stdClass Object ( [id] => 610587 [title] => Ako vam sladoled teško pada na želudac, za užitak ne treba previše truda u kuhinji: donosimo recept od sasvim neočekivanog 'slanog' sastojka, a i nešto za 'klasičare' [alias] => ako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39 [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sladoled je slastica koja savršeno osvježava na ovim ljetnim vrućinama. Bez obzira je li voćni ili mliječni, i djeca i odrasli ga obožavaju. Tržište nam nudi tisuće vrsta sladoleda različitih okusa i veličina, ali ako želimo naći veganski sladoled ili sladoled pogodan za ljude s netolerancijom na laktozu, ponuda se odjednom dramatično smanjuje i otkrivamo da većina smrznutih slatkih delicija sadrži zabranjene mliječne proteine.

Istina je da se ponuda na ovom području povećava svake godine, ali su cijene ovakvih sladoleda više od onih uobičajenih. Stoga je najbolje rješenje - pripremiti domaći sladoled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Closet Baker (@aclosetbaker) on

I ne morate za ovaj užitak uložiti previše truda, jer priprema domaćeg sladoleda može biti vrlo jednostavna i zabavna. Osim toga, domaći sladoled je zdraviji jer obično sadrži znatno manje šećera od kupljenog sladoleda. Može se pripremiti u stroju za sladoled, ali postoji i mnogo recepata za koje stroj uopće nije potreban.

Najčešće se za pripremu tradicionalnog domaćeg sladoleda koristi mlijeko ili vrhnje. U slučaju nepodnošenja laktoze, umjesto uobičajenih mliječnih proizvoda za pripremu domaćeg sladoleda može se koristiti mlijeko i vrhnje bez laktoze. Naravno, to nije izbor za vegane i osobe alergične na mlijeko. Umjesto toga možemo koristiti biljni napitak i biljno vrhnje. Možemo birati kokos, rižu i vrhnje od soje.

Sladoled pripremamo na način da vrhnje istučemo, dodamo mu šećer i dodatke po okusu - voće, čokoladu, lavandu, vaniliju, cimet... Tako pripremljenu kremu ubacimo samo u stroj za pripremu sladoleda i za nekoliko minuta možemo uživati u kremastom domaćem sladoledu.

Sladoled samo od biljnog napitka kao što je sojin ili bademov neće biti najbolji, jer ta pića sadrže premalo masti. Stoga je potrebno dodati malo masnoće, primjerice biljnog vrhnja ili kokosova mlijeka. Izvrsni kremasti sladoled također se dobiva ako se priprema s kokosovim mlijekom, s tim da treba upotrijebiti ono punomasno. Možemo mu dodati i malo kukuruznog škroba za postizanje još kremastije strukture. Takav gotov sladoled posebno će zadiviti ljubitelje kokosa zbog svog karakterističnog okusa. Dodavanjem različitih dodataka i zaslađivača okuse možete prilagoditi prema vašim željama.

Banana i avokado

Jedan od najjednostavnijih domaćih sladoleda može se pripremiti sa smrznutom bananom. Zrelu bananu ogulite, izrežite na komade i stavite u zamrzivač. Kada zaželite nešto slatko izvadite bananu iz zamrzivača, stavite je u mikser, dodajte svježe ili zamrznuto drugo voće ili kakao, ako je potrebno malo sladila i dobro izmiješajte. U samo nekoliko minuta, dobivamo jednostavan, ukusan i zdrav sladoled s okusom banane, a ljubitelji avokada sve to mogu napraviti i korištenjem tog tropskog voća. Kremasti i masni avokado savršena je osnova za sladoled. Dodajte mu odgovarajući zaslađivač, dodatke okusa po želji i zamrznite.

Sladoled od tofua ili indijskog oraha

Nešto manje je poznat sladoled od svilenog tofua ili indijskog oraščića. Bazu od tofua pripremimo tako da svilenom tofuu (jedno pakiranje u vodenoj kupelji i bez dodatka škroba) dodamo malo biljnog napitka i izmiješamo. Isto tako pripremamo i bazu od indijskih oraha, gdje miješamo namočene indijske orahe i vodu. U takvu pripremljenu bazu dodajte biljno ulje, šećer, kukuruzni sirup, kokosovo ulje, kokosov maslac, jabučni ocat i sol i dobro promiješajte. Možete dodati i vaniliju i na koncu ksantansku gumu. Prebacite u odgovarajuću zdjelu i stavite u zamrzivač.

