Mozaik Gastro

UKUSNI ZALOGAJI

Nemate ideju za današnji ručak? Volite piletinu, ali su vam dosadili načini na koje je pripremate? Izdvojili smo tri sjajna recepta

UKUSNI ZALOGAJI
Pikantna Juha
Pikantna Juha
Salata s piletinom
Pohana piletina

Perad i krto meso za mnoge ljude mogu igrati važnu ulogu u najzdravijem načinu prehrane, a njihove prehrambene značajke brzo će vam pokazati da su iznimni izvori mnogih hranjivih tvari, uključujući cink, željezo, vitamin B 12, koje je teže pronaći u namirnicama biljnog podrijetla. Također osiguravaju cjelovite bjelančevine, što znači da sadržavaju sve esencijalne aminokiseline.

– Vjerujem da uključivanjem peradi i krtog mesa kao dio obroka, za razliku od njihova korištenja kao središnjeg obroka, možete uživati u njihovim hranjivim vrijednostima, a da se svejedno hranite najzdravijim načinom prehrane – ističe George Mateljan u svojoj knjizi "Najzdravije namirnice svijeta", koja je već godinama nenadmašni priručnik za zdravu prehranu.

Mateljan preporučuje kupnju ekološki uzgojene peradi i krtog mesa kad god je to moguće, jer su komercijalno uzgojena perad i krto meso obično puni hormona, antibiotika i drugih lijekova, a njihova prehrana sastoji se od konvencionalno uzgojenih žitarica koje su prskane pesticidima. Ono što zabrinjava jest da u mesu i organima komercijalno uzgojene peradi može biti ostataka antibiotika, hormona i pesticida. Ekološki uzgojena perad i krto meso nisu izloženi antibioticima i hormonima rasta te su hranjeni zdravom ekološki prihvatljivom hranom.

Perad i crveno meso kod mnogih ljudi izazivaju zabrinutost i zbog visoke razine zasićenih masti i kolesterola, međutim moguće je uživati u njima i još uvijek održavati prehranu sa smanjenim udjelom masti. Jedan od načina je da uvijek koristite krte komade mesa te uklonite vidljivu mast s nekih komada mesa. Budući da se masti u piletini i puretini prvenstveno nalaze u koži, mogu se vrlo jednostavno ukloniti.


Zbog jednostavnosti njezine pripreme i hranjivih vrijednosti, piletina je mnogima često na dnevnom meniju, pa lako dosadi. Za vas smo pronašli nekoliko recepata za pripremu piletine, na način koji je malo drukčiji od onog na koji ste naviknuli.

 

Pikantna pileća juha sa špinatom
Kremasta, pikantna i zasitna juha uvijek je sjajan obrok. Osim što je zdrava, ova juha se radi od prethodno skuhanog pilećeg temeljca i servira uz komad integralnog kruha, naan kruha, ili s trakicama tortilje. Priprema nije komplicirana, iako traje malo duže.

Sastojci (za 2 osobe):
šalica kuhanog pilećeg mesa
žlica maslinova ulja
svježa paprika ili feferon
0,75 l pilećeg temeljca
2 mlade kapulice
šaka svježeg špinata
2 grančice svježeg peršina ili korijandera
velika žlica curry paste
1 dl kokosova mlijeka
Priprema:
U dubokoj zdjeli zagrijte žlicu ulja i omekšajte nasjeckanu kapulicu (zeleni dio spremite) i narezane feferone. Na omekšali luk stavite curry pastu, promiješajte i kuhajte minutu. Zatim u zdjelu dodajte temeljac i kokosovo mlijeko i kuhajte da dobijete kremastu juhu. Nakon 10 minuta, dodajte nasjeckani špinat i ranije skuhano pileće meso izrezano na kockice te kuhajte nekoliko minuta da se meso zagrije. Probajte juhu i po potrebi dotjerajte okus.
Juhu poslužite u zdjeli, ukrasite zelenim dijelom kapulicom, peršinom ili korijanderom, ostatkom feferona i kriškom limete. I uživajte uz naan kruh ili tortilju.

