stdClass Object ( [id] => 1000669 [title] => Krenite mijesiti, guštat ćete u delicijama! Franica nam otkriva prvoklasne stogodišnje recepte, za kojima su poludjeli Amerikanci, ali i Jelena Rozga [alias] => krenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Korčulanka Franica Tasovac, dugogodišnja nastavnica razredne nastave Osnovne škole “Petar Kanavelić”, predstavila je svoju drugu kuharicu “Slatka Hrvatska”, u kojoj je zabilježila 73 recepta tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske, a svaki recept prati i fotografija.

Mast umjesto maslaca, karakteristični varenik, kukuruzno brašno, rakija od divlje ruže, rogač, smokva, naranča, mindul... samo su dio sastojaka, koje je učiteljica Franica iz prošlosti vratila u 21. stoljeće i to pomoću svoje dvije kuharice, “Slatka Korčula”, koja je izašla 2014. godine, te njezina opširnijeg nastavka “Slatka Hrvatska” koji je svjetlo dana ugledao u kolovozu 2019. godine.

Dinamični omoti uz pristupačnu cijenu napravili su od kuharica pravi hit i to ne samo na otoku i u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, jer Franica dobiva mailove iz najudaljenijih zemalja.

Tako se danas gospodin klašun, bez kojeg je nezamisliva bilo koja korčulanska fešta, pravi i u Češkoj, Litvi, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Americi pa čak i u Japanu.

Baka Milica bi prebacila preko zidića

Sve je započelo davno, prije petnaestak godina tijekom projekta “Korčula, grad kroz vrijeme”. Franica je tada vodila grupu učenika koji su radili kolače, pekli su cukarine, broštulavali mindule i arancine.

Recepte su uvezli u malu knjižicu sa špagom, a zaradu od prodaje su uplatili za pomoć žrtvama uragana Katrine u New Orleansu.

- Volim Korčulu, obožavam taj grad, šetajući jednog dana gledala sam suvenire od kamena. Zanimljivi su, ali teški za kufer i putovanja, sjetila sam se te knjižice i došla na ideju da napravim kuharicu koja je ujedno i suvenir.

Slatkarije su se nametnule same od sebe, kao dijete, ali i danas strahovito volim slatko. Jako mi je zanimljivo isprobavati tuđe kolače, mama je uvijek nešto mutila, a sjećam se i bake Milice, Slavonke susjede koja je sve što je pekla prebacivala preko zidića na probu.

Uvik sam za sve što mi se svidilo pitala mogu li dobiti recept i to su temelji “Slatke Korčule” - prisjetila se Franica kako je nastala njezina prva kuharica.

“Slatka Korčula” izlazi 2014. godine i postiže zapaženi uspjeh kako u Korčuli, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Na promociji u Centru za kulturu u Korčuli tražilo se mjesto više, Korčulani su bili oduševljeni, ali i mnoge javne i poznate ličnosti došle su po svoj primjerak na predstavljanje u zagrebačku galeriju “Velvet”.

Jedna od njih bila je i Jelena Rozga, koja se ponosno fotografirala sa svojim primjerom slatkarija korčulanskih noni.

Nasljeđe korčulanskih noni

I zaista se radi o baštini i nasljeđu prvenstveno korčulanskih noni. Više od 30 recepata sadrže gotovo jednake sastojke, one koji su ono vrijeme bili dostupni, a opet svaki od ih recepata daje potpuno različit rezultat, odnosno kolač.

Franica nam priznaje kako je neke recepte imala u svojoj “slatkoj” bilježnici, a ono što nije znala nije se ustručavala pitati starije žene u gradu, koje su bile poznate po dobrim kolačima.

Tako je saznala, među ostalim, da se cukarini i klašuni ne posipaju šećerom u prahu, već se namoče u domaću rakiju od divlje ruže te se valjaju u krupni šećer pa se nakon nekoliko dana “uhvati” hrskava korica.

---

image
Andro Tasovac
---

Svi su recepti strogo tradicionalni, bez pomodnih dodataka, a te se filozofije držala i radeći na nastavku “Slatka Hrvatska”.

- Ideja o “Slatkoj Hrvatskoj” nastaje jako brzo, ljudi su me pitali gdje je npr. lumblija? Imala sam je u planu napraviti zajedno s Biljanom Milinom, vrsnom i nagrađivanom slastičarkom koja je ujedno i moja prijateljica, no Biba je previše zauzeta svojim obavezama pa sam krenula sama u projekt.

Koncept kuharice je šetnja od kontinentalnog dijela Hrvatske do Dalmacije, sakupila sam više od 100 recepata od čega sam odabrala 73 recepta - kaže nam Franica.

Praktične upute

Franici je i dalje cilj bio da njezina kuharica bude praktična i da je se može pospremiti u torbu, ali i da recepti budu tradicionalni i izvorni te da svaki dio Hrvatske bude zastupljen.

