi su bili pukli na tu pivu...

- Ima sad svita šta kuva, uključuju se, Internet je tu napravija veliki bum. Ja isto dugo nisan ima muda skuvat prvu...

- Minja se to, prije se mislilo da je pivo za lokanje, za zidić i bauštelu, a vino za finu gospodu. Triba znat guštat u pravome pivu. Imaš ti jaka piva, pa kušaš lipo po dec, dva i svi okusi ovoga svita su unutra...

- I triba znat kad se šta pije. Neš ti priko marende okrenit po litre plavca maloga, past ćeš u nesvist, a po litre lagane pive će te oživit i ideš opet radit...

- A imaš ti i lokadura od vina...



Kafena i zelena boca

Broje oni tako mjehuriće u pivu, plinove pomoću kojih se toči, prebiru kvasce, plemenite i divlje, koji da su svuda oko nas, mjere temperature, nemam pojma, u filmu su teškom, a sunce prži sve oko nas ispod poljudske ternite, nigdje nikoga u lučici. Samo se mi pjenimo...

- Puno si dobija informacija...

- Ma, nije on pola zapisa...

- Ja bi baš volija da ipadne ovako kako pričamo, zajebancija...

- A ja bi da bude isto malo ozbiljno, kad smo se već uvatili...

- Ma je, da ozbiljno, a vidi nan logo od udruge, jedno oko pari napušeno, a drugo pijano...

I sve tako oni, pa smo morali malo ih omesti s par brzopoteznih.

- A je li bolja zelena ili kafena boca?

- Kafena, pivo ti ne voli svitlo.Sve craf pive su ti u kafenima, a zelena ti je marketing teški.

- Kako znaš da je pokvarena?

- Odma znaš, brale, kisela ti bude.

- Ali, pazi, imaš i kiselkasti stil, neko i to voli...

- Je li uvik bolja ladna?

- Ovisi, lageri su ladni, a aleovi na podrumsku temperaturu, 8 do 12 stupnjeva.



- A od čega se pokvari?

- Pokvarilo ti se auto, ti daš gasa, a ono ne ide i ti pitaš da šta mu je. Jgb, može bit svašta...

- Je li bolja starija piva, ono ka vino?

- Ovisi...

- Opet i to ovisi?!

- Neki stilovi su bolji mlađi, ka šta je pšenično, IPA, APA... A duže ti leže tamnija piva i s više alkohola...

- A radler?!

Tu su svi ispalili na živce i skužili da ih hvatamo u đir. Ali samo malo, da priča bude pitkija...

- Aaaaaaa, da radler, to ti je sok s alkoholon, nema veze s pivama.

- Koje van je pivo najbolje?

I tu su počeli kolutati očima, kraj bezbroj vrsta, ja sad pitam koje je prvo, a najbolje se snašao najiskusniji Ćipe:

- Svaki seks je zanimljiv, ovisno o mašti...

damir tolj, foto: vojko bašić / cropix

Kako napraviti svoje pivo



Evo su nam Soki i ekipa otkrili kako skuhati 20 litara APA piva (american pale ale), zahmeljenog, s izraženim tijelom i ustima punim okusa slada:

Sastojci:

- 5-6 kg slada pale ale
- 100 g hmelja cascade
- vrećica kvasca Safeale US – 0,5 (11,5 grama)
- 36 litara vode

Priprema:

Najprije zagrijati vodu na oko 71 Celzijev stupanj, pa dodati mljeveni slad (ječmeni). Ukomljavanje traje oko sat vremena (mješavina slada i vode na određenoj temperaturi). Na taj način se oslobađa šećer iz slada.

Onda se istoči sladovina, odnosno tekućina iz naše mješavine. U ono što je ostalo doda se nova voda na oko 75 stupnjeva, da bi se isprao ostatak šećera u sladu. Potom se iscijedi i ta voda.

Ona sada ide u lonac za kuhanje, zajedno s onom prvom vodom. Ta sladovina se sada kuha, najmanje sat vremena da ključa, a čim je zakipjela, dodaje se hmelj, za gorčinu. Nakon 45 minuta kuhanja dodaje se i hmelj za aromu. Što duže kuhamo hmelj, dobit ćemo više gorčine. Što ga kasnije dodajemo, dobit ćemo više arome.

