Mozaik Gastro

OTKRILE MAJSTORICE

Koliko puta niste imali pojma što ćete s tvrdom domaćom purom? Uz ovaj izvorni recept dobit ćete obrok za prste polizat': može biti prilog i sočno samostalno jelo

OTKRILE MAJSTORICE

Da vas ne bi ostavili tek na receptu za "puru usuvo", donosimo iskušanu varijantu jela poznatog kao "Runovićka pura", a koji možete uživati kao u samostalnom jelu ili ga poslužiti kao prilog.

Za Runovićku puru potrebno vam je:

Domaće kukuruzno brašno (purino brašno)
'Juha' u kojoj se kuhalo suho meso s komadićima mesa
Soli po potrebi

Na jednu mjeru domaćeg kukuruznog brašna idu tri mjere juhe.

U uzavrelu juhu se uspe "purino brašno", probode se u sredinu i napravi oblik križa. Ostavi se da "gogolja" barem dvadeset minuta do pola sata.

Miješati se počinje tek nakon toga i treba miješati stalno, još pola sata.

Postupak miješanja uključuje kontinuirano "probadanje i prevrtanje", savjetuju nas runovićke žene, čijom smo se purom oduševili.

U puri ne smije biti grudica i gotova je kad se počinje odvajati od mješača.

Pura se poslužuje u "grumenima".

Recept kazivala: Mladenka Puljiz.

Naslovnica Gastro