Nije vjerovala niti posezala za internetskim receptima, već je kontaktirala slastičarke i none diljem Hrvatske. Tako je nazvala bakicu s Krka za presnac od sira, oslanjajući se prvenstveno na usmenu predaju i vještine starijih ljudi.

Orasi i lješnjaci su karakteristični za sjever, ističe, a minduli, limuni i naranče za Istru i Dalmaciju, tako su se u kuharici našle stonska torta, rapska torta koja je jako komplicirana, posebna i jako fina skradinska torta, međimurska gibanica pa sve do šapa, medenjaka, paprenjaka...

---

image
Andro Tasovac
---

Priprema “Slatke Hrvatske” trajala je znatno duže od prve kuharice, Franica je izračunala da je na njoj radila više od 600 sati okružena obitelji i prijateljima koji su njezina najveća podrška, savjetnici i pomoć. Svaki je kolač napravila najmanje dvaput, neke i više, a degustirale su i ocijenile njene prijateljice.

Podrška muža i sinova

Prijateljica Tonka je radila omot za obje kuharice, prijateljica Biba radila je fotografije za prvu kuharicu, za prijevode na engleski također su zaslužni prijatelji i kolegice kao i za predgovore kolegica Klaudija. Ipak, najveća joj je podrška obitelj.

- Suprug me u potpunosti podupire kao i moja dva sina koji su se udružili i napravili fotografije za drugu kuharicu. Moj stariji sin je bio malo skeptičan u početku, no ubrzo je priznao da nije bio u pravu.

Ipak, kompletni rad na kuharici sam odradila sama i zaista se radi o stotinama sati rada. Financijski se projekt baš i ne isplati, ali duša mi je ispunjena i jako sam sretna i zadovoljna što sam to napravila.

Danas, kad prijatelji dođu kod mene njihova su očekivanja velika, ali meni to ne smeta, uživam u tome jer jednostavno volim kuhati i praviti kolače - zaključuje Franica.

Franica danas prima mailove iz cijeloga svijeta, nekad su to pohvale, a nekad i dodatna pitanja. Nedavno joj se javila bakica iz Teksasa kojoj je unuka s ljetovanja u Korčuli donijela njenu kuharicu.

Bakica je za Božić u Teksasu odlučila napraviti korčulanske pinjokine, ali joj nije bilo jasno koliko je to “1 prašak za pecivo”. Franicu je to ponukalo da u “Slatkoj Hrvatskoj” sve sastojke navede u gramima.

Bitna je samo volja

Franica je tako, u želji da sačuva korčulansku i hrvatsku kulturnu i kulinarsku baštinu, kreirala jedan autohtoni, zanimljivi i praktični suvenir koji će ove godine prijaviti i na natječaj za prepoznatljivi suvenir Grada Korčule.

No, prepoznaju li Korčulani ono što oduševljava strance, odnosno, kakva je kultura i trend izrade kolača na otoku?

- Kad mi ljeti, u gradu, u restoranu posluže smokvu umočenu u čokoladu, ja poludim. Toliko smo bogati baštinom, a definiramo se smokvom u čokoladu, to mi je i više nego bezveze.

Posežemo za cheesecakeovima i muffinima, ali čini mi se da je ono naše ipak na kraju najbolje. I danas se sjećam dunda Vita Padovana koji je radio u Aruli.

---

image
---

Bio je nenadmašan slastičar, radio je najbolji štrudel, orahnjaču, dobošicu... Kad sam bila dijete, imali su otvorenu kuhinju, često sam ga gledala kako radi i jedva sam čekala da mi za rođendan napravi košaru od krokanata s bombicama koje meni nikad neće ispasti kao njemu - nostalgično se prisjetila.

Franica nas je pokušala uvjeriti kako bi se napravio dobar kolač ne treba posebna vještina, već samo volja. Treba li hrabrosti upustiti se u izradu slavnoga klašuna, tako ukusnog i tako kompliciranog?

Ne, tvrdi Franica, za kolač je bitan dobar recept, bitno je pratiti gramažu, tvrdi, nije to kao kuhanje slanog jela pa ćeš staviti malo soli ili omiljenog začina po svom guštu. Za dobar kolač treba ti samo dobar recept, a toga u Franice ne nedostaje. Neke je podijelila s nama, ostale pronađite u njenim slatkim kuharicama. 

---

Pogačice s čvarcima


"Pogačice se mogu poslužiti kao slano predjelo za grickanje, ali i kao desert uz nešto slatko", savjetuje Franica

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

300 ml mlijeka

1 žlica šećera

600 g brašna

1 žličica soli

2 jaja

200 g mljevenih čvaraka

Priprema:

U mlakom mlijeku izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti kvasac da naraste. Pomiješati malo brašna, sol i jaja. Dodati kvasac i uz dodavanje brašna umiješati tijesto. Ostaviti ga da naraste.