Nakon sata kuhanja (na ključajućoj temperaturi) gasi se vatra. Tada je potrebno što prije sve ohladiti - da se spriječi kvarenje – na 20 stupnjeva. Onda se pretače u fermentor pa se doda kvasac. U fermentoru stoji 15 dana pod određenom temperaturom, s obzirom kakvo pivo želite.

Zatim se pivo pretače u bačvu od inoxa (keg) i dodaje se CO2, da bi pivo postalo gazirano.

Ako želite flaširati, onda pivovinu iz fermentora lijete u posudu za punjenje u boce. U posudu se dodaje rastopljeni šećer, uz lagano miješanje. To se radi također zbog gaziranja. Pune se boce koje leže 10 do 20 dana.

Upravo opisano pivo stajat će vas oko šest kuna po litri. Uzdravlje. Kad skuhate prvo, gotovo je, više nećete odustati...

Saznajte više:



Svi koji žele nešto pročitati ili naučiti o kućnom kuhanju piva, najbolje da na internetu potraže:

forum pivarstvo.info

blog hoću pivo


udruga Hmelj na fejsu



[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udruga hmelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-27 13:22:13 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-28 14:50:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-27 19:54:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11668 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/07/27/pivo00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7996080 Threads: 1 Questions: 1660633433 Slow queries: 4938355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112024523 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/upoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama-281204 [printLink] => /mozaik/hrana/upoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama-281204?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 389212 [name] => pivo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pivo [link] => /tag/pivo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 222475 [name] => udrugahmelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => udrugahmelj [link] => /tag/udrugahmelj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udruga hmelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Upoznajte najveće splitske pivoljupce: oni znaju sve o pivu, a svoje kuhaju u garažama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-20-58-37-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/27/pivo00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/27/pivo00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Pivo je zarazno i prenosi se tzv. kapljičnim putem ili orošavanjem, najčešće za velikih žega, kakve upravo nastojimo preživjeti i zato nema boljeg trenutka za našu priču. Čela su već orošena, a pune čaše osvježavajuće gorkog pale ale piva također: vežite se, polijećemo...

Svi misle da mi pivo kuvamo doma, da možemo jeftino lokat, a nije baš tako. Evo, ja iman dvista litara u garaži i nema ga ko popit. Dobro, može se ono radit i za kunu po boci, ali mene moj stout dođe poprilično...

Priča nam to Ante Kapitanović, Ćipe, dopredsjednik “Hmelja”, splitske udruge ljubitelja i kućnih pivara. Znam, da govorimo o vinarima, me biste se čudili, ali pivari, pa još u Splitu, to je priča baš za uz kriglicu.

Ja san drža kokoši i fazane, iman brod, eto ti ga tu prid tobon, ronin i iman kompresor, kaže mi žena da samo još s padobranon nisan skaka. Tako i s pivon: ja se probudin u subotu ujutro i ne znan šta ću sa sobon. Oden u garažu, upalin plin i kuvan, miksan šta mi padne na pamet. To je moj merak i moja zezancija, tumači Ćipe, najstariji među ekipom.

Tako je ispala prva Ćipina “Spiša”, belgijsko blond pivo od 5 posto alkohola, u stilu poznatog ‘Duvela’. I nije uopće loše, štoviše, samo ime bi vas lako prevarilo. Iako, Ćipe pretežito radi stout (tamno) i našiša ga na 12 posto, kao da je vino.



Moja prva piva bila je iz dnevnoga boravka... Zna san lika koji me u sve to uveja, a radija san iz ekstrakta ječmenoga slada. To ti je masa gusta ka med, ka sladilo se koristi svugdi, ima ti ga u svin dućanima zdrave spize, bio, eko i slično.

Znači, ekstrakt, hmelj i kvasac su išli, a ja ti nisan ima pojma za razne ricete i nisan ima pojma koji mi je to bija stil piva, ko je tada zna razliku među kvascima i to, govori Ante Prižmić, Riža.

Taj blagajnik Udruge “Hmelj”, pokazat će se nekoliko sati kasnije, sklon je minijaturama i preciznim vaganjem riječi, ocjena, omjera i svega ostalog u vezi s domaćom proizvodnjom. Riža je bio slomio kuk, ali ga ni to nije spriječilo da kuha pivo, pridržavajući se štaka.