Krem sladoled od jagode

Sastojci:

- 2 šalice kokosova pića,

- 2 šalice kokosova ili rižina vrhnja za šlag,

- ½ šalice šećera,

- pola žličice soli,

- 2 žličice ekstrakta vanilije,

- 2 šalice zdrobljenih svježih jagoda.

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i ubacite u aparat za sladoled. Pratite upute proizvođača.

Sladoled od banana i trešanja

Sastojci:

- 2 zamrznute banane,

- 2 šalice smrznute i isjeckane trešnje,

- malo napitka od badema ili kokosa

- komadi čokolade za dekoraciju

Priprema:

Zrele banane ogulite i izrežite na male komade ili ih cijele stavite u zamrzivač. Tako pripremljene banane izvrsna su osnova za veganski sladoled bez mlijeka.

Banane uzmite iz zamrzivača neposredno prije početka pripreme sladoleda. Jednu i pol šalicu trešanja i malo napitka stavite u miješalicu i promiješajte da dobijete glatku masu. Ako je pregusta, dodajte još malo napitka. Dodajte komade čokolade i preostale trešnje i dobro izmiješajte sve sastojke. Ako ostanu komadići, sladoled će biti slađi. Poslužite ga u staklenim posudicama i pospite komadićima čokolade. Poslužite odmah.

Sladoled od avokada i limuna

Sastojci:

- 4 šalice narezanog avokada (oko 6 avokada),

- 1 šalica šećera (ili javorov ili agavin sirup),

- 1 šalica vode,

- 1 žlica naribane limunove kore,

- 4-6 žličica soka limete,

- prstohvat soli

Priprema:

Izmiješajte dobro avokado, šećer, vodu, limunovu koru, malo soli i dvije žlice soka od limete u mikseru. Sok limete postupno dodajte u malim količinama i provjeravajte okus da sladoled ne bude prekiseo. Prebacite u posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na oko četiri sata. Nakon što se smjesa dobro ohladi, stavite je u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.

Sladoled stracciatella - kokos

Sastojci:

- 2 limenke punomasnog kokosova mlijeka

- ½ šalice šećera

- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

- 100 g komadića čokolade bez mlijeka

- ½ šalice kokosovih pahuljica

Priprema:

U posudu ulijte kokosovo mlijeko i šećer te na srednjoj vatri kuhajte dok smjesa ne zakuha. Pustite da prokuha još jednu do dvije minute, uz miješanje. Skinite s plamena i dodajte ekstrakt vanilije. Ulijte u staklenu posudu i stavite u hladnjak da se ohladi.

Ohlađenu smjesu, izlijte u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača. Kada se sladoled počne zgušnjavati, dodajte čokoladne i kokosove pahuljice. Sladoled se može ponuditi odmah ili pohraniti u zamrzivaču. Deset minuta prije posluživanja izvadite ga iz zamrzivača.

Sojin sladoled od čokolade

Sastojci:

- 450 g svilenog tofua

- 2 šalice sojinog napitka

- 1/4 šalice maslinova ulja

- ½ šalice šećera

- ¾ šalice kakaova praha

- 2 žlice vanilije

- prstohvat soli

- prstohvat cimeta (izborno)

Priprema:

Tofu ocijedite i zajedno sa sojinim napitkom i maslinovim uljem ulijte u mikser. Promiješajte u glatku smjesu. Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Prebacite u posudu s poklopcem ili pokrijte folijom i stavite u zamrzivač dva do tri sata. Prebacite u aparat za sladoled i postupajte u skladu s uputama proizvođača. Odmah poslužite ili zamrznite za kasnije.

Sladoled od vanilije i indijskih oraha

Sastojci:

- 2 štapića vanilije,

- 2 šalice indijskog oraha,

- 2 šalice vode,

- 1 šalica javorova sirupa.

Priprema:

U mlinu za kavu sameljite sirove indijske oraščiće da dobijete fini prah. Prepolovite štapiće vanilije i ostružite sjeme nožem. Dodajte ga oraščićima. Prebacite sve u mikser, dodajte javorov sirup i vodu i izmiješajte u glatku tekuću smjesu. Prelijte u stroj za sladoled i postupajte u skladu s uputama proizvođača. Nakon 25 minuta stavite smjesu na jedan sat u zamrzivač.

Priprema sladoleda - kotrljanjem po podu!