Tijesto tanko razvaljati i polovinu premazati polovinom čvaraka. Preklopiti ga, pokriti krpom te nakon dvadeset minuta ponoviti postupak.

Treći put tijesto razvaljati i preklopiti ga s gornje i donje strane te s lijeve i desne strane da se dobije oblik male zatvorene knjige.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti ga dvadeset minuta.

Pećnicu ugrijati na 200 C.

Tijesto razvaljati (ne pretanko) i čašom vaditi pogačice te slagati na lim obložen masnim papirom. Peći ih 15 minuta.

---

---

Salenjaci


“Slavonski kolač koji me oduševio, pravi se od svinjskog sala, punjen je pekmezom od šljiva i fantastičan je”

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

250 ml mlijeka

1 žličica šećera

Oko 400 g brašna

1 žlica šećera

Pola žličice soli

200 g sala

Pekmez od šljiva
Šećer u prahu

Priprema:

U toplom mlijeku razmutiti kvasac sa žlicom šećera, posuti žličicom brašna i ostaviti da naraste.

Pomiješati polovinu brašna, šećer, sol i uzašli kvasac.

Uz dodavanje brašna umiješati mekano tijesto. Pokriti ga krpom i ostaviti da se udvostruči.

Salo očistiti od žila i kožice te ga izraditi tupom stranom noža ili u stroju za mljevenje.

Tijesto razvaljati u pravokutnik, premazati ga trećinom sala i preklopiti. Valjkom ga malo udarati, pokriti krpom i ostaviti petnaestak minuta.

Postupak ponoviti još dva puta.

Pećnicu ugrijati na 210 C

Tijesto razvaljati i isjeći na kvadrate. Na sredini svakog staviti malu žlicu pekmeza, preklopiti ga i slagati na lim obložen masnim papirom.

