stdClass Object
(
[id] => 624923
[title] => Šalšu svi obožavamo, ali pome za zimu možete koristiti u drugoj, vrhunskoj deliciji; Recepte smo 'pokupili' od vrsnih kuharica, evo kako smokve pretvoriti u krepko jelo
[alias] => salsu-svi-obozavamo-ali-pome-za-zimu-mozete-koristiti-u-drugoj-vrhunskoj-deliciji-recepte-smo-pokupili-od-vrsnih-kuharica-evo-kako-smokve-pretvoriti-u-krepko-jelo
[catid] => 270
[published] => 1
[introtext] =>
[fulltext] =>
S odlaskom ljeta sve je siromašnija ponuda svježeg sezonskog voća i povrća, ali to ne znači da i u ostatku godine ne možemo uživati u okusima koje volimo.
Vrijeme je za sakupljenje rezervi jer, osim u šalši, rajčicu možemo jesti i osušenu, a smokve kisele, a brojni drugi plodovi lijepo će se slagati u nekim kuhanim jelima.
Portal Domino donio je tako odlične prijedloge kako najbolje iskoristiti bogatstvo sezonskog voća kako bismo njegov okus mogli osjećati i nakon što sezona prođe, a svoje savjete dale su i iskusne kuharice.
1. Rajčice
Po našim domovima namirnica se uglavnom koristi za pripravu svima omiljene šalše, no s rajčicom se može napraviti puno više dobrih zimskih delicija.
Erin Hayes, voditeljica globalnog kulinarskog programa i strastvena vrtlarica izdvaja jedan od njih. Ona, primjerice, voli ubirati zelene plodove rajčice.
- Kisele zelene rajčice mogu postati gotov začin na vašem stolu. Volim dodati i nekoliko papričica u tekućinu u kojoj stoje rajčice, tako da imaju topliji okus – kaže.
Također, rajčice možete ubaciti u maslinovo ulje, kuhati na niskoj temperaturi dva do tri sata, dok ne ostanu suhe i dobit ćete sušene domaće rajčice.
Možete napraviti i namaz od rajčice, za kojeg je recept dala Nicole Konstantinakos, urednica kuharica.
Na laganoj vatri pirjajte dva do tri kilograma sušene, oguljene i nasjeckane rajčice bez sjemenki, sa sitno isječenim lukom, štapićem cimeta i prstohvatom paprike 20 minuta dok ne omekša.
Zatim procijedite smjesu (bacite štapić cimeta), dodajte otprilike dvije šalice šećera i nastavite kuhati. Kada se smjesa stisne, ostat će vam odličan namaz od rajčice savršen u kombinaciji s krekerima, u sendvičima ili uz piletinu ili ribu na žaru.
2. Smokve
Smokve imaju možda i najkraći životni vijek od svih ljetnih namirnica, ali postoji nekoliko načina da im produžite svježinu i slatkoću. Konstantinakos je otkrila kako ih obično stavlja u začinjeni sirup.
- Uzmite cijele zrele plodove i stavite ih u sirup s mirisnim klinčićima i cimetom. Možete ih kasnije narezati na sladoled ili jesti s jogurtom i zobenim pahuljicama.
Ako niste ljubitelj slatkoga, možete ih spremiti na drugi način. Cijele smokve stavite u staklenku. U drugu posudu stavite acceto balsamico, malo meda, soli i ružmarina ili timijana i prokuhajte ovu smjesu, a zatim prelijte njome smokve. Pustite da se ohladi i uživajte u jedinstvenom okusu.
3. Patlidžan
- Obožavam dobar Baba ganush (namaz od patlidžana) i uvijek zasadim previše patlidžana, tako da pred kraj sezone uglavnom jedem patlidžan na roštilju – kaže Hayes.
Nema veze ako su patlidžani malo oštećeni ili suhi – stavite ih iznad otvorenog plamena dok ne poprime zlatnožutu boju, a onda ogulite koru, očistite meso, zamrznite i čuvajte do sljedećeg korištenja. Ova kuharica također preporučuje korištenje patlidžana u juhama ili umacima.