U pripremu domaćeg sladoleda možemo uključiti i djecu i pripremiti sladoled na posebno zabavan način. Ako nemamo stroj za sladoled, možemo to učiniti sami. Za to su nam potrebne dvije različite velike limenke s poklopcem, vrlo jaka ljepljiva traka, zdrobljene kockice leda i sol.

Pomiješajte sastojke za sladoled i protresite ih u maloj limenki. Dobro zatvorite poklopac i zalijepite ljepljivom trakom. Pripremljene limenke treba smjestiti u veće limenke i napuniti slomljenim ledom i solju. Zatvorite limenku i omotajte je ljepljivom trakom. Zatim djecu angažirajte da paketić barem deset minuta kotrljaju po podu i najuzbudljiviji sladoled svih vremena bit će spreman za konzumaciju.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Baza u hladnjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-06-26 15:52:42 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-06-27 09:57:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-06-27 09:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4765 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/06\/30\/Zdrava srijeda\/11216450.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/30\/Zdrava srijeda\/11231090.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/30\/Zdrava srijeda\/11231083.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/06\/30\/Zdrava srijeda\/11231061.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7812984 Threads: 14 Questions: 1573459231 Slow queries: 4800959 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111823428 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/ako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39-610587 [printLink] => /mozaik/hrana/ako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39-610587?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 474358 [name] => sladoled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sladoled [link] => /tag/sladoled ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394547 [name] => Domaći sladoled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domaci-sladoled [link] => /tag/domaci-sladoled ) [2] => stdClass Object ( [id] => 472371 [name] => veganski sladoled [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veganski-sladoled [link] => /tag/veganski-sladoled ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Baza u hladnjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ako vam sladoled teško pada na želudac, za užitak ne treba previše truda u kuhinji: donosimo recept od sasvim neočekivanog 'slanog' sastojka, a i nešto za 'klasičare' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/30/Zdrava srijeda/11216450.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/30/Zdrava srijeda/11216450.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/30/Zdrava srijeda/11231090.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/30/Zdrava srijeda/11231083.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/06/30/Zdrava srijeda/11231061.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sladoled je slastica koja savršeno osvježava na ovim ljetnim vrućinama. Bez obzira je li voćni ili mliječni, i djeca i odrasli ga obožavaju. Tržište nam nudi tisuće vrsta sladoleda različitih okusa i veličina, ali ako želimo naći veganski sladoled ili sladoled pogodan za ljude s netolerancijom na laktozu, ponuda se odjednom dramatično smanjuje i otkrivamo da većina smrznutih slatkih delicija sadrži zabranjene mliječne proteine.

Istina je da se ponuda na ovom području povećava svake godine, ali su cijene ovakvih sladoleda više od onih uobičajenih. Stoga je najbolje rješenje - pripremiti domaći sladoled.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Closet Baker (@aclosetbaker) on

I ne morate za ovaj užitak uložiti previše truda, jer priprema domaćeg sladoleda može biti vrlo jednostavna i zabavna. Osim toga, domaći sladoled je zdraviji jer obično sadrži znatno manje šećera od kupljenog sladoleda. Može se pripremiti u stroju za sladoled, ali postoji i mnogo recepata za koje stroj uopće nije potreban.

Najčešće se za pripremu tradicionalnog domaćeg sladoleda koristi mlijeko ili vrhnje. U slučaju nepodnošenja laktoze, umjesto uobičajenih mliječnih proizvoda za pripremu domaćeg sladoleda može se koristiti mlijeko i vrhnje bez laktoze. Naravno, to nije izbor za vegane i osobe alergične na mlijeko. Umjesto toga možemo koristiti biljni napitak i biljno vrhnje. Možemo birati kokos, rižu i vrhnje od soje.

Sladoled pripremamo na način da vrhnje istučemo, dodamo mu šećer i dodatke po okusu - voće, čokoladu, lavandu, vaniliju, cimet... Tako pripremljenu kremu ubacimo samo u stroj za pripremu sladoleda i za nekoliko minuta možemo uživati u kremastom domaćem sladoledu.

Sladoled samo od biljnog napitka kao što je sojin ili bademov neće biti najbolji, jer ta pića sadrže premalo masti. Stoga je potrebno dodati malo masnoće, primjerice biljnog vrhnja ili kokosova mlijeka. Izvrsni kremasti sladoled također se dobiva ako se priprema s kokosovim mlijekom, s tim da treba upotrijebiti ono punomasno. Možemo mu dodati i malo kukuruznog škroba za postizanje još kremastije strukture. Takav gotov sladoled posebno će zadiviti ljubitelje kokosa zbog svog karakterističnog okusa. Dodavanjem različitih dodataka i zaslađivača okuse možete prilagoditi prema vašim željama.