Salenjake peći 15 minuta, a ohlađene posuti šećerom u prahu.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPIZA ZA OSCARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => SPIZA ZA OSCARA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-17 10:06:29 [created_by] => 3091 [created_by_alias] => Dora Lozica [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-19 17:15:56 [modified_by] => 3091 [publish_up] => 2020-01-19 17:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619824.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619822.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619826.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619828.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619830.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619832.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619834.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619836.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619838.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/17\/12619842.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Andro Tasovac","Andro Tasovac","Andro Tasovac","Andro Tasovac","Andro Tasovac","Andro Tasovac","Andro Tasovac","","Dora Lozica",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","Franica Tasovac","Franica Tasovac: Za kola\u010d je samo bitan dobar recept, bitno je pratiti grama\u017eu. I dobra volja!",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12619824_1280.jpg":"1280x1280","k_12619824_1024.jpg":"1024x1024","k_12619824_640.jpg":"640x640","k_12619824_480.jpg":"480x480","k_12619824_340.jpg":"340x340","k_12619824_220.jpg":"220x220","o_12619824_1280.jpg":"1280x853","o_12619824_1024.jpg":"1024x682","o_12619824_640.jpg":"640x426","o_12619824_480.jpg":"480x320","o_12619824_340.jpg":"340x226","o_12619824_220.jpg":"220x146","h_12619824_1280.jpg":"1280x854","h_12619824_1024.jpg":"1024x683","h_12619824_640.jpg":"640x427","h_12619824_480.jpg":"480x320","h_12619824_340.jpg":"340x227","h_12619824_220.jpg":"220x147","pp_12619824_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619824_1024.jpg":"805x1024","pp_12619824_640.jpg":"503x640","pp_12619824_480.jpg":"377x480","pp_12619824_340.jpg":"267x340","pp_12619824_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619822_1280.jpg":"1280x1280","k_12619822_1024.jpg":"1024x1024","k_12619822_640.jpg":"640x640","k_12619822_480.jpg":"480x480","k_12619822_340.jpg":"340x340","k_12619822_220.jpg":"220x220","o_12619822_1280.jpg":"1280x853","o_12619822_1024.jpg":"1024x682","o_12619822_640.jpg":"640x426","o_12619822_480.jpg":"480x320","o_12619822_340.jpg":"340x226","o_12619822_220.jpg":"220x146","h_12619822_1280.jpg":"1280x854","h_12619822_1024.jpg":"1024x683","h_12619822_640.jpg":"640x427","h_12619822_480.jpg":"480x320","h_12619822_340.jpg":"340x227","h_12619822_220.jpg":"220x147","pp_12619822_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619822_1024.jpg":"805x1024","pp_12619822_640.jpg":"503x640","pp_12619822_480.jpg":"377x480","pp_12619822_340.jpg":"267x340","pp_12619822_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619826_1280.jpg":"1280x1280","k_12619826_1024.jpg":"1024x1024","k_12619826_640.jpg":"640x640","k_12619826_480.jpg":"480x480","k_12619826_340.jpg":"340x340","k_12619826_220.jpg":"220x220","o_12619826_1280.jpg":"1280x853","o_12619826_1024.jpg":"1024x682","o_12619826_640.jpg":"640x426","o_12619826_480.jpg":"480x320","o_12619826_340.jpg":"340x226","o_12619826_220.jpg":"220x146","h_12619826_1280.jpg":"1280x854","h_12619826_1024.jpg":"1024x683","h_12619826_640.jpg":"640x427","h_12619826_480.jpg":"480x320","h_12619826_340.jpg":"340x227","h_12619826_220.jpg":"220x147","pp_12619826_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619826_1024.jpg":"805x1024","pp_12619826_640.jpg":"503x640","pp_12619826_480.jpg":"377x480","pp_12619826_340.jpg":"267x340","pp_12619826_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2067","k_12619828_1280.jpg":"1280x1280","k_12619828_1024.jpg":"1024x1024","k_12619828_640.jpg":"640x640","k_12619828_480.jpg":"480x480","k_12619828_340.jpg":"340x340","k_12619828_220.jpg":"220x220","o_12619828_1280.jpg":"1280x1378","o_12619828_1024.jpg":"1024x1102","o_12619828_640.jpg":"640x689","o_12619828_480.jpg":"480x516","o_12619828_340.jpg":"340x366","o_12619828_220.jpg":"220x236","h_12619828_1280.jpg":"1280x854","h_12619828_1024.jpg":"1024x683","h_12619828_640.jpg":"640x427","h_12619828_480.jpg":"480x320","h_12619828_340.jpg":"340x227","h_12619828_220.jpg":"220x147","pp_12619828_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619828_1024.jpg":"805x1024","pp_12619828_640.jpg":"503x640","pp_12619828_480.jpg":"377x480","pp_12619828_340.jpg":"267x340","pp_12619828_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619830_1280.jpg":"1280x1280","k_12619830_1024.jpg":"1024x1024","k_12619830_640.jpg":"640x640","k_12619830_480.jpg":"480x480","k_12619830_340.jpg":"340x340","k_12619830_220.jpg":"220x220","o_12619830_1280.jpg":"1280x853","o_12619830_1024.jpg":"1024x682","o_12619830_640.jpg":"640x426","o_12619830_480.jpg":"480x320","o_12619830_340.jpg":"340x226","o_12619830_220.jpg":"220x146","h_12619830_1280.jpg":"1280x854","h_12619830_1024.jpg":"1024x683","h_12619830_640.jpg":"640x427","h_12619830_480.jpg":"480x320","h_12619830_340.jpg":"340x227","h_12619830_220.jpg":"220x147","pp_12619830_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619830_1024.jpg":"805x1024","pp_12619830_640.jpg":"503x640","pp_12619830_480.jpg":"377x480","pp_12619830_340.jpg":"267x340","pp_12619830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619832_1280.jpg":"1280x1280","k_12619832_1024.jpg":"1024x1024","k_12619832_640.jpg":"640x640","k_12619832_480.jpg":"480x480","k_12619832_340.jpg":"340x340","k_12619832_220.jpg":"220x220","o_12619832_1280.jpg":"1280x853","o_12619832_1024.jpg":"1024x682","o_12619832_640.jpg":"640x426","o_12619832_480.jpg":"480x320","o_12619832_340.jpg":"340x226","o_12619832_220.jpg":"220x146","h_12619832_1280.jpg":"1280x854","h_12619832_1024.jpg":"1024x683","h_12619832_640.jpg":"640x427","h_12619832_480.jpg":"480x320","h_12619832_340.jpg":"340x227","h_12619832_220.jpg":"220x147","pp_12619832_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619832_1024.jpg":"805x1024","pp_12619832_640.jpg":"503x640","pp_12619832_480.jpg":"377x480","pp_12619832_340.jpg":"267x340","pp_12619832_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619834_1280.jpg":"1280x1280","k_12619834_1024.jpg":"1024x1024","k_12619834_640.jpg":"640x640","k_12619834_480.jpg":"480x480","k_12619834_340.jpg":"340x340","k_12619834_220.jpg":"220x220","o_12619834_1280