4. Koštunjavo voće
Koštunice – sve voće koje sadrži košticu, uključujući breskve, marelice, trešnje i nektarine – sazrijevaju u ljeto.
Najbolje ih je očuvati kuhajući ih u sirupu s bijelim vinom, sjemenkama senfa, lovorovim listom i malo šećera. Sve skupa kuhajte u loncu na srednjoj temperaturi oko sat vremena dok ne postane gusto i lagano za razmazivanje.
Ovu smjesu kasnije možete koristiti kao slatki umak.
5. Bobičasto voće
- Svi prave džemove, marmelade ili pite s bobičastim voćem, ali ja uvijek koristim stare trikove – kaže Hayes.
Ona preporučuje da u standardni džem dodate malo čili papra ili citrusa, koji će namazu dati malo ljutkastog okusa koji će razbuditi vaše nepce.
Džem nije jedina opcija. Konstantinakos kaže da možete i zamrznuti sirova tijesta s bobičastim voćem, poput pite od borovnica ili pogačica s voćem, a koje ćete moći konzumirati kasnije.
Naravno, plodove možete zamrznuti i same i koristiti ih za kolače ili pahuljice s jogurtom. Položite ih u jednom sloju na lim za pečenje i držite u zamrzivaču dok ne budu potpuno čvrste, i nemojte nabacati bobice jedne na druge jer će se spojiti u velike komade.
Ovo su samo neke varijante čuvanja ljetnih namirnica. Opcija ima jako puno i zato, ako još niste, zaputite se na tržnicu i opskrbite zalihama koje će trajati do duboko u zimu.
S odlaskom ljeta sve je siromašnija ponuda svježeg sezonskog voća i povrća, ali to ne znači da i u ostatku godine ne možemo uživati u okusima koje volimo.
Vrijeme je za sakupljenje rezervi jer, osim u šalši, rajčicu možemo jesti i osušenu, a smokve kisele, a brojni drugi plodovi lijepo će se slagati u nekim kuhanim jelima.
Portal Domino donio je tako odlične prijedloge kako najbolje iskoristiti bogatstvo sezonskog voća kako bismo njegov okus mogli osjećati i nakon što sezona prođe, a svoje savjete dale su i iskusne kuharice.
1. Rajčice
Po našim domovima namirnica se uglavnom koristi za pripravu svima omiljene šalše, no s rajčicom se može napraviti puno više dobrih zimskih delicija.
Erin Hayes, voditeljica globalnog kulinarskog programa i strastvena vrtlarica izdvaja jedan od njih. Ona, primjerice, voli ubirati zelene plodove rajčice.
- Kisele zelene rajčice mogu postati gotov začin na vašem stolu. Volim dodati i nekoliko papričica u tekućinu u kojoj stoje rajčice, tako da imaju topliji okus – kaže.
Također, rajčice možete ubaciti u maslinovo ulje, kuhati na niskoj temperaturi dva do tri sata, dok ne ostanu suhe i dobit ćete sušene domaće rajčice.
Možete napraviti i namaz od rajčice, za kojeg je recept dala Nicole Konstantinakos, urednica kuharica.
Na laganoj vatri pirjajte dva do tri kilograma sušene, oguljene i nasjeckane rajčice bez sjemenki, sa sitno isječenim lukom, štapićem cimeta i prstohvatom paprike 20 minuta dok ne omekša.
Zatim procijedite smjesu (bacite štapić cimeta), dodajte otprilike dvije šalice šećera i nastavite kuhati. Kada se smjesa stisne, ostat će vam odličan namaz od rajčice savršen u kombinaciji s krekerima, u sendvičima ili uz piletinu ili ribu na žaru.
2. Smokve
Smokve imaju možda i najkraći životni vijek od svih ljetnih namirnica, ali postoji nekoliko načina da im produžite svježinu i slatkoću. Konstantinakos je otkrila kako ih obično stavlja u začinjeni sirup.