Banana i avokado

Jedan od najjednostavnijih domaćih sladoleda može se pripremiti sa smrznutom bananom. Zrelu bananu ogulite, izrežite na komade i stavite u zamrzivač. Kada zaželite nešto slatko izvadite bananu iz zamrzivača, stavite je u mikser, dodajte svježe ili zamrznuto drugo voće ili kakao, ako je potrebno malo sladila i dobro izmiješajte. U samo nekoliko minuta, dobivamo jednostavan, ukusan i zdrav sladoled s okusom banane, a ljubitelji avokada sve to mogu napraviti i korištenjem tog tropskog voća. Kremasti i masni avokado savršena je osnova za sladoled. Dodajte mu odgovarajući zaslađivač, dodatke okusa po želji i zamrznite.

Sladoled od tofua ili indijskog oraha

Nešto manje je poznat sladoled od svilenog tofua ili indijskog oraščića. Bazu od tofua pripremimo tako da svilenom tofuu (jedno pakiranje u vodenoj kupelji i bez dodatka škroba) dodamo malo biljnog napitka i izmiješamo. Isto tako pripremamo i bazu od indijskih oraha, gdje miješamo namočene indijske orahe i vodu. U takvu pripremljenu bazu dodajte biljno ulje, šećer, kukuruzni sirup, kokosovo ulje, kokosov maslac, jabučni ocat i sol i dobro promiješajte. Možete dodati i vaniliju i na koncu ksantansku gumu. Prebacite u odgovarajuću zdjelu i stavite u zamrzivač.

Krem sladoled od jagode

Sastojci:

- 2 šalice kokosova pića,

- 2 šalice kokosova ili rižina vrhnja za šlag,

- ½ šalice šećera,

- pola žličice soli,

- 2 žličice ekstrakta vanilije,

- 2 šalice zdrobljenih svježih jagoda.

Priprema:

Sve sastojke pomiješajte i ubacite u aparat za sladoled. Pratite upute proizvođača.

Sladoled od banana i trešanja

Sastojci:

- 2 zamrznute banane,

- 2 šalice smrznute i isjeckane trešnje,

- malo napitka od badema ili kokosa

- komadi čokolade za dekoraciju

Priprema:

Zrele banane ogulite i izrežite na male komade ili ih cijele stavite u zamrzivač. Tako pripremljene banane izvrsna su osnova za veganski sladoled bez mlijeka.

Banane uzmite iz zamrzivača neposredno prije početka pripreme sladoleda. Jednu i pol šalicu trešanja i malo napitka stavite u miješalicu i promiješajte da dobijete glatku masu. Ako je pregusta, dodajte još malo napitka. Dodajte komade čokolade i preostale trešnje i dobro izmiješajte sve sastojke. Ako ostanu komadići, sladoled će biti slađi. Poslužite ga u staklenim posudicama i pospite komadićima čokolade. Poslužite odmah.

Sladoled od avokada i limuna

Sastojci:

- 4 šalice narezanog avokada (oko 6 avokada),

- 1 šalica šećera (ili javorov ili agavin sirup),

- 1 šalica vode,

- 1 žlica naribane limunove kore,

- 4-6 žličica soka limete,

- prstohvat soli

Priprema:

Izmiješajte dobro avokado, šećer, vodu, limunovu koru, malo soli i dvije žlice soka od limete u mikseru. Sok limete postupno dodajte u malim količinama i provjeravajte okus da sladoled ne bude prekiseo. Prebacite u posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na oko četiri sata. Nakon što se smjesa dobro ohladi, stavite je u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača.

Sladoled stracciatella - kokos

Sastojci:

- 2 limenke punomasnog kokosova mlijeka

- ½ šalice šećera

- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

- 100 g komadića čokolade bez mlijeka

- ½ šalice kokosovih pahuljica

Priprema:

U posudu ulijte kokosovo mlijeko i šećer te na srednjoj vatri kuhajte dok smjesa ne zakuha. Pustite da prokuha još jednu do dvije minute, uz miješanje. Skinite s plamena i dodajte ekstrakt vanilije. Ulijte u staklenu posudu i stavite u hladnjak da se ohladi.