.jpg":"1280x853","o_12619834_1024.jpg":"1024x682","o_12619834_640.jpg":"640x426","o_12619834_480.jpg":"480x320","o_12619834_340.jpg":"340x226","o_12619834_220.jpg":"220x146","h_12619834_1280.jpg":"1280x854","h_12619834_1024.jpg":"1024x683","h_12619834_640.jpg":"640x427","h_12619834_480.jpg":"480x320","h_12619834_340.jpg":"340x227","h_12619834_220.jpg":"220x147","pp_12619834_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619834_1024.jpg":"805x1024","pp_12619834_640.jpg":"503x640","pp_12619834_480.jpg":"377x480","pp_12619834_340.jpg":"267x340","pp_12619834_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619836_1280.jpg":"1280x1280","k_12619836_1024.jpg":"1024x1024","k_12619836_640.jpg":"640x640","k_12619836_480.jpg":"480x480","k_12619836_340.jpg":"340x340","k_12619836_220.jpg":"220x220","o_12619836_1280.jpg":"1280x853","o_12619836_1024.jpg":"1024x682","o_12619836_640.jpg":"640x426","o_12619836_480.jpg":"480x320","o_12619836_340.jpg":"340x226","o_12619836_220.jpg":"220x146","h_12619836_1280.jpg":"1280x854","h_12619836_1024.jpg":"1024x683","h_12619836_640.jpg":"640x427","h_12619836_480.jpg":"480x320","h_12619836_340.jpg":"340x227","h_12619836_220.jpg":"220x147","pp_12619836_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619836_1024.jpg":"805x1024","pp_12619836_640.jpg":"503x640","pp_12619836_480.jpg":"377x480","pp_12619836_340.jpg":"267x340","pp_12619836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12619838_1280.jpg":"1280x1280","k_12619838_1024.jpg":"1024x1024","k_12619838_640.jpg":"640x640","k_12619838_480.jpg":"480x480","k_12619838_340.jpg":"340x340","k_12619838_220.jpg":"220x220","o_12619838_1280.jpg":"1280x1920","o_12619838_1024.jpg":"1024x1536","o_12619838_640.jpg":"640x960","o_12619838_480.jpg":"480x720","o_12619838_340.jpg":"340x510","o_12619838_220.jpg":"220x330","h_12619838_1280.jpg":"1280x854","h_12619838_1024.jpg":"1024x683","h_12619838_640.jpg":"640x427","h_12619838_480.jpg":"480x320","h_12619838_340.jpg":"340x227","h_12619838_220.jpg":"220x147","pp_12619838_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619838_1024.jpg":"805x1024","pp_12619838_640.jpg":"503x640","pp_12619838_480.jpg":"377x480","pp_12619838_340.jpg":"267x340","pp_12619838_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12619842_1280.jpg":"1280x1280","k_12619842_1024.jpg":"1024x1024","k_12619842_640.jpg":"640x640","k_12619842_480.jpg":"480x480","k_12619842_340.jpg":"340x340","k_12619842_220.jpg":"220x220","o_12619842_1280.jpg":"1280x853","o_12619842_1024.jpg":"1024x682","o_12619842_640.jpg":"640x426","o_12619842_480.jpg":"480x320","o_12619842_340.jpg":"340x226","o_12619842_220.jpg":"220x146","h_12619842_1280.jpg":"1280x854","h_12619842_1024.jpg":"1024x683","h_12619842_640.jpg":"640x427","h_12619842_480.jpg":"480x320","h_12619842_340.jpg":"340x227","h_12619842_220.jpg":"220x147","pp_12619842_1280.jpg":"1006x1280","pp_12619842_1024.jpg":"805x1024","pp_12619842_640.jpg":"503x640","pp_12619842_480.jpg":"377x480","pp_12619842_340.jpg":"267x340","pp_12619842_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7961631 Threads: 7 Questions: 1590574334 Slow queries: 4859186 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112292677 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) ) [link] => /mozaik/hrana/krenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga-1000669 [printLink] => /mozaik/hrana/krenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga-1000669?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531141 [name] => Franica Tasovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-19 18:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => franica-tasovac [link] => /tag/franica-tasovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531142 [name] => Slatka Hrvatska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-19 18:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => slatka-hrvatska [link] => /tag/slatka-hrvatska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 531143 [name] => recept za salenjake [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-19 18:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => recept-za-salenjake [link] => /tag/recept-za-salenjake ) [3] => stdClass Object ( [id] => 531144 [name] => recept za pogačice s čvarcima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-19 18:13:53 [main_article_id] => 0 [alias] => recept-za-pogacice-s-cvarcima [link] => /tag/recept-za-pogacice-s-cvarcima ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPIZA ZA OSCARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krenite mijesiti, guštat ćete u delicijama! Franica nam otkriva prvoklasne stogodišnje recepte, za kojima su poludjeli Amerikanci, ali i Jelena Rozga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3091 [name] => Ana Vučetić Škrbić [username] => ana-vu-eti-krbi [email] => ana-vu-eti-krbi@sd.hr [password] => $2y$10$pyCNHZlbF7w.9CwqAPiyPeto4G/iob1LrLRLnKLH4zn4UohIkqv/e [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-vucetic-skrbic-3091 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1609 [gender] => m [description] => [image] => 1609.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1609.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619824.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Andro Tasovac [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619824.jpg [title] => Andro Tasovac ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619822.jpg [title] => Andro Tasovac ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619826.jpg [title] => Andro Tasovac ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619828.jpg [title] => Andro Tasovac ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619830.jpg [title] => Andro Tasovac ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619832.jpg [title] => Andro Tasovac ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619834.jpg [title] => Andro Tasovac ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619836.jpg [title] => Franica Tasovac ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619838.jpg [title] => Franica Tasovac: Za kolač je samo bitan dobar recept, bitno je pratiti gramažu. I dobra volja! Dora Lozica ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/17/12619842.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Korčulanka Franica Tasovac, dugogodišnja nastavnica razredne nastave Osnovne škole “Petar Kanavelić”, predstavila je svoju drugu kuharicu “Slatka Hrvatska”, u kojoj je zabilježila 73 recepta tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske, a svaki recept prati i fotografija.

