Mozaik Gastro

Izbacite iz navike

Koristite hrpu začina, ali okus hrane ostaje bljutav? Moguće da radite ove greške: poništavaju sav trud u kuhinji, a dio su rutine mnogih; Meso je naročito delikatno

Izbacite iz navike

Ukoliko ih znate koristiti u skladu s njihovim pravilima, začini vam mogu biti pravi saveznik u kuhinji - neki kuhari čak tvrde da i najprosječniju namirnicu mogu pretvoriti u ukusno jelo, no ne polazi to svima za rukom.

Dapače, mnoge zbunjuje ponuda pustih vrećica koje supermarketi imaju u ponudi, a neki zvuče toliko egzotično da se nerijetko odlučimo na klasičnu opciju soli i papra.

Kako ne biste više uludo bacali novac kupujući začine koje ne znate koristiti, za portal Self kuhar Dan Zuccarello donosi popis najčešćih pogrešaka kada je riječ o kuhinjskim aktivnostima. Protiv "bljutave" hrane, krenimo redom.

1. Ne solite hranu uopće

Proces soljenja najvažniji je tijekom pripreme hrane, tvrdi Zuccarello. Sol ima tu moć da učini meso sočnim, povrće ukusnijim, čak i slatko - slađim. Pa i mnogo više. Ako ne solite hranu, ne možete očekivati dobar okus - jednostavno, sol pomaže namirnicama da ostvare svoj potpuni potencijal.

To nas vodi sljedećem koraku...

2. Ne solite hranu dovoljno

Kada primjerice kuhate nešto u većoj količini vode, ona mora biti ekstra slana. Čak jedna cijela jušna žlica soli na tri litre vode. Iako zvuči kao recept za nešto nejestivo, upravo je preslana voda u kojoj kuhate garancija da nećete dobiti bljutavu tjesteninu ili rižu.

Zuccarello napominje i da će većina te soli ionako ishlapjeti, a ostatak ćete izliti u odvod. Ako niste sigurni jeste li dovoljno posolili, probajte. Od dovoljno slane vode usne bi vam trebale bridjeti, ali ne vodite brigu o namirnicama - upit će sasvim zadovoljavajuću količinu.

Kada pak direktno solite hranu, trebate koristiti manju količinu. Počnite s vrlo malom količinom i dodajite postepeno, prema okusu.

 

 

Za meso, koristite otprilike jednu čajnu žličicu soli za svakih pola kilograma. Uz to, pobrinite se da meso poput piletine i svinjetine začinite barem sat vremena prije pripreme kako bi otpustilo sokove i upilo začine. Za morske plodove i ribu ne vrijede ta pravila, sol će ih sasušiti. Posolite ih tek kad ste spremni za kuhanje.

Ako ste pak presolili, evo jedan brzinski trik: dodajite ostale sastojke i miješajte dok okus ne postane po vašoj volji. Za juhu to je višak vode, za umake dodatak masla, octa ili limunovog soka će učiniti čuda.

3. Stari začini

Iako začinima, kažu neki, rok trajanja ne ističe, ako ih predugo čuvate, postat će bezukusni.

"Što duže kod kuće držite otvorene začine, to više njihovih komponenti propada. Što su začini svježiji, i vaše će jelo biti ukusnije. Potrudite se osvježiti policu sa začinima barem jednom godišnje - ako niste sigurni u kvalitetu, pomirišite ih. Što je miris slabiji, to će i okus biti podjednak", tvrdi Zuccarello.

4. Pouzdajete se u crni papar

Crni papar dobar je iz više razloga - stimulira naše slinovnice pa nam je i okus jači. No kuhari savjetuju da se ne pouzdajete samo u njega - crni papar ipak nema sposobnost koju ima sol, a ta je da na jednostavan način čini jelo ukusnim. Koristite ga samo kada odgovara jelu, inače možete proći i bez njega.

5. Koristite unaprijed mljevene začine

Dobit ćete više okusa ukoliko kupite začin u komadu (ako postoji varijanta, npr. muškatni oraščić, kardamom ili kurkuma) pa ga kod kuće sameljete.

 

 

Procesom mljevenja oslobađaju se okusi pa i jelo poprima najbolje značajke.

6. Ne ukuhavate začine

Zuccarello tvrdi kako je najbolji način da začini otpuste svoje "čari" taj da ih ukuhate kratko u nekome izvoru masti (ulje, maslac, svinjska mast) ili ako ih pak tostirate u zagrijanoj tavi. Kad je to moguće, potrudite se "ukuhati" začine prije nego što dodate ostale namirnice.

Čak i ako ćete ih samo posuti po jelu, začini najbolje otpuštaju okuse kada se lagano zagriju.

7. Ne kušate hranu tijekom pripreme

Ovo mnogi kuhari navode kao jednu od najčešćih pogrešaka tijekom kuhanja. Jedini ispravan način da znate da je jelo ukusno i dovoljno začinjeno je postepeno kušanje tijekom pripreme. Ako na početku kuhanja dodate jelu hrpu začina, no ne degustirate skuhano, mogli biste se razočarati na kraju.

Zuccarello savjetuje i da bez straha zastranite s receptom - često mjere koje nekima odgovaraju drugima djeluju preblago i bezukusno.

Naslovnica Gastro