Ohlađenu smjesu, izlijte u stroj za sladoled i slijedite upute proizvođača. Kada se sladoled počne zgušnjavati, dodajte čokoladne i kokosove pahuljice. Sladoled se može ponuditi odmah ili pohraniti u zamrzivaču. Deset minuta prije posluživanja izvadite ga iz zamrzivača.

Sojin sladoled od čokolade

Sastojci:

- 450 g svilenog tofua

- 2 šalice sojinog napitka

- 1/4 šalice maslinova ulja

- ½ šalice šećera

- ¾ šalice kakaova praha

- 2 žlice vanilije

- prstohvat soli

- prstohvat cimeta (izborno)

Priprema:

Tofu ocijedite i zajedno sa sojinim napitkom i maslinovim uljem ulijte u mikser. Promiješajte u glatku smjesu. Dodajte preostale sastojke i dobro promiješajte.

Prebacite u posudu s poklopcem ili pokrijte folijom i stavite u zamrzivač dva do tri sata. Prebacite u aparat za sladoled i postupajte u skladu s uputama proizvođača. Odmah poslužite ili zamrznite za kasnije.

Sladoled od vanilije i indijskih oraha

Sastojci:

- 2 štapića vanilije,

- 2 šalice indijskog oraha,

- 2 šalice vode,

- 1 šalica javorova sirupa.

Priprema:

U mlinu za kavu sameljite sirove indijske oraščiće da dobijete fini prah. Prepolovite štapiće vanilije i ostružite sjeme nožem. Dodajte ga oraščićima. Prebacite sve u mikser, dodajte javorov sirup i vodu i izmiješajte u glatku tekuću smjesu. Prelijte u stroj za sladoled i postupajte u skladu s uputama proizvođača. Nakon 25 minuta stavite smjesu na jedan sat u zamrzivač.

Priprema sladoleda - kotrljanjem po podu!

U pripremu domaćeg sladoleda možemo uključiti i djecu i pripremiti sladoled na posebno zabavan način. Ako nemamo stroj za sladoled, možemo to učiniti sami. Za to su nam potrebne dvije različite velike limenke s poklopcem, vrlo jaka ljepljiva traka, zdrobljene kockice leda i sol.

Pomiješajte sastojke za sladoled i protresite ih u maloj limenki. Dobro zatvorite poklopac i zalijepite ljepljivom trakom. Pripremljene limenke treba smjestiti u veće limenke i napuniti slomljenim ledom i solju. Zatvorite limenku i omotajte je ljepljivom trakom. Zatim djecu angažirajte da paketić barem deset minuta kotrljaju po podu i najuzbudljiviji sladoled svih vremena bit će spreman za konzumaciju.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/ako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39-610587 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cee4ba0503ee3545353eddff86456ec03546da91 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ako+vam+sladoled+te%C5%A1ko+pada+na+%C5%BEeludac%2C+za+u%C5%BEitak+ne+treba+previ%C5%A1e+truda+u+kuhinji%3A+donosimo+recept+od+sasvim+neo%C4%8Dekivanog+%26%23039%3Bslanog%26%23039%3B+sastojka%2C+a+i+ne%C5%A1to+za+%26%23039%3Bklasi%C4%8Dare%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39-610587 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fako-vam-sladoled-tesko-pada-na-zeludac-za-uzitak-ne-treba-previse-truda-u-kuhinji-donosimo-recept-od-sasvim-neocekivanog-39-slanog-39-sastojka-a-i-nesto-za-39-klasicare-39-610587 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Baza u hladnjaku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaBaza u hladnjaku

Ako vam sladoled teško pada na želudac, za užitak ne treba previše truda u kuhinji: donosimo recept od sasvim neočekivanog 'slanog' sastojka, a i nešto za 'klasičare'

27. lipnja 2019. - 11:59

Sladoled je slastica koja savršeno osvježava na ovim ljetnim vrućinama. Bez obzira je li voćni ili mliječni, i djeca i odrasli ga obožavaju. Tržište nam nudi tisuće vrsta sladoleda različitih okusa i veličina, ali ako želimo naći veganski sladoled ili sladoled pogodan za ljude s netolerancijom na laktozu, ponuda se odjednom dramatično smanjuje i otkrivamo da većina smrznutih slatkih delicija sadrži zabranjene mliječne proteine.

Istina je da se ponuda na ovom području povećava svake godine, ali su cijene ovakvih sladoleda više od onih uobičajenih. Stoga je najbolje rješenje - pripremiti domaći sladoled.

A post shared by A Closet Baker (@aclosetbaker) on

16. svibanj 2024 19:31