Mast umjesto maslaca, karakteristični varenik, kukuruzno brašno, rakija od divlje ruže, rogač, smokva, naranča, mindul... samo su dio sastojaka, koje je učiteljica Franica iz prošlosti vratila u 21. stoljeće i to pomoću svoje dvije kuharice, “Slatka Korčula”, koja je izašla 2014. godine, te njezina opširnijeg nastavka “Slatka Hrvatska” koji je svjetlo dana ugledao u kolovozu 2019. godine.

Dinamični omoti uz pristupačnu cijenu napravili su od kuharica pravi hit i to ne samo na otoku i u Hrvatskoj, već i u cijelom svijetu, jer Franica dobiva mailove iz najudaljenijih zemalja.

Tako se danas gospodin klašun, bez kojeg je nezamisliva bilo koja korčulanska fešta, pravi i u Češkoj, Litvi, Novom Zelandu, Australiji, Južnoj Americi pa čak i u Japanu.

Baka Milica bi prebacila preko zidića

Sve je započelo davno, prije petnaestak godina tijekom projekta “Korčula, grad kroz vrijeme”. Franica je tada vodila grupu učenika koji su radili kolače, pekli su cukarine, broštulavali mindule i arancine.

Recepte su uvezli u malu knjižicu sa špagom, a zaradu od prodaje su uplatili za pomoć žrtvama uragana Katrine u New Orleansu.

- Volim Korčulu, obožavam taj grad, šetajući jednog dana gledala sam suvenire od kamena. Zanimljivi su, ali teški za kufer i putovanja, sjetila sam se te knjižice i došla na ideju da napravim kuharicu koja je ujedno i suvenir.

Slatkarije su se nametnule same od sebe, kao dijete, ali i danas strahovito volim slatko. Jako mi je zanimljivo isprobavati tuđe kolače, mama je uvijek nešto mutila, a sjećam se i bake Milice, Slavonke susjede koja je sve što je pekla prebacivala preko zidića na probu.

Uvik sam za sve što mi se svidilo pitala mogu li dobiti recept i to su temelji “Slatke Korčule” - prisjetila se Franica kako je nastala njezina prva kuharica.

“Slatka Korčula” izlazi 2014. godine i postiže zapaženi uspjeh kako u Korčuli, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Na promociji u Centru za kulturu u Korčuli tražilo se mjesto više, Korčulani su bili oduševljeni, ali i mnoge javne i poznate ličnosti došle su po svoj primjerak na predstavljanje u zagrebačku galeriju “Velvet”.

Jedna od njih bila je i Jelena Rozga, koja se ponosno fotografirala sa svojim primjerom slatkarija korčulanskih noni.

Nasljeđe korčulanskih noni

I zaista se radi o baštini i nasljeđu prvenstveno korčulanskih noni. Više od 30 recepata sadrže gotovo jednake sastojke, one koji su ono vrijeme bili dostupni, a opet svaki od ih recepata daje potpuno različit rezultat, odnosno kolač.

Franica nam priznaje kako je neke recepte imala u svojoj “slatkoj” bilježnici, a ono što nije znala nije se ustručavala pitati starije žene u gradu, koje su bile poznate po dobrim kolačima.

Tako je saznala, među ostalim, da se cukarini i klašuni ne posipaju šećerom u prahu, već se namoče u domaću rakiju od divlje ruže te se valjaju u krupni šećer pa se nakon nekoliko dana “uhvati” hrskava korica.

---

image
Andro Tasovac
---

Svi su recepti strogo tradicionalni, bez pomodnih dodataka, a te se filozofije držala i radeći na nastavku “Slatka Hrvatska”.

- Ideja o “Slatkoj Hrvatskoj” nastaje jako brzo, ljudi su me pitali gdje je npr. lumblija? Imala sam je u planu napraviti zajedno s Biljanom Milinom, vrsnom i nagrađivanom slastičarkom koja je ujedno i moja prijateljica, no Biba je previše zauzeta svojim obavezama pa sam krenula sama u projekt.