A kućna pivovara zove mu se “Broken hip brewery”. Pivovara “Slomljeni kuk”. Simpa lik skroz, eno je morao kratko do Ćipina broda, istočiti nešto malo...

Ekipa se našla lako, po internetu ima tih foruma, a u Zagrebu i na kontinentu već se dobro razvija pokret kućnog i zanatskog pivarstva, vraćaju se mladi ljudi starim tradicijama, gdje god je bilo ječma i hmelja.

Kao što je kod nas bilo grožđa i za njim vina. No, pivski kvasci počeli su se širiti i po Dalmaciji, a ljudi o njima učiti.
Svratija mi je bija prika kod mene doma i ja mu natočija moje vlastito pšenično pivo. Pije on, pa gleda da me baš ne uvridi i govori: nije ti loše, stvarno, samo mi se čini da je ostalo mrvu mutno...

Pa, nije vino, kažen mu je, nego pšenično nefiltrirano i nepasterizirano pivo, takvo i mora bit, priča nam Ante Knežević, Soki, El Prezidente, dakle, čelni čovjek udruženih splitskih hmeljara.

On je, za razliku od političara i raznih drugih čelnika spremno prepuštao riječ kolegama iz udruge, što su oni jedva dočekali, pa je Soki ostao malo šotovoće. Zato smo mu prepustili da nam opiše jedno konkretno kuhanje, koje možete pročitati poslije na miru i na jednom mjestu, u jednom od okvira.



Jer je cijeli opis tog postupka u stvarnom našem druženju potrajao i razvukao se. Dok svatko iz ekipa doda po nešto, Ćipe mrvu više, a Riža stalno...

- Ovo ti je osnovno: kvasci jedu šećer, piške alkohol i prduckaju Ce-o-dva, razumiš - tumači Riža.

- A svaka feta kruva ti je tužna priča o ječmu koji je moga postat pivo, a nije - dodao je Siniša Anđelić, Sina, član udruge.

Jedini u svojstvu običnog člana, Sina nije govorio mnogo pod ternitom u poljudskoj lučici, gdje smo kušali i o domaćem pivu slušali. Kasnije je morao i prvi otići...

- Ja san potrošija prilično para u startu, prije nego šta san upozna ekipu. Za prvu opremu san da 700-800 kuna, ali se pokazalo da to nije bilo nužno. Nešto moš i posudit, a moš učit i na tuđin greškama, da ih ne ponavljaš. Tako ne trošiš uludo, objašnjava nam prednosti udruge član Sina.

Naši ljudi, osobito u Dalmaciji, naučili su se pretežno na jednu vrstu piva. Ako su u pitanju dvije – prosječni Dalmatinac će vam reći da su to onda svijetlo i tamno. Zapljusnuti smo industrijskim lagerima, a njih vam ne treba posebno elaborirati, to je ono što kod nas krste pivom, otvore s guštom bocu i popiju. Još ako zubi otpadaju od hladnoće, to bolje.

- Ljudima triba reć šta piju. Svak će ti reć da se piva radi od hmelja, ali kad mu daš zahmeljenu pivu, većina će popit dva guca... To je zato jer su pili pive s hmeljon kojega industrija nije koristila za razvijanje aroma, nego samo za gorčinu. A i taj hmelj industrija koristi u malin količinama, jer je tako jeftinije, otvara nam zavjese Mario Cvitković, Cvita, tajnik Udruge ‘Hmelj’.

On vam je držao Dva tona u splitskom Getu, s velikim izborom odličnih piva. Danas ćete domaće zanatske etikete naći opet kod njega, tamo iza Teatra, gdje radi kod Leopolda.

Cvitina garažna pivovara, tzv. Barbarossa, jer je u njega crvena brada, poslužila nam je da vidimo kako Splićani kuhaju domaće, ono koje nije za prodaju.

- Pokušavan nać pravu ricetu za moj omiljeni stila IPA - india pale ale, a spreman se napravit i jedan cream ale, govori Cvita.



A ta IPA je davni stil. Englezi su vozili pivo u Indiju, koja je masu daleko. Zato su joj dodavali dosta hmelja, jer je on prirodni konzervans. I daje ludilo arome, ali na njih nepce treba navikavati.

