Mozaik Gastro

Savršen je dan za gradele

Za najsočnije i najukusnije pečeno meso iskušajte ovaj trik: bilo da ga pripremate na žaru ili u pećnici, rezultat će biti spektakularan

Savršen je dan za gradele

Lijepo vrijeme najbolje je iskoristiti za boravak na otvorenom, a svako druženje na svježem zraku još će bolje proći uz roštilj. Ako ste za danas planirali gradele, mogao bi vam dobro doći mali trik koji rado koriste poznati chefovi. Kako bi meso s roštilja bilo sočnije i ukusnije no inače, prije pečenja stavljaju ga u slamuru. Riječ je o mješavini tekućine, soli i začina, a ovo je jedan od recepata koji jamče sjajan ukus i hrskavu koricu jer poboljšava aromu mesa i skraćuje vrijeme pečenja. Riječ je o čistoj kemiji - ležanjem u salamuri u mesu se opuštaju proteinske veze pa postaje mekše i brže se ispeče, bez isušivanja. Isti trik vrijedi i za meso koje ćete peći u pećnici.

Za koji god način pripreme da se odlučite, odaberite lijep komad mesa, prošaran masnoćom i zakuhajte salamuru. Ostavite meso u njoj sat-dva (no duljim stajanjem rezultatu su još bolji), a pečete li cijelu koku ili svinjska rebra, trebala bi biti potopljena bar pet sati.

Evo recepta za jednostavnu salamuru, dovoljnu za pola kilograma mesa, a za veću količinu mesa razmjerno povećajte priloženi recept:

Zakuhajte litru vode, 3 žlice soli i 3 žlice šećera, dodajte začine (ružmarin, lovor, majčina dušica, itd.) i po želji povrće (luk, češnjak, mrkvu...). Dio vode možete nadomjestiti sokom pivom, octom, jabučnim sokom ili sokom citrusa koji će zbog svoje kiselosti dodatno skratiti vrijeme ležanja u salamuri.

Kad se slamura ohladi na sobnu temperaturu, uronite meso u nju i pustite ga da odleži. Izvadite, isplahnite, posušite i pripremajte kao i inače.

 

Naslovnica Gastro