stdClass Object ( [id] => 244837 [title] => Okuse i mirise ljeta sačuvajte u staklenkama: vrijeme je za pripremu pekmeza i džemova [alias] => okuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vrijeme je kasnog ljeta, ali zahvaljujući raznim voćnim delikatesama koje pohranjujemo u staklenke, njegove okuse i arome uspijevamo sačuvati i čuvati "zarobljenima" tijekom kasne jeseni, zime i proljeća.

Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.

Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih zemalja.

Ta različitost u receptima bilježi se od davnina, zapravo otkako su se od dunje u medu kuhali prvi pekmezi/marmelade u staroj Grčkoj i Rimu. Potom i kad se pekmez u 9. stoljeću pripremao od šljiva, krušaka, ruže i limuna, te su ga posluživali za desert bizantskom caru Konstantinu. A u srednjem vijeku njime su se sladili Francuzi i nazivali ga "marmelada" (od portugalske riječi "marmelo", ili dunja), pa i engleski kralj Henrik VIII.

Pekmez od šljiva

S vremenom su ga počeli pripremati i siromašniji Europljani, i to od jedne ili više vrsta voća s imanja. Tako su majstori u pripremanju marmelade/pekmeza od šljiva postali kulinari kontinentalnog dijela Europe, a u pripremanju pekmeza od smokava oni duž obala Sredozemlja. No, te vrste voća kod nas se, kao i drugdje u svijetu, koriste i za pripremu džemova.

Ipak nešto kasnije nego pekmeza, jer je prvi džem u Škotskoj pripremljen u 18. stoljeću od viška neprodanih agruma. Otad kulinari paze na razlike između pekmeza i džemova, čak i kad koriste istovrsno voće poput šljiva i smokva.

Ukuhavaju ih po stotinu i jednoj recepturi, ali za pekmez/marmeladu od šljiva je zajedničko da uvijek koriste zrele, oguljene plodove, izvađenih koštica i narezane. Određenoj količini voća primiješaju šećer (na primjer, 5 kg šljiva i 1 do 1,5 kg šećera), te ih miješaju tri-četiri sata na laganoj vatri. Šljive se pasiraju ili usitne štapnim mikserom, a onda se pekmez miješanjem nastavi kuhati dok ne nestane soka.   
 
Kad se priprema džem od šljiva, treba grubo narezati plodove bez koštica da bi nakon kuhanja ostali tragovi voća. Prije kuhanja doda se šećer (na primjer, 3 kg šljiva i 500 g šećera) i džem se kuha tri sata, te se pri kraju doda po potrebi malo želatine i različiti dodaci.

Džem od smokava

 Većih razlika nema ni kad se pripremaju pekmez i džem od smokava. Šećer je uvijek neizbježan dodatak (primjerice, za pekmez 5 kg smokava i 1,5 kg šećera, dok za džem 2 kg smokava i 70 dag šećera), te po želji još i rum, aromatizirani šećer s vanilijom, naribana korica agruma... I dok se pekmez od smokava kuha, miješajući, dva sata na laganoj vatri, džem je potrebno kraće kuhati na jačoj vatri.

Kad su pekmez i džem od smokava i šljiva kuhani, premjeste se u sterilizirane staklenke i kratko odlože u zagrijanu pećnicu. Zatim se zatvore metalnim poklopcem ili celofanom, ohlade, te drže na suhom i hladnom mjestu.

d.v., foto: shutterstock


Chutney - dodatak slanim jelima

Grožđe dospijeva nešto kasnije, koji tjedan nakon smokava i šljiva, a danas se koristi uvelike za pripremanje pekmeza, džemova i dodataka za slana jela – tzv. chutneyje.

Chutney je vrlo ukusan i obvezno se priprema uz dodatak pirea od jabuka, te vode u kojoj su se kuhale kore i koštice od jabuka jer se onda bolje želira. Chutney se može pripremati i uz dodatak ukuhane ljutike jer je tada još pikantniji.

Svi spomenuti pripravci sadrže veće količine šećera, pa treba biti oprezan prigodom konzumacije. Međutim, budući da se koriste u malim količinama, slobodno ih mogu koristiti svi, od djece do ljudi poznije životne dobi ako su relativno zdravi.

Slatko-slane kombinacije, džemovi, pekmezi i chutney s mesom ili ribom uvelike se tradicionalno koriste u brojnim kuhinjama, a u nas se te kombinacije polako, ali sigurno probijaju na svakodnevne jelovnike obogaćujući i šireći lepezu okusa naših tradicionalnih jela.





[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-08-29 11:06:55 [created_by] => 33 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-09-10 19:14:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-08-29 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9906 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/08/28/Panorama/shutterstock_213344734.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x480" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4333275 Threads: 4 Questions: 135689071 Slow queries: 58030 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4068290 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/okuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova-244837 [printLink] => /mozaik/hrana/okuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova-244837?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 201317 [name] => pekmez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pekmez [link] => /tag/pekmez ) [1] => stdClass Object ( [id] => 201318 [name] => džem [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dzem [link] => /tag/dzem ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226168 [name] => zimnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zimnica [link] => /tag/zimnica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Okuse i mirise ljeta sačuvajte u staklenkama: vrijeme je za pripremu pekmeza i džemova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-06-09-18-33 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/28/Panorama/shutterstock_213344734.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/08/28/Panorama/shutterstock_213344734.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vrijeme je kasnog ljeta, ali zahvaljujući raznim voćnim delikatesama koje pohranjujemo u staklenke, njegove okuse i arome uspijevamo sačuvati i čuvati "zarobljenima" tijekom kasne jeseni, zime i proljeća.

Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.

Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih zemalja.

