Mozaik Gastro

in forno

Spremite ribu na Pažaninov način: popularni chef otkrio je recept svom kolegi Jankoviću, evo kako zgodni Splićanin priprema specijalitet za prste polizat

in forno

Jede li vam se danas riba, uzmiteu obzir recept chefa Ivana Pažanina koji je objavljen u “Hrvatskoj kuharici” autora Mate Jankovića u izdanju Školske knjige. Kako prenosi Dobra hrana, rođeni Splićanin, Ivan Pažanin, široj je javnosti postao poznat kao član žirija u gastroshowu “3, 2, 1 - kuhaj!”.

Ljubav pema kuhanju osjetio je još u djetinjstvu, kad je vrlo često gledao nonu i majku kako kuhaju. Nakon završene ugostiteljske škole, sa 18 godina otisnuo se na more i radio u kuhinji velikog ledolomca, potom je uslijedio posao na jahti u Monte Carlu, a onda je s mora kročio na otok Hvar i radio u restoranu Passarola gdje je kuhao za mnoge poznate ličnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Pazanin (@pazanin.ivan) on

Potom je uslijedio rad u restoranu Don Dino u Trogiru. U jelima chefa Pažanina možete uživati i u restoranu Štorija by Biberon koji je nedavno sa sommelierom Rokom Bekavcem otvorio na samoj splitskoj Rivi. Mediteranska kuhinja mu predstavlja pravo nadahnuće, a svoj prepoznatljiv stil kuhanja razvio je spajajući gastronomiju Italije, Grčke, Turske i zapadne Afrike Naravno, Pažanin najviše voli pripremati ribu i plodove mora, ali rado će se uhvatiti ukoštac i s raznim mesnim jelima.

 

Riba in forno

2 kg oborite ribe 
300 g krumpira 
200 g mrkve 
200 g luka 
4 češnja češnjaka 
12 maslina 
8 mini rajčica 
1 paprika 
150 g tikvica 
1 dl bijelog vina 
2 dl ribljeg temeljca 
100 g crnih maslina 
sol 
papar 
maslinovo ulje 
temeljac 
1 kg bijele ribe 
500 g luka 
4 češnja češnjaka 
1 dl maslinova ulja 
300 g korijena celera 
100 g mrkve 
voda

Krumpir i ostalo povrće narežite i prilagodite veličini ribe. Začinite po želji. Povrće dobro nauljite maslinovim uljem i posložite u lim za pečenje. Očišćenu ribu začinite i stavite u lim s povrćem. Prelijte temeljcem. Poklopite folijom ili limom i pecite 40 minuta na 170 stupnjeva. Vino i rajčice dodajte pri kraju pečenja. Nakon 40 min maknite foliju, pojačajte temperaturu i zapecite još oko 15 minuta. Za temeljac ribu i povrće stavite u lonac hladne vode i kada zakuha kuhajte 30 min obirući pjenu s površine.

Naslovnica Gastro