Koncept kuharice je šetnja od kontinentalnog dijela Hrvatske do Dalmacije, sakupila sam više od 100 recepata od čega sam odabrala 73 recepta - kaže nam Franica.

Praktične upute

Franici je i dalje cilj bio da njezina kuharica bude praktična i da je se može pospremiti u torbu, ali i da recepti budu tradicionalni i izvorni te da svaki dio Hrvatske bude zastupljen.

Nije vjerovala niti posezala za internetskim receptima, već je kontaktirala slastičarke i none diljem Hrvatske. Tako je nazvala bakicu s Krka za presnac od sira, oslanjajući se prvenstveno na usmenu predaju i vještine starijih ljudi.

Orasi i lješnjaci su karakteristični za sjever, ističe, a minduli, limuni i naranče za Istru i Dalmaciju, tako su se u kuharici našle stonska torta, rapska torta koja je jako komplicirana, posebna i jako fina skradinska torta, međimurska gibanica pa sve do šapa, medenjaka, paprenjaka...

---

image
Andro Tasovac
---

Priprema “Slatke Hrvatske” trajala je znatno duže od prve kuharice, Franica je izračunala da je na njoj radila više od 600 sati okružena obitelji i prijateljima koji su njezina najveća podrška, savjetnici i pomoć. Svaki je kolač napravila najmanje dvaput, neke i više, a degustirale su i ocijenile njene prijateljice.

Podrška muža i sinova

Prijateljica Tonka je radila omot za obje kuharice, prijateljica Biba radila je fotografije za prvu kuharicu, za prijevode na engleski također su zaslužni prijatelji i kolegice kao i za predgovore kolegica Klaudija. Ipak, najveća joj je podrška obitelj.

- Suprug me u potpunosti podupire kao i moja dva sina koji su se udružili i napravili fotografije za drugu kuharicu. Moj stariji sin je bio malo skeptičan u početku, no ubrzo je priznao da nije bio u pravu.

Ipak, kompletni rad na kuharici sam odradila sama i zaista se radi o stotinama sati rada. Financijski se projekt baš i ne isplati, ali duša mi je ispunjena i jako sam sretna i zadovoljna što sam to napravila.

Danas, kad prijatelji dođu kod mene njihova su očekivanja velika, ali meni to ne smeta, uživam u tome jer jednostavno volim kuhati i praviti kolače - zaključuje Franica.

Franica danas prima mailove iz cijeloga svijeta, nekad su to pohvale, a nekad i dodatna pitanja. Nedavno joj se javila bakica iz Teksasa kojoj je unuka s ljetovanja u Korčuli donijela njenu kuharicu.

Bakica je za Božić u Teksasu odlučila napraviti korčulanske pinjokine, ali joj nije bilo jasno koliko je to “1 prašak za pecivo”. Franicu je to ponukalo da u “Slatkoj Hrvatskoj” sve sastojke navede u gramima.

Bitna je samo volja

Franica je tako, u želji da sačuva korčulansku i hrvatsku kulturnu i kulinarsku baštinu, kreirala jedan autohtoni, zanimljivi i praktični suvenir koji će ove godine prijaviti i na natječaj za prepoznatljivi suvenir Grada Korčule.

No, prepoznaju li Korčulani ono što oduševljava strance, odnosno, kakva je kultura i trend izrade kolača na otoku?

- Kad mi ljeti, u gradu, u restoranu posluže smokvu umočenu u čokoladu, ja poludim. Toliko smo bogati baštinom, a definiramo se smokvom u čokoladu, to mi je i više nego bezveze.

Posežemo za cheesecakeovima i muffinima, ali čini mi se da je ono naše ipak na kraju najbolje. I danas se sjećam dunda Vita Padovana koji je radio u Aruli.

---

image
---

Bio je nenadmašan slastičar, radio je najbolji štrudel, orahnjaču, dobošicu... Kad sam bila dijete, imali su otvorenu kuhinju, često sam ga gledala kako radi i jedva sam čekala da mi za rođendan napravi košaru od krokanata s bombicama koje meni nikad neće ispasti kao njemu - nostalgično se prisjetila.

Franica nas je pokušala uvjeriti kako bi se napravio dobar kolač ne treba posebna vještina, već samo volja. Treba li hrabrosti upustiti se u izradu slavnoga klašuna, tako ukusnog i tako kompliciranog?

Ne, tvrdi Franica, za kolač je bitan dobar recept, bitno je pratiti gramažu, tvrdi, nije to kao kuhanje slanog jela pa ćeš staviti malo soli ili omiljenog začina po svom guštu. Za dobar kolač treba ti samo dobar recept, a toga u Franice ne nedostaje. Neke je podijelila s nama, ostale pronađite u njenim slatkim kuharicama. 