Ta različitost u receptima bilježi se od davnina, zapravo otkako su se od dunje u medu kuhali prvi pekmezi/marmelade u staroj Grčkoj i Rimu. Potom i kad se pekmez u 9. stoljeću pripremao od šljiva, krušaka, ruže i limuna, te su ga posluživali za desert bizantskom caru Konstantinu. A u srednjem vijeku njime su se sladili Francuzi i nazivali ga "marmelada" (od portugalske riječi "marmelo", ili dunja), pa i engleski kralj Henrik VIII.

Pekmez od šljiva

S vremenom su ga počeli pripremati i siromašniji Europljani, i to od jedne ili više vrsta voća s imanja. Tako su majstori u pripremanju marmelade/pekmeza od šljiva postali kulinari kontinentalnog dijela Europe, a u pripremanju pekmeza od smokava oni duž obala Sredozemlja. No, te vrste voća kod nas se, kao i drugdje u svijetu, koriste i za pripremu džemova.

Ipak nešto kasnije nego pekmeza, jer je prvi džem u Škotskoj pripremljen u 18. stoljeću od viška neprodanih agruma. Otad kulinari paze na razlike između pekmeza i džemova, čak i kad koriste istovrsno voće poput šljiva i smokva.

Ukuhavaju ih po stotinu i jednoj recepturi, ali za pekmez/marmeladu od šljiva je zajedničko da uvijek koriste zrele, oguljene plodove, izvađenih koštica i narezane. Određenoj količini voća primiješaju šećer (na primjer, 5 kg šljiva i 1 do 1,5 kg šećera), te ih miješaju tri-četiri sata na laganoj vatri. Šljive se pasiraju ili usitne štapnim mikserom, a onda se pekmez miješanjem nastavi kuhati dok ne nestane soka.   
 
Kad se priprema džem od šljiva, treba grubo narezati plodove bez koštica da bi nakon kuhanja ostali tragovi voća. Prije kuhanja doda se šećer (na primjer, 3 kg šljiva i 500 g šećera) i džem se kuha tri sata, te se pri kraju doda po potrebi malo želatine i različiti dodaci.

Džem od smokava

 Većih razlika nema ni kad se pripremaju pekmez i džem od smokava. Šećer je uvijek neizbježan dodatak (primjerice, za pekmez 5 kg smokava i 1,5 kg šećera, dok za džem 2 kg smokava i 70 dag šećera), te po želji još i rum, aromatizirani šećer s vanilijom, naribana korica agruma... I dok se pekmez od smokava kuha, miješajući, dva sata na laganoj vatri, džem je potrebno kraće kuhati na jačoj vatri.

Kad su pekmez i džem od smokava i šljiva kuhani, premjeste se u sterilizirane staklenke i kratko odlože u zagrijanu pećnicu. Zatim se zatvore metalnim poklopcem ili celofanom, ohlade, te drže na suhom i hladnom mjestu.

d.v., foto: shutterstock


Chutney - dodatak slanim jelima

Grožđe dospijeva nešto kasnije, koji tjedan nakon smokava i šljiva, a danas se koristi uvelike za pripremanje pekmeza, džemova i dodataka za slana jela – tzv. chutneyje.

Chutney je vrlo ukusan i obvezno se priprema uz dodatak pirea od jabuka, te vode u kojoj su se kuhale kore i koštice od jabuka jer se onda bolje želira. Chutney se može pripremati i uz dodatak ukuhane ljutike jer je tada još pikantniji.

Svi spomenuti pripravci sadrže veće količine šećera, pa treba biti oprezan prigodom konzumacije. Međutim, budući da se koriste u malim količinama, slobodno ih mogu koristiti svi, od djece do ljudi poznije životne dobi ako su relativno zdravi.

Slatko-slane kombinacije, džemovi, pekmezi i chutney s mesom ili ribom uvelike se tradicionalno koriste u brojnim kuhinjama, a u nas se te kombinacije polako, ali sigurno probijaju na svakodnevne jelovnike obogaćujući i šireći lepezu okusa naših tradicionalnih jela.





[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/okuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova-244837 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a0f8f0d4d1a39bab07124987e1e96ba4bf78dcee [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Okuse+i+mirise+ljeta+sa%C4%8Duvajte+u+staklenkama%3A+vrijeme+je+za+pripremu+pekmeza+i+d%C5%BEemova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fokuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova-244837 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fokuse-i-mirise-ljeta-sacuvajte-u-staklenkama-vrijeme-je-za-pripremu-pekmeza-i-dzemova-244837 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka zimnica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hranaslatka zimnica

Okuse i mirise ljeta sačuvajte u staklenkama: vrijeme je za pripremu pekmeza i džemova

Piše PSD.
29. kolovoza 2014. - 13:11
Vrijeme je kasnog ljeta, ali zahvaljujući raznim voćnim delikatesama koje pohranjujemo u staklenke, njegove okuse i arome uspijevamo sačuvati i čuvati "zarobljenima" tijekom kasne jeseni, zime i proljeća.

Šljive i smokve u nas dozrijevaju tijekom ljeta, a to se voće jede svježe i sušeno, te kuhano ili pečeno kao sastojak nadjeva i umaka za slana i slatka jela. Tradicionalno se ukuhava i za marmelade/pekmeze i džemove u industrijskim pogonima, a čine to i mnoge kućanice u svojim domovima.

Pritom često koriste provjerene recepte svojih baka, koje upotpune dodacima poput želatine, šećera s okusom vanilije, nekih alkoholnih pića, octa, muškatnog oraščića, cimeta... Stoga ima razlika u načinima ukuhavanja šljiva i smokava u našim regionalnim kuhinjama i onima drugih zemalja. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:09