GastroNima ništa bolje...

Vrime je za slatko: isprobajte tri fina i jednostavna recepta za tradicionalne dalmatinske božićne kolače

Piše M.Me.
ponuda_blagdani29-051216

Uz cijelu hrvatsku obalu u pripremi kolača i keksića za božićni i novogodišnji stol dominiralo je ono do čega je nekad bilo najlakše doći: suho voće, orašasti plodovi i citrusno voće. U kombinaciji s brašnom, medom i jajima, generacijama su se pripremale slastice koje i danas mnogi vole.

Stoga, ako ove godine u blagdansku ponudu slatkoga želite uvrstiti neku slasticu s daškom tradicije, donosimo vam recepte za dalmatinske fritule, trogirske rafiole i viški smokvenjak.

Fritule

Sastojci:

400 g brašna
1 paketić praška za pecivo ili puna čajna žličica sode bikarbone
malo soli  
2 jaja 
4 vrhom pune žlice šećera
1 paketić vanilin šećera
2 čašice jogurta (ukupno 360 g)
žlica rakije
2 žlice grožđica

Priprema:

Brašno pomiješati s praškom za pecivo. Jaja pjenjačom umutit sa šećerom i vanilin šećerom, dodati sol, jogurt, rakiju i grožđice pa umiješati u brašno. Smjesu miješati dok grudice ne nestanu. Pazite da je dovoljno gusta da vam se fritule ne bi razlijevale.

U dubokoj posudi zagrijte ulje (barem dva do tri centimetra duboko). Žličicom zgrabite smjese za jednu dozu, odnosno jednu fritulu i drugom žlicom je gurnite u vruće ulje. Pecite odjednom onoliko fritula koliko je dovoljno da imaju mjesta napuhnuti se i da se pri tom mogu same okretati. 

Prilikom prženja možete smanjiti ili pojačati vatru, bitno je da fritule dobiju lijepu rumenu boju i da nisu na previsokoj temperaturi.

Pečene fritule smjestite na papir da upije višak masnoće i poslužite posute šećerom u prahu.

Trogirske rafiole

Sastojci (za tijesto):

70 dag brašna
6 žutanjaka
10 dag svinjske masti
10 dag maslaca
10 dag šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1,5 dl mlijeka
sok ½ naranče

Sastojci (nadjev):

½ kg poprženih i samljevenih badema
40 dag šećera
1 paketić vanilin šećera
ribana korica ½ neprskanog limuna i par kapi soka
20 dag maslaca
1 žlica kakaa
1 dcl ruma i maraskina
6 bjelanjaka

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i ostavite ga da odleži 15 minuta. Dok čekate, prebacite se na sastojke za nadjev. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg i dodajte mu ostale sastojke.

Tijesto zatim razvaljajte na nekoliko milimetara debljine te čašom izrežite krugove. U sredinu svakog kruga stavite žlicom nadjev. Preklopite, krajeve lagano stisnite prstima i onda ih utisnite vilicom po rubu. Posuti šećerom po želji i peći na 165 stupnjeva dok ne porumene.

Smokvenjak (Viški hib)

Sastojci:

1 kilogram suhih smokava
250 g krupno sjeckanih oraha  ili poprženih badema
200 ml do 500 ml rakije
grančica komorača ili ružmarina

Priprema:

Smokve očistite od peteljki i usitnite ih strojem za meso. Nasjeckane orahe ili bademe i dodajte smokvama. Dolijevajte rakije koliko vam je dovoljno da umijesite kruščić.

Spremni hljepčić posušite u pećnici 30 minuta na 60 stupnjeva. Kada se ohladi, na vrh staviti grančicu komorača ili ružmarina, zamotati i čuvati na suhom i hladom.

#BOžIć#BLAGDANI#KOLAčI#RECEPTI#TRADICIONALNE SLASTICE