 

Pohana piletina u umaku od kikirikija
Pohana piletina izvrsna je hrana za zabave ili druženja uz sportske događaje. Da pohanci ne bi bili obični, u mrvice za pohanje umiješajte sjemenke bundeve i poslužite s umakom od kikirikija. Za još zdraviji obrok poslužite miješanu salatu i sve jedite bez pribora, samo s rukama. Neka bude zabavno!

Sastojci (za 2 osobe):
par pilećih prsa
sol
papar
šalica sjemenki bundeve
ulje uljene repice ili suncokreta
jaje
3 žlice brašna
3 žlice krušnih mrvica

Sastojci za kikiriki umak:
2 žlice maslaca od kikirikija
žlica (jabučnog) octa
žlica smeđeg šećera
2 žlice sojina umaka
prstohvat soli
1/2 češnja češnjaka
žličica tabasca (neobavezno)

Priprema:
Pileća prsa isperite pod hladnom vodom, obrišite ih i narežite na trakice. Dobro ih posolite i popaprite te utrljajte u meso.
Brašno, krušne mrvice i jaje stavite u tri odvojene zdjele ili tanjure. Jaje malo posolite i popaprite. U krušne mrvice ubacite sjemenke bundeve. Uvaljajte pileće trakice – najprije u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.
Pileće trakice možete ispeći u tavi s vrućim uljem ili u pećnici (pecite ih oko 20 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva).
U ulju ih pržite oko 6 minuta s jedne strane, a zatim ih okrenite i pecite s druge strane. Kad su pečene prebacite ih na tanjur obložen kuhinjskim ručnikom da se iscijedi višak ulja.
Pohance nije potrebno okretati u pećnici, a krušne mrvice pečene u pećnici neće biti tako meke i sočne poput onih pečenih u ulju, ali će biti zdravije.
Pripremite umak od kikirikija. Nasjeckajte ili naribajte češnjak i stavite ga u zdjelu, dodajte preostale sastojke i sve izmiksajte u gusti umak, eventualno dodajte malo tople vode da dobijete gustoću koju želite.

 

Zdjelice salate s piletinom i mangom
Sastojci: (za 2 osobe)
1/2 zrelog slatkog manga
manji komad crvenog luka
vezica peršina
žlica soka limete (ili limuna)
nekoliko kapi meda (neobavezno)
1/2 mekane salate (16 listova)
veća pileća prsa
manja crvena paprika
maslinovo ulje
sol
papar
1/2 žličice mljevene slatke paprike
1/4 čilija u prahu (neobvezno)
1/4 žličica mljevenog kumina
Priprema:
Pileća prsa isplahnite hladnom vodom, obrišite i narežite na kockice. Pospite mljevenom paprikom, čilijem u prahu i kuminom. Prelijte s dvije žlice maslinova ulja i promiješajte. Ostavite 15 minuta da se okusi prožmu.
U međuvremenu pripremite umak od manga. Izrežite mango na kockice, dodajte nasjeckani crveni luk i sitno nasjeckani peršin, pokapajte sokom od limete i dobro promiješajte. Probajte i dodajte još malo soka limete ako preljev nije dovoljno kiselkast, odnosno osvježavajući.
U većoj zdjeli zagrijte 2 žlice maslinova ulja i na njemu ispržite kockice piletine. Kad voda ispari dodajte na kockice izrezanu papriku i pirjajte toliko dugo dok paprika ne omekša. Svemu dodajte malo papra i promiješajte.
Pripremite listove salate, po mogućnosti neke koji imaju oblik zdjelice, a da zdjelica bude dovoljno čvrsta možete upotrijebiti i dva lista. U svaku zdjelicu rasporedite kockice piletine, pa dodajte preljev od manga. Na koncu zdjelice zalijete s nekoliko kapljica djevičanskog maslinova ulja. Servirajte i uživajte!

 

Naslovnica Gastro