Lageraši iz Češke

- Nama je cilj da sve više ljudi kuva pivu, da in industrija ne gura svašta, ka šta je kukuruzna krupica, pura, brale, da bude jeftinije. Kad svit radi doma ili zanatski, onda to vridi, idu pravi sastojci, kvaliteta i to, pa se pokret širi, a krenija je iz Amerike. Pa znaš da su oni dugo pili loše pive i ljudima je bilo dosta, krenili su sami. Danas craft (zanatske) pive drže do 10 posto američkog tržišta, zanesen je Cvita i pun elana.

Normalno, pivskih stilova ima milijun, a osnovni su sastojci ječmeni slad (budu i druge žitarice), hmelj, voda i kvasac. Tu se možete igrati s bezbroj varijacija, doziranja i slično, uz različite temperature, koje su također bitne u proizvodnji.

- Česi i Švabe su lageraši, Belgijanci su razvili ludilo kvasce, a Englezi i Amerikanci dosta rade s raznim vrastama hmelja, ima ga u more sorti, podučavaju nas jadranski hmeljaši.

Tu se rasprava malo zahuktala i ne znaš više tko što govori, upadaju jedan drugom kako ih priča ponese:

- Hmelj ti je pivski začin i čuvar. Daje ti i gorčinu, ali i osvježavajuće citrusne note. Imaš ga šta baca na borovinu, pa na med, cviće, svašta...

- Govore da Dalmacija ne zna pivo, a znaš li da ima stari čovik iz Varoša, priko osandeset mu je i ima doma isto toliko staru ricetu za stout...

- A koju san ja ricetu učinija sebi za rođendan, cream ale je bija, sa rižon, kukuruzon i ječmon. Ćutija se kukuruz, ali na dobar način, svi su bili pukli na tu pivu...

- Ima sad svita šta kuva, uključuju se, Internet je tu napravija veliki bum. Ja isto dugo nisan ima muda skuvat prvu...

- Minja se to, prije se mislilo da je pivo za lokanje, za zidić i bauštelu, a vino za finu gospodu. Triba znat guštat u pravome pivu. Imaš ti jaka piva, pa kušaš lipo po dec, dva i svi okusi ovoga svita su unutra...

- I triba znat kad se šta pije. Neš ti priko marende okrenit po litre plavca maloga, past ćeš u nesvist, a po litre lagane pive će te oživit i ideš opet radit...

- A imaš ti i lokadura od vina...



Kafena i zelena boca

Broje oni tako mjehuriće u pivu, plinove pomoću kojih se toči, prebiru kvasce, plemenite i divlje, koji da su svuda oko nas, mjere temperature, nemam pojma, u filmu su teškom, a sunce prži sve oko nas ispod poljudske ternite, nigdje nikoga u lučici. Samo se mi pjenimo...

- Puno si dobija informacija...

- Ma, nije on pola zapisa...

- Ja bi baš volija da ipadne ovako kako pričamo, zajebancija...

- A ja bi da bude isto malo ozbiljno, kad smo se već uvatili...

- Ma je, da ozbiljno, a vidi nan logo od udruge, jedno oko pari napušeno, a drugo pijano...

I sve tako oni, pa smo morali malo ih omesti s par brzopoteznih.

- A je li bolja zelena ili kafena boca?

- Kafena, pivo ti ne voli svitlo.Sve craf pive su ti u kafenima, a zelena ti je marketing teški.

- Kako znaš da je pokvarena?

- Odma znaš, brale, kisela ti bude.

- Ali, pazi, imaš i kiselkasti stil, neko i to voli...

- Je li uvik bolja ladna?

- Ovisi, lageri su ladni, a aleovi na podrumsku temperaturu, 8 do 12 stupnjeva.



- A od čega se pokvari?

- Pokvarilo ti se auto, ti daš gasa, a ono ne ide i ti pitaš da šta mu je. Jgb, može bit svašta...

- Je li bolja starija piva, ono ka vino?

- Ovisi...

- Opet i to ovisi?!

- Neki stilovi su bolji mlađi, ka šta je pšenično, IPA, APA... A duže ti leže tamnija piva i s više alkohola...

- A radler?!

Tu su svi ispalili na živce i skužili da ih hvatamo u đir. Ali samo malo, da priča bude pitkija...

- Aaaaaaa, da radler, to ti je sok s alkoholon, nema veze s pivama.

- Koje van je pivo najbolje?