---

Pogačice s čvarcima


"Pogačice se mogu poslužiti kao slano predjelo za grickanje, ali i kao desert uz nešto slatko", savjetuje Franica

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

300 ml mlijeka

1 žlica šećera

600 g brašna

1 žličica soli

2 jaja

200 g mljevenih čvaraka

Priprema:

U mlakom mlijeku izmrviti kvasac i dodati šećer. Ostaviti kvasac da naraste. Pomiješati malo brašna, sol i jaja. Dodati kvasac i uz dodavanje brašna umiješati tijesto. Ostaviti ga da naraste.

Tijesto tanko razvaljati i polovinu premazati polovinom čvaraka. Preklopiti ga, pokriti krpom te nakon dvadeset minuta ponoviti postupak.

Treći put tijesto razvaljati i preklopiti ga s gornje i donje strane te s lijeve i desne strane da se dobije oblik male zatvorene knjige.

Tijesto pokriti krpom i ostaviti ga dvadeset minuta.

Pećnicu ugrijati na 200 C.

Tijesto razvaljati (ne pretanko) i čašom vaditi pogačice te slagati na lim obložen masnim papirom. Peći ih 15 minuta.

---

---

Salenjaci


“Slavonski kolač koji me oduševio, pravi se od svinjskog sala, punjen je pekmezom od šljiva i fantastičan je”

Sastojci:

20 g svježeg kvasca

250 ml mlijeka

1 žličica šećera

Oko 400 g brašna

1 žlica šećera

Pola žličice soli

200 g sala

Pekmez od šljiva
Šećer u prahu

Priprema:

U toplom mlijeku razmutiti kvasac sa žlicom šećera, posuti žličicom brašna i ostaviti da naraste.

Pomiješati polovinu brašna, šećer, sol i uzašli kvasac.

Uz dodavanje brašna umiješati mekano tijesto. Pokriti ga krpom i ostaviti da se udvostruči.

Salo očistiti od žila i kožice te ga izraditi tupom stranom noža ili u stroju za mljevenje.

Tijesto razvaljati u pravokutnik, premazati ga trećinom sala i preklopiti. Valjkom ga malo udarati, pokriti krpom i ostaviti petnaestak minuta.

Postupak ponoviti još dva puta.

Pećnicu ugrijati na 210 C

Tijesto razvaljati i isjeći na kvadrate. Na sredini svakog staviti malu žlicu pekmeza, preklopiti ga i slagati na lim obložen masnim papirom.

Salenjake peći 15 minuta, a ohlađene posuti šećerom u prahu.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Andro Tasovac Andro Tasovac Andro Tasovac Andro Tasovac Andro Tasovac Andro Tasovac Andro Tasovac Dora Lozica

Franica Tasovac
Dora Lozica
Franica Tasovac: Za kolač je samo bitan dobar recept, bitno je pratiti gramažu. I dobra volja!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/krenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga-1000669 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b3159322ded3d5b4c147f5a2e8a23cc08ecc195 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krenite+mijesiti%2C+gu%C5%A1tat+%C4%87ete+u+delicijama%21+Franica+nam+otkriva+prvoklasne+stogodi%C5%A1nje+recepte%2C+za+kojima+su+poludjeli+Amerikanci%2C+ali+i+Jelena+Rozga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fkrenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga-1000669 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fkrenite-mijesiti-gustat-cete-u-delicijama-franica-nam-otkriva-prvoklasne-stogodisnje-recepte-za-kojima-su-poludjeli-amerikanci-ali-i-jelena-rozga-1000669 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPIZA ZA OSCARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
HranaSPIZA ZA OSCARA

Krenite mijesiti, guštat ćete u delicijama! Franica nam otkriva prvoklasne stogodišnje recepte, za kojima su poludjeli Amerikanci, ali i Jelena Rozga

Piše Dora Lozica
19. siječnja 2020. - 18:06

Korčulanka Franica Tasovac, dugogodišnja nastavnica razredne nastave Osnovne škole “Petar Kanavelić”, predstavila je svoju drugu kuharicu “Slatka Hrvatska”, u kojoj je zabilježila 73 recepta tradicionalnih kolača iz svih dijelova Hrvatske, a svaki recept prati i fotografija.

Mast umjesto maslaca, karakteristični varenik, kukuruzno brašno, rakija od divlje ruže, rogač, smokva, naranča, mindul... samo su dio sastojaka, koje je učiteljica Franica iz prošlosti vratila u 21. stoljeće i to pomoću svoje dvije kuharice, “Slatka Korčula”, koja je izašla 2014. godine, te njezina opširnijeg nastavka “Slatka Hrvatska” koji je svjetlo dana ugledao u kolovozu 2019. godine.

Dinamični omoti uz pristupačnu cijenu napravili su od kuharica pravi hit i to ne samo na otoku i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 12:49