- Uzmite cijele zrele plodove i stavite ih u sirup s mirisnim klinčićima i cimetom. Možete ih kasnije narezati na sladoled ili jesti s jogurtom i zobenim pahuljicama.
Ako niste ljubitelj slatkoga, možete ih spremiti na drugi način. Cijele smokve stavite u staklenku. U drugu posudu stavite acceto balsamico, malo meda, soli i ružmarina ili timijana i prokuhajte ovu smjesu, a zatim prelijte njome smokve. Pustite da se ohladi i uživajte u jedinstvenom okusu.
3. Patlidžan
- Obožavam dobar Baba ganush (namaz od patlidžana) i uvijek zasadim previše patlidžana, tako da pred kraj sezone uglavnom jedem patlidžan na roštilju – kaže Hayes.
Nema veze ako su patlidžani malo oštećeni ili suhi – stavite ih iznad otvorenog plamena dok ne poprime zlatnožutu boju, a onda ogulite koru, očistite meso, zamrznite i čuvajte do sljedećeg korištenja. Ova kuharica također preporučuje korištenje patlidžana u juhama ili umacima.
4. Koštunjavo voće
Koštunice – sve voće koje sadrži košticu, uključujući breskve, marelice, trešnje i nektarine – sazrijevaju u ljeto.
Najbolje ih je očuvati kuhajući ih u sirupu s bijelim vinom, sjemenkama senfa, lovorovim listom i malo šećera. Sve skupa kuhajte u loncu na srednjoj temperaturi oko sat vremena dok ne postane gusto i lagano za razmazivanje.
Ovu smjesu kasnije možete koristiti kao slatki umak.
5. Bobičasto voće
- Svi prave džemove, marmelade ili pite s bobičastim voćem, ali ja uvijek koristim stare trikove – kaže Hayes.
Ona preporučuje da u standardni džem dodate malo čili papra ili citrusa, koji će namazu dati malo ljutkastog okusa koji će razbuditi vaše nepce.
Džem nije jedina opcija. Konstantinakos kaže da možete i zamrznuti sirova tijesta s bobičastim voćem, poput pite od borovnica ili pogačica s voćem, a koje ćete moći konzumirati kasnije.
Naravno, plodove možete zamrznuti i same i koristiti ih za kolače ili pahuljice s jogurtom. Položite ih u jednom sloju na lim za pečenje i držite u zamrzivaču dok ne budu potpuno čvrste, i nemojte nabacati bobice jedne na druge jer će se spojiti u velike komade.
Ovo su samo neke varijante čuvanja ljetnih namirnica. Opcija ima jako puno i zato, ako još niste, zaputite se na tržnicu i opskrbite zalihama koje će trajati do duboko u zimu.
Šalšu svi obožavamo, ali pome za zimu možete koristiti u drugoj, vrhunskoj deliciji; Recepte smo 'pokupili' od vrsnih kuharica, evo kako smokve pretvoriti u krepko jelo
Piše I. P.
25. rujna 2019. - 14:09
shutterstock_1469978987
S odlaskom ljeta sve je siromašnija ponuda svježeg sezonskog voća i povrća, ali to ne znači da i u ostatku godine ne možemo uživati u okusima koje volimo.
Vrijeme je za sakupljenje rezervi jer, osim u šalši, rajčicu možemo jesti i osušenu, a smokve kisele, a brojni drugi plodovi lijepo će se slagati u nekim kuhanim jelima.
Portal Domino donio je tako odlične prijedloge kako najbolje iskoristiti bogatstvo sezonskog voća kako bismo njegov okus mogli osjećati i nakon što sezona prođe, a svoje savjete dale su i iskusne kuharice.
1. Rajčice
Po našim domovima namirnica se uglavnom koristi za pripravu svima omiljene šalše, no s rajčicom se može napraviti puno više dobrih zimskih delicija.
Erin Hayes, voditeljica globalnog kulinarskog programa i strastvena vrtlarica izdvaja ...