I tu su počeli kolutati očima, kraj bezbroj vrsta, ja sad pitam koje je prvo, a najbolje se snašao najiskusniji Ćipe:

- Svaki seks je zanimljiv, ovisno o mašti...

damir tolj, foto: vojko bašić / cropix

Kako napraviti svoje pivo



Evo su nam Soki i ekipa otkrili kako skuhati 20 litara APA piva (american pale ale), zahmeljenog, s izraženim tijelom i ustima punim okusa slada:

Sastojci:

- 5-6 kg slada pale ale
- 100 g hmelja cascade
- vrećica kvasca Safeale US – 0,5 (11,5 grama)
- 36 litara vode

Priprema:

Najprije zagrijati vodu na oko 71 Celzijev stupanj, pa dodati mljeveni slad (ječmeni). Ukomljavanje traje oko sat vremena (mješavina slada i vode na određenoj temperaturi). Na taj način se oslobađa šećer iz slada.

Onda se istoči sladovina, odnosno tekućina iz naše mješavine. U ono što je ostalo doda se nova voda na oko 75 stupnjeva, da bi se isprao ostatak šećera u sladu. Potom se iscijedi i ta voda.

Ona sada ide u lonac za kuhanje, zajedno s onom prvom vodom. Ta sladovina se sada kuha, najmanje sat vremena da ključa, a čim je zakipjela, dodaje se hmelj, za gorčinu. Nakon 45 minuta kuhanja dodaje se i hmelj za aromu. Što duže kuhamo hmelj, dobit ćemo više gorčine. Što ga kasnije dodajemo, dobit ćemo više arome.

Nakon sata kuhanja (na ključajućoj temperaturi) gasi se vatra. Tada je potrebno što prije sve ohladiti - da se spriječi kvarenje – na 20 stupnjeva. Onda se pretače u fermentor pa se doda kvasac. U fermentoru stoji 15 dana pod određenom temperaturom, s obzirom kakvo pivo želite.

Zatim se pivo pretače u bačvu od inoxa (keg) i dodaje se CO2, da bi pivo postalo gazirano.

Ako želite flaširati, onda pivovinu iz fermentora lijete u posudu za punjenje u boce. U posudu se dodaje rastopljeni šećer, uz lagano miješanje. To se radi također zbog gaziranja. Pune se boce koje leže 10 do 20 dana.

Upravo opisano pivo stajat će vas oko šest kuna po litri. Uzdravlje. Kad skuhate prvo, gotovo je, više nećete odustati...

Saznajte više:



Svi koji žele nešto pročitati ili naučiti o kućnom kuhanju piva, najbolje da na internetu potraže:

forum pivarstvo.info

blog hoću pivo


udruga Hmelj na fejsu



[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/upoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama-281204 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1a48059adfcc96d84052c6d05e41895d7fe1f9f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Upoznajte+najve%C4%87e+splitske+pivoljupce%3A+oni+znaju+sve+o+pivu%2C+a+svoje+kuhaju+u+gara%C5%BEama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fupoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama-281204 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fupoznajte-najvece-splitske-pivoljupce-oni-znaju-sve-o-pivu-a-svoje-kuhaju-u-garazama-281204 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => udruga hmelj [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranaudruga hmelj

Upoznajte najveće splitske pivoljupce: oni znaju sve o pivu, a svoje kuhaju u garažama

Piše PSD.
27. srpnja 2015. - 21:54
Pivo je zarazno i prenosi se tzv. kapljičnim putem ili orošavanjem, najčešće za velikih žega, kakve upravo nastojimo preživjeti i zato nema boljeg trenutka za našu priču. Čela su već orošena, a pune čaše osvježavajuće gorkog pale ale piva također: vežite se, polijećemo...

Svi misle da mi pivo kuvamo doma, da možemo jeftino lokat, a nije baš tako. Evo, ja iman dvista litara u garaži i nema ga ko popit. Dobro, može se ono radit i za kunu po boci, ali mene moj stout dođe poprilično...

Priča nam to Ante Kapitanović, Ćipe, dopredsjednik “Hmelja”, splitske udruge ljubitelja i kućnih pivara. Znam, da govorimo o vinarima, me biste se čudili, ali pivari, pa još u Splitu, to je priča baš za uz kriglicu.

Ja san drža kokoši i fazane, iman brod, eto ti ga tu prid to...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 22:58